Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹாவக்³க³-அட்ட²கதா² • Mahāvagga-aṭṭhakathā

    நமோ தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ அரஹதோ ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ

    Namo tassa bhagavato arahato sammāsambuddhassa

    வினயபிடகே

    Vinayapiṭake

    மஹாவக்³க³-அட்ட²கதா²

    Mahāvagga-aṭṭhakathā

    1. மஹாக²ந்த⁴கங்

    1. Mahākhandhakaṃ

    போ³தி⁴கதா²

    Bodhikathā

    உபி⁴ன்னங் பாதிமொக்கா²னங், ஸங்கீ³திஸமனந்தரங்;

    Ubhinnaṃ pātimokkhānaṃ, saṅgītisamanantaraṃ;

    ஸங்கா³யிங்ஸு மஹாதே²ரா, க²ந்த⁴கங் க²ந்த⁴கோவிதா³.

    Saṅgāyiṃsu mahātherā, khandhakaṃ khandhakovidā.

    யங் தஸ்ஸ தா³னி ஸம்பத்தோ, யஸ்மா ஸங்வண்ணனாக்கமோ;

    Yaṃ tassa dāni sampatto, yasmā saṃvaṇṇanākkamo;

    தஸ்மா ஹோதி அயங் தஸ்ஸ, அனுத்தானத்த²வண்ணனா.

    Tasmā hoti ayaṃ tassa, anuttānatthavaṇṇanā.

    பத³பா⁴ஜனியே அத்தா², யேஹி யேஸங் பகாஸிதா;

    Padabhājaniye atthā, yehi yesaṃ pakāsitā;

    தே சே புன வதெ³ய்யாம, பரியோஸானங் கதா³ ப⁴வே.

    Te ce puna vadeyyāma, pariyosānaṃ kadā bhave.

    உத்தானா சேவ யே அத்தா², தேஸங் ஸங்வண்ணனாய கிங்;

    Uttānā ceva ye atthā, tesaṃ saṃvaṇṇanāya kiṃ;

    அதி⁴ப்பாயானுஸந்தீ⁴ஹி, ப்³யஞ்ஜனேன ச யே பன.

    Adhippāyānusandhīhi, byañjanena ca ye pana.

    அனுத்தானா ந தே யஸ்மா, ஸக்கா ஞாதுங் அவண்ணிதா;

    Anuttānā na te yasmā, sakkā ñātuṃ avaṇṇitā;

    தேஸங்யேவ அயங் தஸ்மா, ஹோதி ஸங்வண்ணனானயோதி.

    Tesaṃyeva ayaṃ tasmā, hoti saṃvaṇṇanānayoti.

    1. தேன ஸமயேன பு³த்³தோ⁴ ப⁴க³வா உருவேலாயங் விஹரதி நஜ்ஜா நேரஞ்ஜராய தீரே போ³தி⁴ருக்க²மூலே பட²மாபி⁴ஸம்பு³த்³தோ⁴தி எத்த² கிஞ்சாபி ‘‘தேன ஸமயேன பு³த்³தோ⁴ ப⁴க³வா வேரஞ்ஜாய’’ந்திஆதீ³ஸு விய கரணவசனே விஸேஸகாரணங் நத்தி², வினயங் பத்வா பன கரணவசனேனேவ அயமபி⁴லாபோ ஆரோபிதோதி ஆதி³தோ பட்டா²ய ஆருள்ஹாபி⁴லாபவஸேனேவேதங் வுத்தந்தி வேதி³தப்³ப³ங். ஏஸ நயோ அஞ்ஞேஸுபி இதோ பரேஸு ஏவரூபேஸு.

    1.Tena samayena buddho bhagavā uruvelāyaṃ viharati najjā nerañjarāya tīre bodhirukkhamūle paṭhamābhisambuddhoti ettha kiñcāpi ‘‘tena samayena buddho bhagavā verañjāya’’ntiādīsu viya karaṇavacane visesakāraṇaṃ natthi, vinayaṃ patvā pana karaṇavacaneneva ayamabhilāpo āropitoti ādito paṭṭhāya āruḷhābhilāpavasenevetaṃ vuttanti veditabbaṃ. Esa nayo aññesupi ito paresu evarūpesu.

    கிங் பனேதஸ்ஸ வசனே பயோஜனந்தி? பப்³ப³ஜ்ஜாதீ³னங் வினயகம்மானங் ஆதி³தோ பட்டா²ய நிதா³னத³ஸ்ஸனங். யா ஹி ப⁴க³வதா ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, இமேஹி தீஹி ஸரணக³மனேஹி பப்³ப³ஜ்ஜங் உபஸம்பத³’’ந்தி (மஹாவ॰ 34) ஏவங் பப்³ப³ஜ்ஜா சேவ உபஸம்பதா³ ச அனுஞ்ஞாதா, யானி ச ராஜக³ஹாதீ³ஸு உபஜ்ஜா²யஉபஜ்ஜா²யவத்தஆசரியஆசரியவத்தாதீ³னி அனுஞ்ஞாதானி, தானி அபி⁴ஸம்போ³தி⁴ங் பத்வா ஸத்தஸத்தாஹங் போ³தி⁴மண்டே³ வீதினாமெத்வா பா³ராணஸியங் த⁴ம்மசக்கங் பவத்தெத்வா இமினா அனுக்கமேன இத³ஞ்சித³ஞ்ச டா²னங் பத்வா இமஸ்மிஞ்ச இமஸ்மிஞ்ச வத்து²ஸ்மிங் பஞ்ஞத்தானீதி ஏவமேதேஸங் பப்³ப³ஜ்ஜாதீ³னங் வினயகம்மானங் ஆதி³தோ பட்டா²ய நிதா³னத³ஸ்ஸனங் ஏதஸ்ஸ வசனே பயோஜனந்தி வேதி³தப்³ப³ங்.

    Kiṃ panetassa vacane payojananti? Pabbajjādīnaṃ vinayakammānaṃ ādito paṭṭhāya nidānadassanaṃ. Yā hi bhagavatā ‘‘anujānāmi, bhikkhave, imehi tīhi saraṇagamanehi pabbajjaṃ upasampada’’nti (mahāva. 34) evaṃ pabbajjā ceva upasampadā ca anuññātā, yāni ca rājagahādīsu upajjhāyaupajjhāyavattaācariyaācariyavattādīni anuññātāni, tāni abhisambodhiṃ patvā sattasattāhaṃ bodhimaṇḍe vītināmetvā bārāṇasiyaṃ dhammacakkaṃ pavattetvā iminā anukkamena idañcidañca ṭhānaṃ patvā imasmiñca imasmiñca vatthusmiṃ paññattānīti evametesaṃ pabbajjādīnaṃ vinayakammānaṃ ādito paṭṭhāya nidānadassanaṃ etassa vacane payojananti veditabbaṃ.

    தத்த² உருவேலாயந்தி மஹாவேலாயங்; மஹந்தே வாலிகராஸிம்ஹீதி அத்தோ². அத² வா ‘‘உரூ’’தி வாலிகா வுச்சதி; ‘‘வேலா’’தி மரியாதா³; வேலாதிக்கமனஹேது ஆஹடா உரு உருவேலாதி ஏவம்பெத்த² அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³. அதீதே கிர அனுப்பன்னே பு³த்³தே⁴ த³ஸஸஹஸ்ஸகுலபுத்தா தாபஸபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜித்வா தஸ்மிங் பதே³ஸே விஹரந்தா ஏகதி³வஸங் ஸன்னிபதித்வா கதிகவத்தங் அகங்ஸு – ‘‘காயகம்மவசீகம்மானி நாம பரேஸம்பி பாகடானி ஹொந்தி, மனோகம்மங் பன அபாகடங்; தஸ்மா யோ காமவிதக்கங் வா ப்³யாபாத³விதக்கங் வா விஹிங்ஸாவிதக்கங் வா விதக்கேதி, தஸ்ஸ அஞ்ஞோ சோத³கோ நாம நத்தி², ஸோ அத்தனாவ அத்தானங் சோதெ³த்வா பத்தபுடேன வாலிகங் ஆஹரித்வா இமஸ்மிங் டா²னே ஆகிரது, இத³மஸ்ஸ த³ண்ட³கம்ம’’ந்தி. ததோ பட்டா²ய யோ தாதி³ஸங் விதக்கங் விதக்கேதி, ஸோ தத்த² பத்தபுடேன வாலிகங் ஆகிரதி. ஏவங் தத்த² அனுக்கமேன மஹாவாலிகராஸி ஜாதோ, ததோ நங் பச்சி²மா ஜனதா பரிக்கி²பித்வா சேதியட்டா²னமகாஸி. தங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங் – ‘‘உருவேலாயந்தி மஹாவேலாயங்; மஹந்தே வாலிகராஸிம்ஹீதி அத்தோ²’’தி. தமேவ ஸந்தா⁴ய வுத்தங் – ‘‘அத² வா உரூதி வாலிகா வுச்சதி; வேலாதி மரியாதா³; வேலாதிக்கமனஹேது ஆஹடா உரு உருவேலாதி ஏவம்பெத்த² அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³’’தி.

    Tattha uruvelāyanti mahāvelāyaṃ; mahante vālikarāsimhīti attho. Atha vā ‘‘urū’’ti vālikā vuccati; ‘‘velā’’ti mariyādā; velātikkamanahetu āhaṭā uru uruvelāti evampettha attho daṭṭhabbo. Atīte kira anuppanne buddhe dasasahassakulaputtā tāpasapabbajjaṃ pabbajitvā tasmiṃ padese viharantā ekadivasaṃ sannipatitvā katikavattaṃ akaṃsu – ‘‘kāyakammavacīkammāni nāma paresampi pākaṭāni honti, manokammaṃ pana apākaṭaṃ; tasmā yo kāmavitakkaṃ vā byāpādavitakkaṃ vā vihiṃsāvitakkaṃ vā vitakketi, tassa añño codako nāma natthi, so attanāva attānaṃ codetvā pattapuṭena vālikaṃ āharitvā imasmiṃ ṭhāne ākiratu, idamassa daṇḍakamma’’nti. Tato paṭṭhāya yo tādisaṃ vitakkaṃ vitakketi, so tattha pattapuṭena vālikaṃ ākirati. Evaṃ tattha anukkamena mahāvālikarāsi jāto, tato naṃ pacchimā janatā parikkhipitvā cetiyaṭṭhānamakāsi. Taṃ sandhāya vuttaṃ – ‘‘uruvelāyanti mahāvelāyaṃ; mahante vālikarāsimhīti attho’’ti. Tameva sandhāya vuttaṃ – ‘‘atha vā urūti vālikā vuccati; velāti mariyādā; velātikkamanahetu āhaṭā uru uruvelāti evampettha attho daṭṭhabbo’’ti.

    போ³தி⁴ருக்க²மூலேதி போ³தி⁴ வுச்சதி சதூஸு மக்³கே³ஸு ஞாணங்; தங் போ³தி⁴ங் ப⁴க³வா எத்த² பத்தோதி ருக்கோ²பி ‘‘போ³தி⁴ருக்கோ²’’த்வேவ நாமங் லபி⁴, தஸ்ஸ போ³தி⁴ருக்க²ஸ்ஸ மூலே போ³தி⁴ருக்க²மூலே. பட²மாபி⁴ஸம்பு³த்³தோ⁴தி பட²மங் அபி⁴ஸம்பு³த்³தோ⁴; அபி⁴ஸம்பு³த்³தோ⁴ ஹுத்வா ஸப்³ப³பட²மங்யேவாதி அத்தோ². ஏகபல்லங்கேனாதி ஸகிம்பி அனுட்ட²ஹித்வா யதா²ஆபு⁴ஜிதேன ஏகேனேவ பல்லங்கேன. விமுத்திஸுக²படிஸங்வேதீ³தி விமுத்திஸுக²ங் ப²லஸமாபத்திஸுக²ங் படிஸங்வேத³யமானோ.

    Bodhirukkhamūleti bodhi vuccati catūsu maggesu ñāṇaṃ; taṃ bodhiṃ bhagavā ettha pattoti rukkhopi ‘‘bodhirukkho’’tveva nāmaṃ labhi, tassa bodhirukkhassa mūle bodhirukkhamūle. Paṭhamābhisambuddhoti paṭhamaṃ abhisambuddho; abhisambuddho hutvā sabbapaṭhamaṃyevāti attho. Ekapallaṅkenāti sakimpi anuṭṭhahitvā yathāābhujitena ekeneva pallaṅkena. Vimuttisukhapaṭisaṃvedīti vimuttisukhaṃ phalasamāpattisukhaṃ paṭisaṃvedayamāno.

    படிச்சஸமுப்பாத³ந்தி பச்சயாகாரங். பச்சயாகாரோ ஹி அஞ்ஞமஞ்ஞங் படிச்ச ஸஹிதே த⁴ம்மே உப்பாதே³தீதி ‘‘படிச்சஸமுப்பாதோ³’’தி வுச்சதி. அயமெத்த² ஸங்கே²போ. வித்தா²ரோ பன ஸப்³பா³காரஸம்பன்னங் வினிச்ச²யங் இச்ச²ந்தேன விஸுத்³தி⁴மக்³க³தோ க³ஹேதப்³போ³. அனுலோமபடிலோமந்தி அனுலோமஞ்ச படிலோமஞ்ச. தத்த² ‘‘அவிஜ்ஜாபச்சயா ஸங்கா²ரா’’திஆதி³னா நயேன வுத்தோ அவிஜ்ஜாதி³கோ பச்சயாகாரோ அத்தனா கத்தப்³ப³கிச்சகரணதோ ‘‘அனுலோமோ’’தி வுச்சதி. ‘‘அவிஜ்ஜாய த்வேவ அஸேஸவிராக³னிரோதா⁴ ஸங்கா²ரனிரோதோ⁴’’திஆதி³னா நயேன வுத்தோ ஸ்வேவ அனுப்பாத³னிரோதே⁴ன நிருஜ்ஜ²மானோ தங் கிச்சங் ந கரோதீதி தஸ்ஸ அகரணதோ ‘‘படிலோமோ’’தி வுச்சதி. புரிமனயேன வா வுத்தோ பவத்தியா அனுலோமோ, இதரோ தஸ்ஸா படிலோமோதி ஏவம்பெத்த² அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³. ஆதி³தோ பன பட்டா²ய யாவ அந்தங், அந்ததோ ச பட்டா²ய யாவ ஆதி³ங் பாபெத்வா அவுத்தத்தா இதோ அஞ்ஞேனத்தே²ன அனுலோமபடிலோமதா ந யுஜ்ஜதி.

    Paṭiccasamuppādanti paccayākāraṃ. Paccayākāro hi aññamaññaṃ paṭicca sahite dhamme uppādetīti ‘‘paṭiccasamuppādo’’ti vuccati. Ayamettha saṅkhepo. Vitthāro pana sabbākārasampannaṃ vinicchayaṃ icchantena visuddhimaggato gahetabbo. Anulomapaṭilomanti anulomañca paṭilomañca. Tattha ‘‘avijjāpaccayā saṅkhārā’’tiādinā nayena vutto avijjādiko paccayākāro attanā kattabbakiccakaraṇato ‘‘anulomo’’ti vuccati. ‘‘Avijjāya tveva asesavirāganirodhā saṅkhāranirodho’’tiādinā nayena vutto sveva anuppādanirodhena nirujjhamāno taṃ kiccaṃ na karotīti tassa akaraṇato ‘‘paṭilomo’’ti vuccati. Purimanayena vā vutto pavattiyā anulomo, itaro tassā paṭilomoti evampettha attho daṭṭhabbo. Ādito pana paṭṭhāya yāva antaṃ, antato ca paṭṭhāya yāva ādiṃ pāpetvā avuttattā ito aññenatthena anulomapaṭilomatā na yujjati.

    மனஸாகாஸீதி மனஸி அகாஸி. தத்த² யதா² அனுலோமங் மனஸி அகாஸி, இத³ங் தாவ த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘அவிஜ்ஜாபச்சயா ஸங்கா²ரா’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² அவிஜ்ஜா ச ஸா பச்சயோ சாதி அவிஜ்ஜாபச்சயோ. தஸ்மா அவிஜ்ஜாபச்சயா ஸங்கா²ரா ஸம்ப⁴வந்தீதி இமினா நயேன ஸப்³ப³பதே³ஸு அத்தோ² வேதி³தப்³போ³. அயமெத்த² ஸங்கே²போ. வித்தா²ரோ பன ஸப்³பா³காரஸம்பன்னங் வினிச்ச²யங் இச்ச²ந்தேன விஸுத்³தி⁴மக்³க³தோவ க³ஹேதப்³போ³.

    Manasākāsīti manasi akāsi. Tattha yathā anulomaṃ manasi akāsi, idaṃ tāva dassetuṃ ‘‘avijjāpaccayā saṅkhārā’’tiādi vuttaṃ. Tattha avijjā ca sā paccayo cāti avijjāpaccayo. Tasmā avijjāpaccayā saṅkhārā sambhavantīti iminā nayena sabbapadesu attho veditabbo. Ayamettha saṅkhepo. Vitthāro pana sabbākārasampannaṃ vinicchayaṃ icchantena visuddhimaggatova gahetabbo.

    யதா² பன படிலோமங் மனஸி அகாஸி, இத³ங் த³ஸ்ஸேதுங் அவிஜ்ஜாய த்வேவ அஸேஸவிராக³னிரோதா⁴ ஸங்கா²ரனிரோதோ⁴திஆதி³ வுத்தங். தத்த² அவிஜ்ஜாய த்வேவாதி அவிஜ்ஜாய து ஏவ. அஸேஸவிராக³னிரோதா⁴தி விராக³ஸங்கா²தேன மக்³கே³ன அஸேஸனிரோதா⁴ . ஸங்கா²ரனிரோதோ⁴தி ஸங்கா²ரானங் அனுப்பாத³னிரோதோ⁴ ஹோதி. ஏவங் நிருத்³தா⁴னங் பன ஸங்கா²ரானங் நிரோதா⁴ விஞ்ஞாணங் நிருத்³த⁴ங், விஞ்ஞாணாதீ³னஞ்ச நிரோதா⁴ நாமரூபாதீ³னி நிருத்³தா⁴னியேவ ஹொந்தீதி த³ஸ்ஸேதுங் ஸங்கா²ரனிரோதா⁴ விஞ்ஞாணனிரோதோ⁴திஆதீ³னி வத்வா ஏவமேதஸ்ஸ கேவலஸ்ஸ து³க்க²க்க²ந்த⁴ஸ்ஸ நிரோதோ⁴ ஹோதீதி வுத்தங். தத்த² கேவலஸ்ஸாதி ஸகலஸ்ஸ; ஸுத்³த⁴ஸ்ஸ வா ஸத்தவிரஹிதஸ்ஸாதி அத்தோ². து³க்க²க்க²ந்த⁴ஸ்ஸாதி து³க்க²ராஸிஸ்ஸ. நிரோதோ⁴ ஹோதீதி அனுப்பாதோ³ ஹோதி.

    Yathā pana paṭilomaṃ manasi akāsi, idaṃ dassetuṃ avijjāya tveva asesavirāganirodhā saṅkhāranirodhotiādi vuttaṃ. Tattha avijjāya tvevāti avijjāya tu eva. Asesavirāganirodhāti virāgasaṅkhātena maggena asesanirodhā . Saṅkhāranirodhoti saṅkhārānaṃ anuppādanirodho hoti. Evaṃ niruddhānaṃ pana saṅkhārānaṃ nirodhā viññāṇaṃ niruddhaṃ, viññāṇādīnañca nirodhā nāmarūpādīni niruddhāniyeva hontīti dassetuṃ saṅkhāranirodhā viññāṇanirodhotiādīni vatvā evametassa kevalassa dukkhakkhandhassa nirodho hotīti vuttaṃ. Tattha kevalassāti sakalassa; suddhassa vā sattavirahitassāti attho. Dukkhakkhandhassāti dukkharāsissa. Nirodho hotīti anuppādo hoti.

    ஏதமத்த²ங் விதி³த்வாதி ய்வாயங் ‘‘அவிஜ்ஜாதி³வஸேன ஸங்கா²ராதி³கஸ்ஸ து³க்க²க்க²ந்த⁴ஸ்ஸ ஸமுத³யோ ச அவிஜ்ஜானிரோதா⁴தி³வஸேன ச நிரோதோ⁴ ஹோதீ’’தி வுத்தோ, ஸப்³பா³காரேன ஏதமத்த²ங் விதி³த்வா. தாயங் வேலாயந்தி தாயங் தஸ்ஸ அத்த²ஸ்ஸ விதி³தவேலாயங். இமங் உதா³னங் உதா³னேஸீதி இமங் தஸ்மிங் விதி³தே அத்தே² ஹேதுனோ ச ஹேதுஸமுப்பன்னத⁴ம்மஸ்ஸ ச பஜானநாய ஆனுபா⁴வதீ³பகங் ‘‘யதா³ ஹவே பாதுப⁴வந்தீ’’திஆதி³கங் ஸோமனஸ்ஸயுத்தஞாணஸமுட்டா²னங் உதா³னங் உதா³னேஸி, அத்தமனவாசங் நிச்சா²ரேஸீதி வுத்தங் ஹோதி.

    Etamatthaṃviditvāti yvāyaṃ ‘‘avijjādivasena saṅkhārādikassa dukkhakkhandhassa samudayo ca avijjānirodhādivasena ca nirodho hotī’’ti vutto, sabbākārena etamatthaṃ viditvā. Tāyaṃ velāyanti tāyaṃ tassa atthassa viditavelāyaṃ. Imaṃ udānaṃ udānesīti imaṃ tasmiṃ vidite atthe hetuno ca hetusamuppannadhammassa ca pajānanāya ānubhāvadīpakaṃ ‘‘yadā have pātubhavantī’’tiādikaṃ somanassayuttañāṇasamuṭṭhānaṃ udānaṃ udānesi, attamanavācaṃ nicchāresīti vuttaṃ hoti.

    தஸ்ஸத்தோ² – யதா³ ஹவேதி யஸ்மிங் ப⁴வே காலே. பாதுப⁴வந்தீதி உப்பஜ்ஜந்தி. த⁴ம்மாதி அனுலோமபச்சயாகாரபடிவேத⁴ஸாத⁴கா போ³தி⁴பக்கி²யத⁴ம்மா. அத² வா பாதுப⁴வந்தீதி பகாஸந்தி; அபி⁴ஸமயவஸேன ப்³யத்தா பாகடா ஹொந்தி. த⁴ம்மாதி சதுஅரியஸச்சத⁴ம்மா. ஆதாபோ வுச்சதி கிலேஸஸந்தாபனட்டே²ன வீரியங்; ஆதாபினோதி ஸம்மப்பதா⁴னவீரியவதோ. ஜா²யதோதி ஆரம்மணூபனிஜ்ஜா²னலக்க²ணேன ச லக்க²ணூபனிஜ்ஜா²னலக்க²ணேன ச ஜா²னேன ஜா²யந்தஸ்ஸ. ப்³ராஹ்மணஸ்ஸாதி பா³ஹிதபாபஸ்ஸ கீ²ணாஸவஸ்ஸ. அத²ஸ்ஸ கங்கா² வபயந்தீதி அத²ஸ்ஸ ஏவங் பாதுபூ⁴தத⁴ம்மஸ்ஸ கங்கா² வபயந்தி. ஸப்³பா³தி யா ஏதா ‘‘கோ நு கோ² ப⁴ந்தே பு²ஸதீதி; நோ கல்லோ பஞ்ஹோதி ப⁴க³வா அவோசா’’திஆதி³னா, ததா² ‘‘கதமங் நு கோ² ப⁴ந்தே ஜராமரணங்; கஸ்ஸ ச பனித³ங் ஜராமரணந்தி ; நோ கல்லோ பஞ்ஹோதி ப⁴க³வா அவோசா’’திஆதி³னா ச நயேன பச்சயாகாரே கங்கா² வுத்தா, யா ச பச்சயாகாரஸ்ஸேவ அப்படிவித்³த⁴த்தா ‘‘அஹோஸிங் நு கோ² அஹங் அதீதமத்³தா⁴ன’’ந்திஆதி³கா ஸோளஸ கங்கா² ஆக³தா, தா ஸப்³பா³ வபயந்தி அபக³ச்ச²ந்தி நிருஜ்ஜ²ந்தி. கஸ்மா? யதோ பஜானாதி ஸஹேதுத⁴ம்மந்தி யஸ்மா அவிஜ்ஜாதி³கேன ஹேதுனா ஸஹேதுகங் இமங் ஸங்கா²ராதி³ங் கேவலங் து³க்க²க்க²ந்த⁴த⁴ம்மங் பஜானாதி அஞ்ஞாதி படிவிஜ்ஜ²தீதி.

    Tassattho – yadā haveti yasmiṃ bhave kāle. Pātubhavantīti uppajjanti. Dhammāti anulomapaccayākārapaṭivedhasādhakā bodhipakkhiyadhammā. Atha vā pātubhavantīti pakāsanti; abhisamayavasena byattā pākaṭā honti. Dhammāti catuariyasaccadhammā. Ātāpo vuccati kilesasantāpanaṭṭhena vīriyaṃ; ātāpinoti sammappadhānavīriyavato. Jhāyatoti ārammaṇūpanijjhānalakkhaṇena ca lakkhaṇūpanijjhānalakkhaṇena ca jhānena jhāyantassa. Brāhmaṇassāti bāhitapāpassa khīṇāsavassa. Athassa kaṅkhā vapayantīti athassa evaṃ pātubhūtadhammassa kaṅkhā vapayanti. Sabbāti yā etā ‘‘ko nu kho bhante phusatīti; no kallo pañhoti bhagavā avocā’’tiādinā, tathā ‘‘katamaṃ nu kho bhante jarāmaraṇaṃ; kassa ca panidaṃ jarāmaraṇanti ; no kallo pañhoti bhagavā avocā’’tiādinā ca nayena paccayākāre kaṅkhā vuttā, yā ca paccayākārasseva appaṭividdhattā ‘‘ahosiṃ nu kho ahaṃ atītamaddhāna’’ntiādikā soḷasa kaṅkhā āgatā, tā sabbā vapayanti apagacchanti nirujjhanti. Kasmā? Yato pajānāti sahetudhammanti yasmā avijjādikena hetunā sahetukaṃ imaṃ saṅkhārādiṃ kevalaṃ dukkhakkhandhadhammaṃ pajānāti aññāti paṭivijjhatīti.

    2. து³தியவாரே – இமங் உதா³னங் உதா³னேஸீதி இமங் தஸ்மிங் விதி³தே அத்தே² ‘‘அவிஜ்ஜாய த்வேவ அஸேஸவிராக³னிரோதா⁴ ஸங்கா²ரனிரோதோ⁴’’தி ஏவங் பகாஸிதஸ்ஸ நிப்³பா³னஸங்கா²தஸ்ஸ பச்சயக்க²யஸ்ஸ அவபோ³தா⁴னுபா⁴வதீ³பகங் வுத்தப்பகாரங் உதா³னங் உதா³னேஸீதி அத்தோ². தத்ராயங் ஸங்கே²பத்தோ² – யஸ்மா பச்சயானங் க²யஸங்கா²தங் நிப்³பா³னங் அவேதி³ அஞ்ஞாஸி படிவிஜ்ஜி², தஸ்மா யதா³ஸ்ஸ ஆதாபினோ ஜா²யதோ ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ வுத்தப்பகாரா த⁴ம்மா பாதுப⁴வந்தி, அத²ஸ்ஸ யா நிப்³பா³னஸ்ஸ அவிதி³தத்தா உப்பஜ்ஜெய்யுங், தா ஸப்³பா³பி கங்கா² வபயந்தீதி.

    2. Dutiyavāre – imaṃ udānaṃ udānesīti imaṃ tasmiṃ vidite atthe ‘‘avijjāya tveva asesavirāganirodhā saṅkhāranirodho’’ti evaṃ pakāsitassa nibbānasaṅkhātassa paccayakkhayassa avabodhānubhāvadīpakaṃ vuttappakāraṃ udānaṃ udānesīti attho. Tatrāyaṃ saṅkhepattho – yasmā paccayānaṃ khayasaṅkhātaṃ nibbānaṃ avedi aññāsi paṭivijjhi, tasmā yadāssa ātāpino jhāyato brāhmaṇassa vuttappakārā dhammā pātubhavanti, athassa yā nibbānassa aviditattā uppajjeyyuṃ, tā sabbāpi kaṅkhā vapayantīti.

    3. ததியவாரே – இமங் உதா³னங் உதா³னேஸீதி இமங் யேன மக்³கே³ன ஸோ து³க்க²க்க²ந்த⁴ஸ்ஸ ஸமுத³யனிரோத⁴ஸங்கா²தோ அத்தோ² கிச்சவஸேன ச ஆரம்மணகிரியாய ச விதி³தோ, தஸ்ஸ அரியமக்³க³ஸ்ஸ ஆனுபா⁴வதீ³பகங் வுத்தப்பகாரங் உதா³னங் உதா³னேஸீதி அத்தோ². தத்ராபாயங் ஸங்கே²பத்தோ² – யதா³ ஹவே பாதுப⁴வந்தி த⁴ம்மா ஆதாபினோ ஜா²யதோ ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ, ததா³ ஸோ ப்³ராஹ்மணோ தேஹி வா உப்பன்னேஹி போ³தி⁴பக்கி²யத⁴ம்மேஹி, யஸ்ஸ வா அரியமக்³க³ஸ்ஸ சதுஸச்சத⁴ம்மா பாதுபூ⁴தா, தேன அரியமக்³கே³ன விதூ⁴பயங் திட்ட²தி மாரஸேனங் ‘‘காமா தே பட²மா ஸேனா’’திஆதி³னா நயேன வுத்தப்பகாரங் மாரஸேனங் விதூ⁴பயந்தோ வித⁴மெந்தோ வித்³த⁴ங்ஸெந்தோ திட்ட²தி. கத²ங்? ஸூரியோவ ஓபா⁴ஸயமந்தலிக்க²ங், யதா² ஸூரியோ அப்³பு⁴க்³க³தோ அத்தனோ பபா⁴ய அந்தலிக்க²ங் ஓபா⁴ஸெந்தோவ அந்த⁴காரங் வித⁴மெந்தோ திட்ட²தி, ஏவங் ஸோபி ப்³ராஹ்மணோ தேஹி த⁴ம்மேஹி தேன வா மக்³கே³ன ஸச்சானி படிவிஜ்ஜ²ந்தோவ மாரஸேனங் விதூ⁴பயந்தோ திட்ட²தீதி.

    3. Tatiyavāre – imaṃ udānaṃ udānesīti imaṃ yena maggena so dukkhakkhandhassa samudayanirodhasaṅkhāto attho kiccavasena ca ārammaṇakiriyāya ca vidito, tassa ariyamaggassa ānubhāvadīpakaṃ vuttappakāraṃ udānaṃ udānesīti attho. Tatrāpāyaṃ saṅkhepattho – yadā have pātubhavanti dhammā ātāpino jhāyato brāhmaṇassa, tadā so brāhmaṇo tehi vā uppannehi bodhipakkhiyadhammehi, yassa vā ariyamaggassa catusaccadhammā pātubhūtā, tena ariyamaggena vidhūpayaṃ tiṭṭhati mārasenaṃ ‘‘kāmā te paṭhamā senā’’tiādinā nayena vuttappakāraṃ mārasenaṃ vidhūpayanto vidhamento viddhaṃsento tiṭṭhati. Kathaṃ? Sūriyova obhāsayamantalikkhaṃ, yathā sūriyo abbhuggato attano pabhāya antalikkhaṃ obhāsentova andhakāraṃ vidhamento tiṭṭhati, evaṃ sopi brāhmaṇo tehi dhammehi tena vā maggena saccāni paṭivijjhantova mārasenaṃ vidhūpayanto tiṭṭhatīti.

    ஏவமெத்த² பட²மங் உதா³னங் பச்சயாகாரபச்சவெக்க²ணவஸேன, து³தியங் நிப்³பா³னபச்சவெக்க²ணவஸேன , ததியங் மக்³க³பச்சவெக்க²ணவஸேன உப்பன்னந்தி வேதி³தப்³ப³ங். உதா³னே பன ‘‘ரத்தியா பட²மங் யாமங் படிச்சஸமுப்பாத³ங் அனுலோமங், து³தியங் யாமங் படிலோமங், ததியங் யாமங் அனுலோமபடிலோம’’ந்தி வுத்தங்; தங் ஸத்தாஹஸ்ஸ அச்சயேன ‘‘ஸ்வே ஆஸனா வுட்ட²ஹிஸ்ஸாமீ’’தி ரத்திங் உப்பாதி³தமனஸிகாரங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். ததா³ ஹி ப⁴க³வா யஸ்ஸ பச்சயாகாரபஜானநஸ்ஸ ச பச்சயக்க²யாதி⁴க³மஸ்ஸ ச ஆனுபா⁴வதீ³பிகா புரிமா த்³வே உதா³னகா³தா², தஸ்ஸ வஸேன ஏகேகமேவ கொட்டா²ஸங் பட²மயாமஞ்ச மஜ்ஜி²மயாமஞ்ச மனஸாகாஸி, இத⁴ பன பாடிபத³ரத்தியா ஏவங் மனஸாகாஸி. ப⁴க³வா ஹி விஸாக²புண்ணமாய ரத்தியா பட²மயாமே புப்³பே³னிவாஸங் அனுஸ்ஸரி, மஜ்ஜி²மயாமே தி³ப்³ப³சக்கு²ங் விஸோதே⁴ஸி, பச்சி²மயாமே படிச்சஸமுப்பாத³ங் அனுலோமபடிலோமங் மனஸி கத்வா ‘‘இதா³னி அருணோ உக்³க³மிஸ்ஸதீ’’தி ஸப்³ப³ஞ்ஞுதங் பாபுணி. ஸப்³ப³ஞ்ஞுதப்பத்திஸமனந்தரமேவ ச அருணோ உக்³க³ச்சி². ததோ தங் தி³வஸங் தேனேவ பல்லங்கேன வீதினாமெத்வா ஸம்பத்தாய பாடிபத³ரத்தியா தீஸு யாமேஸு ஏவங் மனஸி கத்வா இமானி உதா³னானி உதா³னேஸி. இதி பாடிபத³ரத்தியா ஏவங் மனஸி கத்வா தங் ‘‘போ³தி⁴ருக்க²மூலே ஸத்தாஹங் ஏகபல்லங்கேன நிஸீதீ³’’தி ஏவங் வுத்தஸத்தாஹங் தத்தே²வ வீதினாமேஸி.

    Evamettha paṭhamaṃ udānaṃ paccayākārapaccavekkhaṇavasena, dutiyaṃ nibbānapaccavekkhaṇavasena , tatiyaṃ maggapaccavekkhaṇavasena uppannanti veditabbaṃ. Udāne pana ‘‘rattiyā paṭhamaṃ yāmaṃ paṭiccasamuppādaṃ anulomaṃ, dutiyaṃ yāmaṃ paṭilomaṃ, tatiyaṃ yāmaṃ anulomapaṭiloma’’nti vuttaṃ; taṃ sattāhassa accayena ‘‘sve āsanā vuṭṭhahissāmī’’ti rattiṃ uppāditamanasikāraṃ sandhāya vuttaṃ. Tadā hi bhagavā yassa paccayākārapajānanassa ca paccayakkhayādhigamassa ca ānubhāvadīpikā purimā dve udānagāthā, tassa vasena ekekameva koṭṭhāsaṃ paṭhamayāmañca majjhimayāmañca manasākāsi, idha pana pāṭipadarattiyā evaṃ manasākāsi. Bhagavā hi visākhapuṇṇamāya rattiyā paṭhamayāme pubbenivāsaṃ anussari, majjhimayāme dibbacakkhuṃ visodhesi, pacchimayāme paṭiccasamuppādaṃ anulomapaṭilomaṃ manasi katvā ‘‘idāni aruṇo uggamissatī’’ti sabbaññutaṃ pāpuṇi. Sabbaññutappattisamanantarameva ca aruṇo uggacchi. Tato taṃ divasaṃ teneva pallaṅkena vītināmetvā sampattāya pāṭipadarattiyā tīsu yāmesu evaṃ manasi katvā imāni udānāni udānesi. Iti pāṭipadarattiyā evaṃ manasi katvā taṃ ‘‘bodhirukkhamūle sattāhaṃ ekapallaṅkena nisīdī’’ti evaṃ vuttasattāhaṃ tattheva vītināmesi.

    போ³தி⁴கதா² நிட்டி²தா.

    Bodhikathā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi / 1. போ³தி⁴கதா² • 1. Bodhikathā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / போ³தி⁴கதா²வண்ணனா • Bodhikathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / போ³தி⁴கதா²வண்ணனா • Bodhikathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / போ³தி⁴கதா²வண்ணனா • Bodhikathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 1. போ³தி⁴கதா² • 1. Bodhikathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact