Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரகா³தா²-அட்ட²கதா² • Theragāthā-aṭṭhakathā |
5. சக்கு²பாலத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா
5. Cakkhupālattheragāthāvaṇṇanā
அந்தோ⁴ஹங் ஹதனெத்தொஸ்மீதி ஆயஸ்மதோ சக்கு²பாலத்தே²ரஸ்ஸ கா³தா². கா உப்பத்தி? ஸோபி புரிமபு³த்³தே⁴ஸு கதாதி⁴காரோ தத்த² தத்த² ப⁴வே புஞ்ஞானி கரொந்தோ ஸித்³த⁴த்த²ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ காலே குலகே³ஹே நிப்³ப³த்தித்வா விஞ்ஞுதங் பத்தோ ப⁴க³வதி பரினிப்³பு³தே தூ²பமஹே கயிரமானே உமாபுப்ப²ங் க³ஹெத்வா தூ²பங் பூஜேஸி. ஸோ தேன புஞ்ஞகம்மேன தே³வலோகே நிப்³ப³த்தித்வா அபராபரங் புஞ்ஞானி கத்வா தே³வமனுஸ்ஸேஸு ஸங்ஸரந்தோ இமஸ்மிங் பு³த்³து⁴ப்பாதே³ ஸாவத்தி²யங் மஹாஸுவண்ணஸ்ஸ நாம குடும்பி³கஸ்ஸ புத்தோ ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி, தஸ்ஸ பாலோதி நாமமகங்ஸு. மாதா தஸ்ஸ ஆதா⁴வித்வா பரிதா⁴வித்வா விசரணகாலே அஞ்ஞங் புத்தங் லபி⁴. தஸ்ஸ மாதாபிதரோ சூளபாலோதி நாமங் கத்வா இதரங் மஹாபாலோதி வோஹரிங்ஸு. அத² தே வயப்பத்தே க⁴ரப³ந்த⁴னேன ப³ந்தி⁴ங்ஸு. தஸ்மிங் ஸமயே ஸத்தா² ஸாவத்தி²யங் விஹரதி ஜேதவனே. தத்த² மஹாபாலோ ஜேதவனங் க³ச்ச²ந்தேஹி உபாஸகேஹி ஸத்³தி⁴ங் விஹாரங் க³ந்த்வா ஸத்து² ஸந்திகே த⁴ம்மங் ஸுத்வா படிலத்³த⁴ஸத்³தோ⁴ குடும்ப³பா⁴ரங் கனிட்ட²பா⁴திகஸ்ஸேவ பா⁴ரங் கத்வா ஸயங் பப்³ப³ஜித்வா லத்³தூ⁴பஸம்பதோ³ ஆசரியுபஜ்ஜா²யானங் ஸந்திகே பஞ்சவஸ்ஸானி வஸித்வா வுட்ட²வஸ்ஸோ பவாரெத்வா ஸத்து² ஸந்திகே கம்மட்டா²னங் க³ஹெத்வா ஸட்டி²மத்தே ஸஹாயபி⁴க்கூ² லபி⁴த்வா தேஹி ஸத்³தி⁴ங் பா⁴வனானுகூலங் வஸனட்டா²னங் பரியேஸந்தோ அஞ்ஞதரங் பச்சந்தகா³மங் நிஸ்ஸாய கா³மவாஸிகேஹி உபாஸகேஹி காரெத்வா தி³ன்னாய அரஞ்ஞாயதனே பண்ணஸாலாய வஸந்தோ ஸமணத⁴ம்மங் கரோதி. தஸ்ஸ அக்கி²ரோகோ³ உப்பன்னோ. வேஜ்ஜோ பே⁴ஸஜ்ஜங் ஸம்பாதெ³த்வா அதா³ஸி. ஸோ வேஜ்ஜேன வுத்தவிதா⁴னங் ந படிபஜ்ஜி. தேனஸ்ஸ ரோகோ³ வட்³டி⁴. ஸோ ‘‘அக்கி²ரோக³வூபஸமனதோ கிலேஸரோக³வூபஸமனமேவ மய்ஹங் வர’’ந்தி அக்கி²ரோக³ங் அஜ்ஜு²பெக்கி²த்வா விபஸ்ஸனாயயேவ யுத்தப்பயுத்தோ அஹோஸி. தஸ்ஸ பா⁴வனங் உஸ்ஸுக்காபெந்தஸ்ஸ அபுப்³ப³ங் அசரிமங் அக்கீ²னி சேவ கிலேஸா ச பி⁴ஜ்ஜிங்ஸு. ஸோ ஸுக்க²விபஸ்ஸகோ அரஹா அஹோஸி. தேன வுத்தங் அபதா³னே (அப॰ தே²ர 1.15.21-25) –
Andhohaṃ hatanettosmīti āyasmato cakkhupālattherassa gāthā. Kā uppatti? Sopi purimabuddhesu katādhikāro tattha tattha bhave puññāni karonto siddhatthassa bhagavato kāle kulagehe nibbattitvā viññutaṃ patto bhagavati parinibbute thūpamahe kayiramāne umāpupphaṃ gahetvā thūpaṃ pūjesi. So tena puññakammena devaloke nibbattitvā aparāparaṃ puññāni katvā devamanussesu saṃsaranto imasmiṃ buddhuppāde sāvatthiyaṃ mahāsuvaṇṇassa nāma kuṭumbikassa putto hutvā nibbatti, tassa pāloti nāmamakaṃsu. Mātā tassa ādhāvitvā paridhāvitvā vicaraṇakāle aññaṃ puttaṃ labhi. Tassa mātāpitaro cūḷapāloti nāmaṃ katvā itaraṃ mahāpāloti vohariṃsu. Atha te vayappatte gharabandhanena bandhiṃsu. Tasmiṃ samaye satthā sāvatthiyaṃ viharati jetavane. Tattha mahāpālo jetavanaṃ gacchantehi upāsakehi saddhiṃ vihāraṃ gantvā satthu santike dhammaṃ sutvā paṭiladdhasaddho kuṭumbabhāraṃ kaniṭṭhabhātikasseva bhāraṃ katvā sayaṃ pabbajitvā laddhūpasampado ācariyupajjhāyānaṃ santike pañcavassāni vasitvā vuṭṭhavasso pavāretvā satthu santike kammaṭṭhānaṃ gahetvā saṭṭhimatte sahāyabhikkhū labhitvā tehi saddhiṃ bhāvanānukūlaṃ vasanaṭṭhānaṃ pariyesanto aññataraṃ paccantagāmaṃ nissāya gāmavāsikehi upāsakehi kāretvā dinnāya araññāyatane paṇṇasālāya vasanto samaṇadhammaṃ karoti. Tassa akkhirogo uppanno. Vejjo bhesajjaṃ sampādetvā adāsi. So vejjena vuttavidhānaṃ na paṭipajji. Tenassa rogo vaḍḍhi. So ‘‘akkhirogavūpasamanato kilesarogavūpasamanameva mayhaṃ vara’’nti akkhirogaṃ ajjhupekkhitvā vipassanāyayeva yuttappayutto ahosi. Tassa bhāvanaṃ ussukkāpentassa apubbaṃ acarimaṃ akkhīni ceva kilesā ca bhijjiṃsu. So sukkhavipassako arahā ahosi. Tena vuttaṃ apadāne (apa. thera 1.15.21-25) –
‘‘நிப்³பு³தே லோகமஹிதே, ஆஹுதீனங் படிக்³க³ஹே;
‘‘Nibbute lokamahite, āhutīnaṃ paṭiggahe;
ஸித்³த⁴த்த²ம்ஹி ப⁴க³வதி, மஹாதூ²பமஹோ அஹு.
Siddhatthamhi bhagavati, mahāthūpamaho ahu.
‘‘மஹே பவத்தமானம்ஹி, ஸித்³த⁴த்த²ஸ்ஸ மஹேஸினோ;
‘‘Mahe pavattamānamhi, siddhatthassa mahesino;
உமாபுப்ப²ங் க³ஹெத்வான, தூ²பம்ஹி அபி⁴ரோபயிங்.
Umāpupphaṃ gahetvāna, thūpamhi abhiropayiṃ.
‘‘சதுன்னவுதிதோ கப்பே, யங் புப்ப²மபி⁴ரோபயிங்;
‘‘Catunnavutito kappe, yaṃ pupphamabhiropayiṃ;
து³க்³க³திங் நாபி⁴ஜானாமி, தூ²பபூஜாயித³ங் ப²லங்.
Duggatiṃ nābhijānāmi, thūpapūjāyidaṃ phalaṃ.
‘‘இதோ ச நவமே கப்பே, ஸோமதே³வஸனாமகா;
‘‘Ito ca navame kappe, somadevasanāmakā;
பஞ்சாஸீதிஸு ராஜானோ, சக்கவத்தீ மஹப்³ப³லா.
Pañcāsītisu rājāno, cakkavattī mahabbalā.
‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸன’’ந்தி.
‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… kataṃ buddhassa sāsana’’nti.
அத² தே²ரே அக்கி²ரோகே³ன விஹாரே ஓஹீனே கா³மங் பிண்டா³ய க³தே பி⁴க்கூ² தி³ஸ்வா உபாஸகா ‘‘கஸ்மா தே²ரோ நாக³தோ’’தி புச்சி²த்வா தமத்த²ங் ஸுத்வா ஸோகாபி⁴பூ⁴தா பிண்ட³பாதங் உபனெத்வா, ‘‘ப⁴ந்தே, கிஞ்சி மா சிந்தயித்த², இதா³னி மயமேவ பிண்ட³பாதங் ஆனெத்வா உபட்ட²ஹிஸ்ஸாமா’’தி ததா² கரொந்தி. பி⁴க்கூ² தே²ரஸ்ஸ ஓவாதே³ ட²த்வா நசிரஸ்ஸேவ அரஹத்தங் பத்வா வுட்ட²வஸ்ஸா பவாரெத்வா, ‘‘ஸத்தா²ரங் வந்தி³துங் ஸாவத்தி²ங் க³மிஸ்ஸாம, ப⁴ந்தே’’தி ஆஹங்ஸு. தே²ரோ, ‘‘அஹங் து³ப்³ப³லோ அசக்கு²கோ, மக்³கோ³ ச ஸஉபத்³த³வோ, மயா ஸத்³தி⁴ங் க³ச்ச²ந்தானங் தும்ஹாகங் பரிஸ்ஸயோ ப⁴விஸ்ஸதி, தும்ஹே பட²மங் க³ச்ச²த², க³ந்த்வா ஸத்தா²ரங் மஹாதே²ரே ச மம வந்த³னாய வந்த³த², சூளபாலஸ்ஸ மம பவத்திங் கதெ²த்வா கஞ்சி புரிஸங் பேஸெய்யாதா²’’தி ஆஹ. தே புனபி யாசித்வா க³மனங் அலப⁴ந்தா ‘‘ஸாதூ⁴’’தி படிஸ்ஸுணித்வா ஸேனாஸனங் ஸங்ஸாமெத்வா உபாஸகே ஆபுச்சி²த்வா அனுக்கமேன ஜேதவனங் க³ந்த்வா ஸத்தா²ரங் மஹாதே²ரே ச தஸ்ஸ வந்த³னாய வந்தி³த்வா து³தியதி³வஸே ஸாவத்தி²யங் பிண்டா³ய சரித்வா சூளபாலஸ்ஸ தங் பவத்திங் வத்வா தேன ‘‘அயங், ப⁴ந்தே, மய்ஹங் பா⁴கி³னெய்யோ பாலிதோ நாம, இமங் பேஸிஸ்ஸாமீ’’தி வுத்தே, ‘‘மக்³கோ³ ஸபரிஸ்ஸயோ, ந ஸக்கா ஏகேன க³ஹட்டே²ன க³ந்துங், தஸ்மா பப்³பா³ஜேதப்³போ³’’தி தங் பப்³பா³ஜெத்வா பேஸேஸுங். ஸோ அனுக்கமேன தே²ரஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ந்த்வா அத்தானங் தஸ்ஸ ஓரோசெத்வா தங் க³ஹெத்வா ஆக³ச்ச²ந்தோ அந்தராமக்³கே³ அஞ்ஞதரஸ்ஸ கா³மஸ்ஸ ஸாமந்தா அரஞ்ஞட்டா²னே ஏகிஸ்ஸா கட்ட²ஹாரியா கா³யந்தியா ஸத்³த³ங் ஸுத்வா படிப³த்³த⁴சித்தோ ஹுத்வா யட்டி²கோடிங் விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா ‘‘திட்ட²த², ப⁴ந்தே, முஹுத்தங் யாவாஹங் ஆக³ச்சா²மீ’’தி வத்வா தஸ்ஸா ஸந்திகங் க³ந்த்வா தத்த² ஸீலவிபத்திங் பாபுணி. தே²ரோ இதா³னிமேவ இத்தி²யா கீ³தஸத்³தோ³ ஸுதோ, ஸாமணேரோ ச சிராயதி, நூன ஸீலவிபத்திங் பத்தோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி சிந்தேஸி. ஸோபி ஆக³ந்த்வா ‘‘க³ச்சா²ம, ப⁴ந்தே’’தி ஆஹ. தே²ரோ ‘‘கிங் பாபோ ஜாதோஸீ’’தி புச்சி². ஸாமணேரோ துண்ஹீ ஹுத்வா புன புச்சி²தோபி ந கதே²ஸி. தே²ரோ ‘‘தாதி³ஸேன பாபேன மய்ஹங் யட்டி²க³ஹணகிச்சங் நத்தி², க³ச்ச² த்வ’’ந்தி வத்வா புன தேன ‘‘ப³ஹுபரிஸ்ஸயோ மக்³கோ³, தும்ஹே ச அந்தா⁴, கத²ங் க³மிஸ்ஸதா²’’தி வுத்தே ‘‘பா³ல இதே⁴வ மே நிபஜ்ஜித்வா மரந்தஸ்ஸாபி அபராபரங் பரிவத்தெந்தஸ்ஸாபி தாதி³ஸேன க³மனங் நாம நத்தீ²’’தி இமமத்த²ங் த³ஸ்ஸெந்தோ –
Atha there akkhirogena vihāre ohīne gāmaṃ piṇḍāya gate bhikkhū disvā upāsakā ‘‘kasmā thero nāgato’’ti pucchitvā tamatthaṃ sutvā sokābhibhūtā piṇḍapātaṃ upanetvā, ‘‘bhante, kiñci mā cintayittha, idāni mayameva piṇḍapātaṃ ānetvā upaṭṭhahissāmā’’ti tathā karonti. Bhikkhū therassa ovāde ṭhatvā nacirasseva arahattaṃ patvā vuṭṭhavassā pavāretvā, ‘‘satthāraṃ vandituṃ sāvatthiṃ gamissāma, bhante’’ti āhaṃsu. Thero, ‘‘ahaṃ dubbalo acakkhuko, maggo ca saupaddavo, mayā saddhiṃ gacchantānaṃ tumhākaṃ parissayo bhavissati, tumhe paṭhamaṃ gacchatha, gantvā satthāraṃ mahāthere ca mama vandanāya vandatha, cūḷapālassa mama pavattiṃ kathetvā kañci purisaṃ peseyyāthā’’ti āha. Te punapi yācitvā gamanaṃ alabhantā ‘‘sādhū’’ti paṭissuṇitvā senāsanaṃ saṃsāmetvā upāsake āpucchitvā anukkamena jetavanaṃ gantvā satthāraṃ mahāthere ca tassa vandanāya vanditvā dutiyadivase sāvatthiyaṃ piṇḍāya caritvā cūḷapālassa taṃ pavattiṃ vatvā tena ‘‘ayaṃ, bhante, mayhaṃ bhāgineyyo pālito nāma, imaṃ pesissāmī’’ti vutte, ‘‘maggo saparissayo, na sakkā ekena gahaṭṭhena gantuṃ, tasmā pabbājetabbo’’ti taṃ pabbājetvā pesesuṃ. So anukkamena therassa santikaṃ gantvā attānaṃ tassa orocetvā taṃ gahetvā āgacchanto antarāmagge aññatarassa gāmassa sāmantā araññaṭṭhāne ekissā kaṭṭhahāriyā gāyantiyā saddaṃ sutvā paṭibaddhacitto hutvā yaṭṭhikoṭiṃ vissajjetvā ‘‘tiṭṭhatha, bhante, muhuttaṃ yāvāhaṃ āgacchāmī’’ti vatvā tassā santikaṃ gantvā tattha sīlavipattiṃ pāpuṇi. Thero idānimeva itthiyā gītasaddo suto, sāmaṇero ca cirāyati, nūna sīlavipattiṃ patto bhavissatī’’ti cintesi. Sopi āgantvā ‘‘gacchāma, bhante’’ti āha. Thero ‘‘kiṃ pāpo jātosī’’ti pucchi. Sāmaṇero tuṇhī hutvā puna pucchitopi na kathesi. Thero ‘‘tādisena pāpena mayhaṃ yaṭṭhigahaṇakiccaṃ natthi, gaccha tva’’nti vatvā puna tena ‘‘bahuparissayo maggo, tumhe ca andhā, kathaṃ gamissathā’’ti vutte ‘‘bāla idheva me nipajjitvā marantassāpi aparāparaṃ parivattentassāpi tādisena gamanaṃ nāma natthī’’ti imamatthaṃ dassento –
95.
95.
‘‘அந்தோ⁴ஹங் ஹதனெத்தொஸ்மி, கந்தாரத்³தா⁴னபக்க²ந்தோ³;
‘‘Andhohaṃ hatanettosmi, kantāraddhānapakkhando;
ஸயமானோபி க³ச்சி²ஸ்ஸங், ந ஸஹாயேன பாபேனா’’தி. – கா³த²ங் அபா⁴ஸித்த²;
Sayamānopi gacchissaṃ, na sahāyena pāpenā’’ti. – gāthaṃ abhāsittha;
தத்த² அந்தோ⁴தி சக்கு²விகலோ. ஹதனெத்தோதி வினட்ட²சக்கு²கோ, தேன ‘‘பயோக³விபத்திவஸேனாஹங் உபஹதனெத்ததாய அந்தோ⁴, ந ஜச்சந்த⁴பா⁴வேனா’’தி யதா²வுத்தங் அந்த⁴பா⁴வங் விஸேஸேதி. அத² வா ‘‘அந்தோ⁴’’தி இத³ங் ‘‘அந்தே⁴ ஜிண்ணே மாதாபிதரோ போஸேதீ’’திஆதீ³ஸு (ம॰ நி॰ 2.288) விய மங்ஸசக்கு²வேகல்லதீ³பனங், ‘‘ஸப்³பே³பிமே பரிப்³பா³ஜகா அந்தா⁴ அசக்கு²கா’’ (உதா³॰ 54) ‘‘அந்தோ⁴ ஏகசக்கு² த்³விசக்கூ²’’திஆதீ³ஸு (அ॰ நி॰ 3.29) விய ந பஞ்ஞாசக்கு²வேகல்லதீ³பனந்தி த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘ஹதனெத்தொஸ்மீ’’தி வுத்தங், தேன முக்²யமேவ அந்த⁴பா⁴வங் த³ஸ்ஸேதி. கந்தாரத்³தா⁴னபக்க²ந்தோ³தி கந்தாரே விவனே தீ³க⁴மக்³க³ங் அனுபவிட்டோ², ந ஜாதிகந்தாராதி³க³ஹனங் ஸங்ஸாரத்³தா⁴னங் படிபன்னோதி அதி⁴ப்பாயோ. தாதி³ஸஞ்ஹி கந்தாரத்³தா⁴னங் அயங் தே²ரோ ஸமதிக்கமித்வா டி²தோ, ஸயமானோபீதி ஸயந்தோபி, பாதே³ஸு அவஹந்தேஸு உரேன ஜண்ணுகாஹி ச பூ⁴மியங் ஸங்ஸரந்தோ பரிவத்தெந்தோபி க³ச்செ²ய்யங். ந ஸஹாயேன பாபேனாதி தாதி³ஸேன பாபபுக்³க³லேன ஸஹாயபூ⁴தேன ஸத்³தி⁴ங் ந க³ச்சி²ஸ்ஸந்தி யோஜனா. தங் ஸுத்வா இதரோ ஸங்வேக³ஜாதோ ‘‘பா⁴ரியங் வத மயா ஸாஹஸிககம்மங் கத’’ந்தி பா³ஹா பக்³க³ய்ஹ கந்த³ந்தோ வனஸண்ட³ங் பக்க²ந்தோ³ ச அஹோஸி. அத² தே²ரஸ்ஸ ஸீலதேஜேன பண்டு³கம்ப³லஸிலாஸனங் உண்ஹாகாரங் த³ஸ்ஸேஸி. தேன ஸக்கோ தங் காரணங் ஞத்வா தே²ரஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ந்த்வா ஸாவத்தி²கா³மிபுரிஸங் விய அத்தானங் ஞாபெத்வா யட்டி²கோடிங் க³ண்ஹந்தோ மக்³க³ங் ஸங்கி²பித்வா தத³ஹேவ ஸாயன்ஹே ஸாவத்தி²யங் தே²ரங் நெத்வா தத்த² ஜேதவனே சூளபாலிதேன காரிதாய பண்ணஸாலாய ப²லகே நிஸீதா³பெத்வா தஸ்ஸ ஸஹாயவண்ணேன தே²ரஸ்ஸ ஆக³தபா⁴வங் ஜானாபெத்வா பக்காமி; சூளபாலிதோபி தங் யாவஜீவங் ஸக்கச்சங் உபட்டா²ஸீதி.
Tattha andhoti cakkhuvikalo. Hatanettoti vinaṭṭhacakkhuko, tena ‘‘payogavipattivasenāhaṃ upahatanettatāya andho, na jaccandhabhāvenā’’ti yathāvuttaṃ andhabhāvaṃ viseseti. Atha vā ‘‘andho’’ti idaṃ ‘‘andhe jiṇṇe mātāpitaro posetī’’tiādīsu (ma. ni. 2.288) viya maṃsacakkhuvekalladīpanaṃ, ‘‘sabbepime paribbājakā andhā acakkhukā’’ (udā. 54) ‘‘andho ekacakkhu dvicakkhū’’tiādīsu (a. ni. 3.29) viya na paññācakkhuvekalladīpananti dassetuṃ ‘‘hatanettosmī’’ti vuttaṃ, tena mukhyameva andhabhāvaṃ dasseti. Kantāraddhānapakkhandoti kantāre vivane dīghamaggaṃ anupaviṭṭho, na jātikantārādigahanaṃ saṃsāraddhānaṃ paṭipannoti adhippāyo. Tādisañhi kantāraddhānaṃ ayaṃ thero samatikkamitvā ṭhito, sayamānopīti sayantopi, pādesu avahantesu urena jaṇṇukāhi ca bhūmiyaṃ saṃsaranto parivattentopi gaccheyyaṃ. Na sahāyena pāpenāti tādisena pāpapuggalena sahāyabhūtena saddhiṃ na gacchissanti yojanā. Taṃ sutvā itaro saṃvegajāto ‘‘bhāriyaṃ vata mayā sāhasikakammaṃ kata’’nti bāhā paggayha kandanto vanasaṇḍaṃ pakkhando ca ahosi. Atha therassa sīlatejena paṇḍukambalasilāsanaṃ uṇhākāraṃ dassesi. Tena sakko taṃ kāraṇaṃ ñatvā therassa santikaṃ gantvā sāvatthigāmipurisaṃ viya attānaṃ ñāpetvā yaṭṭhikoṭiṃ gaṇhanto maggaṃ saṅkhipitvā tadaheva sāyanhe sāvatthiyaṃ theraṃ netvā tattha jetavane cūḷapālitena kāritāya paṇṇasālāya phalake nisīdāpetvā tassa sahāyavaṇṇena therassa āgatabhāvaṃ jānāpetvā pakkāmi; cūḷapālitopi taṃ yāvajīvaṃ sakkaccaṃ upaṭṭhāsīti.
சக்கு²பாலத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா நிட்டி²தா.
Cakkhupālattheragāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / தே²ரகா³தா²பாளி • Theragāthāpāḷi / 5. சக்கு²பாலத்தே²ரகா³தா² • 5. Cakkhupālattheragāthā