Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³ன-அட்ட²கதா² • Apadāna-aṭṭhakathā

    1. பு³த்³த⁴அபதா³னவண்ணனா

    1. Buddhaapadānavaṇṇanā

    இதா³னி அப்³ப⁴ந்தரனிதா³னானந்தரங் அபதா³னட்ட²கத²ங் கதே²துகாமோ –

    Idāni abbhantaranidānānantaraṃ apadānaṭṭhakathaṃ kathetukāmo –

    ‘‘ஸபதா³னங் அபதா³னங், விசித்ரனயதே³ஸனங்;

    ‘‘Sapadānaṃ apadānaṃ, vicitranayadesanaṃ;

    யங் கு²த்³த³கனிகாயஸ்மிங், ஸங்கா³யிங்ஸு மஹேஸயோ;

    Yaṃ khuddakanikāyasmiṃ, saṅgāyiṃsu mahesayo;

    தஸ்ஸ தா³னி அனுப்பத்தோ, அத்த²ஸங்வண்ணனாக்கமோ’’தி.

    Tassa dāni anuppatto, atthasaṃvaṇṇanākkamo’’ti.

    தத்த² யங் அபதா³னங் தாவ ‘‘ஸகலங் பு³த்³த⁴வசனங் ஏகவிமுத்திரஸ’’ந்தி வுத்தத்தா ஏகரஸே ஸங்க³ஹங் க³ச்ச²தி, த⁴ம்மவினயவஸேன த்³விதா⁴ஸங்க³ஹே த⁴ம்மே ஸங்க³ஹங் க³ச்ச²தி, பட²மமஜ்ஜி²மபச்சி²மபு³த்³த⁴வசனேஸு மஜ்ஜி²மபு³த்³த⁴வசனே ஸங்க³ஹங் க³ச்ச²தி, வினயாபி⁴த⁴ம்மஸுத்தந்தபிடகேஸு ஸுத்தந்தபிடகே ஸங்க³ஹங் க³ச்ச²தி, தீ³க⁴னிகாயமஜ்ஜி²மஸங்யுத்தஅங்கு³த்தரகு²த்³த³கனிகாயேஸு பஞ்சஸு கு²த்³த³கனிகாயே ஸங்க³ஹங் க³ச்ச²தி, ஸுத்தங் கெ³ய்யங் வெய்யாகரணங் கா³தா² உதா³னங் இதிவுத்தகங் ஜாதகங் அப்³பு⁴தத⁴ம்மங் வேத³ல்லந்தி நவஸு ஸாஸனங்கே³ஸு கா³தா²ய ஸங்க³ஹிதங்.

    Tattha yaṃ apadānaṃ tāva ‘‘sakalaṃ buddhavacanaṃ ekavimuttirasa’’nti vuttattā ekarase saṅgahaṃ gacchati, dhammavinayavasena dvidhāsaṅgahe dhamme saṅgahaṃ gacchati, paṭhamamajjhimapacchimabuddhavacanesu majjhimabuddhavacane saṅgahaṃ gacchati, vinayābhidhammasuttantapiṭakesu suttantapiṭake saṅgahaṃ gacchati, dīghanikāyamajjhimasaṃyuttaaṅguttarakhuddakanikāyesu pañcasu khuddakanikāye saṅgahaṃ gacchati, suttaṃ geyyaṃ veyyākaraṇaṃ gāthā udānaṃ itivuttakaṃ jātakaṃ abbhutadhammaṃ vedallanti navasu sāsanaṅgesu gāthāya saṅgahitaṃ.

    ‘‘த்³வாஸீதி பு³த்³த⁴தோ க³ண்ஹிங், த்³வேஸஹஸ்ஸானி பி⁴க்கு²தோ;

    ‘‘Dvāsīti buddhato gaṇhiṃ, dvesahassāni bhikkhuto;

    சதுராஸீதிஸஹஸ்ஸானி, யேமே த⁴ம்மா பவத்தினோ’’தி. –

    Caturāsītisahassāni, yeme dhammā pavattino’’ti. –

    ஏவங் வுத்தசதுராஸீதிஸஹஸ்ஸத⁴ம்மக்க²ந்தே⁴ஸு கதிபயத⁴ம்மக்க²ந்த⁴ஸங்க³ஹிதங் ஹோதீதி.

    Evaṃ vuttacaturāsītisahassadhammakkhandhesu katipayadhammakkhandhasaṅgahitaṃ hotīti.

    இதா³னி தங் அபதா³னங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘திங்ஸபாரமிஸம்புண்ணா, த⁴ம்மராஜா அஸங்கி²யா’’தி ஆஹ. தத்த² த³ஸபாரமிதாவ பச்சி²மமஜ்ஜி²முக்கட்ட²வஸேன த³ஸபாரமீத³ஸஉபபாரமீத³ஸபரமத்த²பாரமீனங் வஸேன ஸமத்திங்ஸபாரமீ. தாஹி ஸங்ஸுட்டு² புண்ணா ஸம்புண்ணா ஸமன்னாக³தா ஸமங்கீ³பூ⁴தா அஜ்ஜா²பன்னா ஸங்யுத்தாதி திங்ஸபாரமிஸம்புண்ணா. ஸகலலோகத்தயவாஸினே ஸத்தனிகாயே மெத்தாகருணாமுதி³தாஉபெக்கா²ஸங்கா²தாஹி சதூஹி ப்³ரஹ்மவிஹாரஸமாபத்தீஹி வா ப²லஸமாபத்திவிஹாரேன வா ஏகசித்தபா⁴வேன அத்தனோ ச காயே ரஞ்ஜெந்தி அல்லீயாபெந்தீதி ராஜானோ, த⁴ம்மேன ராஜானோ த⁴ம்மராஜா, இத்த²ம்பூ⁴தா பு³த்³தா⁴. த³ஸஸதங் ஸஹஸ்ஸங் த³ஸஸஹஸ்ஸங் ஸதஸஹஸ்ஸங் த³ஸஸதஸஹஸ்ஸங் கோடி பகோடி கோடிப்பகோடி நஹுதங் நின்னஹுதங் அக்கோ²பி⁴ணி பி³ந்து³ அப்³பு³த³ங் நிரப்³பு³த³ங் அஹஹங் அப³ப³ங் அடடங் ஸோக³ந்தி⁴கங் உப்பலங் குமுத³ங் புண்ட³ரிகங் பது³மங் கதா²னங் மஹாகதா²னங் அஸங்க்²யெய்யானங் வஸேன அஸங்கி²யா ஸங்கா²ரஹிதா த⁴ம்மராஜானோ அதீதா விக³தா நிருத்³தா⁴ அப்³ப⁴த்த²ங் க³தாதி அதி⁴ப்பாயோ.

    Idāni taṃ apadānaṃ dassento ‘‘tiṃsapāramisampuṇṇā, dhammarājā asaṅkhiyā’’ti āha. Tattha dasapāramitāva pacchimamajjhimukkaṭṭhavasena dasapāramīdasaupapāramīdasaparamatthapāramīnaṃ vasena samattiṃsapāramī. Tāhi saṃsuṭṭhu puṇṇā sampuṇṇā samannāgatā samaṅgībhūtā ajjhāpannā saṃyuttāti tiṃsapāramisampuṇṇā. Sakalalokattayavāsine sattanikāye mettākaruṇāmuditāupekkhāsaṅkhātāhi catūhi brahmavihārasamāpattīhi vā phalasamāpattivihārena vā ekacittabhāvena attano ca kāye rañjenti allīyāpentīti rājāno, dhammena rājāno dhammarājā, itthambhūtā buddhā. Dasasataṃ sahassaṃ dasasahassaṃ satasahassaṃ dasasatasahassaṃ koṭi pakoṭi koṭippakoṭi nahutaṃ ninnahutaṃ akkhobhiṇi bindu abbudaṃ nirabbudaṃ ahahaṃ ababaṃ aṭaṭaṃ sogandhikaṃ uppalaṃ kumudaṃ puṇḍarikaṃ padumaṃ kathānaṃ mahākathānaṃ asaṅkhyeyyānaṃ vasena asaṅkhiyā saṅkhārahitā dhammarājāno atītā vigatā niruddhā abbhatthaṃ gatāti adhippāyo.

    6. தேஸு அதீதபு³த்³தே⁴ஸு கதாதி⁴காரஞ்ச அத்தனா போ³தி⁴ஸத்தபூ⁴தேன சக்கவத்திரஞ்ஞா ஹுத்வா கதஸம்பா⁴ரஞ்ச ஆனந்த³த்தே²ரேன புட்டோ² ப⁴க³வா ‘‘ஸம்போ³தி⁴ங் பு³த்³த⁴ஸெட்டா²ன’’ந்திஆதி³மாஹ. போ⁴ ஆனந்த³, மம அபதா³னங் ஸுணோஹீதி அதி⁴ப்பாயோ. ஆனந்த³, அஹங் புப்³பே³ போ³தி⁴ஸம்பா⁴ரபூரணகாலே சக்கவத்திராஜா ஹுத்வா ஸெட்டா²னங் பஸட்டா²னங் படிவித்³த⁴சதுஸச்சானங் பு³த்³தா⁴னங் ஸம்போ³தி⁴ங் சதுஸச்சமக்³க³ஞாணங் ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணங் வா ஸிரஸா அபி⁴வாத³யேதி ஸம்ப³ந்தோ⁴ . ஸஸங்கே⁴ ஸாவகஸங்க⁴ஸஹிதே லோகனாயகே லோகஜெட்டே² பு³த்³தே⁴ த³ஸஹி அங்கு³லீஹி உபோ⁴ஹி ஹத்த²புடேஹி நமஸ்ஸித்வா வந்தி³த்வா ஸிரஸா ஸீஸேன அபி⁴வாத³யே ஆத³ரேன தோ²மனங் கத்வா பணாமங் கரோமீதி அத்தோ².

    6. Tesu atītabuddhesu katādhikārañca attanā bodhisattabhūtena cakkavattiraññā hutvā katasambhārañca ānandattherena puṭṭho bhagavā ‘‘sambodhiṃ buddhaseṭṭhāna’’ntiādimāha. Bho ānanda, mama apadānaṃ suṇohīti adhippāyo. Ānanda, ahaṃ pubbe bodhisambhārapūraṇakāle cakkavattirājā hutvā seṭṭhānaṃ pasaṭṭhānaṃ paṭividdhacatusaccānaṃ buddhānaṃ sambodhiṃ catusaccamaggañāṇaṃ sabbaññutaññāṇaṃ vā sirasā abhivādayeti sambandho . Sasaṅghe sāvakasaṅghasahite lokanāyake lokajeṭṭhe buddhe dasahi aṅgulīhi ubhohi hatthapuṭehi namassitvā vanditvā sirasā sīsena abhivādaye ādarena thomanaṃ katvā paṇāmaṃ karomīti attho.

    7. யாவதா பு³த்³த⁴கெ²த்தேஸூதி த³ஸஸஹஸ்ஸசக்கவாளேஸு பு³த்³த⁴கெ²த்தேஸு, ஆகாஸட்டா² ஆகாஸக³தா, பூ⁴மட்டா² பூ⁴மிதலக³தா, வேளுரியாத³யோ ஸத்த ரதனா அஸங்கி²யா ஸங்கா²ரஹிதா, யாவதா யத்தகா, விஜ்ஜந்தி. தானி ஸப்³பா³னி மனஸா சித்தேன ஸமாஹரே, ஸங் ஸுட்டு² சித்தேன அதி⁴ட்ட²ஹித்வா ஆஹரிஸ்ஸாமீதி அத்தோ², மம பாஸாத³ஸ்ஸ ஸாமந்தா ராஸிங் கரோமீதி அத்தோ².

    7.Yāvatā buddhakhettesūti dasasahassacakkavāḷesu buddhakhettesu, ākāsaṭṭhā ākāsagatā, bhūmaṭṭhā bhūmitalagatā, veḷuriyādayo satta ratanā asaṅkhiyā saṅkhārahitā, yāvatā yattakā, vijjanti. Tāni sabbāni manasā cittena samāhare, saṃ suṭṭhu cittena adhiṭṭhahitvā āharissāmīti attho, mama pāsādassa sāmantā rāsiṃ karomīti attho.

    8. தத்த² ரூபியபூ⁴மியந்தி தஸ்மிங் அனேகபூ⁴மிம்ஹி பாஸாதே³ ரூபியமயங் ரஜதமயங் பூ⁴மிங் நிம்மிதந்தி அத்தோ². அஹங் ரதனமயங் ஸத்தஹி ரதனேஹி நிம்மிதங் அனேகஸதபூ⁴மிகங் பாஸாத³ங் உப்³பி³த்³த⁴ங் உக்³க³தங் நப⁴முக்³க³தங் ஆகாஸே ஜோதமானங் மாபயிந்தி அத்தோ².

    8.Tattha rūpiyabhūmiyanti tasmiṃ anekabhūmimhi pāsāde rūpiyamayaṃ rajatamayaṃ bhūmiṃ nimmitanti attho. Ahaṃ ratanamayaṃ sattahi ratanehi nimmitaṃ anekasatabhūmikaṃ pāsādaṃ ubbiddhaṃ uggataṃ nabhamuggataṃ ākāse jotamānaṃ māpayinti attho.

    9. தமேவ பாஸாத³ங் வண்ணெந்தோ ‘‘விசித்தத²ம்ப⁴’’ந்த்யாதி³மாஹ. விசித்தேஹி அனேகேஹி மஸாரக³ல்லாதி³வண்ணேஹி த²ம்பே⁴ஹி உஸ்ஸாபிதங் ஸுகதங் ஸுட்டு² கதங் லக்க²ணயுத்தங் ஆரோஹபரிணாஹவஸேன ஸுட்டு² விப⁴த்தங் அனேககோடிஸதக்³க⁴னதோரணனிம்மிதத்தா மஹாரஹங். புனபி கிங் விஸிட்ட²ங்? கனகமயஸங்கா⁴டங் ஸுவண்ணேஹி கததுலாஸங்கா⁴டவலயேஹி யுத்தங், தத்த² உஸ்ஸாபிதகொந்தேஹி ச ச²த்தேஹி ச மண்டி³தங் ஸோபி⁴தங் பாஸாத³ந்தி ஸம்ப³ந்தோ⁴.

    9. Tameva pāsādaṃ vaṇṇento ‘‘vicittathambha’’ntyādimāha. Vicittehi anekehi masāragallādivaṇṇehi thambhehi ussāpitaṃ sukataṃ suṭṭhu kataṃ lakkhaṇayuttaṃ ārohapariṇāhavasena suṭṭhu vibhattaṃ anekakoṭisatagghanatoraṇanimmitattā mahārahaṃ. Punapi kiṃ visiṭṭhaṃ? Kanakamayasaṅghāṭaṃ suvaṇṇehi katatulāsaṅghāṭavalayehi yuttaṃ, tattha ussāpitakontehi ca chattehi ca maṇḍitaṃ sobhitaṃ pāsādanti sambandho.

    10. புனபி பாஸாத³ஸ்ஸேவ ஸோப⁴ங் வண்ணெந்தோ ‘‘பட²மா வேளுரியா பூ⁴மீ’’த்யாதி³மாஹ. தஸ்ஸ அனேகஸதபூ⁴மிபாஸாத³ஸ்ஸ ஸுபா⁴ இட்டா² கந்தா மனாபா அப்³ப⁴ஸமா வலாஹகபடலஸதி³ஸா விமலா நிம்மலா வேளுரியமணிமயா நீலவண்ணா பட²மா பூ⁴மி அஹோஸீதி அத்தோ². ஜலஜனளினபது³மேஹி ஆகிண்ணா ஸமங்கீ³பூ⁴தா வராய உத்தமாய கஞ்சனபூ⁴மியா ஸுவண்ணபூ⁴மியாவ ஸோப⁴தீதி அத்தோ².

    10. Punapi pāsādasseva sobhaṃ vaṇṇento ‘‘paṭhamā veḷuriyā bhūmī’’tyādimāha. Tassa anekasatabhūmipāsādassa subhā iṭṭhā kantā manāpā abbhasamā valāhakapaṭalasadisā vimalā nimmalā veḷuriyamaṇimayā nīlavaṇṇā paṭhamā bhūmi ahosīti attho. Jalajanaḷinapadumehi ākiṇṇā samaṅgībhūtā varāya uttamāya kañcanabhūmiyā suvaṇṇabhūmiyāva sobhatīti attho.

    11. தஸ்ஸேவ பாஸாத³ஸ்ஸ காசி பூ⁴மி பவாளங்ஸா பவாளகொட்டா²ஸா பவாளவண்ணா, காசி பூ⁴மி லோஹிதகா லோஹிதவண்ணா, காசி பூ⁴மி ஸுபா⁴ மனோஹரா இந்த³கோ³பகவண்ணாபா⁴ ரஸ்மியோ நிச்ச²ரமானா, காசி பூ⁴மி த³ஸ தி³ஸா ஓபா⁴ஸதீதி அத்தோ².

    11. Tasseva pāsādassa kāci bhūmi pavāḷaṃsā pavāḷakoṭṭhāsā pavāḷavaṇṇā, kāci bhūmi lohitakā lohitavaṇṇā, kāci bhūmi subhā manoharā indagopakavaṇṇābhā rasmiyo niccharamānā, kāci bhūmi dasa disā obhāsatīti attho.

    12. தஸ்மிங்யேவ பாஸாதே³ நிய்யூஹா நிக்³க³தபமுக²ஸாலா ச ஸுவிப⁴த்தா ஸுட்டு² விப⁴த்தா கொட்டா²ஸதோ விஸுங் விஸுங் கதா ஸீஹபஞ்ஜரா ஸீஹத்³வாரா ச. சதுரோ வேதி³காதி சதூஹி வேதி³காவலயேஹி ஜாலகவாடேஹி ச மனோரமா மனஅல்லீயனகா க³ந்தா⁴வேளா க³ந்த⁴தா³மா ச ஓலம்ப³ந்தீதி அத்தோ².

    12. Tasmiṃyeva pāsāde niyyūhā niggatapamukhasālā ca suvibhattā suṭṭhu vibhattā koṭṭhāsato visuṃ visuṃ katā sīhapañjarā sīhadvārā ca. Caturo vedikāti catūhi vedikāvalayehi jālakavāṭehi ca manoramā manaallīyanakā gandhāveḷā gandhadāmā ca olambantīti attho.

    13. தஸ்மிங்யேவ பாஸாதே³ ஸத்தரதனபூ⁴ஸிதா ஸத்தரதனேஹி ஸோபி⁴தா கூடாகா³ரா. கிங் பூ⁴தா? நீலா நீலவண்ணா, பீதா பீதவண்ணா ஸுவண்ணவண்ணா, லோஹிதகா லோஹிதகவண்ணா ரத்தவண்ணா, ஓதா³தா ஓதா³தவண்ணா ஸேதவண்ணா, ஸுத்³த⁴காளகா அமிஸ்ஸகாளவண்ணா, கூடாகா³ரவரூபேதா கூடாகா³ரவரேஹி கண்ணிககூடாகா³ரவரேஹி உபேதோ ஸமன்னாக³தோ ஸோ பாஸாதோ³தி அத்தோ².

    13. Tasmiṃyeva pāsāde sattaratanabhūsitā sattaratanehi sobhitā kūṭāgārā. Kiṃ bhūtā? Nīlā nīlavaṇṇā, pītā pītavaṇṇā suvaṇṇavaṇṇā, lohitakā lohitakavaṇṇā rattavaṇṇā, odātā odātavaṇṇā setavaṇṇā, suddhakāḷakā amissakāḷavaṇṇā, kūṭāgāravarūpetā kūṭāgāravarehi kaṇṇikakūṭāgāravarehi upeto samannāgato so pāsādoti attho.

    14. தஸ்மிங்யேவ பாஸாதே³ ஓலோகமயா உத்³த⁴ம்முகா² பது³மா ஸுபுப்பி²தா பது³மா ஸோப⁴ந்தி, ஸீஹப்³யக்³கா⁴தீ³ஹி வாளமிக³க³ணேஹி ச ஹங்ஸகோஞ்சமயூராதி³பக்கி²ஸமூஹேஹி ச ஸோபி⁴தோ ஸோ பாஸாதோ³தி அத்தோ². அதிஉச்சோ ஹுத்வா நப⁴முக்³க³தத்தா நக்க²த்ததாரகாஹி ஆகிண்ணோ சந்த³ஸூரேஹி சந்த³ஸூரியரூபேஹி ச மண்டி³தோ ஸோ பாஸாதோ³தி அத்தோ².

    14. Tasmiṃyeva pāsāde olokamayā uddhammukhā padumā supupphitā padumā sobhanti, sīhabyagghādīhi vāḷamigagaṇehi ca haṃsakoñcamayūrādipakkhisamūhehi ca sobhito so pāsādoti attho. Atiucco hutvā nabhamuggatattā nakkhattatārakāhi ākiṇṇo candasūrehi candasūriyarūpehi ca maṇḍito so pāsādoti attho.

    15. ஸோ ஏவ சக்கவத்திஸ்ஸ பாஸாதோ³ ஹேமஜாலேன ஸுவண்ணஜாலேன ஸஞ்ச²ன்னா, ஸொண்ணகிங்கணிகாயுதோ ஸுவண்ணகிங்கணிகஜாலேஹி யுதோ ஸமன்னாக³தோதி அத்தோ². மனோரமா மனல்லீயனகா ஸொண்ணமாலா ஸுவண்ணபுப்ப²பந்தியோ வாதவேகே³ன வாதப்பஹாரேன கூஜந்தி ஸத்³த³ங் கரொந்தீதி அத்தோ².

    15. So eva cakkavattissa pāsādo hemajālena suvaṇṇajālena sañchannā, soṇṇakiṅkaṇikāyuto suvaṇṇakiṅkaṇikajālehi yuto samannāgatoti attho. Manoramā manallīyanakā soṇṇamālā suvaṇṇapupphapantiyo vātavegena vātappahārena kūjanti saddaṃ karontīti attho.

    16. மஞ்ஜெட்ட²கங் மஞ்ஜிட்ட²வண்ணங், லோஹிதகங் லோஹிதவண்ணங், பீதகங் பீதவண்ணங், ஹரிபிஞ்ஜரங் ஜம்போ³னத³ஸுவண்ணவண்ணங் பஞ்ஜரவண்ணஞ்ச த⁴ஜங் நானாரங்கே³ஹி அனேகேஹி வண்ணேஹி, ஸம்பீதங் ரஞ்ஜிதங் த⁴ஜங், உஸ்ஸிதங் தஸ்மிங் பாஸாதே³ உஸ்ஸாபிதங். த⁴ஜமாலினீதி லிங்க³விபல்லாஸவஸேன வுத்தங், த⁴ஜமாலாயுத்தோ ஸோ பாஸாதோ³தி அத்தோ².

    16.Mañjeṭṭhakaṃ mañjiṭṭhavaṇṇaṃ, lohitakaṃ lohitavaṇṇaṃ, pītakaṃ pītavaṇṇaṃ, haripiñjaraṃ jambonadasuvaṇṇavaṇṇaṃ pañjaravaṇṇañca dhajaṃ nānāraṅgehi anekehi vaṇṇehi, sampītaṃ rañjitaṃ dhajaṃ, ussitaṃ tasmiṃ pāsāde ussāpitaṃ. Dhajamālinīti liṅgavipallāsavasena vuttaṃ, dhajamālāyutto so pāsādoti attho.

    17. தஸ்மிங் பாஸாதே³ அத்த²ரணாத³யோ வண்ணெந்தோ ‘‘ந நங் ப³ஹூ’’த்யாதி³மாஹ. தத்த² நங் பாஸாத³ங் ப³ஹூஹி அவிஜ்ஜமானங் நாம நத்தீ²தி அத்தோ², நானாஸயனவிசித்தா அனேகேஹி அத்த²ரணேஹி விசித்தா ஸோபி⁴தா மஞ்சபீடா²தி³ஸயனா அனேகஸதா அனேகஸதஸங்க்²யா, கிங் பூ⁴தா? ப²லிகா ப²லிகமணிமயா ப²லிகாஹி கதா, ரஜதாமயா ரஜதேஹி கதா, மணிமயா நீலமணீஹி கதா, லோஹிதங்கா³ ரத்தஜாதிமணீஹி கதா, மஸாரக³ல்லமயா கப³ரவண்ணமணீஹி கதா, ஸண்ஹகாஸிகஸந்த²தா ஸண்ஹேஹி ஸுகு²மேஹி காஸிகவத்தே²ஹி அத்த²தா.

    17. Tasmiṃ pāsāde attharaṇādayo vaṇṇento ‘‘na naṃ bahū’’tyādimāha. Tattha naṃ pāsādaṃ bahūhi avijjamānaṃ nāma natthīti attho, nānāsayanavicittā anekehi attharaṇehi vicittā sobhitā mañcapīṭhādisayanā anekasatā anekasatasaṅkhyā, kiṃ bhūtā? Phalikā phalikamaṇimayā phalikāhi katā, rajatāmayā rajatehi katā, maṇimayā nīlamaṇīhi katā, lohitaṅgā rattajātimaṇīhi katā, masāragallamayā kabaravaṇṇamaṇīhi katā, saṇhakāsikasanthatā saṇhehi sukhumehi kāsikavatthehi atthatā.

    18. பாவுராதி பாவுரணா. கீதி³ஸா? கம்ப³லா லோமஸுத்தேஹி கதா, து³கூலா து³கூலபடேஹி கதா, சீனா சீனபடேஹி கதா, பத்துண்ணா பத்துண்ணதே³ஸே ஜாதபடேஹி கதா, பண்டு³ பண்டு³வண்ணா, விசித்தத்த²ரணங் அனேகேஹி அத்த²ரணேஹி பாவுரணேஹி ச விசித்தங், ஸப்³ப³ங் ஸயனங், மனஸா சித்தேன, அஹங் பஞ்ஞபேஸிந்தி அத்தோ².

    18.Pāvurāti pāvuraṇā. Kīdisā? Kambalā lomasuttehi katā, dukūlā dukūlapaṭehi katā, cīnā cīnapaṭehi katā, pattuṇṇā pattuṇṇadese jātapaṭehi katā, paṇḍu paṇḍuvaṇṇā, vicittattharaṇaṃ anekehi attharaṇehi pāvuraṇehi ca vicittaṃ, sabbaṃ sayanaṃ, manasā cittena, ahaṃ paññapesinti attho.

    19. ததே³வ பாஸாத³ங் வண்ணெந்தோ ‘‘தாஸு தாஸ்வேவ பூ⁴மீஸூ’’திஆதி³மாஹ. தத்த² ரதனகூடலங்கதந்தி ரதனமயகூடேஹி ரதனகண்ணிகாஹி அலங்கதங் ஸோபி⁴தந்தி அத்தோ². மணிவேரோசனா உக்காதி வேரோசனமணீஹி ரத்தமணீஹி கதா, உக்கா த³ண்ட³பதீ³பா. தா⁴ரயந்தா ஸுதிட்ட²ரேதி ஆகாஸே ஸுட்டு² தா⁴ரயந்தா க³ண்ஹந்தா அனேகஸதஜனா ஸுட்டு² திட்ட²ந்தீதி அத்தோ².

    19. Tadeva pāsādaṃ vaṇṇento ‘‘tāsu tāsveva bhūmīsū’’tiādimāha. Tattha ratanakūṭalaṅkatanti ratanamayakūṭehi ratanakaṇṇikāhi alaṅkataṃ sobhitanti attho. Maṇiverocanā ukkāti verocanamaṇīhi rattamaṇīhi katā, ukkā daṇḍapadīpā. Dhārayantā sutiṭṭhareti ākāse suṭṭhu dhārayantā gaṇhantā anekasatajanā suṭṭhu tiṭṭhantīti attho.

    20. புன ததே³வ பாஸாத³ங் வண்ணெந்தோ ‘‘ஸோப⁴ந்தி ஏஸிகாத²ம்பா⁴’’திஆதி³மாஹ. தத்த² ஏஸிகாத²ம்பா⁴ நாம நக³ரத்³வாரே ஸோப⁴னத்தா²ய நிகா²தா த²ம்பா⁴, ஸுபா⁴ இட்டா², கஞ்சனதோரணா ஸுவண்ணமயா, ஜம்போ³னதா³ ஜம்போ³னத³ஸுவண்ணமயா ச, ஸாரமயா க²தி³ரருக்க²ஸாரமயா ச ரஜதமயா ச தோரணா ஸோப⁴ந்தி, ஏஸிகா ச தோரணா ச தங் பாஸாத³ங் ஸோப⁴யந்தீதி அத்தோ².

    20. Puna tadeva pāsādaṃ vaṇṇento ‘‘sobhanti esikāthambhā’’tiādimāha. Tattha esikāthambhā nāma nagaradvāre sobhanatthāya nikhātā thambhā, subhā iṭṭhā, kañcanatoraṇā suvaṇṇamayā, jambonadā jambonadasuvaṇṇamayā ca, sāramayā khadirarukkhasāramayā ca rajatamayā ca toraṇā sobhanti, esikā ca toraṇā ca taṃ pāsādaṃ sobhayantīti attho.

    21. தஸ்மிங் பாஸாதே³ ஸுவிப⁴த்தா அனேகா ஸந்தீ⁴ கவாடேஹி ச அக்³க³ளேஹி ச சித்திதா ஸோபி⁴தா ஸந்தி⁴பரிக்கே²பா ஸோப⁴யந்தீதி அத்தோ², உப⁴தோதி தஸ்ஸ பாஸாத³ஸ்ஸ உபோ⁴ஸு பஸ்ஸேஸு, புண்ணக⁴டா அனேகேஹி பது³மேஹி அனேகேஹி ச உப்பலேஹி, ஸங்யுதா புண்ணா தங் பாஸாத³ங் ஸோப⁴யந்தீதி அத்தோ².

    21. Tasmiṃ pāsāde suvibhattā anekā sandhī kavāṭehi ca aggaḷehi ca cittitā sobhitā sandhiparikkhepā sobhayantīti attho, ubhatoti tassa pāsādassa ubhosu passesu, puṇṇaghaṭā anekehi padumehi anekehi ca uppalehi, saṃyutā puṇṇā taṃ pāsādaṃ sobhayantīti attho.

    22-23. ஏவங் பாஸாத³ஸ்ஸ ஸோப⁴ங் வண்ணெத்வா ரதனமயங் பாஸாத³ஞ்ச ஸக்காரஸம்மானஞ்ச பகாஸெந்தோ ‘‘அதீதே ஸப்³ப³பு³த்³தே⁴ சா’’திஆதி³மாஹ. தத்த² அதீதேதி அதிக்கந்தே விக³தே காலே ஜாதே பூ⁴தே, ஸஸங்கே⁴ ஸாவகஸமூஹஸஹிதே, ஸப்³பே³ லோகனாயகே பு³த்³தே⁴ ஸபா⁴வேன பகதிவண்ணேன ரூபேன ஸண்டா²னேன ச, ஸஸாவகே ஸாவகஸஹிதே, பு³த்³தே⁴ நிம்மினித்வா யேன த்³வாரேன பாஸாதோ³ பவிஸிதப்³போ³ ஹோதி , தேன த்³வாரேன பவிஸித்வா ஸஸாவகா ஸப்³பே³ பு³த்³தா⁴ ஸப்³ப³ஸொண்ணமயே ஸகலஸுவண்ணமயே, பீடே² நிஸின்னா அரியமண்ட³லா அரியஸமூஹா அஹேஸுந்தி அத்தோ².

    22-23. Evaṃ pāsādassa sobhaṃ vaṇṇetvā ratanamayaṃ pāsādañca sakkārasammānañca pakāsento ‘‘atīte sabbabuddhe cā’’tiādimāha. Tattha atīteti atikkante vigate kāle jāte bhūte, sasaṅghe sāvakasamūhasahite, sabbe lokanāyake buddhe sabhāvena pakativaṇṇena rūpena saṇṭhānena ca, sasāvake sāvakasahite, buddhe nimminitvā yena dvārena pāsādo pavisitabbo hoti , tena dvārena pavisitvā sasāvakā sabbe buddhā sabbasoṇṇamaye sakalasuvaṇṇamaye, pīṭhe nisinnā ariyamaṇḍalā ariyasamūhā ahesunti attho.

    24-25. ஏதரஹி வத்தமானே காலே அனுத்தரா உத்தரவிரஹிதா யேபு³த்³தா⁴ அத்தி² ஸங்விஜ்ஜந்தி, தே ச பச்சேகபு³த்³தே⁴ அனேகஸதே ஸயம்பூ⁴ ஸயமேவ பூ⁴தே அஞ்ஞாசரியரஹிதே, அபராஜிதே க²ந்த⁴கிலேஸாபி⁴ஸங்கா²ரமச்சுதே³வபுத்தமாரேஹி அபராஜிதே, ஜயமாபன்னே ஸந்தப்பேஸிந்தி அத்தோ². ப⁴வனங் மய்ஹங் பாஸாத³ங் அதீதகாலே ச வத்தமானகாலே ச, ஸப்³பே³ பு³த்³தா⁴ ஸமாருஹுங் ஸங் ஸுட்டு² ஆருஹிங்ஸூதி அத்தோ².

    24-25.Etarahi vattamāne kāle anuttarā uttaravirahitā ye ca buddhāatthi saṃvijjanti, te ca paccekabuddhe anekasate sayambhū sayameva bhūte aññācariyarahite, aparājite khandhakilesābhisaṅkhāramaccudevaputtamārehi aparājite, jayamāpanne santappesinti attho. Bhavanaṃ mayhaṃ pāsādaṃ atītakāle ca vattamānakāle ca, sabbe buddhā samāruhuṃ saṃ suṭṭhu āruhiṃsūti attho.

    26. யே தி³ப்³பா³ தி³வி ப⁴வா தி³ப்³பா³ தே³வலோகே ஜாதா, யேப³ஹூ கப்பருக்கா² அத்தி². யே ச மானுஸா மனுஸ்ஸே ஜாதா யே ச ப³ஹூ கப்பருக்கா² அத்தி², ததோ ஸப்³ப³ங் து³ஸ்ஸங் ஸமாஹந்த்வா ஸங் ஸுட்டு² ஆஹரித்வா தேசீவரானி காரெத்வா தே பச்சேகபு³த்³தே⁴ திசீவரேஹி அச்சா²தே³மீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴.

    26.Ye dibbā divi bhavā dibbā devaloke jātā, ye ca bahū kapparukkhā atthi. Ye ca mānusā manusse jātā ye ca bahū kapparukkhā atthi, tato sabbaṃ dussaṃ samāhantvā saṃ suṭṭhu āharitvā tecīvarāni kāretvā te paccekabuddhe ticīvarehi acchādemīti sambandho.

    27. ஏவங் திசீவரேஹி அச்சா²தெ³த்வா பாருபாபெத்வா தேஸங் நிஸின்னானங் பச்சேகபு³த்³தா⁴னங் ஸம்பன்னங் மது⁴ரங் க²ஜ்ஜங் கா²தி³தப்³ப³ங் பூவாதி³ கிஞ்சி, மது⁴ரங் போ⁴ஜ்ஜங் பு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ங் ஆஹாரஞ்ச, மது⁴ரங் ஸாயனீயங் லேஹனீயஞ்ச, ஸம்பன்னங் மது⁴ரங் பிவிதப்³ப³ங் அட்ட²பானஞ்ச, போ⁴ஜனங் பு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ங் ஆஹாரஞ்ச, ஸுபே⁴ ஸுந்த³ரே மணிமயே ஸேலமயே பத்தே ஸங் ஸுட்டு² பூரெத்வா அதா³ஸிங் படிக்³க³ஹாபேஸிந்தி அத்தோ².

    27. Evaṃ ticīvarehi acchādetvā pārupāpetvā tesaṃ nisinnānaṃ paccekabuddhānaṃ sampannaṃ madhuraṃ khajjaṃ khāditabbaṃ pūvādi kiñci, madhuraṃ bhojjaṃ bhuñjitabbaṃ āhārañca, madhuraṃ sāyanīyaṃ lehanīyañca, sampannaṃ madhuraṃ pivitabbaṃ aṭṭhapānañca, bhojanaṃ bhuñjitabbaṃ āhārañca, subhe sundare maṇimaye selamaye patte saṃ suṭṭhu pūretvā adāsiṃ paṭiggahāpesinti attho.

    28. ஸப்³பே³ தே அரியமண்ட³லா ஸப்³பே³ தே அரியஸமூஹா, தி³ப்³ப³சக்கு² ஸமா ஹுத்வா மட்டா²தி தி³ப்³ப³சக்கு²ஸமங்கி³னோ ஹுத்வா மட்டா² கிலேஸேஹி ரஹிதத்தா ஸிலிட்டா² ஸோப⁴மானா சீவரஸங்யுதா திசீவரேஹி ஸமங்கீ³பூ⁴தா மது⁴ரஸக்க²ராஹி ச தேலேன ச மது⁴பா²ணிதேஹி ச பரமன்னேன உத்தமேன அன்னேன ச மயா தப்பிதா அப்பிதா பரிபூரிதா அஹேஸுந்தி அத்தோ².

    28.Sabbe te ariyamaṇḍalā sabbe te ariyasamūhā, dibbacakkhu samā hutvā maṭṭhāti dibbacakkhusamaṅgino hutvā maṭṭhā kilesehi rahitattā siliṭṭhā sobhamānā cīvarasaṃyutā ticīvarehi samaṅgībhūtā madhurasakkharāhi ca telena ca madhuphāṇitehi ca paramannena uttamena annena ca mayā tappitā appitā paripūritā ahesunti attho.

    29. தே ஏவங் ஸந்தப்பிதா அரியமண்ட³லா ரதனக³ப்³ப⁴ங் ஸத்தஹி ரதனேஹி நிம்மிதக³ப்³ப⁴ங் கே³ஹங், பவிஸித்வா கு³ஹாஸயா கு³ஹாயங் ஸயமானா, கேஸரீவ கேஸரஸீஹா இவ, மஹாரஹம்ஹி ஸயனே அனக்³கே⁴ மஞ்சே, ஸீஹஸெய்யமகப்பயுங் யதா² ஸீஹோ மிக³ராஜா த³க்கி²ணபஸ்ஸேன ஸயந்தோ பாதே³ பாத³ங் அச்சாதா⁴ய த³க்கி²ணஹத்த²ங் ஸீஸூபதா⁴னங் கத்வா வாமஹத்த²ங் உஜுகங் ட²பெத்வா வாலதி⁴ங் அந்தரஸத்தி²யங் கத்வா நிச்சலோ ஸயதி, ஏவங் ஸெய்யங் கப்பயுங் கரிங்ஸூதி அத்தோ².

    29. Te evaṃ santappitā ariyamaṇḍalā ratanagabbhaṃ sattahi ratanehi nimmitagabbhaṃ gehaṃ, pavisitvā guhāsayā guhāyaṃ sayamānā, kesarīva kesarasīhā iva, mahārahamhi sayane anagghe mañce, sīhaseyyamakappayuṃ yathā sīho migarājā dakkhiṇapassena sayanto pāde pādaṃ accādhāya dakkhiṇahatthaṃ sīsūpadhānaṃ katvā vāmahatthaṃ ujukaṃ ṭhapetvā vāladhiṃ antarasatthiyaṃ katvā niccalo sayati, evaṃ seyyaṃ kappayuṃ kariṃsūti attho.

    30. தே ஏவங் ஸீஹஸெய்யங் கப்பெத்வா ஸம்பஜானா ஸதிஸம்பஜஞ்ஞஸம்பன்னா. ஸமுட்டா²ய ஸங் ஸுட்டு² உட்ட²ஹித்வா ஸயனே பல்லங்கமாபு⁴ஜுங் ஊருப³த்³தா⁴ஸனங் கரிங்ஸூதி அத்தோ².

    30. Te evaṃ sīhaseyyaṃ kappetvā sampajānā satisampajaññasampannā. Samuṭṭhāya saṃ suṭṭhu uṭṭhahitvā sayane pallaṅkamābhujuṃ ūrubaddhāsanaṃ kariṃsūti attho.

    31. கோ³சரங் ஸப்³ப³பு³த்³தா⁴னந்தி ஸப்³பே³ஸங் அதீதானாக³தானங் பு³த்³தா⁴னங் கோ³சரங் ஆரம்மணபூ⁴தங் ஜா²னரதிஸமப்பிதா ஜா²னரதியா ஸங் ஸுட்டு² அப்பிதா ஸமங்கீ³பூ⁴தா அஹேஸுந்தி அத்தோ², அஞ்ஞே த⁴ம்மானி தே³ஸெந்தீதி தேஸு பச்சேகபு³த்³தே⁴ஸு அஞ்ஞே ஏகச்சே த⁴ம்மே தே³ஸெந்தி, அஞ்ஞே ஏகச்சே இத்³தி⁴யா பட²மாதி³ஜ்ஜா²னகீளாய கீளந்தி ரமந்தி.

    31.Gocaraṃsabbabuddhānanti sabbesaṃ atītānāgatānaṃ buddhānaṃ gocaraṃ ārammaṇabhūtaṃ jhānaratisamappitā jhānaratiyā saṃ suṭṭhu appitā samaṅgībhūtā ahesunti attho, aññe dhammāni desentīti tesu paccekabuddhesu aññe ekacce dhamme desenti, aññe ekacce iddhiyā paṭhamādijjhānakīḷāya kīḷanti ramanti.

    32. அஞ்ஞே ஏகச்சே அபி⁴ஞ்ஞா பஞ்ச அபி⁴ஞ்ஞாயோ வஸிபா⁴விதா வஸீகரிங்ஸு, பஞ்சஸு அபி⁴ஞ்ஞாஸு ஆவஜ்ஜனஸமாபஜ்ஜனவுட்டா²னஅதி⁴ட்டா²னபச்சவெக்க²ணஸங்கா²தாஹி பஞ்சவஸிதாஹி வஸீபா⁴வங் இதா க³தா பத்தா அபி⁴ஞ்ஞாயோ , அப்பெந்தி ஸமாபஜ்ஜந்தி. அஞ்ஞே ஏகச்சே அனேகஸஹஸ்ஸியோ விகுப்³ப³னானி ஏகோபி ஹுத்வா ப³ஹுதா⁴ ஹோதி, ப³ஹுதா⁴பி ஹுத்வா ஏகோ ஹோதீதி ஏவமாதீ³னி இத்³தி⁴விகுப்³ப³னானி விகுப்³ப³ந்தி கரொந்தீதி அத்தோ².

    32.Aññe ekacce abhiññā pañca abhiññāyo vasibhāvitā vasīkariṃsu, pañcasu abhiññāsu āvajjanasamāpajjanavuṭṭhānaadhiṭṭhānapaccavekkhaṇasaṅkhātāhi pañcavasitāhi vasībhāvaṃ itā gatā pattā abhiññāyo , appenti samāpajjanti. Aññe ekacce anekasahassiyo vikubbanāni ekopi hutvā bahudhā hoti, bahudhāpi hutvā eko hotīti evamādīni iddhivikubbanāni vikubbanti karontīti attho.

    33. பு³த்³தா⁴பி பு³த்³தே⁴தி ஏவங் ஸன்னிபதிதேஸு பச்சேகபு³த்³தே⁴ஸு ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணஸ்ஸ விஸயங் ஆரம்மணபூ⁴தங் பஞ்ஹங் பு³த்³தா⁴ பு³த்³தே⁴ புச்ச²ந்தீதி அத்தோ². தே பு³த்³தா⁴ அத்த²க³ம்பீ⁴ரதாய க³ம்பீ⁴ரங் நிபுணங் ஸுகு²மங், டா²னங் காரணங், பஞ்ஞாய வினிபு³ஜ்ஜ²ரே விஸேஸேன நிரவஸேஸதோ பு³ஜ்ஜ²ந்தி.

    33.Buddhāpi buddheti evaṃ sannipatitesu paccekabuddhesu sabbaññutaññāṇassa visayaṃ ārammaṇabhūtaṃ pañhaṃ buddhā buddhe pucchantīti attho. Te buddhā atthagambhīratāya gambhīraṃ nipuṇaṃ sukhumaṃ, ṭhānaṃ kāraṇaṃ, paññāya vinibujjhare visesena niravasesato bujjhanti.

    34. ததா³ மம பாஸாதே³ ஸன்னிபதிதா ஸாவகாபி பு³த்³தே⁴ பஞ்ஹங் புச்ச²ந்தி, பு³த்³தா⁴ ஸாவகே ஸிஸ்ஸே பஞ்ஹங் புச்ச²ந்தி, தே பு³த்³தா⁴ ச ஸாவகா ச அஞ்ஞமஞ்ஞங் பஞ்ஹங் புச்சி²த்வா அஞ்ஞமஞ்ஞங் ப்³யாகரொந்தி விஸ்ஸஜ்ஜெந்தி.

    34. Tadā mama pāsāde sannipatitā sāvakāpi buddhe pañhaṃ pucchanti, buddhā sāvake sisse pañhaṃ pucchanti, te buddhā ca sāvakā ca aññamaññaṃ pañhaṃ pucchitvā aññamaññaṃ byākaronti vissajjenti.

    35. புன தே ஸப்³பே³ ஏகதோ த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘பு³த்³தா⁴ பச்சேகபு³த்³தா⁴ சா’’திஆதி³மாஹ. தத்த² பு³த்³தா⁴ ஸம்மாஸம்பு³த்³தா⁴, பச்சேகபு³த்³தா⁴ஸாவகா ச ஸிஸ்ஸா பரிசாரகா நிஸ்ஸிதகா ஏதே ஸப்³பே³, ஸகாய ஸகாய ரதியா ரமமானா ஸல்லீனா மம பாஸாதே³ அபி⁴ரமந்தீதி அத்தோ².

    35. Puna te sabbe ekato dassento ‘‘buddhā paccekabuddhā cā’’tiādimāha. Tattha buddhā sammāsambuddhā, paccekabuddhā ca sāvakā ca sissā paricārakā nissitakā ete sabbe, sakāya sakāya ratiyā ramamānā sallīnā mama pāsāde abhiramantīti attho.

    36. ஏவங் தஸ்மிங் வேஜயந்தபாஸாதே³ பச்சேகபு³த்³தா⁴னங் ஆசாரஸம்பத்திங் த³ஸ்ஸெத்வா இதா³னி அத்தனோ ஆனுபா⁴வங் த³ஸ்ஸெந்தோ ஸோ திலோகவிஜயோ சக்கவத்திராஜா ‘‘ச²த்தா திட்ட²ந்து ரதனா’’திஆதி³மாஹ. தத்த² ரதனா ஸத்தரதனமயா, ச²த்தா கஞ்சனாவேளபந்திகா ஸுவண்ணஜாலேஹி ஓலம்பி³தா திட்ட²ந்து. முத்தாஜாலபரிக்கி²த்தா முத்தாஜாலேஹி பரிவாரிதா, ஸப்³பே³ ச²த்தா மம மத்த²கே முத்³த⁴னி, தா⁴ரெந்தூதி சிந்திதமத்தேயேவ ச²த்தா பாதுபூ⁴தா ஹொந்தீதி அத்தோ².

    36. Evaṃ tasmiṃ vejayantapāsāde paccekabuddhānaṃ ācārasampattiṃ dassetvā idāni attano ānubhāvaṃ dassento so tilokavijayo cakkavattirājā ‘‘chattā tiṭṭhantu ratanā’’tiādimāha. Tattha ratanā sattaratanamayā, chattā kañcanāveḷapantikā suvaṇṇajālehi olambitā tiṭṭhantu. Muttājālaparikkhittā muttājālehi parivāritā, sabbe chattā mama matthake muddhani, dhārentūti cintitamatteyeva chattā pātubhūtā hontīti attho.

    37. ஸொண்ணதாரகசித்திதா ஸுவண்ணதாரகாஹி த³த்³த³ல்லமானா சேலவிதானா ப⁴வந்து நிப்³ப³த்தந்து . விசித்தா அனேகவண்ணா, மல்யவிததா புப்ப²பத்த²டா, ஸப்³பே³ அனேகவிதானா, மத்த²கே நிஸீத³னட்டா²னஸ்ஸ உபரிபா⁴கே³ தா⁴ரெந்தூதி அத்தோ².

    37.Soṇṇatārakacittitā suvaṇṇatārakāhi daddallamānā celavitānā bhavantu nibbattantu . Vicittā anekavaṇṇā, malyavitatā pupphapatthaṭā, sabbe anekavitānā, matthake nisīdanaṭṭhānassa uparibhāge dhārentūti attho.

    38-40. மல்யதா³மேஹி அனேகஸுக³ந்த⁴புப்ப²தா³மேஹி விததா பரிகிண்ணா, க³ந்த⁴தா³மேஹி சந்த³னகுங்குமதக³ராதி³ஸுக³ந்த⁴தா³மேஹி, ஸோபி⁴தா பொக்க²ரணீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴ . து³ஸ்ஸதா³மேஹி பத்துண்ணசீனாதி³அனக்³க⁴து³ஸ்ஸதா³மேஹி, பரிகிண்ணா ஸத்தரதனதா³மேஹி பூ⁴ஸிதா அலங்கதா பொக்க²ரணீ, புப்பா²பி⁴கிண்ணா சம்பகஸளலஸோக³ந்தி⁴காதி³ஸுக³ந்த⁴புப்பே²ஹி அபி⁴கிண்ணா ஸுட்டு² விசித்தா ஸோபி⁴தா. புனரபி கிங் பூ⁴தா பொக்க²ரணீ? ஸுரபி⁴க³ந்த⁴ஸுக³ந்தே⁴ஹி பூ⁴ஸிதா வாஸிதா. ஸமந்ததோ க³ந்த⁴பஞ்சங்கு³லலங்கதா பஞ்சஹி அங்கு³லேஹி லிம்பிதக³ந்தே⁴ஹி அலங்கதா, ஹேமச்ச²த³னசா²தி³தா ஸுவண்ணச²த³னேஹி ஸுவண்ணவிதானேஹி சா²தி³தா, பாஸாத³ஸ்ஸ சாதுத்³தி³ஸா பொக்க²ரணியோ பது³மேஹி ச உப்பலேஹி ச ஸுட்டு² ஸந்த²தா பத்த²டா ஸுவண்ணரூபே ஸுவண்ணவண்ணா, கா²யந்து, பத்³மரேணுரஜுக்³க³தா பது³மரேணூஹி தூ⁴லீஹி ச ஆகிண்ணா பொக்க²ரணியோ ஸோப⁴ந்தூதி அத்தோ².

    38-40.Malyadāmehi anekasugandhapupphadāmehi vitatā parikiṇṇā, gandhadāmehi candanakuṅkumatagarādisugandhadāmehi, sobhitā pokkharaṇīti sambandho . Dussadāmehi pattuṇṇacīnādianagghadussadāmehi, parikiṇṇā sattaratanadāmehi bhūsitā alaṅkatā pokkharaṇī, pupphābhikiṇṇā campakasaḷalasogandhikādisugandhapupphehi abhikiṇṇā suṭṭhu vicittā sobhitā. Punarapi kiṃ bhūtā pokkharaṇī? Surabhigandhasugandhehi bhūsitā vāsitā. Samantato gandhapañcaṅgulalaṅkatā pañcahi aṅgulehi limpitagandhehi alaṅkatā, hemacchadanachāditā suvaṇṇachadanehi suvaṇṇavitānehi chāditā, pāsādassa cātuddisā pokkharaṇiyo padumehi ca uppalehi ca suṭṭhu santhatā patthaṭā suvaṇṇarūpe suvaṇṇavaṇṇā, khāyantu, padmareṇurajuggatā padumareṇūhi dhūlīhi ca ākiṇṇā pokkharaṇiyo sobhantūti attho.

    41. மம வேஜயந்தபாஸாத³ஸ்ஸ ஸமந்ததோ பாத³பா சம்பகாத³யோ ருக்கா² ஸப்³பே³ புப்ப²ந்து ஏதே புப்ப²ருக்கா². ஸயமேவ புப்பா² முஞ்சித்வா விக³ளித்வா க³ந்த்வா ப⁴வனங் ஓகிருங், ஓகிண்ணா பாஸாத³ஸ்ஸ உபரி கரொந்தூதி அத்தோ².

    41. Mama vejayantapāsādassa samantato pādapā campakādayo rukkhā sabbe pupphantu ete puppharukkhā. Sayameva pupphā muñcitvā vigaḷitvā gantvā bhavanaṃ okiruṃ, okiṇṇā pāsādassa upari karontūti attho.

    42. தத்த² தஸ்மிங் மம வேஜயந்தபாஸாதே³ ஸிகி²னோ மயூரா நச்சந்தூ, தி³ப்³ப³ஹங்ஸா தே³வதாஹங்ஸா, பகூஜரே ஸத்³த³ங் கரொந்து, கரவீகா ச மது⁴ரஸத்³தா³ கோகிலா கா³யந்து கீ³தவாக்யங் கரொந்து, அபரே அனுத்தா ச தி³ஜஸங்கா⁴ பக்கி²னோ ஸமூஹா பாஸாத³ஸ்ஸ ஸமந்ததோ மது⁴ரரவங் ரவந்தூதி அத்தோ².

    42.Tattha tasmiṃ mama vejayantapāsāde sikhino mayūrā naccantū, dibbahaṃsā devatāhaṃsā, pakūjare saddaṃ karontu, karavīkā ca madhurasaddā kokilā gāyantu gītavākyaṃ karontu, apare anuttā ca dijasaṅghā pakkhino samūhā pāsādassa samantato madhuraravaṃ ravantūti attho.

    43. பாஸாத³ஸ்ஸ ஸமந்தகோ ஸப்³பா³ ஆததவிததாத³யோ பே⁴ரியோ வஜ்ஜந்து ஹஞ்ஞந்து, ஸப்³பா³ தா அனேகதந்தியோ வீணா ரஸந்து ஸத்³த³ங் கரொந்து, ஸப்³பா³ அனேகப்பகாரா ஸங்கீ³தியோ பாஸாத³ஸ்ஸ ஸமந்ததோ வத்தந்து பவத்தந்து கா³யந்தூதி அத்தோ².

    43.Pāsādassa samantako sabbā ātatavitatādayo bheriyo vajjantu haññantu, sabbā tā anekatantiyo vīṇā rasantu saddaṃ karontu, sabbā anekappakārā saṅgītiyo pāsādassa samantato vattantu pavattantu gāyantūti attho.

    44-5. யாவதா யத்தகே டா²னே பு³த்³த⁴கெ²த்தம்ஹி த³ஸஸஹஸ்ஸிசக்கவாளே ததோ பரே சக்கவாளே, ஜோதிஸம்பன்னா பபா⁴ஸம்பன்னா அச்சி²ன்னா மஹந்தா ஸமந்ததோ ரதனாமயா ஸத்தஹி ரதனேஹி கதா க²சிதா ஸொண்ணபல்லங்கா ஸுவண்ணபல்லங்கா திட்ட²ந்து, பாஸாத³ஸ்ஸ ஸமந்ததோ தீ³பருக்கா² பதீ³பதா⁴ரணா தேலருக்கா² ஜலந்து , பதீ³பேஹி பஜ்ஜலந்து, த³ஸஸஹஸ்ஸிபரம்பரா த³ஸஸஹஸ்ஸீனங் பரம்பரா த³ஸஸஹஸ்ஸியோ ஏகபஜ்ஜோதா ஏகபதீ³பா விய ப⁴வந்து உஜ்ஜோதந்தூதி அத்தோ².

    44-5.Yāvatā yattake ṭhāne buddhakhettamhi dasasahassicakkavāḷe tato pare cakkavāḷe, jotisampannā pabhāsampannā acchinnā mahantā samantato ratanāmayā sattahi ratanehi katā khacitā soṇṇapallaṅkā suvaṇṇapallaṅkā tiṭṭhantu, pāsādassa samantato dīparukkhā padīpadhāraṇā telarukkhā jalantu, padīpehi pajjalantu, dasasahassiparamparā dasasahassīnaṃ paramparā dasasahassiyo ekapajjotā ekapadīpā viya bhavantu ujjotantūti attho.

    46. நச்சகீ³தேஸு சே²கா க³ணிகா நச்சித்தி²யோ ச லாஸிகா முகே²ன ஸத்³த³காரிகா ச பாஸாத³ஸ்ஸ ஸமந்ததோ நச்சந்து, அச்ச²ராக³ணா தே³வித்தி²ஸமூஹா நச்சந்து, நானாரங்கா³ அனேகவண்ணா நானாரங்க³மண்ட³லா பாஸாத³ஸ்ஸ ஸமந்ததோ நச்சந்து, பதி³ஸ்ஸந்து பாகடா ஹொந்தூதி அத்தோ².

    46. Naccagītesu chekā gaṇikā naccitthiyo ca lāsikā mukhena saddakārikā ca pāsādassa samantato naccantu, accharāgaṇā devitthisamūhā naccantu, nānāraṅgā anekavaṇṇā nānāraṅgamaṇḍalā pāsādassa samantato naccantu, padissantu pākaṭā hontūti attho.

    47. ததா³ அஹங் திலோகவிஜயோ நாம சக்கவத்திராஜா ஹுத்வா ஸகலசக்கவாளே து³மக்³கே³ ருக்க²க்³கே³ பப்³ப³தக்³கே³ ஹிமவந்தசக்கவாளபப்³ப³தாதீ³னங் அக்³கே³ ஸினேரூபப்³ப³தமுத்³த⁴னி ச ஸப்³ப³ட்டா²னேஸு விசித்தங் அனேகவண்ணவிசித்தங் பஞ்சவண்ணிகங் நீலபீதாதி³பஞ்சவண்ணங் ஸப்³ப³ங் த⁴ஜங் உஸ்ஸாபேமீதி அத்தோ².

    47. Tadā ahaṃ tilokavijayo nāma cakkavattirājā hutvā sakalacakkavāḷe dumagge rukkhagge pabbatagge himavantacakkavāḷapabbatādīnaṃ agge sinerūpabbatamuddhani ca sabbaṭṭhānesu vicittaṃ anekavaṇṇavicittaṃ pañcavaṇṇikaṃ nīlapītādipañcavaṇṇaṃ sabbaṃ dhajaṃ ussāpemīti attho.

    48. நரா லோகந்தரா நரா ச நாக³லோகதோ நாகா³ ச தே³வலோகதோ க³ந்த⁴ப்³பா³தே³வாஸப்³பே³ உபெந்து உபக³ச்ச²ந்து, தே நராத³யோ நமஸ்ஸந்தா மம நமக்காரங் கரொந்தா பஞ்ஜலிகா கதஹத்த²புடா மம வேஜயந்தங் பாஸாத³ங் பரிவாரயுந்தி அத்தோ².

    48.Narā lokantarā narā ca nāgalokato nāgā ca devalokato gandhabbā ca devā ca sabbe upentu upagacchantu, te narādayo namassantā mama namakkāraṃ karontā pañjalikā katahatthapuṭā mama vejayantaṃ pāsādaṃ parivārayunti attho.

    49. ஏவங் ஸோ திலோகவிஜயோ சக்கவத்திராஜா பாஸாத³ஸ்ஸ ச அத்தனோ ச ஆனுபா⁴வங் வண்ணெத்வா இதா³னி அத்தனா ஸம்பத்திகதபுஞ்ஞப²லங் ஸமாத³பெந்தோ ‘‘யங் கிஞ்சி குஸலங் கம்ம’’ந்திஆதி³மாஹ. யங் கிஞ்சி குஸலகம்மஸங்கா²தங் கிரியங் கத்தப்³ப³ங் அத்தி², தங் ஸப்³ப³ங் மம மயா காயேன வா வாசாய வா மனஸா வா தீஹி த்³வாரேஹி கதங் தித³ஸே ஸுகதங் ஸுட்டு² கதங், தாவதிங்ஸப⁴வனே உப்பஜ்ஜனாரஹங் கதந்தி அத்தோ².

    49. Evaṃ so tilokavijayo cakkavattirājā pāsādassa ca attano ca ānubhāvaṃ vaṇṇetvā idāni attanā sampattikatapuññaphalaṃ samādapento ‘‘yaṃ kiñci kusalaṃ kamma’’ntiādimāha. Yaṃ kiñci kusalakammasaṅkhātaṃ kiriyaṃ kattabbaṃ atthi, taṃ sabbaṃ mama mayā kāyenavācāyamanasā vā tīhi dvārehi kataṃ tidase sukataṃ suṭṭhu kataṃ, tāvatiṃsabhavane uppajjanārahaṃ katanti attho.

    50. புன ஸமாத³பெந்தோ ‘‘யே ஸத்தா ஸஞ்ஞினோ’’திஆதி³மாஹ. தத்த² யே ஸத்தா மனுஸ்ஸா வா தே³வா வா ப்³ரஹ்மானோ வா ஸஞ்ஞினோ ஸஞ்ஞாஸஹிதா அத்தி², யே ச ஸத்தா அஸஞ்ஞினோ ஸஞ்ஞாரஹிதா அஸஞ்ஞா ஸத்தா ஸந்தி, தே ஸப்³பே³ ஸத்தா மய்ஹங் மயா கதங் புஞ்ஞப²லங், பா⁴கீ³ ப⁴வந்து புஞ்ஞவந்தா ஹொந்தூதி அத்தோ².

    50. Puna samādapento ‘‘ye sattā saññino’’tiādimāha. Tattha ye sattā manussā vā devā vā brahmāno vā saññino saññāsahitā atthi, ye ca sattā asaññino saññārahitā asaññā sattā santi, te sabbe sattā mayhaṃ mayā kataṃ puññaphalaṃ, bhāgī bhavantu puññavantā hontūti attho.

    51. புனபி ஸமாத³பெந்தோ போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘யேஸங் கத’’ந்திஆதி³மாஹ. மயா கதங் புஞ்ஞங் யேஹி நரனாக³க³ந்த⁴ப்³ப³தே³வேஹி ஸுவிதி³தங் ஞாதங், தேஸங் மயா தி³ன்னங் புஞ்ஞப²லங், தஸ்மிங் மயா கதே புஞ்ஞே தி³ன்னபா⁴வங் யே நராத³யோ ந ஜானந்தி, தே³வா க³ந்த்வா தேஸங் தங் நிவேத³யுங் ஆரோசயுந்தி அத்தோ².

    51. Punapi samādapento bodhisatto ‘‘yesaṃ kata’’ntiādimāha. Mayā kataṃ puññaṃ yehi naranāgagandhabbadevehi suviditaṃ ñātaṃ, tesaṃ mayā dinnaṃ puññaphalaṃ, tasmiṃ mayā kate puññe dinnabhāvaṃ ye narādayo na jānanti, devā gantvā tesaṃ taṃ nivedayuṃ ārocayunti attho.
