Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya

    3. ப்³ரஹ்மதே³வஸுத்தங்

    3. Brahmadevasuttaṃ

    174. ஏவங் மே ஸுதங் – ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா ஸாவத்தி²யங் விஹரதி ஜேதவனே அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ ஆராமே. தேன கோ² பன ஸமயேன அஞ்ஞதரிஸ்ஸா ப்³ராஹ்மணியா ப்³ரஹ்மதே³வோ நாம புத்தோ ப⁴க³வதோ ஸந்திகே அகா³ரஸ்மா அனகா³ரியங் பப்³ப³ஜிதோ ஹோதி.

    174. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena aññatarissā brāhmaṇiyā brahmadevo nāma putto bhagavato santike agārasmā anagāriyaṃ pabbajito hoti.

    அத² கோ² ஆயஸ்மா ப்³ரஹ்மதே³வோ ஏகோ வூபகட்டோ² அப்பமத்தோ ஆதாபீ பஹிதத்தோ விஹரந்தோ நசிரஸ்ஸேவ – யஸ்ஸத்தா²ய குலபுத்தா ஸம்மதே³வ அகா³ரஸ்மா அனகா³ரியங் பப்³ப³ஜந்தி, தத³னுத்தரங் ப்³ரஹ்மசரியபரியோஸானங் தி³ட்டே²வ த⁴ம்மே ஸயங் அபி⁴ஞ்ஞா ஸச்சி²கத்வா உபஸம்பஜ்ஜ விஹாஸி. ‘‘கீ²ணா ஜாதி , வுஸிதங் ப்³ரஹ்மசரியங், கதங் கரணீயங், நாபரங் இத்த²த்தாயா’’தி அப்³ப⁴ஞ்ஞாஸி. அஞ்ஞதரோ ச பனாயஸ்மா ப்³ரஹ்மதே³வோ அரஹதங் அஹோஸி.

    Atha kho āyasmā brahmadevo eko vūpakaṭṭho appamatto ātāpī pahitatto viharanto nacirasseva – yassatthāya kulaputtā sammadeva agārasmā anagāriyaṃ pabbajanti, tadanuttaraṃ brahmacariyapariyosānaṃ diṭṭheva dhamme sayaṃ abhiññā sacchikatvā upasampajja vihāsi. ‘‘Khīṇā jāti , vusitaṃ brahmacariyaṃ, kataṃ karaṇīyaṃ, nāparaṃ itthattāyā’’ti abbhaññāsi. Aññataro ca panāyasmā brahmadevo arahataṃ ahosi.

    அத² கோ² ஆயஸ்மா ப்³ரஹ்மதே³வோ புப்³ப³ண்ஹஸமயங் நிவாஸெத்வா பத்தசீவரமாதா³ய ஸாவத்தி²ங் பிண்டா³ய பாவிஸி. ஸாவத்தி²யங் ஸபதா³னங் பிண்டா³ய சரமானோ யேன ஸகமாது நிவேஸனங் தேனுபஸங்கமி. தேன கோ² பன ஸமயேன ஆயஸ்மதோ ப்³ரஹ்மதே³வஸ்ஸ மாதா ப்³ராஹ்மணீ ப்³ரஹ்முனோ ஆஹுதிங் நிச்சங் பக்³க³ண்ஹாதி . அத² கோ² ப்³ரஹ்முனோ ஸஹம்பதிஸ்ஸ ஏதத³ஹோஸி – ‘‘அயங் கோ² ஆயஸ்மதோ ப்³ரஹ்மதே³வஸ்ஸ மாதா ப்³ராஹ்மணீ ப்³ரஹ்முனோ ஆஹுதிங் நிச்சங் பக்³க³ண்ஹாதி. யங்னூனாஹங் தங் உபஸங்கமித்வா ஸங்வேஜெய்ய’’ந்தி. அத² கோ² ப்³ரஹ்மா ஸஹம்பதி – ஸெய்யதா²பி நாம ப³லவா புரிஸோ ஸமிஞ்ஜிதங் வா பா³ஹங் பஸாரெய்ய, பஸாரிதங் வா பா³ஹங் ஸமிஞ்ஜெய்ய ஏவமேவ – ப்³ரஹ்மலோகே அந்தரஹிதோ ஆயஸ்மதோ ப்³ரஹ்மதே³வஸ்ஸ மாது நிவேஸனே பாதுரஹோஸி. அத² கோ² ப்³ரஹ்மா ஸஹம்பதி வேஹாஸங் டி²தோ ஆயஸ்மதோ ப்³ரஹ்மதே³வஸ்ஸ மாதரங் ப்³ராஹ்மணிங் கா³தா²ய அஜ்ஜ²பா⁴ஸி –

    Atha kho āyasmā brahmadevo pubbaṇhasamayaṃ nivāsetvā pattacīvaramādāya sāvatthiṃ piṇḍāya pāvisi. Sāvatthiyaṃ sapadānaṃ piṇḍāya caramāno yena sakamātu nivesanaṃ tenupasaṅkami. Tena kho pana samayena āyasmato brahmadevassa mātā brāhmaṇī brahmuno āhutiṃ niccaṃ paggaṇhāti . Atha kho brahmuno sahampatissa etadahosi – ‘‘ayaṃ kho āyasmato brahmadevassa mātā brāhmaṇī brahmuno āhutiṃ niccaṃ paggaṇhāti. Yaṃnūnāhaṃ taṃ upasaṅkamitvā saṃvejeyya’’nti. Atha kho brahmā sahampati – seyyathāpi nāma balavā puriso samiñjitaṃ vā bāhaṃ pasāreyya, pasāritaṃ vā bāhaṃ samiñjeyya evameva – brahmaloke antarahito āyasmato brahmadevassa mātu nivesane pāturahosi. Atha kho brahmā sahampati vehāsaṃ ṭhito āyasmato brahmadevassa mātaraṃ brāhmaṇiṃ gāthāya ajjhabhāsi –

    ‘‘தூ³ரே இதோ ப்³ராஹ்மணி ப்³ரஹ்மலோகோ,

    ‘‘Dūre ito brāhmaṇi brahmaloko,

    யஸ்ஸாஹுதிங் பக்³க³ண்ஹாஸி நிச்சங்;

    Yassāhutiṃ paggaṇhāsi niccaṃ;

    நேதாதி³ஸோ ப்³ராஹ்மணி ப்³ரஹ்மப⁴க்கோ²,

    Netādiso brāhmaṇi brahmabhakkho,

    கிங் ஜப்பஸி ப்³ரஹ்மபத²ங் அஜானங் 1.

    Kiṃ jappasi brahmapathaṃ ajānaṃ 2.

    ‘‘ஏஸோ ஹி தே ப்³ராஹ்மணி ப்³ரஹ்மதே³வோ,

    ‘‘Eso hi te brāhmaṇi brahmadevo,

    நிரூபதி⁴கோ அதிதே³வபத்தோ;

    Nirūpadhiko atidevapatto;

    அகிஞ்சனோ பி⁴க்கு² அனஞ்ஞபோஸீ,

    Akiñcano bhikkhu anaññaposī,

    யோ தே ஸோ 3 பிண்டா³ய க⁴ரங் பவிட்டோ².

    Yo te so 4 piṇḍāya gharaṃ paviṭṭho.

    ‘‘ஆஹுனெய்யோ வேத³கு³ பா⁴விதத்தோ,

    ‘‘Āhuneyyo vedagu bhāvitatto,

    நரானங் தே³வானஞ்ச த³க்கி²ணெய்யோ;

    Narānaṃ devānañca dakkhiṇeyyo;

    பா³ஹித்வா பாபானி அனூபலித்தோ,

    Bāhitvā pāpāni anūpalitto,

    கா⁴ஸேஸனங் இரியதி ஸீதிபூ⁴தோ.

    Ghāsesanaṃ iriyati sītibhūto.

    ‘‘ந தஸ்ஸ பச்சா² ந புரத்த²மத்தி²,

    ‘‘Na tassa pacchā na puratthamatthi,

    ஸந்தோ விதூ⁴மோ அனிகோ⁴ நிராஸோ;

    Santo vidhūmo anigho nirāso;

    நிக்கி²த்தத³ண்டோ³ தஸதா²வரேஸு,

    Nikkhittadaṇḍo tasathāvaresu,

    ஸோ த்யாஹுதிங் பு⁴ஞ்ஜது அக்³க³பிண்ட³ங்.

    So tyāhutiṃ bhuñjatu aggapiṇḍaṃ.

    ‘‘விஸேனிபூ⁴தோ உபஸந்தசித்தோ,

    ‘‘Visenibhūto upasantacitto,

    நாகோ³வ த³ந்தோ சரதி அனேஜோ;

    Nāgova danto carati anejo;

    பி⁴க்கு² ஸுஸீலோ ஸுவிமுத்தசித்தோ,

    Bhikkhu susīlo suvimuttacitto,

    ஸோ த்யாஹுதிங் பு⁴ஞ்ஜது அக்³க³பிண்ட³ங்.

    So tyāhutiṃ bhuñjatu aggapiṇḍaṃ.

    ‘‘தஸ்மிங் பஸன்னா அவிகம்பமானா,

    ‘‘Tasmiṃ pasannā avikampamānā,

    பதிட்ட²பேஹி த³க்கி²ணங் த³க்கி²ணெய்யே;

    Patiṭṭhapehi dakkhiṇaṃ dakkhiṇeyye;

    கரோஹி புஞ்ஞங் ஸுக²மாயதிகங்,

    Karohi puññaṃ sukhamāyatikaṃ,

    தி³ஸ்வா முனிங் ப்³ராஹ்மணி ஓக⁴திண்ண’’ந்தி.

    Disvā muniṃ brāhmaṇi oghatiṇṇa’’nti.

    ‘‘தஸ்மிங் பஸன்னா அவிகம்பமானா,

    ‘‘Tasmiṃ pasannā avikampamānā,

    பதிட்ட²பேஸி த³க்கி²ணங் த³க்கி²ணெய்யே;

    Patiṭṭhapesi dakkhiṇaṃ dakkhiṇeyye;

    அகாஸி புஞ்ஞங் ஸுக²மாயதிகங்,

    Akāsi puññaṃ sukhamāyatikaṃ,

    தி³ஸ்வா முனிங் ப்³ராஹ்மணீ ஓக⁴திண்ண’’ந்தி.

    Disvā muniṃ brāhmaṇī oghatiṇṇa’’nti.







    Footnotes:
    1. அஜானந்தீ (ஸீ॰ பீ॰ க॰)
    2. ajānantī (sī. pī. ka.)
    3. தே ஸோ (ஸீ॰ பீ॰), யோ தே ஸ (?)
    4. te so (sī. pī.), yo te sa (?)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 3. ப்³ரஹ்மதே³வஸுத்தவண்ணனா • 3. Brahmadevasuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 3. ப்³ரஹ்மதே³வஸுத்தவண்ணனா • 3. Brahmadevasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact