Ediţia în limba română
    News / Tehnologie

    Calculatorul… după ureche


    Cercetătorii japonezi de la Universitatea din Hiroshima lucrează la un mini-calculator care poate fi ţinut pe ureche, ca o cască şi care poate fi controlat prin mişcările musculaturii feţei, un clipit al ochilor sau o mişcare a limbii. Ei speră să ajungă la comercializarea dispozitivului la sfârşitul lui 2015.


    Dispozitivul este de tip wireless, are 17 grame şi dispune de o capacitate bluetooth, un GPS, o busolă, un senzor compas, o baterie, un barometru, un microfon şi un difuzor.

    Acest sistem electronic este echipat cu un mini-chip, cu capacitate de stocare şi permite utilizatorului să folosească softuri. Va fi conectat la diverse dispozitive electronice mobile şi accesarea softurilor se va face prin ridicarea sprâncenelor, prin mişcarea limbii, a nasului, sau strângând din dinţi.

    Senzorii computerului recunosc aceste mişcări din interiorul urechii. Cum nu este nevoie de mâini, el ar putea fi bine primit de personalul medical, de excursionişti, motociclişti, persoane cu handicap.

    Un exemplu de utilizare ar fi când eşti în excursie pe munte şi te uiţi la stele. Sistemul ştie unde te uiţi, unde eşti, cât de mare eşti, deci va putea să-ţi spună la ce stea te uiţi. O altă posibilitate de utilizare este pentru persoanele în vârstă, ele putând fi monitorizate, sistemul urmărind temperatura, ritmul cardiac, dieta şi chiar s-ar putea lua legatura cu serviciile medicale în caz de nevoie.

    GH. MĂNOIU | 1 MARTIE 2014




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un colectiv de cercetători de la ETH Zurich, Elveţia, au creat un nou tip de material, numit aerogel, asemănător unei spume de aur, dar de o mie de ori mai uşor decât aurul masiv.
    Ouăle crude și produsele din ouă pot transporta Salmonella și pot provoca boli și focare de origine alimentară și chiar deces, în anumite circumstanțe. O soluție simplă la agenții patogeni de origine alimentară din ouă ar fi pasteurizarea tuturor ouălor crude înainte de a fi consumate.
    O echipă de cercetători de la Laboratorul Național Oak Ridge al Departamentului de Energie din Statle Unitea a folosit o nouă variantă a unei metode vechi pentru a detecta materiale în cele mai mici cantități înregistrate până acum.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact