O lume a cunoașterii
    Sănătate / Vitamine și minerale

    Calciul ar putea fi răspunsul la infecţia cu Clostridium difficile

    Cercetătorii de la University of Michigan Medical School şi United States Food and Drug Administration au descoperit că o bacterie periculoasă, capabilă să provoace infecţii intestinale grave, este declanşată de excesul de calciu din mediul inconjurator, însă factorul de declanşare poate oferi şi remediul.



    Colonii de Clostridium difficile. Foto: CDC/Dr. Holdeman


    Clostridium difficile este o bacterie care afectează în special persoanele vârstnice, mai ales pe cele care urmează tratamente pe termen lung cu antibiotice cu spectru larg, care slăbesc sistemul imunitar.

    Infecţia cu C. difficile poate provoca o gamă largă de maladii intestinale, dintre care cea mai puţin gravă este diareea, iar cea mai periculoasă colita sau inflamaţia colonului, ceea ce duce în unele cazuri, la deces.

    Bacteria formează spori extrem de greu de ucis, ceea ce face ca dezinfectarea completă a suprafeţelor contaminate să fie foarte dificilă.

    S-a descoperit că excesul de calciu determină germinarea bacteriei C. difficile. Multora dintre pacienţii vârstnici le sunt prescrise medicamente sau suplimente care eliberează calciu suplimentar în sistemele lor. Mulţi dintre ei au, de asemenea, niveluri scăzute de vitamina D, sau sistemul lor nu este capabil să absoarbă calciul datorită diferitelor afecţiuni.

    C. difficile este capabilă să urmărească excesul de calciu. Acest lucru, precum şi taurocolatul, o sare de sodiu produsă din colesterol, permite bacteriei să germineze. Glicina, un aminoacid, este un alt germinant cheie. Dar numai calciul şi taurocolatul sunt necesare pentru a avea loc germinația.

    Calciul din intestinul subţire poate lucra cu sărurile biliare pentru a declanşa enzima necesară pentru a activa sporul şi pentru a începe procesul de germinare.

    Eliminarea calciului existent în mediu a dus la lipsa germinării, în ciuda faptului că au fost lăsate alte substanţe nutritive. Deci calciul este crucial pentru germinarea bacteriei.

    Descoperirea recentă ar putea oferi specialiştilor o strategie de combatere a răspândirii infecţiilor cu C. difficile. În loc să reducă nivelurile de exces de calciu din sistemele contaminate, ar trebui adăugat şi mai mult calciu.

    Abundenţa de calciu ar putea declanşa toţi sporii inactivi, făcându-i astfel sensibili la folosirea antibioticelor.

    27 MARTIE 2018



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Vitamina D nu poate fi metabolizată fără suficiente niveluri de magneziu, ceea ce înseamnă că vitamina D rămâne stocată şi inactivă, potrivit unui nou studiu efectuat la Lake Erie College of Osteopathic Medicine, Statele Unite.
    O echipă de oameni de ştiinţă a constatat că calciul poate să medieze interacţiunea dintre structurile mici membranoase din interiorul terminaţiilor nervoase şi alfa-synucleina, proteina asociată cu boala Parkinson.
    Un recent studiu realizat la Albert Einstein College of Medicine din New York, Statele Unite, a constatat că medicamentele anti-tuberculoză distrug mai multe bacterii dacă se adaugă şi un supliment de vitamina C.
    Cercetatorii de la Polish Mother's Memorial Hospital – Research Institute, Lodz, Polonia, au studiat importanta pe care o au seleniul si zincul, doua microelemente indispensabile functionarii normale a organismului, in alergiile alimentare ale copiilor mici. Ei au ajuns la concluzia ca, copii cu alergii alimentare au concentratii mult mai mici de seleniu, zinc si enzime ce contin in componenta lor aceste doua microelemente, decat copii din grupul de control.
    Cercetătorii de la Universitatea din Southampton, Marea Britanie, au descoperit că proprietăţile naturale antimicrobiene ale cuprului şi aliajelor de cupru ar putea reduce dramatic prezenţa Staphylococcus aureus rezistent la meticilină.
    Suplimentele antioxidante cu vitamina E și seleniu, luate în monoterapie sau în asociere, nu au împiedicat demenţa la unii bărbaţi mai în vârstă, conform unui nou studiu realizat în Statele Unite.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact