Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[128] 8. பி³ளாரவதஜாதகவண்ணனா
[128] 8. Biḷāravatajātakavaṇṇanā
யோ வே த⁴ம்மங் த⁴ஜங் கத்வாதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஏகங் குஹகபி⁴க்கு²ங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ததா³ ஹி ஸத்தா² தஸ்ஸ குஹகபா⁴வே ஆரோசிதே ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவ, புப்³பே³பேஸ குஹகோயேவா’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Yove dhammaṃ dhajaṃ katvāti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ kuhakabhikkhuṃ ārabbha kathesi. Tadā hi satthā tassa kuhakabhāve ārocite ‘‘na, bhikkhave, idāneva, pubbepesa kuhakoyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ மூஸிகயோனியங் படிஸந்தி⁴ங் க³ஹெத்வா வுட்³டி⁴மன்வாய மஹாஸரீரோ ஸூகரச்சா²பகஸதி³ஸோ ஹுத்வா அனேகஸதமூஸிகாஹி பரிவுதோ அரஞ்ஞே விஹரதி. அதே²கோ ஸிங்கா³லோ இதோ சிதோ ச விசரந்தோ தங் மூஸிகயூத²ங் தி³ஸ்வா ‘‘இமா மூஸிகா வஞ்செத்வா கா²தி³ஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா மூஸிகானங் ஆஸயஸ்ஸ அவிதூ³ரே ஸூரியாபி⁴முகோ² வாதங் பிவந்தோ ஏகேன பாதே³ன அட்டா²ஸி. போ³தி⁴ஸத்தோ கோ³சராய சரமானோ தங் தி³ஸ்வா ‘‘ஸீலவா ஏஸோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி தஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ந்த்வா ‘‘ப⁴ந்தே, த்வங் கோ நாமோ’’தி புச்சி². ‘‘த⁴ம்மிகோ நாமா’’தி. ‘‘சத்தாரோ பாதே³ பூ⁴மியங் அட²பெத்வா கஸ்மா ஏகேனேவ டி²தோஸீ’’தி. ‘‘மயி சத்தாரோ பாதே³ பத²வியங் ட²பெந்தே பத²வீ வஹிதுங் ந ஸக்கோதி, தஸ்மா ஏகேனேவ திட்டா²மீ’’தி. ‘‘முக²ங் விவரித்வா கஸ்மா டி²தோஸீ’’தி? ‘‘மயங் அஞ்ஞங் ந ப⁴க்க²யாம, வாதமேவ ப⁴க்க²யாமா’’தி. ‘‘அத² கஸ்மா ஸூரியாபி⁴முகோ² திட்ட²ஸீ’’தி? ‘‘ஸூரியங் நமஸ்ஸாமீ’’தி. போ³தி⁴ஸத்தோ தஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா ‘‘ஸீலவா ஏஸோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ததோ பட்டா²ய மூஸிகக³ணேன ஸத்³தி⁴ங் ஸாயங் பாதங் தஸ்ஸ உபட்டா²னங் க³ச்ச²தி.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto mūsikayoniyaṃ paṭisandhiṃ gahetvā vuḍḍhimanvāya mahāsarīro sūkaracchāpakasadiso hutvā anekasatamūsikāhi parivuto araññe viharati. Atheko siṅgālo ito cito ca vicaranto taṃ mūsikayūthaṃ disvā ‘‘imā mūsikā vañcetvā khādissāmī’’ti cintetvā mūsikānaṃ āsayassa avidūre sūriyābhimukho vātaṃ pivanto ekena pādena aṭṭhāsi. Bodhisatto gocarāya caramāno taṃ disvā ‘‘sīlavā eso bhavissatī’’ti tassa santikaṃ gantvā ‘‘bhante, tvaṃ ko nāmo’’ti pucchi. ‘‘Dhammiko nāmā’’ti. ‘‘Cattāro pāde bhūmiyaṃ aṭhapetvā kasmā ekeneva ṭhitosī’’ti. ‘‘Mayi cattāro pāde pathaviyaṃ ṭhapente pathavī vahituṃ na sakkoti, tasmā ekeneva tiṭṭhāmī’’ti. ‘‘Mukhaṃ vivaritvā kasmā ṭhitosī’’ti? ‘‘Mayaṃ aññaṃ na bhakkhayāma, vātameva bhakkhayāmā’’ti. ‘‘Atha kasmā sūriyābhimukho tiṭṭhasī’’ti? ‘‘Sūriyaṃ namassāmī’’ti. Bodhisatto tassa vacanaṃ sutvā ‘‘sīlavā eso bhavissatī’’ti tato paṭṭhāya mūsikagaṇena saddhiṃ sāyaṃ pātaṃ tassa upaṭṭhānaṃ gacchati.
அத²ஸ்ஸ உபட்டா²னங் கத்வா க³மனகாலே ஸிங்கா³லோ ஸப்³ப³பச்சி²மங் மூஸிகங் க³ஹெத்வா மங்ஸங் கா²தி³த்வா அஜ்ஜோ²ஹரித்வா முக²ங் புஞ்சி²த்வா திட்ட²தி. அனுபுப்³பே³ன மூஸிகக³ணோ தனுகோ ஜாதோ. மூஸிகா ‘‘புப்³பே³ அம்ஹாகங் அயங் ஆஸயோ நப்பஹோதி, நிரந்தரா திட்டா²ம. இதா³னி ஸிதி²லா, ஏவம்பி ஆஸயோ ந பூரதேவ, கிங் நு கோ² ஏத’’ந்தி போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ தங் பவத்திங் ஆரோசேஸுங். போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘கேன நு கோ² காரணேன முஸிகா தனுத்தங் க³தா’’தி சிந்தெந்தோ ஸிங்கா³லே ஆஸங்கங் ட²பெத்வா ‘‘வீமங்ஸிஸ்ஸாமி ந’’ந்தி உபட்டா²னகாலே ஸேஸமூஸிகா புரதோ கத்வா ஸயங் பச்ச²தோ அஹோஸி. ஸிங்கா³லோ தஸ்ஸ உபரி பக்க²ந்தி³, போ³தி⁴ஸத்தோ அத்தனோ க³ஹணத்தா²ய தங் பக்க²ந்த³ந்தங் தி³ஸ்வா நிவத்தித்வா ‘‘போ⁴ ஸிங்கா³ல, இத³ங் தே வதஸமாதா³னங் ந த⁴ம்மஸுத⁴ம்மதாய, பரேஸங் பன விஹிங்ஸனத்தா²ய த⁴ம்மங் த⁴ஜங் கத்வா சரஸீ’’தி வத்வா இமங் கா³த²மாஹ –
Athassa upaṭṭhānaṃ katvā gamanakāle siṅgālo sabbapacchimaṃ mūsikaṃ gahetvā maṃsaṃ khāditvā ajjhoharitvā mukhaṃ puñchitvā tiṭṭhati. Anupubbena mūsikagaṇo tanuko jāto. Mūsikā ‘‘pubbe amhākaṃ ayaṃ āsayo nappahoti, nirantarā tiṭṭhāma. Idāni sithilā, evampi āsayo na pūrateva, kiṃ nu kho eta’’nti bodhisattassa taṃ pavattiṃ ārocesuṃ. Bodhisatto ‘‘kena nu kho kāraṇena musikā tanuttaṃ gatā’’ti cintento siṅgāle āsaṅkaṃ ṭhapetvā ‘‘vīmaṃsissāmi na’’nti upaṭṭhānakāle sesamūsikā purato katvā sayaṃ pacchato ahosi. Siṅgālo tassa upari pakkhandi, bodhisatto attano gahaṇatthāya taṃ pakkhandantaṃ disvā nivattitvā ‘‘bho siṅgāla, idaṃ te vatasamādānaṃ na dhammasudhammatāya, paresaṃ pana vihiṃsanatthāya dhammaṃ dhajaṃ katvā carasī’’ti vatvā imaṃ gāthamāha –
128.
128.
‘‘யோ வே த⁴ம்மங் த⁴ஜங் கத்வா, நிகூ³ள்ஹோ பாபமாசரே;
‘‘Yo ve dhammaṃ dhajaṃ katvā, nigūḷho pāpamācare;
விஸ்ஸாஸயித்வா பூ⁴தானி, பி³ளாரங் நாம தங் வத’’ந்தி.
Vissāsayitvā bhūtāni, biḷāraṃ nāma taṃ vata’’nti.
தத்த² யோ வேதி க²த்தியாதீ³ஸு யோ கோசிதே³வ. த⁴ம்மங் த⁴ஜங் கத்வாதி த³ஸகுஸலகம்மபத²த⁴ம்மங் த⁴ஜங் கரித்வா, கூடங் கரொந்தோ விய உஸ்ஸாபெத்வா த³ஸ்ஸெந்தோதி அத்தோ². விஸ்ஸாஸயித்வாதி ‘‘ஸீலவா அய’’ந்தி ஸஞ்ஞாய ஸஞ்ஜாதவிஸ்ஸாஸானி கத்வா. பி³ளாரங் நாம தங் வதந்தி தங் ஏவங் த⁴ம்மங் த⁴ஜங் கத்வா ரஹோ பாபானி கரொந்தஸ்ஸ வதங் கேராடிகவதங் நாம ஹோதீதி அத்தோ².
Tattha yo veti khattiyādīsu yo kocideva. Dhammaṃ dhajaṃ katvāti dasakusalakammapathadhammaṃ dhajaṃ karitvā, kūṭaṃ karonto viya ussāpetvā dassentoti attho. Vissāsayitvāti ‘‘sīlavā aya’’nti saññāya sañjātavissāsāni katvā. Biḷāraṃ nāma taṃ vatanti taṃ evaṃ dhammaṃ dhajaṃ katvā raho pāpāni karontassa vataṃ kerāṭikavataṃ nāma hotīti attho.
மூஸிகராஜா கதெ²ந்தோவ உப்பதித்வா தஸ்ஸ கீ³வாயங் பதித்வா ஹனுகஸ்ஸ ஹெட்டா² அந்தோக³லனாளியங் ட³ங்ஸித்வா க³லனாளிங் பா²லெத்வா ஜீவிதக்க²யங் பாபேஸி. மூஸிகக³ணோ நிவத்தித்வா ஸிங்கா³லங் ‘‘முரு முரூ’’தி கா²தி³த்வா அக³மாஸி. பட²மாக³தாவ கிரஸ்ஸ மங்ஸங் லபி⁴ங்ஸு, பச்சா² ஆக³தா ந லபி⁴ங்ஸு. ததோ பட்டா²ய மூஸிகக³ணோ நிப்³ப⁴யோ ஜாதோ.
Mūsikarājā kathentova uppatitvā tassa gīvāyaṃ patitvā hanukassa heṭṭhā antogalanāḷiyaṃ ḍaṃsitvā galanāḷiṃ phāletvā jīvitakkhayaṃ pāpesi. Mūsikagaṇo nivattitvā siṅgālaṃ ‘‘muru murū’’ti khāditvā agamāsi. Paṭhamāgatāva kirassa maṃsaṃ labhiṃsu, pacchā āgatā na labhiṃsu. Tato paṭṭhāya mūsikagaṇo nibbhayo jāto.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ ஸிங்கா³லோ குஹகபி⁴க்கு² அஹோஸி, மூஸிகராஜா பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā siṅgālo kuhakabhikkhu ahosi, mūsikarājā pana ahameva ahosi’’nti.
பி³ளாரவதஜாதகவண்ணனா அட்ட²மா.
Biḷāravatajātakavaṇṇanā aṭṭhamā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 128. பி³ளாரவதஜாதகங் • 128. Biḷāravatajātakaṃ