Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மிலிந்த³பஞ்ஹபாளி • Milindapañhapāḷi |
8. ப்³ராஹ்மணராஜவாத³பஞ்ஹோ
8. Brāhmaṇarājavādapañho
8. ‘‘ப⁴ந்தே நாக³ஸேன, பா⁴ஸிதம்பேதங் ததா²க³தேன ‘அஹமஸ்மி, பி⁴க்க²வே, ப்³ராஹ்மணோ யாசயோகோ³’தி. புன ச ப⁴ணிதங் ‘ராஜாஹமஸ்மி ஸேலா’தி. யதி³, ப⁴ந்தே நாக³ஸேன, ப⁴க³வதா ப⁴ணிதங் ‘அஹமஸ்மி, பி⁴க்க²வே , ப்³ராஹ்மணோ யாசயோகோ³’தி, தேன ஹி ‘ராஜாஹமஸ்மி ஸேலா’தி யங் வசனங், தங் மிச்சா². யதி³ ததா²க³தேன ப⁴ணிதங் ‘ராஜாஹமஸ்மி ஸேலா’தி, தேன ஹி ‘அஹமஸ்மி, பி⁴க்க²வே, ப்³ராஹ்மணோ யாசயோகோ³’தி தம்பி வசனங் மிச்சா². க²த்தியோ வா ஹி ப⁴வெய்ய ப்³ராஹ்மணோ வா, நத்தி² ஏகாய ஜாதியா த்³வே வண்ணா நாம, அயம்பி உப⁴தோ கோடிகோ பஞ்ஹோ தவானுப்பத்தோ, ஸோ தயா நிப்³பா³ஹிதப்³போ³’’தி.
8. ‘‘Bhante nāgasena, bhāsitampetaṃ tathāgatena ‘ahamasmi, bhikkhave, brāhmaṇo yācayogo’ti. Puna ca bhaṇitaṃ ‘rājāhamasmi selā’ti. Yadi, bhante nāgasena, bhagavatā bhaṇitaṃ ‘ahamasmi, bhikkhave , brāhmaṇo yācayogo’ti, tena hi ‘rājāhamasmi selā’ti yaṃ vacanaṃ, taṃ micchā. Yadi tathāgatena bhaṇitaṃ ‘rājāhamasmi selā’ti, tena hi ‘ahamasmi, bhikkhave, brāhmaṇo yācayogo’ti tampi vacanaṃ micchā. Khattiyo vā hi bhaveyya brāhmaṇo vā, natthi ekāya jātiyā dve vaṇṇā nāma, ayampi ubhato koṭiko pañho tavānuppatto, so tayā nibbāhitabbo’’ti.
‘‘பா⁴ஸிதம்பேதங், மஹாராஜ, ப⁴க³வதா ‘அஹமஸ்மி, பி⁴க்க²வே, ப்³ராஹ்மணோ யாசயோகோ³’தி, புன ச ப⁴ணிதங் ‘ராஜாஹமஸ்மி ஸேலா’தி, தத்த² காரணங் அத்தி², யேன காரணேன ததா²க³தோ ப்³ராஹ்மணோ ச ராஜா ச ஹோதீ’’தி.
‘‘Bhāsitampetaṃ, mahārāja, bhagavatā ‘ahamasmi, bhikkhave, brāhmaṇo yācayogo’ti, puna ca bhaṇitaṃ ‘rājāhamasmi selā’ti, tattha kāraṇaṃ atthi, yena kāraṇena tathāgato brāhmaṇo ca rājā ca hotī’’ti.
‘‘கிங் பன தங், ப⁴ந்தே நாக³ஸேன, காரணங், யேன காரணேன ததா²க³தோ ப்³ராஹ்மணோ ச ராஜா ச ஹோதி’’? ‘‘ஸப்³பே³, மஹாராஜ, பாபகா அகுஸலா த⁴ம்மா ததா²க³தஸ்ஸ பா³ஹிதா பஹீனா அபக³தா ப்³யபக³தா உச்சி²ன்னா கீ²ணா க²யங் பத்தா நிப்³பு³தா உபஸந்தா, தஸ்மா ததா²க³தோ ‘ப்³ராஹ்மணோ’தி வுச்சதி.
‘‘Kiṃ pana taṃ, bhante nāgasena, kāraṇaṃ, yena kāraṇena tathāgato brāhmaṇo ca rājā ca hoti’’? ‘‘Sabbe, mahārāja, pāpakā akusalā dhammā tathāgatassa bāhitā pahīnā apagatā byapagatā ucchinnā khīṇā khayaṃ pattā nibbutā upasantā, tasmā tathāgato ‘brāhmaṇo’ti vuccati.
‘‘ப்³ராஹ்மணோ நாம ஸங்ஸயமனேகங்ஸங் விமதிபத²ங் வீதிவத்தோ, ப⁴க³வாபி, மஹாராஜ, ஸங்ஸயமனேகங்ஸங் விமதிபத²ங் வீதிவத்தோ, தேன காரணேன ததா²க³தோ ‘ப்³ராஹ்மணோ’தி வுச்சதி.
‘‘Brāhmaṇo nāma saṃsayamanekaṃsaṃ vimatipathaṃ vītivatto, bhagavāpi, mahārāja, saṃsayamanekaṃsaṃ vimatipathaṃ vītivatto, tena kāraṇena tathāgato ‘brāhmaṇo’ti vuccati.
‘‘ப்³ராஹ்மணோ நாம ஸப்³ப³ப⁴வக³தியோனினிஸ்ஸடோ மலரஜக³தவிப்பமுத்தோ அஸஹாயோ, ப⁴க³வாபி, மஹாராஜ, ஸப்³ப³ப⁴வக³தியோனினிஸ்ஸடோ மலரஜக³தவிப்பமுத்தோ அஸஹாயோ, தேன காரணேன ததா²க³தோ ‘ப்³ராஹ்மணோ’தி வுச்சதி.
‘‘Brāhmaṇo nāma sabbabhavagatiyoninissaṭo malarajagatavippamutto asahāyo, bhagavāpi, mahārāja, sabbabhavagatiyoninissaṭo malarajagatavippamutto asahāyo, tena kāraṇena tathāgato ‘brāhmaṇo’ti vuccati.
‘‘ப்³ராஹ்மணா நாம அக்³க³ஸெட்ட²வரபவரதி³ப்³ப³விஹாரப³ஹுலோ, ப⁴க³வாபி, மஹாராஜ, அக்³க³ஸெட்ட²வரபவரதி³ப்³ப³விஹாரப³ஹுலோ, தேனாபி கபரணேன ததா²க³தோ ‘‘ப்³ராஹ்மணோ’’தி வுச்சதி.
‘‘Brāhmaṇā nāma aggaseṭṭhavarapavaradibbavihārabahulo, bhagavāpi, mahārāja, aggaseṭṭhavarapavaradibbavihārabahulo, tenāpi kaparaṇena tathāgato ‘‘brāhmaṇo’’ti vuccati.
‘‘ப்³ராஹ்மணோ நாம அஜ்ஜ²யன அஜ்ஜா²பன தா³னப்படிக்³க³ஹண த³ம ஸங்யமனியமபுப்³ப³மனுஸிட்டி² பவேணி வங்ஸ த⁴ரணோ, ப⁴க³வாபி, மஹாராஜ, அஜ்ஜ²யன அஜ்ஜா²பன தா³னப்படிக்³க³ஹண த³ம ஸங்யம நியம புப்³ப³ஜினாசிண்ண அனுஸிட்டி² பவேணி வங்ஸ த⁴ரணோ தேனாபி காரணேன ததா²க³தோ ‘ப்³ராஹ்மணோ’தி வுச்சதி.
‘‘Brāhmaṇo nāma ajjhayana ajjhāpana dānappaṭiggahaṇa dama saṃyamaniyamapubbamanusiṭṭhi paveṇi vaṃsa dharaṇo, bhagavāpi, mahārāja, ajjhayana ajjhāpana dānappaṭiggahaṇa dama saṃyama niyama pubbajināciṇṇa anusiṭṭhi paveṇi vaṃsa dharaṇo tenāpi kāraṇena tathāgato ‘brāhmaṇo’ti vuccati.
‘‘ப்³ராஹ்மணோ நாம ப்³ரஹாஸுக²விஹாரஜ்ஜா²னஜா²யீ; ப⁴க³வாபி, மஹாராஜ, ப்³ரஹாஸுக²விஹாரஜ்ஜா²னஜா²யீ, தேனாபி காரணேன ததா²க³தோ ‘ப்³ராஹ்மணோ’தி வுச்சதி.
‘‘Brāhmaṇo nāma brahāsukhavihārajjhānajhāyī; bhagavāpi, mahārāja, brahāsukhavihārajjhānajhāyī, tenāpi kāraṇena tathāgato ‘brāhmaṇo’ti vuccati.
‘‘ப்³ராஹ்மணோ நாம ஸப்³ப³ப⁴வாப⁴வக³தீஸு அபி⁴ஜாதிவத்திதமனுசரிதங் ஜானாதி, ப⁴க³வாபி, மஹாராஜ, ஸப்³ப³ப⁴வாப⁴வக³தீஸு அபி⁴ஜாதிவத்திதமனுசரிதங் ஜானாதி, தேனாபி காரணேன ததா²க³தோ ‘ப்³ராஹ்மணோ’தி வுச்சதி.
‘‘Brāhmaṇo nāma sabbabhavābhavagatīsu abhijātivattitamanucaritaṃ jānāti, bhagavāpi, mahārāja, sabbabhavābhavagatīsu abhijātivattitamanucaritaṃ jānāti, tenāpi kāraṇena tathāgato ‘brāhmaṇo’ti vuccati.
‘‘ப்³ராஹ்மணோதி, மஹாராஜ, ப⁴க³வதோ நேதங் நாமங் மாதரா கதங், ந பிதரா கதங், ந பா⁴தரா கதங், ந ப⁴கி³னியா கதங், ந மித்தாமச்சேஹி கதங், ந ஞாதிஸாலோஹிதேஹி கதங், ந ஸமணப்³ராஹ்மணேஹி கதங், ந தே³வதாஹி கதங், விமொக்க²ந்திகமேதங் பு³த்³தா⁴னங் ப⁴க³வந்தானங் நாமங் போ³தி⁴யா யேவ மூலே மாரஸேனங் வித⁴மித்வா அதீதானாக³தபச்சுப்பன்னே பாபகே அகுஸலே த⁴ம்மே பா³ஹெத்வா ஸஹ ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞாணஸ்ஸ படிலாபா⁴ படிலத்³த⁴பாதுபூ⁴தஸமுப்பன்னமத்தே ஸச்சி²கா பஞ்ஞத்தி யதி³த³ங் ப்³ராஹ்மணோதி, தேன காரணேன ததா²க³தோ வுச்சதி ‘ப்³ராஹ்மணோ’’’தி.
‘‘Brāhmaṇoti, mahārāja, bhagavato netaṃ nāmaṃ mātarā kataṃ, na pitarā kataṃ, na bhātarā kataṃ, na bhaginiyā kataṃ, na mittāmaccehi kataṃ, na ñātisālohitehi kataṃ, na samaṇabrāhmaṇehi kataṃ, na devatāhi kataṃ, vimokkhantikametaṃ buddhānaṃ bhagavantānaṃ nāmaṃ bodhiyā yeva mūle mārasenaṃ vidhamitvā atītānāgatapaccuppanne pāpake akusale dhamme bāhetvā saha sabbaññutañāṇassa paṭilābhā paṭiladdhapātubhūtasamuppannamatte sacchikā paññatti yadidaṃ brāhmaṇoti, tena kāraṇena tathāgato vuccati ‘brāhmaṇo’’’ti.
‘‘கேன பன, ப⁴ந்தே நாக³ஸேன, காரணேன ததா²க³தோ வுச்சதி ‘ராஜா’’’தி? ‘‘ராஜா நாம, மஹாராஜ, யோ கோசி ரஜ்ஜங் காரேதி லோகமனுஸாஸதி, ப⁴க³வாபி, மஹாராஜ, த³ஸஸஹஸ்ஸியா லோகதா⁴துயா த⁴ம்மேன ரஜ்ஜங் காரேதி, ஸதே³வகங் லோகங் ஸமாரகங் ஸப்³ரஹ்மகங் ஸஸ்ஸமணப்³ராஹ்மணிங் பஜங் ஸதே³வமனுஸ்ஸங் அனுஸாஸதி, தேனாபி காரணேன ததா²க³தோ வுச்சதி ‘ராஜா’தி.
‘‘Kena pana, bhante nāgasena, kāraṇena tathāgato vuccati ‘rājā’’’ti? ‘‘Rājā nāma, mahārāja, yo koci rajjaṃ kāreti lokamanusāsati, bhagavāpi, mahārāja, dasasahassiyā lokadhātuyā dhammena rajjaṃ kāreti, sadevakaṃ lokaṃ samārakaṃ sabrahmakaṃ sassamaṇabrāhmaṇiṃ pajaṃ sadevamanussaṃ anusāsati, tenāpi kāraṇena tathāgato vuccati ‘rājā’ti.
‘‘ராஜா நாம, மஹாராஜ, ஸப்³ப³ஜனமனுஸ்ஸே அபி⁴ப⁴வித்வா நந்த³யந்தோ ஞாதிஸங்க⁴ங், ஸோசயந்தோ அமித்தஸங்க⁴ங், மஹதிமஹாயஸஸிரிஹரங் தி²ரஸாரத³ண்ட³ங் அனூனஸதஸலாகாலங்கதங் உஸ்ஸாபேதி பண்ட³ரவிமலஸேதச்ச²த்தங், ப⁴க³வாபி, மஹாராஜ, ஸோசயந்தோ மாரஸேனங் மிச்சா²படிபன்னங், நந்த³யந்தோ தே³வமனுஸ்ஸே ஸம்மாபடிபன்னே த³ஸஸஹஸ்ஸியா லோகதா⁴துயா மஹதிமஹாயஸஸிரிஹரங் க²ந்திதி²ரஸாரத³ண்ட³ங் ஞாணவரஸதஸலாகாலங்கதங் உஸ்ஸாபேதி அக்³க³வரவிமுத்திபண்ட³ரவிமலஸேதச்ச²த்தங், தேனாபி காரணேன ததா²க³தோ வுச்சதி ‘ராஜா’தி.
‘‘Rājā nāma, mahārāja, sabbajanamanusse abhibhavitvā nandayanto ñātisaṅghaṃ, socayanto amittasaṅghaṃ, mahatimahāyasasiriharaṃ thirasāradaṇḍaṃ anūnasatasalākālaṅkataṃ ussāpeti paṇḍaravimalasetacchattaṃ, bhagavāpi, mahārāja, socayanto mārasenaṃ micchāpaṭipannaṃ, nandayanto devamanusse sammāpaṭipanne dasasahassiyā lokadhātuyā mahatimahāyasasiriharaṃ khantithirasāradaṇḍaṃ ñāṇavarasatasalākālaṅkataṃ ussāpeti aggavaravimuttipaṇḍaravimalasetacchattaṃ, tenāpi kāraṇena tathāgato vuccati ‘rājā’ti.
‘‘ராஜா நாம உபக³தஸம்பத்தஜனானங் ப³ஹூனமபி⁴வந்த³னீயோ ப⁴வதி, ப⁴க³வாபி, மஹாராஜ, உபக³தஸம்பத்ததே³வமனுஸ்ஸானங் ப³ஹூனமபி⁴வந்த³னீயோ, தேனாபி காரணேன ததா²க³தோ வுச்சதி ‘ராஜா’தி.
‘‘Rājā nāma upagatasampattajanānaṃ bahūnamabhivandanīyo bhavati, bhagavāpi, mahārāja, upagatasampattadevamanussānaṃ bahūnamabhivandanīyo, tenāpi kāraṇena tathāgato vuccati ‘rājā’ti.
‘‘ராஜா நாம யஸ்ஸ கஸ்ஸசி ஆராத⁴கஸ்ஸ பஸீதி³த்வா வரிதங் வரங் த³த்வா காமேன தப்பயதி, ப⁴க³வாபி, மஹாராஜ, யஸ்ஸ கஸ்ஸசி காயேன வாசாய மனஸா ஆராத⁴கஸ்ஸ பஸீதி³த்வா வரிதங் வரமனுத்தரங் ஸப்³ப³து³க்க²பரிமுத்திங் த³த்வா அஸேஸகாமவரேன ச தப்பயதி, தேனாபி காரணேன ததா²க³தோ வுச்சதி ‘ராஜா’தி.
‘‘Rājā nāma yassa kassaci ārādhakassa pasīditvā varitaṃ varaṃ datvā kāmena tappayati, bhagavāpi, mahārāja, yassa kassaci kāyena vācāya manasā ārādhakassa pasīditvā varitaṃ varamanuttaraṃ sabbadukkhaparimuttiṃ datvā asesakāmavarena ca tappayati, tenāpi kāraṇena tathāgato vuccati ‘rājā’ti.
‘‘ராஜா நாம ஆணங் வீதிக்கமந்தங் விக³ரஹதி ஜா²பேதி 1 த⁴ங்ஸேதி, ப⁴க³வதோபி, மஹாராஜ, ஸாஸனவரே ஆணங் அதிக்கமந்தோ அலஜ்ஜீ மங்குபா⁴வேன ஓஞ்ஞாதோ ஹீளிதோ க³ரஹிதோ ப⁴வித்வா வஜ்ஜதி ஜினஸாஸனவரம்ஹா, தேனாபி காரணேன ததா²க³தோ வுச்சதி ‘ராஜா’தி.
‘‘Rājā nāma āṇaṃ vītikkamantaṃ vigarahati jhāpeti 2 dhaṃseti, bhagavatopi, mahārāja, sāsanavare āṇaṃ atikkamanto alajjī maṅkubhāvena oññāto hīḷito garahito bhavitvā vajjati jinasāsanavaramhā, tenāpi kāraṇena tathāgato vuccati ‘rājā’ti.
‘‘ராஜா நாம புப்³ப³கானங் த⁴ம்மிகானங் ராஜூனங் பவேணிமனுஸிட்டி²யா த⁴ம்மாத⁴ம்மமனுதீ³பயித்வா த⁴ம்மேன ரஜ்ஜங் காரயமானோ பிஹயிதோ பியோ பத்தி²தோ ப⁴வதி ஜனமனுஸ்ஸானங், சிரங் ராஜகுலவங்ஸங் ட²பயதி த⁴ம்மகு³ணப³லேன, ப⁴க³வாபி, மஹாராஜ, புப்³ப³கானங் ஸயம்பூ⁴னங் பவேணிமனுஸிட்டி²யா த⁴ம்மாத⁴ம்மமனுதீ³பயித்வா த⁴ம்மேன லோகமனுஸாஸமானோ பிஹயிதோ பியோ பத்தி²தோ தே³வமனுஸ்ஸானங் சிரங் ஸாஸனங் பவத்தேதி த⁴ம்மகு³ணப³லேன, தேனாபி காரணேன ததா²க³தோ வுச்சதி ‘ராஜா’தி. ஏவமனேகவித⁴ங், மஹாராஜ, காரணங், யேன காரணேன ததா²க³தோ ப்³ராஹ்மணோபி ப⁴வெய்ய ராஜாபி ப⁴வெய்ய, ஸுனிபுணோ பி⁴க்கு² கப்பம்பி நோ நங் ஸம்பாதெ³ய்ய, கிங் அதிப³ஹுங் ப⁴ணிதேன, ஸங்கி²த்தங் ஸம்படிச்சி²தப்³ப³’’ந்தி. ‘‘ஸாது⁴, ப⁴ந்தே நாக³ஸேன, ஏவமேதங் ததா² ஸம்படிச்சா²மீ’’தி.
‘‘Rājā nāma pubbakānaṃ dhammikānaṃ rājūnaṃ paveṇimanusiṭṭhiyā dhammādhammamanudīpayitvā dhammena rajjaṃ kārayamāno pihayito piyo patthito bhavati janamanussānaṃ, ciraṃ rājakulavaṃsaṃ ṭhapayati dhammaguṇabalena, bhagavāpi, mahārāja, pubbakānaṃ sayambhūnaṃ paveṇimanusiṭṭhiyā dhammādhammamanudīpayitvā dhammena lokamanusāsamāno pihayito piyo patthito devamanussānaṃ ciraṃ sāsanaṃ pavatteti dhammaguṇabalena, tenāpi kāraṇena tathāgato vuccati ‘rājā’ti. Evamanekavidhaṃ, mahārāja, kāraṇaṃ, yena kāraṇena tathāgato brāhmaṇopi bhaveyya rājāpi bhaveyya, sunipuṇo bhikkhu kappampi no naṃ sampādeyya, kiṃ atibahuṃ bhaṇitena, saṃkhittaṃ sampaṭicchitabba’’nti. ‘‘Sādhu, bhante nāgasena, evametaṃ tathā sampaṭicchāmī’’ti.
ப்³ராஹ்மணராஜவாத³பஞ்ஹோ அட்ட²மோ.
Brāhmaṇarājavādapañho aṭṭhamo.
Footnotes: