Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / த⁴ம்மபத³-அட்ட²கதா² • Dhammapada-aṭṭhakathā

    26. ப்³ராஹ்மணவக்³கோ³

    26. Brāhmaṇavaggo

    1. பஸாத³ப³ஹுலப்³ராஹ்மணவத்து²

    1. Pasādabahulabrāhmaṇavatthu

    சி²ந்த³ ஸோதந்தி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ பஸாத³ப³ஹுலங் ப்³ராஹ்மணங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி.

    Chindasotanti imaṃ dhammadesanaṃ satthā jetavane viharanto pasādabahulaṃ brāhmaṇaṃ ārabbha kathesi.

    ஸோ கிர ப்³ராஹ்மணோ ப⁴க³வதோ த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸுத்வா பஸன்னசித்தோ அத்தனோ கே³ஹே ஸோளஸமத்தானங் பி⁴க்கூ²னங் நிச்சப⁴த்தங் பட்ட²பெத்வா பி⁴க்கூ²னங் ஆக³தவேலாய பத்தங் க³ஹெத்வா ‘‘ஆக³ச்ச²ந்து பொ⁴ந்தோ அரஹந்தோ, நிஸீத³ந்து பொ⁴ந்தோ அரஹந்தோ’’தி யங்கிஞ்சி வத³ந்தோ அரஹந்தவாத³படிஸங்யுத்தமேவ வத³தி. தேஸு புது²ஜ்ஜனா ‘‘அயங் அம்ஹேஸு அரஹந்தஸஞ்ஞீ’’தி சிந்தயிங்ஸு, கீ²ணாஸவா ‘‘அயங் நோ கீ²ணாஸவபா⁴வங் ஜானாதீ’’தி. ஏவங் தே ஸப்³பே³பி குக்குச்சாயந்தா தஸ்ஸ கே³ஹங் நாக³மிங்ஸு. ஸோ து³க்கீ² து³ம்மனோ ‘‘கின்னு கோ², அய்யா, நாக³ச்ச²ந்தீ’’தி விஹாரங் க³ந்த்வா ஸத்தா²ரங் வந்தி³த்வா தமத்த²ங் ஆரோசேஸி. ஸத்தா² பி⁴க்கூ² ஆமந்தெத்வா ‘‘கிங் ஏதங், பி⁴க்க²வே’’தி புச்சி²த்வா தேஹி தஸ்மிங் அத்தே² ஆரோசிதே ‘‘ஸாதி³யத² பன தும்ஹே, பி⁴க்க²வே, அரஹந்தவாத³’’ந்தி ஆஹ. ‘‘ந ஸாதி³யாம மயங், ப⁴ந்தே’’தி. ‘‘ஏவங் ஸந்தே மனுஸ்ஸானங் ஏதங் பஸாத³ப⁴ஞ்ஞங், அனாபத்தி , பி⁴க்க²வே, பஸாத³ப⁴ஞ்ஞே, அபி ச கோ² பன ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ அரஹந்தேஸு அதி⁴மத்தங் பேமங், தஸ்மா தும்ஹேஹிபி தண்ஹாஸோதங் செ²த்வா அரஹத்தமேவ பத்துங் யுத்த’’ந்தி வத்வா த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தோ இமங் கா³த²மாஹ –

    So kira brāhmaṇo bhagavato dhammadesanaṃ sutvā pasannacitto attano gehe soḷasamattānaṃ bhikkhūnaṃ niccabhattaṃ paṭṭhapetvā bhikkhūnaṃ āgatavelāya pattaṃ gahetvā ‘‘āgacchantu bhonto arahanto, nisīdantu bhonto arahanto’’ti yaṃkiñci vadanto arahantavādapaṭisaṃyuttameva vadati. Tesu puthujjanā ‘‘ayaṃ amhesu arahantasaññī’’ti cintayiṃsu, khīṇāsavā ‘‘ayaṃ no khīṇāsavabhāvaṃ jānātī’’ti. Evaṃ te sabbepi kukkuccāyantā tassa gehaṃ nāgamiṃsu. So dukkhī dummano ‘‘kinnu kho, ayyā, nāgacchantī’’ti vihāraṃ gantvā satthāraṃ vanditvā tamatthaṃ ārocesi. Satthā bhikkhū āmantetvā ‘‘kiṃ etaṃ, bhikkhave’’ti pucchitvā tehi tasmiṃ atthe ārocite ‘‘sādiyatha pana tumhe, bhikkhave, arahantavāda’’nti āha. ‘‘Na sādiyāma mayaṃ, bhante’’ti. ‘‘Evaṃ sante manussānaṃ etaṃ pasādabhaññaṃ, anāpatti , bhikkhave, pasādabhaññe, api ca kho pana brāhmaṇassa arahantesu adhimattaṃ pemaṃ, tasmā tumhehipi taṇhāsotaṃ chetvā arahattameva pattuṃ yutta’’nti vatvā dhammaṃ desento imaṃ gāthamāha –

    383.

    383.

    ‘‘சி²ந்த³ ஸோதங் பரக்கம்ம, காமே பனுத³ ப்³ராஹ்மண;

    ‘‘Chinda sotaṃ parakkamma, kāme panuda brāhmaṇa;

    ஸங்கா²ரானங் க²யங் ஞத்வா, அகதஞ்ஞூஸி ப்³ராஹ்மணா’’தி.

    Saṅkhārānaṃ khayaṃ ñatvā, akataññūsi brāhmaṇā’’ti.

    தத்த² பரக்கம்மாதி தண்ஹாஸோதங் நாம ந அப்பமத்தகேன வாயாமேன சி²ந்தி³துங் ஸக்கா, தஸ்மா ஞாணஸம்பயுத்தேன மஹந்தேன பரக்கமேன பரக்கமித்வா தங் ஸோதங் சி²ந்த³. உபோ⁴பி காமே பனுத³ நீஹர. ப்³ராஹ்மணாதி கீ²ணாஸவானங் ஆலபனமேதங். ஸங்கா²ரானந்தி பஞ்சன்னங் க²ந்தா⁴னங் க²யங் ஜானித்வா. அகதஞ்ஞூதி ஏவங் ஸந்தே த்வங் ஸுவண்ணாதீ³ஸு கேனசி அகதஸ்ஸ நிப்³பா³னஸ்ஸ ஜானநதோ அகதஞ்ஞூ நாம ஹோஸீதி.

    Tattha parakkammāti taṇhāsotaṃ nāma na appamattakena vāyāmena chindituṃ sakkā, tasmā ñāṇasampayuttena mahantena parakkamena parakkamitvā taṃ sotaṃ chinda. Ubhopi kāme panuda nīhara. Brāhmaṇāti khīṇāsavānaṃ ālapanametaṃ. Saṅkhārānanti pañcannaṃ khandhānaṃ khayaṃ jānitvā. Akataññūti evaṃ sante tvaṃ suvaṇṇādīsu kenaci akatassa nibbānassa jānanato akataññū nāma hosīti.

    தே³ஸனாவஸானே ப³ஹூ ஸோதாபத்திப²லாதீ³னி பாபுணிங்ஸூதி.

    Desanāvasāne bahū sotāpattiphalādīni pāpuṇiṃsūti.

    பஸாத³ப³ஹுலப்³ராஹ்மணவத்து² பட²மங்.

    Pasādabahulabrāhmaṇavatthu paṭhamaṃ.

    2. ஸம்ப³ஹுலபி⁴க்கு²வத்து²

    2. Sambahulabhikkhuvatthu

    யதா³ த்³வயேஸூதி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஸம்ப³ஹுலே பி⁴க்கூ² ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி.

    Yadādvayesūti imaṃ dhammadesanaṃ satthā jetavane viharanto sambahule bhikkhū ārabbha kathesi.

    ஏகதி³வஸஞ்ஹி திங்ஸமத்தா தி³ஸாவாஸிகா பி⁴க்கூ² ஆக³ந்த்வா ஸத்தா²ரங் வந்தி³த்வா நிஸீதி³ங்ஸு. ஸாரிபுத்தத்தே²ரோ தேஸங் அரஹத்தஸ்ஸ உபனிஸ்ஸயங் தி³ஸ்வா ஸத்தா²ரங் உபஸங்கமித்வா டி²தகோவ இமங் பஞ்ஹங் புச்சி² – ‘‘ப⁴ந்தே, த்³வே த⁴ம்மாதி வுச்சந்தி, கதமே நு கோ² த்³வே த⁴ம்மா’’தி? அத² நங் ஸத்தா² ‘‘த்³வே த⁴ம்மாதி கோ², ஸாரிபுத்த, ஸமத²விபஸ்ஸனா வுச்சந்தீ’’தி வத்வா இமங் கா³த²மாஹ –

    Ekadivasañhi tiṃsamattā disāvāsikā bhikkhū āgantvā satthāraṃ vanditvā nisīdiṃsu. Sāriputtatthero tesaṃ arahattassa upanissayaṃ disvā satthāraṃ upasaṅkamitvā ṭhitakova imaṃ pañhaṃ pucchi – ‘‘bhante, dve dhammāti vuccanti, katame nu kho dve dhammā’’ti? Atha naṃ satthā ‘‘dve dhammāti kho, sāriputta, samathavipassanā vuccantī’’ti vatvā imaṃ gāthamāha –

    384.

    384.

    ‘‘யதா³ த்³வயேஸு த⁴ம்மேஸு, பாரகூ³ ஹோதி ப்³ராஹ்மணோ;

    ‘‘Yadā dvayesu dhammesu, pāragū hoti brāhmaṇo;

    அத²ஸ்ஸ ஸப்³பே³ ஸங்யோகா³, அத்த²ங் க³ச்ச²ந்தி ஜானதோ’’தி.

    Athassa sabbe saṃyogā, atthaṃ gacchanti jānato’’ti.

    தத்த² யதா³தி யஸ்மிங் காலே த்³விதா⁴ டி²தேஸு ஸமத²விபஸ்ஸனாத⁴ம்மேஸு அபி⁴ஞ்ஞாபாரகா³தி³வஸேன அயங் கீ²ணாஸவோ பாரகூ³ ஹோதி, அத²ஸ்ஸ வட்டஸ்மிங் ஸங்யோஜனஸமத்தா² ஸப்³பே³ காமயோகா³த³யோ ஸங்யோகா³ ஏவங் ஜானந்தஸ்ஸ அத்த²ங் பரிக்க²யங் க³ச்ச²ந்தீதி அத்தோ².

    Tattha yadāti yasmiṃ kāle dvidhā ṭhitesu samathavipassanādhammesu abhiññāpāragādivasena ayaṃ khīṇāsavo pāragū hoti, athassa vaṭṭasmiṃ saṃyojanasamatthā sabbe kāmayogādayo saṃyogā evaṃ jānantassa atthaṃ parikkhayaṃ gacchantīti attho.

    தே³ஸனாவஸானே ஸப்³பே³பி தே பி⁴க்கூ² அரஹத்தே பதிட்ட²ஹிங்ஸூதி.

    Desanāvasāne sabbepi te bhikkhū arahatte patiṭṭhahiṃsūti.

    ஸம்ப³ஹுலபி⁴க்கு²வத்து² து³தியங்.

    Sambahulabhikkhuvatthu dutiyaṃ.

    3. மாரவத்து²

    3. Māravatthu

    யஸ்ஸ பாரந்தி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ மாரங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி.

    Yassa pāranti imaṃ dhammadesanaṃ satthā jetavane viharanto māraṃ ārabbha kathesi.

    ஸோ கிரேகஸ்மிங் தி³வஸே அஞ்ஞதரோ புரிஸோ விய ஹுத்வா ஸத்தா²ரங் உபஸங்கமித்வா புச்சி² – ‘‘ப⁴ந்தே , பாரங் பாரந்தி வுச்சதி, கின்னு கோ² ஏதங் பாரங் நாமா’’தி. ஸத்தா² ‘‘மாரோ அய’’ந்தி விதி³த்வா, ‘‘பாபிம, கிங் தவ பாரேன, தஞ்ஹி வீதராகே³ஹி பத்தப்³ப³’’ந்தி வத்வா இமங் கா³த²மாஹ –

    So kirekasmiṃ divase aññataro puriso viya hutvā satthāraṃ upasaṅkamitvā pucchi – ‘‘bhante , pāraṃ pāranti vuccati, kinnu kho etaṃ pāraṃ nāmā’’ti. Satthā ‘‘māro aya’’nti viditvā, ‘‘pāpima, kiṃ tava pārena, tañhi vītarāgehi pattabba’’nti vatvā imaṃ gāthamāha –

    385.

    385.

    ‘‘யஸ்ஸ பாரங் அபாரங் வா, பாராபாரங் ந விஜ்ஜதி;

    ‘‘Yassa pāraṃ apāraṃ vā, pārāpāraṃ na vijjati;

    வீதத்³த³ரங் விஸங்யுத்தங், தமஹங் ப்³ரூமி ப்³ராஹ்மண’’ந்தி.

    Vītaddaraṃ visaṃyuttaṃ, tamahaṃ brūmi brāhmaṇa’’nti.

    தத்த² பாரந்தி அஜ்ஜ²த்திகானி ச² ஆயதனானி. அபாரந்தி பா³ஹிரானி ச² ஆயதனானி. பாராபாரந்தி தது³ப⁴யங். ந விஜ்ஜதீதி யஸ்ஸ ஸப்³ப³ம்பேதங் ‘‘அஹ’’ந்தி வா ‘‘மம’’ந்தி வா க³ஹணாபா⁴வேன நத்தி², தங் கிலேஸத³ரதா²னங் விக³மேன வீதத்³த³ரங் ஸப்³ப³கிலேஸேஹி விஸங்யுத்தங் அஹங் ப்³ராஹ்மணங் வதா³மீதி அத்தோ².

    Tattha pāranti ajjhattikāni cha āyatanāni. Apāranti bāhirāni cha āyatanāni. Pārāpāranti tadubhayaṃ. Na vijjatīti yassa sabbampetaṃ ‘‘aha’’nti vā ‘‘mama’’nti vā gahaṇābhāvena natthi, taṃ kilesadarathānaṃ vigamena vītaddaraṃ sabbakilesehi visaṃyuttaṃ ahaṃ brāhmaṇaṃ vadāmīti attho.

    தே³ஸனாவஸானே ப³ஹூ ஸோதாபத்திப²லாதீ³னி பாபுணிங்ஸூதி.

    Desanāvasāne bahū sotāpattiphalādīni pāpuṇiṃsūti.

    மாரவத்து² ததியங்.

    Māravatthu tatiyaṃ.

    4. அஞ்ஞதரப்³ராஹ்மணவத்து²

    4. Aññatarabrāhmaṇavatthu

    ஜா²யிந்தி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ அஞ்ஞதரங் ப்³ராஹ்மணங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி.

    Jhāyinti imaṃ dhammadesanaṃ satthā jetavane viharanto aññataraṃ brāhmaṇaṃ ārabbha kathesi.

    ஸோ கிர சிந்தேஸி – ‘‘ஸத்தா² அத்தனோ ஸாவகே, ‘ப்³ராஹ்மணா’தி வத³தி, அஹஞ்சம்ஹி ஜாதிகொ³த்தேன ப்³ராஹ்மணோ, மம்பி நு கோ² ஏவங் வத்துங் வட்டதீ’’தி. ஸோ ஸத்தா²ரங் உபஸங்கமித்வா தமத்த²ங் புச்சி². ஸத்தா² ‘‘நாஹங் ஜாதிகொ³த்தமத்தேன ப்³ராஹ்மணங் வதா³மி, உத்தமத்த²ங் அரஹத்தங் அனுப்பத்தமேவ பனேவங் வதா³மீ’’தி வத்வா இமங் கா³த²மாஹ –

    So kira cintesi – ‘‘satthā attano sāvake, ‘brāhmaṇā’ti vadati, ahañcamhi jātigottena brāhmaṇo, mampi nu kho evaṃ vattuṃ vaṭṭatī’’ti. So satthāraṃ upasaṅkamitvā tamatthaṃ pucchi. Satthā ‘‘nāhaṃ jātigottamattena brāhmaṇaṃ vadāmi, uttamatthaṃ arahattaṃ anuppattameva panevaṃ vadāmī’’ti vatvā imaṃ gāthamāha –

    386.

    386.

    ‘‘ஜா²யிங் விரஜமாஸீனங், கதகிச்சமனாஸவங்;

    ‘‘Jhāyiṃ virajamāsīnaṃ, katakiccamanāsavaṃ;

    உத்தமத்த²மனுப்பத்தங், தமஹங் ப்³ரூமி ப்³ராஹ்மண’’ந்தி.

    Uttamatthamanuppattaṃ, tamahaṃ brūmi brāhmaṇa’’nti.

    தத்த² ஜா²யிந்தி து³விதே⁴ன ஜா²னேன ஜா²யந்தங் காமரஜேன விரஜங் வனே ஏககமாஸீனங் சதூஹி மக்³கே³ஹி ஸோளஸன்னங் கிச்சானங் கதத்தா கதகிச்சங் ஆஸவானங் அபா⁴வேன அனாஸவங் உத்தமத்த²ங் அரஹத்தங் அனுப்பத்தங் அஹங் ப்³ராஹ்மணங் வதா³மீதி அத்தோ².

    Tattha jhāyinti duvidhena jhānena jhāyantaṃ kāmarajena virajaṃ vane ekakamāsīnaṃ catūhi maggehi soḷasannaṃ kiccānaṃ katattā katakiccaṃ āsavānaṃ abhāvena anāsavaṃ uttamatthaṃ arahattaṃ anuppattaṃ ahaṃ brāhmaṇaṃ vadāmīti attho.

    தே³ஸனாவஸானே ஸோ ப்³ராஹ்மணோ ஸோதாபத்திப²லே பதிட்ட²ஹி, ஸம்பத்தானம்பி ஸாத்தி²கா த⁴ம்மதே³ஸனா அஹோஸீதி.

    Desanāvasāne so brāhmaṇo sotāpattiphale patiṭṭhahi, sampattānampi sātthikā dhammadesanā ahosīti.

    அஞ்ஞதரப்³ராஹ்மணவத்து² சதுத்த²ங்.

    Aññatarabrāhmaṇavatthu catutthaṃ.

    5. ஆனந்த³த்தே²ரவத்து²

    5. Ānandattheravatthu

    தி³வா தபதீதி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸத்தா² மிகா³ரமாதுபாஸாதே³ விஹரந்தோ ஆனந்த³த்தே²ரங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி.

    Divātapatīti imaṃ dhammadesanaṃ satthā migāramātupāsāde viharanto ānandattheraṃ ārabbha kathesi.

    பஸேனதி³ கோஸலோ கிர மஹாபவாரணாய ஸப்³பா³ப⁴ரணபடிமண்டி³தோ க³ந்த⁴மாலாதீ³னி ஆதா³ய விஹாரங் அக³மாஸி. தஸ்மிங் க²ணே காளுதா³யித்தே²ரோ ஜா²னங் ஸமாபஜ்ஜித்வா பரிஸபரியந்தே நிஸின்னோ ஹோதி, நாமமேவ பனஸ்ஸேதங், ஸரீரங் ஸுவண்ணவண்ணங். தஸ்மிங் பன க²ணே சந்தோ³ உக்³க³ச்ச²தி, ஸூரியோ அத்த²மேதி. ஆனந்த³த்தே²ரோ அத்த²மெந்தஸ்ஸ ச ஸூரியஸ்ஸ உக்³க³ச்ச²ந்தஸ்ஸ ச சந்த³ஸ்ஸ ஓபா⁴ஸங் ஓலோகெந்தோ ரஞ்ஞோ ஸரீரோபா⁴ஸங் தே²ரஸ்ஸ ஸரீரோபா⁴ஸங் ததா²க³தஸ்ஸ ச ஸரீரோபா⁴ஸங் ஓலோகேஸி. தத்த² ஸப்³போ³பா⁴ஸே அதிக்கமித்வா ஸத்தா²வ விரோசதி. தே²ரோ ஸத்தா²ரங் வந்தி³த்வா, ‘‘ப⁴ந்தே, அஜ்ஜ மம இமே ஓபா⁴ஸே ஓலோகெந்தஸ்ஸ தும்ஹாகமேவ ஓபா⁴ஸோ ருச்சதி. தும்ஹாகஞ்ஹி ஸரீரங் ஸப்³போ³பா⁴ஸே அதிக்கமித்வா விரோசதீ’’தி ஆஹ. அத² நங் ஸத்தா², ‘‘ஆனந்த³, ஸூரியோ நாம தி³வா விரோசதி, சந்தோ³ ரத்திங், ராஜா அலங்கதகாலேயேவ, கீ²ணாஸவே க³ணஸங்க³ணிகங் பஹாய அந்தோஸமாபத்தியங்யேவ விரோசதி, பு³த்³தா⁴ பன ரத்திம்பி தி³வாபி பஞ்சவிதே⁴ன தேஜேன விரோசந்தீ’’தி வத்வா இமங் கா³த²மாஹ –

    Pasenadi kosalo kira mahāpavāraṇāya sabbābharaṇapaṭimaṇḍito gandhamālādīni ādāya vihāraṃ agamāsi. Tasmiṃ khaṇe kāḷudāyitthero jhānaṃ samāpajjitvā parisapariyante nisinno hoti, nāmameva panassetaṃ, sarīraṃ suvaṇṇavaṇṇaṃ. Tasmiṃ pana khaṇe cando uggacchati, sūriyo atthameti. Ānandatthero atthamentassa ca sūriyassa uggacchantassa ca candassa obhāsaṃ olokento rañño sarīrobhāsaṃ therassa sarīrobhāsaṃ tathāgatassa ca sarīrobhāsaṃ olokesi. Tattha sabbobhāse atikkamitvā satthāva virocati. Thero satthāraṃ vanditvā, ‘‘bhante, ajja mama ime obhāse olokentassa tumhākameva obhāso ruccati. Tumhākañhi sarīraṃ sabbobhāse atikkamitvā virocatī’’ti āha. Atha naṃ satthā, ‘‘ānanda, sūriyo nāma divā virocati, cando rattiṃ, rājā alaṅkatakāleyeva, khīṇāsave gaṇasaṅgaṇikaṃ pahāya antosamāpattiyaṃyeva virocati, buddhā pana rattimpi divāpi pañcavidhena tejena virocantī’’ti vatvā imaṃ gāthamāha –

    387.

    387.

    ‘‘தி³வா தபதி ஆதி³ச்சோ, ரத்திமாபா⁴தி சந்தி³மா;

    ‘‘Divā tapati ādicco, rattimābhāti candimā;

    ஸன்னத்³தோ⁴ க²த்தியோ தபதி, ஜா²யீ தபதி ப்³ராஹ்மணோ;

    Sannaddho khattiyo tapati, jhāyī tapati brāhmaṇo;

    அத² ஸப்³ப³மஹோரத்திங், பு³த்³தோ⁴ தபதி தேஜஸா’’தி.

    Atha sabbamahorattiṃ, buddho tapati tejasā’’ti.

    தத்த² தி³வா தபதீதி தி³வா விரோசதி, ரத்திங் பனஸ்ஸ க³தமக்³கோ³பி ந பஞ்ஞாயதி. சந்தி³மாதி சந்தோ³பி அப்³பா⁴தீ³ஹி விமுத்தோ ரத்திமேவ விரோசதி, நோ தி³வா. ஸன்னத்³தோ⁴தி ஸுவண்ணமணிவிசித்தேஹி ஸப்³பா³ப⁴ரணேஹி படிமண்டி³தோ சதுரங்கி³னியா ஸேனாய பரிக்கி²த்தோவ ராஜா விரோசதி, ந அஞ்ஞாதகவேஸேன டி²தோ. ஜா²யீதி கீ²ணாஸவோ பன க³ணங் வினோதெ³த்வா ஜா²யந்தோவ விரோசதி. தேஜஸாதி ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴ பன ஸீலதேஜேன து³ஸ்ஸீல்யதேஜங், கு³ணதேஜேன நிக்³கு³ணதேஜங், பஞ்ஞாதேஜேன து³ப்பஞ்ஞதேஜங், புஞ்ஞதேஜேன அபுஞ்ஞதேஜங், த⁴ம்மதேஜேன அத⁴ம்மதேஜங் பரியாதி³யித்வா இமினா பஞ்சவிதே⁴ன தேஜஸா நிச்சகாலமேவ விரோசதீதி அத்தோ².

    Tattha divā tapatīti divā virocati, rattiṃ panassa gatamaggopi na paññāyati. Candimāti candopi abbhādīhi vimutto rattimeva virocati, no divā. Sannaddhoti suvaṇṇamaṇivicittehi sabbābharaṇehi paṭimaṇḍito caturaṅginiyā senāya parikkhittova rājā virocati, na aññātakavesena ṭhito. Jhāyīti khīṇāsavo pana gaṇaṃ vinodetvā jhāyantova virocati. Tejasāti sammāsambuddho pana sīlatejena dussīlyatejaṃ, guṇatejena nigguṇatejaṃ, paññātejena duppaññatejaṃ, puññatejena apuññatejaṃ, dhammatejena adhammatejaṃ pariyādiyitvā iminā pañcavidhena tejasā niccakālameva virocatīti attho.

    தே³ஸனாவஸானே ப³ஹூ ஸோதாபத்திப²லாதீ³னி பாபுணிங்ஸூதி.

    Desanāvasāne bahū sotāpattiphalādīni pāpuṇiṃsūti.

    ஆனந்த³த்தே²ரவத்து² பஞ்சமங்.

    Ānandattheravatthu pañcamaṃ.

    6. அஞ்ஞதரப்³ராஹ்மணபப்³ப³ஜிதவத்து²

    6. Aññatarabrāhmaṇapabbajitavatthu

    பா³ஹிதபாபோதி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ அஞ்ஞதரங் ப்³ராஹ்மணபப்³ப³ஜிதங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி.

    Bāhitapāpoti imaṃ dhammadesanaṃ satthā jetavane viharanto aññataraṃ brāhmaṇapabbajitaṃ ārabbha kathesi.

    ஏகோ கிர ப்³ராஹ்மணோ பா³ஹிரகபப்³ப³ஜ்ஜாய பப்³ப³ஜித்வா ‘‘ஸமணோ கோ³தமோ அத்தனோ ஸாவகே ‘பப்³ப³ஜிதா’தி வத³தி, அஹஞ்சம்ஹி பப்³ப³ஜிதோ, மம்பி கோ² ஏவங் வத்துங் வட்டதீ’’தி சிந்தெத்வா ஸத்தா²ரங் உபஸங்கமித்வா ஏதமத்த²ங் புச்சி². ஸத்தா² ‘‘நாஹங் எத்தகேன ‘பப்³ப³ஜிதோ’தி வதா³மி, கிலேஸமலானங் பன பப்³பா³ஜிதத்தா பப்³ப³ஜிதோ நாம ஹோதீ’’தி வத்வா இமங் கா³த²மாஹ –

    Eko kira brāhmaṇo bāhirakapabbajjāya pabbajitvā ‘‘samaṇo gotamo attano sāvake ‘pabbajitā’ti vadati, ahañcamhi pabbajito, mampi kho evaṃ vattuṃ vaṭṭatī’’ti cintetvā satthāraṃ upasaṅkamitvā etamatthaṃ pucchi. Satthā ‘‘nāhaṃ ettakena ‘pabbajito’ti vadāmi, kilesamalānaṃ pana pabbājitattā pabbajito nāma hotī’’ti vatvā imaṃ gāthamāha –

    388.

    388.

    ‘‘பா³ஹிதபாபோதி ப்³ராஹ்மணோ, ஸமசரியா ஸமணோதி வுச்சதி;

    ‘‘Bāhitapāpoti brāhmaṇo, samacariyā samaṇoti vuccati;

    பப்³பா³ஜயமத்தனோ மலங், தஸ்மா பப்³ப³ஜிதோதி வுச்சதீ’’தி.

    Pabbājayamattano malaṃ, tasmā pabbajitoti vuccatī’’ti.

    தத்த² ஸமசரியாதி ஸப்³பா³குஸலானி ஸமெத்வா சரணேன. தஸ்மாதி யஸ்மா பா³ஹிதபாபதாய ப்³ராஹ்மணோ, அகுஸலானி ஸமெத்வா சரணேன ஸமணோதி வுச்சதி, தஸ்மா யோ அத்தனோ ராகா³தி³மலங் பப்³பா³ஜயந்தோ வினோதெ³ந்தோ சரதி, ஸோபி தேன பப்³பா³ஜனேன பப்³ப³ஜிதோதி வுச்சதீதி அத்தோ².

    Tattha samacariyāti sabbākusalāni sametvā caraṇena. Tasmāti yasmā bāhitapāpatāya brāhmaṇo, akusalāni sametvā caraṇena samaṇoti vuccati, tasmā yo attano rāgādimalaṃ pabbājayanto vinodento carati, sopi tena pabbājanena pabbajitoti vuccatīti attho.

    தே³ஸனாவஸானே ஸோ ப்³ராஹ்மணபப்³ப³ஜிதோ ஸோதாபத்திப²லே பதிட்ட²ஹி, ஸம்பத்தானம்பி ஸாத்தி²கா த⁴ம்மதே³ஸனா அஹோஸீதி.

    Desanāvasāne so brāhmaṇapabbajito sotāpattiphale patiṭṭhahi, sampattānampi sātthikā dhammadesanā ahosīti.

    அஞ்ஞதரப்³ராஹ்மணபப்³ப³ஜிதவத்து² ச²ட்ட²ங்.

    Aññatarabrāhmaṇapabbajitavatthu chaṭṭhaṃ.

    7. ஸாரிபுத்தத்தே²ரவத்து²

    7. Sāriputtattheravatthu

    ப்³ராஹ்மணஸ்ஸாதி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஸாரிபுத்தத்தே²ரங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி.

    Nabrāhmaṇassāti imaṃ dhammadesanaṃ satthā jetavane viharanto sāriputtattheraṃ ārabbha kathesi.

    ஏகஸ்மிங் கிர டா²னே ஸம்ப³ஹுலா மனுஸ்ஸா ‘‘அஹோ அம்ஹாகங் , அய்யோ, க²ந்திப³லேன ஸமன்னாக³தோ, அஞ்ஞேஸு அக்கோஸந்தேஸு வா பஹரந்தேஸு வா கோபமத்தம்பி நத்தீ²’’தி தே²ரஸ்ஸ கு³ணே கத²யிங்ஸு. அதே²கோ மிச்சா²தி³ட்டி²கோ ப்³ராஹ்மணோ ‘‘கோ ஏஸ ந குஜ்ஜ²தீ’’தி புச்சி². ‘‘அம்ஹாகங் தே²ரோ’’தி. ‘‘நங் குஜ்ஜா²பெந்தோ ந ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி? ‘‘நத்தே²தங், ப்³ராஹ்மணா’’தி. ‘‘தேன ஹி அஹங் நங் குஜ்ஜா²பெஸ்ஸாமீ’’தி? ‘‘ஸசே ஸக்கோஸி, குஜ்ஜா²பேஹீ’’தி. ஸோ ‘‘ஹோது, ஜானிஸ்ஸாமிஸ்ஸ கத்தப்³ப³’’ந்தி தே²ரங் பி⁴க்கா²ய பவிட்ட²ங் தி³ஸ்வா பச்சா²பா⁴கே³ன க³ந்த்வா பிட்டி²மஜ்ஜே² மஹந்தங் பாணிப்பஹாரமதா³ஸி. தே²ரோ ‘‘கிங் நாமேத’’ந்தி அனோலோகெத்வாவ க³தோ. ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ ஸகலஸரீரே டா³ஹோ உப்பஜ்ஜி. ஸோ ‘‘அஹோ கு³ணஸம்பன்னோ, அய்யோ’’தி தே²ரஸ்ஸ பாத³மூலே நிபஜ்ஜித்வா ‘‘க²மத² மே, ப⁴ந்தே’’தி வத்வா ‘‘கிங் ஏத’’ந்தி ச வுத்தே ‘‘அஹங் வீமங்ஸனத்தா²ய தும்ஹே பஹரி’’ந்தி ஆஹ. ‘‘ஹோது க²மாமி தே’’தி. ‘‘ஸசே மே, ப⁴ந்தே, க²மத², மம கே³ஹேயேவ நிஸீதி³த்வா பி⁴க்க²ங் க³ண்ஹதா²’’தி தே²ரஸ்ஸ பத்தங் க³ண்ஹி, தே²ரோபி பத்தங் அதா³ஸி. ப்³ராஹ்மணோ தே²ரங் கே³ஹங் நெத்வா பரிவிஸி.

    Ekasmiṃ kira ṭhāne sambahulā manussā ‘‘aho amhākaṃ , ayyo, khantibalena samannāgato, aññesu akkosantesu vā paharantesu vā kopamattampi natthī’’ti therassa guṇe kathayiṃsu. Atheko micchādiṭṭhiko brāhmaṇo ‘‘ko esa na kujjhatī’’ti pucchi. ‘‘Amhākaṃ thero’’ti. ‘‘Naṃ kujjhāpento na bhavissatī’’ti? ‘‘Natthetaṃ, brāhmaṇā’’ti. ‘‘Tena hi ahaṃ naṃ kujjhāpessāmī’’ti? ‘‘Sace sakkosi, kujjhāpehī’’ti. So ‘‘hotu, jānissāmissa kattabba’’nti theraṃ bhikkhāya paviṭṭhaṃ disvā pacchābhāgena gantvā piṭṭhimajjhe mahantaṃ pāṇippahāramadāsi. Thero ‘‘kiṃ nāmeta’’nti anoloketvāva gato. Brāhmaṇassa sakalasarīre ḍāho uppajji. So ‘‘aho guṇasampanno, ayyo’’ti therassa pādamūle nipajjitvā ‘‘khamatha me, bhante’’ti vatvā ‘‘kiṃ eta’’nti ca vutte ‘‘ahaṃ vīmaṃsanatthāya tumhe pahari’’nti āha. ‘‘Hotu khamāmi te’’ti. ‘‘Sace me, bhante, khamatha, mama geheyeva nisīditvā bhikkhaṃ gaṇhathā’’ti therassa pattaṃ gaṇhi, theropi pattaṃ adāsi. Brāhmaṇo theraṃ gehaṃ netvā parivisi.

    மனுஸ்ஸா குஜ்ஜி²த்வா ‘‘இமினா அம்ஹாகங் நிரபராதோ⁴ அய்யோ பஹடோ, த³ண்டே³னபிஸ்ஸ மொக்கோ² நத்தி², எத்தே²வ நங் மாரெஸ்ஸாமா’’தி லெட்³டு³த³ண்டா³தி³ஹத்தா² ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ கே³ஹத்³வாரே அட்ட²ங்ஸு. தே²ரோ உட்டா²ய க³ச்ச²ந்தோ ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ ஹத்தே² பத்தங் அதா³ஸி. மனுஸ்ஸா தங் தே²ரேன ஸத்³தி⁴ங் க³ச்ச²ந்தங் தி³ஸ்வா, ‘‘ப⁴ந்தே, தும்ஹாகங் பத்தங் க³ஹெத்வா ப்³ராஹ்மணங் நிவத்தேதா²’’தி ஆஹங்ஸு. கிங் ஏதங் உபாஸகாதி? ப்³ராஹ்மணேன தும்ஹே பஹடா, மயமஸ்ஸ கத்தப்³ப³ங் ஜானிஸ்ஸாமாதி. கிங் பன தும்ஹே இமினா பஹடா, உதா³ஹு அஹந்தி? தும்ஹே, ப⁴ந்தேதி. ‘‘மங் ஏஸ பஹரித்வா க²மாபேஸி, க³ச்ச²த² தும்ஹே’’தி மனுஸ்ஸே உய்யோஜெத்வா ப்³ராஹ்மணங் நிவத்தாபெத்வா தே²ரோ விஹாரமேவ க³தோ. பி⁴க்கூ² உஜ்ஜா²யிங்ஸு ‘‘கிங் நாமேதங் ஸாரிபுத்தத்தே²ரோ யேன ப்³ராஹ்மணேன பஹடோ, தஸ்ஸேவ கே³ஹே நிஸீதி³த்வா பி⁴க்க²ங் க³ஹெத்வா ஆக³தோ. தே²ரஸ்ஸ பஹடகாலதோ பட்டா²ய இதா³னி ஸோ கஸ்ஸ லஜ்ஜிஸ்ஸதி, அவஸேஸே போதெ²ந்தோ விசரிஸ்ஸதீ’’தி. ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இமாய நாமா’’தி வுத்தே, ‘‘பி⁴க்க²வே, ப்³ராஹ்மணோ ப்³ராஹ்மணங் பஹரந்தோ நாம நத்தி², கி³ஹிப்³ராஹ்மணேன பன ஸமணப்³ராஹ்மணோ பஹடோ ப⁴விஸ்ஸதி, கோதோ⁴ நாமேஸ அனாகா³மிமக்³கே³ன ஸமுக்³கா⁴தங் க³ச்ச²தீ’’தி வத்வா த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தோ இமா கா³தா² அபா⁴ஸி –

    Manussā kujjhitvā ‘‘iminā amhākaṃ niraparādho ayyo pahaṭo, daṇḍenapissa mokkho natthi, ettheva naṃ māressāmā’’ti leḍḍudaṇḍādihatthā brāhmaṇassa gehadvāre aṭṭhaṃsu. Thero uṭṭhāya gacchanto brāhmaṇassa hatthe pattaṃ adāsi. Manussā taṃ therena saddhiṃ gacchantaṃ disvā, ‘‘bhante, tumhākaṃ pattaṃ gahetvā brāhmaṇaṃ nivattethā’’ti āhaṃsu. Kiṃ etaṃ upāsakāti? Brāhmaṇena tumhe pahaṭā, mayamassa kattabbaṃ jānissāmāti. Kiṃ pana tumhe iminā pahaṭā, udāhu ahanti? Tumhe, bhanteti. ‘‘Maṃ esa paharitvā khamāpesi, gacchatha tumhe’’ti manusse uyyojetvā brāhmaṇaṃ nivattāpetvā thero vihārameva gato. Bhikkhū ujjhāyiṃsu ‘‘kiṃ nāmetaṃ sāriputtatthero yena brāhmaṇena pahaṭo, tasseva gehe nisīditvā bhikkhaṃ gahetvā āgato. Therassa pahaṭakālato paṭṭhāya idāni so kassa lajjissati, avasese pothento vicarissatī’’ti. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte, ‘‘bhikkhave, brāhmaṇo brāhmaṇaṃ paharanto nāma natthi, gihibrāhmaṇena pana samaṇabrāhmaṇo pahaṭo bhavissati, kodho nāmesa anāgāmimaggena samugghātaṃ gacchatī’’ti vatvā dhammaṃ desento imā gāthā abhāsi –

    389.

    389.

    ‘‘ந ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ பஹரெய்ய, நாஸ்ஸ முஞ்சேத² ப்³ராஹ்மணோ;

    ‘‘Na brāhmaṇassa pahareyya, nāssa muñcetha brāhmaṇo;

    தீ⁴ ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ ஹந்தாரங், ததோ தீ⁴ யஸ்ஸ முஞ்சதி.

    Dhī brāhmaṇassa hantāraṃ, tato dhī yassa muñcati.

    390.

    390.

    ‘‘ந ப்³ராஹ்மணஸ்ஸேதத³கிஞ்சி ஸெய்யோ, யதா³ நிஸேதோ⁴ மனஸோ பியேஹி;

    ‘‘Na brāhmaṇassetadakiñci seyyo, yadā nisedho manaso piyehi;

    யதோ யதோ ஹிங்ஸமனோ நிவத்ததி, ததோ ததோ ஸம்மதிமேவ து³க்க²’’ந்தி.

    Yato yato hiṃsamano nivattati, tato tato sammatimeva dukkha’’nti.

    தத்த² பஹரெய்யாதி ‘‘கீ²ணாஸவப்³ராஹ்மணோஹமஸ்மீ’’தி ஜானந்தோ கீ²ணாஸவஸ்ஸ வா அஞ்ஞதரஸ்ஸ வா ஜாதிப்³ராஹ்மணஸ்ஸ ந பஹரெய்ய. நாஸ்ஸ முஞ்சேதா²தி ஸோபி பஹடோ கீ²ணாஸவப்³ராஹ்மணோ அஸ்ஸ பஹரித்வா டி²தஸ்ஸ வேரங் ந முஞ்சேத², தஸ்மிங் கோபங் ந கரெய்யாதி அத்தோ². தீ⁴ ப்³ராஹ்மணஸ்ஸாதி கீ²ணாஸவப்³ராஹ்மணஸ்ஸ ஹந்தாரங் க³ரஹாமி. ததோ தீ⁴தி யோ பன தங் பஹரந்தங் படிபஹரந்தோ தஸ்ஸ உபரி வேரங் முஞ்சதி, தங் ததோபி க³ரஹாமியேவ.

    Tattha pahareyyāti ‘‘khīṇāsavabrāhmaṇohamasmī’’ti jānanto khīṇāsavassa vā aññatarassa vā jātibrāhmaṇassa na pahareyya. Nāssa muñcethāti sopi pahaṭo khīṇāsavabrāhmaṇo assa paharitvā ṭhitassa veraṃ na muñcetha, tasmiṃ kopaṃ na kareyyāti attho. Dhī brāhmaṇassāti khīṇāsavabrāhmaṇassa hantāraṃ garahāmi. Tato dhīti yo pana taṃ paharantaṃ paṭipaharanto tassa upari veraṃ muñcati, taṃ tatopi garahāmiyeva.

    ஏதத³கிஞ்சி ஸெய்யோதி யங் கீ²ணாஸவஸ்ஸ அக்கோஸந்தங் வா அபச்சக்கோஸனங், பஹரந்தங் வா அப்படிபஹரணங், ஏதங் தஸ்ஸ கீ²ணாஸவப்³ராஹ்மணஸ்ஸ ந கிஞ்சி ஸெய்யோ, அப்பமத்தகங் ஸெய்யோ ந ஹோதி, அதி⁴மத்தமேவ ஸெய்யோதி அத்தோ². யதா³ நிஸேதோ⁴ மனஸோ பியேஹீதி கோத⁴னஸ்ஸ ஹி கோது⁴ப்பாதோ³வ மனஸோ பியோ நாம. கோதோ⁴ ஹி பனேஸ மாதாபிதூஸுபி பு³த்³தா⁴தீ³ஸுபி அபரஜ்ஜ²தி. தஸ்மா யோ அஸ்ஸ தேஹி மனஸோ நிஸேதோ⁴ கோத⁴வஸேன உப்பஜ்ஜமானஸ்ஸ சித்தஸ்ஸ நிக்³க³ஹோ, ஏதங் ந கிஞ்சி ஸெய்யோதி அத்தோ². ஹிங்ஸமனோதி கோத⁴மனோ. ஸோ தஸ்ஸ யதோ யதோ வத்து²தோ அனாகா³மிமக்³கே³ன ஸமுக்³கா⁴தங் க³ச்ச²ந்தோ நிவத்ததி . ததோ ததோதி ததோ ததோ வத்து²தோ ஸகலம்பி வட்டது³க்க²ங் நிவத்ததியேவாதி அத்தோ².

    Etadakiñci seyyoti yaṃ khīṇāsavassa akkosantaṃ vā apaccakkosanaṃ, paharantaṃ vā appaṭipaharaṇaṃ, etaṃ tassa khīṇāsavabrāhmaṇassa na kiñci seyyo, appamattakaṃ seyyo na hoti, adhimattameva seyyoti attho. Yadā nisedho manaso piyehīti kodhanassa hi kodhuppādova manaso piyo nāma. Kodho hi panesa mātāpitūsupi buddhādīsupi aparajjhati. Tasmā yo assa tehi manaso nisedho kodhavasena uppajjamānassa cittassa niggaho, etaṃ na kiñci seyyoti attho. Hiṃsamanoti kodhamano. So tassa yato yato vatthuto anāgāmimaggena samugghātaṃ gacchanto nivattati . Tato tatoti tato tato vatthuto sakalampi vaṭṭadukkhaṃ nivattatiyevāti attho.

    தே³ஸனாவஸானே ப³ஹூ ஸோதாபத்திப²லாதீ³னி பாபுணிங்ஸூதி.

    Desanāvasāne bahū sotāpattiphalādīni pāpuṇiṃsūti.

    ஸாரிபுத்தத்தே²ரவத்து² ஸத்தமங்.

    Sāriputtattheravatthu sattamaṃ.

    8. மஹாபஜாபதிகோ³தமீவத்து²

    8. Mahāpajāpatigotamīvatthu

    யஸ்ஸ காயேன வாசாயாதி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ மஹாபஜாபதிங் கோ³தமிங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி.

    Yassa kāyena vācāyāti imaṃ dhammadesanaṃ satthā jetavane viharanto mahāpajāpatiṃ gotamiṃ ārabbha kathesi.

    ப⁴க³வதா ஹி அனுப்பன்னே வத்து²ஸ்மிங் பஞ்ஞத்தே அட்ட² க³ருத⁴ம்மே மண்ட³னகஜாதியோ புரிஸோ ஸுரபி⁴புப்ப²தா³மங் விய ஸிரஸா ஸம்படிச்சி²த்வா ஸபரிவாரா மஹாபஜாபதி கோ³தமீ உபஸம்பத³ங் லபி⁴, அஞ்ஞோ தஸ்ஸா உபஜ்ஜா²யோ வா ஆசரியோ வா நத்தி². ஏவங் லத்³தூ⁴பஸம்பத³ங் தே²ரிங் ஆரப்³ப⁴ அபரேன ஸமயேன கத²ங் ஸமுட்டா²பேஸுங் ‘‘மஹாபஜாபதியா கோ³தமியா ஆசரியுபஜ்ஜா²யா ந பஞ்ஞாயந்தி, ஸஹத்தே²னேவ காஸாயானி க³ண்ஹீ’’தி. ஏவஞ்ச பன வத்வா பி⁴க்கு²னியோ குக்குச்சாயந்தியோ தாய ஸத்³தி⁴ங் நேவ உபோஸத²ங் ந பவாரணங் கரொந்தி, தா க³ந்த்வா ததா²க³தஸ்ஸபி தமத்த²ங் ஆரோசேஸுங். ஸத்தா² தாஸங் கத²ங் ஸுத்வா ‘‘மயா மஹாபஜாபதியா கோ³தமியா அட்ட² க³ருத⁴ம்மா தி³ன்னா, அஹமேவஸ்ஸாசரியோ, அஹமேவ உபஜ்ஜா²யோ. காயது³ச்சரிதாதி³விரஹிதேஸு கீ²ணாஸவேஸு குக்குச்சங் நாம ந காதப்³ப³’’ந்தி வத்வா த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தோ இமங் கா³த²மாஹ –

    Bhagavatā hi anuppanne vatthusmiṃ paññatte aṭṭha garudhamme maṇḍanakajātiyo puriso surabhipupphadāmaṃ viya sirasā sampaṭicchitvā saparivārā mahāpajāpati gotamī upasampadaṃ labhi, añño tassā upajjhāyo vā ācariyo vā natthi. Evaṃ laddhūpasampadaṃ theriṃ ārabbha aparena samayena kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ ‘‘mahāpajāpatiyā gotamiyā ācariyupajjhāyā na paññāyanti, sahattheneva kāsāyāni gaṇhī’’ti. Evañca pana vatvā bhikkhuniyo kukkuccāyantiyo tāya saddhiṃ neva uposathaṃ na pavāraṇaṃ karonti, tā gantvā tathāgatassapi tamatthaṃ ārocesuṃ. Satthā tāsaṃ kathaṃ sutvā ‘‘mayā mahāpajāpatiyā gotamiyā aṭṭha garudhammā dinnā, ahamevassācariyo, ahameva upajjhāyo. Kāyaduccaritādivirahitesu khīṇāsavesu kukkuccaṃ nāma na kātabba’’nti vatvā dhammaṃ desento imaṃ gāthamāha –

    391.

    391.

    ‘‘யஸ்ஸ காயேன வாசாய, மனஸா நத்தி² து³க்கடங்;

    ‘‘Yassa kāyena vācāya, manasā natthi dukkaṭaṃ;

    ஸங்வுதங் தீஹி டா²னேஹி, தமஹங் ப்³ரூமி ப்³ராஹ்மண’’ந்தி.

    Saṃvutaṃ tīhi ṭhānehi, tamahaṃ brūmi brāhmaṇa’’nti.

    தத்த² து³க்கடந்தி ஸாவஜ்ஜங் து³க்கு²த்³ரயங் அபாயஸங்வத்தனிகங் கம்மங். தீஹி டா²னேஹீதி ஏதேஹி காயாதீ³ஹி தீஹி காரணேஹி காயது³ச்சரிதாதி³பவேஸனிவாரணத்தா²ய த்³வாரங் பிஹிதங், தங் அஹங் ப்³ராஹ்மணங் வதா³மீதி அத்தோ².

    Tattha dukkaṭanti sāvajjaṃ dukkhudrayaṃ apāyasaṃvattanikaṃ kammaṃ. Tīhi ṭhānehīti etehi kāyādīhi tīhi kāraṇehi kāyaduccaritādipavesanivāraṇatthāya dvāraṃ pihitaṃ, taṃ ahaṃ brāhmaṇaṃ vadāmīti attho.

    தே³ஸனாவஸானே ப³ஹூ ஸோதாபத்திப²லாதீ³னி பாபுணிங்ஸூதி.

    Desanāvasāne bahū sotāpattiphalādīni pāpuṇiṃsūti.

    மஹாபஜாபதிகோ³தமீவத்து² அட்ட²மங்.

    Mahāpajāpatigotamīvatthu aṭṭhamaṃ.

    9. ஸாரிபுத்தத்தே²ரவத்து²

    9. Sāriputtattheravatthu

    யம்ஹாதி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஸாரிபுத்தத்தே²ரங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி.

    Yamhāti imaṃ dhammadesanaṃ satthā jetavane viharanto sāriputtattheraṃ ārabbha kathesi.

    ஸோ கிராயஸ்மா அஸ்ஸஜித்தே²ரஸ்ஸ ஸந்திகே த⁴ம்மங் ஸுத்வா ஸோதாபத்திப²லங் பத்தகாலதோ பட்டா²ய ‘‘யஸ்ஸங் தி³ஸாயங் தே²ரோ வஸதீ’’தி ஸுணாதி, ததோ அஞ்ஜலிங் பக்³க³ய்ஹ ததோவ ஸீஸங் கத்வா நிபஜ்ஜதி. பி⁴க்கூ² ‘‘மிச்சா²தி³ட்டி²கோ ஸாரிபுத்தோ, அஜ்ஜாபி தி³ஸா நமஸ்ஸமானோ விசரதீ’’தி தமத்த²ங் ததா²க³தஸ்ஸ ஆரோசேஸுங். ஸத்தா² தே²ரங் பக்கோஸாபெத்வா ‘‘ஸச்சங் கிர த்வங், ஸாரிபுத்த, தி³ஸா நமஸ்ஸந்தோ விசரஸீ’’தி புச்சி²த்வா , ‘‘ப⁴ந்தே, மம தி³ஸா நமஸ்ஸனபா⁴வங் வா அனமஸ்ஸனபா⁴வங் வா தும்ஹேவ ஜானாதா²’’தி வுத்தே ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, ஸாரிபுத்தோ தி³ஸா நமஸ்ஸதி, அஸ்ஸஜித்தே²ரஸ்ஸ பன ஸந்திகா த⁴ம்மங் ஸுத்வா ஸோதாபத்திப²லங் பத்ததாய அத்தனோ ஆசரியங் நமஸ்ஸதி. யஞ்ஹி ஆசரியங் நிஸ்ஸாய பி⁴க்கு² த⁴ம்மங் விஜானாதி, தேன ஸோ ப்³ராஹ்மணேன அக்³கி³ விய ஸக்கச்சங் நமஸ்ஸிதப்³போ³யேவா’’தி வத்வா த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தோ இமங் கா³த²மாஹ –

    So kirāyasmā assajittherassa santike dhammaṃ sutvā sotāpattiphalaṃ pattakālato paṭṭhāya ‘‘yassaṃ disāyaṃ thero vasatī’’ti suṇāti, tato añjaliṃ paggayha tatova sīsaṃ katvā nipajjati. Bhikkhū ‘‘micchādiṭṭhiko sāriputto, ajjāpi disā namassamāno vicaratī’’ti tamatthaṃ tathāgatassa ārocesuṃ. Satthā theraṃ pakkosāpetvā ‘‘saccaṃ kira tvaṃ, sāriputta, disā namassanto vicarasī’’ti pucchitvā , ‘‘bhante, mama disā namassanabhāvaṃ vā anamassanabhāvaṃ vā tumheva jānāthā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, sāriputto disā namassati, assajittherassa pana santikā dhammaṃ sutvā sotāpattiphalaṃ pattatāya attano ācariyaṃ namassati. Yañhi ācariyaṃ nissāya bhikkhu dhammaṃ vijānāti, tena so brāhmaṇena aggi viya sakkaccaṃ namassitabboyevā’’ti vatvā dhammaṃ desento imaṃ gāthamāha –

    392.

    392.

    ‘‘யம்ஹா த⁴ம்மங் விஜானெய்ய, ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴தே³ஸிதங்;

    ‘‘Yamhā dhammaṃ vijāneyya, sammāsambuddhadesitaṃ;

    ஸக்கச்சங் தங் நமஸ்ஸெய்ய, அக்³கி³ஹுத்தங்வ ப்³ராஹ்மணோ’’தி.

    Sakkaccaṃ taṃ namasseyya, aggihuttaṃva brāhmaṇo’’ti.

    தத்த² அக்³கி³ஹுத்தங்வாதி யதா² ப்³ராஹ்மணோ அக்³கி³ஹுத்தங் ஸம்மா பரிசரணேன சேவ அஞ்ஜலிகம்மாதீ³ஹி ச ஸக்கச்சங் நமஸ்ஸதி, ஏவங் யம்ஹா ஆசரியா ததா²க³தபவேதி³தங் த⁴ம்மங் விஜானெய்ய, தங் ஸக்கச்சங் நமஸ்ஸெய்யாதி அத்தோ².

    Tattha aggihuttaṃvāti yathā brāhmaṇo aggihuttaṃ sammā paricaraṇena ceva añjalikammādīhi ca sakkaccaṃ namassati, evaṃ yamhā ācariyā tathāgatapaveditaṃ dhammaṃ vijāneyya, taṃ sakkaccaṃ namasseyyāti attho.

    தே³ஸனாவஸானே ப³ஹூ ஸோதாபத்திப²லாதீ³னி பாபுணிங்ஸூதி.

    Desanāvasāne bahū sotāpattiphalādīni pāpuṇiṃsūti.

    ஸாரிபுத்தத்தே²ரவத்து² நவமங்.

    Sāriputtattheravatthu navamaṃ.

    10. ஜடிலப்³ராஹ்மணவத்து²

    10. Jaṭilabrāhmaṇavatthu

    ந ஜடாஹீதி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஏகங் ஜடிலப்³ராஹ்மணங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி.

    Na jaṭāhīti imaṃ dhammadesanaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ jaṭilabrāhmaṇaṃ ārabbha kathesi.

    ஸோ கிர ‘‘அஹங் மாதிதோ ச பிதிதோ ச ஸுஜாதோ ப்³ராஹ்மணகுலே நிப்³ப³த்தோ. ஸசே ஸமணோ கோ³தமோ அத்தனோ ஸாவகே ப்³ராஹ்மணாதி வத³தி, மம்பி நு கோ² ததா² வத்துங் வட்டதீ’’தி ஸத்து² ஸந்திகங் க³ந்த்வா தமத்த²ங் புச்சி². அத² நங் ஸத்தா² ‘‘நாஹங், ப்³ராஹ்மண, ஜடாமத்தேன, ந ஜாதிகொ³த்தமத்தேன ப்³ராஹ்மணங் வதா³மி, படிவித்³த⁴ஸச்சமேவ பனாஹங் ப்³ராஹ்மணோதி வதா³மீ’’தி வத்வா த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தோ இமங் கா³த²மாஹ –

    So kira ‘‘ahaṃ mātito ca pitito ca sujāto brāhmaṇakule nibbatto. Sace samaṇo gotamo attano sāvake brāhmaṇāti vadati, mampi nu kho tathā vattuṃ vaṭṭatī’’ti satthu santikaṃ gantvā tamatthaṃ pucchi. Atha naṃ satthā ‘‘nāhaṃ, brāhmaṇa, jaṭāmattena, na jātigottamattena brāhmaṇaṃ vadāmi, paṭividdhasaccameva panāhaṃ brāhmaṇoti vadāmī’’ti vatvā dhammaṃ desento imaṃ gāthamāha –

    393.

    393.

    ‘‘ந ஜடாஹி ந கொ³த்தேன, ந ஜச்சா ஹோதி ப்³ராஹ்மணோ;

    ‘‘Na jaṭāhi na gottena, na jaccā hoti brāhmaṇo;

    யம்ஹி ஸச்சஞ்ச த⁴ம்மோ ச, ஸோ ஸுசீ ஸோ ச ப்³ராஹ்மணோ’’தி.

    Yamhi saccañca dhammo ca, so sucī so ca brāhmaṇo’’ti.

    தத்த² ஸச்சந்தி யஸ்மிங் புக்³க³லே சத்தாரி ஸச்சானி ஸோளஸஹாகாரேஹி படிவிஜ்ஜி²த்வா டி²தங் ஸச்சஞாணஞ்சேவ நவவிதோ⁴ ச லோகுத்தரத⁴ம்மோ அத்தி², ஸோ ஸுசி, ஸோ ப்³ராஹ்மணோ சாதி அத்தோ².

    Tattha saccanti yasmiṃ puggale cattāri saccāni soḷasahākārehi paṭivijjhitvā ṭhitaṃ saccañāṇañceva navavidho ca lokuttaradhammo atthi, so suci, so brāhmaṇo cāti attho.

    தே³ஸனாவஸானே ப³ஹூ ஸோதாபத்திப²லாதீ³னி பாபுணிங்ஸூதி.

    Desanāvasāne bahū sotāpattiphalādīni pāpuṇiṃsūti.

    ஜடிலப்³ராஹ்மணவத்து² த³ஸமங்.

    Jaṭilabrāhmaṇavatthu dasamaṃ.

    11. குஹகப்³ராஹ்மணவத்து²

    11. Kuhakabrāhmaṇavatthu

    கிங் தேதி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸத்தா² கூடாகா³ரஸாலாயங் விஹரந்தோ ஏகங் வக்³கு³லிவதங் குஹகப்³ராஹ்மணங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி.

    Kiṃ teti imaṃ dhammadesanaṃ satthā kūṭāgārasālāyaṃ viharanto ekaṃ vaggulivataṃ kuhakabrāhmaṇaṃ ārabbha kathesi.

    ஸோ கிர வேஸாலினக³ரத்³வாரே ஏகங் ககுத⁴ருக்க²ங் ஆருய்ஹ த்³வீஹி பாதே³ஹி ருக்க²ஸாக²ங் க³ண்ஹித்வா அதோ⁴ஸிரோ ஓலம்ப³ந்தோ ‘‘கபிலானங் மே ஸதங் தே³த², கஹாபணே தே³த², பரிசாரிகங் தே³த², நோ சே த³ஸ்ஸத², இதோ பதித்வா மரந்தோ நக³ரங் அனக³ரங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி வத³தி. ததா²க³தஸ்ஸ பி⁴க்கு²ஸங்க⁴பரிவுதஸ்ஸ நக³ரங் பவிஸனகாலே பி⁴க்கூ² தங் ப்³ராஹ்மணங் தி³ஸ்வா நிக்க²மனகாலேபி நங் ததே²வ ஓலம்ப³ந்தங் பஸ்ஸிங்ஸு. நாக³ராபி ‘‘அயங் பாதோவ பட்டா²ய ஏவங் ஓலம்ப³ந்தோ பதித்வா மரந்தோ நக³ரங் அனக³ரங் கரெய்யா’’தி சிந்தெத்வா நக³ரவினாஸபீ⁴தா ‘‘யங் ஸோ யாசதி, ஸப்³ப³ங் தே³மா’’தி படிஸ்ஸுணித்வா அத³ங்ஸு. ஸோ ஓதரித்வா ஸப்³ப³ங் க³ஹெத்வா அக³மாஸி. பி⁴க்கூ² விஹாரூபசாரே தங் கா³விங் விய விரவித்வா க³ச்ச²ந்தங் தி³ஸ்வா ஸஞ்ஜானித்வா ‘‘லத்³த⁴ங் தே , ப்³ராஹ்மண, யதா²பத்தி²த’’ந்தி புச்சி²த்வா ‘‘ஆம, லத்³த⁴ங் மே’’தி ஸுத்வா அந்தோவிஹாரங் க³ந்த்வா ததா²க³தஸ்ஸ தமத்த²ங் ஆரோசேஸுங். ஸத்தா² ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவ ஸோ குஹகசோரோ, புப்³பே³பி குஹகசோரோயேவ அஹோஸி. இதா³னி பனேஸ பா³லஜனங் வஞ்சேதி, ததா³ பன பண்டி³தே வஞ்சேதுங் நாஸக்கீ²’’தி வத்வா தேஹி யாசிதோ அதீதமாஹரி.
