Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya

    6. சாலாஸுத்தங்

    6. Cālāsuttaṃ

    167. ஸாவத்தி²னிதா³னங். அத² கோ² சாலா பி⁴க்கு²னீ புப்³ப³ண்ஹஸமயங் நிவாஸெத்வா…பே॰… அஞ்ஞதரஸ்மிங் ருக்க²மூலே தி³வாவிஹாரங் நிஸீதி³. அத² கோ² மாரோ பாபிமா யேன சாலா பி⁴க்கு²னீ தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா சாலங் பி⁴க்கு²னிங் ஏதத³வோச – ‘‘கிங் நு த்வங், பி⁴க்கு²னி, ந ரோசேஸீ’’தி? ‘‘ஜாதிங் க்²வாஹங், ஆவுஸோ, ந ரோசேமீ’’தி.

    167. Sāvatthinidānaṃ. Atha kho cālā bhikkhunī pubbaṇhasamayaṃ nivāsetvā…pe… aññatarasmiṃ rukkhamūle divāvihāraṃ nisīdi. Atha kho māro pāpimā yena cālā bhikkhunī tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā cālaṃ bhikkhuniṃ etadavoca – ‘‘kiṃ nu tvaṃ, bhikkhuni, na rocesī’’ti? ‘‘Jātiṃ khvāhaṃ, āvuso, na rocemī’’ti.

    ‘‘கிங் நு ஜாதிங் ந ரோசேஸி, ஜாதோ காமானி பு⁴ஞ்ஜதி;

    ‘‘Kiṃ nu jātiṃ na rocesi, jāto kāmāni bhuñjati;

    கோ நு தங் இத³மாத³பயி, ஜாதிங் மா ரோச 1 பி⁴க்கு²னீ’’தி.

    Ko nu taṃ idamādapayi, jātiṃ mā roca 2 bhikkhunī’’ti.

    ‘‘ஜாதஸ்ஸ மரணங் ஹோதி, ஜாதோ து³க்கா²னி பு²ஸ்ஸதி 3;

    ‘‘Jātassa maraṇaṃ hoti, jāto dukkhāni phussati 4;

    ப³ந்த⁴ங் வத⁴ங் பரிக்லேஸங், தஸ்மா ஜாதிங் ந ரோசயே.

    Bandhaṃ vadhaṃ pariklesaṃ, tasmā jātiṃ na rocaye.

    ‘‘பு³த்³தோ⁴ த⁴ம்மமதே³ஸேஸி, ஜாதியா ஸமதிக்கமங்;

    ‘‘Buddho dhammamadesesi, jātiyā samatikkamaṃ;

    ஸப்³ப³து³க்க²ப்பஹானாய, ஸோ மங் ஸச்சே நிவேஸயி.

    Sabbadukkhappahānāya, so maṃ sacce nivesayi.

    ‘‘யே ச ரூபூபகா³ ஸத்தா, யே ச அரூபட்டா²யினோ;

    ‘‘Ye ca rūpūpagā sattā, ye ca arūpaṭṭhāyino;

    நிரோத⁴ங் அப்பஜானந்தா, ஆக³ந்தாரோ புனப்³ப⁴வ’’ந்தி.

    Nirodhaṃ appajānantā, āgantāro punabbhava’’nti.

    அத² கோ² மாரோ பாபிமா ‘‘ஜானாதி மங் சாலா பி⁴க்கு²னீ’’தி து³க்கீ² து³ம்மனோ தத்தே²வந்தரதா⁴யீதி.

    Atha kho māro pāpimā ‘‘jānāti maṃ cālā bhikkhunī’’ti dukkhī dummano tatthevantaradhāyīti.







    Footnotes:
    1. மா ரோசேஸி (ஸீ॰ பீ॰)
    2. mā rocesi (sī. pī.)
    3. பஸ்ஸதி (ஸீ॰ பீ॰)
    4. passati (sī. pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 6. சாலாஸுத்தவண்ணனா • 6. Cālāsuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 6. சாலாஸுத்தவண்ணனா • 6. Cālāsuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact