Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)

    5. ப்³ராஹ்மணஸச்சஸுத்தவண்ணனா

    5. Brāhmaṇasaccasuttavaṇṇanā

    185. பஞ்சமே ப்³ராஹ்மணஸச்சானீதி ப்³ராஹ்மணானங் ஸச்சானி ததா²னி. ஸோ தேன ந ஸமணோதி மஞ்ஞதீதி ஸோ கீ²ணாஸவோ தேன ஸச்சேன ‘‘அஹங் ஸமணோ’’தி தண்ஹாமானதி³ட்டீ²ஹி ந மஞ்ஞதி. ஸேஸபதே³ஸுபி ஏஸேவ நயோ. யதே³வ தத்த² ஸச்சங், தத³பி⁴ஞ்ஞாயாதி யங் தத்த² ‘‘ஸப்³பே³ பாணா அவஜ்ஜா²’’தி படிபத்தியா ஸச்சங் தத²ங் அவிபரீதங். இமினா வசீஸச்சங் அப்³ப⁴ந்தரங் கத்வா பரமத்த²ஸச்சங் நிப்³பா³னங் த³ஸ்ஸேதி. தத³பி⁴ஞ்ஞாயாதி தங் உப⁴யம்பி அபி⁴விஸிட்டா²ய பஞ்ஞாய ஜானித்வா. அனுத்³த³யாய அனுகம்பாய படிபன்னோ ஹோதீதி அனுத்³த³யத்தா²ய ச அனுகம்பத்தா²ய ச யா படிபதா³, தங் படிபன்னோ ஹோதி, பூரெத்வா டி²தோதி அத்தோ². ஸேஸபடிபதா³ஸுபி ஏஸேவ நயோ.

    185. Pañcame brāhmaṇasaccānīti brāhmaṇānaṃ saccāni tathāni. So tena na samaṇoti maññatīti so khīṇāsavo tena saccena ‘‘ahaṃ samaṇo’’ti taṇhāmānadiṭṭhīhi na maññati. Sesapadesupi eseva nayo. Yadeva tattha saccaṃ, tadabhiññāyāti yaṃ tattha ‘‘sabbe pāṇā avajjhā’’ti paṭipattiyā saccaṃ tathaṃ aviparītaṃ. Iminā vacīsaccaṃ abbhantaraṃ katvā paramatthasaccaṃ nibbānaṃ dasseti. Tadabhiññāyāti taṃ ubhayampi abhivisiṭṭhāya paññāya jānitvā. Anuddayāya anukampāya paṭipanno hotīti anuddayatthāya ca anukampatthāya ca yā paṭipadā, taṃ paṭipanno hoti, pūretvā ṭhitoti attho. Sesapaṭipadāsupi eseva nayo.

    ஸப்³பே³ காமாதி ஸப்³பே³ வத்து²காமகிலேஸகாமா. இதி வத³ங் ப்³ராஹ்மணோ ஸச்சமாஹாதி ஏவம்பி வத³ந்தோ கீ²ணாஸவப்³ராஹ்மணோ ஸச்சமேவ ஆஹ. ஸப்³பே³ ப⁴வாதி காமப⁴வாத³யோ தயோபி. நாஹங் க்வசனீதி எத்த² பன சதுக்கோடிகஸுஞ்ஞதா கதி²தா. அயஞ்ஹி ‘‘நாஹங் க்வசனீ’’தி க்வசி அத்தானங் ந பஸ்ஸதி, கஸ்ஸசி கிஞ்சனதஸ்மிந்தி அத்தனோ அத்தானங் கஸ்ஸசி பரஸ்ஸ கிஞ்சனபா⁴வே உபனேதப்³ப³ங் ந பஸ்ஸதி, பா⁴திட்டா²னே பா⁴தரங், ஸஹாயட்டா²னே ஸஹாயங், பரிக்கா²ரட்டா²னே வா பரிக்கா²ரங் மஞ்ஞித்வா உபனேதப்³ப³ங் ந பஸ்ஸதீதி அத்தோ². ந ச மம க்வசனீதி எத்த² மமஸத்³த³ங் தாவ ட²பெத்வா ‘‘ந ச க்வசனி பரஸ்ஸ ச அத்தானங் க்வசி ந பஸ்ஸதீ’’தி அயமத்தோ². இதா³னி ‘‘மமஸத்³த³ங் ஆஹரித்வா மம கிஸ்மிஞ்சி கிஞ்சனங் நத்தீ²’’தி ஸோ பரஸ்ஸ அத்தா மம கிஸ்மிஞ்சி கிஞ்சனபா⁴வே அத்தீ²தி ந பஸ்ஸதி, அத்தனோ பா⁴திட்டா²னே பா⁴தரங், ஸஹாயட்டா²னே ஸஹாயங், பரிக்கா²ரட்டா²னே வா பரிக்கா²ரந்தி கிஸ்மிஞ்சி டா²னே பரஸ்ஸ அத்தானங் இமினா கிஞ்சனபா⁴வேன உபனேதப்³ப³ங் ந பஸ்ஸதீதி அத்தோ². ஏவமயங் யஸ்மா நேவ கத்த²சி அத்தானங் பஸ்ஸதி, ந தங் பரஸ்ஸ கிஞ்சனபா⁴வே உபனேதப்³ப³ங் பஸ்ஸதி, ந பரஸ்ஸ அத்தானங் பஸ்ஸதி, ந பரஸ்ஸ அத்தானங் அத்தனோ கிஞ்சனபா⁴வே உபனேதப்³ப³ங் பஸ்ஸதீதி. இதி வத³ங் ப்³ராஹ்மணோதி ஏவங் சதுக்கோடிகங் ஸுஞ்ஞதங் வத³ந்தோபி கீ²ணாஸவப்³ராஹ்மணோ தஸ்ஸா படிபதா³ய ஸம்மா படிவித்³த⁴த்தா ஸச்சமேவ ஆஹ, ந முஸாதி ஸப்³பே³ஸுபி வாரேஸு மஞ்ஞனானங் பஹீனத்தாயேவ ந மஞ்ஞதீதி ச அத்தோ² வேதி³தப்³போ³. ஆகிஞ்சஞ்ஞங்யேவ படிபத³ந்தி கிஞ்சனபா⁴வவிரஹிதங் நிப்பலிபோ³த⁴ங் நிக்³க³ஹணமேவ படிபத³ங் படிபன்னோ ஹோதி பூரெத்வா டி²தோ.

    Sabbe kāmāti sabbe vatthukāmakilesakāmā. Iti vadaṃ brāhmaṇo saccamāhāti evampi vadanto khīṇāsavabrāhmaṇo saccameva āha. Sabbe bhavāti kāmabhavādayo tayopi. Nāhaṃ kvacanīti ettha pana catukkoṭikasuññatā kathitā. Ayañhi ‘‘nāhaṃ kvacanī’’ti kvaci attānaṃ na passati, kassaci kiñcanatasminti attano attānaṃ kassaci parassa kiñcanabhāve upanetabbaṃ na passati, bhātiṭṭhāne bhātaraṃ, sahāyaṭṭhāne sahāyaṃ, parikkhāraṭṭhāne vā parikkhāraṃ maññitvā upanetabbaṃ na passatīti attho. Na ca mama kvacanīti ettha mamasaddaṃ tāva ṭhapetvā ‘‘na ca kvacani parassa ca attānaṃ kvaci na passatī’’ti ayamattho. Idāni ‘‘mamasaddaṃ āharitvā mama kismiñci kiñcanaṃ natthī’’ti so parassa attā mama kismiñci kiñcanabhāve atthīti na passati, attano bhātiṭṭhāne bhātaraṃ, sahāyaṭṭhāne sahāyaṃ, parikkhāraṭṭhāne vā parikkhāranti kismiñci ṭhāne parassa attānaṃ iminā kiñcanabhāvena upanetabbaṃ na passatīti attho. Evamayaṃ yasmā neva katthaci attānaṃ passati, na taṃ parassa kiñcanabhāve upanetabbaṃ passati, na parassa attānaṃ passati, na parassa attānaṃ attano kiñcanabhāve upanetabbaṃ passatīti. Iti vadaṃ brāhmaṇoti evaṃ catukkoṭikaṃ suññataṃ vadantopi khīṇāsavabrāhmaṇo tassā paṭipadāya sammā paṭividdhattā saccameva āha, na musāti sabbesupi vāresu maññanānaṃ pahīnattāyeva na maññatīti ca attho veditabbo. Ākiñcaññaṃyevapaṭipadanti kiñcanabhāvavirahitaṃ nippalibodhaṃ niggahaṇameva paṭipadaṃ paṭipanno hoti pūretvā ṭhito.

    இமானி கோ² பரிப்³பா³ஜகா சத்தாரி ப்³ராஹ்மணஸச்சானி மயா ஸயங் அபி⁴ஞ்ஞா ஸச்சி²கத்வா பவேதி³தானீதி யானி தும்ஹே போ⁴வாதி³ப்³ராஹ்மணானங் ஸச்சானி வதே³த², தேஹி அஞ்ஞானி மயா இமானி பா³ஹிதபாபப்³ராஹ்மணஸ்ஸ சத்தாரி ஸச்சானி சதூஹி மக்³கே³ஹி ஸோளஸவிதே⁴ன கிச்சேன ஜானித்வா பச்சக்க²ங் கத்வா பவேதி³தானி தே³ஸிதானி ஜோதிதானீதி அத்தோ². இதி இமஸ்மிங் ஸுத்தே சதூஸுபி டா²னேஸு கீ²ணாஸவஸ்ஸ வசீஸச்சமேவ கதி²தந்தி.

    Imāni kho paribbājakā cattāri brāhmaṇasaccāni mayā sayaṃ abhiññā sacchikatvā paveditānīti yāni tumhe bhovādibrāhmaṇānaṃ saccāni vadetha, tehi aññāni mayā imāni bāhitapāpabrāhmaṇassa cattāri saccāni catūhi maggehi soḷasavidhena kiccena jānitvā paccakkhaṃ katvā paveditāni desitāni jotitānīti attho. Iti imasmiṃ sutte catūsupi ṭhānesu khīṇāsavassa vacīsaccameva kathitanti.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya / 5. ப்³ராஹ்மணஸச்சஸுத்தங் • 5. Brāhmaṇasaccasuttaṃ

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 5. ப்³ராஹ்மணஸச்சஸுத்தவண்ணனா • 5. Brāhmaṇasaccasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact