Sănătate / Vitamine și minerale |
Calciul poate juca un rol în dezvoltarea bolii Parkinson
O echipă internaţională de oameni de ştiinţă, condusă de Universitatea din Cambridge, Marea Britanie, a constatat că calciul poate să medieze interacţiunea dintre structurile mici membranoase din interiorul terminaţiilor nervoase, care sunt importante pentru semnalizarea neuronală în creier şi alfa-synucleina, proteina asociată cu boala Parkinson. Nivelurile excesive de calciu sau de alfa-synucleină pot aprinde reacţia în lanţ care duce la moartea celulelor creierului.
Boala Parkinson este una dintre numeroasele boli neurodegenerative ce apar atunci când proteinele iau o formă greşită şi se lipesc împreună cu alte proteine, formând în final structuri subţiri de filament numite fibrilă amiloidă.
Aceste depozite de agregate de alfa-synucleină, cunoscute sub numele de corpuri Lewy, sunt semnul bolii Parkinson.
Până acum nu a fost clar de ce este alfa-synucleina în celulă şi ce face acolo. Este implicată în diferite procese, cum ar fi fluxul neted al semnalelor chimice din creier şi mişcarea moleculelor în şi din terminalele nervilor, dar exact cum se comportă este neclar.
Alfa-synucleina este o proteină foarte mică, cu structură foarte mică, şi trebuie să interacţioneze cu alte proteine sau structuri pentru a deveni funcţională, ceea ce a făcut dificil studiul.
În neuroni, calciul joacă un rol în eliberarea neurotransmiţătorilor. Cercetătorii au observat că atunci când nivelurile de calciu din celulele nervoase cresc, cum ar fi la semnalizarea neuronală, alfa-synucleina se leagă de veziculele sinaptice din mai multe puncte, făcând veziculele să se unească.
Acest lucru poate indica faptul că rolul normal al alfa-synucleinei este de a ajuta la transmiterea chimică a informaţiilor în celulele nervoase.
Există un echilibru fin de calciu şi alfa-synucleină în celulă, iar atunci când există prea mult unul sau altul, echilibrul se distruge şi începe agregarea, ducând la boala Parkinson.
Dezechilibrul poate fi cauzat de o dublare genetică a cantităţii de alfa-synucleină (duplicarea genelor), de o încetinire a distrugerii proteinelor în exces, de un nivel crescut al calciului în neuroni sensibili la Parkinson sau de lipsa capacităţii de tamponare a calciului în aceşti neuroni.