Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[434] 8. சக்கவாகஜாதகவண்ணனா
[434] 8. Cakkavākajātakavaṇṇanā
காஸாயவத்தே²தி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஏகங் லோலபி⁴க்கு²ங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஸோ கிர லோலோ அஹோஸி பச்சயலுத்³தோ⁴, ஆசரியுபஜ்ஜா²யவத்தாதீ³னி ச²ட்³டெ³த்வா பாதோவ ஸாவத்தி²ங் பவிஸித்வா விஸாகா²ய கே³ஹே அனேககா²த³னீயபரிவாரங் யாகு³ங் பிவித்வா நானக்³க³ரஸஸாலிமங்ஸோத³னங் பு⁴ஞ்ஜித்வாபி தேன அதித்தோ ததோ சூளஅனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ மஹாஅனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ கோஸலரஞ்ஞோதி தேஸங் தேஸங் நிவேஸனானி ஸந்தா⁴ய விசரி. அதே²கதி³வஸங் தஸ்ஸ லோலபா⁴வங் ஆரப்³ப⁴ த⁴ம்மஸபா⁴யங் கத²ங் ஸமுட்டா²பேஸுங். ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இமாய நாமா’’தி வுத்தே தங் பி⁴க்கு²ங் பக்கோஸாபெத்வா ‘‘ஸச்சங் கிர த்வங் பி⁴க்கு² லோலோ’’தி புச்சி²த்வா ‘‘ஸச்சங், ப⁴ந்தே’’தி வுத்தே ‘‘பி⁴க்கு² கஸ்மா லோலோஸி, புப்³பே³பி த்வங் லோலபா⁴வேன பா³ராணஸியங் ஹத்தி²குணபாதீ³னி கா²தி³த்வா விசரந்தோ தேஹி அதித்தோ ததோ நிக்க²மித்வா க³ங்கா³தீரே விசரந்தோ ஹிமவந்தங் பவட்டோ²’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Kāsāyavattheti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ lolabhikkhuṃ ārabbha kathesi. So kira lolo ahosi paccayaluddho, ācariyupajjhāyavattādīni chaḍḍetvā pātova sāvatthiṃ pavisitvā visākhāya gehe anekakhādanīyaparivāraṃ yāguṃ pivitvā nānaggarasasālimaṃsodanaṃ bhuñjitvāpi tena atitto tato cūḷaanāthapiṇḍikassa mahāanāthapiṇḍikassa kosalaraññoti tesaṃ tesaṃ nivesanāni sandhāya vicari. Athekadivasaṃ tassa lolabhāvaṃ ārabbha dhammasabhāyaṃ kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte taṃ bhikkhuṃ pakkosāpetvā ‘‘saccaṃ kira tvaṃ bhikkhu lolo’’ti pucchitvā ‘‘saccaṃ, bhante’’ti vutte ‘‘bhikkhu kasmā lolosi, pubbepi tvaṃ lolabhāvena bārāṇasiyaṃ hatthikuṇapādīni khāditvā vicaranto tehi atitto tato nikkhamitvā gaṅgātīre vicaranto himavantaṃ pavaṭṭho’’ti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே ஏகோ லோலகாகோ பா³ராணஸியங் ஹத்தி²குணபாதீ³னி கா²தி³த்வா விசரந்தோ தேஹி அதித்தோ ‘‘க³ங்கா³கூலே மச்ச²மதங் கா²தி³ஸ்ஸாமீ’’தி க³ந்த்வா தத்த² மதமச்சே² கா²த³ந்தோ கதிபாஹங் வஸித்வா ஹிமவந்தங் பவிஸித்வா நானாப²லாப²லானி கா²த³ந்தோ ப³ஹுமச்ச²கச்ச²பங் மஹந்தங் பது³மஸரங் பத்வா தத்த² ஸுவண்ணவண்ணே த்³வே சக்கவாகே ஸேவாலங் கா²தி³த்வா வஸந்தே தி³ஸ்வா ‘‘இமே அதிவிய வண்ணஸம்பன்னா ஸோப⁴க்³க³ப்பத்தா, இமேஸங் போ⁴ஜனங் மனாபங் ப⁴விஸ்ஸதி, இமேஸங் போ⁴ஜனங் புச்சி²த்வா அஹம்பி ததே³வ பு⁴ஞ்ஜித்வா ஸுவண்ணவண்ணோ ப⁴விஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா தேஸங் ஸந்திகங் க³ந்த்வா படிஸந்தா²ரங் கத்வா ஏகஸ்மிங் ஸாக²பரியந்தே நிஸீதி³த்வா தேஸங் பஸங்ஸனபடிஸங்யுத்தங் கத²ங் கதெ²ந்தோ பட²மங் கா³த²மாஹ –
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente eko lolakāko bārāṇasiyaṃ hatthikuṇapādīni khāditvā vicaranto tehi atitto ‘‘gaṅgākūle macchamataṃ khādissāmī’’ti gantvā tattha matamacche khādanto katipāhaṃ vasitvā himavantaṃ pavisitvā nānāphalāphalāni khādanto bahumacchakacchapaṃ mahantaṃ padumasaraṃ patvā tattha suvaṇṇavaṇṇe dve cakkavāke sevālaṃ khāditvā vasante disvā ‘‘ime ativiya vaṇṇasampannā sobhaggappattā, imesaṃ bhojanaṃ manāpaṃ bhavissati, imesaṃ bhojanaṃ pucchitvā ahampi tadeva bhuñjitvā suvaṇṇavaṇṇo bhavissāmī’’ti cintetvā tesaṃ santikaṃ gantvā paṭisanthāraṃ katvā ekasmiṃ sākhapariyante nisīditvā tesaṃ pasaṃsanapaṭisaṃyuttaṃ kathaṃ kathento paṭhamaṃ gāthamāha –
69.
69.
‘‘காஸாயவத்தே² ஸகுணே வதா³மி, து³வே து³வே நந்த³மனே சரந்தே;
‘‘Kāsāyavatthe sakuṇe vadāmi, duve duve nandamane carante;
கங் அண்ட³ஜங் அண்ட³ஜா மானுஸேஸு, ஜாதிங் பஸங்ஸந்தி ததி³ங்க⁴ ப்³ரூதா²’’தி.
Kaṃ aṇḍajaṃ aṇḍajā mānusesu, jātiṃ pasaṃsanti tadiṅgha brūthā’’ti.
தத்த² காஸாயவத்தே²தி ஸுவண்ணவண்ணே காஸாயவத்தே² விய. து³வே து³வேதி த்³வே த்³வே ஹுத்வா. நந்த³மனேதி துட்ட²சித்தே. கங் அண்ட³ஜங் அண்ட³ஜா மானுஸேஸு ஜாதிங் பஸங்ஸந்தீதி அம்போ⁴ அண்ட³ஜா தும்ஹே மனுஸ்ஸேஸு பஸங்ஸந்தா கங் அண்ட³ஜங் ஜாதிங் கதரங் நாம அண்ட³ஜந்தி வத்வா பஸங்ஸந்தி, கங் ஸகுணங் நாமாதி வத்வா தும்ஹே மனுஸ்ஸானங் அந்தரே வண்ணெந்தீதி அத்தோ². ‘‘கங் அண்ட³ஜங் அண்ட³ஜமானுஸேஸூ’’திபி பாடோ². தஸ்ஸத்தோ² – தும்ஹே அண்ட³ஜேஸு ச மானுஸேஸு ச கதரங் அண்ட³ஜந்தி வத்வா பஸங்ஸந்தீதி.
Tattha kāsāyavattheti suvaṇṇavaṇṇe kāsāyavatthe viya. Duve duveti dve dve hutvā. Nandamaneti tuṭṭhacitte. Kaṃ aṇḍajaṃ aṇḍajā mānusesu jātiṃ pasaṃsantīti ambho aṇḍajā tumhe manussesu pasaṃsantā kaṃ aṇḍajaṃ jātiṃ kataraṃ nāma aṇḍajanti vatvā pasaṃsanti, kaṃ sakuṇaṃ nāmāti vatvā tumhe manussānaṃ antare vaṇṇentīti attho. ‘‘Kaṃ aṇḍajaṃ aṇḍajamānusesū’’tipi pāṭho. Tassattho – tumhe aṇḍajesu ca mānusesu ca kataraṃ aṇḍajanti vatvā pasaṃsantīti.
தங் ஸுத்வா சக்கவாகோ து³தியங் கா³த²மாஹ –
Taṃ sutvā cakkavāko dutiyaṃ gāthamāha –
70.
70.
‘‘அம்ஹே மனுஸ்ஸேஸு மனுஸ்ஸஹிங்ஸ, அனுப்³ப³தே சக்கவாகே வத³ந்தி;
‘‘Amhe manussesu manussahiṃsa, anubbate cakkavāke vadanti;
கல்யாணபா⁴வம்ஹே தி³ஜேஸு ஸம்மதா, அபி⁴ரூபா விசராம அண்ணவே’’தி.
Kalyāṇabhāvamhe dijesu sammatā, abhirūpā vicarāma aṇṇave’’ti.
தத்த² மனுஸ்ஸஹிங்ஸாதி காகோ மனுஸ்ஸே ஹிங்ஸதி விஹேடே²தி, தேன நங் ஏவங் ஆலபதி. அனுப்³ப³தேதி அஞ்ஞமஞ்ஞங் அனுக³தே ஸம்மோத³மானே வியஸங்வாஸே. சக்கவாகேதி சக்கவாகா நாம ஸா அண்ட³ஜஜாதீதி பஸங்ஸந்தி வண்ணெந்தி கதெ²ந்தி. தி³ஜேஸூதி யத்தகா பக்கி²னோ நாம, தேஸு மயங் ‘‘கல்யாணபா⁴வா’’திபி மனுஸ்ஸேஸு ஸம்மதா. து³தியே அத்த²விகப்பே மனுஸ்ஸேஸு அம்ஹே ‘‘சக்கவாகா’’திபி வத³ந்தி, தி³ஜேஸு பன மயங் ‘‘கல்யாணபா⁴வா’’தி ஸம்மதா, ‘‘கல்யாணபா⁴வா’’தி நோ தி³ஜா வத³ந்தீதி அத்தோ². அண்ணவேதி இமஸ்மிங் டா²னே ஸரோ ‘‘அண்ணவோ’’தி வுத்தோ, இமஸ்மிங் பது³மஸரே மயமேவ த்³வே ஜனா பரேஸங் அஹிங்ஸனதோ அபி⁴ரூபா விசராமாதி அத்தோ². இமிஸ்ஸாய பன கா³தா²ய சதுத்த²பத³ங் ‘‘ந கா⁴ஸஹேதூபி கரோம பாப’’ந்தி பட²ந்தி. தஸ்ஸத்தோ² – யஸ்மா மயங் கா⁴ஸஹேதூபி பாபங் ந கரோம, தஸ்மா ‘‘கல்யாணபா⁴வா’’தி அம்ஹே மனுஸ்ஸேஸு ச தி³ஜேஸு ச ஸம்மதா.
Tattha manussahiṃsāti kāko manusse hiṃsati viheṭheti, tena naṃ evaṃ ālapati. Anubbateti aññamaññaṃ anugate sammodamāne viyasaṃvāse. Cakkavāketi cakkavākā nāma sā aṇḍajajātīti pasaṃsanti vaṇṇenti kathenti. Dijesūti yattakā pakkhino nāma, tesu mayaṃ ‘‘kalyāṇabhāvā’’tipi manussesu sammatā. Dutiye atthavikappe manussesu amhe ‘‘cakkavākā’’tipi vadanti, dijesu pana mayaṃ ‘‘kalyāṇabhāvā’’ti sammatā, ‘‘kalyāṇabhāvā’’ti no dijā vadantīti attho. Aṇṇaveti imasmiṃ ṭhāne saro ‘‘aṇṇavo’’ti vutto, imasmiṃ padumasare mayameva dve janā paresaṃ ahiṃsanato abhirūpā vicarāmāti attho. Imissāya pana gāthāya catutthapadaṃ ‘‘na ghāsahetūpi karoma pāpa’’nti paṭhanti. Tassattho – yasmā mayaṃ ghāsahetūpi pāpaṃ na karoma, tasmā ‘‘kalyāṇabhāvā’’ti amhe manussesu ca dijesu ca sammatā.
தங் ஸுத்வா காகோ ததியங் கா³த²மாஹ –
Taṃ sutvā kāko tatiyaṃ gāthamāha –
71.
71.
‘‘கிங் அண்ணவே கானி ப²லானி பு⁴ஞ்ஜே, மங்ஸங் குதோ கா²த³த² சக்கவாகா;
‘‘Kiṃ aṇṇave kāni phalāni bhuñje, maṃsaṃ kuto khādatha cakkavākā;
கிங் போ⁴ஜனங் பு⁴ஞ்ஜத² வோ அனோமா, ப³லஞ்ச வண்ணோ ச அனப்பரூபா’’தி.
Kiṃ bhojanaṃ bhuñjatha vo anomā, balañca vaṇṇo ca anapparūpā’’ti.
தத்த² கிந்தி புச்சா²வஸேன ஆலபனங், கிங் போ⁴ சக்கவாகாதி வுத்தங் ஹோதி. அண்ணவேதி இமஸ்மிங் ஸரே. பு⁴ஞ்ஜேதி பு⁴ஞ்ஜத², கிங் பு⁴ஞ்ஜதா²தி அத்தோ² மங்ஸங் குதோ கா²த³தா²தி கதரபாணானங் ஸரீரதோ மங்ஸங் கா²த³த². பு⁴ஞ்ஜத² வோதி வோகாரோ நிபாதமத்தங், பரபதே³ன வாஸ்ஸ ஸம்ப³ந்தோ⁴ ‘‘ப³லஞ்ச வா வண்ணோ ச அனப்பரூபா’’தி.
Tattha kinti pucchāvasena ālapanaṃ, kiṃ bho cakkavākāti vuttaṃ hoti. Aṇṇaveti imasmiṃ sare. Bhuñjeti bhuñjatha, kiṃ bhuñjathāti attho maṃsaṃ kuto khādathāti katarapāṇānaṃ sarīrato maṃsaṃ khādatha. Bhuñjatha voti vokāro nipātamattaṃ, parapadena vāssa sambandho ‘‘balañca vā vaṇṇo ca anapparūpā’’ti.
ததோ சக்கவாகோ சதுத்த²ங் கா³த²மாஹ –
Tato cakkavāko catutthaṃ gāthamāha –
72.
72.
‘‘ந அண்ணவே ஸந்தி ப²லானி த⁴ங்க, மங்ஸங் குதோ கா²தி³துங் சக்கவாகே;
‘‘Na aṇṇave santi phalāni dhaṅka, maṃsaṃ kuto khādituṃ cakkavāke;
ஸேவாலப⁴க்க²ம்ஹ அபாணபோ⁴ஜனா, ந கா⁴ஸஹேதூபி கரோம பாப’’ந்தி.
Sevālabhakkhamha apāṇabhojanā, na ghāsahetūpi karoma pāpa’’nti.
தத்த² சக்கவாகேதி சக்கவாகஸ்ஸ. அபாணபோ⁴ஜனாதி பாணகரஹிதஉத³கபோ⁴ஜனா. அம்ஹாகஞ்ஹி ஸேவாலஞ்சேவ உத³கஞ்ச போ⁴ஜனந்தி த³ஸ்ஸேதி. ந கா⁴ஸஹேதூதி தும்ஹாதி³ஸா விய மயங் கா⁴ஸஹேது பாபங் ந கரோமாதி.
Tattha cakkavāketi cakkavākassa. Apāṇabhojanāti pāṇakarahitaudakabhojanā. Amhākañhi sevālañceva udakañca bhojananti dasseti. Na ghāsahetūti tumhādisā viya mayaṃ ghāsahetu pāpaṃ na karomāti.
ததோ காகோ த்³வே கா³தா² அபா⁴ஸி –
Tato kāko dve gāthā abhāsi –
73.
73.
‘‘ந மே இத³ங் ருச்சதி சக்கவாக, அஸ்மிங் ப⁴வே போ⁴ஜனஸன்னிகாஸோ;
‘‘Na me idaṃ ruccati cakkavāka, asmiṃ bhave bhojanasannikāso;
அஹோஸி புப்³பே³ ததோ மே அஞ்ஞதா², இச்சேவ மே விமதி எத்த² ஜாதா.
Ahosi pubbe tato me aññathā, icceva me vimati ettha jātā.
74.
74.
‘‘அஹம்பி மங்ஸானி ப²லானி பு⁴ஞ்ஜே, அன்னானி ச லோணியதேலியானி;
‘‘Ahampi maṃsāni phalāni bhuñje, annāni ca loṇiyateliyāni;
ரஸங் மனுஸ்ஸேஸு லபா⁴மி பொ⁴த்துங், ஸூரோவ ஸங்கா³மமுக²ங் விஜெத்வா;
Rasaṃ manussesu labhāmi bhottuṃ, sūrova saṅgāmamukhaṃ vijetvā;
ந ச மே தாதி³ஸோ வண்ணோ, சக்கவாக யதா² தவா’’தி.
Na ca me tādiso vaṇṇo, cakkavāka yathā tavā’’ti.
தத்த² இத³ந்தி இத³ங் தும்ஹாகங் பு⁴ஞ்ஜனபோ⁴ஜனங் மய்ஹங் ந ருச்சதி. அஸ்மிங் ப⁴வே போ⁴ஜனஸன்னிகாஸோதி இமஸ்மிங் ப⁴வே போ⁴ஜனஸன்னிகாஸோ யங் இமஸ்மிங் சக்கவாகப⁴வே போ⁴ஜனங், த்வங் தேன ஸன்னிகாஸோ தங்ஸதி³ஸோ தத³னுரூபோ அஹோஸி, அதிவிய பஸன்னஸரீரோஸீதி அத்தோ². ததோ மே அஞ்ஞதா²தி யங் மய்ஹங் புப்³பே³ தும்ஹே தி³ஸ்வாவ ஏதே எத்த² நானாவிதா⁴னி ப²லானி சேவ மச்ச²மங்ஸஞ்ச கா²த³ந்தி, தேன ஏவங் ஸோப⁴க்³க³ப்பத்தாதி அஹோஸி, இதா³னி மே ததோ அஞ்ஞதா² ஹோதீதி அத்தோ². இச்சேவ மேதி ஏதேனேவ மே காரணேன எத்த² தும்ஹாகங் ஸரீரவண்ணே விமதி ஜாதா ‘‘கத²ங் நு கோ² ஏதே ஏவரூபங் லூக²போ⁴ஜனங் பு⁴ஞ்ஜந்தா வண்ணவந்தோ ஜாதா’’தி. அஹம்பீதி அஹஞ்ஹி, அயமேவ வா பாடோ² . பு⁴ஞ்ஜேதி பு⁴ஞ்ஜாமி. அன்னானி சாதி போ⁴ஜனானி ச. லோணியதேலியானீதி லோணதேலயுத்தானி. ரஸந்தி மனுஸ்ஸேஸு பரிபோ⁴க³ங் பணீதரஸங். விஜெத்வாதி யதா² ஸூரோ வீரயோதோ⁴ ஸங்கா³மமுக²ங் விஜெத்வா விலும்பித்வா பரிபு⁴ஞ்ஜதி, ததா² விலும்பித்வா பரிபு⁴ஞ்ஜாமீதி அத்தோ². யதா² தவாதி ஏவங் பணீதங் போ⁴ஜனங் பு⁴ஞ்ஜந்தஸ்ஸபி மம தாதி³ஸோ வண்ணோ நத்தி², யாதி³ஸோ தவ வண்ணோ, தேன தவ வசனங் ந ஸத்³த³ஹாமீதி தீ³பேதி.
Tattha idanti idaṃ tumhākaṃ bhuñjanabhojanaṃ mayhaṃ na ruccati. Asmiṃ bhave bhojanasannikāsoti imasmiṃ bhave bhojanasannikāso yaṃ imasmiṃ cakkavākabhave bhojanaṃ, tvaṃ tena sannikāso taṃsadiso tadanurūpo ahosi, ativiya pasannasarīrosīti attho. Tato me aññathāti yaṃ mayhaṃ pubbe tumhe disvāva ete ettha nānāvidhāni phalāni ceva macchamaṃsañca khādanti, tena evaṃ sobhaggappattāti ahosi, idāni me tato aññathā hotīti attho. Icceva meti eteneva me kāraṇena ettha tumhākaṃ sarīravaṇṇe vimati jātā ‘‘kathaṃ nu kho ete evarūpaṃ lūkhabhojanaṃ bhuñjantā vaṇṇavanto jātā’’ti. Ahampīti ahañhi, ayameva vā pāṭho . Bhuñjeti bhuñjāmi. Annāni cāti bhojanāni ca. Loṇiyateliyānīti loṇatelayuttāni. Rasanti manussesu paribhogaṃ paṇītarasaṃ. Vijetvāti yathā sūro vīrayodho saṅgāmamukhaṃ vijetvā vilumpitvā paribhuñjati, tathā vilumpitvā paribhuñjāmīti attho. Yathā tavāti evaṃ paṇītaṃ bhojanaṃ bhuñjantassapi mama tādiso vaṇṇo natthi, yādiso tava vaṇṇo, tena tava vacanaṃ na saddahāmīti dīpeti.
அத²ஸ்ஸ வண்ணஸம்பத்தியா அபா⁴வகாரணங் அத்தனோ ச பா⁴வகாரணங் கதெ²ந்தோ சக்கவாகோ ஸேஸகா³தா² அபா⁴ஸி –
Athassa vaṇṇasampattiyā abhāvakāraṇaṃ attano ca bhāvakāraṇaṃ kathento cakkavāko sesagāthā abhāsi –
75.
75.
‘‘அஸுத்³த⁴ப⁴க்கோ²ஸி க²ணானுபாதீ, கிச்சே²ன தே லப்³ப⁴தி அன்னபானங்;
‘‘Asuddhabhakkhosi khaṇānupātī, kicchena te labbhati annapānaṃ;
ந துஸ்ஸஸீ ருக்க²ப²லேஹி த⁴ங்க, மங்ஸானி வா யானி ஸுஸானமஜ்ஜே².
Na tussasī rukkhaphalehi dhaṅka, maṃsāni vā yāni susānamajjhe.
76.
76.
‘‘யோ ஸாஹஸேன அதி⁴க³ம்ம போ⁴கே³, பரிபு⁴ஞ்ஜதி த⁴ங்க க²ணானுபாதீ;
‘‘Yo sāhasena adhigamma bhoge, paribhuñjati dhaṅka khaṇānupātī;
ததோ உபக்கோஸதி நங் ஸபா⁴வோ, உபக்குட்டோ² வண்ணப³லங் ஜஹாதி.
Tato upakkosati naṃ sabhāvo, upakkuṭṭho vaṇṇabalaṃ jahāti.
77.
77.
‘‘அப்பம்பி சே நிப்³பு³திங் பு⁴ஞ்ஜதீ யதி³, அஸாஹஸேன அபரூபகா⁴தீ;
‘‘Appampi ce nibbutiṃ bhuñjatī yadi, asāhasena aparūpaghātī;
ப³லஞ்ச வண்ணோ ச தத³ஸ்ஸ ஹோதி, ந ஹி ஸப்³போ³ ஆஹாரமயேன வண்ணோ’’தி.
Balañca vaṇṇo ca tadassa hoti, na hi sabbo āhāramayena vaṇṇo’’ti.
தத்த² அஸுத்³த⁴ப⁴க்கோ²ஸீதி த்வங் தே²னெத்வா வஞ்செத்வா ப⁴க்க²னதோ அஸுத்³த⁴ப⁴க்கோ² அஸி. க²ணானுபாதீதி பமாத³க்க²ணே அனுபதனஸீலோ. கிச்சே²ன தேதி தயா து³க்கே²ன அன்னபானங் லப்³ப⁴தி. மங்ஸானி வா யானீதி யானி வா ஸுஸானமஜ்ஜே² மங்ஸானி, தேஹி ந துஸ்ஸஸி. ததோதி பச்சா². உபக்கோஸதி நங் ஸபா⁴வோதி அத்தாவ தங் புக்³க³லங் க³ரஹி. உபக்குட்டோ²தி அத்தனாபி பரேஹிபி உபக்குட்டோ² க³ரஹிதோ விப்படிஸாரிதாய வண்ணஞ்ச ப³லஞ்ச ஜஹாஸி. நிப்³பு³திங் பு⁴ஞ்ஜதீ யதீ³தி யதி³ பன பரங் அவிஹேடெ²த்வா அப்பகம்பி த⁴ம்மலத்³த⁴ங் நிப்³பு³திபோ⁴ஜனங் பு⁴ஞ்ஜதி. தத³ஸ்ஸ ஹோதீதி ததா³ அஸ்ஸ பண்டி³தஸ்ஸ ஸரீரே ப³லஞ்ச வண்ணோ ச ஹோதி. ஆஹாரமயேனாதி நானப்பகாரேன ஆஹாரேனேவ. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – போ⁴ காக, வண்ணோ நாமேஸ சதுஸமுட்டா²னோ, ஸோ ந ஆஹாரமத்தேனேவ ஹோதி, உதுசித்தகம்மேஹிபி ஹோதியேவாதி.
Tattha asuddhabhakkhosīti tvaṃ thenetvā vañcetvā bhakkhanato asuddhabhakkho asi. Khaṇānupātīti pamādakkhaṇe anupatanasīlo. Kicchenateti tayā dukkhena annapānaṃ labbhati. Maṃsāni vā yānīti yāni vā susānamajjhe maṃsāni, tehi na tussasi. Tatoti pacchā. Upakkosati naṃ sabhāvoti attāva taṃ puggalaṃ garahi. Upakkuṭṭhoti attanāpi parehipi upakkuṭṭho garahito vippaṭisāritāya vaṇṇañca balañca jahāsi. Nibbutiṃ bhuñjatī yadīti yadi pana paraṃ aviheṭhetvā appakampi dhammaladdhaṃ nibbutibhojanaṃ bhuñjati. Tadassa hotīti tadā assa paṇḍitassa sarīre balañca vaṇṇo ca hoti. Āhāramayenāti nānappakārena āhāreneva. Idaṃ vuttaṃ hoti – bho kāka, vaṇṇo nāmesa catusamuṭṭhāno, so na āhāramatteneva hoti, utucittakammehipi hotiyevāti.
ஏவங் சக்கவாகோ அனேகபரியாயேன காகங் க³ரஹி. காகோ ஹராயித்வா ‘‘ந மய்ஹங் தவ வண்ணேன அத்தோ², கா கா’’தி வஸ்ஸந்தோ பலாயி.
Evaṃ cakkavāko anekapariyāyena kākaṃ garahi. Kāko harāyitvā ‘‘na mayhaṃ tava vaṇṇena attho, kā kā’’ti vassanto palāyi.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஸச்சானி பகாஸெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி, ஸச்சபரியோஸானே லோலபி⁴க்கு² அனாகா³மிப²லே பதிட்ட²ஹி. ததா³ காகோ லோலபி⁴க்கு² அஹோஸி, சக்கவாகீ ராஹுலமாதா, சக்கவாகோ பன அஹமேவ அஹோஸிந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi, saccapariyosāne lolabhikkhu anāgāmiphale patiṭṭhahi. Tadā kāko lolabhikkhu ahosi, cakkavākī rāhulamātā, cakkavāko pana ahameva ahosinti.
சக்கவாகஜாதகவண்ணனா அட்ட²மா.
Cakkavākajātakavaṇṇanā aṭṭhamā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 434. சக்கவாகஜாதகங் • 434. Cakkavākajātakaṃ