Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மிலிந்த³பஞ்ஹபாளி • Milindapañhapāḷi

    5. பு³த்³த⁴வக்³கோ³

    5. Buddhavaggo

    1. பு³த்³த⁴ஸ்ஸ அத்தி²னத்தி²பா⁴வபஞ்ஹோ

    1. Buddhassa atthinatthibhāvapañho

    1. ராஜா ஆஹ ‘‘ப⁴ந்தே நாக³ஸேன, பு³த்³தோ⁴ தயா தி³ட்டோ²’’தி? ‘‘ந ஹி, மஹாராஜா’’தி. ‘‘அத² தே ஆசரியேஹி பு³த்³தோ⁴ தி³ட்டோ²’’தி? ‘‘ந ஹி, மஹாராஜா’’தி. ‘‘தேன ஹி, ப⁴ந்தே நாக³ஸேன, நத்தி² பு³த்³தோ⁴’’தி. ‘‘கிங் பன, மஹாராஜ, ஹிமவதி ஊஹா நதீ³ தயா தி³ட்டா²’’தி? ‘‘ந ஹி, ப⁴ந்தே’’தி. ‘‘அத² தே பிதரா ஊஹா நதீ³ தி³ட்டா²’’தி? ‘‘ந ஹி, ப⁴ந்தே’’தி. ‘‘தேன ஹி, மஹாராஜ, நத்தி² ஊஹா நதீ³’’தி. ‘‘அத்தி², ப⁴ந்தே, கிஞ்சாபி மயா ஊஹா நதீ³ ந தி³ட்டா², பிதராபி மே ஊஹா நதீ³ ந தி³ட்டா², அபி ச அத்தி² ஊஹா நதீ³’’தி. ‘‘ஏவமேவ கோ², மஹாராஜ, கிஞ்சாபி மயா ப⁴க³வா ந தி³ட்டோ², ஆசரியேஹிபி மே ப⁴க³வா ந தி³ட்டோ², அபி ச அத்தி² ப⁴க³வா’’தி.

    1. Rājā āha ‘‘bhante nāgasena, buddho tayā diṭṭho’’ti? ‘‘Na hi, mahārājā’’ti. ‘‘Atha te ācariyehi buddho diṭṭho’’ti? ‘‘Na hi, mahārājā’’ti. ‘‘Tena hi, bhante nāgasena, natthi buddho’’ti. ‘‘Kiṃ pana, mahārāja, himavati ūhā nadī tayā diṭṭhā’’ti? ‘‘Na hi, bhante’’ti. ‘‘Atha te pitarā ūhā nadī diṭṭhā’’ti? ‘‘Na hi, bhante’’ti. ‘‘Tena hi, mahārāja, natthi ūhā nadī’’ti. ‘‘Atthi, bhante, kiñcāpi mayā ūhā nadī na diṭṭhā, pitarāpi me ūhā nadī na diṭṭhā, api ca atthi ūhā nadī’’ti. ‘‘Evameva kho, mahārāja, kiñcāpi mayā bhagavā na diṭṭho, ācariyehipi me bhagavā na diṭṭho, api ca atthi bhagavā’’ti.

    ‘‘கல்லோஸி, ப⁴ந்தே நாக³ஸேனா’’தி.

    ‘‘Kallosi, bhante nāgasenā’’ti.

    பு³த்³த⁴ஸ்ஸ அத்தி²னத்தி²பா⁴வபஞ்ஹோ பட²மோ.

    Buddhassa atthinatthibhāvapañho paṭhamo.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact