Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi

    நமோ தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ அரஹதோ ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ

    Namo tassa bhagavato arahato sammāsambuddhassa

    வினயபிடகே

    Vinayapiṭake

    மஹாவக்³க³பாளி

    Mahāvaggapāḷi

    1. மஹாக²ந்த⁴கோ

    1. Mahākhandhako

    1. போ³தி⁴கதா²

    1. Bodhikathā

    1. 1 தேன ஸமயேன பு³த்³தோ⁴ ப⁴க³வா உருவேலாயங் விஹரதி நஜ்ஜா நேரஞ்ஜராய தீரே போ³தி⁴ருக்க²மூலே பட²மாபி⁴ஸம்பு³த்³தோ⁴. அத² கோ² ப⁴க³வா போ³தி⁴ருக்க²மூலே ஸத்தாஹங் ஏகபல்லங்கேன நிஸீதி³ விமுத்திஸுக²படிஸங்வேதீ³ 2. அத² கோ² ப⁴க³வா ரத்தியா பட²மங் யாமங் படிச்சஸமுப்பாத³ங் அனுலோமபடிலோமங் மனஸாகாஸி – ‘‘அவிஜ்ஜாபச்சயா ஸங்கா²ரா, ஸங்கா²ரபச்சயா விஞ்ஞாணங், விஞ்ஞாணபச்சயா நாமரூபங், நாமரூபபச்சயா ஸளாயதனங், ஸளாயதனபச்சயா ப²ஸ்ஸோ, ப²ஸ்ஸபச்சயா வேத³னா, வேத³னாபச்சயா தண்ஹா, தண்ஹாபச்சயா உபாதா³னங், உபாதா³னபச்சயா ப⁴வோ, ப⁴வபச்சயா ஜாதி, ஜாதிபச்சயா ஜராமரணங் ஸோகபரிதே³வது³க்க²தோ³மனஸ்ஸுபாயாஸா ஸம்ப⁴வந்தி – ஏவமேதஸ்ஸ கேவலஸ்ஸ து³க்க²க்க²ந்த⁴ஸ்ஸ ஸமுத³யோ ஹோதி. ‘‘அவிஜ்ஜாயத்வேவ அஸேஸவிராக³னிரோதா⁴ ஸங்கா²ரனிரோதோ⁴, ஸங்கா²ரனிரோதா⁴ விஞ்ஞாணனிரோதோ⁴, விஞ்ஞாணனிரோதா⁴ நாமரூபனிரோதோ⁴, நாமரூபனிரோதா⁴ ஸளாயதனநிரோதோ⁴, ஸளாயதனநிரோதா⁴ ப²ஸ்ஸனிரோதோ⁴, ப²ஸ்ஸனிரோதா⁴ வேத³னானிரோதோ⁴, வேத³னானிரோதா⁴ தண்ஹானிரோதோ⁴, தண்ஹானிரோதா⁴ உபாதா³னநிரோதோ⁴ , உபாதா³னநிரோதா⁴ ப⁴வனிரோதோ⁴, ப⁴வனிரோதா⁴ ஜாதினிரோதோ⁴, ஜாதினிரோதா⁴ ஜராமரணங் ஸோகபரிதே³வது³க்க²தோ³மனஸ்ஸுபாயாஸா நிருஜ்ஜ²ந்தி – ஏவமேதஸ்ஸ கேவலஸ்ஸ து³க்க²க்க²ந்த⁴ஸ்ஸ நிரோதோ⁴ ஹோதீ’’தி.

    1.3 Tena samayena buddho bhagavā uruvelāyaṃ viharati najjā nerañjarāya tīre bodhirukkhamūle paṭhamābhisambuddho. Atha kho bhagavā bodhirukkhamūle sattāhaṃ ekapallaṅkena nisīdi vimuttisukhapaṭisaṃvedī 4. Atha kho bhagavā rattiyā paṭhamaṃ yāmaṃ paṭiccasamuppādaṃ anulomapaṭilomaṃ manasākāsi – ‘‘avijjāpaccayā saṅkhārā, saṅkhārapaccayā viññāṇaṃ, viññāṇapaccayā nāmarūpaṃ, nāmarūpapaccayā saḷāyatanaṃ, saḷāyatanapaccayā phasso, phassapaccayā vedanā, vedanāpaccayā taṇhā, taṇhāpaccayā upādānaṃ, upādānapaccayā bhavo, bhavapaccayā jāti, jātipaccayā jarāmaraṇaṃ sokaparidevadukkhadomanassupāyāsā sambhavanti – evametassa kevalassa dukkhakkhandhassa samudayo hoti. ‘‘Avijjāyatveva asesavirāganirodhā saṅkhāranirodho, saṅkhāranirodhā viññāṇanirodho, viññāṇanirodhā nāmarūpanirodho, nāmarūpanirodhā saḷāyatananirodho, saḷāyatananirodhā phassanirodho, phassanirodhā vedanānirodho, vedanānirodhā taṇhānirodho, taṇhānirodhā upādānanirodho , upādānanirodhā bhavanirodho, bhavanirodhā jātinirodho, jātinirodhā jarāmaraṇaṃ sokaparidevadukkhadomanassupāyāsā nirujjhanti – evametassa kevalassa dukkhakkhandhassa nirodho hotī’’ti.

    அத² கோ² ப⁴க³வா ஏதமத்த²ங் விதி³த்வா தாயங் வேலாயங் இமங் உதா³னங் உதா³னேஸி –

    Atha kho bhagavā etamatthaṃ viditvā tāyaṃ velāyaṃ imaṃ udānaṃ udānesi –

    ‘‘யதா³ ஹவே பாதுப⁴வந்தி த⁴ம்மா;

    ‘‘Yadā have pātubhavanti dhammā;

    ஆதாபினோ ஜா²யதோ ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ;

    Ātāpino jhāyato brāhmaṇassa;

    அத²ஸ்ஸ கங்கா² வபயந்தி ஸப்³பா³;

    Athassa kaṅkhā vapayanti sabbā;

    யதோ பஜானாதி ஸஹேதுத⁴ம்ம’’ந்தி.

    Yato pajānāti sahetudhamma’’nti.

    2. 5 அத² கோ² ப⁴க³வா ரத்தியா மஜ்ஜி²மங் யாமங் படிச்சஸமுப்பாத³ங் அனுலோமபடிலோமங் மனஸாகாஸி – ‘‘அவிஜ்ஜாபச்சயா ஸங்கா²ரா, ஸங்கா²ரபச்சயா விஞ்ஞாணங், விஞ்ஞாணபச்சயா நாமரூபங்…பே॰… ஏவமேதஸ்ஸ கேவலஸ்ஸ து³க்க²க்க²ந்த⁴ஸ்ஸ ஸமுத³யோ ஹோதீ…பே॰… நிரோதோ⁴ ஹோதீ’’தி.

    2.6 Atha kho bhagavā rattiyā majjhimaṃ yāmaṃ paṭiccasamuppādaṃ anulomapaṭilomaṃ manasākāsi – ‘‘avijjāpaccayā saṅkhārā, saṅkhārapaccayā viññāṇaṃ, viññāṇapaccayā nāmarūpaṃ…pe… evametassa kevalassa dukkhakkhandhassa samudayo hotī…pe… nirodho hotī’’ti.

    அத² கோ² ப⁴க³வா ஏதமத்த²ங் விதி³த்வா தாயங் வேலாயங் இமங் உதா³னங் உதா³னேஸி –

    Atha kho bhagavā etamatthaṃ viditvā tāyaṃ velāyaṃ imaṃ udānaṃ udānesi –

    ‘‘யதா³ ஹவே பாதுப⁴வந்தி த⁴ம்மா;

    ‘‘Yadā have pātubhavanti dhammā;

    ஆதாபினோ ஜா²யதோ ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ;

    Ātāpino jhāyato brāhmaṇassa;

    அத²ஸ்ஸ கங்கா² வபயந்தி ஸப்³பா³;

    Athassa kaṅkhā vapayanti sabbā;

    யதோ க²யங் பச்சயானங் அவேதீ³’’தி.

    Yato khayaṃ paccayānaṃ avedī’’ti.

    3. 7 அத² கோ² ப⁴க³வா ரத்தியா பச்சி²மங் யாமங் படிச்சஸமுப்பாத³ங் அனுலோமபடிலோமங் மனஸாகாஸி – ‘‘அவிஜ்ஜாபச்சயா ஸங்கா²ரா, ஸங்கா²ரபச்சயா விஞ்ஞாணங், விஞ்ஞாணபச்சயா நாமரூபங்…பே॰… ஏவமேதஸ்ஸ கேவலஸ்ஸ து³க்க²க்க²ந்த⁴ஸ்ஸ ஸமுத³யோ ஹோதி…பே॰… நிரோதோ⁴ ஹோதீ’’தி.

    3.8 Atha kho bhagavā rattiyā pacchimaṃ yāmaṃ paṭiccasamuppādaṃ anulomapaṭilomaṃ manasākāsi – ‘‘avijjāpaccayā saṅkhārā, saṅkhārapaccayā viññāṇaṃ, viññāṇapaccayā nāmarūpaṃ…pe… evametassa kevalassa dukkhakkhandhassa samudayo hoti…pe… nirodho hotī’’ti.

    அத² கோ² ப⁴க³வா ஏதமத்த²ங் விதி³த்வா தாயங் வேலாயங் இமங் உதா³னங் உதா³னேஸி –

    Atha kho bhagavā etamatthaṃ viditvā tāyaṃ velāyaṃ imaṃ udānaṃ udānesi –

    ‘‘யதா³ ஹவே பாதுப⁴வந்தி த⁴ம்மா;

    ‘‘Yadā have pātubhavanti dhammā;

    ஆதாபினோ ஜா²யதோ ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ;

    Ātāpino jhāyato brāhmaṇassa;

    விதூ⁴பயங் திட்ட²தி மாரஸேனங்;

    Vidhūpayaṃ tiṭṭhati mārasenaṃ;

    ஸூரியோவ 9 ஓபா⁴ஸயமந்தலிக்க²’’ந்தி.

    Sūriyova 10 obhāsayamantalikkha’’nti.

    போ³தி⁴கதா² நிட்டி²தா.

    Bodhikathā niṭṭhitā.







    Footnotes:
    1. உதா³॰ 1 ஆத³யோ
    2. விமுத்திஸுக²ங் படிஸங்வேதீ³ (க॰)
    3. udā. 1 ādayo
    4. vimuttisukhaṃ paṭisaṃvedī (ka.)
    5. உதா³॰ 2
    6. udā. 2
    7. உதா³॰ 3
    8. udā. 3
    9. ஸுரியோவ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ கங்॰)
    10. suriyova (sī. syā. kaṃ.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவக்³க³-அட்ட²கதா² • Mahāvagga-aṭṭhakathā / போ³தி⁴கதா² • Bodhikathā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / போ³தி⁴கதா²வண்ணனா • Bodhikathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / போ³தி⁴கதா²வண்ணனா • Bodhikathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / போ³தி⁴கதா²வண்ணனா • Bodhikathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 1. போ³தி⁴கதா² • 1. Bodhikathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact