Sănătate |
Boala Alzheimer ar putea fi cauzată de lupta creierului cu o infecţie
Noi cercetări efectuate la Harvard Medical School sugerează că boala Alzheimer este de fapt declanşată de creier, în încercarea de a lupta împotriva invaziei unor microbi, cum ar fi bacteriile sau virusurile.
Deşi procesul nu este încă pe deplin înţeles, se pare că agenţii patogeni care traversează bariera hemato-encefalică pot determina acumularea de plăci lipicioase asociate cu această boală.
Până în prezent, ipoteza a fost testată doar pe animale de laborator, dar dacă acelaşi lucru se întâmplă şi la om, descoperirea ar putea ajuta la îmbunătăţirea înţelegerii bolii Alzheimer şi în cele din urmă la obţinerea unui tratament eficient.
Se crede că plăcile lipicioase de proteine beta-amiloid ar putea fi un răspuns natural la infecţia care blochează semnalizarea celulă-celulă şi activează un răspuns imun, care declanşează inflamaţia şi mănâncă celulele cu probleme, cauzând pierderea de memorie şi confuzia asociată cu Alzheimer.
Cercetătorii sugerează că este posibil ca proteinele beta-amiloid să fie utilizate pentru a prinde şi a ucide bacteriile, virusurile sau alte tipuri de agenţi patogeni care trec prin bariera hemato-encefalică, gardul biologic care protejează creierul.
În cazul în care plăcile de proteine nu sunt eliminate suficient de repede, este posibil ca acestea să fie cauza inflamaţiei şi a altor acumulări de proteine, ceea ce duce la Alzheimer.
Bariera hemato-encefalică slăbeşte pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, ceea ce înseamnă că există o şansă mai mare ca bacterii nedorite sau virusuri să treacă de ea, şi ar putea explica de ce boala Alzheimer devine mai frecventă pe măsură ce îmbătrânim.
Următorul pas în cercetare ar fi examinarea creierului persoanelor care au murit de Alzheimer pentru a vedea dacă această nouă ipoteză se adevereşte.