Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தீ³க⁴ நிகாய (அட்ட²கதா²) • Dīgha nikāya (aṭṭhakathā) |
3. சக்கவத்திஸுத்தவண்ணனா
3. Cakkavattisuttavaṇṇanā
அத்ததீ³பஸரணதாவண்ணனா
Attadīpasaraṇatāvaṇṇanā
80. ஏவங் மே ஸுதந்தி சக்கவத்திஸுத்தங். தத்ராயமனுத்தானபத³வண்ணனா – மாதுலாயந்தி ஏவங்னாமகே நக³ரே. தங் நக³ரங் கோ³சரகா³மங் கத்வா அவிதூ³ரே வனஸண்டே³ விஹரதி. ‘‘தத்ர கோ² ப⁴க³வா பி⁴க்கூ² ஆமந்தேஸீ’’தி எத்த² அயமனுபுப்³பி³கதா² –
80.Evaṃme sutanti cakkavattisuttaṃ. Tatrāyamanuttānapadavaṇṇanā – mātulāyanti evaṃnāmake nagare. Taṃ nagaraṃ gocaragāmaṃ katvā avidūre vanasaṇḍe viharati. ‘‘Tatra kho bhagavā bhikkhū āmantesī’’ti ettha ayamanupubbikathā –
ப⁴க³வா கிர இமஸ்ஸ ஸுத்தஸ்ஸ ஸமுட்டா²னஸமயே பச்சூஸகாலே மஹாகருணாஸமாபத்திதோ வுட்டா²ய லோகங் வோலோகெந்தோ இமாய அனாக³தவங்ஸதீ³பிகாய ஸுத்தந்தகதா²ய மாதுலனக³ரவாஸீனங் சதுராஸீதியா பாணஸஹஸ்ஸானங் த⁴ம்மாபி⁴ஸமயங் தி³ஸ்வா பாதோவ வீஸதிபி⁴க்கு²ஸஹஸ்ஸபரிவாரோ மாதுலனக³ரங் ஸம்பத்தோ. மாதுலனக³ரவாஸினோ க²த்தியா ‘‘ப⁴க³வா ஆக³தோ’’தி ஸுத்வா பச்சுக்³க³ம்ம த³ஸப³லங் நிமந்தெத்வா மஹாஸக்காரேன நக³ரங் பவேஸெத்வா நிஸஜ்ஜட்டா²னங் ஸங்விதா⁴ய ப⁴க³வந்தங் மஹாரஹே பல்லங்கே நிஸீதா³பெத்வா பு³த்³த⁴ப்பமுக²ஸ்ஸ பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ மஹாதா³னங் அத³ங்ஸு. ப⁴க³வா ப⁴த்தகிச்சங் நிட்டா²பெத்வா சிந்தேஸி – ‘‘ஸசாஹங் இமஸ்மிங் டா²னே இமேஸங் மனுஸ்ஸானங் த⁴ம்மங் தே³ஸெஸ்ஸாமி, அயங் பதே³ஸோ ஸம்பா³தோ⁴, மனுஸ்ஸானங் டா²துங் வா நிஸீதி³துங் வா ஓகாஸோ ந ப⁴விஸ்ஸதி, மஹதா கோ² பன ஸமாக³மேன ப⁴விதப்³ப³’’ந்தி.
Bhagavā kira imassa suttassa samuṭṭhānasamaye paccūsakāle mahākaruṇāsamāpattito vuṭṭhāya lokaṃ volokento imāya anāgatavaṃsadīpikāya suttantakathāya mātulanagaravāsīnaṃ caturāsītiyā pāṇasahassānaṃ dhammābhisamayaṃ disvā pātova vīsatibhikkhusahassaparivāro mātulanagaraṃ sampatto. Mātulanagaravāsino khattiyā ‘‘bhagavā āgato’’ti sutvā paccuggamma dasabalaṃ nimantetvā mahāsakkārena nagaraṃ pavesetvā nisajjaṭṭhānaṃ saṃvidhāya bhagavantaṃ mahārahe pallaṅke nisīdāpetvā buddhappamukhassa bhikkhusaṅghassa mahādānaṃ adaṃsu. Bhagavā bhattakiccaṃ niṭṭhāpetvā cintesi – ‘‘sacāhaṃ imasmiṃ ṭhāne imesaṃ manussānaṃ dhammaṃ desessāmi, ayaṃ padeso sambādho, manussānaṃ ṭhātuṃ vā nisīdituṃ vā okāso na bhavissati, mahatā kho pana samāgamena bhavitabba’’nti.
அத² ராஜகுலானங் ப⁴த்தானுமோத³னங் அகத்வாவ பத்தங் க³ஹெத்வா நக³ரதோ நிக்க²மி. மனுஸ்ஸா சிந்தயிங்ஸு – ‘‘ஸத்தா² அம்ஹாகங் அனுமோத³னம்பி அகத்வா க³ச்ச²தி, அத்³தா⁴ ப⁴த்தக்³க³ங் அமனாபங் அஹோஸி, பு³த்³தா⁴னங் நாம ந ஸக்கா சித்தங் க³ஹேதுங், பு³த்³தே⁴ஹி ஸத்³தி⁴ங் விஸ்ஸாஸகரணங் நாம ஸமுஸ்ஸிதப²ணங் ஆஸீவிஸங் கீ³வாய க³ஹணஸதி³ஸங் ஹோதி; ஏத² போ⁴, ததா²க³தங் க²மாபெஸ்ஸாமா’’தி. ஸகலனக³ரவாஸினோ ப⁴க³வதா ஸஹேவ நிக்க²ந்தா. ப⁴க³வா க³ச்ச²ந்தோவ மக³த⁴க்கெ²த்தே டி²தங் ஸாகா²விடபஸம்பன்னங் ஸந்த³ச்சா²யங் கரீஸமத்தபூ⁴மிபத்த²டங் ஏகங் மாதுலருக்க²ங் தி³ஸ்வா இமஸ்மிங் ருக்க²மூலே நிஸீதி³த்வா த⁴ம்மே தே³ஸியமானே ‘‘மஹாஜனஸ்ஸ டா²னநிஸஜ்ஜனோகாஸோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி. நிவத்தித்வா மக்³கா³ ஓக்கம்ம ருக்க²மூலங் உபஸங்கமித்வா த⁴ம்மப⁴ண்டா³கா³ரிகங் ஆனந்த³த்தே²ரங் ஓலோகேஸி. தே²ரோ ஓலோகிதஸஞ்ஞாய ஏவ ‘‘ஸத்தா² நிஸீதி³துகாமோ’’தி ஞத்வா ஸுக³தமஹாசீவரங் பஞ்ஞபெத்வா அதா³ஸி. நிஸீதி³ ப⁴க³வா பஞ்ஞத்தே ஆஸனே. அத²ஸ்ஸ புரதோ மனுஸ்ஸா நிஸீதி³ங்ஸு. உபோ⁴ஸு பஸ்ஸேஸு பச்ச²தோ ச பி⁴க்கு²ஸங்கோ⁴, ஆகாஸே தே³வதா அட்ட²ங்ஸு, ஏவங் மஹாபரிஸமஜ்ஜ²க³தோ தத்ர கோ² ப⁴க³வா பி⁴க்கூ² ஆமந்தேஸி.
Atha rājakulānaṃ bhattānumodanaṃ akatvāva pattaṃ gahetvā nagarato nikkhami. Manussā cintayiṃsu – ‘‘satthā amhākaṃ anumodanampi akatvā gacchati, addhā bhattaggaṃ amanāpaṃ ahosi, buddhānaṃ nāma na sakkā cittaṃ gahetuṃ, buddhehi saddhiṃ vissāsakaraṇaṃ nāma samussitaphaṇaṃ āsīvisaṃ gīvāya gahaṇasadisaṃ hoti; etha bho, tathāgataṃ khamāpessāmā’’ti. Sakalanagaravāsino bhagavatā saheva nikkhantā. Bhagavā gacchantova magadhakkhette ṭhitaṃ sākhāviṭapasampannaṃ sandacchāyaṃ karīsamattabhūmipatthaṭaṃ ekaṃ mātularukkhaṃ disvā imasmiṃ rukkhamūle nisīditvā dhamme desiyamāne ‘‘mahājanassa ṭhānanisajjanokāso bhavissatī’’ti. Nivattitvā maggā okkamma rukkhamūlaṃ upasaṅkamitvā dhammabhaṇḍāgārikaṃ ānandattheraṃ olokesi. Thero olokitasaññāya eva ‘‘satthā nisīditukāmo’’ti ñatvā sugatamahācīvaraṃ paññapetvā adāsi. Nisīdi bhagavā paññatte āsane. Athassa purato manussā nisīdiṃsu. Ubhosu passesu pacchato ca bhikkhusaṅgho, ākāse devatā aṭṭhaṃsu, evaṃ mahāparisamajjhagato tatra kho bhagavā bhikkhū āmantesi.
தே பி⁴க்கூ²தி தத்ர உபவிட்டா² த⁴ம்மப்படிக்³கா³ஹகா பி⁴க்கூ². அத்ததீ³பாதி அத்தானங் தீ³பங் தாணங் லேணங் க³திங் பராயணங் பதிட்ட²ங் கத்வா விஹரதா²தி அத்தோ². அத்தஸரணாதி இத³ங் தஸ்ஸேவ வேவசனங். அனஞ்ஞஸரணாதி இத³ங் அஞ்ஞஸரணபடிக்கே²பவசனங். ந ஹி அஞ்ஞோ அஞ்ஞஸ்ஸ ஸரணங் ஹோதி, அஞ்ஞஸ்ஸ வாயாமேன அஞ்ஞஸ்ஸ அஸுஜ்ஜ²னதோ. வுத்தம்பி சேதங் ‘‘அத்தா ஹி அத்தனோ நாதோ², கோ ஹி நாதோ² பரோ ஸியா’’தி (த⁴॰ ப॰ 160). தேனாஹ ‘‘அனஞ்ஞஸரணா’’தி. கோ பனெத்த² அத்தா நாம, லோகியலோகுத்தரோ த⁴ம்மோ. தேனாஹ – ‘‘த⁴ம்மதீ³பா த⁴ம்மஸரணா அனஞ்ஞஸரணா’’தி. ‘‘காயே காயானுபஸ்ஸீ’’திஆதீ³னி மஹாஸதிபட்டா²னே வித்தா²ரிதானி.
Te bhikkhūti tatra upaviṭṭhā dhammappaṭiggāhakā bhikkhū. Attadīpāti attānaṃ dīpaṃ tāṇaṃ leṇaṃ gatiṃ parāyaṇaṃ patiṭṭhaṃ katvā viharathāti attho. Attasaraṇāti idaṃ tasseva vevacanaṃ. Anaññasaraṇāti idaṃ aññasaraṇapaṭikkhepavacanaṃ. Na hi añño aññassa saraṇaṃ hoti, aññassa vāyāmena aññassa asujjhanato. Vuttampi cetaṃ ‘‘attā hi attano nātho, ko hi nātho paro siyā’’ti (dha. pa. 160). Tenāha ‘‘anaññasaraṇā’’ti. Ko panettha attā nāma, lokiyalokuttaro dhammo. Tenāha – ‘‘dhammadīpā dhammasaraṇā anaññasaraṇā’’ti. ‘‘Kāye kāyānupassī’’tiādīni mahāsatipaṭṭhāne vitthāritāni.
கோ³சரேதி சரிதுங் யுத்தட்டா²னே. ஸகேதி அத்தனோ ஸந்தகே. பெத்திகே விஸயேதி பிதிதோ ஆக³தவிஸயே. சரதந்தி சரந்தானங். ‘‘சரந்த’’ந்திபி பாடோ², அயமேவத்தோ². ந லச்ச²தீதி ந லபி⁴ஸ்ஸதி ந பஸ்ஸிஸ்ஸதி. மாரோதி தே³வபுத்தமாரோபி, மச்சுமாரோபி, கிலேஸமாரோபி. ஓதாரந்தி ரந்த⁴ங் சி²த்³த³ங் விவரங். அயங் பனத்தோ² லெட்³டு³ட்டா²னதோ நிக்க²ம்ம தோரணே நிஸீதி³த்வா பா³லாதபங் தபந்தங் லாபங் ஸகுணங் க³ஹெத்வா. பக்க²ந்த³ஸேனஸகுணவத்து²னா தீ³பேதப்³போ³. வுத்தஞ்ஹேதங் –
Gocareti carituṃ yuttaṭṭhāne. Saketi attano santake. Pettike visayeti pitito āgatavisaye. Caratanti carantānaṃ. ‘‘Caranta’’ntipi pāṭho, ayamevattho. Na lacchatīti na labhissati na passissati. Māroti devaputtamāropi, maccumāropi, kilesamāropi. Otāranti randhaṃ chiddaṃ vivaraṃ. Ayaṃ panattho leḍḍuṭṭhānato nikkhamma toraṇe nisīditvā bālātapaṃ tapantaṃ lāpaṃ sakuṇaṃ gahetvā. Pakkhandasenasakuṇavatthunā dīpetabbo. Vuttañhetaṃ –
‘‘பூ⁴தபுப்³ப³ங், பி⁴க்க²வே, ஸகுணக்³கி⁴ லாபங் ஸகுணங் ஸஹஸா அஜ்ஜ²ப்பத்தா அக்³க³ஹேஸி. அத² கோ², பி⁴க்க²வே, லாபோ ஸகுணோ ஸகுணக்³கி⁴யா ஹரியமானோ ஏவங் பரிதே³வஸி ‘மயமேவம்ஹ அலக்கி²கா, மயங் அப்பபுஞ்ஞா, யே மயங் அகோ³சரே சரிம்ஹ பரவிஸயே, ஸசேஜ்ஜ மயங் கோ³சரே சரெய்யாம ஸகே பெத்திகே விஸயே, ந ம்யாயங் ஸகுணக்³கி⁴ அலங் அப⁴விஸ்ஸ யதி³த³ங் யுத்³தா⁴யா’தி. கோ பன தே லாப கோ³சரோ ஸகோ பெத்திகோ விஸயோதி? யதி³த³ங் நங்க³லகட்ட²கரணங் லெட்³டு³ட்டா²னந்தி. அத² கோ², பி⁴க்க²வே, ஸகுணக்³கி⁴ ஸகே ப³லே அபத்த²த்³தா⁴ ஸகே ப³லே அஸங்வத³மானா லாபங் ஸகுணங் பமுஞ்சி க³ச்ச² கோ² த்வங் லாப, தத்ரபி க³ந்த்வா ந மொக்க²ஸீதி.
‘‘Bhūtapubbaṃ, bhikkhave, sakuṇagghi lāpaṃ sakuṇaṃ sahasā ajjhappattā aggahesi. Atha kho, bhikkhave, lāpo sakuṇo sakuṇagghiyā hariyamāno evaṃ paridevasi ‘mayamevamha alakkhikā, mayaṃ appapuññā, ye mayaṃ agocare carimha paravisaye, sacejja mayaṃ gocare careyyāma sake pettike visaye, na myāyaṃ sakuṇagghi alaṃ abhavissa yadidaṃ yuddhāyā’ti. Ko pana te lāpa gocaro sako pettiko visayoti? Yadidaṃ naṅgalakaṭṭhakaraṇaṃ leḍḍuṭṭhānanti. Atha kho, bhikkhave, sakuṇagghi sake bale apatthaddhā sake bale asaṃvadamānā lāpaṃ sakuṇaṃ pamuñci gaccha kho tvaṃ lāpa, tatrapi gantvā na mokkhasīti.
அத² கோ² , பி⁴க்க²வே, லாபோ ஸகுணோ நங்க³லகட்ட²கரணங் லெட்³டு³ட்டா²னங் க³ந்த்வா மஹந்தங் லெட்³டு³ங் அபி⁴ருஹித்வா ஸகுணக்³கி⁴ங் வத³மானோ அட்டா²ஸி ‘‘ஏஹி கோ² தா³னி மே ஸகுணக்³கி⁴, ஏஹி கோ² தா³னி மே ஸகுணக்³கீ⁴’’தி. அத² கோ² ஸா, பி⁴க்க²வே, ஸகுணக்³கி⁴ ஸகே ப³லே அபத்த²த்³தா⁴ ஸகே ப³லே அஸங்வத³மானா உபோ⁴ பக்கே² ஸன்னய்ஹ லாபங் ஸகுணங் ஸஹஸா அஜ்ஜ²ப்பத்தா. யதா³ கோ², பி⁴க்க²வே, அஞ்ஞாஸி லாபோ ஸகுணோ ப³ஹுஆக³தா கோ² ம்யாயங் ஸகுணக்³கீ⁴தி, அத² கோ² தஸ்ஸேவ லெட்³டு³ஸ்ஸ அந்தரங் பச்சுபாதி³. அத² கோ², பி⁴க்க²வே, ஸகுணக்³கி⁴ தத்தே²வ உரங் பச்சதாளேஸி. ஏவஞ்ஹி தங், பி⁴க்க²வே, ஹோதி யோ அகோ³சரே சரதி பரவிஸயே.
Atha kho , bhikkhave, lāpo sakuṇo naṅgalakaṭṭhakaraṇaṃ leḍḍuṭṭhānaṃ gantvā mahantaṃ leḍḍuṃ abhiruhitvā sakuṇagghiṃ vadamāno aṭṭhāsi ‘‘ehi kho dāni me sakuṇagghi, ehi kho dāni me sakuṇagghī’’ti. Atha kho sā, bhikkhave, sakuṇagghi sake bale apatthaddhā sake bale asaṃvadamānā ubho pakkhe sannayha lāpaṃ sakuṇaṃ sahasā ajjhappattā. Yadā kho, bhikkhave, aññāsi lāpo sakuṇo bahuāgatā kho myāyaṃ sakuṇagghīti, atha kho tasseva leḍḍussa antaraṃ paccupādi. Atha kho, bhikkhave, sakuṇagghi tattheva uraṃ paccatāḷesi. Evañhi taṃ, bhikkhave, hoti yo agocare carati paravisaye.
தஸ்மாதிஹ, பி⁴க்க²வே, மா அகோ³சரே சரித்த² பரவிஸயே, அகோ³சரே, பி⁴க்க²வே, சரதங் பரவிஸயே லச்ச²தி மாரோ ஓதாரங், லச்ச²தி மாரோ ஆரம்மணங். கோ ச, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு²னோ அகோ³சரோ பரவிஸயோ, யதி³த³ங் பஞ்ச காமகு³ணா. கதமே பஞ்ச? சக்கு²விஞ்ஞெய்யா ரூபா இட்டா² கந்தா மனாபா பியரூபா காமூபஸங்ஹிதா ரஜனீயா, ஸோதவிஞ்ஞெய்யா ஸத்³தா³ இட்டா² கந்தா மனாபா பியரூபா காமூபஸங்ஹிதா ரஜனீயா, கா⁴னவிஞ்ஞெய்யா க³ந்தா⁴ இட்டா² கந்தா மனாபா பியரூபா காமூபஸங்ஹிதா ரஜனீயா, ஜிவ்ஹாவிஞ்ஞெய்யா ரஸா இட்டா² கந்தா மனாபா பியரூபா காமூபஸங்ஹிதா ரஜனீயா, காயவிஞ்ஞெய்யா பொ²ட்ட²ப்³பா³ இட்டா² கந்தா மனாபா பியரூபா காமூபஸங்ஹிதா ரஜனீயா. அயங், பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு²னோ அகோ³சரோ பரவிஸயோ.
Tasmātiha, bhikkhave, mā agocare carittha paravisaye, agocare, bhikkhave, carataṃ paravisaye lacchati māro otāraṃ, lacchati māro ārammaṇaṃ. Ko ca, bhikkhave, bhikkhuno agocaro paravisayo, yadidaṃ pañca kāmaguṇā. Katame pañca? Cakkhuviññeyyā rūpā iṭṭhā kantā manāpā piyarūpā kāmūpasaṃhitā rajanīyā, sotaviññeyyā saddā iṭṭhā kantā manāpā piyarūpā kāmūpasaṃhitā rajanīyā, ghānaviññeyyā gandhā iṭṭhā kantā manāpā piyarūpā kāmūpasaṃhitā rajanīyā, jivhāviññeyyā rasā iṭṭhā kantā manāpā piyarūpā kāmūpasaṃhitā rajanīyā, kāyaviññeyyā phoṭṭhabbā iṭṭhā kantā manāpā piyarūpā kāmūpasaṃhitā rajanīyā. Ayaṃ, bhikkhave, bhikkhuno agocaro paravisayo.
கோ³சரே, பி⁴க்க²வே, சரத²…பே॰… ந லச்ச²தி மாரோ ஆரம்மணங். கோ ச, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு²னோ கோ³சரோ ஸகோ பெத்திகோ விஸயோ, யதி³த³ங் சத்தாரோ ஸதிபட்டா²னா. கதமே சத்தாரோ? இத⁴ பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² காயே காயானுபஸ்ஸீ விஹரதி ஆதாபீ ஸம்பஜானோ ஸதிமா, வினெய்ய லோகே அபி⁴ஜ்ஜா²தோ³மனஸ்ஸங்; வேத³னாஸு வேத³னானுபஸ்ஸீ விஹரதி ஆதாபீ ஸம்பஜானோ ஸதிமா, வினெய்ய லோகே அபி⁴ஜ்ஜா²தோ³மனஸ்ஸங்; சித்தே சித்தானுபஸ்ஸீ விஹரதி ஆதாபீ ஸம்பஜானோ ஸதிமா, வினெய்ய லோகே அபி⁴ஜ்ஜா²தோ³மனஸ்ஸங்; த⁴ம்மேஸு த⁴ம்மானுபஸ்ஸீ விஹரதி ஆதாபீ ஸம்பஜானோ ஸதிமா, வினெய்ய லோகே அபி⁴ஜ்ஜா²தோ³மனஸ்ஸங் – அயங், பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு²னோ கோ³சரோ ஸகோ பெத்திகோ விஸயோதி (ஸங்॰ நி॰ 5.371).
Gocare, bhikkhave, caratha…pe… na lacchati māro ārammaṇaṃ. Ko ca, bhikkhave, bhikkhuno gocaro sako pettiko visayo, yadidaṃ cattāro satipaṭṭhānā. Katame cattāro? Idha bhikkhave, bhikkhu kāye kāyānupassī viharati ātāpī sampajāno satimā, vineyya loke abhijjhādomanassaṃ; vedanāsu vedanānupassī viharati ātāpī sampajāno satimā, vineyya loke abhijjhādomanassaṃ; citte cittānupassī viharati ātāpī sampajāno satimā, vineyya loke abhijjhādomanassaṃ; dhammesu dhammānupassī viharati ātāpī sampajāno satimā, vineyya loke abhijjhādomanassaṃ – ayaṃ, bhikkhave, bhikkhuno gocaro sako pettiko visayoti (saṃ. ni. 5.371).
குஸலானந்தி அனவஜ்ஜலக்க²ணானங். ஸமாதா³னஹேதூதி ஸமாதா³ய வத்தனஹேது. ஏவமித³ங் புஞ்ஞங் பவட்³ட⁴தீதி ஏவங் இத³ங் லோகியலோகுத்தரங் புஞ்ஞப²லங் வட்³ட⁴தி, புஞ்ஞப²லந்தி ச உபரூபரி புஞ்ஞம்பி புஞ்ஞவிபாகோபி வேதி³தப்³போ³.
Kusalānanti anavajjalakkhaṇānaṃ. Samādānahetūti samādāya vattanahetu. Evamidaṃ puññaṃ pavaḍḍhatīti evaṃ idaṃ lokiyalokuttaraṃ puññaphalaṃ vaḍḍhati, puññaphalanti ca uparūpari puññampi puññavipākopi veditabbo.
த³ள்ஹனேமிசக்கவத்திராஜகதா²வண்ணனா
Daḷhanemicakkavattirājakathāvaṇṇanā
81. தத்த² து³வித⁴ங் குஸலங் வட்டகா³மீ ச விவட்டகா³மீ ச. தத்த² வட்டகா³மிகுஸலங் நாம மாதாபிதூனங் புத்ததீ⁴தாஸு புத்ததீ⁴தானஞ்ச மாதாபிதூஸு ஸினேஹவஸேன முது³மத்³த³வசித்தங். விவட்டகா³மிகுஸலங் நாம ‘‘சத்தாரோ ஸதிபட்டா²னா’’திஆதி³பே⁴தா³ ஸத்ததிங்ஸ போ³தி⁴பக்கி²யத⁴ம்மா. தேஸு வட்டகா³மிபுஞ்ஞஸ்ஸ பரியோஸானங் மனுஸ்ஸலோகே சக்கவத்திஸிரீவிப⁴வோ. விவட்டகா³மிகுஸலஸ்ஸ மக்³க³ப²லனிப்³பா³னஸம்பத்தி. தத்த² விவட்டகா³மிகுஸலஸ்ஸ விபாகங் ஸுத்தபரியோஸானே த³ஸ்ஸெஸ்ஸதி.
81. Tattha duvidhaṃ kusalaṃ vaṭṭagāmī ca vivaṭṭagāmī ca. Tattha vaṭṭagāmikusalaṃ nāma mātāpitūnaṃ puttadhītāsu puttadhītānañca mātāpitūsu sinehavasena mudumaddavacittaṃ. Vivaṭṭagāmikusalaṃ nāma ‘‘cattāro satipaṭṭhānā’’tiādibhedā sattatiṃsa bodhipakkhiyadhammā. Tesu vaṭṭagāmipuññassa pariyosānaṃ manussaloke cakkavattisirīvibhavo. Vivaṭṭagāmikusalassa maggaphalanibbānasampatti. Tattha vivaṭṭagāmikusalassa vipākaṃ suttapariyosāne dassessati.
இத⁴ பன வட்டகா³மிகுஸலஸ்ஸ விபாகத³ஸ்ஸனத்த²ங், பி⁴க்க²வே, யதா³ புத்ததீ⁴தரோ மாதாபிதூனங் ஓவாதே³ ந அட்ட²ங்ஸு, ததா³ ஆயுனாபி வண்ணேனாபி இஸ்ஸரியேனாபி பரிஹாயிங்ஸு. யதா³ பன அட்ட²ங்ஸு, ததா³ வட்³டி⁴ங்ஸூதி வத்வா வட்டகா³மிகுஸலானுஸந்தி⁴வஸேன ‘‘பூ⁴தபுப்³ப³ங், பி⁴க்க²வே’’தி தே³ஸனங் ஆரபி⁴. தத்த² சக்கவத்தீதிஆதீ³னி மஹாபதா³னே (தீ³॰ நி॰ அட்ட²॰ 2.33) வித்தா²ரிதானேவ.
Idha pana vaṭṭagāmikusalassa vipākadassanatthaṃ, bhikkhave, yadā puttadhītaro mātāpitūnaṃ ovāde na aṭṭhaṃsu, tadā āyunāpi vaṇṇenāpi issariyenāpi parihāyiṃsu. Yadā pana aṭṭhaṃsu, tadā vaḍḍhiṃsūti vatvā vaṭṭagāmikusalānusandhivasena ‘‘bhūtapubbaṃ, bhikkhave’’ti desanaṃ ārabhi. Tattha cakkavattītiādīni mahāpadāne (dī. ni. aṭṭha. 2.33) vitthāritāneva.
82. ஓஸக்கிதந்தி ஈஸகம்பி அவஸக்கிதங். டா²னா சுதந்தி ஸப்³ப³ஸோ டா²னா அபக³தங். தங் கிர சக்கரதனங் அந்தேபுரத்³வாரே அக்கா²ஹதங் விய வேஹாஸங் அட்டா²ஸி. அத²ஸ்ஸ உபோ⁴ஸு பஸ்ஸேஸு த்³வே க²தி³ரத்த²ம்பே⁴ நிக²ணித்வா சக்கரதனமத்த²கே நேமிஅபி⁴முக²ங் ஏகங் ஸுத்தகங் ப³ந்தி⁴ங்ஸு. அதோ⁴பா⁴கே³பி நேமிஅபி⁴முக²ங் ஏகங் ப³ந்தி⁴ங்ஸு. தேஸு உபரிமஸுத்ததோ அப்பமத்தகம்பி ஓக³தங் சக்கரதனங் ஓஸக்கிதங் நாம ஹோதி, ஹெட்டா² ஸுத்தஸ்ஸ டா²னங் உபரிமகோடியா அதிக்கந்தக³தங் டா²னா சுதங் நாம ஹோதி, ததே³தங் அதிப³லவதோ³ஸே ஸதி ஏவங் ஹோதி. ஸுத்தமத்தம்பி ஏகங்கு³லத்³வங்கு³லமத்தங் வா ப⁴ட்ட²ங் டா²னா சுதமேவ ஹோதி. தங் ஸந்தா⁴யேதங் வுத்தங் ‘‘ஓஸக்கிதங் டா²னா சுத’’ந்தி.
82.Osakkitanti īsakampi avasakkitaṃ. Ṭhānā cutanti sabbaso ṭhānā apagataṃ. Taṃ kira cakkaratanaṃ antepuradvāre akkhāhataṃ viya vehāsaṃ aṭṭhāsi. Athassa ubhosu passesu dve khadiratthambhe nikhaṇitvā cakkaratanamatthake nemiabhimukhaṃ ekaṃ suttakaṃ bandhiṃsu. Adhobhāgepi nemiabhimukhaṃ ekaṃ bandhiṃsu. Tesu uparimasuttato appamattakampi ogataṃ cakkaratanaṃ osakkitaṃ nāma hoti, heṭṭhā suttassa ṭhānaṃ uparimakoṭiyā atikkantagataṃ ṭhānā cutaṃ nāma hoti, tadetaṃ atibalavadose sati evaṃ hoti. Suttamattampi ekaṅguladvaṅgulamattaṃ vā bhaṭṭhaṃ ṭhānā cutameva hoti. Taṃ sandhāyetaṃ vuttaṃ ‘‘osakkitaṃ ṭhānā cuta’’nti.
அத² மே ஆரோசெய்யாஸீதி தாத, த்வங் அஜ்ஜ ஆதி³ங் கத்வா தி³வஸஸ்ஸ திக்க²த்துங் சக்கரதனஸ்ஸ உபட்டா²னங் க³ச்ச², ஏவங் க³ச்ச²ந்தோ யதா³ சக்கரதனங் ஈஸகம்பி ஓஸக்கிதங் டா²னா சுதங் பஸ்ஸஸி, அத² மய்ஹங் ஆசிக்கெ²ய்யாஸி. ஜீவிதஞ்ஹி மே தவ ஹத்தே² நிக்கி²த்தந்தி. அத்³த³ஸாதி அப்பமத்தோ தி³வஸஸ்ஸ திக்க²த்துங் க³ந்த்வா ஓலோகெந்தோ ஏகதி³வஸங் அத்³த³ஸ.
Atha me āroceyyāsīti tāta, tvaṃ ajja ādiṃ katvā divasassa tikkhattuṃ cakkaratanassa upaṭṭhānaṃ gaccha, evaṃ gacchanto yadā cakkaratanaṃ īsakampi osakkitaṃ ṭhānā cutaṃ passasi, atha mayhaṃ ācikkheyyāsi. Jīvitañhi me tava hatthe nikkhittanti. Addasāti appamatto divasassa tikkhattuṃ gantvā olokento ekadivasaṃ addasa.
83. அத² கோ², பி⁴க்க²வேதி பி⁴க்க²வே, அத² ராஜா த³ள்ஹனேமி ‘‘சக்கரதனங் ஓஸக்கித’’ந்தி ஸுத்வா உப்பன்னப³லவதோ³மனஸ்ஸோ ‘‘ந தா³னி மயா சிரங் ஜீவிதப்³ப³ங் ப⁴விஸ்ஸதி, அப்பாவஸேஸங் மே ஆயு, ந மே தா³னி காமே பரிபு⁴ஞ்ஜனகாலோ, பப்³ப³ஜ்ஜாகாலோ மே இதா³னீ’’தி ரோதி³த்வா பரிதே³வித்வா ஜெட்ட²புத்தங் குமாரங் ஆமந்தாபெத்வா ஏதத³வோச. ஸமுத்³த³பரியந்தந்தி பரிக்கி²த்தஏகஸமுத்³த³பரியந்தமேவ. இத³ங் ஹிஸ்ஸ குலஸந்தகங். சக்கவாளபரியந்தங் பன புஞ்ஞித்³தி⁴வஸேன நிப்³ப³த்தங், ந தங் ஸக்கா தா³துங். குலஸந்தகங் பன நிய்யாதெந்தோ ‘‘ஸமுத்³த³பரியந்த’’ந்தி ஆஹ. கேஸமஸ்ஸுந்தி தாபஸபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜந்தாபி ஹி பட²மங் கேஸமஸ்ஸுங் ஓஹாரெந்தி. ததோ பட்டா²ய பரூள்ஹகேஸே ப³ந்தி⁴த்வா விசரந்தி. தேன வுத்தங் – ‘‘கேஸமஸ்ஸுங் ஓஹாரெத்வா’’தி.
83.Athakho, bhikkhaveti bhikkhave, atha rājā daḷhanemi ‘‘cakkaratanaṃ osakkita’’nti sutvā uppannabalavadomanasso ‘‘na dāni mayā ciraṃ jīvitabbaṃ bhavissati, appāvasesaṃ me āyu, na me dāni kāme paribhuñjanakālo, pabbajjākālo me idānī’’ti roditvā paridevitvā jeṭṭhaputtaṃ kumāraṃ āmantāpetvā etadavoca. Samuddapariyantanti parikkhittaekasamuddapariyantameva. Idaṃ hissa kulasantakaṃ. Cakkavāḷapariyantaṃ pana puññiddhivasena nibbattaṃ, na taṃ sakkā dātuṃ. Kulasantakaṃ pana niyyātento ‘‘samuddapariyanta’’nti āha. Kesamassunti tāpasapabbajjaṃ pabbajantāpi hi paṭhamaṃ kesamassuṃ ohārenti. Tato paṭṭhāya parūḷhakese bandhitvā vicaranti. Tena vuttaṃ – ‘‘kesamassuṃ ohāretvā’’ti.
காஸாயானீதி கஸாயரஸபீதானி. ஆதி³தோ ஏவங் கத்வா பச்சா² வக்கலானிபி தா⁴ரெந்தி. பப்³ப³ஜீதி பப்³ப³ஜிதோ. பப்³ப³ஜித்வா ச அத்தனோ மங்க³லவனுய்யானேயேவ வஸி. ராஜிஸிம்ஹீதி ராஜஈஸிம்ஹி. ப்³ராஹ்மணபப்³ப³ஜிதா ஹி ‘‘ப்³ராஹ்மணிஸயோ’’தி வுச்சந்தி. ஸேதச்ச²த்தங் பன பஹாய ராஜபப்³ப³ஜிதா ராஜிஸயோதி. அந்தரதா⁴யீதி அந்தரஹிதங் நிப்³பு³ததீ³பஸிகா² விய அபா⁴வங் உபக³தங். படிஸங்வேதே³ஸீதி கந்த³ந்தோ பரிதே³வந்தோ ஜானாபேஸி. பெத்திகந்தி பிதிதோ ஆக³தங் தா³யஜ்ஜங் ந ஹோதி, ந ஸக்கா குஸீதேன ஹீனவீரியேன த³ஸ அகுஸலகம்மபதே² ஸமாதா³ய வத்தந்தேன பாபுணிதுங். அத்தனோ பன ஸுகதங் கம்மங் நிஸ்ஸாய த³ஸவித⁴ங் த்³வாத³ஸவித⁴ங் வா சக்கவத்திவத்தங் பூரெந்தேனேவேதங் பத்தப்³ப³ந்தி தீ³பேதி. அத² நங் வத்தபடிபத்தியங் சோதெ³ந்தோ ‘‘இங்க⁴ த்வ’’ந்திஆதி³மாஹ. தத்த² அரியேதி நித்³தோ³ஸே. சக்கவத்திவத்தேதி சக்கவத்தீனங் வத்தே.
Kāsāyānīti kasāyarasapītāni. Ādito evaṃ katvā pacchā vakkalānipi dhārenti. Pabbajīti pabbajito. Pabbajitvā ca attano maṅgalavanuyyāneyeva vasi. Rājisimhīti rājaīsimhi. Brāhmaṇapabbajitā hi ‘‘brāhmaṇisayo’’ti vuccanti. Setacchattaṃ pana pahāya rājapabbajitā rājisayoti. Antaradhāyīti antarahitaṃ nibbutadīpasikhā viya abhāvaṃ upagataṃ. Paṭisaṃvedesīti kandanto paridevanto jānāpesi. Pettikanti pitito āgataṃ dāyajjaṃ na hoti, na sakkā kusītena hīnavīriyena dasa akusalakammapathe samādāya vattantena pāpuṇituṃ. Attano pana sukataṃ kammaṃ nissāya dasavidhaṃ dvādasavidhaṃ vā cakkavattivattaṃ pūrentenevetaṃ pattabbanti dīpeti. Atha naṃ vattapaṭipattiyaṃ codento ‘‘iṅgha tva’’ntiādimāha. Tattha ariyeti niddose. Cakkavattivatteti cakkavattīnaṃ vatte.
சக்கவத்திஅரியவத்தவண்ணனா
Cakkavattiariyavattavaṇṇanā
84. த⁴ம்மந்தி த³ஸகுஸலகம்மபத²த⁴ம்மங். நிஸ்ஸாயாதி தத³தி⁴ட்டா²னேன சேதஸா தமேவ நிஸ்ஸயங் கத்வா. த⁴ம்மங் ஸக்கரொந்தோதி யதா² கதோ ஸோ த⁴ம்மோ ஸுட்டு² கதோ ஹோதி, ஏவமேதங் கரொந்தோ. த⁴ம்மங் க³ருங் கரொந்தோதி தஸ்மிங் கா³ரவுப்பத்தியா தங் க³ருங் கரொந்தோ. த⁴ம்மங் மானெந்தோதி தமேவ த⁴ம்மங் பியஞ்ச பா⁴வனீயஞ்ச கத்வா விஹரந்தோ. த⁴ம்மங் பூஜெந்தோதி தங் அபதி³ஸித்வா க³ந்த⁴மாலாதி³பூஜனேனஸ்ஸ பூஜங் கரொந்தோ. த⁴ம்மங் அபசயமானோதி தஸ்ஸேவ த⁴ம்மஸ்ஸ அஞ்ஜலிகரணாதீ³ஹி நீசவுத்திதங் கரொந்தோ. த⁴ம்மத்³த⁴ஜோ த⁴ம்மகேதூதி தங் த⁴ம்மங் த⁴ஜமிவ புரக்க²த்வா கேதுமிவ ச உக்கி²பித்வா பவத்தியா த⁴ம்மத்³த⁴ஜோ த⁴ம்மகேது ச ஹுத்வாதி அத்தோ². த⁴ம்மாதி⁴பதெய்யோதி த⁴ம்மாதி⁴பதிபூ⁴தோ ஆக³தபா⁴வேன த⁴ம்மவஸேனேவ ஸப்³ப³கிரியானங் கரணேன த⁴ம்மாதி⁴பதெய்யோ ஹுத்வா. த⁴ம்மிகங் ரக்கா²வரணகு³த்திங் ஸங்வித³ஹஸ்ஸூதி த⁴ம்மோ அஸ்ஸா அத்தீ²தி த⁴ம்மிகா, ரக்கா² ச ஆவரணஞ்ச கு³த்தி ச ரக்கா²வரணகு³த்தி . தத்த² ‘‘பரங் ரக்க²ந்தோ அத்தானங் ரக்க²தீ’’தி (ஸங்॰ நி॰ 5.385) வசனதோ க²ந்திஆத³யோ ரக்கா². வுத்தஞ்ஹேதங் ‘‘கத²ஞ்ச, பி⁴க்க²வே, பரங் ரக்க²ந்தோ அத்தானங் ரக்க²தி. க²ந்தியா அவிஹிங்ஸாய மெத்தசித்ததா அனுத்³த³யதா’’தி (ஸங்॰ நி॰ 5.385). நிவாஸனபாருபனகே³ஹாதீ³னங் நிவாரணா ஆவரணங், சோராதி³உபத்³த³வனிவாரணத்த²ங் கோ³பாயனா கு³த்தி, தங் ஸப்³ப³ம்பி ஸுட்டு² ஸங்வித³ஹஸ்ஸு பவத்தய ட²பேஹீதி அத்தோ². இதா³னி யத்த² ஸா ஸங்வித³ஹிதப்³பா³, தங் த³ஸ்ஸெந்தோ அந்தோஜனஸ்மிந்திஆதி³மாஹ.
84.Dhammanti dasakusalakammapathadhammaṃ. Nissāyāti tadadhiṭṭhānena cetasā tameva nissayaṃ katvā. Dhammaṃ sakkarontoti yathā kato so dhammo suṭṭhu kato hoti, evametaṃ karonto. Dhammaṃ garuṃ karontoti tasmiṃ gāravuppattiyā taṃ garuṃ karonto. Dhammaṃ mānentoti tameva dhammaṃ piyañca bhāvanīyañca katvā viharanto. Dhammaṃ pūjentoti taṃ apadisitvā gandhamālādipūjanenassa pūjaṃ karonto. Dhammaṃapacayamānoti tasseva dhammassa añjalikaraṇādīhi nīcavuttitaṃ karonto. Dhammaddhajodhammaketūti taṃ dhammaṃ dhajamiva purakkhatvā ketumiva ca ukkhipitvā pavattiyā dhammaddhajo dhammaketu ca hutvāti attho. Dhammādhipateyyoti dhammādhipatibhūto āgatabhāvena dhammavaseneva sabbakiriyānaṃ karaṇena dhammādhipateyyo hutvā. Dhammikaṃ rakkhāvaraṇaguttiṃ saṃvidahassūti dhammo assā atthīti dhammikā, rakkhā ca āvaraṇañca gutti ca rakkhāvaraṇagutti . Tattha ‘‘paraṃ rakkhanto attānaṃ rakkhatī’’ti (saṃ. ni. 5.385) vacanato khantiādayo rakkhā. Vuttañhetaṃ ‘‘kathañca, bhikkhave, paraṃ rakkhanto attānaṃ rakkhati. Khantiyā avihiṃsāya mettacittatā anuddayatā’’ti (saṃ. ni. 5.385). Nivāsanapārupanagehādīnaṃ nivāraṇā āvaraṇaṃ, corādiupaddavanivāraṇatthaṃ gopāyanā gutti, taṃ sabbampi suṭṭhu saṃvidahassu pavattaya ṭhapehīti attho. Idāni yattha sā saṃvidahitabbā, taṃ dassento antojanasmintiādimāha.
தத்ராயங் ஸங்கே²பத்தோ² – அந்தோஜனஸங்கா²தங் தவ புத்ததா³ரங் ஸீலஸங்வரே பதிட்ட²பேஹி, வத்த²க³ந்த⁴மாலாதீ³னி சஸ்ஸ தே³ஹி, ஸப்³போ³பத்³த³வே சஸ்ஸ நிவாரேஹி. ப³லகாயாதீ³ஸுபி ஏஸேவ நயோ. அயங் பன விஸேஸோ – ப³லகாயோ காலங் அனதிக்கமித்வா ப⁴த்தவேதனஸம்பதா³னேனபி அனுக்³க³ஹேதப்³போ³. அபி⁴ஸித்தக²த்தியா ப⁴த்³ரஸ்ஸாஜானெய்யாதி³ரதனஸம்பதா³னேனபி உபஸங்க³ண்ஹிதப்³பா³. அனுயந்தக²த்தியா தேஸங் அனுரூபயானவாஹனஸம்பதா³னேனபி பரிதோஸேதப்³பா³. ப்³ராஹ்மணா அன்னபானவத்தா²தி³னா தெ³ய்யத⁴ம்மேன. க³ஹபதிகா ப⁴த்தபீ³ஜனங்க³லபா²லப³லிப³த்³தா³தி³ஸம்பதா³னேன. ததா² நிக³மவாஸினோ நேக³மா, ஜனபத³வாஸினோ ச ஜானபதா³. ஸமிதபாபபா³ஹிதபாபா ஸமணப்³ராஹ்மணா ஸமணபரிக்கா²ரஸம்பதா³னேன ஸக்காதப்³பா³. மிக³பக்கி²னோ அப⁴யதா³னேன ஸமஸ்ஸாஸேதப்³பா³.
Tatrāyaṃ saṅkhepattho – antojanasaṅkhātaṃ tava puttadāraṃ sīlasaṃvare patiṭṭhapehi, vatthagandhamālādīni cassa dehi, sabbopaddave cassa nivārehi. Balakāyādīsupi eseva nayo. Ayaṃ pana viseso – balakāyo kālaṃ anatikkamitvā bhattavetanasampadānenapi anuggahetabbo. Abhisittakhattiyā bhadrassājāneyyādiratanasampadānenapi upasaṅgaṇhitabbā. Anuyantakhattiyā tesaṃ anurūpayānavāhanasampadānenapi paritosetabbā. Brāhmaṇā annapānavatthādinā deyyadhammena. Gahapatikā bhattabījanaṅgalaphālabalibaddādisampadānena. Tathā nigamavāsino negamā, janapadavāsino ca jānapadā. Samitapāpabāhitapāpā samaṇabrāhmaṇā samaṇaparikkhārasampadānena sakkātabbā. Migapakkhino abhayadānena samassāsetabbā.
விஜிதேதி அத்தனோ ஆணாபவத்திட்டா²னே. அத⁴ம்மகாரோதி அத⁴ம்மகிரியா. மா பவத்தித்தா²தி யதா² நப்பவத்ததி, ததா² நங் படிபாதே³ஹீதி அத்தோ². ஸமணப்³ராஹ்மணாதி ஸமிதபாபபா³ஹிதபாபா. மத³ப்பமாதா³ படிவிரதாதி நவவிதா⁴ மானமதா³, பஞ்சஸு காமகு³ணேஸு சித்தவொஸ்ஸஜ்ஜனஸங்கா²தா பமாதா³ ச படிவிரதா. க²ந்திஸோரச்சே நிவிட்டா²தி அதி⁴வாஸனக²ந்தியஞ்ச ஸுரதபா⁴வே ச பதிட்டி²தா. ஏகமத்தானந்தி அத்தனோ ராகா³தீ³னங் த³மனாதீ³ஹி ஏகமத்தானங் த³மெந்தி ஸமெந்தி பரினிப்³பா³பெந்தீதி வுச்சந்தி. காலேன காலந்தி காலே காலே . அபி⁴னிவஜ்ஜெய்யாஸீதி கூ³த²ங் விய விஸங் விய அக்³கி³ங் விய ச ஸுட்டு² வஜ்ஜெய்யாஸி. ஸமாதா³யாதி ஸுரபி⁴குஸுமதா³மங் விய அமதங் விய ச ஸம்மா ஆதா³ய பவத்தெய்யாஸி.
Vijiteti attano āṇāpavattiṭṭhāne. Adhammakāroti adhammakiriyā. Mā pavattitthāti yathā nappavattati, tathā naṃ paṭipādehīti attho. Samaṇabrāhmaṇāti samitapāpabāhitapāpā. Madappamādāpaṭiviratāti navavidhā mānamadā, pañcasu kāmaguṇesu cittavossajjanasaṅkhātā pamādā ca paṭiviratā. Khantisoracce niviṭṭhāti adhivāsanakhantiyañca suratabhāve ca patiṭṭhitā. Ekamattānanti attano rāgādīnaṃ damanādīhi ekamattānaṃ damenti samenti parinibbāpentīti vuccanti. Kālena kālanti kāle kāle . Abhinivajjeyyāsīti gūthaṃ viya visaṃ viya aggiṃ viya ca suṭṭhu vajjeyyāsi. Samādāyāti surabhikusumadāmaṃ viya amataṃ viya ca sammā ādāya pavatteyyāsi.
இத⁴ ட²த்வா வத்தங் ஸமானேதப்³ப³ங். அந்தோஜனஸ்மிங் ப³லகாயேபி ஏகங், க²த்தியேஸு ஏகங், அனுயந்தேஸு ஏகங், ப்³ராஹ்மணக³ஹபதிகேஸு ஏகங், நேக³மஜானபதே³ஸு ஏகங், ஸமணப்³ராஹ்மணேஸு ஏகங், மிக³பக்கீ²ஸு ஏகங், அத⁴ம்மகாரப்படிக்கே²போ ஏகங், அத⁴னானங் த⁴னானுப்பதா³னங் ஏகங் ஸமணப்³ராஹ்மணே உபஸங்கமித்வா பஞ்ஹபுச்ச²னங் ஏகந்தி ஏவமேதங் த³ஸவித⁴ங் ஹோதி. க³ஹபதிகே பன பக்கி²ஜாதே ச விஸுங் கத்வா க³ணெந்தஸ்ஸ த்³வாத³ஸவித⁴ங் ஹோதி. புப்³பே³ அவுத்தங் வா க³ணெந்தேன அத⁴ம்மராக³ஸ்ஸ ச விஸமலோப⁴ஸ்ஸ ச பஹானவஸேன த்³வாத³ஸவித⁴ங் வேதி³தப்³ப³ங். இத³ங் கோ² தாத தந்தி இத³ங் த³ஸவித⁴ங் த்³வாத³ஸவித⁴ஞ்ச அரியசக்கவத்திவத்தங் நாம. வத்தமானஸ்ஸாதி பூரெத்வா வத்தமானஸ்ஸ. தத³ஹுபோஸதே²திஆதி³ மஹாஸுத³ஸ்ஸனே வுத்தங்.
Idha ṭhatvā vattaṃ samānetabbaṃ. Antojanasmiṃ balakāyepi ekaṃ, khattiyesu ekaṃ, anuyantesu ekaṃ, brāhmaṇagahapatikesu ekaṃ, negamajānapadesu ekaṃ, samaṇabrāhmaṇesu ekaṃ, migapakkhīsu ekaṃ, adhammakārappaṭikkhepo ekaṃ, adhanānaṃ dhanānuppadānaṃ ekaṃ samaṇabrāhmaṇe upasaṅkamitvā pañhapucchanaṃ ekanti evametaṃ dasavidhaṃ hoti. Gahapatike pana pakkhijāte ca visuṃ katvā gaṇentassa dvādasavidhaṃ hoti. Pubbe avuttaṃ vā gaṇentena adhammarāgassa ca visamalobhassa ca pahānavasena dvādasavidhaṃ veditabbaṃ. Idaṃ kho tāta tanti idaṃ dasavidhaṃ dvādasavidhañca ariyacakkavattivattaṃ nāma. Vattamānassāti pūretvā vattamānassa. Tadahuposathetiādi mahāsudassane vuttaṃ.
90. ஸமதேனாதி அத்தனோ மதியா. ஸுத³ந்தி நிபாதமத்தங். பஸாஸதீதி அனுஸாஸதி. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – போராணகங் ராஜவங்ஸங் ராஜபவேணிங் ராஜத⁴ம்மங் பஹாய அத்தனோ மதிமத்தே ட²த்வா ஜனபத³ங் அனுஸாஸதீதி. ஏவமயங் மக⁴தே³வவங்ஸஸ்ஸ களாரஜனகோ விய த³ள்ஹனேமிவங்ஸஸ்ஸ உபச்சே²த³கோ அந்திமபுரிஸோ ஹுத்வா உப்பன்னோ. புப்³பே³னாபரந்தி புப்³ப³காலேன ஸதி³ஸா ஹுத்வா அபரகாலங். ஜனபதா³ ந பப்³ப³ந்தீதி ந வட்³ட⁴ந்தி. யதா² தங் புப்³ப³கானந்தி யதா² புப்³ப³கானங் ராஜூனங் புப்³பே³ ச பச்சா² ச ஸதி³ஸாயேவ ஹுத்வா பப்³பி³ங்ஸு, ததா² ந பப்³ப³ந்தி. கத்த²சி ஸுஞ்ஞா ஹொந்தி ஹதவிலுத்தா, தேலமது⁴பா²ணிதாதீ³ஸு சேவ யாகு³ப⁴த்தாதீ³ஸு ச ஓஜாபி பரிஹாயித்தா²தி அத்தோ².
90.Samatenāti attano matiyā. Sudanti nipātamattaṃ. Pasāsatīti anusāsati. Idaṃ vuttaṃ hoti – porāṇakaṃ rājavaṃsaṃ rājapaveṇiṃ rājadhammaṃ pahāya attano matimatte ṭhatvā janapadaṃ anusāsatīti. Evamayaṃ maghadevavaṃsassa kaḷārajanako viya daḷhanemivaṃsassa upacchedako antimapuriso hutvā uppanno. Pubbenāparanti pubbakālena sadisā hutvā aparakālaṃ. Janapadā na pabbantīti na vaḍḍhanti. Yathā taṃ pubbakānanti yathā pubbakānaṃ rājūnaṃ pubbe ca pacchā ca sadisāyeva hutvā pabbiṃsu, tathā na pabbanti. Katthaci suññā honti hataviluttā, telamadhuphāṇitādīsu ceva yāgubhattādīsu ca ojāpi parihāyitthāti attho.
அமச்சா பாரிஸஜ்ஜாதி அமச்சா சேவ பரிஸாவசரா ச. க³ணகமஹாமத்தாதி அச்சி²த்³த³காதி³பாட²க³ணகா சேவ மஹாஅமச்சா ச. அனீகட்டா²தி ஹத்தி²ஆசரியாத³யோ. தோ³வாரிகாதி த்³வாரரக்கி²னோ. மந்தஸ்ஸாஜீவினோதி மந்தா வுச்சதி பஞ்ஞா, தங் நிஸ்ஸயங் கத்வா யே ஜீவந்தி பண்டி³தா மஹாமத்தா, தேஸங் ஏதங் நாமங்.
Amaccā pārisajjāti amaccā ceva parisāvacarā ca. Gaṇakamahāmattāti acchiddakādipāṭhagaṇakā ceva mahāamaccā ca. Anīkaṭṭhāti hatthiācariyādayo. Dovārikāti dvārarakkhino. Mantassājīvinoti mantā vuccati paññā, taṃ nissayaṃ katvā ye jīvanti paṇḍitā mahāmattā, tesaṃ etaṃ nāmaṃ.
ஆயுவண்ணாதி³பரிஹானிகதா²வண்ணனா
Āyuvaṇṇādiparihānikathāvaṇṇanā
91. நோ ச கோ² அத⁴னானந்தி ப³லவலோப⁴த்தா பன அத⁴னானங் த³லித்³த³மனுஸ்ஸானங் த⁴னங் நானுப்பதா³ஸி. நானுப்பதி³யமானேதி அனநுப்பதி³யமானே, அயமேவ வா பாடோ². தா³லித்³தி³யந்தி த³லித்³த³பா⁴வோ. அத்தனா ச ஜீவாஹீதி ஸயஞ்ச ஜீவங் யாபேஹீதி அத்தோ². உத்³த⁴க்³கி³கந்திஆதீ³ஸு உபரூபரிபூ⁴மீஸு ப²லதா³னவஸேன உத்³த⁴மக்³க³மஸ்ஸாதி உத்³த⁴க்³கி³கா. ஸக்³க³ஸ்ஸ ஹிதா தத்ருபபத்திஜனநதோதி ஸோவக்³கி³கா. நிப்³ப³த்தட்டா²னே ஸுகோ² விபாகோ அஸ்ஸாதி ஸுக²விபாகா. ஸுட்டு² அக்³கா³னங் தி³ப்³ப³வண்ணாதீ³னங் த³ஸன்னங் விஸேஸானங் நிப்³ப³த்தனதோ ஸக்³க³ஸங்வத்தனிகா. ஏவரூபங் த³க்கி²ணங் தா³னங் பதிட்ட²பேதீதி அத்தோ².
91.Noca kho adhanānanti balavalobhattā pana adhanānaṃ daliddamanussānaṃ dhanaṃ nānuppadāsi. Nānuppadiyamāneti ananuppadiyamāne, ayameva vā pāṭho. Dāliddiyanti daliddabhāvo. Attanā ca jīvāhīti sayañca jīvaṃ yāpehīti attho. Uddhaggikantiādīsu uparūparibhūmīsu phaladānavasena uddhamaggamassāti uddhaggikā. Saggassa hitā tatrupapattijananatoti sovaggikā. Nibbattaṭṭhāne sukho vipāko assāti sukhavipākā. Suṭṭhu aggānaṃ dibbavaṇṇādīnaṃ dasannaṃ visesānaṃ nibbattanato saggasaṃvattanikā. Evarūpaṃ dakkhiṇaṃ dānaṃ patiṭṭhapetīti attho.
92. பவட்³டி⁴ஸ்ஸதீதி வட்³டி⁴ஸ்ஸதி ப³ஹுங் ப⁴விஸ்ஸதி. ஸுனிஸேத⁴ங் நிஸேதெ⁴ய்யந்தி ஸுட்டு² நிஸித்³த⁴ங் நிஸேதெ⁴ய்யங். மூலக⁴ச்சந்தி மூலஹதங். க²ரஸ்ஸரேனாதி ப²ருஸஸத்³தே³ன. பணவேனாதி வஜ்ஜ²பே⁴ரியா.
92.Pavaḍḍhissatīti vaḍḍhissati bahuṃ bhavissati. Sunisedhaṃ nisedheyyanti suṭṭhu nisiddhaṃ nisedheyyaṃ. Mūlaghaccanti mūlahataṃ. Kharassarenāti pharusasaddena. Paṇavenāti vajjhabheriyā.
93. ஸீஸானி நேஸங் சி²ந்தி³ஸ்ஸாமாதி யேஸங் அந்தமஸோ மூலகமுட்டி²ம்பி ஹரிஸ்ஸாம, தேஸங் ததே²வ ஸீஸானி சி²ந்தி³ஸ்ஸாம, யதா² கோசி ஹடபா⁴வம்பி ந ஜானிஸ்ஸதி, அம்ஹாகங் தா³னி கிமெத்த² ராஜாபி ஏவங் உட்டா²ய பரங் மாரேதீதி அயங் நேஸங் அதி⁴ப்பாயோ. உபக்கமிங்ஸூதி ஆரபி⁴ங்ஸு. பந்த²து³ஹனந்தி பந்த²கா⁴தங், பந்தே² ட²த்வா சோரகம்மங்.
93.Sīsāninesaṃ chindissāmāti yesaṃ antamaso mūlakamuṭṭhimpi harissāma, tesaṃ tatheva sīsāni chindissāma, yathā koci haṭabhāvampi na jānissati, amhākaṃ dāni kimettha rājāpi evaṃ uṭṭhāya paraṃ māretīti ayaṃ nesaṃ adhippāyo. Upakkamiṃsūti ārabhiṃsu. Panthaduhananti panthaghātaṃ, panthe ṭhatvā corakammaṃ.
94. ந ஹி, தே³வாதி ஸோ கிர சிந்தேஸி – ‘‘அயங் ராஜா ஸச்சங் தே³வாதி முக²படிஞ்ஞாய தி³ன்னாய மாராபேதி, ஹந்தா³ஹங் முஸாவாத³ங் கரோமீ’’தி, மரணப⁴யா ‘‘ந ஹி தே³வா’’தி அவோச.
94.Na hi, devāti so kira cintesi – ‘‘ayaṃ rājā saccaṃ devāti mukhapaṭiññāya dinnāya mārāpeti, handāhaṃ musāvādaṃ karomī’’ti, maraṇabhayā ‘‘na hi devā’’ti avoca.
96. ஏகித³ந்தி எத்த² இத³ந்தி நிபாதமத்தங், ஏகே ஸத்தாதி அத்தோ². சாரித்தந்தி மிச்சா²சாரங். அபி⁴ஜ்ஜா²ப்³யாபாதா³தி அபி⁴ஜ்ஜா² ச ப்³யாபாதோ³ ச. மிச்சா²தி³ட்டீ²தி நத்தி² தி³ன்னந்திஆதி³கா அந்தக்³கா³ஹிகா பச்சனீகதி³ட்டி².
96.Ekidanti ettha idanti nipātamattaṃ, eke sattāti attho. Cārittanti micchācāraṃ. Abhijjhābyāpādāti abhijjhā ca byāpādo ca. Micchādiṭṭhīti natthi dinnantiādikā antaggāhikā paccanīkadiṭṭhi.
101. அத⁴ம்மராகோ³தி மாதா மாதுச்சா² பிதுச்சா² மாதுலானீதிஆதி³கே அயுத்தட்டா²னே ராகோ³. விஸமலோபோ⁴தி பரிபோ⁴க³யுத்தேஸுபி டா²னேஸு அதிப³லவலோபோ⁴. மிச்சா²த⁴ம்மோதி புரிஸானங் புரிஸேஸு இத்தீ²னஞ்ச இத்தீ²ஸு ச²ந்த³ராகோ³.
101.Adhammarāgoti mātā mātucchā pitucchā mātulānītiādike ayuttaṭṭhāne rāgo. Visamalobhoti paribhogayuttesupi ṭhānesu atibalavalobho. Micchādhammoti purisānaṃ purisesu itthīnañca itthīsu chandarāgo.
அமத்தெய்யதாதிஆதீ³ஸு மாது ஹிதோ மத்தெய்யோ, தஸ்ஸ பா⁴வோ மத்தெய்யதா, மாதரி ஸம்மா படிபத்தியா ஏதங் நாமங். தஸ்ஸா அபா⁴வோ சேவ தப்படிபக்க²தா ச அமத்தெய்யதா. அபெத்தெய்யதாதீ³ஸுபி ஏஸேவ நயோ. ந குலே ஜெட்டா²பசாயிதாதி குலே ஜெட்டா²னங் அபசிதியா நீசவுத்தியா அகரணபா⁴வோ.
Amatteyyatātiādīsu mātu hito matteyyo, tassa bhāvo matteyyatā, mātari sammā paṭipattiyā etaṃ nāmaṃ. Tassā abhāvo ceva tappaṭipakkhatā ca amatteyyatā. Apetteyyatādīsupi eseva nayo. Na kule jeṭṭhāpacāyitāti kule jeṭṭhānaṃ apacitiyā nīcavuttiyā akaraṇabhāvo.
த³ஸவஸ்ஸாயுகஸமயவண்ணனா
Dasavassāyukasamayavaṇṇanā
103. யங் இமேஸந்தி யஸ்மிங் ஸமயே இமேஸங். அலங்பதெய்யாதி பதினோ தா³துங் யுத்தா. இமானி ரஸானீதி இமானி லோகே அக்³க³ரஸானி. அதிப்³யாதி³ப்பிஸ்ஸந்தீதி அதிவிய தி³ப்பிஸ்ஸந்தி, அயமேவ வா பாடோ². குஸலந்திபி ந ப⁴விஸ்ஸதீதி குஸலந்தி நாமம்பி ந ப⁴விஸ்ஸதி, பஞ்ஞத்திமத்தம்பி ந பஞ்ஞாயிஸ்ஸதீதி அத்தோ². புஜ்ஜா ச ப⁴விஸ்ஸந்தி பாஸங்ஸா சாதி பூஜாரஹா ச ப⁴விஸ்ஸந்தி பஸங்ஸாரஹா ச. ததா³ கிர மனுஸ்ஸா ‘‘அஸுகேன நாம மாதா பஹதா, பிதா பஹதோ, ஸமணப்³ராஹ்மணா ஜீவிதா வோரோபிதா, குலே ஜெட்டா²னங் அத்தி²பா⁴வம்பி ந ஜானாதி, அஹோ புரிஸோ’’தி தமேவ பூஜெஸ்ஸந்தி சேவ பஸங்ஸிஸ்ஸந்தி ச.