Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā |
பி³ம்பி³ஸாரஸமாக³மகதா²வண்ணனா
Bimbisārasamāgamakathāvaṇṇanā
55. யஞ்ஞா அபி⁴வத³ந்தீதி யாக³ஹேது இஜ்ஜ²ந்தீதி வத³ந்தி. உபதீ⁴ஸூதி எத்த² து³க்க²ஸுகா²தீ³னங் அதி⁴ட்டா²னட்டே²ன சத்தாரோ உபதீ⁴ காமக²ந்த⁴கிலேஸஅபி⁴ஸங்கா²ரூபதீ⁴னங் வஸேன. தேஸு க²ந்தூ⁴பதி⁴ இதா⁴தி⁴ப்பேதோதி ஆஹ ‘‘க²ந்தூ⁴பதீ⁴ஸு மலந்தி ஞத்வா’’தி. யஞ்ஞாதி யஞ்ஞஹேது. யிட்டே²தி மஹாயாகே³. ஹுதேதி தி³வஸே தி³வஸே கத்தப்³பே³ அக்³கி³பரிசரணே. கிங் வக்கா²மீதி கத²ங் வக்கா²மி.
55.Yaññāabhivadantīti yāgahetu ijjhantīti vadanti. Upadhīsūti ettha dukkhasukhādīnaṃ adhiṭṭhānaṭṭhena cattāro upadhī kāmakhandhakilesaabhisaṅkhārūpadhīnaṃ vasena. Tesu khandhūpadhi idhādhippetoti āha ‘‘khandhūpadhīsu malanti ñatvā’’ti. Yaññāti yaññahetu. Yiṭṭheti mahāyāge. Huteti divase divase kattabbe aggiparicaraṇe. Kiṃ vakkhāmīti kathaṃ vakkhāmi.
57-8. ஆஸீஸனாதி மனோரதா². ஸிங்கீ³ஸுவண்ணனிக்கே²னாதி ஸிங்கீ³ஸுவண்ணஸ்ஸ ராஸினா. ஸுவண்ணேஸு ஹி யுத்திகதங் ஹீனங். ததோ ரஸவித்³த⁴ங் ஸெட்ட²ங், ததோ ஆகருப்பன்னங் ஸெட்ட²ங், ததோ யங்கிஞ்சி தி³ப்³ப³ஸுவண்ணங் ஸெட்ட²ங் , தத்ராபி சாமீகரங், ததோ ஸாதகும்ப⁴ங், ததோ ஜம்பு³னத³ங், ததோபி ஸிங்கீ³ஸுவண்ணங் ஸெட்ட²ங். தஸ்ஸ நிக்க²ங் நாம பஞ்சஸுவண்ணபரிமாணங். அட்ட²ஸுவண்ணாதி³பே⁴த³ங் அனேகவித⁴ம்பி வத³ந்தி. த³ஸஸு அரியவாஸேஸூதி –
57-8.Āsīsanāti manorathā. Siṅgīsuvaṇṇanikkhenāti siṅgīsuvaṇṇassa rāsinā. Suvaṇṇesu hi yuttikataṃ hīnaṃ. Tato rasaviddhaṃ seṭṭhaṃ, tato ākaruppannaṃ seṭṭhaṃ, tato yaṃkiñci dibbasuvaṇṇaṃ seṭṭhaṃ , tatrāpi cāmīkaraṃ, tato sātakumbhaṃ, tato jambunadaṃ, tatopi siṅgīsuvaṇṇaṃ seṭṭhaṃ. Tassa nikkhaṃ nāma pañcasuvaṇṇaparimāṇaṃ. Aṭṭhasuvaṇṇādibhedaṃ anekavidhampi vadanti. Dasasu ariyavāsesūti –
‘‘இத⁴, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² பஞ்சங்க³விப்பஹீனோ ஹோதி ச²ளங்க³ஸமன்னாக³தோ ஏகாரக்கோ² சதுராபஸ்ஸேனோ பணுன்னபச்சேகஸச்சோ ஸமவயஸட்டே²ஸனோ அனாவிலஸங்கப்போ பஸ்ஸத்³த⁴காயஸங்கா²ரோ ஸுவிமுத்தசித்தோ ஸுவிமுத்தபஞ்ஞோ’’தி (தீ³॰ நி॰ 3.348, 360; அ॰ நி॰ 10.19) –
‘‘Idha, bhikkhave, bhikkhu pañcaṅgavippahīno hoti chaḷaṅgasamannāgato ekārakkho caturāpasseno paṇunnapaccekasacco samavayasaṭṭhesano anāvilasaṅkappo passaddhakāyasaṅkhāro suvimuttacitto suvimuttapañño’’ti (dī. ni. 3.348, 360; a. ni. 10.19) –
ஏவமாக³தேஸு த³ஸஸு அரியவாஸேஸு. தத்த² பஞ்சங்க³விப்பஹீனோதி பஞ்சனீவரணேஹி விப்பயுத்ததா வுத்தா. ச²ளங்க³ஸமன்னாக³தோதி இட்டா²தீ³ஸு ச²ஸு ஆரம்மணேஸு ஸோமனஸ்ஸிதாதி³படிபக்கா² ச²ளங்கு³பெக்கா² வுத்தா. ஏகாரக்கோ²தி உபட்டி²தஸதிதா. ஸங்கா²யஸேவனா அதி⁴வாஸனா பரிவஜ்ஜனா வினோத³னாஸங்கா²தானி சத்தாரி அபஸ்ஸேனா நிஸ்ஸயா ஏதஸ்ஸாதி சதுராபஸ்ஸேனோ, ஏதேன ச தே நிஸ்ஸயா த³ஸ்ஸிதா. பணுன்னானி அபனீதானி தி³ட்டி²க³திகேஹி பச்சேகங் க³ஹிதானி தி³ட்டி²ஸச்சானி யஸ்ஸ, ஸோ பணுன்னபச்சேகஸச்சோ, தேன லோகியஞாணேன தி³ட்டி²ப்பஹானங் வுத்தங். காமேஸனா ப⁴வேஸனாப்³ரஹ்மசரியேஸனாஸங்கா²தா ஏஸனா ஸம்மதே³வ அவயா அனூனா ஸட்டா² நிஸட்டா² அனேனாதி ஸமவயஸட்டே²ஸனோ. ஏதேன திண்ணங் ஏஸனானங் அபா⁴வோ வுத்தோ. ‘‘அனாவிலஸங்கப்போ’’தி இமினா காமவிதக்காதீ³ஹி அனாவிலசித்ததா. ‘‘பஸ்ஸத்³த⁴காயஸங்கா²ரோ’’தி இமினா சதுத்த²ஜ்ஜா²னஸமாயோகே³ன விக³தத³ரத²தா வுத்தா. ‘‘ஸுவிமுத்தசித்தோ’’தி இமினா மக்³கோ³. ‘‘ஸுவிமுத்தபஞ்ஞோ’’தி இமினா பச்சவெக்க²ணஞாணமுகே²ன ப²லஞாணங் வுத்தங். ஏதே ஹி அரியா வஸந்தி எத்தா²தி அரியவாஸாதி வுச்சந்தி . தே பன வாஸா வுத்தா² வஸிதா ஸம்பாதி³தா யேன, ஸோ வுத்த²வாஸோ, ப⁴க³வா. த³ஸப³லோதி த³ஸஹி காயப³லேஹி, ஞாணப³லேஹி ச உபேதோ. யானி ஹேதானி –
Evamāgatesu dasasu ariyavāsesu. Tattha pañcaṅgavippahīnoti pañcanīvaraṇehi vippayuttatā vuttā. Chaḷaṅgasamannāgatoti iṭṭhādīsu chasu ārammaṇesu somanassitādipaṭipakkhā chaḷaṅgupekkhā vuttā. Ekārakkhoti upaṭṭhitasatitā. Saṅkhāyasevanā adhivāsanā parivajjanā vinodanāsaṅkhātāni cattāri apassenā nissayā etassāti caturāpasseno, etena ca te nissayā dassitā. Paṇunnāni apanītāni diṭṭhigatikehi paccekaṃ gahitāni diṭṭhisaccāni yassa, so paṇunnapaccekasacco, tena lokiyañāṇena diṭṭhippahānaṃ vuttaṃ. Kāmesanā bhavesanābrahmacariyesanāsaṅkhātā esanā sammadeva avayā anūnā saṭṭhā nisaṭṭhā anenāti samavayasaṭṭhesano. Etena tiṇṇaṃ esanānaṃ abhāvo vutto. ‘‘Anāvilasaṅkappo’’ti iminā kāmavitakkādīhi anāvilacittatā. ‘‘Passaddhakāyasaṅkhāro’’ti iminā catutthajjhānasamāyogena vigatadarathatā vuttā. ‘‘Suvimuttacitto’’ti iminā maggo. ‘‘Suvimuttapañño’’ti iminā paccavekkhaṇañāṇamukhena phalañāṇaṃ vuttaṃ. Ete hi ariyā vasanti etthāti ariyavāsāti vuccanti . Te pana vāsā vutthā vasitā sampāditā yena, so vutthavāso, bhagavā. Dasabaloti dasahi kāyabalehi, ñāṇabalehi ca upeto. Yāni hetāni –
‘‘காளாவகஞ்ச க³ங்கெ³ய்யங், பண்ட³ரங் தம்ப³பிங்க³லங்;
‘‘Kāḷāvakañca gaṅgeyyaṃ, paṇḍaraṃ tambapiṅgalaṃ;
க³ந்த⁴மங்க³லஹேமஞ்ச, உபோஸத²ச²த்³த³ந்திமே த³ஸா’’தி. (ம॰ நி॰ அட்ட²॰ 1.148; ஸங்॰ நி॰ அட்ட²॰ 2.2.22; அ॰ நி॰ அட்ட²॰ 3.10.21; விப⁴॰ அட்ட²॰ 760; உதா³॰ அட்ட²॰ 75; பு³॰ வ॰ அட்ட²॰ 1.39; சூளனி॰ அட்ட²॰ 81; படி॰ ம॰ அட்ட²॰ 2.2.44) –
Gandhamaṅgalahemañca, uposathachaddantime dasā’’ti. (ma. ni. aṭṭha. 1.148; saṃ. ni. aṭṭha. 2.2.22; a. ni. aṭṭha. 3.10.21; vibha. aṭṭha. 760; udā. aṭṭha. 75; bu. va. aṭṭha. 1.39; cūḷani. aṭṭha. 81; paṭi. ma. aṭṭha. 2.2.44) –
ஏவங் வுத்தானி த³ஸஹத்தி²குலானி புரிமபுரிமதோ த³ஸப³லகு³ணோபேதானி, தேஸு ஸப்³ப³ஜெட்டா²னங் த³ஸன்னங் ச²த்³த³ந்தானங் ப³லானி ப⁴க³வதோ காயஸ்ஸ த³ஸப³லானி நாம. தஞ்ச காளாவகஸங்கா²தானங் பகதிஹத்தீ²னங் கோடிஸஹஸ்ஸஸ்ஸ, மஜ்ஜி²மபுரிஸானங் பன த³ஸன்னங் கோடிஸஹஸ்ஸானஞ்ச ப³லங் ஹோதி, தங் ‘‘நாராயனஸங்கா⁴தப³ல’’ந்திபி வுச்சதி.
Evaṃ vuttāni dasahatthikulāni purimapurimato dasabalaguṇopetāni, tesu sabbajeṭṭhānaṃ dasannaṃ chaddantānaṃ balāni bhagavato kāyassa dasabalāni nāma. Tañca kāḷāvakasaṅkhātānaṃ pakatihatthīnaṃ koṭisahassassa, majjhimapurisānaṃ pana dasannaṃ koṭisahassānañca balaṃ hoti, taṃ ‘‘nārāyanasaṅghātabala’’ntipi vuccati.
யானி பனேதானி பாளியங் ‘‘இத⁴, ஸாரிபுத்த, ததா²க³தோ டா²னஞ்ச டா²னதோ அட்டா²னஞ்ச அட்டா²னதோ யதா²பூ⁴தங் பஜானாதீ’’திஆதி³னா (ம॰ நி॰ 1.148; அ॰ நி॰ 10.21; விப⁴॰ 760; படி॰ ம॰ 2.44) வுத்தானி டா²னாடா²னஞாணப³லங், கம்மவிபாகஞாணப³லங், ஸப்³ப³த்த²கா³மினிபடிபதா³ஞாணப³லங், அனேகதா⁴துனானாதா⁴துலோகஞாணப³லங், ஸத்தானங் நானாதி⁴முத்திகதாஞாணப³லங், இந்த்³ரியபரோபரியத்தஞாணப³லங், ஜா²னவிமொக்க²ஸமாதி⁴ஸமாபத்தீனங் ஸங்கிலேஸவோதா³னவுட்டா²னஞாணப³லங், புப்³பே³னிவாஸஞாணப³லங், தி³ப்³ப³சக்கு²ஞாணப³லங், ஆஸவக்க²யஞாணப³லந்தி த³ஸப³லஞாணானி, இமானி ப⁴க³வதோ த³ஸப³லானி நாம. த³ஸஹி அஸெக்கே²ஹி அங்கே³ஹீதி அரஹத்தப²லஸம்பயுத்தேஹி பாளியங் ‘‘அஸெக்கா² ஸம்மாதி³ட்டி²…பே॰… அஸெக்கோ² ஸம்மாஸமாதி⁴, அஸெக்க²ங் ஸம்மாஞாணங், அஸெக்கா² ஸம்மாவிமுத்தீ’’தி (தீ³॰ நி॰ 3.348, 360) ஏவங் வுத்தேஹி த³ஸஹி அஸெக்க²த⁴ம்மேஹி ஸமன்னாக³தோ. எத்த² ச த³ஸ்ஸனட்டே²ன வுத்தா ஸம்மாதி³ட்டி² ஏவ ஜானநட்டே²ன ஸம்மாஞாணந்திபி வுத்தா, வுத்தாவஸேஸா பன ப²லசித்தஸம்பயுத்தா ஸப்³பே³ ப²ஸ்ஸாதி³த⁴ம்மா ஸம்மாவிமுத்தீதி வுத்தாதி த³ட்ட²ப்³ப³ங்.
Yāni panetāni pāḷiyaṃ ‘‘idha, sāriputta, tathāgato ṭhānañca ṭhānato aṭṭhānañca aṭṭhānato yathābhūtaṃ pajānātī’’tiādinā (ma. ni. 1.148; a. ni. 10.21; vibha. 760; paṭi. ma. 2.44) vuttāni ṭhānāṭhānañāṇabalaṃ, kammavipākañāṇabalaṃ, sabbatthagāminipaṭipadāñāṇabalaṃ, anekadhātunānādhātulokañāṇabalaṃ, sattānaṃ nānādhimuttikatāñāṇabalaṃ, indriyaparopariyattañāṇabalaṃ, jhānavimokkhasamādhisamāpattīnaṃ saṃkilesavodānavuṭṭhānañāṇabalaṃ, pubbenivāsañāṇabalaṃ, dibbacakkhuñāṇabalaṃ, āsavakkhayañāṇabalanti dasabalañāṇāni, imāni bhagavato dasabalāni nāma. Dasahi asekkhehi aṅgehīti arahattaphalasampayuttehi pāḷiyaṃ ‘‘asekkhā sammādiṭṭhi…pe… asekkho sammāsamādhi, asekkhaṃ sammāñāṇaṃ, asekkhā sammāvimuttī’’ti (dī. ni. 3.348, 360) evaṃ vuttehi dasahi asekkhadhammehi samannāgato. Ettha ca dassanaṭṭhena vuttā sammādiṭṭhi eva jānanaṭṭhena sammāñāṇantipi vuttā, vuttāvasesā pana phalacittasampayuttā sabbe phassādidhammā sammāvimuttīti vuttāti daṭṭhabbaṃ.
பி³ம்பி³ஸாரஸமாக³மகதா²வண்ணனா நிட்டி²தா.
Bimbisārasamāgamakathāvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi / 13. பி³ம்பி³ஸாரஸமாக³மகதா² • 13. Bimbisārasamāgamakathā
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவக்³க³-அட்ட²கதா² • Mahāvagga-aṭṭhakathā / பி³ம்பி³ஸாரஸமாக³மகதா² • Bimbisārasamāgamakathā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / பி³ம்பி³ஸாரஸமாக³மகதா²வண்ணனா • Bimbisārasamāgamakathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / பி³ம்பி³ஸாரஸமாக³மகதா²வண்ணனா • Bimbisārasamāgamakathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 13. பி³ம்பி³ஸாரஸமாக³மகதா² • 13. Bimbisārasamāgamakathā