O lume a cunoașterii
    Știri / Tehnologie

    Calculatoarele cuantice mai aproape de realitate

    Oxford Ionics, un centru de cercetare și dezvoltare în Kidlington, Marea Britanie, a anunțat realizarea unui cip considerat de experți drept crucial pentru dezvoltarea computerelor cuantice pe scară largă.



    Calculatoarele cuantice mai aproape de realitate. Foto: tasnimnews.com


    Oxford Ionics a anunțat că cipul realizat poate fi produs în masă, sugerând că primul computer cuantic pentru uz general ar putea fi construit în câțiva ani.

    Noua tehnologie folosită de cercetători permite efectuarea foarte rapidă a calculelor extrem de complexe, rezolvând probleme prea dificile pentru calculatoarele convenționale.

    Noul cip, dezvoltat de compania cu sediul la Kidlington, este conceput pentru a oferi performanțe de peste două ori mai mari decât realizările anterioare.

    Compania a susținut că rezultatele indică „zorii calculului cuantic mult mai aproape decât se credea anterior”.

    Calculatoarele cuantice utilizează proprietățile unice ale particulelor subatomice.

    Particulele cuantice pot exista în două locuri simultan și rămân conectate chiar și atunci când sunt la milioane de kilometri distanță.

    Calculatoarele tradiționale procesează datele în biți, cu o valoare binară de zero sau unu. În schimb, calculatoarele cuantice folosesc o unitate cu două stări numită qubit pentru procesarea datelor.

    Experții și fizicienii susțin că problemele care necesită ani de zile pentru a putea fi rezolvate de către computerele convenționale ar putea fi rezolvate în câteva minute de către computerele cuantice.

    24 IULIE 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Spre deosebire de sistemele clasice de criptare, care se bazează pe algoritmi matematici, sistemele cuantice oferă securitate bazată pe principii fizice. Detectarea interceptărilor sau interferențelor este garantată de modificarea inevitabilă a stărilor cuantice implicate.
    Cercetătorii de la Laboratorul Național Oak Ridge al Departamentului de Energie din Statele Unite, au realizat cu succes primul transfer de putere fără fir de 270 kW către un vehicul electric ușor. Demonstrația a folosit un Porsche Taycan și a fost realizată în colaborare cu Volkswagen Group of America.
    Cercetătorii brazilieni au dezvoltat un senzor de fibră optică nano-biotehnologică, capabil să detecteze contaminarea cu coliformi fecale în apă în doar 20 de minute.
    Cercetătorii de la Universitatea din Cambridge, Marea Britanie, au dezvoltat o metodă pentru a realiza senzori adaptabili și ecologici, care pot fi imprimați direct și imperceptibil pe o gamă largă de suprafețe biologice, fie că este un deget sau o petală de floare.
    Un proiect internațional dezvoltat de cercetători de la Universitatea din Granada, Rheinisch-Westfaelische Technische Hochschule (Aachen, Germania) și Universitatea Simon Fraser (Burnaby, Canada), a demonstrat pentru prima dată posibilitatea utilizării telurului bidimensional pentru dezvoltarea de aplicații electronice de înaltă frecvență menite să permită conexiuni wireless pentru viitoarele sisteme de comunicații 5G/6G.
    Cunoștințele clinice și abilitățile de raționament ale GPT-4 se apropie de nivelul oftalmologilor specialiști, a constatat un studiu efectuat de Universitatea din Cambridge, Marea Britanie.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact