Ediţia în limba română
    News / Sănătate

    Butiratul, posibil anticancer

    Oamenii de știință de la Serviciul de Cercetare Agricolă al USDA, Centrul de Cercetare pentru Nutriție Umană Grand Forks și Universitatea din Massachusetts, din Statele Unite, au examinat modul în care butiratul, unul dintre acizii grași cu lanț scurt găsiți în intestin, suprimă creșterea celulelor canceroase de colon.



    Oamenii de știință vor folosi această cercetare asupra butiratului într-un proiect viitor care se concentrează pe impactul consumului de linte asupra sănătății colonului în obezitate. Foto: Monika Grabkowska/Unsplash


    Rezultatele studiului arată că beneficiul butiratului este specific liniei celulare studiate și este dependent de apoptoză, un proces de moarte celulară dirijată de gene (un mecanism molecular care joacă un rol crucial în îndepărtarea selectivă a celulelor deteriorate sau mutante din țesuturi într-o manieră ordonată.)

    Compoziția dietei se numără printre câțiva factori care pot contribui la prevenirea cancerului de colon.

    Consumul unei diete sănătoase, bogată în fibre și săracă în grăsimi saturate poate ajuta la menținerea unui microbiom intestinal sănătos, o comunitate de microorganisme, inclusiv bacterii, care trăiesc în tractul gastrointestinal uman.

    Intestinul gros, cunoscut sub numele de colon, găzduiește un grup divers de bacterii care joacă un rol semnificativ în descompunerea fibrelor și a carbohidraților nedigerabili, producând acizi grași cu lanț scurt (cum ar fi butiratul) în timpul procesului.

    Acești acizi grași servesc ca sursă principală de energie pentru celulele colonice normale, reduc inflamația intestinală și ajută la creșterea diversității bacteriene, îmbunătățind astfel sănătatea colonului.

    Un echilibru sănătos al microbilor intestinali poate reduce semnificativ riscul de a dezvolta boli cronice, cum ar fi inflamația colonului și cancerul.

    Descoperirile arată că eficacitatea inhibitoare a butiratului împotriva celulelor canceroase de colon este specifică tipului de celule, ceea ce poate explica parțial proprietatea sa anticanceroasă și variabilitatea clinică.

    Datele colectate din rezultatele acestei cercetări cu butirat vor ajuta echipa de oameni de știință într-un viitor proiect de cinci ani.

    Proiectul se concentrează pe impactul consumului de linte asupra sănătății colonului în modelele de obezitate. Acest lucru va ajuta la dezvoltarea unor analize solide de laborator pentru a evalua efectele benefice ale fiecărui soi de linte asupra sănătății colonului.

    Lintea este o sursă excelentă de fibre alimentare și compuși bioactivi care pot aduce beneficii sănătății.

    6 MARTIE 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Ouăle crude și produsele din ouă pot transporta Salmonella și pot provoca boli și focare de origine alimentară și chiar deces, în anumite circumstanțe. O soluție simplă la agenții patogeni de origine alimentară din ouă ar fi pasteurizarea tuturor ouălor crude înainte de a fi consumate.
    Cercetătorii de National Institutes of Health, din Statele Unite, au dezvoltat un test de sânge pentru a diagnostica rapid și ieftin sarcoidoza, o boală inflamatorie cronică marcată de creșterea unor granuloame în plămâni și în alte organe din corpul uman.
    Conform cu două studii majore ale bolilor oculare, o dietă mediteraneană - bogată în legume, cereale integrale, peşte şi ulei de măsline - duce la o funcţie cognitivă mai bună.
    O echipa de cercetatori de la Universitatea din California, Los Angeles, a ajuns la concluzia ca vitamina D3 si acidul gras Omega 3 pot ajuta sistemul imunitar in a lupta cu boala Alzheimer. Ei au identificat genele de baza si mecanismul prin care vitamina D3 si acidul gras Omega-3, in forma activa, neoxidata, contribuie la controlul inflamatiei si ajuta organismul sa curete placile cerebrale, ce apar in aceasta boala. Studiul arata un posibil rol pe care unele substante nutritive il pot juca in cresterea imunitatii, organismul luptand astfel mai bine cu boala.
    Un dispozitiv portabil care poate detecta prezenţa anumitor tipuri de cancer în respiraţia oamenilor, a fost dezvoltat de către cercetătorii de la Scoala Politehnică Federală din Lausanne, ca parte a unei colaborări internaţionale.
    Cercetătorii britanici de la University of the West of England şi University of Liverpool, au dezvoltat un instrument de diagnosticare non-invazivă, care poate "mirosi" cancerul de prostată în urina bărbaţilor.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact