Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[451] 13. சக்கவாகஜாதகவண்ணனா
[451] 13. Cakkavākajātakavaṇṇanā
வண்ணவா அபி⁴ரூபோஸீதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஏகங் லோலபி⁴க்கு²ங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஸோ கிர சீவராதீ³ஹி அதித்தோ ‘‘கஹங் ஸங்க⁴ப⁴த்தங், கஹங் நிமந்தன’’ந்தி பரியேஸந்தோ விசரதி, ஆமிஸகதா²யமேவ அபி⁴ரமதி. அத²ஞ்ஞே பேஸலா பி⁴க்கூ² தஸ்ஸானுக்³க³ஹேன ஸத்து² ஆரோசேஸுங். ஸத்தா² தங் பக்கோஸாபெத்வா ‘‘ஸச்சங் கிர த்வங் பி⁴க்கு² லோலோ’’தி புச்சி²த்வா ‘‘ஸச்சங், ப⁴ந்தே’’தி வுத்தே ‘‘பி⁴க்கு² கஸ்மா ஏவரூபே நிய்யானிகஸாஸனே பப்³ப³ஜித்வா லோலோ அஹோஸி, லோலபா⁴வோ ச நாம பாபகோ, புப்³பே³பி த்வங் லோலபா⁴வங் நிஸ்ஸாய பா³ராணஸியங் ஹத்தி²குணபாதீ³ஹி அதித்தோ மஹாஅரஞ்ஞங் பவிட்டோ²’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Vaṇṇavāabhirūposīti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ lolabhikkhuṃ ārabbha kathesi. So kira cīvarādīhi atitto ‘‘kahaṃ saṅghabhattaṃ, kahaṃ nimantana’’nti pariyesanto vicarati, āmisakathāyameva abhiramati. Athaññe pesalā bhikkhū tassānuggahena satthu ārocesuṃ. Satthā taṃ pakkosāpetvā ‘‘saccaṃ kira tvaṃ bhikkhu lolo’’ti pucchitvā ‘‘saccaṃ, bhante’’ti vutte ‘‘bhikkhu kasmā evarūpe niyyānikasāsane pabbajitvā lolo ahosi, lolabhāvo ca nāma pāpako, pubbepi tvaṃ lolabhāvaṃ nissāya bārāṇasiyaṃ hatthikuṇapādīhi atitto mahāaraññaṃ paviṭṭho’’ti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே ஏகோ லோலகாகோ பா³ராணஸியங் ஹத்தி²குணபாதீ³ஹி அதித்தோ ‘‘அரஞ்ஞங் நு கோ² கீதி³ஸ’’ந்தி அரஞ்ஞங் க³ந்த்வா தத்த²பி ப²லாப²லேஹி அஸந்துட்டோ² க³ங்கா³ய தீரங் க³ந்த்வா விசரந்தோ ஜயம்பதிகே சக்கவாகே தி³ஸ்வா ‘‘இமே ஸகுணா அதிவிய ஸோப⁴ந்தி, இமே இமஸ்மிங் க³ங்கா³தீரே ப³ஹுங் மச்ச²மங்ஸங் கா²த³ந்தி மஞ்ஞே, இமே படிபுச்சி²த்வா மயாபி இமேஸங் போ⁴ஜனங் கோ³சரங் கா²தி³த்வா வண்ணவந்தேன ப⁴விதுங் வட்டதீ’’தி தேஸங் அவிதூ³ரே நிஸீதி³த்வா சக்கவாகங் புச்ச²ந்தோ த்³வே கா³தா² அபா⁴ஸி –
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente eko lolakāko bārāṇasiyaṃ hatthikuṇapādīhi atitto ‘‘araññaṃ nu kho kīdisa’’nti araññaṃ gantvā tatthapi phalāphalehi asantuṭṭho gaṅgāya tīraṃ gantvā vicaranto jayampatike cakkavāke disvā ‘‘ime sakuṇā ativiya sobhanti, ime imasmiṃ gaṅgātīre bahuṃ macchamaṃsaṃ khādanti maññe, ime paṭipucchitvā mayāpi imesaṃ bhojanaṃ gocaraṃ khāditvā vaṇṇavantena bhavituṃ vaṭṭatī’’ti tesaṃ avidūre nisīditvā cakkavākaṃ pucchanto dve gāthā abhāsi –
135.
135.
‘‘வண்ணவா அபி⁴ரூபோஸி, க⁴னோ ஸஞ்ஜாதரோஹிதோ;
‘‘Vaṇṇavā abhirūposi, ghano sañjātarohito;
சக்கவாக ஸுரூபோஸி, விப்பஸன்னமுகி²ந்த்³ரியோ.
Cakkavāka surūposi, vippasannamukhindriyo.
136.
136.
‘‘பாடீ²னங் பாவுஸங் மச்ச²ங், ப³லஜங் முஞ்ஜரோஹிதங்;
‘‘Pāṭhīnaṃ pāvusaṃ macchaṃ, balajaṃ muñjarohitaṃ;
க³ங்கா³ய தீரே நிஸின்னோ, ஏவங் பு⁴ஞ்ஜஸி போ⁴ஜன’’ந்தி.
Gaṅgāya tīre nisinno, evaṃ bhuñjasi bhojana’’nti.
தத்த² க⁴னோதி க⁴னஸரீரோ. ஸஞ்ஜாதரோஹிதோதி உத்தத்தஸுவண்ணங் விய ஸுட்டு²ஜாதரோஹிதவண்ணோ. பாடீ²னந்தி பாடீ²னநாமகங் பாஸாணமச்ச²ங். பாவுஸந்தி மஹாமுக²மச்ச²ங், ‘‘பாஹுஸ’’ந்திபி பாடோ². ப³லஜந்தி ப³லஜமச்ச²ங். முஞ்ஜரோஹிதந்தி முஞ்ஜமச்ச²ஞ்ச ரோஹிதமச்ச²ஞ்ச. ஏவங் பு⁴ஞ்ஜஸீதி ஏவரூபங் போ⁴ஜனங் மஞ்ஞே பு⁴ஞ்ஜஸீதி புச்ச²தி.
Tattha ghanoti ghanasarīro. Sañjātarohitoti uttattasuvaṇṇaṃ viya suṭṭhujātarohitavaṇṇo. Pāṭhīnanti pāṭhīnanāmakaṃ pāsāṇamacchaṃ. Pāvusanti mahāmukhamacchaṃ, ‘‘pāhusa’’ntipi pāṭho. Balajanti balajamacchaṃ. Muñjarohitanti muñjamacchañca rohitamacchañca. Evaṃ bhuñjasīti evarūpaṃ bhojanaṃ maññe bhuñjasīti pucchati.
சக்கவாகோ தஸ்ஸ வசனங் படிக்கி²பந்தோ ததியங் கா³த²மாஹ –
Cakkavāko tassa vacanaṃ paṭikkhipanto tatiyaṃ gāthamāha –
137.
137.
‘‘ந வாஹமேதங் பு⁴ஞ்ஜாமி, ஜங்க³லானோத³கானி வா;
‘‘Na vāhametaṃ bhuñjāmi, jaṅgalānodakāni vā;
அஞ்ஞத்ர ஸேவாலபணகா, ஏதங் மே ஸம்ம போ⁴ஜன’’ந்தி.
Aññatra sevālapaṇakā, etaṃ me samma bhojana’’nti.
தஸ்ஸத்தோ² – அஹங் ஸம்ம, அஞ்ஞத்ர ஸேவாலா ச பணகா ச ஸேஸானி ஜங்க³லானி வா ஓத³கானி வா மங்ஸானி ஆதா³ய ஏதங் போ⁴ஜனங் ந பு⁴ஞ்ஜாமி, யங் பனேதங் ஸேவாலபணகங், ஏதங் மே ஸம்ம, போ⁴ஜனந்தி.
Tassattho – ahaṃ samma, aññatra sevālā ca paṇakā ca sesāni jaṅgalāni vā odakāni vā maṃsāni ādāya etaṃ bhojanaṃ na bhuñjāmi, yaṃ panetaṃ sevālapaṇakaṃ, etaṃ me samma, bhojananti.
ததோ காகோ த்³வே கா³தா² அபா⁴ஸி –
Tato kāko dve gāthā abhāsi –
138.
138.
‘‘ந வாஹமேதங் ஸத்³த³ஹாமி, சக்கவாகஸ்ஸ போ⁴ஜனங்;
‘‘Na vāhametaṃ saddahāmi, cakkavākassa bhojanaṃ;
அஹம்பி ஸம்ம பு⁴ஞ்ஜாமி, கா³மே லோணியதேலியங்.
Ahampi samma bhuñjāmi, gāme loṇiyateliyaṃ.
139.
139.
‘‘மனுஸ்ஸேஸு கதங் ப⁴த்தங், ஸுசிங் மங்ஸூபஸேசனங்;
‘‘Manussesu kataṃ bhattaṃ, suciṃ maṃsūpasecanaṃ;
ந ச மே தாதி³ஸோ வண்ணோ, சக்கவாக யதா² துவ’’ந்தி.
Na ca me tādiso vaṇṇo, cakkavāka yathā tuva’’nti.
தத்த² யதா² துவந்தி யதா² துவங் ஸோப⁴க்³க³ப்பத்தோ ஸரீரவண்ணோ, தாதி³ஸோ மய்ஹங் வண்ணோ நத்தி², ஏதேன காரணேன அஹங் தவ ‘‘ஸேவாலபணகங் மம போ⁴ஜன’’ந்தி வத³ந்தஸ்ஸ வசனங் ந ஸத்³த³ஹாமீதி.
Tattha yathā tuvanti yathā tuvaṃ sobhaggappatto sarīravaṇṇo, tādiso mayhaṃ vaṇṇo natthi, etena kāraṇena ahaṃ tava ‘‘sevālapaṇakaṃ mama bhojana’’nti vadantassa vacanaṃ na saddahāmīti.
அத²ஸ்ஸ சக்கவாகோ து³ப்³ப³ண்ணகாரணங் கதெ²த்வா த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தோ ஸேஸகா³தா² அபா⁴ஸி –
Athassa cakkavāko dubbaṇṇakāraṇaṃ kathetvā dhammaṃ desento sesagāthā abhāsi –
140.
140.
‘‘ஸம்பஸ்ஸங் அத்தனி வேரங், ஹிங்ஸயங் மானுஸிங் பஜங்;
‘‘Sampassaṃ attani veraṃ, hiṃsayaṃ mānusiṃ pajaṃ;
உத்ரஸ்தோ க⁴ஸஸீ பீ⁴தோ, தேன வண்ணோ தவேதி³ஸோ.
Utrasto ghasasī bhīto, tena vaṇṇo tavediso.
141.
141.
‘‘ஸப்³ப³லோகவிருத்³தோ⁴ஸி, த⁴ங்க பாபேன கம்முனா;
‘‘Sabbalokaviruddhosi, dhaṅka pāpena kammunā;
லத்³தோ⁴ பிண்டோ³ ந பீணேதி, தேன வண்ணோ தவேதி³ஸோ.
Laddho piṇḍo na pīṇeti, tena vaṇṇo tavediso.
142.
142.
‘‘அஹம்பி ஸம்ம பு⁴ஞ்ஜாமி, அஹிங்ஸங் ஸப்³ப³பாணினங்;
‘‘Ahampi samma bhuñjāmi, ahiṃsaṃ sabbapāṇinaṃ;
அப்பொஸ்ஸுக்கோ நிராஸங்கீ, அஸோகோ அகுதோப⁴யோ.
Appossukko nirāsaṅkī, asoko akutobhayo.
143.
143.
‘‘ஸோ கரஸ்ஸு ஆனுபா⁴வங், வீதிவத்தஸ்ஸு ஸீலியங்;
‘‘So karassu ānubhāvaṃ, vītivattassu sīliyaṃ;
அஹிங்ஸாய சர லோகே, பியோ ஹோஹிஸி மங்மிவ.
Ahiṃsāya cara loke, piyo hohisi maṃmiva.
144.
144.
‘‘யோ ந ஹந்தி ந கா⁴தேதி, ந ஜினாதி ந ஜாபயே;
‘‘Yo na hanti na ghāteti, na jināti na jāpaye;
மெத்தங்ஸோ ஸப்³ப³பூ⁴தேஸு, வேரங் தஸ்ஸ ந கேனசீ’’தி.
Mettaṃso sabbabhūtesu, veraṃ tassa na kenacī’’ti.
தத்த² ஸம்பஸ்ஸந்தி ஸம்ம காக த்வங் பரேஸு உப்பன்னங் அத்தனி வேரசித்தங் ஸம்பஸ்ஸமானோ மானுஸிங் பஜங் ஹிங்ஸந்தோ விஹேடெ²ந்தோ. உத்ரஸ்தோதி பீ⁴தோ. க⁴ஸஸீதி பு⁴ஞ்ஜஸி. தேன தே ஏதி³ஸோ பீ³ப⁴ச்ச²வண்ணோ ஜாதோ. த⁴ங்காதி காகங் ஆலபதி. பிண்டோ³தி போ⁴ஜனங். அஹிங்ஸங் ஸப்³ப³பாணினந்தி அஹங் பன ஸப்³ப³ஸத்தே அஹிங்ஸந்தோ பு⁴ஞ்ஜாமீதி வத³தி. ஸோ கரஸ்ஸு ஆனுபா⁴வந்தி ஸோ த்வம்பி வீரியங் கரோஹி, அத்தனோ ஸீலியஸங்கா²தங் து³ஸ்ஸீலபா⁴வங் வீதிவத்தஸ்ஸு. அஹிங்ஸாயாதி அஹிங்ஸாய ஸமன்னாக³தோ ஹுத்வா லோகே சர. பியோ ஹோஹிஸி மங்மிவாதி ஏவங் ஸந்தே மயா ஸதி³ஸோவ லோகஸ்ஸ பியோ ஹோஹிஸி. ந ஜினாதீதி த⁴னஜானிங் ந கரோதி. ந ஜாபயேதி அஞ்ஞேபி ந காரேதி. மெத்தங்ஸோதி மெத்தகொட்டா²ஸோ மெத்தசித்தோ. ந கேனசீதி கேனசி ஏகஸத்தேனபி ஸத்³தி⁴ங் தஸ்ஸ வேரங் நாம நத்தீ²தி.
Tattha sampassanti samma kāka tvaṃ paresu uppannaṃ attani veracittaṃ sampassamāno mānusiṃ pajaṃ hiṃsanto viheṭhento. Utrastoti bhīto. Ghasasīti bhuñjasi. Tena te ediso bībhacchavaṇṇo jāto. Dhaṅkāti kākaṃ ālapati. Piṇḍoti bhojanaṃ. Ahiṃsaṃ sabbapāṇinanti ahaṃ pana sabbasatte ahiṃsanto bhuñjāmīti vadati. So karassu ānubhāvanti so tvampi vīriyaṃ karohi, attano sīliyasaṅkhātaṃ dussīlabhāvaṃ vītivattassu. Ahiṃsāyāti ahiṃsāya samannāgato hutvā loke cara. Piyo hohisi maṃmivāti evaṃ sante mayā sadisova lokassa piyo hohisi. Na jinātīti dhanajāniṃ na karoti. Na jāpayeti aññepi na kāreti. Mettaṃsoti mettakoṭṭhāso mettacitto. Na kenacīti kenaci ekasattenapi saddhiṃ tassa veraṃ nāma natthīti.
தஸ்மா ஸசே லோகஸ்ஸ பியோ ப⁴விதுங் இச்ச²ஸி, ஸப்³ப³வேரேஹி விரமாஹீதி ஏவங் சக்கவாகோ காகஸ்ஸ த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி. காகோ ‘‘தும்ஹே அத்தனோ கோ³சரங் மய்ஹங் ந கதே²த², கா கா’’தி வஸ்ஸந்தோ உப்பதித்வா பா³ராணஸியங் உக்காரபூ⁴மியஞ்ஞேவ ஓதரி.
Tasmā sace lokassa piyo bhavituṃ icchasi, sabbaverehi viramāhīti evaṃ cakkavāko kākassa dhammaṃ desesi. Kāko ‘‘tumhe attano gocaraṃ mayhaṃ na kathetha, kā kā’’ti vassanto uppatitvā bārāṇasiyaṃ ukkārabhūmiyaññeva otari.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஸச்சானி பகாஸெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி, ஸச்சபரியோஸானே லோலபி⁴க்கு² அனாகா³மிப²லே பதிட்ட²ஹி. ததா³ காகோ லோலபி⁴க்கு² அஹோஸி, சக்கவாகீ ராஹுலமாதா, சக்கவாகோ பன அஹமேவ அஹோஸிந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi, saccapariyosāne lolabhikkhu anāgāmiphale patiṭṭhahi. Tadā kāko lolabhikkhu ahosi, cakkavākī rāhulamātā, cakkavāko pana ahameva ahosinti.
சக்கவாகஜாதகவண்ணனா தேரஸமா.
Cakkavākajātakavaṇṇanā terasamā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 451. சக்கவாகஜாதகங் • 451. Cakkavākajātakaṃ