Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸுத்தனிபாதபாளி • Suttanipātapāḷi

    7. ப்³ராஹ்மணத⁴ம்மிகஸுத்தங்

    7. Brāhmaṇadhammikasuttaṃ

    ஏவங் மே ஸுதங் – ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா ஸாவத்தி²யங் விஹரதி ஜேதவனே அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ ஆராமே. அத² கோ² ஸம்ப³ஹுலா கோஸலகா ப்³ராஹ்மணமஹாஸாலா ஜிண்ணா வுட்³டா⁴ மஹல்லகா அத்³த⁴க³தா வயோஅனுப்பத்தா யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமிங்ஸு; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வதா ஸத்³தி⁴ங் ஸம்மோதி³ங்ஸு. ஸம்மோத³னீயங் கத²ங் ஸாரணீயங் வீதிஸாரெத்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³ங்ஸு. ஏகமந்தங் நிஸின்னா கோ² தே ப்³ராஹ்மணமஹாஸாலா ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோசுங் – ‘‘ஸந்தி³ஸ்ஸந்தி நு கோ², போ⁴ கோ³தம, ஏதரஹி ப்³ராஹ்மணா போராணானங் ப்³ராஹ்மணானங் ப்³ராஹ்மணத⁴ம்மே’’தி? ‘‘ந கோ², ப்³ராஹ்மணா, ஸந்தி³ஸ்ஸந்தி ஏதரஹி ப்³ராஹ்மணா போராணானங் ப்³ராஹ்மணானங் ப்³ராஹ்மணத⁴ம்மே’’தி. ‘‘ஸாது⁴ நோ ப⁴வங் கோ³தமோ போராணானங் ப்³ராஹ்மணானங் ப்³ராஹ்மணத⁴ம்மங் பா⁴ஸது, ஸசே போ⁴தோ கோ³தமஸ்ஸ அக³ரூ’’தி. ‘‘தேன ஹி, ப்³ராஹ்மணா, ஸுணாத², ஸாது⁴கங் மனஸி கரோத², பா⁴ஸிஸ்ஸாமீ’’தி. ‘‘ஏவங், போ⁴’’தி கோ² தே ப்³ராஹ்மணமஹாஸாலா ப⁴க³வதோ பச்சஸ்ஸோஸுங். ப⁴க³வா ஏதத³வோச –

    Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Atha kho sambahulā kosalakā brāhmaṇamahāsālā jiṇṇā vuḍḍhā mahallakā addhagatā vayoanuppattā yena bhagavā tenupasaṅkamiṃsu; upasaṅkamitvā bhagavatā saddhiṃ sammodiṃsu. Sammodanīyaṃ kathaṃ sāraṇīyaṃ vītisāretvā ekamantaṃ nisīdiṃsu. Ekamantaṃ nisinnā kho te brāhmaṇamahāsālā bhagavantaṃ etadavocuṃ – ‘‘sandissanti nu kho, bho gotama, etarahi brāhmaṇā porāṇānaṃ brāhmaṇānaṃ brāhmaṇadhamme’’ti? ‘‘Na kho, brāhmaṇā, sandissanti etarahi brāhmaṇā porāṇānaṃ brāhmaṇānaṃ brāhmaṇadhamme’’ti. ‘‘Sādhu no bhavaṃ gotamo porāṇānaṃ brāhmaṇānaṃ brāhmaṇadhammaṃ bhāsatu, sace bhoto gotamassa agarū’’ti. ‘‘Tena hi, brāhmaṇā, suṇātha, sādhukaṃ manasi karotha, bhāsissāmī’’ti. ‘‘Evaṃ, bho’’ti kho te brāhmaṇamahāsālā bhagavato paccassosuṃ. Bhagavā etadavoca –

    286.

    286.

    ‘‘இஸயோ புப்³ப³கா ஆஸுங், ஸஞ்ஞதத்தா தபஸ்ஸினோ;

    ‘‘Isayo pubbakā āsuṃ, saññatattā tapassino;

    பஞ்ச காமகு³ணே ஹித்வா, அத்தத³த்த²மசாரிஸுங்.

    Pañca kāmaguṇe hitvā, attadatthamacārisuṃ.

    287.

    287.

    ‘‘ந பஸூ ப்³ராஹ்மணானாஸுங், ந ஹிரஞ்ஞங் ந தா⁴னியங்;

    ‘‘Na pasū brāhmaṇānāsuṃ, na hiraññaṃ na dhāniyaṃ;

    ஸஜ்ஜா²யத⁴னத⁴ஞ்ஞாஸுங், ப்³ரஹ்மங் நிதி⁴மபாலயுங்.

    Sajjhāyadhanadhaññāsuṃ, brahmaṃ nidhimapālayuṃ.

    288.

    288.

    ‘‘யங் நேஸங் பகதங் ஆஸி, த்³வாரப⁴த்தங் உபட்டி²தங்;

    ‘‘Yaṃ nesaṃ pakataṃ āsi, dvārabhattaṃ upaṭṭhitaṃ;

    ஸத்³தா⁴பகதமேஸானங், தா³தவே தத³மஞ்ஞிஸுங்.

    Saddhāpakatamesānaṃ, dātave tadamaññisuṃ.

    289.

    289.

    ‘‘நானாரத்தேஹி வத்தே²ஹி, ஸயனேஹாவஸதே²ஹி ச;

    ‘‘Nānārattehi vatthehi, sayanehāvasathehi ca;

    பீ²தா ஜனபதா³ ரட்டா², தே நமஸ்ஸிங்ஸு ப்³ராஹ்மணே.

    Phītā janapadā raṭṭhā, te namassiṃsu brāhmaṇe.

    290.

    290.

    ‘‘அவஜ்ஜா² ப்³ராஹ்மணா ஆஸுங், அஜெய்யா த⁴ம்மரக்கி²தா;

    ‘‘Avajjhā brāhmaṇā āsuṃ, ajeyyā dhammarakkhitā;

    ந நே கோசி நிவாரேஸி, குலத்³வாரேஸு ஸப்³ப³ஸோ.

    Na ne koci nivāresi, kuladvāresu sabbaso.

    291.

    291.

    ‘‘அட்ட²சத்தாலீஸங் வஸ்ஸானி, (கோமார) ப்³ரஹ்மசரியங் சரிங்ஸு தே;

    ‘‘Aṭṭhacattālīsaṃ vassāni, (komāra) brahmacariyaṃ cariṃsu te;

    விஜ்ஜாசரணபரியெட்டி²ங், அசருங் ப்³ராஹ்மணா புரே.

    Vijjācaraṇapariyeṭṭhiṃ, acaruṃ brāhmaṇā pure.

    292.

    292.

    ‘‘ந ப்³ராஹ்மணா அஞ்ஞமக³முங், நபி ப⁴ரியங் கிணிங்ஸு தே;

    ‘‘Na brāhmaṇā aññamagamuṃ, napi bhariyaṃ kiṇiṃsu te;

    ஸம்பியேனேவ ஸங்வாஸங், ஸங்க³ந்த்வா ஸமரோசயுங்.

    Sampiyeneva saṃvāsaṃ, saṅgantvā samarocayuṃ.

    293.

    293.

    ‘‘அஞ்ஞத்ர தம்ஹா ஸமயா, உதுவேரமணிங் பதி;

    ‘‘Aññatra tamhā samayā, utuveramaṇiṃ pati;

    அந்தரா மேது²னங் த⁴ம்மங், நாஸ்ஸு க³ச்ச²ந்தி ப்³ராஹ்மணா.

    Antarā methunaṃ dhammaṃ, nāssu gacchanti brāhmaṇā.

    294.

    294.

    ‘‘ப்³ரஹ்மசரியஞ்ச ஸீலஞ்ச, அஜ்ஜவங் மத்³த³வங் தபங்;

    ‘‘Brahmacariyañca sīlañca, ajjavaṃ maddavaṃ tapaṃ;

    ஸோரச்சங் அவிஹிங்ஸஞ்ச, க²ந்திஞ்சாபி அவண்ணயுங்.

    Soraccaṃ avihiṃsañca, khantiñcāpi avaṇṇayuṃ.

    295.

    295.

    ‘‘யோ நேஸங் பரமோ ஆஸி, ப்³ரஹ்மா த³ள்ஹபரக்கமோ;

    ‘‘Yo nesaṃ paramo āsi, brahmā daḷhaparakkamo;

    ஸ வாபி மேது²னங் த⁴ம்மங், ஸுபினந்தேபி நாக³மா.

    Sa vāpi methunaṃ dhammaṃ, supinantepi nāgamā.

    296.

    296.

    ‘‘தஸ்ஸ வத்தமனுஸிக்க²ந்தா, இதே⁴கே விஞ்ஞுஜாதிகா;

    ‘‘Tassa vattamanusikkhantā, idheke viññujātikā;

    ப்³ரஹ்மசரியஞ்ச ஸீலஞ்ச, க²ந்திஞ்சாபி அவண்ணயுங்.

    Brahmacariyañca sīlañca, khantiñcāpi avaṇṇayuṃ.

    297.

    297.

    ‘‘தண்டு³லங் ஸயனங் வத்த²ங், ஸப்பிதேலஞ்ச யாசிய;

    ‘‘Taṇḍulaṃ sayanaṃ vatthaṃ, sappitelañca yāciya;

    த⁴ம்மேன ஸமோதா⁴னெத்வா, ததோ யஞ்ஞமகப்பயுங்.

    Dhammena samodhānetvā, tato yaññamakappayuṃ.

    298.

    298.

    ‘‘உபட்டி²தஸ்மிங் யஞ்ஞஸ்மிங், நாஸ்ஸு கா³வோ ஹனிங்ஸு தே;

    ‘‘Upaṭṭhitasmiṃ yaññasmiṃ, nāssu gāvo haniṃsu te;

    யதா² மாதா பிதா பா⁴தா, அஞ்ஞே வாபி ச ஞாதகா;

    Yathā mātā pitā bhātā, aññe vāpi ca ñātakā;

    கா³வோ நோ பரமா மித்தா, யாஸு ஜாயந்தி ஓஸதா⁴.

    Gāvo no paramā mittā, yāsu jāyanti osadhā.

    299.

    299.

    ‘‘அன்னதா³ ப³லதா³ சேதா, வண்ணதா³ ஸுக²தா³ ததா² 1;

    ‘‘Annadā baladā cetā, vaṇṇadā sukhadā tathā 2;

    ஏதமத்த²வஸங் ஞத்வா, நாஸ்ஸு கா³வோ ஹனிங்ஸு தே.

    Etamatthavasaṃ ñatvā, nāssu gāvo haniṃsu te.

    300.

    300.

    ‘‘ஸுகு²மாலா மஹாகாயா, வண்ணவந்தோ யஸஸ்ஸினோ;

    ‘‘Sukhumālā mahākāyā, vaṇṇavanto yasassino;

    ப்³ராஹ்மணா ஸேஹி த⁴ம்மேஹி, கிச்சாகிச்சேஸு உஸ்ஸுகா;

    Brāhmaṇā sehi dhammehi, kiccākiccesu ussukā;

    யாவ லோகே அவத்திங்ஸு, ஸுக²மேதி⁴த்த²யங் பஜா.

    Yāva loke avattiṃsu, sukhamedhitthayaṃ pajā.

    301.

    301.

    ‘‘தேஸங் ஆஸி விபல்லாஸோ, தி³ஸ்வான அணுதோ அணுங்;

    ‘‘Tesaṃ āsi vipallāso, disvāna aṇuto aṇuṃ;

    ராஜினோ ச வியாகாரங், நாரியோ ஸமலங்கதா.

    Rājino ca viyākāraṃ, nāriyo samalaṅkatā.

    302.

    302.

    ‘‘ரதே² சாஜஞ்ஞஸங்யுத்தே, ஸுகதே சித்தஸிப்³ப³னே;

    ‘‘Rathe cājaññasaṃyutte, sukate cittasibbane;

    நிவேஸனே நிவேஸே ச, விப⁴த்தே பா⁴க³ஸோ மிதே.

    Nivesane nivese ca, vibhatte bhāgaso mite.

    303.

    303.

    ‘‘கோ³மண்ட³லபரிப்³யூள்ஹங், நாரீவரக³ணாயுதங்;

    ‘‘Gomaṇḍalaparibyūḷhaṃ, nārīvaragaṇāyutaṃ;

    உளாரங் மானுஸங் போ⁴க³ங், அபி⁴ஜ்ஜா²யிங்ஸு ப்³ராஹ்மணா.

    Uḷāraṃ mānusaṃ bhogaṃ, abhijjhāyiṃsu brāhmaṇā.

    304.

    304.

    ‘‘தே தத்த² மந்தே க³ந்தெ²த்வா, ஓக்காகங் தது³பாக³முங்;

    ‘‘Te tattha mante ganthetvā, okkākaṃ tadupāgamuṃ;

    பஹூதத⁴னத⁴ஞ்ஞோஸி , யஜஸ்ஸு ப³ஹு தே வித்தங்;

    Pahūtadhanadhaññosi , yajassu bahu te vittaṃ;

    யஜஸ்ஸு ப³ஹு தே த⁴னங்.

    Yajassu bahu te dhanaṃ.

    305.

    305.

    ‘‘ததோ ச ராஜா ஸஞ்ஞத்தோ, ப்³ராஹ்மணேஹி ரதே²ஸபோ⁴;

    ‘‘Tato ca rājā saññatto, brāhmaṇehi rathesabho;

    அஸ்ஸமேத⁴ங் புரிஸமேத⁴ங், ஸம்மாபாஸங் வாஜபெய்யங் நிரக்³க³ளங்;

    Assamedhaṃ purisamedhaṃ, sammāpāsaṃ vājapeyyaṃ niraggaḷaṃ;

    ஏதே யாகே³ யஜித்வான, ப்³ராஹ்மணானமதா³ த⁴னங்.

    Ete yāge yajitvāna, brāhmaṇānamadā dhanaṃ.

    306.

    306.

    ‘‘கா³வோ ஸயனஞ்ச வத்த²ஞ்ச, நாரியோ ஸமலங்கதா;

    ‘‘Gāvo sayanañca vatthañca, nāriyo samalaṅkatā;

    ரதே² சாஜஞ்ஞஸங்யுத்தே, ஸுகதே சித்தஸிப்³ப³னே.

    Rathe cājaññasaṃyutte, sukate cittasibbane.

    307.

    307.

    ‘‘நிவேஸனானி ரம்மானி, ஸுவிப⁴த்தானி பா⁴க³ஸோ;

    ‘‘Nivesanāni rammāni, suvibhattāni bhāgaso;

    நானாத⁴ஞ்ஞஸ்ஸ பூரெத்வா, ப்³ராஹ்மணானமதா³ த⁴னங்.

    Nānādhaññassa pūretvā, brāhmaṇānamadā dhanaṃ.

    308.

    308.

    ‘‘தே ச தத்த² த⁴னங் லத்³தா⁴, ஸன்னிதி⁴ங் ஸமரோசயுங்;

    ‘‘Te ca tattha dhanaṃ laddhā, sannidhiṃ samarocayuṃ;

    தேஸங் இச்சா²வதிண்ணானங், பி⁴ய்யோ தண்ஹா பவட்³ட⁴த²;

    Tesaṃ icchāvatiṇṇānaṃ, bhiyyo taṇhā pavaḍḍhatha;

    தே தத்த² மந்தே க³ந்தெ²த்வா, ஓக்காகங் புனமுபாக³முங்.

    Te tattha mante ganthetvā, okkākaṃ punamupāgamuṃ.

    309.

    309.

    ‘‘யதா² ஆபோ ச பத²வீ ச, ஹிரஞ்ஞங் த⁴னதா⁴னியங்;

    ‘‘Yathā āpo ca pathavī ca, hiraññaṃ dhanadhāniyaṃ;

    ஏவங் கா³வோ மனுஸ்ஸானங், பரிக்கா²ரோ ஸோ ஹி பாணினங்;

    Evaṃ gāvo manussānaṃ, parikkhāro so hi pāṇinaṃ;

    யஜஸ்ஸு ப³ஹு தே வித்தங், யஜஸ்ஸு ப³ஹு தே த⁴னங்.

    Yajassu bahu te vittaṃ, yajassu bahu te dhanaṃ.

    310.

    310.

    ‘‘ததோ ச ராஜா ஸஞ்ஞத்தோ, ப்³ராஹ்மணேஹி ரதே²ஸபோ⁴;

    ‘‘Tato ca rājā saññatto, brāhmaṇehi rathesabho;

    நேகா ஸதஸஹஸ்ஸியோ, கா³வோ யஞ்ஞே அகா⁴தயி.

    Nekā satasahassiyo, gāvo yaññe aghātayi.

    311.

    311.

    ‘‘ந பாதா³ ந விஸாணேன, நாஸ்ஸு ஹிங்ஸந்தி கேனசி;

    ‘‘Na pādā na visāṇena, nāssu hiṃsanti kenaci;

    கா³வோ ஏளகஸமானா, ஸோரதா கும்ப⁴தூ³ஹனா;

    Gāvo eḷakasamānā, soratā kumbhadūhanā;

    தா விஸாணே க³ஹெத்வான, ராஜா ஸத்தே²ன கா⁴தயி.

    Tā visāṇe gahetvāna, rājā satthena ghātayi.

    312.

    312.

    ‘‘ததோ தே³வா பிதரோ ச 3, இந்தோ³ அஸுரரக்க²ஸா;

    ‘‘Tato devā pitaro ca 4, indo asurarakkhasā;

    அத⁴ம்மோ இதி பக்கந்து³ங், யங் ஸத்த²ங் நிபதீ க³வே.

    Adhammo iti pakkanduṃ, yaṃ satthaṃ nipatī gave.

    313.

    313.

    ‘‘தயோ ரோகா³ புரே ஆஸுங், இச்சா² அனஸனங் ஜரா;

    ‘‘Tayo rogā pure āsuṃ, icchā anasanaṃ jarā;

    பஸூனஞ்ச ஸமாரம்பா⁴, அட்டா²னவுதிமாக³முங்.

    Pasūnañca samārambhā, aṭṭhānavutimāgamuṃ.

    314.

    314.

    ‘‘ஏஸோ அத⁴ம்மோ த³ண்டா³னங், ஓக்கந்தோ புராணோ அஹு;

    ‘‘Eso adhammo daṇḍānaṃ, okkanto purāṇo ahu;

    அதூ³ஸிகாயோ ஹஞ்ஞந்தி, த⁴ம்மா த⁴ங்ஸந்தி 5 யாஜகா.

    Adūsikāyo haññanti, dhammā dhaṃsanti 6 yājakā.

    315.

    315.

    ‘‘ஏவமேஸோ அணுத⁴ம்மோ, போராணோ விஞ்ஞுக³ரஹிதோ;

    ‘‘Evameso aṇudhammo, porāṇo viññugarahito;

    யத்த² ஏதி³ஸகங் பஸ்ஸதி, யாஜகங் க³ரஹதீ 7 ஜனோ.

    Yattha edisakaṃ passati, yājakaṃ garahatī 8 jano.

    316.

    316.

    ‘‘ஏவங் த⁴ம்மே வியாபன்னே, விபி⁴ன்னா ஸுத்³த³வெஸ்ஸிகா;

    ‘‘Evaṃ dhamme viyāpanne, vibhinnā suddavessikā;

    புதூ² விபி⁴ன்னா க²த்தியா, பதிங் ப⁴ரியாவமஞ்ஞத².

    Puthū vibhinnā khattiyā, patiṃ bhariyāvamaññatha.

    317.

    317.

    ‘‘க²த்தியா ப்³ரஹ்மப³ந்தூ⁴ ச, யே சஞ்ஞே கொ³த்தரக்கி²தா;

    ‘‘Khattiyā brahmabandhū ca, ye caññe gottarakkhitā;

    ஜாதிவாத³ங் நிரங்கத்வா 9, காமானங் வஸமன்வகு³’’ந்தி.

    Jātivādaṃ niraṃkatvā 10, kāmānaṃ vasamanvagu’’nti.

    ஏவங் வுத்தே, தே ப்³ராஹ்மணமஹாஸாலா ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோசுங் – ‘‘அபி⁴க்கந்தங், போ⁴ கோ³தம…பே॰ … உபாஸகே நோ ப⁴வங் கோ³தமோ தா⁴ரேது அஜ்ஜதக்³கே³ பாணுபேதே ஸரணங் க³தே’’தி.

    Evaṃ vutte, te brāhmaṇamahāsālā bhagavantaṃ etadavocuṃ – ‘‘abhikkantaṃ, bho gotama…pe. … upāsake no bhavaṃ gotamo dhāretu ajjatagge pāṇupete saraṇaṃ gate’’ti.

    ப்³ராஹ்மணத⁴ம்மிகஸுத்தங் ஸத்தமங் நிட்டி²தங்.

    Brāhmaṇadhammikasuttaṃ sattamaṃ niṭṭhitaṃ.







    Footnotes:
    1. ஸுக²தா³ ச தா (க॰)
    2. sukhadā ca tā (ka.)
    3. ததோ ச தே³வா பிதரோ (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    4. tato ca devā pitaro (sī. syā.)
    5. த⁴ங்ஸெந்தி (ஸீ॰ பீ॰)
    6. dhaṃsenti (sī. pī.)
    7. க³ரஹீ (க॰)
    8. garahī (ka.)
    9. நிராகத்வா (?) யதா² அனிராகதஜ்ஜா²னோதி
    10. nirākatvā (?) yathā anirākatajjhānoti



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஸுத்தனிபாத-அட்ட²கதா² • Suttanipāta-aṭṭhakathā / 7. ப்³ராஹ்மணத⁴ம்மிகஸுத்தவண்ணனா • 7. Brāhmaṇadhammikasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact