Știri / Tehnologie |
Calculatoarele cuantice mai aproape de realitate
Oxford Ionics, un centru de cercetare și dezvoltare în Kidlington, Marea Britanie, a anunțat realizarea unui cip considerat de experți drept crucial pentru dezvoltarea computerelor cuantice pe scară largă.
Oxford Ionics a anunțat că cipul realizat poate fi produs în masă, sugerând că primul computer cuantic pentru uz general ar putea fi construit în câțiva ani.
Noua tehnologie folosită de cercetători permite efectuarea foarte rapidă a calculelor extrem de complexe, rezolvând probleme prea dificile pentru calculatoarele convenționale.
Noul cip, dezvoltat de compania cu sediul la Kidlington, este conceput pentru a oferi performanțe de peste două ori mai mari decât realizările anterioare.
Compania a susținut că rezultatele indică „zorii calculului cuantic mult mai aproape decât se credea anterior”.
Calculatoarele cuantice utilizează proprietățile unice ale particulelor subatomice.
Particulele cuantice pot exista în două locuri simultan și rămân conectate chiar și atunci când sunt la milioane de kilometri distanță.
Calculatoarele tradiționale procesează datele în biți, cu o valoare binară de zero sau unu. În schimb, calculatoarele cuantice folosesc o unitate cu două stări numită qubit pentru procesarea datelor.
Experții și fizicienii susțin că problemele care necesită ani de zile pentru a putea fi rezolvate de către computerele convenționale ar putea fi rezolvate în câteva minute de către computerele cuantice.