Sănătate |
Cacaoa ar putea să frâneze declinul cognitiv
Un regim bogat în flavonoide, substanţe naturale prezente în boabele de cacao, ar putea să frâneze declinul cognitiv ce apare cu vârsta.
Vârsta înaintată este în general asociată cu o mai mare dificultate de învăţare sau de amintire a anumitor denumiri sau locaţii. Acest declin treptat de memorie începe la vârsta adultă, dar nu este vizibil înainte de 50 sau 60 de ani.
Pentru a studia impactul flavanoidelor din cacao, cercetătorii de la Universitatea Columbia din New York au testat 37 de voluntari cu vârste cuprinse între 50 şi 69 de ani. Voluntarii au fost împărţiţi în două grupuri şi timp de trei luni au primit zilnic băuturi care conţineau, fie o doză foarte mare de flavanoide (900 mg), fie o doză mică (10 mg).
La sfârşitul testului, creierul voluntarilor a fost scanat şi, la cei din prima grupă, s-a observat o creştere semnificativă a volumului de sânge într-o regiune a creierului care joacă un rol important în memorie, dar a cărei performanţe scad cu vârsta. Aceiaşi voluntari au arătat, de asemenea, o capacitate de memorizare mai bună, asemănătoare cu a unei persoane de 30-40 ani.
Nu este suficient consumul de mai multă ciocolată, cantitatea de flavonoide fiind prea mică în comparaţie cu cea din studiu. Flavonoidele sunt eliminate în mare măsură în procesul de obţinere al pudrei de cacao folosită.
Flavanoidele sunt un subgrup de substanţe găsite în cacao, dar şi în ceai, struguri şi multe alte fructe şi legume, care ar putea, potrivit unor studii, să aibă şi un efect benefic asupra inimii.
GH. MĂNOIU | 9 NOIEMBRIE 2014