Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³னபாளி • Apadānapāḷi

    8. போ³தி⁴ஸம்மஜ்ஜகத்தே²ரஅபதா³னங்

    8. Bodhisammajjakattheraapadānaṃ

    48.

    48.

    ‘‘அஹங் புரே போ³தி⁴பத்தங், உஜ்ஜி²தங் சேதியங்க³ணே;

    ‘‘Ahaṃ pure bodhipattaṃ, ujjhitaṃ cetiyaṅgaṇe;

    தங் க³ஹெத்வான ச²ட்³டே³ஸிங், அலபி⁴ங் வீஸதீகு³ணே.

    Taṃ gahetvāna chaḍḍesiṃ, alabhiṃ vīsatīguṇe.

    49.

    49.

    ‘‘தஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ தேஜேன, ஸங்ஸரந்தோ ப⁴வாப⁴வே;

    ‘‘Tassa kammassa tejena, saṃsaranto bhavābhave;

    து³வே ப⁴வே ஸங்ஸராமி, தே³வத்தே சாபி மானுஸே.

    Duve bhave saṃsarāmi, devatte cāpi mānuse.

    50.

    50.

    ‘‘தே³வலோகா சவித்வான, ஆக³ந்த்வா மானுஸங் ப⁴வங்;

    ‘‘Devalokā cavitvāna, āgantvā mānusaṃ bhavaṃ;

    து³வே குலே பஜாயாமி, க²த்தியே சாபி ப்³ராஹ்மணே.

    Duve kule pajāyāmi, khattiye cāpi brāhmaṇe.

    51.

    51.

    ‘‘அங்க³பச்சங்க³ஸம்பன்னோ, ஆரோஹபரிணாஹவா;

    ‘‘Aṅgapaccaṅgasampanno, ārohapariṇāhavā;

    அபி⁴ரூபோ ஸுசி ஹோமி, ஸம்புண்ணங்கோ³ அனூனகோ.

    Abhirūpo suci homi, sampuṇṇaṅgo anūnako.

    52.

    52.

    ‘‘தே³வலோகே மனுஸ்ஸே வா, ஜாதோ வா யத்த² கத்த²சி;

    ‘‘Devaloke manusse vā, jāto vā yattha katthaci;

    ப⁴வே ஸுவண்ணவண்ணோ ச, உத்தத்தகனகூபமோ.

    Bhave suvaṇṇavaṇṇo ca, uttattakanakūpamo.

    53.

    53.

    ‘‘முது³கா மத்³த³வா ஸ்னித்³தா⁴ 1, ஸுகு²மா ஸுகுமாரிகா;

    ‘‘Mudukā maddavā sniddhā 2, sukhumā sukumārikā;

    ச²வி மே ஸப்³ப³தா³ ஹோதி, போ³தி⁴பத்தே ஸுச²ட்³டி³தே 3.

    Chavi me sabbadā hoti, bodhipatte suchaḍḍite 4.

    54.

    54.

    ‘‘யதோ குதோசி க³தீஸு, ஸரீரே ஸமுதா³க³தே;

    ‘‘Yato kutoci gatīsu, sarīre samudāgate;

    ந லிம்பதி ரஜோஜல்லங், விபாகோ பத்தச²ட்³டி³தே.

    Na limpati rajojallaṃ, vipāko pattachaḍḍite.

    55.

    55.

    ‘‘உண்ஹே வாதாதபே தஸ்ஸ, அக்³கி³தாபேன வா பன;

    ‘‘Uṇhe vātātape tassa, aggitāpena vā pana;

    க³த்தே ஸேதா³ ந முச்சந்தி, விபாகோ பத்தச²ட்³டி³தே.

    Gatte sedā na muccanti, vipāko pattachaḍḍite.

    56.

    56.

    ‘‘குட்ட²ங் க³ண்டோ³ கிலாஸோ ச, திலகா பிளகா ததா²;

    ‘‘Kuṭṭhaṃ gaṇḍo kilāso ca, tilakā piḷakā tathā;

    ந ஹொந்தி காயே த³த்³து³ ச, விபாகோ பத்தச²ட்³டி³தே.

    Na honti kāye daddu ca, vipāko pattachaḍḍite.

    57.

    57.

    ‘‘அபரம்பி கு³ணங் தஸ்ஸ, நிப்³ப³த்ததி ப⁴வாப⁴வே;

    ‘‘Aparampi guṇaṃ tassa, nibbattati bhavābhave;

    ரோகா³ ந ஹொந்தி காயஸ்மிங், விபாகோ பத்தச²ட்³டி³தே.

    Rogā na honti kāyasmiṃ, vipāko pattachaḍḍite.

    58.

    58.

    ‘‘அபரம்பி கு³ணங் தஸ்ஸ, நிப்³ப³த்ததி ப⁴வாப⁴வே;

    ‘‘Aparampi guṇaṃ tassa, nibbattati bhavābhave;

    ந ஹோதி சித்தஜா பீளா, விபாகோ பத்தச²ட்³டி³தே.

    Na hoti cittajā pīḷā, vipāko pattachaḍḍite.

    59.

    59.

    ‘‘அபரம்பி கு³ணங் தஸ்ஸ, நிப்³ப³த்ததி ப⁴வாப⁴வே;

    ‘‘Aparampi guṇaṃ tassa, nibbattati bhavābhave;

    அமித்தா ந ப⁴வந்தஸ்ஸ, விபாகோ பத்தச²ட்³டி³தே.

    Amittā na bhavantassa, vipāko pattachaḍḍite.

    60.

    60.

    ‘‘அபரம்பி கு³ணங் தஸ்ஸ, நிப்³ப³த்ததி ப⁴வாப⁴வே;

    ‘‘Aparampi guṇaṃ tassa, nibbattati bhavābhave;

    அனூனபோ⁴கோ³ ப⁴வதி, விபாகோ பத்தச²ட்³டி³தே.

    Anūnabhogo bhavati, vipāko pattachaḍḍite.

    61.

    61.

    ‘‘அபரம்பி கு³ணங் தஸ்ஸ, நிப்³ப³த்ததி ப⁴வாப⁴வே;

    ‘‘Aparampi guṇaṃ tassa, nibbattati bhavābhave;

    அக்³கி³ராஜூஹி சோரேஹி, ந ஹோதி உத³கே ப⁴யங்.

    Aggirājūhi corehi, na hoti udake bhayaṃ.

    62.

    62.

    ‘‘அபரம்பி கு³ணங் தஸ்ஸ, நிப்³ப³த்ததி ப⁴வாப⁴வே;

    ‘‘Aparampi guṇaṃ tassa, nibbattati bhavābhave;

    தா³ஸிதா³ஸா அனுசரா, ஹொந்தி சித்தானுவத்தகா.

    Dāsidāsā anucarā, honti cittānuvattakā.

    63.

    63.

    ‘‘யம்ஹி ஆயுப்பமாணம்ஹி, ஜாயதே மானுஸே ப⁴வே;

    ‘‘Yamhi āyuppamāṇamhi, jāyate mānuse bhave;

    ததோ ந ஹாயதே ஆயு, திட்ட²தே யாவதாயுகங்.

    Tato na hāyate āyu, tiṭṭhate yāvatāyukaṃ.

    64.

    64.

    ‘‘அப்³ப⁴ந்தரா ச பா³ஹிரா 5, நேக³மா ச ஸரட்ட²கா;

    ‘‘Abbhantarā ca bāhirā 6, negamā ca saraṭṭhakā;

    நுயுத்தா ஹொந்தி ஸப்³பே³பி, வுத்³தி⁴காமா ஸுகி²ச்ச²கா.

    Nuyuttā honti sabbepi, vuddhikāmā sukhicchakā.

    65.

    65.

    ‘‘போ⁴க³வா யஸவா ஹோமி, ஸிரிமா ஞாதிபக்க²வா;

    ‘‘Bhogavā yasavā homi, sirimā ñātipakkhavā;

    அபேதப⁴யஸந்தாஸோ, ப⁴வேஹங் ஸப்³ப³தோ ப⁴வே.

    Apetabhayasantāso, bhavehaṃ sabbato bhave.

    66.

    66.

    ‘‘தே³வா மனுஸ்ஸா அஸுரா, க³ந்த⁴ப்³பா³ யக்க²ரக்க²ஸா;

    ‘‘Devā manussā asurā, gandhabbā yakkharakkhasā;

    ஸப்³பே³ தே பரிரக்க²ந்தி, ப⁴வே ஸங்ஸரதோ ஸதா³.

    Sabbe te parirakkhanti, bhave saṃsarato sadā.

    67.

    67.

    ‘‘தே³வலோகே மனுஸ்ஸே ச, அனுபொ⁴த்வா உபோ⁴ யஸே;

    ‘‘Devaloke manusse ca, anubhotvā ubho yase;

    அவஸானே ச நிப்³பா³னங், ஸிவங் பத்தோ அனுத்தரங்.

    Avasāne ca nibbānaṃ, sivaṃ patto anuttaraṃ.

    68.

    68.

    ‘‘ஸம்பு³த்³த⁴முத்³தி³ஸித்வான, போ³தி⁴ங் வா தஸ்ஸ ஸத்து²னோ;

    ‘‘Sambuddhamuddisitvāna, bodhiṃ vā tassa satthuno;

    யோ புஞ்ஞங் பஸவே போஸோ, தஸ்ஸ கிங் நாம து³ல்லப⁴ங்.

    Yo puññaṃ pasave poso, tassa kiṃ nāma dullabhaṃ.

    69.

    69.

    ‘‘மக்³கே³ ப²லே ஆக³மே ச, ஜா²னாபி⁴ஞ்ஞாகு³ணேஸு ச;

    ‘‘Magge phale āgame ca, jhānābhiññāguṇesu ca;

    அஞ்ஞேஸங் அதி⁴கோ ஹுத்வா, நிப்³பா³யாமி அனாஸவோ.

    Aññesaṃ adhiko hutvā, nibbāyāmi anāsavo.

    70.

    70.

    ‘‘புரேஹங் போ³தி⁴யா பத்தங், ச²ட்³டெ³த்வா ஹட்ட²மானஸோ;

    ‘‘Purehaṃ bodhiyā pattaṃ, chaḍḍetvā haṭṭhamānaso;

    இமேஹி வீஸதங்கே³ஹி, ஸமங்கீ³ ஹோமி ஸப்³ப³தா³.

    Imehi vīsataṅgehi, samaṅgī homi sabbadā.

    71.

    71.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… விஹராமி அனாஸவோ.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavo.

    72.

    72.

    ‘‘ஸ்வாக³தங் வத மே ஆஸி…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    73.

    73.

    ‘‘படிஸம்பி⁴தா³ சதஸ்ஸோ…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    இத்த²ங் ஸுத³ங் ஆயஸ்மா போ³தி⁴ஸம்மஜ்ஜகோ தே²ரோ இமா கா³தா²யோ

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā bodhisammajjako thero imā gāthāyo

    அபா⁴ஸித்தா²தி.

    Abhāsitthāti.

    போ³தி⁴ஸம்மஜ்ஜகத்தே²ரஸ்ஸாபதா³னங் அட்ட²மங்.

    Bodhisammajjakattherassāpadānaṃ aṭṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. முது³ மத்³த³வா ஸினித்³தா⁴ (ஸ்யா॰)
    2. mudu maddavā siniddhā (syā.)
    3. ஸுச²ட்³டி³னே (ஸீ॰)
    4. suchaḍḍine (sī.)
    5. ப³ஹிசரா (ஸீ॰ பீ॰ க॰)
    6. bahicarā (sī. pī. ka.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact