Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பஞ்சபகரண-அட்ட²கதா² • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā |
9. சக்கு²னாரூபங்பஸ்ஸதீதிகதா²வண்ணனா
9. Cakkhunārūpaṃpassatītikathāvaṇṇanā
826-827. இதா³னி சக்கு²னா ரூபங் பஸ்ஸதீதிகதா² நாம ஹோதி. தத்த² ‘‘சக்கு²னா ரூபங் தி³ஸ்வா’’தி வசனங் நிஸ்ஸாய ‘‘பஸாத³சக்கு²மேவ ரூபங் பஸ்ஸதீ’’தி யேஸங் லத்³தி⁴, ஸெய்யதா²பி மஹாஸங்கி⁴கானங் , தே ஸந்தா⁴ய புச்சா² ஸகவாதி³ஸ்ஸ, படிஞ்ஞா இதரஸ்ஸ. அத² நங் ‘‘யதி³ சக்கு²னா ரூபங் பஸ்ஸெய்ய, ரூபேன ரூபங் பஸ்ஸெய்யாதீ’’தி சோதே³துங் ரூபேன ரூபங் பஸ்ஸதீதி ஆஹ. இதரோ ரூபாயதனங் ஸந்தா⁴ய படிக்கி²பித்வா புன புட்டோ² சக்கு²மேவ ஸந்தா⁴ய படிஜானாதி. படிவிஜானாதீதி எத்த² அயமதி⁴ப்பாயோ – பஸ்ஸதீதி ஹி மயங் படிஜானநங் ஸந்தா⁴ய புச்சா²ம, ந சக்கூ²பஸங்ஹாரமத்தங். தஸ்மா வதே³ஹி தாவ ‘‘கிங் தே சக்கு²மா ரூபேன ரூபங் படிவிஜானாதீ’’தி. இதரோ புரிமனயேனேவ படிக்கி²பதி சேவ படிஜானாதி ச. அத² நங் ‘‘ஏவங் ஸந்தே ரூபங் மனோவிஞ்ஞாணங் ஆபஜ்ஜதி, தஞ்ஹி படிவிஜானாதி நாமா’’தி சோதே³துங் ரூபங் மனோவிஞ்ஞாணந்தி ஆஹ. இதரோ லேஸங் அலப⁴ந்தோ படிக்கி²பதேவ. அத்தி² சக்கு²ஸ்ஸ ஆவட்டனாதிஆதி³ ‘‘யதி³ சக்கு² படிவிஜானநட்டே²ன பஸ்ஸதி, சக்கு²விஞ்ஞாணஸ்ஸ விய தஸ்ஸாபி ஆவஜ்ஜனாய ப⁴விதப்³ப³’’ந்தி சோதே³துங் புச்ச²தி. இதரோ யஸ்மா ந ஆவஜ்ஜனபடிப³த்³த⁴ங் சக்கு², ந தங் ஆவஜ்ஜனானந்தரங் உப்பஜ்ஜதி, தஸ்மா ந ஹேவந்தி படிக்கி²பதி. ஸோதேன ஸத்³த³ந்திஆதீ³ஸுபி ஏஸேவ நயோ. இத⁴, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² சக்கு²னா ரூபங் பஸ்ஸதீதி ஸஸம்பா⁴ரகதா²னயேன வுத்தங். யதா² ஹி உஸுனா விஜ்ஜ²ந்தோபி ‘‘த⁴னுனா விஜ்ஜ²தீ’’தி வுச்சதி, ஏவங் சக்கு²விஞ்ஞாணேன பஸ்ஸந்தோபி ‘‘சக்கு²னா பஸ்ஸதீ’’தி வுத்தோ, தஸ்மா அஸாத⁴கமேதங். ஸேஸேஸுபி ஏஸேவ நயோபி.
826-827. Idāni cakkhunā rūpaṃ passatītikathā nāma hoti. Tattha ‘‘cakkhunā rūpaṃ disvā’’ti vacanaṃ nissāya ‘‘pasādacakkhumeva rūpaṃ passatī’’ti yesaṃ laddhi, seyyathāpi mahāsaṅghikānaṃ , te sandhāya pucchā sakavādissa, paṭiññā itarassa. Atha naṃ ‘‘yadi cakkhunā rūpaṃ passeyya, rūpena rūpaṃ passeyyātī’’ti codetuṃ rūpena rūpaṃ passatīti āha. Itaro rūpāyatanaṃ sandhāya paṭikkhipitvā puna puṭṭho cakkhumeva sandhāya paṭijānāti. Paṭivijānātīti ettha ayamadhippāyo – passatīti hi mayaṃ paṭijānanaṃ sandhāya pucchāma, na cakkhūpasaṃhāramattaṃ. Tasmā vadehi tāva ‘‘kiṃ te cakkhumā rūpena rūpaṃ paṭivijānātī’’ti. Itaro purimanayeneva paṭikkhipati ceva paṭijānāti ca. Atha naṃ ‘‘evaṃ sante rūpaṃ manoviññāṇaṃ āpajjati, tañhi paṭivijānāti nāmā’’ti codetuṃ rūpaṃ manoviññāṇanti āha. Itaro lesaṃ alabhanto paṭikkhipateva. Atthi cakkhussa āvaṭṭanātiādi ‘‘yadi cakkhu paṭivijānanaṭṭhena passati, cakkhuviññāṇassa viya tassāpi āvajjanāya bhavitabba’’nti codetuṃ pucchati. Itaro yasmā na āvajjanapaṭibaddhaṃ cakkhu, na taṃ āvajjanānantaraṃ uppajjati, tasmā na hevanti paṭikkhipati. Sotena saddantiādīsupi eseva nayo. Idha, bhikkhave, bhikkhu cakkhunā rūpaṃ passatīti sasambhārakathānayena vuttaṃ. Yathā hi usunā vijjhantopi ‘‘dhanunā vijjhatī’’ti vuccati, evaṃ cakkhuviññāṇena passantopi ‘‘cakkhunā passatī’’ti vutto, tasmā asādhakametaṃ. Sesesupi eseva nayopi.
சக்கு²னா ரூபங் பஸ்ஸதீதிகதா²வண்ணனா.
Cakkhunā rūpaṃ passatītikathāvaṇṇanā.
அட்டா²ரஸமோ வக்³கோ³.
Aṭṭhārasamo vaggo.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / அபி⁴த⁴ம்மபிடக • Abhidhammapiṭaka / கதா²வத்து²பாளி • Kathāvatthupāḷi / (185) 9. சக்கு²னா ரூபங் பஸ்ஸதீதிகதா² • (185) 9. Cakkhunā rūpaṃ passatītikathā
டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-மூலடீகா • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / 9. சக்கு²னாரூபங்பஸ்ஸதீதிகதா²வண்ணனா • 9. Cakkhunārūpaṃpassatītikathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-அனுடீகா • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / 9. சக்கு²னாரூபங்பஸ்ஸதீதிகதா²வண்ணனா • 9. Cakkhunārūpaṃpassatītikathāvaṇṇanā