Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³னபாளி • Apadānapāḷi

    2. பு³த்³த⁴ஸஞ்ஞகத்தே²ரஅபதா³னங்

    2. Buddhasaññakattheraapadānaṃ

    9.

    9.

    ‘‘அஜ்ஜா²யகோ மந்தத⁴ரோ, திண்ணங் வேதா³ன பாரகூ³;

    ‘‘Ajjhāyako mantadharo, tiṇṇaṃ vedāna pāragū;

    லக்க²ணே இதிஹாஸே ச, ஸனிக⁴ண்டு³ஸகேடுபே⁴.

    Lakkhaṇe itihāse ca, sanighaṇḍusakeṭubhe.

    10.

    10.

    ‘‘நதீ³ஸோதபடிபா⁴கா³ , ஸிஸ்ஸா ஆயந்தி மே ததா³;

    ‘‘Nadīsotapaṭibhāgā , sissā āyanti me tadā;

    தேஸாஹங் மந்தே 1 வாசேமி, ரத்திந்தி³வமதந்தி³தோ.

    Tesāhaṃ mante 2 vācemi, rattindivamatandito.

    11.

    11.

    ‘‘ஸித்³த⁴த்தோ² நாம ஸம்பு³த்³தோ⁴, லோகே உப்பஜ்ஜி தாவதே³;

    ‘‘Siddhattho nāma sambuddho, loke uppajji tāvade;

    தமந்த⁴காரங் நாஸெத்வா, ஞாணாலோகங் பவத்தயி.

    Tamandhakāraṃ nāsetvā, ñāṇālokaṃ pavattayi.

    12.

    12.

    ‘‘மம அஞ்ஞதரோ ஸிஸ்ஸோ, ஸிஸ்ஸானங் ஸோ கதே²ஸி மே;

    ‘‘Mama aññataro sisso, sissānaṃ so kathesi me;

    ஸுத்வான தே ஏதமத்த²ங், ஆரோசேஸுங் மமங் ததா³.

    Sutvāna te etamatthaṃ, ārocesuṃ mamaṃ tadā.

    13.

    13.

    ‘‘பு³த்³தோ⁴ லோகே ஸமுப்பன்னோ, ஸப்³ப³ஞ்ஞூ லோகனாயகோ;

    ‘‘Buddho loke samuppanno, sabbaññū lokanāyako;

    தஸ்ஸானுவத்ததி ஜனோ, லாபோ⁴ அம்ஹங் ந விஜ்ஜதி 3.

    Tassānuvattati jano, lābho amhaṃ na vijjati 4.

    14.

    14.

    ‘‘அதி⁴ச்சுப்பத்திகா பு³த்³தா⁴, சக்கு²மந்தோ மஹாயஸா;

    ‘‘Adhiccuppattikā buddhā, cakkhumanto mahāyasā;

    யங்னூனாஹங் பு³த்³த⁴ஸெட்ட²ங், பஸ்ஸெய்யங் லோகனாயகங்.

    Yaṃnūnāhaṃ buddhaseṭṭhaṃ, passeyyaṃ lokanāyakaṃ.

    15.

    15.

    ‘‘அஜினங் மே க³ஹெத்வான, வாகசீரங் கமண்ட³லுங்;

    ‘‘Ajinaṃ me gahetvāna, vākacīraṃ kamaṇḍaluṃ;

    அஸ்ஸமா அபி⁴னிக்க²ம்ம, ஸிஸ்ஸே ஆமந்தயிங் அஹங்.

    Assamā abhinikkhamma, sisse āmantayiṃ ahaṃ.

    16.

    16.

    ‘‘ஓது³ம்ப³ரிகபுப்ப²ங்வ, சந்த³ம்ஹி ஸஸகங் யதா²;

    ‘‘Odumbarikapupphaṃva, candamhi sasakaṃ yathā;

    வாயஸானங் யதா² கீ²ரங், து³ல்லபோ⁴ லோகனாயகோ 5.

    Vāyasānaṃ yathā khīraṃ, dullabho lokanāyako 6.

    17.

    17.

    ‘‘பு³த்³தோ⁴ லோகம்ஹி உப்பன்னோ, மனுஸ்ஸத்தம்பி து³ல்லப⁴ங்;

    ‘‘Buddho lokamhi uppanno, manussattampi dullabhaṃ;

    உபோ⁴ஸு விஜ்ஜமானேஸு, ஸவனஞ்ச ஸுது³ல்லப⁴ங்.

    Ubhosu vijjamānesu, savanañca sudullabhaṃ.

    18.

    18.

    ‘‘பு³த்³தோ⁴ லோகே ஸமுப்பன்னோ, சக்கு²ங் லச்சா²ம நோ ப⁴வங்;

    ‘‘Buddho loke samuppanno, cakkhuṃ lacchāma no bhavaṃ;

    ஏத² ஸப்³பே³ க³மிஸ்ஸாம, ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸந்திகங்.

    Etha sabbe gamissāma, sammāsambuddhasantikaṃ.

    19.

    19.

    ‘‘கமண்ட³லுத⁴ரா ஸப்³பே³, க²ராஜினநிவாஸினோ;

    ‘‘Kamaṇḍaludharā sabbe, kharājinanivāsino;

    தே ஜடா பா⁴ரப⁴ரிதா, நிக்க²முங் விபினா ததா³.

    Te jaṭā bhārabharitā, nikkhamuṃ vipinā tadā.

    20.

    20.

    ‘‘யுக³மத்தங் பெக்க²மானா, உத்தமத்த²ங் க³வேஸினோ;

    ‘‘Yugamattaṃ pekkhamānā, uttamatthaṃ gavesino;

    ஆஸத்திதோ³ஸரஹிதா, அஸம்பீ⁴தாவ கேஸரீ.

    Āsattidosarahitā, asambhītāva kesarī.

    21.

    21.

    ‘‘அப்பகிச்சா அலோலுப்பா, நிபகா ஸந்தவுத்தினோ;

    ‘‘Appakiccā aloluppā, nipakā santavuttino;

    உஞ்சா²ய சரமானா தே, பு³த்³த⁴ஸெட்ட²முபாக³முங்.

    Uñchāya caramānā te, buddhaseṭṭhamupāgamuṃ.

    22.

    22.

    ‘‘தி³யட்³ட⁴யோஜனே ஸேஸே, ப்³யாதி⁴ மே உபபஜ்ஜத²;

    ‘‘Diyaḍḍhayojane sese, byādhi me upapajjatha;

    பு³த்³த⁴ஸெட்ட²ங் ஸரித்வான, தத்த² காலங்கதோ அஹங்.

    Buddhaseṭṭhaṃ saritvāna, tattha kālaṅkato ahaṃ.

    23.

    23.

    ‘‘சதுன்னவுதிதோ கப்பே, யங் ஸஞ்ஞமலபி⁴ங் ததா³;

    ‘‘Catunnavutito kappe, yaṃ saññamalabhiṃ tadā;

    து³க்³க³திங் நாபி⁴ஜானாமி, பு³த்³த⁴ஸஞ்ஞாயித³ங் ப²லங்.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, buddhasaññāyidaṃ phalaṃ.

    24.

    24.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… விஹராமி அனாஸவோ.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavo.

    25.

    25.

    ‘‘ஸ்வாக³தங் வத மே ஆஸி…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    26.

    26.

    ‘‘படிஸம்பி⁴தா³ சதஸ்ஸோ…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    இத்த²ங் ஸுத³ங் ஆயஸ்மா பு³த்³த⁴ஸஞ்ஞகோ தே²ரோ இமா கா³தா²யோ

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā buddhasaññako thero imā gāthāyo

    அபா⁴ஸித்தா²தி.

    Abhāsitthāti.

    பு³த்³த⁴ஸஞ்ஞகத்தே²ரஸ்ஸாபதா³னங் து³தியங்.

    Buddhasaññakattherassāpadānaṃ dutiyaṃ.







    Footnotes:
    1. மந்தங் (ஸ்யா॰ க॰)
    2. mantaṃ (syā. ka.)
    3. ந ஹெஸ்ஸதி (ஸீ॰ பீ॰)
    4. na hessati (sī. pī.)
    5. து³ல்லபா⁴ லோகனாயகா (ஸீ॰), து³ல்லப⁴ங் லோகனாயகங் (ஸ்யா॰ பீ॰ க॰)
    6. dullabhā lokanāyakā (sī.), dullabhaṃ lokanāyakaṃ (syā. pī. ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / அபதா³ன-அட்ட²கதா² • Apadāna-aṭṭhakathā / 1-10. பங்ஸுகூலஸஞ்ஞகத்தே²ரஅபதா³னாதி³வண்ணனா • 1-10. Paṃsukūlasaññakattheraapadānādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact