Sănătate |
Boala Alzheimer ar putea fi cauzată de acţiunea greşită a sistemului imunitar
O echipă de la Universitatea Duke din Carolina de Nord, Statele Unite ale Americii, au descoperit că celule ale sistemului imunitar care protejează în mod normal creierul, încep să consume un nutrient vital numit arginină în primele etape ale maladiei Alzheimer.
Prin blocarea acestui proces cu un medicament, cercetătorii au reuşit să prevină formarea de "plăci" în creier, care sunt caracteristice bolii Alzheimer, precum şi să oprească pierderile de memorie la animalele de laborator.
Echipa a reuşit să blocheze procesul consumului de arginină folosind un medicament numit diflormetilornitina, care este utilizat pentru a trata unele forme de cancer. Următorul pas va fi testarea pe animalele care au deja o formă avansată de Alzheimer.
Arginina este un aminoacid şi un nutrient esenţial pentru multe procese corporale, inclusiv pentru diviziunea celulară, pentru vindecarea şi răspunsurile imune. Se găseşte în alimente (produse lactate, carne, nuci şi năut) dar oamenii de ştiinţă au sugerat că un consum mai mare de arginină nu ar avea impact asupra riscului de Alzheimer.
Bariera hemato-encefalică reglementează cât de multa arginină poate intra în creier, iar răspunsul imun care descompune arginina ar rămâne aceleaşi, chiar dacă se confruntă cu niveluri mai ridicate de nutrienţi.