Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā |
ப்³ரஹ்மயாசனகதா²வண்ணனா
Brahmayācanakathāvaṇṇanā
7. ஆசிண்ணஸமாசிண்ணோதி ஆசரிதோ சேவ ஆசரந்தேஹி ச ஸம்மதே³வ ஆசரிதோதி அத்தோ². ஏதேன அயங் பரிவிதக்கோ ஸப்³ப³பு³த்³தா⁴னங் பட²மாபி⁴ஸம்போ³தி⁴யங் உப்பஜ்ஜதேவாதி அயமெத்த² த⁴ம்மதாதி த³ஸ்ஸேதி. க³ம்பீ⁴ரோபி த⁴ம்மோ படிபக்க²வித⁴மனேன ஸுபாகடோ ப⁴வெய்ய, படிபக்க²வித⁴மனங் பன ஸம்மாபடிபத்திபடிப³த்³த⁴ங், ஸா ஸத்³த⁴ம்மஸவனாதீ⁴னா, தங் ஸத்த²ரி த⁴ம்மே ச பஸாதா³யத்தங். ஸோ விஸேஸதோ லோகே ஸம்பா⁴வனீயஸ்ஸ க³ருகாதப்³ப³ஸ்ஸ அபி⁴பத்த²னாஹேதுகோதி பரம்பராய ஸத்தானங் த⁴ம்மஸம்படிபத்தியா ப்³ரஹ்முனோ யாசனானிமித்தந்தி தங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘ப்³ரஹ்முனா யாசிதே தே³ஸேதுகாமதாயா’’திஆதி³மாஹ.
7.Āciṇṇasamāciṇṇoti ācarito ceva ācarantehi ca sammadeva ācaritoti attho. Etena ayaṃ parivitakko sabbabuddhānaṃ paṭhamābhisambodhiyaṃ uppajjatevāti ayamettha dhammatāti dasseti. Gambhīropi dhammo paṭipakkhavidhamanena supākaṭo bhaveyya, paṭipakkhavidhamanaṃ pana sammāpaṭipattipaṭibaddhaṃ, sā saddhammasavanādhīnā, taṃ satthari dhamme ca pasādāyattaṃ. So visesato loke sambhāvanīyassa garukātabbassa abhipatthanāhetukoti paramparāya sattānaṃ dhammasampaṭipattiyā brahmuno yācanānimittanti taṃ dassento ‘‘brahmunā yācite desetukāmatāyā’’tiādimāha.
அதி⁴க³தோதி படிவித்³தோ⁴, ஸயம்பூ⁴ஞாணேன ‘‘இத³ங் து³க்க²’’ந்திஆதி³னா யதா²பூ⁴தங் அவபு³த்³தோ⁴தி அத்தோ². த⁴ம்மோதி சதுஸச்சத⁴ம்மோ தப்³பி³னிமுத்தஸ்ஸ படிவிஜ்ஜி²தப்³ப³த⁴ம்மஸ்ஸ அபா⁴வதோ. க³ம்பீ⁴ரோதி மஹாஸமுத்³தோ³ விய மகஸதுண்ட³ஸூசியா அஞ்ஞத்ர ஸமுபசிதபரிபக்கஞாணஸம்பா⁴ரேஹி அஞ்ஞேஸங் ஞாணேன அலப்³ப⁴னெய்யபதிட்டோ². க³ம்பீ⁴ரத்தாவ து³த்³த³ஸோ து³க்கே²ன த³ட்ட²ப்³போ³, ந ஸக்கா ஸுகே²ன த³ட்டு²ங். யோ ஹி அலப்³ப⁴னெய்யபதிட்டோ², ஸோ ஓகா³ஹிதுங் அஸக்குணெய்யதாய ஸரூபதோ ச விஸேஸதோ ச ஸுகே²ன பஸ்ஸிதுங் ந ஸக்கா, அத² கோ² கிச்சே²ன கேனசி கதா³சிதே³வ த³ட்ட²ப்³போ³. து³த்³த³ஸத்தாவ து³ரனுபோ³தோ⁴ து³க்கே²ன அவபு³ஜ்ஜி²தப்³போ³, ந ஸக்கா ஸுகே²ன அவபு³ஜ்ஜி²துங். யஞ்ஹி த³ட்டு²மேவ ந ஸக்கா, தஸ்ஸ ஓகா³ஹெத்வா அனுபு³ஜ்ஜ²னே கதா² ஏவ நத்தி² அவபோ³த⁴ஸ்ஸ து³க்கரபா⁴வதோ. இமஸ்மிங் டா²னே ‘‘தங் கிங் மஞ்ஞத², பி⁴க்க²வே, கதமங் நு கோ² து³க்கரதரங் வா து³ரபி⁴ஸம்ப⁴வதரங் வா’’தி (ஸங்॰ நி॰ 5.1115) ஸுத்தபத³ங் வத்தப்³ப³ங்.
Adhigatoti paṭividdho, sayambhūñāṇena ‘‘idaṃ dukkha’’ntiādinā yathābhūtaṃ avabuddhoti attho. Dhammoti catusaccadhammo tabbinimuttassa paṭivijjhitabbadhammassa abhāvato. Gambhīroti mahāsamuddo viya makasatuṇḍasūciyā aññatra samupacitaparipakkañāṇasambhārehi aññesaṃ ñāṇena alabbhaneyyapatiṭṭho. Gambhīrattāva duddaso dukkhena daṭṭhabbo, na sakkā sukhena daṭṭhuṃ. Yo hi alabbhaneyyapatiṭṭho, so ogāhituṃ asakkuṇeyyatāya sarūpato ca visesato ca sukhena passituṃ na sakkā, atha kho kicchena kenaci kadācideva daṭṭhabbo. Duddasattāva duranubodho dukkhena avabujjhitabbo, na sakkā sukhena avabujjhituṃ. Yañhi daṭṭhumeva na sakkā, tassa ogāhetvā anubujjhane kathā eva natthi avabodhassa dukkarabhāvato. Imasmiṃ ṭhāne ‘‘taṃ kiṃ maññatha, bhikkhave, katamaṃ nu kho dukkarataraṃ vā durabhisambhavataraṃ vā’’ti (saṃ. ni. 5.1115) suttapadaṃ vattabbaṃ.
ஸந்தோதி அனுபஸந்தஸபா⁴வானங் கிலேஸானங் ஸங்கா²ரானஞ்ச அபா⁴வதோ வூபஸந்தஸப்³ப³பரிளாஹதாய ஸந்தோ நிப்³பு³தோ, ஸந்தாரம்மணதாய வா ஸந்தோ. எத்த² ச நிரோத⁴ஸச்சங் ஸந்தங் ஆரம்மணந்தி ஸந்தாரம்மணங், மக்³க³ஸச்சங் ஸந்தங் ஸந்தாரம்மணஞ்சாதி ஸந்தாரம்மணங். பதா⁴னபா⁴வங் நீதோதி பணீதோ. அத² வா பணீதோதி அதித்திகரணட்டே²ன அதப்பகோ ஸாது³ரஸபோ⁴ஜனங் விய. ஸந்தபணீதபா⁴வேனேவ செத்த² அஸேசனகதாய அதப்பகதா த³ட்ட²ப்³பா³. இத³ஞ்ஹி த்³வயங் லோகுத்தரமேவ ஸந்தா⁴ய வுத்தங். அதக்காவசரோதி உத்தமஞாணவிஸயத்தா தக்கேன அவசரிதப்³போ³ ஓகா³ஹிதப்³போ³ ந ஹோதி, ஞாணேனேவ அவசரிதப்³போ³. ததோ ஏவ நிபுணஞாணகோ³சரதாய ஸண்ஹஸுகு²மஸபா⁴வத்தா ச நிபுணோ ஸண்ஹோ. பண்டி³தவேத³னீயோதி பா³லானங் அவிஸயத்தா ஸம்மாபடிபத³ங் படிபன்னேஹி பண்டி³தேஹி ஏவ வேதி³தப்³போ³.
Santoti anupasantasabhāvānaṃ kilesānaṃ saṅkhārānañca abhāvato vūpasantasabbapariḷāhatāya santo nibbuto, santārammaṇatāya vā santo. Ettha ca nirodhasaccaṃ santaṃ ārammaṇanti santārammaṇaṃ, maggasaccaṃ santaṃ santārammaṇañcāti santārammaṇaṃ. Padhānabhāvaṃ nītoti paṇīto. Atha vā paṇītoti atittikaraṇaṭṭhena atappako sādurasabhojanaṃ viya. Santapaṇītabhāveneva cettha asecanakatāya atappakatā daṭṭhabbā. Idañhi dvayaṃ lokuttarameva sandhāya vuttaṃ. Atakkāvacaroti uttamañāṇavisayattā takkena avacaritabbo ogāhitabbo na hoti, ñāṇeneva avacaritabbo. Tato eva nipuṇañāṇagocaratāya saṇhasukhumasabhāvattā ca nipuṇo saṇho. Paṇḍitavedanīyoti bālānaṃ avisayattā sammāpaṭipadaṃ paṭipannehi paṇḍitehi eva veditabbo.
அல்லீயந்தி அபி⁴ரமிதப்³ப³ட்டே²ன ஸேவியந்தீதி ஆலயா, பஞ்ச காமகு³ணாதி ஆஹ ‘‘ஸத்தா பஞ்சகாமகு³ணே அல்லீயந்தி, தஸ்மா தே ஆலயாதி வுச்சந்தீ’’தி. தத்த² பஞ்சகாமகு³ணே அல்லீயந்தீதி பஞ்சகாமகு³ணே ஸேவந்தீதி அத்தோ². தேதி பஞ்ச காமகு³ணா. ரமந்தீதி ரதிங் விந்த³ந்தி கீளந்தி லளந்தி. ஆலீயந்தி அபி⁴ரமணவஸேன ஸேவந்தீதி ஆலயா, அட்ட²ஸதங் தண்ஹாவிசரிதானி, தேஹி ஆலயேஹி ரமந்தீதி ஆலயராமாதி ஏவம்பெத்த² அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³. இமே ஹி ஸத்தா யதா² காமகு³ணே, ஏவங் ராக³ம்பி அஸ்ஸாதெ³ந்தி அபி⁴னந்த³ந்தியேவ. யதே²வ ஹி ஸுஸஜ்ஜிதபுப்ப²ப²லப⁴ரிதருக்கா²தி³ஸம்பன்னங் உய்யானங் பவிட்டோ² ராஜா தாய தாய ஸம்பத்தியா ரமதி, ஸம்முதி³தோ ஆமோதி³தபமோதி³தோ ஹோதி, ந உக்கண்ட²தி, ஸாயம்பி நிக்க²மிதுங் ந இச்ச²தி, ஏவமிமேஹி காமாலயதண்ஹாலயேஹி ஸத்தா ரமந்தி, ஸங்ஸாரவட்டே ஸம்மோதி³தா அனுக்கண்டி²தா வஸந்தி. தேன நேஸங் ப⁴க³வா து³வித⁴ம்பி ஆலயங் உய்யானபூ⁴மிங் விய த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘ஆலயராமா’’திஆதி³மாஹ. ரதாதி நிரதா. ஸுட்டு² முதி³தாதி அதிவிய முதி³தா அனுக்கண்ட²னதோ.
Allīyanti abhiramitabbaṭṭhena seviyantīti ālayā, pañca kāmaguṇāti āha ‘‘sattā pañcakāmaguṇe allīyanti, tasmā te ālayāti vuccantī’’ti. Tattha pañcakāmaguṇe allīyantīti pañcakāmaguṇe sevantīti attho. Teti pañca kāmaguṇā. Ramantīti ratiṃ vindanti kīḷanti laḷanti. Ālīyanti abhiramaṇavasena sevantīti ālayā, aṭṭhasataṃ taṇhāvicaritāni, tehi ālayehi ramantīti ālayarāmāti evampettha attho daṭṭhabbo. Ime hi sattā yathā kāmaguṇe, evaṃ rāgampi assādenti abhinandantiyeva. Yatheva hi susajjitapupphaphalabharitarukkhādisampannaṃ uyyānaṃ paviṭṭho rājā tāya tāya sampattiyā ramati, sammudito āmoditapamodito hoti, na ukkaṇṭhati, sāyampi nikkhamituṃ na icchati, evamimehi kāmālayataṇhālayehi sattā ramanti, saṃsāravaṭṭe sammoditā anukkaṇṭhitā vasanti. Tena nesaṃ bhagavā duvidhampi ālayaṃ uyyānabhūmiṃ viya dassento ‘‘ālayarāmā’’tiādimāha. Ratāti niratā. Suṭṭhu muditāti ativiya muditā anukkaṇṭhanato.
டா²னங் ஸந்தா⁴யாதி டா²னஸத்³த³ங் ஸந்தா⁴ய. அத்த²தோ பன டா²னந்தி ச படிச்சஸமுப்பாதோ³ ஏவ அதி⁴ப்பேதோ . திட்ட²தி எத்த² ப²லங் ததா³யத்தவுத்திதாயாதி டா²னங், ஸங்கா²ராதீ³னங் பச்சயபூ⁴தா அவிஜ்ஜாத³யோ. இமேஸங் ஸங்கா²ராதீ³னங் பச்சயாதி இத³ப்பச்சயா, அவிஜ்ஜாத³யோவ. இத³ப்பச்சயா ஏவ இத³ப்பச்சயதா யதா² தே³வோ ஏவ தே³வதா. இத³ப்பச்சயானங் வா அவிஜ்ஜாதீ³னங் அத்தனோ ப²லங் படிச்ச பச்சயபா⁴வோ உப்பாத³னஸமத்த²தா இத³ப்பச்சயதா. தேன ஸமத்த²பச்சயலக்க²ணோ படிச்சஸமுப்பாதோ³ த³ஸ்ஸிதோ ஹோதி. படிச்ச ஸமுப்பஜ்ஜதி ப²லங் ஏதஸ்மாதி படிச்சஸமுப்பாதோ³. பத³த்³வயேனபி த⁴ம்மானங் பச்சயட்டோ² ஏவ விபா⁴விதோ. ஸங்கா²ராதி³பச்சயானஞ்ஹி அவிஜ்ஜாதீ³னங் ஏதங் அதி⁴வசனங் இத³ப்பச்சயதாபடிச்சஸமுப்பாதோ³தி. ஸப்³ப³ஸங்கா²ரஸமதோ²திஆதி³ ஸப்³ப³ங் அத்த²தோ நிப்³பா³னமேவ. யஸ்மா ஹி தங் ஆக³ம்ம படிச்ச அரியமக்³க³ஸ்ஸ ஆரம்மணபச்சயபா⁴வஹேது ஸப்³ப³ஸங்கா²ரவிப்ப²ந்தி³தானி ஸம்மந்தி வூபஸம்மந்தி, தஸ்மா ‘‘ஸப்³ப³ஸங்கா²ரஸமதோ²’’தி வுச்சதி. ஸப்³ப³ஸங்க²தவிஸங்யுத்தே ஹி நிப்³பா³னே ஸங்கா²ரவூபஸமபரியாயோ ஞாயாக³தோயேவாதி. இத³ங் பனெத்த² நிப்³ப³சனங் – ஸப்³பே³ ஸங்கா²ரா ஸம்மந்தி எத்தா²தி ஸப்³ப³ஸங்கா²ரஸமதோ²தி.
Ṭhānaṃ sandhāyāti ṭhānasaddaṃ sandhāya. Atthato pana ṭhānanti ca paṭiccasamuppādo eva adhippeto . Tiṭṭhati ettha phalaṃ tadāyattavuttitāyāti ṭhānaṃ, saṅkhārādīnaṃ paccayabhūtā avijjādayo. Imesaṃ saṅkhārādīnaṃ paccayāti idappaccayā, avijjādayova. Idappaccayā eva idappaccayatā yathā devo eva devatā. Idappaccayānaṃ vā avijjādīnaṃ attano phalaṃ paṭicca paccayabhāvo uppādanasamatthatā idappaccayatā. Tena samatthapaccayalakkhaṇo paṭiccasamuppādo dassito hoti. Paṭicca samuppajjati phalaṃ etasmāti paṭiccasamuppādo. Padadvayenapi dhammānaṃ paccayaṭṭho eva vibhāvito. Saṅkhārādipaccayānañhi avijjādīnaṃ etaṃ adhivacanaṃ idappaccayatāpaṭiccasamuppādoti. Sabbasaṅkhārasamathotiādi sabbaṃ atthato nibbānameva. Yasmā hi taṃ āgamma paṭicca ariyamaggassa ārammaṇapaccayabhāvahetu sabbasaṅkhāravipphanditāni sammanti vūpasammanti, tasmā ‘‘sabbasaṅkhārasamatho’’ti vuccati. Sabbasaṅkhatavisaṃyutte hi nibbāne saṅkhāravūpasamapariyāyo ñāyāgatoyevāti. Idaṃ panettha nibbacanaṃ – sabbe saṅkhārā sammanti etthāti sabbasaṅkhārasamathoti.
யஸ்மா ச தங் ஆக³ம்ம ஸப்³பே³ உபத⁴யோ படினிஸ்ஸட்டா² ஸமுச்சே²த³வஸேன பரிச்சத்தா ஹொந்தி, அட்ட²ஸதப்பபே⁴தா³ ஸப்³பா³பி தண்ஹா கீ²யந்தி, ஸப்³பே³ கிலேஸராகா³ விரஜ்ஜந்தி, ஜராமரணாதி³பே⁴த³ங் ஸப்³ப³ங் வட்டது³க்க²ங் நிருஜ்ஜ²தி, தஸ்மா ‘‘ஸப்³பூ³பதி⁴படினிஸ்ஸக்³கோ³ தண்ஹாக்க²யோ விராகோ³ நிரோதோ⁴’’தி வுச்சதி, யா பனேஸா தண்ஹா தேன தேன ப⁴வேன ப⁴வந்தரங் ப⁴வனிகந்திபா⁴வேன வினதி ஸங்ஸிப்³ப³தி, ப²லேன வா ஸத்³தி⁴ங் கம்மங் வினதி ஸங்ஸிப்³ப³தீதி கத்வா வானந்தி வுச்சதி, ததோ நிக்க²ந்தங் வானதோதி நிப்³பா³னங். கிலமதோ²தி காயகிலமதோ². விஹேஸாபி காயவிஹேஸாயேவ, சித்தே பன உப⁴யம்பேதங் பு³த்³தா⁴னங் நத்தி² போ³தி⁴மூலேயேவ ஸமுச்சி²ன்னத்தா. எத்த² ச சிரனிஸஜ்ஜாசிரபா⁴ஸனேஹி பிட்டி²ஆகி³லாயனதாலுக³லஸோஸாதி³வஸேன காயகிலமதோ² சேவ காயவிஹேஸா ச வேதி³தப்³பா³, ஸா ச கோ² தே³ஸனாய அத்த²ங் அஜானந்தானஞ்ச அப்படிபஜ்ஜந்தானஞ்ச வஸேன. ஜானந்தானங் பன படிபஜ்ஜந்தானஞ்ச தே³ஸனாய காயபரிஸ்ஸமோபி ஸத்து² அபரிஸ்ஸமோவ, தேனாஹ ப⁴க³வா ‘‘ந ச மங் த⁴ம்மாதி⁴கரணங் விஹேஸேதீ’’தி. தேனேவ வுத்தங் ‘‘யா அஜானந்தானங் தே³ஸனா நாம, ஸோ மம கிலமதோ² அஸ்ஸா’’தி.
Yasmā ca taṃ āgamma sabbe upadhayo paṭinissaṭṭhā samucchedavasena pariccattā honti, aṭṭhasatappabhedā sabbāpi taṇhā khīyanti, sabbe kilesarāgā virajjanti, jarāmaraṇādibhedaṃ sabbaṃ vaṭṭadukkhaṃ nirujjhati, tasmā ‘‘sabbūpadhipaṭinissaggo taṇhākkhayo virāgo nirodho’’ti vuccati, yā panesā taṇhā tena tena bhavena bhavantaraṃ bhavanikantibhāvena vinati saṃsibbati, phalena vā saddhiṃ kammaṃ vinati saṃsibbatīti katvā vānanti vuccati, tato nikkhantaṃ vānatoti nibbānaṃ. Kilamathoti kāyakilamatho. Vihesāpi kāyavihesāyeva, citte pana ubhayampetaṃ buddhānaṃ natthi bodhimūleyeva samucchinnattā. Ettha ca ciranisajjācirabhāsanehi piṭṭhiāgilāyanatālugalasosādivasena kāyakilamatho ceva kāyavihesā ca veditabbā, sā ca kho desanāya atthaṃ ajānantānañca appaṭipajjantānañca vasena. Jānantānaṃ pana paṭipajjantānañca desanāya kāyaparissamopi satthu aparissamova, tenāha bhagavā ‘‘na ca maṃ dhammādhikaraṇaṃ vihesetī’’ti. Teneva vuttaṃ ‘‘yā ajānantānaṃ desanā nāma, so mama kilamatho assā’’ti.
அபிஸ்ஸூதி ஸம்பிண்ட³னத்தே² நிபாதோ. ஸோ ந கேவலங் ஏதத³ஹோஸி, இமாபி கா³தா² படிப⁴ங்ஸூதி தீ³பேதி. ப⁴க³வந்தந்தி படிஸத்³த³யோகே³ன ஸாமிஅத்தே² உபயோக³வசனந்தி ஆஹ ‘‘ப⁴க³வதோ’’தி. வுத்³தி⁴ப்பத்தா அச்ச²ரியா வா அனச்ச²ரியா. வுத்³தி⁴அத்தோ²பி ஹி அ-காரோ ஹோதி யதா² ‘‘அஸெக்கா² த⁴ம்மா’’தி. கப்பானங் சத்தாரி அஸங்க்²யெய்யானி ஸதஸஹஸ்ஸஞ்ச ஸதே³வகஸ்ஸ லோகஸ்ஸ த⁴ம்மஸங்விபா⁴க³கரணத்த²மேவ பாரமியோ பூரெத்வா இதா³னி ஸமதி⁴க³தத⁴ம்மரஜ்ஜஸ்ஸ தத்த² அப்பொஸ்ஸுக்கதாபத்திதீ³பனத்தா கா³தா²த்த²ஸ்ஸ அனுஅச்ச²ரியதா தஸ்ஸ வுத்³தி⁴ப்பத்தி ச வேதி³தப்³பா³. அத்த²த்³வாரேன ஹி கா³தா²னங் அனச்ச²ரியதா. கோ³சரா அஹேஸுந்தி உபட்ட²ஹங்ஸு, உபட்டா²னஞ்ச விதக்கயிதப்³ப³தாதி ஆஹ ‘‘பரிவிதக்கயிதப்³ப³பா⁴வங் பாபுணிங்ஸூ’’தி.
Apissūti sampiṇḍanatthe nipāto. So na kevalaṃ etadahosi, imāpi gāthā paṭibhaṃsūti dīpeti. Bhagavantanti paṭisaddayogena sāmiatthe upayogavacananti āha ‘‘bhagavato’’ti. Vuddhippattā acchariyā vā anacchariyā. Vuddhiatthopi hi a-kāro hoti yathā ‘‘asekkhā dhammā’’ti. Kappānaṃ cattāri asaṅkhyeyyāni satasahassañca sadevakassa lokassa dhammasaṃvibhāgakaraṇatthameva pāramiyo pūretvā idāni samadhigatadhammarajjassa tattha appossukkatāpattidīpanattā gāthātthassa anuacchariyatā tassa vuddhippatti ca veditabbā. Atthadvārena hi gāthānaṃ anacchariyatā. Gocarā ahesunti upaṭṭhahaṃsu, upaṭṭhānañca vitakkayitabbatāti āha ‘‘parivitakkayitabbabhāvaṃ pāpuṇiṃsū’’ti.
கிச்சே²னாதி ந து³க்க²ப்படிபதா³ய. பு³த்³தா⁴னஞ்ஹி சத்தாரோபி மக்³கா³ ஸுக²ப்படிபதா³வ ஹொந்தி. பாரமீபூரணகாலே பன ஸராக³ஸதோ³ஸஸமோஹஸ்ஸேவ ஸதோ ஆக³தாக³தானங் யாசகானங் அலங்கதப்படியத்தங் ஸீஸங் கந்தித்வா க³லலோஹிதங் நீஹரித்வா ஸுஅஞ்ஜிதானி அக்கீ²னி உப்பாடெத்வா குலவங்ஸப்பதீ³பங் புத்தங் மனாபசாரினிங் ப⁴ரியந்தி ஏவமாதீ³னி தெ³ந்தஸ்ஸ அஞ்ஞானி ச க²ந்திவாதி³ஸதி³ஸேஸு அத்தபா⁴வேஸு சே²ஜ்ஜபே⁴ஜ்ஜாதீ³னி பாபுணந்தஸ்ஸ ஆக³மனீயபடிபத³ங் ஸந்தா⁴யேதங் வுத்தங். ஹ-இதி வா ப்³யத்தந்தி ஏதஸ்மிங் அத்தே² நிபாதோ. ஏகங்ஸத்தே²தி கேசி. ஹ ப்³யத்தங் ஏகங்ஸேன வா அலங் நிப்பயோஜனங் ஏவங் கிச்சே²ன அதி⁴க³தங் த⁴ம்மங் தே³ஸேதுந்தி யோஜனா. ஹலந்தி வா அலந்தி இமினா ஸமானத்த²ங் பத³ங் ‘‘ஹலந்தி வதா³மீ’’திஆதீ³ஸு விய. ‘‘பகாஸித’’ந்திபி பட²ந்தி, தே³ஸிதந்தி அத்தோ². ஏவங் கிச்சே²ன அதி⁴க³தஸ்ஸ த⁴ம்மஸ்ஸ அலங் தே³ஸிதங் பரியத்தங் தே³ஸிதங், கோ அத்தோ² தே³ஸிதேனாதி வுத்தங் ஹோதி. ராக³தோ³ஸபரேதேஹீதி ராக³தோ³ஸபு²ட்டே²ஹி, பு²ட்ட²விஸேன விய ஸப்பேன ராகே³ன தோ³ஸேன ச ஸம்பு²ட்டே²ஹி அபி⁴பூ⁴தேஹீதி அத்தோ². அத² வா ராக³தோ³ஸபரேதேஹீதி ராக³தோ³ஸானுக³தேஹி, ராகே³ன ச தோ³ஸேன ச அனுப³ந்தே⁴ஹீதி அத்தோ².
Kicchenāti na dukkhappaṭipadāya. Buddhānañhi cattāropi maggā sukhappaṭipadāva honti. Pāramīpūraṇakāle pana sarāgasadosasamohasseva sato āgatāgatānaṃ yācakānaṃ alaṅkatappaṭiyattaṃ sīsaṃ kantitvā galalohitaṃ nīharitvā suañjitāni akkhīni uppāṭetvā kulavaṃsappadīpaṃ puttaṃ manāpacāriniṃ bhariyanti evamādīni dentassa aññāni ca khantivādisadisesu attabhāvesu chejjabhejjādīni pāpuṇantassa āgamanīyapaṭipadaṃ sandhāyetaṃ vuttaṃ. Ha-iti vā byattanti etasmiṃ atthe nipāto. Ekaṃsattheti keci. Ha byattaṃ ekaṃsena vā alaṃ nippayojanaṃ evaṃ kicchena adhigataṃ dhammaṃ desetunti yojanā. Halanti vā alanti iminā samānatthaṃ padaṃ ‘‘halanti vadāmī’’tiādīsu viya. ‘‘Pakāsita’’ntipi paṭhanti, desitanti attho. Evaṃ kicchena adhigatassa dhammassa alaṃ desitaṃ pariyattaṃ desitaṃ, ko attho desitenāti vuttaṃ hoti. Rāgadosaparetehīti rāgadosaphuṭṭhehi, phuṭṭhavisena viya sappena rāgena dosena ca samphuṭṭhehi abhibhūtehīti attho. Atha vā rāgadosaparetehīti rāgadosānugatehi, rāgena ca dosena ca anubandhehīti attho.
படிஸோதகா³மிந்தி (தீ³॰ நி॰ அட்ட²॰ 2.65; ம॰ நி॰ அட்ட²॰ 1.281; ஸங்॰ நி॰ அட்ட²॰ 1.1.172) நிச்சகா³ஹாதீ³னங் படிஸோதங் அனிச்சங் து³க்க²மனத்தா அஸுப⁴ந்தி ஏவங் க³தங் பவத்தங் சதுஸச்சத⁴ம்மந்தி அத்தோ². ராக³ரத்தாதி காமராகே³ன ப⁴வராகே³ன தி³ட்டி²ராகே³ன ச ரத்தா. ந த³க்க²ந்தீதி அனிச்சங் து³க்க²மனத்தா அஸுப⁴ந்தி இமினா ஸபா⁴வேன ந பஸ்ஸிஸ்ஸந்தி, தே அபஸ்ஸந்தே கோ ஸக்கி²ஸ்ஸதி அனிச்சந்திஆதி³னா ஸபா⁴வேன யாதா²வதோ த⁴ம்மங் ஜானாபேதுந்தி அதி⁴ப்பாயோ. ராக³தோ³ஸபரேததாபி நேஸங் ஸம்முள்ஹபா⁴வேனேவாதி ஆஹ ‘‘தமோக²ந்தே⁴ன ஆவுடா’’தி, அவிஜ்ஜாராஸினா அஜ்ஜொ²த்த²டாதி அத்தோ².
Paṭisotagāminti (dī. ni. aṭṭha. 2.65; ma. ni. aṭṭha. 1.281; saṃ. ni. aṭṭha. 1.1.172) niccagāhādīnaṃ paṭisotaṃ aniccaṃ dukkhamanattā asubhanti evaṃ gataṃ pavattaṃ catusaccadhammanti attho. Rāgarattāti kāmarāgena bhavarāgena diṭṭhirāgena ca rattā. Na dakkhantīti aniccaṃ dukkhamanattā asubhanti iminā sabhāvena na passissanti, te apassante ko sakkhissati aniccantiādinā sabhāvena yāthāvato dhammaṃ jānāpetunti adhippāyo. Rāgadosaparetatāpi nesaṃ sammuḷhabhāvenevāti āha ‘‘tamokhandhena āvuṭā’’ti, avijjārāsinā ajjhotthaṭāti attho.
அப்பொஸ்ஸுக்கதாய சித்தங் நமதீதி கஸ்மா பனஸ்ஸ ஏவங் சித்தங் நமி, நனு ஏஸ ‘‘முத்தோஹங் மோசெஸ்ஸாமி, திண்ணோஹங் தாரெஸ்ஸாமி,
Appossukkatāya cittaṃ namatīti kasmā panassa evaṃ cittaṃ nami, nanu esa ‘‘muttohaṃ mocessāmi, tiṇṇohaṃ tāressāmi,
கிங் மே அஞ்ஞாதவேஸேன, த⁴ம்மங் ஸச்சி²கதேனித⁴;
Kiṃ me aññātavesena, dhammaṃ sacchikatenidha;
ஸப்³ப³ஞ்ஞுதங் பாபுணித்வா, தாரயிஸ்ஸங் ஸதே³வக’’ந்தி. (பு³॰ வங்॰ 2.55) –
Sabbaññutaṃ pāpuṇitvā, tārayissaṃ sadevaka’’nti. (bu. vaṃ. 2.55) –
பத்த²னங் கத்வா பாரமியோ பூரெத்வா ஸப்³ப³ஞ்ஞுதங் பத்தோதி? ஸச்சமேவ, ததே³வ பச்சவெக்க²ணானுபா⁴வேன பனஸ்ஸ ஏவங் சித்தங் நமி. தஸ்ஸ ஹி ஸப்³ப³ஞ்ஞுதங் பத்வா ஸத்தானங் கிலேஸக³ஹனதங் த⁴ம்மஸ்ஸ ச க³ம்பீ⁴ரதங் பச்சவெக்க²ந்தஸ்ஸ ஸத்தானங் கிலேஸக³ஹனதா ச த⁴ம்மக³ம்பீ⁴ரதா ச ஸப்³பா³காரேன பாகடா ஜாதா. அத²ஸ்ஸ ‘‘இமே ஸத்தா கஞ்ஜியபுண்ணலாபு³ விய தக்கப⁴ரிதசாடி விய வஸாதேலபீதபிலோதிகா விய அஞ்ஜனமக்கி²தஹத்தோ² விய ச கிலேஸப⁴ரிதா அதிஸங்கிலிட்டா² ராக³ரத்தா தோ³ஸது³ட்டா² மோஹமுள்ஹா, தே கிங் நாம படிவிஜ்ஜி²ஸ்ஸந்தீ’’தி சிந்தயதோ கிலேஸக³ஹனபச்சவெக்க²ணானுபா⁴வேனபி ஏவங் சித்தங் நமி.
Patthanaṃ katvā pāramiyo pūretvā sabbaññutaṃ pattoti? Saccameva, tadeva paccavekkhaṇānubhāvena panassa evaṃ cittaṃ nami. Tassa hi sabbaññutaṃ patvā sattānaṃ kilesagahanataṃ dhammassa ca gambhīrataṃ paccavekkhantassa sattānaṃ kilesagahanatā ca dhammagambhīratā ca sabbākārena pākaṭā jātā. Athassa ‘‘ime sattā kañjiyapuṇṇalābu viya takkabharitacāṭi viya vasātelapītapilotikā viya añjanamakkhitahattho viya ca kilesabharitā atisaṃkiliṭṭhā rāgarattā dosaduṭṭhā mohamuḷhā, te kiṃ nāma paṭivijjhissantī’’ti cintayato kilesagahanapaccavekkhaṇānubhāvenapi evaṃ cittaṃ nami.
‘‘அயங் த⁴ம்மோ பத²வீஸந்தா⁴ரகஉத³கக்க²ந்தோ⁴ விய க³ம்பீ⁴ரோ, பப்³ப³தேன படிச்சா²தெ³த்வா ட²பிதோ ஸாஸபோ விய து³த்³த³ஸோ, ஸததா⁴ பி⁴ன்னஸ்ஸ வாலஸ்ஸ கோடி விய அணு. மயா ஹி இமங் த⁴ம்மங் படிவிஜ்ஜி²துங் வாயமந்தேன அதி³ன்னங் தா³னங் நாம நத்தி², அரக்கி²தங் ஸீலங் நாம நத்தி², அபரிபூரிதா காசி பாரமீ நாம நத்தி², தஸ்ஸ மே நிருஸ்ஸாஹங் விய மாரப³லங் வித⁴மந்தஸ்ஸபி பத²வீ ந கம்பித்த², பட²மயாமே புப்³பே³னிவாஸங் அனுஸ்ஸரந்தஸ்ஸபி ந கம்பித்த², மஜ்ஜி²மயாமே தி³ப்³ப³சக்கு²ங் விஸோதெ⁴ந்தஸ்ஸபி ந கம்பித்த², பச்சி²மயாமே பன படிச்சஸமுப்பாத³ங் படிவிஜ்ஜ²ந்தஸ்ஸேவ மே த³ஸஸஹஸ்ஸிலோகதா⁴து கம்பித்த². இதி மாதி³ஸேனபி திக்க²ஞாணேன கிச்சே²னேவாயங் த⁴ம்மோ படிவித்³தோ⁴, தங் லோகியமஹாஜனா கத²ங் படிவிஜ்ஜி²ஸ்ஸந்தீ’’தி த⁴ம்மக³ம்பீ⁴ரதாய பச்சவெக்க²ணானுபா⁴வேனபி ஏவங் சித்தங் நமீதி வேதி³தப்³ப³ங்.
‘‘Ayaṃ dhammo pathavīsandhārakaudakakkhandho viya gambhīro, pabbatena paṭicchādetvā ṭhapito sāsapo viya duddaso, satadhā bhinnassa vālassa koṭi viya aṇu. Mayā hi imaṃ dhammaṃ paṭivijjhituṃ vāyamantena adinnaṃ dānaṃ nāma natthi, arakkhitaṃ sīlaṃ nāma natthi, aparipūritā kāci pāramī nāma natthi, tassa me nirussāhaṃ viya mārabalaṃ vidhamantassapi pathavī na kampittha, paṭhamayāme pubbenivāsaṃ anussarantassapi na kampittha, majjhimayāme dibbacakkhuṃ visodhentassapi na kampittha, pacchimayāme pana paṭiccasamuppādaṃ paṭivijjhantasseva me dasasahassilokadhātu kampittha. Iti mādisenapi tikkhañāṇena kicchenevāyaṃ dhammo paṭividdho, taṃ lokiyamahājanā kathaṃ paṭivijjhissantī’’ti dhammagambhīratāya paccavekkhaṇānubhāvenapi evaṃ cittaṃ namīti veditabbaṃ.
அபிச ப்³ரஹ்முனா யாசிதே தே³ஸேதுகாமதாயபிஸ்ஸ ஏவங் சித்தங் நமி. ஜானாதி ஹி ப⁴க³வா ‘‘மம அப்பொஸ்ஸுக்கதாய சித்தே நமமானே மஹாப்³ரஹ்மா த⁴ம்மதே³ஸனங் யாசிஸ்ஸதி, இமே ச ஸத்தா ப்³ரஹ்மக³ருகா, தே ‘ஸத்தா² கிர த⁴ம்மங் ந தே³ஸேதுகாமோ அஹோஸி, அத² நங் மஹாப்³ரஹ்மா யாசித்வா தே³ஸாபேதி, ஸந்தோ வத போ⁴ த⁴ம்மோ பணீதோ’தி மஞ்ஞமானா ஸுஸ்ஸூஸிஸ்ஸந்தீ’’தி. இத³ம்பிஸ்ஸ காரணங் படிச்ச அப்பொஸ்ஸுக்கதாய சித்தங் நமி, நோ த⁴ம்மதே³ஸனாயாதி வேதி³தப்³ப³ங்.
Apica brahmunā yācite desetukāmatāyapissa evaṃ cittaṃ nami. Jānāti hi bhagavā ‘‘mama appossukkatāya citte namamāne mahābrahmā dhammadesanaṃ yācissati, ime ca sattā brahmagarukā, te ‘satthā kira dhammaṃ na desetukāmo ahosi, atha naṃ mahābrahmā yācitvā desāpeti, santo vata bho dhammo paṇīto’ti maññamānā sussūsissantī’’ti. Idampissa kāraṇaṃ paṭicca appossukkatāya cittaṃ nami, no dhammadesanāyāti veditabbaṃ.
8. ஸஹம்பதிஸ்ஸாதி ஸோ கிர கஸ்ஸபஸ்ஸ ப⁴க³வதோ ஸாஸனே ஸஹகோ நாம தே²ரோ பட²மஜ்ஜா²னங் நிப்³ப³த்தெத்வா பட²மஜ்ஜா²னபூ⁴மியங் கப்பாயுகப்³ரஹ்மா ஹுத்வா நிப்³ப³த்தோ, தத்ர நங் ஸஹம்பதி ப்³ரஹ்மாதி ஸஞ்ஜானந்தி. தங் ஸந்தா⁴யாஹ ‘‘ப்³ரஹ்முனோ ஸஹம்பதிஸ்ஸா’’தி. நஸ்ஸதி வதாதி ஸோ கிர இமங் ஸத்³த³ங் ததா² நிச்சா²ரேதி, யதா² த³ஸஸஹஸ்ஸிலோகதா⁴துப்³ரஹ்மானோ ஸுத்வா ஸப்³பே³ ஸன்னிபதிங்ஸு. அப்பரஜக்க²ஜாதிகாதி பஞ்ஞாமயே அக்கி²ம்ஹி அப்பங் பரித்தங் ராக³தோ³ஸமோஹரஜங் ஏதேஸங் ஏவங்ஸபா⁴வாதி அப்பரஜக்க²ஜாதிகா. அப்பங் ராகா³தி³ரஜங் யேஸங் தே ஸபா⁴வா அப்பரஜக்க²ஜாதிகாதி ஏவமெத்த² அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³. அஸ்ஸவனதாதி ‘‘ஸயங் அபி⁴ஞ்ஞா’’திஆதீ³ஸு விய கரணத்தே² பச்சத்தவசனங், அஸ்ஸவனதாயாதி அத்தோ². ப⁴விஸ்ஸந்தீதி புரிமபு³த்³தே⁴ஸு த³ஸபுஞ்ஞகிரியவஸேன கதாதி⁴காரா பரிபாகக³தபது³மானி விய ஸூரியரஸ்மிஸம்ப²ஸ்ஸங் த⁴ம்மதே³ஸனங்யேவ ஆகங்க²மானா சதுப்பதி³ககா³தா²வஸானே அரியபூ⁴மிங் ஓக்கமனாரஹா ந ஏகோ, ந த்³வே, அனேகஸதஸஹஸ்ஸா த⁴ம்மஸ்ஸ அஞ்ஞாதாரோ ப⁴விஸ்ஸந்தீதி த³ஸ்ஸேதி.
8.Sahampatissāti so kira kassapassa bhagavato sāsane sahako nāma thero paṭhamajjhānaṃ nibbattetvā paṭhamajjhānabhūmiyaṃ kappāyukabrahmā hutvā nibbatto, tatra naṃ sahampati brahmāti sañjānanti. Taṃ sandhāyāha ‘‘brahmuno sahampatissā’’ti. Nassati vatāti so kira imaṃ saddaṃ tathā nicchāreti, yathā dasasahassilokadhātubrahmāno sutvā sabbe sannipatiṃsu. Apparajakkhajātikāti paññāmaye akkhimhi appaṃ parittaṃ rāgadosamoharajaṃ etesaṃ evaṃsabhāvāti apparajakkhajātikā. Appaṃ rāgādirajaṃ yesaṃ te sabhāvā apparajakkhajātikāti evamettha attho daṭṭhabbo. Assavanatāti ‘‘sayaṃ abhiññā’’tiādīsu viya karaṇatthe paccattavacanaṃ, assavanatāyāti attho. Bhavissantīti purimabuddhesu dasapuññakiriyavasena katādhikārā paripākagatapadumāni viya sūriyarasmisamphassaṃ dhammadesanaṃyeva ākaṅkhamānā catuppadikagāthāvasāne ariyabhūmiṃ okkamanārahā na eko, na dve, anekasatasahassā dhammassa aññātāro bhavissantīti dasseti.
பாதுரஹோஸீதி பாதுப⁴வி. ஸமலேஹி சிந்திதோதி ஸமலேஹி பூரணகஸ்ஸபாதீ³ஹி ச²ஹி ஸத்தா²ரேஹி சிந்திதோ. தே ஹி புரேதரங் உப்பஜ்ஜித்வா ஸகலஜம்பு³தீ³பே கண்டகே பத்த²ரமானா விய விஸங் ஸிஞ்சமானா விய ச ஸமலங் மிச்சா²தி³ட்டி²த⁴ம்மங் தே³ஸயிங்ஸு. தே கிர பு³த்³த⁴கோலாஹலானுஸ்ஸவேன ஸஞ்ஜாதகுதூஹலா லோகங் வஞ்செத்வா கோஹஞ்ஞே ட²த்வா ஸப்³ப³ஞ்ஞுதங் படிஜானந்தா யங் கிஞ்சி அத⁴ம்மங்யேவ த⁴ம்மோதி தீ³பேஸுங். அபாபுரேதந்தி விவர ஏதங். அமதஸ்ஸ த்³வாரந்தி அமதஸ்ஸ நிப்³பா³னஸ்ஸ த்³வாரபூ⁴தங் அரியமக்³க³ங். இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – ஏதங் கஸ்ஸபஸ்ஸ ப⁴க³வதோ ஸாஸனந்தரதா⁴னதோ பபு⁴தி பிஹிதங் நிப்³பா³னநக³ரஸ்ஸ மஹாத்³வாரங் அரியமக்³க³ங் ஸத்³த⁴ம்மதே³ஸனாஹத்தே²ன அபாபுர விவர உக்³கா⁴டேஹீதி. ஸுணந்து த⁴ம்மங் விமலேனானுபு³த்³த⁴ந்தி இமே ஸத்தா ராகா³தி³மலானங் அபா⁴வதோ விமலேன ஸம்மாஸம்பு³த்³தே⁴ன அனுபு³த்³த⁴ங் சதுஸச்சத⁴ம்மங் ஸுணந்து தாவ ப⁴க³வாதி யாசதி.
Pāturahosīti pātubhavi. Samalehi cintitoti samalehi pūraṇakassapādīhi chahi satthārehi cintito. Te hi puretaraṃ uppajjitvā sakalajambudīpe kaṇṭake pattharamānā viya visaṃ siñcamānā viya ca samalaṃ micchādiṭṭhidhammaṃ desayiṃsu. Te kira buddhakolāhalānussavena sañjātakutūhalā lokaṃ vañcetvā kohaññe ṭhatvā sabbaññutaṃ paṭijānantā yaṃ kiñci adhammaṃyeva dhammoti dīpesuṃ. Apāpuretanti vivara etaṃ. Amatassa dvāranti amatassa nibbānassa dvārabhūtaṃ ariyamaggaṃ. Idaṃ vuttaṃ hoti – etaṃ kassapassa bhagavato sāsanantaradhānato pabhuti pihitaṃ nibbānanagarassa mahādvāraṃ ariyamaggaṃ saddhammadesanāhatthena apāpura vivara ugghāṭehīti. Suṇantu dhammaṃ vimalenānubuddhanti ime sattā rāgādimalānaṃ abhāvato vimalena sammāsambuddhena anubuddhaṃ catusaccadhammaṃ suṇantu tāva bhagavāti yācati.
ஸேலபப்³ப³தோ உச்சோ ஹோதி தி²ரோ ச, ந பங்ஸுபப்³ப³தோ மிஸ்ஸகபப்³ப³தோ வாதி ஆஹ ‘‘ஸேலே யதா² பப்³ப³தமுத்³த⁴னிட்டி²தோ’’தி. தஸ்ஸத்தோ² ‘‘ஸேலமயே ஏகக்³க⁴னே பப்³ப³தமுத்³த⁴னி யதா²டி²தோவ. ந ஹி தத்த² டி²தஸ்ஸ த³ஸ்ஸனத்த²ங் கீ³வுக்கி²பனபஸாரணாதி³கிச்சங் அத்தீ²’’தி. ததூ²பமந்தி தப்படிபா⁴க³ங் ஸேலபப்³ப³தூபமங். த⁴ம்மமயங் பாஸாத³ந்தி லோகுத்தரத⁴ம்மமாஹ. ஸோ ஹி ஸப்³ப³ஸோ பஸாதா³வஹோ ஸப்³ப³த⁴ம்மே அதிக்கம்ம அப்³பு⁴க்³க³தட்டே²ன பாஸாத³ஸதி³ஸோ ச, பஞ்ஞாபரியாயோ வா இத⁴ த⁴ம்ம-ஸத்³தோ³. பஞ்ஞா ஹி அப்³பு⁴க்³க³தட்டே²ன பாஸாதோ³தி அபி⁴த⁴ம்மே நித்³தி³ட்டா². ததா² சாஹ –
Selapabbato ucco hoti thiro ca, na paṃsupabbato missakapabbato vāti āha ‘‘sele yathā pabbatamuddhaniṭṭhito’’ti. Tassattho ‘‘selamaye ekagghane pabbatamuddhani yathāṭhitova. Na hi tattha ṭhitassa dassanatthaṃ gīvukkhipanapasāraṇādikiccaṃ atthī’’ti. Tathūpamanti tappaṭibhāgaṃ selapabbatūpamaṃ. Dhammamayaṃ pāsādanti lokuttaradhammamāha. So hi sabbaso pasādāvaho sabbadhamme atikkamma abbhuggataṭṭhena pāsādasadiso ca, paññāpariyāyo vā idha dhamma-saddo. Paññā hi abbhuggataṭṭhena pāsādoti abhidhamme niddiṭṭhā. Tathā cāha –
‘‘பஞ்ஞாபாஸாத³மாருய்ஹ, அஸோகோ ஸோகினிங் பஜங்;
‘‘Paññāpāsādamāruyha, asoko sokiniṃ pajaṃ;
பப்³ப³தட்டோ²வ பூ⁴மட்டே², தீ⁴ரோ பா³லே அவெக்க²தீ’’தி. (த⁴॰ ப॰ 28);
Pabbataṭṭhova bhūmaṭṭhe, dhīro bāle avekkhatī’’ti. (dha. pa. 28);
அயங் பனெத்த² ஸங்கே²பத்தோ² – யதா² ஸேலபப்³ப³தமுத்³த⁴னி யதா²டி²தோவ சக்கு²மா புரிஸோ ஸமந்ததோ ஜனதங் பஸ்ஸெய்ய, ததா² த்வம்பி ஸுமேத⁴ ஸுந்த³ரபஞ்ஞ ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணேன ஸமந்தசக்கு² ப⁴க³வா த⁴ம்மமயங் பஞ்ஞாமயங் பாஸாத³மாருய்ஹ ஸயங் அபேதஸோகோ ஸோகாவதிண்ணங் ஜாதிஜராபி⁴பூ⁴தங் ஜனதங் அவெக்க²ஸ்ஸு உபதா⁴ரய உபபரிக்கா²தி. அயங் பனெத்த² அதி⁴ப்பாயோ – யதா² ஹி பப்³ப³தபாதே³ ஸமந்தா மஹந்தங் கெ²த்தங் கத்வா தத்த² கேதா³ரபாளீஸு குடிகாயோ கத்வா ரத்திங் அக்³கி³ங் ஜாலெய்யுங், சதுரங்க³ஸமன்னாக³தஞ்ச அந்த⁴காரங் அஸ்ஸ, அத² தஸ்ஸ பப்³ப³தஸ்ஸ மத்த²கே ட²த்வா சக்கு²மதோ புரிஸஸ்ஸ பூ⁴மிங் ஓலோகயதோ நேவ கெ²த்தங், ந கேதா³ரபாளியோ, ந குடியோ, ந தத்த² ஸயிதமனுஸ்ஸா பஞ்ஞாயெய்யுங் அனுஜ்ஜலபா⁴வதோ, குடிகாஸு பன அக்³கி³ஜாலாமத்தமேவ பஞ்ஞாயெய்ய உஜ்ஜலபா⁴வதோ, ஏவங் த⁴ம்மபாஸாத³ங் ஆருய்ஹ ஸத்தனிகாயங் ஓலோகயதோ ததா²க³தஸ்ஸ யே தே அகதகல்யாணா ஸத்தா, தே ஏகவிஹாரே த³க்கி²ணஜாணுபஸ்ஸே நிஸின்னாபி பு³த்³த⁴சக்கு²ஸ்ஸ ஆபாத²ங் நாக³ச்ச²ந்தி ஞாணக்³கி³னா அனுஜ்ஜலபா⁴வதோ அனுளாரபா⁴வதோ ச, ரத்திங் கி²த்தா ஸரா விய ஹொந்தி. யே பன கதகல்யாணா வேனெய்யபுக்³க³லா, தே ஏவஸ்ஸ தூ³ரேபி டி²தா ஆபாத²மாக³ச்ச²ந்தி பரிபக்கஞாணக்³கி³தாய ஸமுஜ்ஜலபா⁴வதோ உளாரஸந்தானதாய ச, ஸோ அக்³கி³ விய ஹிமவந்தபப்³ப³தோ விய ச. வுத்தம்பி சேதங் –
Ayaṃ panettha saṅkhepattho – yathā selapabbatamuddhani yathāṭhitova cakkhumā puriso samantato janataṃ passeyya, tathā tvampi sumedha sundarapañña sabbaññutaññāṇena samantacakkhu bhagavā dhammamayaṃ paññāmayaṃ pāsādamāruyha sayaṃ apetasoko sokāvatiṇṇaṃ jātijarābhibhūtaṃ janataṃ avekkhassu upadhāraya upaparikkhāti. Ayaṃ panettha adhippāyo – yathā hi pabbatapāde samantā mahantaṃ khettaṃ katvā tattha kedārapāḷīsu kuṭikāyo katvā rattiṃ aggiṃ jāleyyuṃ, caturaṅgasamannāgatañca andhakāraṃ assa, atha tassa pabbatassa matthake ṭhatvā cakkhumato purisassa bhūmiṃ olokayato neva khettaṃ, na kedārapāḷiyo, na kuṭiyo, na tattha sayitamanussā paññāyeyyuṃ anujjalabhāvato, kuṭikāsu pana aggijālāmattameva paññāyeyya ujjalabhāvato, evaṃ dhammapāsādaṃ āruyha sattanikāyaṃ olokayato tathāgatassa ye te akatakalyāṇā sattā, te ekavihāre dakkhiṇajāṇupasse nisinnāpi buddhacakkhussa āpāthaṃ nāgacchanti ñāṇagginā anujjalabhāvato anuḷārabhāvato ca, rattiṃ khittā sarā viya honti. Ye pana katakalyāṇā veneyyapuggalā, te evassa dūrepi ṭhitā āpāthamāgacchanti paripakkañāṇaggitāya samujjalabhāvato uḷārasantānatāya ca, so aggi viya himavantapabbato viya ca. Vuttampi cetaṃ –
‘‘தூ³ரே ஸந்தோ பகாஸெந்தி, ஹிமவந்தோவ பப்³ப³தோ;
‘‘Dūre santo pakāsenti, himavantova pabbato;
அஸந்தெத்த² ந தி³ஸ்ஸந்தி, ரத்திங் கி²த்தா யதா² ஸரா’’தி. (த⁴॰ ப॰ 304);
Asantettha na dissanti, rattiṃ khittā yathā sarā’’ti. (dha. pa. 304);
உட்டே²ஹீதி ப⁴க³வதோ த⁴ம்மதே³ஸனத்த²ங் சாரிகசரணங் யாசந்தோ ப⁴ணதி. உட்டே²ஹீதி வா த⁴ம்மதே³ஸனாய அப்பொஸ்ஸுக்கதாஸங்கா²தஸங்கோசாபத்திதோ கிலாஸுபா⁴வதோ உட்ட²ஹ. வீராதிஆதீ³ஸு ப⁴க³வா ஸாதிஸயசதுப்³பி³த⁴ஸம்மப்பதா⁴னவீரியவந்ததாய வீரோ, தே³வபுத்தமச்சுகிலேஸாபி⁴ஸங்கா²ரானங் விஜிதத்தா விஜிதஸங்கா³மோ, ஜாதிகந்தாராதி³தோ வேனெய்யஸத்த²ங் வாஹனஸமத்த²தாய நிப்³பா³னஸங்கா²தங் கே²மப்பதே³ஸங் ஸம்பாபனஸமத்த²தாய ஸத்த²வாஹோ, காமச்ச²ந்த³இணஸ்ஸ அபா⁴வதோ அணணோதி வேதி³தப்³போ³. யோ ஹி பரேஸங் இணங் க³ஹெத்வா வினாஸேதி, ஸோ தேஹி ‘‘இணங் தே³ஹீ’’தி தஜ்ஜமானோபி ப²ருஸங் வுச்சமானோபி வம்ப⁴மானோபி வதி⁴யமானோபி கிஞ்சி படிப்பஹரிதுங் ந ஸக்கோதி, ஸப்³ப³ங் திதிக்க²தி. திதிக்க²காரணஞ்ஹிஸ்ஸ தங் இணங் ஹோதி, ஏவமேவ யோ யம்ஹி காமச்ச²ந்தே³ன ரஜ்ஜதி, தண்ஹாக³ஹணேன தங் வத்து²ங் க³ண்ஹாதி, ஸோ தேன ப²ருஸங் வுச்சமானோபி வம்ப⁴மானோபி வதி⁴யமானோபி கிஞ்சி படிப்பஹரிதுங் ந ஸக்கோதி, ஸப்³ப³ங் திதிக்க²தி. திதிக்க²காரணஞ்ஹிஸ்ஸ ஸோ காமச்ச²ந்தோ³ ஹோதி க⁴ரஸாமிகேஹி விஹேடி²யமானானங் இத்தீ²னங் விய. கஸ்மா? இணஸதி³ஸத்தா காமச்ச²ந்த³ஸ்ஸ.
Uṭṭhehīti bhagavato dhammadesanatthaṃ cārikacaraṇaṃ yācanto bhaṇati. Uṭṭhehīti vā dhammadesanāya appossukkatāsaṅkhātasaṅkocāpattito kilāsubhāvato uṭṭhaha. Vīrātiādīsu bhagavā sātisayacatubbidhasammappadhānavīriyavantatāya vīro, devaputtamaccukilesābhisaṅkhārānaṃ vijitattā vijitasaṅgāmo, jātikantārādito veneyyasatthaṃ vāhanasamatthatāya nibbānasaṅkhātaṃ khemappadesaṃ sampāpanasamatthatāya satthavāho, kāmacchandaiṇassa abhāvato aṇaṇoti veditabbo. Yo hi paresaṃ iṇaṃ gahetvā vināseti, so tehi ‘‘iṇaṃ dehī’’ti tajjamānopi pharusaṃ vuccamānopi vambhamānopi vadhiyamānopi kiñci paṭippaharituṃ na sakkoti, sabbaṃ titikkhati. Titikkhakāraṇañhissa taṃ iṇaṃ hoti, evameva yo yamhi kāmacchandena rajjati, taṇhāgahaṇena taṃ vatthuṃ gaṇhāti, so tena pharusaṃ vuccamānopi vambhamānopi vadhiyamānopi kiñci paṭippaharituṃ na sakkoti, sabbaṃ titikkhati. Titikkhakāraṇañhissa so kāmacchando hoti gharasāmikehi viheṭhiyamānānaṃ itthīnaṃ viya. Kasmā? Iṇasadisattā kāmacchandassa.
9. அஜ்ஜே²ஸனந்தி க³ருட்டா²னீயங் பயிருபாஸித்வா க³ருதரங் பயோஜனங் உத்³தி³ஸ்ஸ அபி⁴பத்த²னா அஜ்ஜே²ஸனா, ஸாபி அத்த²தோ யாசனா ஏவ. பு³த்³த⁴சக்கு²னாதி இந்த்³ரியபரோபரியத்தஞாணேன ச ஆஸயானுஸயஞாணேன ச. இமேஸஞ்ஹி த்³வின்னங் ஞாணானங் பு³த்³த⁴சக்கூ²தி நாமங், ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணஸ்ஸ ஸமந்தசக்கூ²தி . ஹெட்டி²மானங் திண்ணங் மக்³க³ஞாணானங் த⁴ம்மசக்கூ²தி. அப்பரஜக்கே²திஆதீ³ஸு யேஸங் வுத்தனயேனேவ பஞ்ஞாசக்கு²ம்ஹி ராகா³தி³ரஜங் அப்பங், தே அப்பரஜக்கா². யேஸங் தங் மஹந்தங், தே மஹாரஜக்கா². யேஸங் ஸத்³தா⁴தீ³னி இந்த்³ரியானி திக்கா²னி, தே திக்கி²ந்த்³ரியா. யேஸங் தானி முதூ³னி, தே முதி³ந்த்³ரியா. யேஸங் தேயேவ ஸத்³தா⁴த³யோ ஆகாரா ஸுந்த³ரா, தே ஸ்வாகாரா. யே கதி²தகாரணங் ஸல்லக்கெ²ந்தி, ஸுகே²ன ஸக்கா ஹொந்தி விஞ்ஞாபேதுங், தே ஸுவிஞ்ஞாபயா. யே பரலோகஞ்சேவ வஜ்ஜஞ்ச ப⁴யதோ பஸ்ஸந்தி, தே பரலோகவஜ்ஜப⁴யத³ஸ்ஸாவினோ நாம.
9.Ajjhesananti garuṭṭhānīyaṃ payirupāsitvā garutaraṃ payojanaṃ uddissa abhipatthanā ajjhesanā, sāpi atthato yācanā eva. Buddhacakkhunāti indriyaparopariyattañāṇena ca āsayānusayañāṇena ca. Imesañhi dvinnaṃ ñāṇānaṃ buddhacakkhūti nāmaṃ, sabbaññutaññāṇassa samantacakkhūti . Heṭṭhimānaṃ tiṇṇaṃ maggañāṇānaṃ dhammacakkhūti. Apparajakkhetiādīsu yesaṃ vuttanayeneva paññācakkhumhi rāgādirajaṃ appaṃ, te apparajakkhā. Yesaṃ taṃ mahantaṃ, te mahārajakkhā. Yesaṃ saddhādīni indriyāni tikkhāni, te tikkhindriyā. Yesaṃ tāni mudūni, te mudindriyā. Yesaṃ teyeva saddhādayo ākārā sundarā, te svākārā. Ye kathitakāraṇaṃ sallakkhenti, sukhena sakkā honti viññāpetuṃ, te suviññāpayā. Ye paralokañceva vajjañca bhayato passanti, te paralokavajjabhayadassāvino nāma.
உப்பலானி எத்த² ஸந்தீதி உப்பலினீ, க³ச்சோ²பி ஜலாஸயோபி, இத⁴ பன ஜலாஸயோ அதி⁴ப்பேதோ, தஸ்மா உப்பலினியந்தி உப்பலவனேதி ஏவமத்தோ² க³ஹேதப்³போ³. இதோ பரேஸுபி ஏஸேவ நயோ. அந்தோனிமுக்³க³போஸீனீதி யானி உத³கஸ்ஸ அந்தோ நிமுக்³கா³னேவ ஹுத்வா புஸ்ஸந்தி வட்³ட⁴ந்தி, தானி அந்தோனிமுக்³க³போஸீனி. உத³கங் அச்சுக்³க³ம்ம திட்ட²ந்தீதி உத³கங் அதிக்கமித்வா திட்ட²ந்தி. தத்த² யானி அச்சுக்³க³ம்ம டி²தானி ஸூரியரஸ்மிஸம்ப²ஸ்ஸங் ஆக³மயமானானி, தானி அஜ்ஜ புப்ப²னகானி. யானி ஸமோத³கங் டி²தானி, தானி ஸ்வே புப்ப²னகானி. யானி உத³கா அனுக்³க³தானி அந்தோனிமுக்³க³போஸீனி, தானி ததியதி³வஸே புப்ப²னகானி. உத³கா பன அனுக்³க³தானி அஞ்ஞானிபி ஸரோக³உப்பலாதீ³னி நாம அத்தி², யானி நேவ புப்பி²ஸ்ஸந்தி மச்ச²கச்ச²பப⁴க்கா²னேவ ப⁴விஸ்ஸந்தி, தானி பாளிங் நாருள்ஹானி, ஆஹரித்வா பன தீ³பேதப்³பா³னீதி அட்ட²கதா²யங் பகாஸிதானி. யதே²வ ஹி தானி சதுப்³பி³தா⁴னி புப்பா²னி, ஏவமேவ உக்³க⁴டிதஞ்ஞூ விபஞ்சிதஞ்ஞூ நெய்யோ பத³பரமோதி சத்தாரோ புக்³க³லா.