Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [336] 6. ப்³ரஹாச²த்தஜாதகவண்ணனா

    [336] 6. Brahāchattajātakavaṇṇanā

    திணங் திணந்தி லபஸீதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ குஹகபி⁴க்கு²ங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. பச்சுப்பன்னவத்து² கதி²தமேவ.

    Tiṇaṃ tiṇanti lapasīti idaṃ satthā jetavane viharanto kuhakabhikkhuṃ ārabbha kathesi. Paccuppannavatthu kathitameva.

    அதீதே பன பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ தஸ்ஸ அத்த²த⁴ம்மானுஸாஸகோ அமச்சோ அஹோஸி. பா³ராணஸிராஜா மஹதியா ஸேனாய கோஸலராஜானங் அப்³பு⁴க்³க³ந்த்வா ஸாவத்தி²ங் பத்வா யுத்³தே⁴ன நக³ரங் பவிஸித்வா ராஜானங் க³ண்ஹி. கோஸலரஞ்ஞோ பன புத்தோ ச²த்தோ நாம குமாரோ அத்தி². ஸோ அஞ்ஞாதகவேஸேன நிக்க²மித்வா தக்கஸிலங் க³ந்த்வா தயோ வேதே³ ச அட்டா²ரஸ ஸிப்பானி ச உக்³க³ண்ஹித்வா தக்கஸிலதோ நிக்க²ம்ம ஸப்³ப³ஸமயஸிப்பானி ஸிக்க²ந்தோ ஏகங் பச்சந்தகா³மங் பாபுணி. தங் நிஸ்ஸாய பஞ்சஸததாபஸா அரஞ்ஞே பண்ணஸாலாஸு வஸந்தி. குமாரோ தே உபஸங்கமித்வா ‘‘இமேஸம்பி ஸந்திகே கிஞ்சி ஸிக்கி²ஸ்ஸாமீ’’தி பப்³ப³ஜித்வா யங் தே ஜானந்தி, தங் ஸப்³ப³ங் உக்³க³ண்ஹி. ஸோ அபரபா⁴கே³ க³ணஸத்தா² ஜாதோ.

    Atīte pana bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto tassa atthadhammānusāsako amacco ahosi. Bārāṇasirājā mahatiyā senāya kosalarājānaṃ abbhuggantvā sāvatthiṃ patvā yuddhena nagaraṃ pavisitvā rājānaṃ gaṇhi. Kosalarañño pana putto chatto nāma kumāro atthi. So aññātakavesena nikkhamitvā takkasilaṃ gantvā tayo vede ca aṭṭhārasa sippāni ca uggaṇhitvā takkasilato nikkhamma sabbasamayasippāni sikkhanto ekaṃ paccantagāmaṃ pāpuṇi. Taṃ nissāya pañcasatatāpasā araññe paṇṇasālāsu vasanti. Kumāro te upasaṅkamitvā ‘‘imesampi santike kiñci sikkhissāmī’’ti pabbajitvā yaṃ te jānanti, taṃ sabbaṃ uggaṇhi. So aparabhāge gaṇasatthā jāto.

    அதே²கதி³வஸங் இஸிக³ணங் ஆமந்தெத்வா ‘‘மாரிஸா, கஸ்மா மஜ்ஜி²மதே³ஸங் ந க³ச்ச²தா²’’தி புச்சி². ‘‘மாரிஸ, மஜ்ஜி²மதே³ஸே மனுஸ்ஸா நாம பண்டி³தா, தே பஞ்ஹங் புச்ச²ந்தி, அனுமோத³னங் காராபெந்தி, மங்க³லங் ப⁴ணாபெந்தி, அஸக்கொந்தே க³ரஹந்தி, மயங் தேன ப⁴யேன ந க³ச்சா²மா’’தி. ‘‘மா தும்ஹே பா⁴யத², அஹமேதங் ஸப்³ப³ங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி. ‘‘தேன ஹி க³ச்சா²மா’’தி ஸப்³பே³ அத்தனோ அத்தனோ கா²ரிவிவித⁴மாதா³ய அனுபுப்³பே³ன பா³ராணஸிங் பத்தா. பா³ராணஸிராஜாபி கோஸலரஜ்ஜங் அத்தனோ ஹத்த²க³தங் கத்வா தத்த² ராஜயுத்தே ட²பெத்வா ஸயங் தத்த² விஜ்ஜமானங் த⁴னங் க³ஹெத்வா பா³ராணஸிங் க³ந்த்வா உய்யானே லோஹசாடியோ பூராபெத்வா நித³ஹித்வா தஸ்மிங் ஸமயே பா³ராணஸியமேவ வஸதி. அத² தே இஸயோ ராஜுய்யானே ரத்திங் வஸித்வா புனதி³வஸே நக³ரங் பி⁴க்கா²ய பவிஸித்வா ராஜத்³வாரங் அக³மங்ஸு. ராஜா தேஸங் இரியாபதெ²ஸ்ஸு பஸீதி³த்வா பக்கோஸாபெத்வா மஹாதலே நிஸீதா³பெத்வா யாகு³க²ஜ்ஜகங் த³த்வா யாவ ப⁴த்தகாலா தங் தங் பஞ்ஹங் புச்சி². ச²த்தோ ரஞ்ஞோ சித்தங் ஆராதெ⁴ந்தோ ஸப்³ப³பஞ்ஹே விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா ப⁴த்தகிச்சாவஸானே விசித்ரங் அனுமோத³னங் அகாஸி. ராஜா ஸுட்டு²தரங் பஸன்னோ படிஞ்ஞங் க³ஹெத்வா ஸப்³பே³பி தே உய்யானே வாஸாபேஸி.

    Athekadivasaṃ isigaṇaṃ āmantetvā ‘‘mārisā, kasmā majjhimadesaṃ na gacchathā’’ti pucchi. ‘‘Mārisa, majjhimadese manussā nāma paṇḍitā, te pañhaṃ pucchanti, anumodanaṃ kārāpenti, maṅgalaṃ bhaṇāpenti, asakkonte garahanti, mayaṃ tena bhayena na gacchāmā’’ti. ‘‘Mā tumhe bhāyatha, ahametaṃ sabbaṃ karissāmī’’ti. ‘‘Tena hi gacchāmā’’ti sabbe attano attano khārivividhamādāya anupubbena bārāṇasiṃ pattā. Bārāṇasirājāpi kosalarajjaṃ attano hatthagataṃ katvā tattha rājayutte ṭhapetvā sayaṃ tattha vijjamānaṃ dhanaṃ gahetvā bārāṇasiṃ gantvā uyyāne lohacāṭiyo pūrāpetvā nidahitvā tasmiṃ samaye bārāṇasiyameva vasati. Atha te isayo rājuyyāne rattiṃ vasitvā punadivase nagaraṃ bhikkhāya pavisitvā rājadvāraṃ agamaṃsu. Rājā tesaṃ iriyāpathessu pasīditvā pakkosāpetvā mahātale nisīdāpetvā yāgukhajjakaṃ datvā yāva bhattakālā taṃ taṃ pañhaṃ pucchi. Chatto rañño cittaṃ ārādhento sabbapañhe vissajjetvā bhattakiccāvasāne vicitraṃ anumodanaṃ akāsi. Rājā suṭṭhutaraṃ pasanno paṭiññaṃ gahetvā sabbepi te uyyāne vāsāpesi.

    ச²த்தோ நிதி⁴உத்³த⁴ரணமந்தங் ஜானாதி. ஸோ தத்த² வஸந்தோ ‘‘கஹங் நு கோ² இமினா மம பிது ஸந்தகங் த⁴னங் நித³ஹித’’ந்தி மந்தங் பரிவத்தெத்வா ஓலோகெந்தோ உய்யானே நித³ஹிதபா⁴வங் ஞத்வா ‘‘இத³ங் த⁴னங் க³ஹெத்வா மம ரஜ்ஜங் க³ண்ஹிஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா தாபஸே ஆமந்தெத்வா ‘‘மாரிஸா, அஹங் கோஸலரஞ்ஞோ புத்தோ, பா³ராணஸிரஞ்ஞா அம்ஹாகங் ரஜ்ஜே க³ஹிதே அஞ்ஞாதகவேஸேன நிக்க²மித்வா எத்தகங் காலங் அத்தனோ ஜீவிதங் அனுரக்கி²ங், இதா³னி குலஸந்தகங் த⁴னங் லத்³த⁴ங், அஹங் ஏதங் ஆதா³ய க³ந்த்வா அத்தனோ ரஜ்ஜங் க³ண்ஹிஸ்ஸாமி, தும்ஹே கிங் கரிஸ்ஸதா²’’தி ஆஹ. ‘‘மயம்பி தயாவ ஸத்³தி⁴ங் க³மிஸ்ஸாமா’’தி . ஸோ ‘‘ஸாதூ⁴’’தி மஹந்தே மஹந்தே சம்மபஸிப்³ப³கே காரெத்வா ரத்திபா⁴கே³ பூ⁴மிங் க²ணித்வா த⁴னசாடியோ உத்³த⁴ரித்வா பஸிப்³ப³கேஸு த⁴னங் பக்கி²பித்வா சாடியோ திணஸ்ஸ பூராபெத்வா பஞ்ச ச இஸிஸதானி அஞ்ஞே ச மனுஸ்ஸே த⁴னங் கா³ஹாபெத்வா பலாயித்வா ஸாவத்தி²ங் க³ந்த்வா ஸப்³பே³ ராஜயுத்தே கா³ஹாபெத்வா ரஜ்ஜங் க³ஹெத்வா பாகாரஅட்டாலகாதி³படிஸங்க²ரணங் காராபெத்வா புன ஸபத்தரஞ்ஞா யுத்³தே⁴ன அக்³க³ஹேதப்³ப³ங் கத்வா நக³ரங் அஜ்ஜா²வஸதி. பா³ராணஸிரஞ்ஞோபி ‘‘தாபஸா உய்யானதோ த⁴னங் க³ஹெத்வா பலாதா’’தி ஆரோசயிங்ஸு. ஸோ உய்யானங் க³ந்த்வா சாடியோ விவராபெத்வா திணமேவ பஸ்ஸி, தஸ்ஸ த⁴னங் நிஸ்ஸாய மஹந்தோ ஸோகோ உப்பஜ்ஜி. ஸோ நக³ரங் க³ந்த்வா ‘‘திணங் திண’’ந்தி விப்பலபந்தோ சரதி, நாஸ்ஸ கோசி ஸோகங் நிப்³பா³பேதுங் ஸக்கோதி.

    Chatto nidhiuddharaṇamantaṃ jānāti. So tattha vasanto ‘‘kahaṃ nu kho iminā mama pitu santakaṃ dhanaṃ nidahita’’nti mantaṃ parivattetvā olokento uyyāne nidahitabhāvaṃ ñatvā ‘‘idaṃ dhanaṃ gahetvā mama rajjaṃ gaṇhissāmī’’ti cintetvā tāpase āmantetvā ‘‘mārisā, ahaṃ kosalarañño putto, bārāṇasiraññā amhākaṃ rajje gahite aññātakavesena nikkhamitvā ettakaṃ kālaṃ attano jīvitaṃ anurakkhiṃ, idāni kulasantakaṃ dhanaṃ laddhaṃ, ahaṃ etaṃ ādāya gantvā attano rajjaṃ gaṇhissāmi, tumhe kiṃ karissathā’’ti āha. ‘‘Mayampi tayāva saddhiṃ gamissāmā’’ti . So ‘‘sādhū’’ti mahante mahante cammapasibbake kāretvā rattibhāge bhūmiṃ khaṇitvā dhanacāṭiyo uddharitvā pasibbakesu dhanaṃ pakkhipitvā cāṭiyo tiṇassa pūrāpetvā pañca ca isisatāni aññe ca manusse dhanaṃ gāhāpetvā palāyitvā sāvatthiṃ gantvā sabbe rājayutte gāhāpetvā rajjaṃ gahetvā pākāraaṭṭālakādipaṭisaṅkharaṇaṃ kārāpetvā puna sapattaraññā yuddhena aggahetabbaṃ katvā nagaraṃ ajjhāvasati. Bārāṇasiraññopi ‘‘tāpasā uyyānato dhanaṃ gahetvā palātā’’ti ārocayiṃsu. So uyyānaṃ gantvā cāṭiyo vivarāpetvā tiṇameva passi, tassa dhanaṃ nissāya mahanto soko uppajji. So nagaraṃ gantvā ‘‘tiṇaṃ tiṇa’’nti vippalapanto carati, nāssa koci sokaṃ nibbāpetuṃ sakkoti.

    போ³தி⁴ஸத்தோ சிந்தேஸி ‘‘ரஞ்ஞோ மஹந்தோ ஸோகோ, விப்பலபந்தோ சரதி, ட²பெத்வா கோ² பன மங் நாஸ்ஸ அஞ்ஞோ கோசி ஸோகங் வினோதே³துங் ஸமத்தோ², நிஸ்ஸோகங் நங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி. ஸோ ஏகதி³வஸங் தேன ஸத்³தி⁴ங் ஸுக²னிஸின்னோ தஸ்ஸ விப்பலபனகாலே பட²மங் கா³த²மாஹ –

    Bodhisatto cintesi ‘‘rañño mahanto soko, vippalapanto carati, ṭhapetvā kho pana maṃ nāssa añño koci sokaṃ vinodetuṃ samattho, nissokaṃ naṃ karissāmī’’ti. So ekadivasaṃ tena saddhiṃ sukhanisinno tassa vippalapanakāle paṭhamaṃ gāthamāha –

    141.

    141.

    ‘‘திணங் திணந்தி லபஸி, கோ நு தே திணமாஹரி;

    ‘‘Tiṇaṃ tiṇanti lapasi, ko nu te tiṇamāhari;

    கிங் நு தே திணகிச்சத்தி², திணமேவ பபா⁴ஸஸீ’’தி.

    Kiṃ nu te tiṇakiccatthi, tiṇameva pabhāsasī’’ti.

    தத்த² கிங் நு தே திணகிச்சத்தீ²தி கிங் நு தவ திணேன கிச்சங் காதப்³ப³ங் அத்தி². திணமேவ பபா⁴ஸஸீதி த்வஞ்ஹி கேவலங் ‘‘திணங் திண’’ந்தி திணமேவ பபா⁴ஸஸி, ‘‘அஸுகதிணங் நாமா’’தி ந கதே²ஸி, திணனாமங் தாவஸ்ஸ கதே²ஹி ‘‘அஸுகதிணங் நாமா’’தி, மயங் தே ஆஹரிஸ்ஸாம, அத² பன தே திணேனத்தோ² நத்தி², நிக்காரணா மா விப்பலபீதி.

    Tattha kiṃ nu te tiṇakiccatthīti kiṃ nu tava tiṇena kiccaṃ kātabbaṃ atthi. Tiṇameva pabhāsasīti tvañhi kevalaṃ ‘‘tiṇaṃ tiṇa’’nti tiṇameva pabhāsasi, ‘‘asukatiṇaṃ nāmā’’ti na kathesi, tiṇanāmaṃ tāvassa kathehi ‘‘asukatiṇaṃ nāmā’’ti, mayaṃ te āharissāma, atha pana te tiṇenattho natthi, nikkāraṇā mā vippalapīti.

    தங் ஸுத்வா ராஜா து³தியங் கா³த²மாஹ –

    Taṃ sutvā rājā dutiyaṃ gāthamāha –

    142.

    142.

    ‘‘இதா⁴க³மா ப்³ரஹ்மசாரீ, ப்³ரஹா ச²த்தோ ப³ஹுஸ்ஸுதோ;

    ‘‘Idhāgamā brahmacārī, brahā chatto bahussuto;

    ஸோ மே ஸப்³ப³ங் ஸமாதா³ய, திணங் நிக்கி²ப்ப க³ச்ச²தீ’’தி.

    So me sabbaṃ samādāya, tiṇaṃ nikkhippa gacchatī’’ti.

    தத்த² ப்³ரஹாதி தீ³கோ⁴. ச²த்தோதி தஸ்ஸ நாமங். ஸப்³ப³ங் ஸமாதா³யாதி ஸப்³ப³ங் த⁴னங் க³ஹெத்வா. திணங் நிக்கி²ப்ப க³ச்ச²தீதி சாடீஸு திணங் நிக்கி²பித்வா க³தோதி த³ஸ்ஸெந்தோ ஏவமாஹ.

    Tattha brahāti dīgho. Chattoti tassa nāmaṃ. Sabbaṃ samādāyāti sabbaṃ dhanaṃ gahetvā. Tiṇaṃ nikkhippa gacchatīti cāṭīsu tiṇaṃ nikkhipitvā gatoti dassento evamāha.

    தங் ஸுத்வா போ³தி⁴ஸத்தோ ததியங் கா³த²மாஹ –

    Taṃ sutvā bodhisatto tatiyaṃ gāthamāha –

    143.

    143.

    ‘‘ஏவேதங் ஹோதி கத்தப்³ப³ங், அப்பேன ப³ஹுமிச்ச²தா;

    ‘‘Evetaṃ hoti kattabbaṃ, appena bahumicchatā;

    ஸப்³ப³ங் ஸகஸ்ஸ ஆதா³னங், அனாதா³னங் திணஸ்ஸ சா’’தி.

    Sabbaṃ sakassa ādānaṃ, anādānaṃ tiṇassa cā’’ti.

    தஸ்ஸத்தோ² – அப்பேன திணேன ப³ஹுத⁴னங் இச்ச²தா ஏவங் ஏதங் கத்தப்³ப³ங் ஹோதி, யதி³த³ங் பிது ஸந்தகத்தா ஸகஸ்ஸ த⁴னஸ்ஸ ஸப்³ப³ங் ஆதா³னங் அக³ய்ஹூபக³ஸ்ஸ திணஸ்ஸ ச அனாதா³னங். இதி, மஹாராஜ, ஸோ ப்³ரஹா ச²த்தோ க³ஹேதப்³ப³யுத்தகங் அத்தனோ பிது ஸந்தகங் த⁴னங் க³ஹெத்வா அக்³க³ஹேதப்³ப³யுத்தகங் திணங் சாடீஸு பக்கி²பித்வா க³தோ, தத்த² கா பரிதே³வனாதி.

    Tassattho – appena tiṇena bahudhanaṃ icchatā evaṃ etaṃ kattabbaṃ hoti, yadidaṃ pitu santakattā sakassa dhanassa sabbaṃ ādānaṃ agayhūpagassa tiṇassa ca anādānaṃ. Iti, mahārāja, so brahā chatto gahetabbayuttakaṃ attano pitu santakaṃ dhanaṃ gahetvā aggahetabbayuttakaṃ tiṇaṃ cāṭīsu pakkhipitvā gato, tattha kā paridevanāti.

    தங் ஸுத்வா ராஜா சதுத்த²ங் கா³த²மாஹ –

    Taṃ sutvā rājā catutthaṃ gāthamāha –

    144.

    144.

    ‘‘ஸீலவந்தோ ந குப்³ப³ந்தி, பா³லோ ஸீலானி குப்³ப³தி;

    ‘‘Sīlavanto na kubbanti, bālo sīlāni kubbati;

    அனிச்சஸீலங் து³ஸ்ஸீல்யங், கிங் பண்டி³ச்சங் கரிஸ்ஸதீ’’தி.

    Aniccasīlaṃ dussīlyaṃ, kiṃ paṇḍiccaṃ karissatī’’ti.

    தத்த² ஸீலவந்தோதி யே ஸீலஸம்பன்னா ப்³ரஹ்மசாரயோ, தே ஏவரூபங் ந குப்³ப³ந்தி. பா³லோ ஸீலானி குப்³ப³தீதி பா³லோ பன து³ராசாரோ ஏவரூபானி அத்தனோ அனாசாரஸங்கா²தானி ஸீலானி கரோதி. அனிச்சஸீலந்தி அத்³து⁴வேன தீ³க⁴ரத்தங் அப்பவத்தேன ஸீலேன ஸமன்னாக³தங். து³ஸ்ஸீல்யந்தி து³ஸ்ஸீலங். கிங் பண்டி³ச்சங் கரிஸ்ஸதீதி ஏவரூபங் புக்³க³லங் பா³ஹுஸச்சபரிபா⁴விதங் பண்டி³ச்சங் கிங் கரிஸ்ஸதி கிங் ஸம்பாதெ³ஸ்ஸதி, விபத்திமேவஸ்ஸ கரிஸ்ஸதீதி. தங் க³ரஹந்தோ வத்வா ஸோ தாய போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ கதா²ய நிஸ்ஸோகோ ஹுத்வா த⁴ம்மேன ரஜ்ஜங் காரேஸி.

    Tattha sīlavantoti ye sīlasampannā brahmacārayo, te evarūpaṃ na kubbanti. Bālo sīlāni kubbatīti bālo pana durācāro evarūpāni attano anācārasaṅkhātāni sīlāni karoti. Aniccasīlanti addhuvena dīgharattaṃ appavattena sīlena samannāgataṃ. Dussīlyanti dussīlaṃ. Kiṃ paṇḍiccaṃ karissatīti evarūpaṃ puggalaṃ bāhusaccaparibhāvitaṃ paṇḍiccaṃ kiṃ karissati kiṃ sampādessati, vipattimevassa karissatīti. Taṃ garahanto vatvā so tāya bodhisattassa kathāya nissoko hutvā dhammena rajjaṃ kāresi.

    ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ ப்³ரஹாச²த்தோ குஹகபி⁴க்கு² அஹோஸி, பண்டி³தாமச்சோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā brahāchatto kuhakabhikkhu ahosi, paṇḍitāmacco pana ahameva ahosi’’nti.

    ப்³ரஹாச²த்தஜாதகவண்ணனா ச²ட்டா².

    Brahāchattajātakavaṇṇanā chaṭṭhā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 336. ப்³ரஹாச²த்தஜாதகங் • 336. Brahāchattajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact