Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஜ்ஜி²மனிகாய (டீகா) • Majjhimanikāya (ṭīkā)

    9. ப்³ரஹ்மனிமந்தனிகஸுத்தவண்ணனா

    9. Brahmanimantanikasuttavaṇṇanā

    501. ‘‘ஸஸ்ஸதோ அத்தா ச லோகோ சா’’தி (தீ³॰ நி॰ 1.30) ஏவங் பவத்தா தி³ட்டி² ஸஸ்ஸததி³ட்டி² (ஸங்॰ நி॰ டீ॰ 1.1.175). ஸஹ காயேனாதி ஸஹ தேன ப்³ரஹ்மத்தபா⁴வேன. ப்³ரஹ்மட்டா²னந்தி அத்தனோ ப்³ரஹ்மவத்து²ங். ‘‘அனிச்சங் நிச்ச’’ந்தி வத³தி அனிச்சதாய அத்தனோ அபஞ்ஞாயமானத்தா. தி²ரந்தி த³ள்ஹங், வினாஸாபா⁴வதோ ஸாரபூ⁴தந்தி அத்தோ². உப்பாத³விபரிணாமாபா⁴வதோ ஸதா³ விஜ்ஜமானங். கேவலந்தி பரிபுண்ணங். தேனாஹ ‘‘அக²ண்ட³’’ந்தி. கேவலந்தி வா ஜாதிஆதீ³ஹி அமிஸ்ஸங், விரஹிதந்தி அதி⁴ப்பாயோ. உப்பாதா³தீ³னங் அபா⁴வதோ ஏவ அசவனத⁴ம்மங். கோசி ஜாயனகோ வா…பே॰… உபபஜ்ஜனகோ வா நத்தி² நிச்சபா⁴வதோ. டா²னேன ஸத்³தி⁴ங் தன்னிவாஸீனங் நிச்சபா⁴வஞ்ஹி ஸோ படிஜானாதி. திஸ்ஸோ ஜா²னபூ⁴மியோதி து³தியததியசதுத்த²ஜ்ஜா²னபூ⁴மியோ. சதுத்த²ஜ்ஜா²னபூ⁴மிவிஸேஸா ஹி அஸஞ்ஞஸுத்³தா⁴வாஸாருப்பப⁴வா. படிபா³ஹதீதி ஸந்தங்யேவ ஸமானங் அஜானந்தோவ நத்தீ²தி படிக்கி²பதி. அவிஜ்ஜாய க³தோதி அவிஜ்ஜாய ஸஹ க³தோ பவத்தோ. ஸஹயோகே³ ஹி இத³ங் கரணவசனங். தேனாஹ ‘‘ஸமன்னாக³தோ’’தி. அஞ்ஞாணீதி அவித்³வா. பஞ்ஞாசக்கு²விரஹதோ அந்தோ⁴ பூ⁴தோ, அந்த⁴பா⁴வங் வா பத்தோதி அந்தீ⁴பூ⁴தோ.

    501. ‘‘Sassato attā ca loko cā’’ti (dī. ni. 1.30) evaṃ pavattā diṭṭhi sassatadiṭṭhi (saṃ. ni. ṭī. 1.1.175). Saha kāyenāti saha tena brahmattabhāvena. Brahmaṭṭhānanti attano brahmavatthuṃ. ‘‘Aniccaṃ nicca’’nti vadati aniccatāya attano apaññāyamānattā. Thiranti daḷhaṃ, vināsābhāvato sārabhūtanti attho. Uppādavipariṇāmābhāvato sadā vijjamānaṃ. Kevalanti paripuṇṇaṃ. Tenāha ‘‘akhaṇḍa’’nti. Kevalanti vā jātiādīhi amissaṃ, virahitanti adhippāyo. Uppādādīnaṃ abhāvato eva acavanadhammaṃ. Koci jāyanako vā…pe… upapajjanako vā natthi niccabhāvato. Ṭhānena saddhiṃ tannivāsīnaṃ niccabhāvañhi so paṭijānāti. Tisso jhānabhūmiyoti dutiyatatiyacatutthajjhānabhūmiyo. Catutthajjhānabhūmivisesā hi asaññasuddhāvāsāruppabhavā. Paṭibāhatīti santaṃyeva samānaṃ ajānantova natthīti paṭikkhipati. Avijjāya gatoti avijjāya saha gato pavatto. Sahayoge hi idaṃ karaṇavacanaṃ. Tenāha ‘‘samannāgato’’ti. Aññāṇīti avidvā. Paññācakkhuvirahato andho bhūto, andhabhāvaṃ vā pattoti andhībhūto.

    502. ததா³ ப⁴க³வதோ ஸுப⁴க³வனே விஹரணஸ்ஸ அவிச்சி²ன்னதங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங் ‘‘ஸுப⁴க³வனே விஹரதீதி ஞத்வா’’தி. தத்த² பன ததா³ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ அத³ஸ்ஸனங் ஸந்தா⁴யாஹ ‘‘கத்த² நு கோ² க³தோதி ஓலோகெந்தோ’’தி. ப்³ரஹ்மலோகங் க³ச்ச²ந்தங் தி³ஸ்வாதி இமினா கதிபயசித்தவாரவஸேன ததா³ ப⁴க³வதோ ப்³ரஹ்மலோகக³மனங் ஜாதங், ந ஏகசித்தக்க²ணேனாதி த³ஸ்ஸேதி. ந செத்த² காயக³தியா சித்தபரிணாமனங் அதி⁴ப்பேதங் – ‘‘ஸெய்யதா²பி நாம ப³லவா புரிஸோ ஸமிஞ்ஜிதங் வா பா³ஹங் பஸாரெய்யா’’திஆதி³வசனதோ (ம॰ நி॰ 1.501). யங் பனெத்த² வத்தப்³ப³ங், தங் ஹெட்டா² வுத்தமேவ. விச²ந்த³ந்தி ச²ந்த³விக³மங். அபஸாதி³தோதி தி³ட்டி²யா கா³ஹஸ்ஸ விபரிவத்தனேன ஸந்தஜ்ஜிதோ. ‘‘மேதமாஸதோ³’’தி வசனேன உபத்த²ம்போ⁴ ஹுத்வா.

    502. Tadā bhagavato subhagavane viharaṇassa avicchinnataṃ sandhāya vuttaṃ ‘‘subhagavane viharatīti ñatvā’’ti. Tattha pana tadāssa bhagavato adassanaṃ sandhāyāha ‘‘kattha nu kho gatoti olokento’’ti. Brahmalokaṃ gacchantaṃ disvāti iminā katipayacittavāravasena tadā bhagavato brahmalokagamanaṃ jātaṃ, na ekacittakkhaṇenāti dasseti. Na cettha kāyagatiyā cittapariṇāmanaṃ adhippetaṃ – ‘‘seyyathāpi nāma balavā puriso samiñjitaṃ vā bāhaṃ pasāreyyā’’tiādivacanato (ma. ni. 1.501). Yaṃ panettha vattabbaṃ, taṃ heṭṭhā vuttameva. Vichandanti chandavigamaṃ. Apasāditoti diṭṭhiyā gāhassa viparivattanena santajjito. ‘‘Metamāsado’’ti vacanena upatthambho hutvā.

    அன்வாவிஸித்வாதி ஆவிஸனவஸேன தஸ்ஸ அத்தபா⁴வங் அதி⁴ப⁴வித்வா. ததா² அபி⁴ப⁴வதோ ஹி தஸ்ஸ ஸரீரங் பவிட்டோ² விய ஹோதீதி வுத்தங் ‘‘ஸரீரங் பவிஸித்வா’’தி. யஞ்ஹி ஸத்தங் தே³வயக்க²னாகா³த³யோ ஆவிஸந்தி, தஸ்ஸ பாகதிககிரியமயங் சித்தப்பவத்திங் நிவாரெத்வா அத்தனோ இத்³தா⁴னுபா⁴வேன யங் இச்சி²தங் ஹஸிதலபிதாதி³, தங் தேன காராபெந்தி, காரெந்தா ச ஆவிட்ட²புக்³க³லஸ்ஸ சித்தவஸேன காரெந்தி. ‘‘அத்தனோவா’’தி ந வத்தப்³ப³மேதங் அசிந்தெய்யத்தா கம்மஜஸ்ஸ இத்³தா⁴னுபா⁴வஸ்ஸாதி கேசி. அபரே பன யதா² ததா³ சக்கு²விஞ்ஞாணாதி³பவத்தி ஆவிட்ட²புக்³க³லஸ்ஸேவ, ஏவங் கிரியமயசித்தபவத்திபி தஸ்ஸேவ, ஆவேஸகானுபா⁴வேன பன ஸாமஞ்ஞதா பரிவத்ததி. ததா² ஹி மஹானுபா⁴வங் புக்³க³லங் தே ஆவிஸிதுங் ந ஸக்கொந்தி, திகிச்சா²வுட்டா²பனே பன ச²வஸரீரங் அனுபவிஸித்வா ஸதந்தங் கரோதி விஜ்ஜானுபா⁴வேன. கோரக²த்தியாதீ³னங் பன ச²வஸரீரஸ்ஸ உட்டா²னங் வசீனிச்சா²ரணஞ்ச கேவலங் பு³த்³தா⁴னுபா⁴வேன. அசிந்தெய்யா ஹி பு³த்³தா⁴னங் பு³த்³தா⁴னுபா⁴வாதி. அபி⁴ப⁴வித்வா டி²தோதி ஸகலலோகங் அத்தனோ ஆனுபா⁴வேன அபி⁴ப⁴வித்வா டி²தோ. ஜெட்ட²கோதி பதா⁴னோ, தாதி³ஸங் வா ஆனுபா⁴வஸம்பன்னத்தா உத்தமோ. பஸ்ஸதீதி த³ஸோ. விஸேஸவசனிச்சா²ய அபா⁴வதோ அனவஸேஸவிஸயோ த³ஸோ-ஸத்³தோ³தி ஆஹ ‘‘ஸப்³ப³ங் பஸ்ஸதீ’’தி. ஸப்³ப³ஜனந்தி லத்³த⁴னாமங் ஸப்³ப³ஸத்தகாயங். வஸே வத்தேதி, ஸெட்ட²த்தா நிம்மாபகத்தா ச அத்தனோ வஸே வத்தேதி. லோகஸ்ஸ ஈஸனஸீலதாய இஸ்ஸரோ. ஸத்தானங் கம்மஸ்ஸ காரகபா⁴வேன கத்தா. தா²வரஜங்க³மவிபா⁴க³ங் ஸகலங் லோகங் நிம்மானேதீதி நிம்மாதா.

    Anvāvisitvāti āvisanavasena tassa attabhāvaṃ adhibhavitvā. Tathā abhibhavato hi tassa sarīraṃ paviṭṭho viya hotīti vuttaṃ ‘‘sarīraṃ pavisitvā’’ti. Yañhi sattaṃ devayakkhanāgādayo āvisanti, tassa pākatikakiriyamayaṃ cittappavattiṃ nivāretvā attano iddhānubhāvena yaṃ icchitaṃ hasitalapitādi, taṃ tena kārāpenti, kārentā ca āviṭṭhapuggalassa cittavasena kārenti. ‘‘Attanovā’’ti na vattabbametaṃ acinteyyattā kammajassa iddhānubhāvassāti keci. Apare pana yathā tadā cakkhuviññāṇādipavatti āviṭṭhapuggalasseva, evaṃ kiriyamayacittapavattipi tasseva, āvesakānubhāvena pana sāmaññatā parivattati. Tathā hi mahānubhāvaṃ puggalaṃ te āvisituṃ na sakkonti, tikicchāvuṭṭhāpane pana chavasarīraṃ anupavisitvā satantaṃ karoti vijjānubhāvena. Korakhattiyādīnaṃ pana chavasarīrassa uṭṭhānaṃ vacīnicchāraṇañca kevalaṃ buddhānubhāvena. Acinteyyā hi buddhānaṃ buddhānubhāvāti. Abhibhavitvā ṭhitoti sakalalokaṃ attano ānubhāvena abhibhavitvā ṭhito. Jeṭṭhakoti padhāno, tādisaṃ vā ānubhāvasampannattā uttamo. Passatīti daso. Visesavacanicchāya abhāvato anavasesavisayo daso-saddoti āha ‘‘sabbaṃ passatī’’ti. Sabbajananti laddhanāmaṃ sabbasattakāyaṃ. Vase vatteti, seṭṭhattā nimmāpakattā ca attano vase vatteti. Lokassa īsanasīlatāya issaro. Sattānaṃ kammassa kārakabhāvena kattā. Thāvarajaṅgamavibhāgaṃ sakalaṃ lokaṃ nimmānetīti nimmātā.

    கு³ணவிஸேஸேன லோகே பாஸங்ஸத்தா ஸெட்டோ². தாதி³ஸோ ச உக்கட்ட²தமோ ஹோதீதி ஆஹ ‘‘உத்தமோ’’தி. ஸத்தானங் நிம்மானங் ததா² ததா² ஸஜனங் விஸஜனங் விய ஹோதீதி ஆஹ ‘‘த்வங் க²த்தியோ’’திஆதி³. ஜா²னாதீ³ஸு அத்தனோ சித்தே ச சிண்ணவஸித்தா வஸீ. பூ⁴தானந்தி நிப்³ப³த்தானங். ப⁴வங் அபி⁴ஜாதங் அரஹந்தீதி ப⁴ப்³யா, ஸம்ப⁴வேஸினோ, தேஸங் ப⁴ப்³யானங். தேனாஹ ‘‘அண்ட³ஜஜலாபு³ஜா ஸத்தா’’திஆதி³.

    Guṇavisesena loke pāsaṃsattā seṭṭho. Tādiso ca ukkaṭṭhatamo hotīti āha ‘‘uttamo’’ti. Sattānaṃ nimmānaṃ tathā tathā sajanaṃ visajanaṃ viya hotīti āha ‘‘tvaṃ khattiyo’’tiādi. Jhānādīsu attano citte ca ciṇṇavasittā vasī. Bhūtānanti nibbattānaṃ. Bhavaṃ abhijātaṃ arahantīti bhabyā, sambhavesino, tesaṃ bhabyānaṃ. Tenāha ‘‘aṇḍajajalābujā sattā’’tiādi.

    பத²வீஆத³யோ நிச்சா து⁴வா ஸஸ்ஸதா. யே தேஸங் ‘‘அனிச்சா’’திஆதி³னா க³ரஹகா ஜிகு³ச்சா² ஸத்தா, தே அயதா²பூ⁴தவாதி³தாய மதகாலே அபாயனிட்டா² அஹேஸுங். யே பன பத²வீஆதீ³னங் ‘‘நிச்சா து⁴வா’’திஆதி³னா பஸங்ஸகா, தே யதா²பூ⁴தவாதி³தாய ப்³ரஹ்மகாயூபகா³ அஹேஸுந்தி மாரோ பாபிமா அன்வயதோ ப்³யதிரேகதோ ச பத²வீஆதி³முகே²ன ஸங்கா²ரானங் பரிஞ்ஞாபஞ்ஞாபனே ஆதீ³னவங் விபா⁴வேதி ததோ விவேசேதுகாமோ. தேனாஹ ‘‘பத²வீக³ரஹகா’’திஆதி³. எத்த² ச மாரோ பத²வீஆதி³தா⁴துமஹாபூ⁴தக்³க³ஹணேன மனுஸ்ஸலோகங், பூ⁴தக்³க³ஹணேன சாதுமஹாராஜிகே, தே³வக்³க³ஹணேன அவஸேஸகாமதே³வலோகங், பஜாபதிக்³க³ஹணேன அத்தனோ டா²னங், ப்³ரஹ்மக்³க³ஹணேன ப்³ரஹ்மகாயிகே க³ண்ஹி. ஆப⁴ஸ்ஸராத³யோ பன அவிஸயதாய ஏவ அனேன அக்³க³ஹிதாதி த³ட்ட²ப்³ப³ங். தண்ஹாதி³ட்டி²வஸேனாதி தண்ஹாபி⁴னந்த³னாய தி³ட்டா²பி⁴னந்த³னாய ச வஸேன. ‘‘ஏதங் மம, ஏஸோ மே அத்தா’’தி அபி⁴னந்தி³னோ அபி⁴னந்த³கா, அபி⁴னந்த³னஸீலா வா. ப்³ரஹ்முனோ ஓவாதே³ டி²தானங் இத்³தா⁴னுபா⁴வங் த³ஸ்ஸேதீதி தேஸங் தத்த² ஸன்னிபதிதப்³ரஹ்மானங் இத்³தா⁴னுபா⁴வங் தஸ்ஸ மஹாப்³ரஹ்முனோ ஓவாதே³ டி²தத்தா நிப்³ப³த்தங் கத்வா த³ஸ்ஸேதி. யஸேனாதி ஆனுபா⁴வேன. ஸிரியாதி ஸோபா⁴ய. மங் ப்³ரஹ்மபரிஸங் உபனேஸீதி யாதி³ஸா ப்³ரஹ்மபரிஸா இஸ்ஸரியாதி³ஸம்பத்தியா, தத்த² மங் உய்யோஜேஸி. மஹாஜனஸ்ஸ மாரணதோதி மஹாஜனஸ்ஸ விவட்டூபனிஸ்ஸயகு³ணவினாஸனேன ஆனுபா⁴வேன மாரணதோ. அயஸந்தி யஸபடிபக்க²ங் அகித்திகம்மானுபா⁴வஞ்சாதி அத்தோ².

    Pathavīādayo niccā dhuvā sassatā. Ye tesaṃ ‘‘aniccā’’tiādinā garahakā jigucchā sattā, te ayathābhūtavāditāya matakāle apāyaniṭṭhā ahesuṃ. Ye pana pathavīādīnaṃ ‘‘niccā dhuvā’’tiādinā pasaṃsakā, te yathābhūtavāditāya brahmakāyūpagā ahesunti māro pāpimā anvayato byatirekato ca pathavīādimukhena saṅkhārānaṃ pariññāpaññāpane ādīnavaṃ vibhāveti tato vivecetukāmo. Tenāha ‘‘pathavīgarahakā’’tiādi. Ettha ca māro pathavīādidhātumahābhūtaggahaṇena manussalokaṃ, bhūtaggahaṇena cātumahārājike, devaggahaṇena avasesakāmadevalokaṃ, pajāpatiggahaṇena attano ṭhānaṃ, brahmaggahaṇena brahmakāyike gaṇhi. Ābhassarādayo pana avisayatāya eva anena aggahitāti daṭṭhabbaṃ. Taṇhādiṭṭhivasenāti taṇhābhinandanāya diṭṭhābhinandanāya ca vasena. ‘‘Etaṃ mama, eso me attā’’ti abhinandino abhinandakā, abhinandanasīlā vā. Brahmuno ovāde ṭhitānaṃ iddhānubhāvaṃ dassetīti tesaṃ tattha sannipatitabrahmānaṃ iddhānubhāvaṃ tassa mahābrahmuno ovāde ṭhitattā nibbattaṃ katvā dasseti. Yasenāti ānubhāvena. Siriyāti sobhāya. Maṃ brahmaparisaṃ upanesīti yādisā brahmaparisā issariyādisampattiyā, tattha maṃ uyyojesi. Mahājanassa māraṇatoti mahājanassa vivaṭṭūpanissayaguṇavināsanena ānubhāvena māraṇato. Ayasanti yasapaṭipakkhaṃ akittikammānubhāvañcāti attho.

    503. கஸிணங் ஆயுந்தி வஸ்ஸஸதங் ஸந்தா⁴ய வத³தி. உபனிஸ்ஸாய ஸேதீதி உபஸயோ, உபஸயோவ ஓபஸாயிகோ யதா² ‘‘வேனயிகோ’’தி (ம॰ நி॰ 1.246; அ॰ நி॰ 8.11; பாரா॰ 8) ஆஹ ‘‘ஸமீபஸயோ’’தி. ஸயக்³க³ஹணஞ்செத்த² நித³ஸ்ஸனமத்தந்தி த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘மங் க³ச்ச²ந்த’’ந்திஆதி³ வுத்தங். அனேகத்த²த்தா தா⁴தூனங் வத்தனத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³. மம வத்து²ஸ்மிங் ஸயனகோதி மய்ஹங் டா²னே விஸயே வத்தனகோ. பா³ஹித்வாதி நீசங் கத்வா, அபி⁴ப⁴வித்வா வா. ஜஜ்ஜ²ரிகாகு³ம்ப³தோதி எத்த² ஜஜ்ஜ²ரிகா நாம பத²விங் பத்த²ரித்வா ஜாதா ஏகா க³ச்ச²ஜாதி.

    503.Kasiṇaṃ āyunti vassasataṃ sandhāya vadati. Upanissāya setīti upasayo, upasayova opasāyiko yathā ‘‘venayiko’’ti (ma. ni. 1.246; a. ni. 8.11; pārā. 8) āha ‘‘samīpasayo’’ti. Sayaggahaṇañcettha nidassanamattanti dassetuṃ ‘‘maṃ gacchanta’’ntiādi vuttaṃ. Anekatthattā dhātūnaṃ vattanattho daṭṭhabbo. Mama vatthusmiṃ sayanakoti mayhaṃ ṭhāne visaye vattanako. Bāhitvāti nīcaṃ katvā, abhibhavitvā vā. Jajjharikāgumbatoti ettha jajjharikā nāma pathaviṃ pattharitvā jātā ekā gacchajāti.

    இமினாதி ‘‘ஸசே கோ² த்வங் பி⁴க்கூ²’’திஆதி³வசனேன. ஏஸ ப்³ரஹ்மா. உபலாபேதீதி ஸங்க³ண்ஹாதி. அபஸாதே³தீதி நிக்³க³ண்ஹாதி. ஸேஸபதே³ஹீதி வத்து²ஸாயிகோ யதா²காமகரணீயோ பா³ஹிதெய்யோதி இமேஹி பதே³ஹி. மய்ஹங் ஆரக்க²ங் க³ண்ஹிஸ்ஸஸீதி மம ஆரக்க²கோ ப⁴விஸ்ஸஸி. லகுண்ட³கதரந்தி நீசதரங் நிஹீனவுத்திஸரீரங்.

    Imināti ‘‘sace kho tvaṃ bhikkhū’’tiādivacanena. Esa brahmā. Upalāpetīti saṅgaṇhāti. Apasādetīti niggaṇhāti. Sesapadehīti vatthusāyiko yathākāmakaraṇīyo bāhiteyyoti imehi padehi. Mayhaṃ ārakkhaṃ gaṇhissasīti mama ārakkhako bhavissasi. Lakuṇḍakataranti nīcataraṃ nihīnavuttisarīraṃ.

    பு²ஸிதும்பி ஸமத்த²ங் கிஞ்சி ந பஸ்ஸதி, பகே³வ ஞாணவிப⁴வந்தி அதி⁴ப்பாயோ. நிப்ப²த்திந்தி நிப்ப²ஜ்ஜனங், ப²லந்தி அத்தோ². தஞ்ஹி காரணவஸேன க³ந்தப்³ப³தோ அதி⁴க³ந்தப்³ப³தோ க³தீதி வுச்சதி. ஆனுபா⁴வந்தி பபா⁴வங். ஸோ ஹி ஜோதனட்டே²ன விரோசனட்டே²ன ஜுதீதி வுச்சதி. மஹதா ஆனுபா⁴வேன பரேஸங் அபி⁴ப⁴வனதோ மஹேஸோதி அக்கா²யதீதி மஹேஸக்கோ². தயித³ங் அபி⁴ப⁴வனங் கித்திஸம்பத்தியா பரிவாரஸம்பத்தியா சாதி ஆஹ ‘‘மஹாயஸோ மஹாபரிவாரோ’’தி.

    Phusitumpi samatthaṃ kiñci na passati, pageva ñāṇavibhavanti adhippāyo. Nipphattinti nipphajjanaṃ, phalanti attho. Tañhi kāraṇavasena gantabbato adhigantabbato gatīti vuccati. Ānubhāvanti pabhāvaṃ. So hi jotanaṭṭhena virocanaṭṭhena jutīti vuccati. Mahatā ānubhāvena paresaṃ abhibhavanato mahesoti akkhāyatīti mahesakkho. Tayidaṃ abhibhavanaṃ kittisampattiyā parivārasampattiyā cāti āha ‘‘mahāyaso mahāparivāro’’ti.

    பரிஹரந்தீதி ஸினேருங் த³க்கி²ணதோ கத்வா பரிவத்தந்தி. தி³ஸாதி பு⁴ம்மத்தே² ஏதங் பச்சத்தவசனந்தி ஆஹ ‘‘தி³ஸாஸு விரோசமானா’’தி. அத்தனோ ஜுதியா தி³ப்³ப³மானாய வா. தேஹீதி சந்தி³மஸூரியேஹி. தத்தகேன பமாணேனாதி யத்தகே சந்தி³மஸூரியேஹி ஓபா⁴ஸியமானோ லோகதா⁴துஸங்கா²தோ ஏகோ லோகோ, தத்தகேன பமாணேன. இத³ங் சக்கவாளங் பு³த்³தா⁴னங் உப்பத்திட்டா²னபூ⁴தங் ஸெட்ட²ங் உத்தமங் பதா⁴னங், தஸ்மா யேபு⁴ய்யேன எத்து²பபன்னா தே³வதா அஞ்ஞேஸு சக்கவாளேஸு தே³வதா அபி⁴பு⁴ய்ய வத்தந்தி. ததா² ஹி ப்³ரஹ்மா ஸஹம்பதி த³ஸஸஹஸ்ஸப்³ரஹ்மபரிவாரோ ப⁴க³வதோ ஸந்திகங் உபக³ஞ்சி². தேனாஹ ‘‘எத்த² சக்கவாளஸஹஸ்ஸே துய்ஹங் வஸோ வத்ததீ’’தி. இதா³னி ‘‘எத்த² தே வத்ததே வஸோ’’தி வுத்தங் வஸே வத்தனங் ஸரூபதோ த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘பரோபரஞ்ச ஜானாஸீ’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² பட²மகா³தா²யங் வுத்தங் எத்த²-ஸத்³த³ங் ஆனெத்வா அத்தோ² வேதி³தப்³போ³தி த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘எத்த² சக்கவாளஸஹஸ்ஸே’’தி ஆஹ. உச்சனீசேதி ஜாதிகுலரூபபோ⁴க³பரிவாராதி³வஸேன உளாரே ச அனுளாரே ச. அயங் இத்³தோ⁴ அயங் பகதிமனுஸ்ஸோதி இமினா ‘‘ஸரூபதோ ஏவஸ்ஸ ஸத்தானங் பரோபரஜானநங், ந ஸமுதா³க³மதோ’’தி த³ஸ்ஸேதி. யங் பன வக்க²தி ‘‘ஸத்தானங் ஆக³திங் க³திந்தி, தங் காமலோகே ஸத்தானங் ஆதா³னநிக்கே²பஜானநமத்தங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங், ந கம்மவிபாகஜானநங். யதி³ ஹி ஸமுதா³க³மதோ ஜானெய்ய, அத்தனோபி ஜானெய்ய, ந சஸ்ஸ தங் அத்தீ²தி, ததா² ஆஹ ‘‘இத்த²ம்பா⁴வோதி இத³ங் சக்கவாள’’ந்திஆதி³. ராக³யோக³தோ ராகோ³ ஏதஸ்ஸ அத்தீ²தி வா ராகோ³, விரஜ்ஜனஸீலோ விராகீ³, தங் ராக³விராகி³னங். ஸஹஸ்ஸிப்³ரஹ்மா நாம த்வங் சூளனியா ஏவ லோகதா⁴துயா ஜானநதோ. தயாதி நிஸ்ஸக்கே கரணவசனங். சதுஹத்தா²யாதி அனேகஹத்தே²ன ஸாணிபாகாரேன காதப்³ப³படப்பமாணங் தீ³க⁴தோ சதுஹத்தா²ய, வித்தா²ரதோ த்³விஹத்தா²ய பிலோதிகாய காதுங் வாயமந்தோ விய கொ³ப்ப²கே உத³கே நிமுஜ்ஜிதுகாமோ விய ச பமாணங் அஜானந்தோ விஹஞ்ஞதீதி நிக்³க³ண்ஹாதி.

    Pariharantīti sineruṃ dakkhiṇato katvā parivattanti. Disāti bhummatthe etaṃ paccattavacananti āha ‘‘disāsu virocamānā’’ti. Attano jutiyā dibbamānāya vā. Tehīti candimasūriyehi. Tattakena pamāṇenāti yattake candimasūriyehi obhāsiyamāno lokadhātusaṅkhāto eko loko, tattakena pamāṇena. Idaṃ cakkavāḷaṃ buddhānaṃ uppattiṭṭhānabhūtaṃ seṭṭhaṃ uttamaṃ padhānaṃ, tasmā yebhuyyena etthupapannā devatā aññesu cakkavāḷesu devatā abhibhuyya vattanti. Tathā hi brahmā sahampati dasasahassabrahmaparivāro bhagavato santikaṃ upagañchi. Tenāha ‘‘ettha cakkavāḷasahasse tuyhaṃ vaso vattatī’’ti. Idāni ‘‘ettha te vattate vaso’’ti vuttaṃ vase vattanaṃ sarūpato dassetuṃ ‘‘paroparañca jānāsī’’tiādi vuttaṃ. Tattha paṭhamagāthāyaṃ vuttaṃ ettha-saddaṃ ānetvā attho veditabboti dassento ‘‘ettha cakkavāḷasahasse’’ti āha. Uccanīceti jātikularūpabhogaparivārādivasena uḷāre ca anuḷāre ca. Ayaṃ iddhoayaṃ pakatimanussoti iminā ‘‘sarūpato evassa sattānaṃ paroparajānanaṃ, na samudāgamato’’ti dasseti. Yaṃ pana vakkhati ‘‘sattānaṃ āgatiṃ gatinti, taṃ kāmaloke sattānaṃ ādānanikkhepajānanamattaṃ sandhāya vuttaṃ, na kammavipākajānanaṃ. Yadi hi samudāgamato jāneyya, attanopi jāneyya, na cassa taṃ atthīti, tathā āha ‘‘itthambhāvotiidaṃ cakkavāḷa’’ntiādi. Rāgayogato rāgo etassa atthīti vā rāgo, virajjanasīlo virāgī, taṃ rāgavirāginaṃ. Sahassibrahmā nāma tvaṃ cūḷaniyā eva lokadhātuyā jānanato. Tayāti nissakke karaṇavacanaṃ. Catuhatthāyāti anekahatthena sāṇipākārena kātabbapaṭappamāṇaṃ dīghato catuhatthāya, vitthārato dvihatthāya pilotikāya kātuṃ vāyamanto viya gopphake udake nimujjitukāmo viya ca pamāṇaṃ ajānanto vihaññatīti niggaṇhāti.

    504. தங் காயந்தி ததே³வ நிகாயங். ஜானிதப்³ப³ட்டா²னங் பத்வாபீதி அனஞ்ஞஸாதா⁴ரணா மய்ஹங் ஸீலாத³யோ கு³ணவிஸேஸா தாவ திட்ட²ந்து, ஈதி³ஸங் லோகியங் பரித்தகங் ஜானிதப்³ப³ட்டா²னம்பி பத்வா. அயங் இமேஸங் அதிஸயேன நீசோதி நீசெய்யோ, தஸ்ஸ பா⁴வோ நீசெய்யந்தி ஆஹ ‘‘தயா நீசதரபா⁴வோ பன மய்ஹங் குதோ’’தி.

    504.Taṃ kāyanti tadeva nikāyaṃ. Jānitabbaṭṭhānaṃ patvāpīti anaññasādhāraṇā mayhaṃ sīlādayo guṇavisesā tāva tiṭṭhantu, īdisaṃ lokiyaṃ parittakaṃ jānitabbaṭṭhānampi patvā. Ayaṃ imesaṃ atisayena nīcoti nīceyyo, tassa bhāvo nīceyyanti āha ‘‘tayā nīcatarabhāvo pana mayhaṃ kuto’’ti.

    ஹெட்டூ²பபத்திகோதி உபரூபரிதோ சவித்வா ஹெட்டா² லத்³தூ⁴பபத்திகோ. ஏவங் ஸங்கே²பதோ வுத்தமத்த²ங் வித்தா²ரதோ த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘அனுப்பன்னே பு³த்³து⁴ப்பாதே³’’தி ஆஹ. ஹெட்டூ²பபத்திகங் கத்வாதி ஹெட்டூ²பபத்திகங் பத்த²னங் கத்வா. யதா² கேனசி ப³ஹூஸு ஆனந்தரியேஸு கதேஸு யங் தத்த² க³ருதரங் ப³லவங், ததே³வ படிஸந்தி⁴ங் தே³தி, இதரானி பன தஸ்ஸ அனுப³லப்பதா³யகானி ஹொந்தி, ந படிஸந்தி⁴தா³யகானி, ஏவங் சதூஸு ரூபஜ்ஜா²னேஸு பா⁴விதேஸு யங் தத்த² க³ருதரங் ச²ந்த³பணிதி⁴அதி⁴மொக்கா²தி³வஸேன ஸாபி⁴ஸங்கா²ரஞ்ச, ததே³வ ச படிஸந்தி⁴ங் தே³தி, இதரானி பன அலத்³தோ⁴காஸதாய தஸ்ஸ அனுப³லப்பதா³யகானி ஹொந்தி, ந படிஸந்தி⁴தா³யகானி, தன்னிப்³ப³த்திதஜ்ஜா²னேனேவ ஆயதிங் புனப்³ப⁴வாபி⁴னிப்³ப³த்தி ஹோதீதி ஆஹ ‘‘ததியஜ்ஜா²னங் பணீதங் பா⁴வெத்வா’’தி. தத்தா²தி ஸுப⁴கிண்ஹப்³ரஹ்மலோகே. புன தத்தா²தி ஆப⁴ஸ்ஸரப்³ரஹ்மலோகே. பட²மகாலேதி தஸ்மிங் ப⁴வே பட²மஸ்மிங் காலே. உப⁴யந்தி அதீதங் அத்தனோ நிப்³ப³த்தட்டா²னங், தத்த² நிப்³ப³த்தியா ஹேதுபூ⁴தங் அத்தனோ கதகம்மந்தி உப⁴யங். பமுஸ்ஸித்வா காலஸ்ஸ சிரதரபா⁴வதோ. வீதினாமேதி படிபஜ்ஜந்தீதி ச ததா³ தஸ்ஸா கிரியாய பவத்திக்க²ணங் உபாதா³ய பவத்தமானபயோகோ³.

    Heṭṭhūpapattikoti uparūparito cavitvā heṭṭhā laddhūpapattiko. Evaṃ saṅkhepato vuttamatthaṃ vitthārato dassetuṃ ‘‘anuppanne buddhuppāde’’ti āha. Heṭṭhūpapattikaṃ katvāti heṭṭhūpapattikaṃ patthanaṃ katvā. Yathā kenaci bahūsu ānantariyesu katesu yaṃ tattha garutaraṃ balavaṃ, tadeva paṭisandhiṃ deti, itarāni pana tassa anubalappadāyakāni honti, na paṭisandhidāyakāni, evaṃ catūsu rūpajjhānesu bhāvitesu yaṃ tattha garutaraṃ chandapaṇidhiadhimokkhādivasena sābhisaṅkhārañca, tadeva ca paṭisandhiṃ deti, itarāni pana aladdhokāsatāya tassa anubalappadāyakāni honti, na paṭisandhidāyakāni, tannibbattitajjhāneneva āyatiṃ punabbhavābhinibbatti hotīti āha ‘‘tatiyajjhānaṃ paṇītaṃ bhāvetvā’’ti. Tatthāti subhakiṇhabrahmaloke. Puna tatthāti ābhassarabrahmaloke. Paṭhamakāleti tasmiṃ bhave paṭhamasmiṃ kāle. Ubhayanti atītaṃ attano nibbattaṭṭhānaṃ, tattha nibbattiyā hetubhūtaṃ attano katakammanti ubhayaṃ. Pamussitvā kālassa ciratarabhāvato. Vītināmeti paṭipajjantīti ca tadā tassā kiriyāya pavattikkhaṇaṃ upādāya pavattamānapayogo.

    அபாயேஸீதி பாயேஸி. பிபாஸிதேதி தஸிதே. க⁴ம்மனீதி க⁴ம்மகாலே. ஸம்பரேதேதி க⁴ம்மபரிளாஹேன பிபாஸாய அபி⁴பூ⁴தே. ந்தி பானீயதா³னங். வதஸீலவத்தந்தி ஸமாதா³னவஸேன வதபூ⁴தங் சாரித்தஸீலபா⁴வேன ஸமாசிண்ணத்தா ஸீலவத்தங். ஸுத்தப்பபு³த்³தோ⁴வ அனுஸ்ஸராமீதி ஸுபித்வா பபு³த்³த⁴மத்தோ விய ஸுபினங் தவ புப்³ப³னிவுத்த²ங் மம புப்³பே³னிவாஸானுஸ்ஸதிஞாணேன அனுஸ்ஸராமி, ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணேன விய பச்சக்க²தோ பஸ்ஸாமீதி அத்தோ².

    Apāyesīti pāyesi. Pipāsiteti tasite. Ghammanīti ghammakāle. Sampareteti ghammapariḷāhena pipāsāya abhibhūte. Nti pānīyadānaṃ. Vatasīlavattanti samādānavasena vatabhūtaṃ cārittasīlabhāvena samāciṇṇattā sīlavattaṃ. Suttappabuddhova anussarāmīti supitvā pabuddhamatto viya supinaṃ tava pubbanivutthaṃ mama pubbenivāsānussatiñāṇena anussarāmi, sabbaññutaññāṇena viya paccakkhato passāmīti attho.

    கரமரேதி விலும்பித்வா ஆனீதே. கம்மஸஜ்ஜந்தி யுத்³த⁴ஸஜ்ஜங், ஆவுதா⁴தா³யினிந்தி அத்தோ².

    Karamareti vilumpitvā ānīte. Kammasajjanti yuddhasajjaṃ, āvudhādāyininti attho.

    ஏணீகூலஸ்மிந்தி ஏணீமிக³பா³ஹுல்லேன ‘‘ஏணீகூல’’ந்தி ஸங்க²ங் க³தே க³ங்கா³ய தீரப்பதே³ஸே. க³ய்ஹக நீயமானந்தி க³ய்ஹவஸேன கரமரபா⁴வேன சோரேஹி அத்தனோ டா²னங் நீயமானங்.

    Eṇīkūlasminti eṇīmigabāhullena ‘‘eṇīkūla’’nti saṅkhaṃ gate gaṅgāya tīrappadese. Gayhaka nīyamānanti gayhavasena karamarabhāvena corehi attano ṭhānaṃ nīyamānaṃ.

    ஆவாஹவிவாஹவஸேன மித்தஸந்த²வங் கத்வா. ‘‘ஏவங் அம்ஹேஸு கீளந்தேஸு க³ங்கெ³ய்யகோ நாகோ³ குபிதோ’’தி மயி ஸஞ்ஞம்பி ந கரொந்தீதி. ஸுஸுகாரந்தி ஸுஸூதி பவத்தங் பே⁴ரவனாக³னிஸ்ஸாஸங்.

    Āvāhavivāhavasena mittasanthavaṃ katvā. ‘‘Evaṃ amhesu kīḷantesu gaṅgeyyako nāgo kupito’’ti mayi saññampi na karontīti. Susukāranti susūti pavattaṃ bheravanāganissāsaṃ.

    க³ஹீதனாவந்தி விஹேடே²துகாமதாய க³தினிவாரணவஸேன க³ஹிதங் நிக்³க³ஹிதங் நாவங். லுத்³தே³னாதி குரூரேன. மனுஸ்ஸகப்பாதி நாவாக³தானங் மனுஸ்ஸானங் விஹேடே²துகாமதாய.

    Gahītanāvanti viheṭhetukāmatāya gatinivāraṇavasena gahitaṃ niggahitaṃ nāvaṃ. Luddenāti kurūrena. Manussakappāti nāvāgatānaṃ manussānaṃ viheṭhetukāmatāya.

    ப³த்³த⁴சரோதி படிப³த்³த⁴சரியோ. தேனாஹ ‘‘அந்தேவாஸிகோ’’தி. தங் நிஸ்ஸாயேவாதி ரஞ்ஞா உபட்டி²யமானோபி ராஜானங் பஹாய தங் கப்பங் அந்தேவாஸிங் நிஸ்ஸாயேவ.

    Baddhacaroti paṭibaddhacariyo. Tenāha ‘‘antevāsiko’’ti. Taṃ nissāyevāti raññā upaṭṭhiyamānopi rājānaṃ pahāya taṃ kappaṃ antevāsiṃ nissāyeva.

    ஸம்பு³த்³தி⁴மந்தங் வதினங் அமஞ்ஞீதி அயங் ஸம்மதே³வ பு³த்³தி⁴மா வதஸம்பன்னோதி அமஞ்ஞி ஸம்பா⁴வேஸி ச.

    Sambuddhimantaṃ vatinaṃ amaññīti ayaṃ sammadeva buddhimā vatasampannoti amaññi sambhāvesi ca.

    நானத்தபா⁴வேஸூதி நானா விஸுங் விஸுங் அத்தபா⁴வேஸு.

    Nānattabhāvesūti nānā visuṃ visuṃ attabhāvesu.

    அத்³தா⁴தி ஏகங்ஸேன. மமேதமாயுந்தி மய்ஹங் ஏதங் யதா²வுத்தங் தத்த² தத்த² ப⁴வே பவத்தங் ஆயுங். ந கேவலங் மம ஆயுமேவ, அத² கோ² அஞ்ஞம்பி ஸப்³ப³ஞ்ஞெய்யங் ஜானாஸி, ந துய்ஹங் அவிதி³தங் நாம அத்தி². ததா² ஹி பு³த்³தோ⁴ ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴ துவங். நோ சே கத²மயமத்தோ² ஞாதோ? ததா² ஹி ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴த்தா ஏவ தே அயங் ஜலிதோ ஜோதமானோ ஆனுபா⁴வோ ஓபா⁴ஸயங் ஸப்³ப³ம்பி ப்³ரஹ்மலோகங் ஓபா⁴ஸெந்தோ தி³ப்³ப³மானோ திட்ட²தீதி ஸத்து² அஸமஸமதங் பவேதே³ஸி.

    Addhāti ekaṃsena. Mametamāyunti mayhaṃ etaṃ yathāvuttaṃ tattha tattha bhave pavattaṃ āyuṃ. Na kevalaṃ mama āyumeva, atha kho aññampi sabbaññeyyaṃ jānāsi, na tuyhaṃ aviditaṃ nāma atthi. Tathā hi buddho sammāsambuddho tuvaṃ. No ce kathamayamattho ñāto? Tathā hi sammāsambuddhattā eva te ayaṃ jalito jotamāno ānubhāvo obhāsayaṃ sabbampi brahmalokaṃ obhāsento dibbamāno tiṭṭhatīti satthu asamasamataṃ pavedesi.

    பத²வத்தேனாதி பத²வீஅத்தேன. தேனாஹ ‘‘பத²வீஸபா⁴வேனா’’தி. எத்த² ச யஸ்மா – ‘‘ஸப்³ப³ஸங்கா²ரஸமதோ²தி’’ஆதி³னா (மஹாவ॰ 7; தீ³॰ நி॰ 2.64, 67; ம॰ நி॰ 1.281; ஸங்॰ நி॰ 1.172) ஸாதா⁴ரணதோ, ‘‘யத்த² நேவ பத²வீ’’தி அஸாதா⁴ரணதோ ச பத²வியா அஸபா⁴வேன நிப்³பா³னஸ்ஸ க³ஹேதப்³ப³தா அத்தி², தங் நிவத்தெத்வா பத²வியா அனஞ்ஞஸாதா⁴ரணங் ஸபா⁴வங் க³ஹேதுங் ‘‘பத²வியா பத²வத்தேனா’’தி வுத்தங். நாபஹோஸிந்தி ந பாபுணிங். இத⁴ பத²வியா பாபுணனங் நாம ‘‘ஏதங் மமா’’திஆதி³னா க³ஹணந்தி ஆஹ ‘‘தண்ஹாதி³ட்டி²மானக்³கா³ஹேஹி ந க³ண்ஹி’’ந்தி.

    Pathavattenāti pathavīattena. Tenāha ‘‘pathavīsabhāvenā’’ti. Ettha ca yasmā – ‘‘sabbasaṅkhārasamathoti’’ādinā (mahāva. 7; dī. ni. 2.64, 67; ma. ni. 1.281; saṃ. ni. 1.172) sādhāraṇato, ‘‘yattha neva pathavī’’ti asādhāraṇato ca pathaviyā asabhāvena nibbānassa gahetabbatā atthi, taṃ nivattetvā pathaviyā anaññasādhāraṇaṃ sabhāvaṃ gahetuṃ ‘‘pathaviyā pathavattenā’’ti vuttaṃ. Nāpahosinti na pāpuṇiṃ. Idha pathaviyā pāpuṇanaṃ nāma ‘‘etaṃ mamā’’tiādinā gahaṇanti āha ‘‘taṇhādiṭṭhimānaggāhehi na gaṇhi’’nti.

    வாதி³தாயாதி வாத³ஸீலதாய. ஸப்³ப³ந்தி அக்க²ரங் நித்³தி³ஸித்வாதி ‘‘ஸப்³ப³ங் கோ² அஹங் ப்³ரஹ்மே’’திஆதி³னா ப⁴க³வதா வுத்தங் ஸப்³ப³-ஸத்³த³ங் – ‘‘ஸசே கோ² தே மாரிஸ ஸப்³ப³ஸ்ஸ ஸப்³ப³த்தேன அனநுபூ⁴த’’ந்தி பச்சனுபா⁴ஸனவஸேன நித்³தி³ஸித்வா. அக்க²ரே தோ³ஸங் க³ண்ஹந்தோதி ப⁴க³வதா ஸக்காயஸப்³ப³ங் ஸந்தா⁴ய ஸப்³ப³-ஸத்³தே³ க³ஹிதே ஸப்³ப³ஸப்³ப³வஸேன தத³த்த²பரிவத்தனேன ஸப்³ப³-ஸத்³த³வசனீயதாஸாமஞ்ஞேன ச தோ³ஸங் க³ண்ஹந்தோ. தேனாஹ ‘‘ஸத்தா² பனா’’திஆதி³. தத்த² யதி³ ஸப்³ப³ங் அனநுபூ⁴தங் ‘‘நத்தி² ஸப்³ப³’’ந்தி லோகே அனவஸேஸங் புச்ச²தி. ஸசே ஸப்³ப³ஸ்ஸ ஸப்³ப³த்தேன அனவஸேஸஸபா⁴வேன அனநுபூ⁴தங் அப்பத்தங், தங் க³க³னகுஸுமங் விய கிஞ்சி ந ஸியா. அத²ஸ்ஸ அனநுபூ⁴தங் அத்தீ²தி அஸ்ஸ ஸப்³ப³த்தேன அனநுபூ⁴தங் யதி³ அத்தி², ‘‘ஸப்³ப³’’ந்தி இத³ங் வசனங் மிச்சா², ஸப்³ப³ங் நாம தங் ந ஹோதீதி அதி⁴ப்பாயோ. தேனாஹ ‘‘மா ஹேவ தே ரித்தகமேவா’’திஆதி³.

    Vāditāyāti vādasīlatāya. Sabbanti akkharaṃ niddisitvāti ‘‘sabbaṃ kho ahaṃ brahme’’tiādinā bhagavatā vuttaṃ sabba-saddaṃ – ‘‘sace kho te mārisa sabbassa sabbattena ananubhūta’’nti paccanubhāsanavasena niddisitvā. Akkhare dosaṃ gaṇhantoti bhagavatā sakkāyasabbaṃ sandhāya sabba-sadde gahite sabbasabbavasena tadatthaparivattanena sabba-saddavacanīyatāsāmaññena ca dosaṃ gaṇhanto. Tenāha ‘‘satthā panā’’tiādi. Tattha yadi sabbaṃ ananubhūtaṃ ‘‘natthi sabba’’nti loke anavasesaṃ pucchati. Sace sabbassa sabbattena anavasesasabhāvena ananubhūtaṃ appattaṃ, taṃ gaganakusumaṃ viya kiñci na siyā. Athassa ananubhūtaṃ atthīti assa sabbattena ananubhūtaṃ yadi atthi, ‘‘sabba’’nti idaṃ vacanaṃ micchā, sabbaṃ nāma taṃ na hotīti adhippāyo. Tenāha ‘‘mā heva te rittakamevā’’tiādi.

    அஹங் ஸப்³ப³ஞ்ச வக்கா²மி, அனநுபூ⁴தஞ்ச வக்கா²மீதி அஹங் ‘‘ஸப்³ப³’’ந்தி ச வக்கா²மி, ‘‘அனநுபூ⁴த’’ந்தி ச வக்கா²மி, எத்த² கோ தோ³ஸோதி அதி⁴ப்பாயோ. காரணங் ஆஹரந்தோதி ஸப்³ப³ஸ்ஸ ஸப்³ப³த்தேன அனநுபூ⁴தஸ்ஸ அத்தி²பா⁴வே காரணங் நித்³தி³ஸந்தோ. விஜானிதப்³ப³ந்தி மக்³க³ப²லபச்சவெக்க²ணஞாணேஹி விஸேஸதோ ஸப்³ப³ஸங்க²தவிஸிட்ட²தாய ஜானிதப்³ப³ங். அனித³ஸ்ஸனந்தி இத³ங் நிப்³பா³னஸ்ஸ ஸனித³ஸ்ஸனது³கே து³தியபத³ஸஹிததாத³ஸ்ஸனந்தி அதி⁴ப்பாயேன ‘‘சக்கு²விஞ்ஞாணஸ்ஸ ஆபாத²ங் அனுபக³மனதோ அனித³ஸ்ஸனங் நாமா’’தி வுத்தங். ஸப்³ப³ஸங்க²தவிது⁴ரதாய வா நத்தி² ஏதஸ்ஸ நித³ஸ்ஸனந்தி அனித³ஸ்ஸனங். நத்தி² ஏதஸ்ஸ அந்தோதி அனந்தங். தேன வுத்தங் ‘‘தயித³’’ந்திஆதி³.

    Ahaṃ sabbañca vakkhāmi, ananubhūtañca vakkhāmīti ahaṃ ‘‘sabba’’nti ca vakkhāmi, ‘‘ananubhūta’’nti ca vakkhāmi, ettha ko dosoti adhippāyo. Kāraṇaṃ āharantoti sabbassa sabbattena ananubhūtassa atthibhāve kāraṇaṃ niddisanto. Vijānitabbanti maggaphalapaccavekkhaṇañāṇehi visesato sabbasaṅkhatavisiṭṭhatāya jānitabbaṃ. Anidassananti idaṃ nibbānassa sanidassanaduke dutiyapadasahitatādassananti adhippāyena ‘‘cakkhuviññāṇassa āpāthaṃ anupagamanato anidassanaṃ nāmā’’ti vuttaṃ. Sabbasaṅkhatavidhuratāya vā natthi etassa nidassananti anidassanaṃ. Natthi etassa antoti anantaṃ. Tena vuttaṃ ‘‘tayida’’ntiādi.

    பூ⁴தானீதி பச்சயஸம்பூ⁴தானி. அஸம்பூ⁴தந்தி பச்சயேஹி அஸம்பூ⁴தங், நிப்³பா³னந்தி அத்தோ². அபப⁴ஸ்ஸரபா⁴வஹேதூனங் ஸப்³ப³ஸோ அபா⁴வா ஸப்³ப³தோ பபா⁴தி ஸப்³ப³தோபப⁴ங். தேனாஹ ‘‘நிப்³பா³னதோ ஹீ’’திஆதி³. ததா² ஹி வுத்தங் – ‘‘தமோ தத்த² ந விஜ்ஜதீ’’தி. (நெத்தி॰ 104) பபூ⁴தமேவாதி பகட்ட²பா⁴வேன உக்கட்ட²பா⁴வேன விஜ்ஜமானமேவ. அரூபீபா⁴வேன அதே³ஸிகத்தா ஸப்³ப³தோ பப⁴வதி விஜ்ஜதீதி ஸப்³ப³தோபப⁴ங். தேனாஹ ‘‘புரத்தி²மதி³ஸாதீ³ஸூ’’திஆதி³. பவிஸந்தி எத்தா²தி பவிஸங், ததே³வ ஸ-காரஸ்ஸ ப⁴-காரங், வி-காரஸ்ஸ ச லோபங் கத்வா வுத்தங் ‘‘பப⁴’’ந்தி. தேனாஹ ‘‘தித்த²ஸ்ஸ நாம’’ந்தி. வாத³ங் பதிட்ட²பேஸீதி ஏவங் மயா ஸப்³ப³ஞ்ச வுத்தங், அனநுபூ⁴தஞ்ச வுத்தங், தத்த² யங் தயா அதி⁴ப்பாயங் அஜானந்தேன ஸஹஸா அப்படிஸங்கா²ய தோ³ஸக்³க³ஹணங், தங் மிச்சா²தி ப்³ரஹ்மானங் நிக்³க³ண்ஹந்தோ ப⁴க³வா அத்தனோ வாத³ங் பதிட்ட²பேஸி.

    Bhūtānīti paccayasambhūtāni. Asambhūtanti paccayehi asambhūtaṃ, nibbānanti attho. Apabhassarabhāvahetūnaṃ sabbaso abhāvā sabbato pabhāti sabbatopabhaṃ. Tenāha ‘‘nibbānato hī’’tiādi. Tathā hi vuttaṃ – ‘‘tamo tattha na vijjatī’’ti. (Netti. 104) pabhūtamevāti pakaṭṭhabhāvena ukkaṭṭhabhāvena vijjamānameva. Arūpībhāvena adesikattā sabbato pabhavati vijjatīti sabbatopabhaṃ. Tenāha ‘‘puratthimadisādīsū’’tiādi. Pavisanti etthāti pavisaṃ, tadeva sa-kārassa bha-kāraṃ, vi-kārassa ca lopaṃ katvā vuttaṃ ‘‘pabha’’nti. Tenāha ‘‘titthassa nāma’’nti. Vādaṃ patiṭṭhapesīti evaṃ mayā sabbañca vuttaṃ, ananubhūtañca vuttaṃ, tattha yaṃ tayā adhippāyaṃ ajānantena sahasā appaṭisaṅkhāya dosaggahaṇaṃ, taṃ micchāti brahmānaṃ niggaṇhanto bhagavā attano vādaṃ patiṭṭhapesi.

    க³ஹிதக³ஹிதந்தி ‘‘இத³ங் நிச்ச’’ந்திஆதி³னா க³ஹிதக³ஹிதங் கா³ஹங். தத்த² தத்த² தோ³ஸத³ஸ்ஸனமுகே²ன நிக்³க³ண்ஹந்தேன ஸத்தா²ரா விஸ்ஸஜ்ஜாபிதோ கிஞ்சி க³ஹேதப்³ப³ங் அத்தனோ படிஸரணங் அதி³ஸ்வா பராஜயங் படிச்சா²தே³துங் லளிதகங் காதுகாமோ வாத³ங் பஹாய இத்³தி⁴யா பாடிஹாரியலீளங் த³ஸ்ஸேதுகாமோ. யதி³ ஸக்கோஸி மய்ஹங் அந்தரதா⁴யிதுங், ந பன ஸக்கி²ஸ்ஸஸீதி அதி⁴ப்பாயோ. மூலபடிஸந்தி⁴ங் க³ந்துகாமோதி அத்தனோ பாகதிகேன அத்தபா⁴வேன டா²துகாமோ. ஸோ ஹி படிஸந்தி⁴காலே நிப்³ப³த்தஸதி³ஸதாய மூலபடிஸந்தீ⁴தி வுத்தோ. அஞ்ஞேஸந்தி ஹெட்டா² அஞ்ஞகாயிகானங் ப்³ரஹ்மூனங். ந அதா³ஸி அபி⁴ஸங்க²தகாயேனேவாயங் திட்ட²து, ந பாகதிகரூபேனாதி சித்தங் உப்பாதே³ஸி. தேன ஸோ அபி⁴ஸங்க²தகாயங் அபனேதுங் அவிஸஹந்தோ அத்தபா⁴வபடிச்சா²த³கங் அந்த⁴காரங் நிம்மினிதுங் ஆரபி⁴. ஸத்தா² தங் தமங் வித்³த⁴ங்ஸேதி. தேன வுத்தங் ‘‘மூலபடிஸந்தி⁴ங் வா’’திஆதி³.

    Gahitagahitanti ‘‘idaṃ nicca’’ntiādinā gahitagahitaṃ gāhaṃ. Tattha tattha dosadassanamukhena niggaṇhantena satthārā vissajjāpito kiñci gahetabbaṃ attano paṭisaraṇaṃ adisvā parājayaṃ paṭicchādetuṃ laḷitakaṃkātukāmo vādaṃ pahāya iddhiyā pāṭihāriyalīḷaṃ dassetukāmo. Yadi sakkosi mayhaṃ antaradhāyituṃ, na pana sakkhissasīti adhippāyo. Mūlapaṭisandhiṃ gantukāmoti attano pākatikena attabhāvena ṭhātukāmo. So hi paṭisandhikāle nibbattasadisatāya mūlapaṭisandhīti vutto. Aññesanti heṭṭhā aññakāyikānaṃ brahmūnaṃ. Na adāsi abhisaṅkhatakāyenevāyaṃ tiṭṭhatu, na pākatikarūpenāti cittaṃ uppādesi. Tena so abhisaṅkhatakāyaṃ apanetuṃ avisahanto attabhāvapaṭicchādakaṃ andhakāraṃ nimminituṃ ārabhi. Satthā taṃ tamaṃ viddhaṃseti. Tena vuttaṃ ‘‘mūlapaṭisandhiṃ vā’’tiādi.

    ப⁴வேவாஹந்தி ப⁴வே ஏவ அஹங். அயஞ்ச ஏவ-ஸத்³தோ³ அட்டா²னபயுத்தோதி த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘அஹங் ப⁴வே ப⁴யங் தி³ஸ்வாயேவா’’தி, ஸப்³ப³ஸ்மிங் ப⁴வே ஜாதிஆதி³ப⁴யங் ஞாணசக்கு²னா யாதா²வதோ தி³ஸ்வா. ஸத்தப⁴வந்தி ஸத்தஸங்கா²தங் ப⁴வங். கம்மப⁴வபச்சயே ஹி உபபத்திப⁴வே ஸத்தஸமஞ்ஞா. விப⁴வந்தி விமுத்திங். பரியேஸமானம்பி உபாயஸ்ஸ அனதி⁴க³தத்தா ப⁴வேயேவ தி³ஸ்வா. ப⁴வஞ்ச விப⁴வேஸினங் விப⁴வங் நிப்³பு³திங் ஏஸமானானங் ஸத்தானங் ப⁴வங், ப⁴வேஸு உப்பத்திஞ்ச தி³ஸ்வாதி ஏவங் வா எத்த² அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³. ந அபி⁴வதி³ந்தி ‘‘அஹோ வத ஸுக²’’ந்தி ஏவங் அபி⁴வதா³பனாகாராபா⁴வதோ ந அபி⁴னிவிஸிங், லக்க²ணவசனமேதங். கா³ஹத்தோ² ஏவ வா அபி⁴வாத³-ஸத்³தோ³தி ஆஹ ‘‘நாபி⁴வதி³’’ந்தி, ‘‘ந க³வேஸி’’ந்தி. ப⁴வக்³க³ஹணேனெத்த² து³க்க²ஸச்சங், நந்தீ³க³ஹணேன ஸமுத³யஸச்சங், விப⁴வக்³க³ஹணேன நிரோத⁴ஸச்சங், நந்தி³ஞ்ச ந உபாதி³யிந்தி இமினா மக்³க³ஸச்சங் பகாஸிதந்தி ஆஹ ‘‘இதி சத்தாரி ஸச்சானி பகாஸெந்தோ’’தி. ததி³த³ங் சதுன்னங் அரியஸச்சானங் கா³தா²ய விபா⁴வனத³ஸ்ஸனங். ஸத்தா² பன தேஸங் ப்³ரஹ்மூனங் அஜ்ஜா²ஸயானுரூபங் ஸச்சானி வித்தா²ரதோ பகாஸெந்தோ விபஸ்ஸனங் பாபெத்வா அரஹத்தேன தே³ஸனாய கூடங் க³ண்ஹி. தே ச ப்³ரஹ்மானோ கேசி ஸோதாபத்திப²லே, கேசி ஸகதா³கா³மிப²லே, கேசி அனாகா³மிப²லே, கேசி அரஹத்தே ச பதிட்ட²ஹிங்ஸு. தேன வுத்தங் ‘‘ஸச்சானி பகாஸெந்தோ ஸத்தா² த⁴ம்மங் தே³ஸேஸீ’’திஆதி³. அச்ச²ரியஜாதாதி ஸஞ்ஜாதச்ச²ரியா. ஸமூலங் ப⁴வந்தி தண்ஹாவிஜ்ஜாஹி ஸமூலங் ப⁴வங்.

    Bhavevāhanti bhave eva ahaṃ. Ayañca eva-saddo aṭṭhānapayuttoti dassento āha ‘‘ahaṃ bhave bhayaṃ disvāyevā’’ti, sabbasmiṃ bhave jātiādibhayaṃ ñāṇacakkhunā yāthāvato disvā. Sattabhavanti sattasaṅkhātaṃ bhavaṃ. Kammabhavapaccaye hi upapattibhave sattasamaññā. Vibhavanti vimuttiṃ. Pariyesamānampi upāyassa anadhigatattā bhaveyeva disvā. Bhavañca vibhavesinaṃ vibhavaṃ nibbutiṃ esamānānaṃ sattānaṃ bhavaṃ, bhavesu uppattiñca disvāti evaṃ vā ettha attho daṭṭhabbo. Na abhivadinti ‘‘aho vata sukha’’nti evaṃ abhivadāpanākārābhāvato na abhinivisiṃ, lakkhaṇavacanametaṃ. Gāhattho eva vā abhivāda-saddoti āha ‘‘nābhivadi’’nti, ‘‘nagavesi’’nti. Bhavaggahaṇenettha dukkhasaccaṃ, nandīgahaṇena samudayasaccaṃ, vibhavaggahaṇena nirodhasaccaṃ, nandiñca na upādiyinti iminā maggasaccaṃ pakāsitanti āha ‘‘iti cattāri saccāni pakāsento’’ti. Tadidaṃ catunnaṃ ariyasaccānaṃ gāthāya vibhāvanadassanaṃ. Satthā pana tesaṃ brahmūnaṃ ajjhāsayānurūpaṃ saccāni vitthārato pakāsento vipassanaṃ pāpetvā arahattena desanāya kūṭaṃ gaṇhi. Te ca brahmāno keci sotāpattiphale, keci sakadāgāmiphale, keci anāgāmiphale, keci arahatte ca patiṭṭhahiṃsu. Tena vuttaṃ ‘‘saccāni pakāsento satthā dhammaṃ desesī’’tiādi. Acchariyajātāti sañjātacchariyā. Samūlaṃ bhavanti taṇhāvijjāhi samūlaṃ bhavaṃ.
