Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya

    11. ஸோதாபத்திஸங்யுத்தங்

    11. Sotāpattisaṃyuttaṃ

    1. வேளுத்³வாரவக்³கோ³

    1. Veḷudvāravaggo

    1. சக்கவத்திராஜஸுத்தங்

    1. Cakkavattirājasuttaṃ

    997. ஸாவத்தி²னிதா³னங் . தத்ர கோ² ப⁴க³வா…பே॰… ஏதத³வோச – ‘‘கிஞ்சாபி, பி⁴க்க²வே, ராஜா சக்கவத்தீ 1 சதுன்னங் தீ³பானங் இஸ்ஸரியாதி⁴பச்சங் ரஜ்ஜங் காரெத்வா காயஸ்ஸ பே⁴தா³ பரங் மரணா ஸுக³திங் ஸக்³க³ங் லோகங் உபபஜ்ஜதி தே³வானங் தாவதிங்ஸானங் ஸஹப்³யதங், ஸோ தத்த² நந்த³னே வனே அச்ச²ராஸங்க⁴பரிவுதோ தி³ப்³பே³ஹி ச பஞ்சஹி காமகு³ணேஹி ஸமப்பிதோ ஸமங்கீ³பூ⁴தோ பரிசாரேதி, ஸோ சதூஹி த⁴ம்மேஹி அஸமன்னாக³தோ, அத² கோ² ஸோ அபரிமுத்தோவ 2 நிரயா அபரிமுத்தோ திரச்சா²னயோனியா அபரிமுத்தோ பெத்திவிஸயா அபரிமுத்தோ அபாயது³க்³க³திவினிபாதா. கிஞ்சாபி, பி⁴க்க²வே, அரியஸாவகோ பிண்டி³யாலோபேன யாபேதி, நந்தகானி ச தா⁴ரேதி, ஸோ சதூஹி த⁴ம்மேஹி ஸமன்னாக³தோ, அத² கோ² ஸோ பரிமுத்தோ 3 நிரயா பரிமுத்தோ திரச்சா²னயோனியா பரிமுத்தோ பெத்திவிஸயா பரிமுத்தோ அபாயது³க்³க³திவினிபாதா’’.

    997. Sāvatthinidānaṃ . Tatra kho bhagavā…pe… etadavoca – ‘‘kiñcāpi, bhikkhave, rājā cakkavattī 4 catunnaṃ dīpānaṃ issariyādhipaccaṃ rajjaṃ kāretvā kāyassa bhedā paraṃ maraṇā sugatiṃ saggaṃ lokaṃ upapajjati devānaṃ tāvatiṃsānaṃ sahabyataṃ, so tattha nandane vane accharāsaṅghaparivuto dibbehi ca pañcahi kāmaguṇehi samappito samaṅgībhūto paricāreti, so catūhi dhammehi asamannāgato, atha kho so aparimuttova 5 nirayā aparimutto tiracchānayoniyā aparimutto pettivisayā aparimutto apāyaduggativinipātā. Kiñcāpi, bhikkhave, ariyasāvako piṇḍiyālopena yāpeti, nantakāni ca dhāreti, so catūhi dhammehi samannāgato, atha kho so parimutto 6 nirayā parimutto tiracchānayoniyā parimutto pettivisayā parimutto apāyaduggativinipātā’’.

    ‘‘கதமேஹி சதூஹி? இத⁴ , பி⁴க்க²வே, அரியஸாவகோ பு³த்³தே⁴ அவேச்சப்பஸாதே³ன ஸமன்னாக³தோ ஹோதி – ‘இதிபி ஸோ ப⁴க³வா அரஹங் ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴ விஜ்ஜாசரணஸம்பன்னோ ஸுக³தோ லோகவிதூ³ அனுத்தரோ புரிஸத³ம்மஸாரதி² ஸத்தா² தே³வமனுஸ்ஸானங் பு³த்³தோ⁴ ப⁴க³வா’தி . த⁴ம்மே அவேச்சப்பஸாதே³ன ஸமன்னாக³தோ ஹோதி – ‘ஸ்வாக்கா²தோ ப⁴க³வதா த⁴ம்மோ ஸந்தி³ட்டி²கோ அகாலிகோ ஏஹிபஸ்ஸிகோ ஓபனெய்யிகோ பச்சத்தங் வேதி³தப்³போ³ விஞ்ஞூஹீ’தி. ஸங்கே⁴ அவேச்சப்பஸாதே³ன ஸமன்னாக³தோ ஹோதி – ‘ஸுப்படிபன்னோ ப⁴க³வதோ ஸாவகஸங்கோ⁴, உஜுப்படிபன்னோ ப⁴க³வதோ ஸாவகஸங்கோ⁴, ஞாயப்படிபன்னோ ப⁴க³வதோ ஸாவகஸங்கோ⁴, ஸாமீசிப்படிபன்னோ ப⁴க³வதோ ஸாவகஸங்கோ⁴, யதி³த³ங் – சத்தாரி புரிஸயுகா³னி அட்ட² புரிஸபுக்³க³லா, ஏஸ ப⁴க³வதோ ஸாவகஸங்கோ⁴ ஆஹுனெய்யோ பாஹுனெய்யோ த³க்கி²ணெய்யோ அஞ்ஜலிகரணீயோ அனுத்தரங் புஞ்ஞக்கெ²த்தங் லோகஸ்ஸா’தி. அரியகந்தேஹி ஸீலேஹி ஸமன்னாக³தோ ஹோதி அக²ண்டே³ஹி அச்சி²த்³தே³ஹி அஸப³லேஹி அகம்மாஸேஹி பு⁴ஜிஸ்ஸேஹி விஞ்ஞுப்பஸத்தே²ஹி அபராமட்டே²ஹி ஸமாதி⁴ஸங்வத்தனிகேஹி. இமேஹி சதூஹி த⁴ம்மேஹி ஸமன்னாக³தோ ஹோதி. யோ ச, பி⁴க்க²வே, சதுன்னங் தீ³பானங் படிலாபோ⁴, யோ சதுன்னங் த⁴ம்மானங் படிலாபோ⁴ சதுன்னங் தீ³பானங் படிலாபோ⁴ சதுன்னங் த⁴ம்மானங் படிலாப⁴ஸ்ஸ கலங் நாக்³க⁴தி ஸோளஸி’’ந்தி. பட²மங்.

    ‘‘Katamehi catūhi? Idha , bhikkhave, ariyasāvako buddhe aveccappasādena samannāgato hoti – ‘itipi so bhagavā arahaṃ sammāsambuddho vijjācaraṇasampanno sugato lokavidū anuttaro purisadammasārathi satthā devamanussānaṃ buddho bhagavā’ti . Dhamme aveccappasādena samannāgato hoti – ‘svākkhāto bhagavatā dhammo sandiṭṭhiko akāliko ehipassiko opaneyyiko paccattaṃ veditabbo viññūhī’ti. Saṅghe aveccappasādena samannāgato hoti – ‘suppaṭipanno bhagavato sāvakasaṅgho, ujuppaṭipanno bhagavato sāvakasaṅgho, ñāyappaṭipanno bhagavato sāvakasaṅgho, sāmīcippaṭipanno bhagavato sāvakasaṅgho, yadidaṃ – cattāri purisayugāni aṭṭha purisapuggalā, esa bhagavato sāvakasaṅgho āhuneyyo pāhuneyyo dakkhiṇeyyo añjalikaraṇīyo anuttaraṃ puññakkhettaṃ lokassā’ti. Ariyakantehi sīlehi samannāgato hoti akhaṇḍehi acchiddehi asabalehi akammāsehi bhujissehi viññuppasatthehi aparāmaṭṭhehi samādhisaṃvattanikehi. Imehi catūhi dhammehi samannāgato hoti. Yo ca, bhikkhave, catunnaṃ dīpānaṃ paṭilābho, yo catunnaṃ dhammānaṃ paṭilābho catunnaṃ dīpānaṃ paṭilābho catunnaṃ dhammānaṃ paṭilābhassa kalaṃ nāgghati soḷasi’’nti. Paṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. சக்கவத்தி (ஸ்யா॰ கங்॰ பீ॰ க॰)
    2. அபரிமுத்தோ ச (ஸ்யா॰ கங்॰ க॰)
    3. பரிமுத்தோ ச (ஸ்யா॰ கங்॰ க॰)
    4. cakkavatti (syā. kaṃ. pī. ka.)
    5. aparimutto ca (syā. kaṃ. ka.)
    6. parimutto ca (syā. kaṃ. ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 1. சக்கவத்திராஜஸுத்தவண்ணனா • 1. Cakkavattirājasuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 1. சக்கவத்திராஜஸுத்தவண்ணனா • 1. Cakkavattirājasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact