Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / கதா²வத்து²பாளி • Kathāvatthupāḷi

    18. அட்டா²ரஸமவக்³கோ³

    18. Aṭṭhārasamavaggo

    (185) 9. சக்கு²னா ரூபங் பஸ்ஸதீதிகதா²

    (185) 9. Cakkhunā rūpaṃ passatītikathā

    826. சக்கு²னா ரூபங் பஸ்ஸதீதி? ஆமந்தா. ரூபேன ரூபங் பஸ்ஸதீதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… ரூபேன ரூபங் பஸ்ஸதீதி? ஆமந்தா. ரூபேன ரூபங் படிவிஜானாதீதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… ரூபேன ரூபங் படிவிஜானாதீதி? ஆமந்தா. ரூபங் மனோவிஞ்ஞாணந்தி ? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… சக்கு²னா ரூபங் பஸ்ஸதீதி? ஆமந்தா. அத்தி² சக்கு²ஸ்ஸ ஆவட்டனா…பே॰… பணிதீ⁴தி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… நனு நத்தி² சக்கு²ஸ்ஸ ஆவட்டனா…பே॰… பணிதீ⁴தி? ஆமந்தா. ஹஞ்சி நத்தி² சக்கு²ஸ்ஸ ஆவட்டனா…பே॰… பணிதி⁴, நோ ச வத ரே வத்தப்³பே³ – ‘‘சக்கு²னா ரூபங் பஸ்ஸதீ’’தி.

    826. Cakkhunā rūpaṃ passatīti? Āmantā. Rūpena rūpaṃ passatīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… rūpena rūpaṃ passatīti? Āmantā. Rūpena rūpaṃ paṭivijānātīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… rūpena rūpaṃ paṭivijānātīti? Āmantā. Rūpaṃ manoviññāṇanti ? Na hevaṃ vattabbe…pe… cakkhunā rūpaṃ passatīti? Āmantā. Atthi cakkhussa āvaṭṭanā…pe… paṇidhīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… nanu natthi cakkhussa āvaṭṭanā…pe… paṇidhīti? Āmantā. Hañci natthi cakkhussa āvaṭṭanā…pe… paṇidhi, no ca vata re vattabbe – ‘‘cakkhunā rūpaṃ passatī’’ti.

    ஸோதேன ஸத்³த³ங் ஸுணாதீதி…பே॰… கா⁴னேன க³ந்த⁴ங் கா⁴யதீதி…பே॰… ஜிவ்ஹாய ரஸங் ஸாயதீதி…பே॰… காயேன பொ²ட்ட²ப்³ப³ங் பு²ஸதீதி? ஆமந்தா. ரூபேன ரூபங் பு²ஸதீதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….

    Sotena saddaṃ suṇātīti…pe… ghānena gandhaṃ ghāyatīti…pe… jivhāya rasaṃ sāyatīti…pe… kāyena phoṭṭhabbaṃ phusatīti? Āmantā. Rūpena rūpaṃ phusatīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    ரூபேன ரூபங் பு²ஸதீதி? ஆமந்தா. ரூபேன ரூபங் படிவிஜானாதீதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… ரூபேன ரூபங் படிவிஜானாதீதி? ஆமந்தா. ரூபங் மனோவிஞ்ஞாணந்தி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³ …பே॰… காயேன பொ²ட்ட²ப்³ப³ங் பு²ஸதீதி? ஆமந்தா. அத்தி² காயஸ்ஸ ஆவட்டனா…பே॰… பணிதீ⁴தி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… நனு நத்தி² காயஸ்ஸ ஆவட்டனா…பே॰… பணிதீ⁴தி? ஆமந்தா. ஹஞ்சி நத்தி² காயஸ்ஸ ஆவட்டனா…பே॰… பணிதி⁴, நோ ச வத ரே வத்தப்³பே³ – ‘‘காயேன பொ²ட்ட²ப்³ப³ங் பு²ஸதீ’’தி…பே॰….

    Rūpena rūpaṃ phusatīti? Āmantā. Rūpena rūpaṃ paṭivijānātīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… rūpena rūpaṃ paṭivijānātīti? Āmantā. Rūpaṃ manoviññāṇanti? Na hevaṃ vattabbe …pe… kāyena phoṭṭhabbaṃ phusatīti? Āmantā. Atthi kāyassa āvaṭṭanā…pe… paṇidhīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… nanu natthi kāyassa āvaṭṭanā…pe… paṇidhīti? Āmantā. Hañci natthi kāyassa āvaṭṭanā…pe… paṇidhi, no ca vata re vattabbe – ‘‘kāyena phoṭṭhabbaṃ phusatī’’ti…pe….

    827. ந வத்தப்³ப³ங் – ‘‘சக்கு²னா ரூபங் பஸ்ஸதீ’’தி…பே॰… ‘‘காயேன பொ²ட்ட²ப்³ப³ங் பு²ஸதீ’’தி? ஆமந்தா. நனு வுத்தங் ப⁴க³வதா – ‘‘இத⁴, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² சக்கு²னா ரூபங் பஸ்ஸதி…பே॰… காயேன பொ²ட்ட²ப்³ப³ங் பு²ஸதீ’’தி 1! அத்தே²வ ஸுத்தந்தோதி? ஆமந்தா. தேன ஹி சக்கு²னா ரூபங் பஸ்ஸதி…பே॰… காயேன பொ²ட்ட²ப்³ப³ங் பு²ஸதீதி.

    827. Na vattabbaṃ – ‘‘cakkhunā rūpaṃ passatī’’ti…pe… ‘‘kāyena phoṭṭhabbaṃ phusatī’’ti? Āmantā. Nanu vuttaṃ bhagavatā – ‘‘idha, bhikkhave, bhikkhu cakkhunā rūpaṃ passati…pe… kāyena phoṭṭhabbaṃ phusatī’’ti 2! Attheva suttantoti? Āmantā. Tena hi cakkhunā rūpaṃ passati…pe… kāyena phoṭṭhabbaṃ phusatīti.

    சக்கு²னா ரூபங் பஸ்ஸதீதிகதா² நிட்டி²தா.

    Cakkhunā rūpaṃ passatītikathā niṭṭhitā.

    அட்டா²ரஸமவக்³கோ³.

    Aṭṭhārasamavaggo.

    தஸ்ஸுத்³தா³னங் –

    Tassuddānaṃ –

    பு³த்³தோ⁴ ப⁴க³வா மனுஸ்ஸலோகே அட்டா²ஸி, பு³த்³தே⁴ன ப⁴க³வதா த⁴ம்மோ தே³ஸிதோ, நத்தி² பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ கருணா, பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ உச்சாரபஸ்ஸாவோ அதிவிய அஞ்ஞே க³ந்த⁴ஜாதே அதி⁴க்³க³ண்ஹாதி, ஏகேன அரியமக்³கே³ன சத்தாரி ஸாமஞ்ஞப²லானி ஸச்சி²கரோதி, ஜா²னா ஜா²னங் ஸங்கமதி, அத்தி² ஜா²னந்தரிகா, ஸமாபன்னோ ஸத்³த³ங் ஸுணாதி, சக்கு²னா ரூபங் பஸ்ஸதி காயேன பொ²ட்ட²ப்³ப³ங் பு²ஸதி.

    Buddho bhagavā manussaloke aṭṭhāsi, buddhena bhagavatā dhammo desito, natthi buddhassa bhagavato karuṇā, buddhassa bhagavato uccārapassāvo ativiya aññe gandhajāte adhiggaṇhāti, ekena ariyamaggena cattāri sāmaññaphalāni sacchikaroti, jhānā jhānaṃ saṅkamati, atthi jhānantarikā, samāpanno saddaṃ suṇāti, cakkhunā rūpaṃ passati kāyena phoṭṭhabbaṃ phusati.







    Footnotes:
    1. ம॰ நி॰ 1.349; அ॰ நி॰ 4.37 (அட்ட²கதா² பஸ்ஸிதப்³பா³)
    2. ma. ni. 1.349; a. ni. 4.37 (aṭṭhakathā passitabbā)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (அட்ட²கதா²) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / பஞ்சபகரண-அட்ட²கதா² • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / 9. சக்கு²னாரூபங்பஸ்ஸதீதிகதா²வண்ணனா • 9. Cakkhunārūpaṃpassatītikathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-மூலடீகா • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / 9. சக்கு²னாரூபங்பஸ்ஸதீதிகதா²வண்ணனா • 9. Cakkhunārūpaṃpassatītikathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-அனுடீகா • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / 9. சக்கு²னாரூபங்பஸ்ஸதீதிகதா²வண்ணனா • 9. Cakkhunārūpaṃpassatītikathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact