Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[324] 4. சம்மஸாடகஜாதகவண்ணனா
[324] 4. Cammasāṭakajātakavaṇṇanā
கல்யாணரூபோ வதயந்தி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ சம்மஸாடகங் நாம பரிப்³பா³ஜகங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. தஸ்ஸ கிர சம்மமேவ நிவாஸனஞ்ச பாருபனஞ்ச ஹோதி. ஸோ ஏகதி³வஸங் பரிப்³பா³ஜகாராமா நிக்க²மித்வா ஸாவத்தி²யங் பி⁴க்கா²ய சரந்தோ ஏளகானங் யுஜ்ஜ²னட்டா²னங் ஸம்பாபுணி. ஏளகோ தங் தி³ஸ்வா பஹரிதுகாமோ ஓஸக்கி. பரிப்³பா³ஜகோ ‘‘ஏஸ மய்ஹங் அபசிதிங் த³ஸ்ஸேதீ’’தி ந படிக்கமி. ஏளகோ வேகே³னாக³ந்த்வா தங் ஊரும்ஹி பஹரித்வா பாதேஸி. தஸ்ஸ தங் அஸந்தபக்³க³ஹணகாரணங் பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ பாகடங் அஹோஸி. பி⁴க்கூ² த⁴ம்மஸபா⁴யங் கத²ங் ஸமுட்டா²பேஸுங் ‘‘ஆவுஸோ, சம்மஸாடகபரிப்³பா³ஜகோ அஸந்தபக்³க³ஹங் கத்வா வினாஸங் பத்தோ’’தி ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இமாய நாமா’’தி வுத்தே ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவ, புப்³பே³பேஸ அஸந்தபக்³க³ஹங் கத்வா வினாஸங் பத்தோயேவா’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Kalyāṇarūpovatayanti idaṃ satthā jetavane viharanto cammasāṭakaṃ nāma paribbājakaṃ ārabbha kathesi. Tassa kira cammameva nivāsanañca pārupanañca hoti. So ekadivasaṃ paribbājakārāmā nikkhamitvā sāvatthiyaṃ bhikkhāya caranto eḷakānaṃ yujjhanaṭṭhānaṃ sampāpuṇi. Eḷako taṃ disvā paharitukāmo osakki. Paribbājako ‘‘esa mayhaṃ apacitiṃ dassetī’’ti na paṭikkami. Eḷako vegenāgantvā taṃ ūrumhi paharitvā pātesi. Tassa taṃ asantapaggahaṇakāraṇaṃ bhikkhusaṅghe pākaṭaṃ ahosi. Bhikkhū dhammasabhāyaṃ kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ ‘‘āvuso, cammasāṭakaparibbājako asantapaggahaṃ katvā vināsaṃ patto’’ti satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, idāneva, pubbepesa asantapaggahaṃ katvā vināsaṃ pattoyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ ஏகஸ்மிங் வாணிஜகுலே நிப்³ப³த்தித்வா வயப்பத்தோ வணிஜ்ஜங் கரோதி. ததா³ ஏகோ சம்மஸாடகபரிப்³பா³ஜகோ பா³ராணஸியங் பி⁴க்கா²ய சரந்தோ ஏளகானங் யுஜ்ஜ²னட்டா²னங் பத்வா ஏளகங் ஓஸக்கந்தங் தி³ஸ்வா ‘‘அபசிதிங் மே கரோதீ’’தி ஸஞ்ஞாய அபடிக்கமித்வா ‘‘இமேஸங் எத்தகானங் மனுஸ்ஸானங் அந்தரே அயங் ஏகோ ஏளகோ அம்ஹாகங் கு³ணங் ஜானாதீ’’தி தஸ்ஸ அஞ்ஜலிங் பக்³க³ஹெத்வா டி²தோவ பட²மங் கா³த²மாஹ –
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto ekasmiṃ vāṇijakule nibbattitvā vayappatto vaṇijjaṃ karoti. Tadā eko cammasāṭakaparibbājako bārāṇasiyaṃ bhikkhāya caranto eḷakānaṃ yujjhanaṭṭhānaṃ patvā eḷakaṃ osakkantaṃ disvā ‘‘apacitiṃ me karotī’’ti saññāya apaṭikkamitvā ‘‘imesaṃ ettakānaṃ manussānaṃ antare ayaṃ eko eḷako amhākaṃ guṇaṃ jānātī’’ti tassa añjaliṃ paggahetvā ṭhitova paṭhamaṃ gāthamāha –
93.
93.
‘‘கல்யாணரூபோ வதயங் சதுப்பதோ³, ஸுப⁴த்³த³கோ சேவ ஸுபேஸலோ ச;
‘‘Kalyāṇarūpo vatayaṃ catuppado, subhaddako ceva supesalo ca;
யோ ப்³ராஹ்மணங் ஜாதிமந்தூபபன்னங், அபசாயதி மெண்ட³வரோ யஸஸ்ஸீ’’தி.
Yo brāhmaṇaṃ jātimantūpapannaṃ, apacāyati meṇḍavaro yasassī’’ti.
தத்த² கல்யாணரூபோதி கல்யாணஜாதிகோ. ஸுபேஸலோதி ஸுட்டு² பியஸீலோ. ஜாதிமந்தூபபன்னந்தி ஜாதியா ச மந்தேஹி ச ஸம்பன்னங். யஸஸ்ஸீதி வண்ணப⁴ணனமேதங்.
Tattha kalyāṇarūpoti kalyāṇajātiko. Supesaloti suṭṭhu piyasīlo. Jātimantūpapannanti jātiyā ca mantehi ca sampannaṃ. Yasassīti vaṇṇabhaṇanametaṃ.
தஸ்மிங் க²ணே ஆபணே நிஸின்னோ பண்டி³தவாணிஜோ தங் பரிப்³பா³ஜகங் நிஸேதெ⁴ந்தோ து³தியங் கா³த²மாஹ –
Tasmiṃ khaṇe āpaṇe nisinno paṇḍitavāṇijo taṃ paribbājakaṃ nisedhento dutiyaṃ gāthamāha –
94.
94.
‘‘மா ப்³ராஹ்மண இத்தரத³ஸ்ஸனேன, விஸ்ஸாஸமாபஜ்ஜி சதுப்பத³ஸ்ஸ;
‘‘Mā brāhmaṇa ittaradassanena, vissāsamāpajji catuppadassa;
த³ள்ஹப்பஹாரங் அபி⁴கங்க²மானோ, அவஸக்கதீ த³ஸ்ஸதி ஸுப்பஹார’’ந்தி.
Daḷhappahāraṃ abhikaṅkhamāno, avasakkatī dassati suppahāra’’nti.
தத்த² இத்தரத³ஸ்ஸனேனாதி க²ணிகத³ஸ்ஸனேன.
Tattha ittaradassanenāti khaṇikadassanena.
தஸ்ஸ பண்டி³தவாணிஜஸ்ஸ கதெ²ந்தஸ்ஸேவ ஸோ மெண்ட³கோ வேகே³னாக³ந்த்வா ஊரும்ஹி பஹரித்வா தங் தத்தே²வ வேத³னாப்பத்தங் கத்வா பாதேஸி. ஸோ பரிதே³வமானோ நிபஜ்ஜி. ஸத்தா² தங் காரணங் பகாஸெந்தோ ததியங் கா³த²மாஹ –
Tassa paṇḍitavāṇijassa kathentasseva so meṇḍako vegenāgantvā ūrumhi paharitvā taṃ tattheva vedanāppattaṃ katvā pātesi. So paridevamāno nipajji. Satthā taṃ kāraṇaṃ pakāsento tatiyaṃ gāthamāha –
95.
95.
‘‘ஊருட்டி² ப⁴க்³க³ங் வட்டிதோ கா²ரிபா⁴ரோ, ஸப்³ப³ஞ்ச ப⁴ண்ட³ங் ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ பி⁴ன்னங்;
‘‘Ūruṭṭhi bhaggaṃ vaṭṭito khāribhāro, sabbañca bhaṇḍaṃ brāhmaṇassa bhinnaṃ;
உபோ⁴பி பா³ஹா பக்³க³ய்ஹ கந்த³தி, அதிதா⁴வத² ஹஞ்ஞதே ப்³ரஹ்மசாரீ’’தி.
Ubhopi bāhā paggayha kandati, atidhāvatha haññate brahmacārī’’ti.
தஸ்ஸத்தோ² – பி⁴க்க²வே, தஸ்ஸ பரிப்³பா³ஜகஸ்ஸ ஊருட்டி²கங் ப⁴க்³க³ங், கா²ரிபா⁴ரோ வட்டிதோ பவட்டிதோ, தஸ்மிங் பவட்டமானே யங் தத்த² தஸ்ஸ ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ உபகரணப⁴ண்ட³ங், தம்பி ஸப்³ப³ங் பி⁴ன்னங், ஸோபி உபோ⁴ பா³ஹா உக்கி²பித்வா பரிவாரெத்வா டி²தபரிஸங் ஸந்தா⁴ய ‘‘அபி⁴தா⁴வத², ஹஞ்ஞதே ப்³ரஹ்மசாரீ’’தி வத³ந்தோ கந்த³தி ரோத³தி பரிதே³வதீதி.
Tassattho – bhikkhave, tassa paribbājakassa ūruṭṭhikaṃ bhaggaṃ, khāribhāro vaṭṭito pavaṭṭito, tasmiṃ pavaṭṭamāne yaṃ tattha tassa brāhmaṇassa upakaraṇabhaṇḍaṃ, tampi sabbaṃ bhinnaṃ, sopi ubho bāhā ukkhipitvā parivāretvā ṭhitaparisaṃ sandhāya ‘‘abhidhāvatha, haññate brahmacārī’’ti vadanto kandati rodati paridevatīti.
பரிப்³பா³ஜகோ சதுத்த²ங் கா³த²ங் ஆஹ –
Paribbājako catutthaṃ gāthaṃ āha –
96.
96.
‘‘ஏவங் ஸோ நிஹதோ ஸேதி, யோ அபூஜங் பஸங்ஸதி;
‘‘Evaṃ so nihato seti, yo apūjaṃ pasaṃsati;
யதா²ஹமஜ்ஜ பஹதோ, ஹதோ மெண்டே³ன து³ம்மதீ’’தி.
Yathāhamajja pahato, hato meṇḍena dummatī’’ti.
தத்த² அபூஜந்தி அபூஜனீயங். யதா²ஹமஜ்ஜாதி யதா² அஹங் அஜ்ஜ அஸந்தபக்³க³ஹங் கத்வா டி²தோ மெண்டே³ன த³ள்ஹப்பஹாரேன பஹதோ எத்தே²வ மாரிதோ . து³ம்மதீதி து³ப்பஞ்ஞோ. ஏவங் யோ அஞ்ஞோபி அஸந்தபக்³க³ஹங் கரிஸ்ஸதி, ஸோபி அஹங் விய து³க்க²ங் அனுப⁴விஸ்ஸதீதி ஸோ பரிதே³வந்தோ தத்தே²வ ஜீவிதக்க²யங் பத்தோதி.
Tattha apūjanti apūjanīyaṃ. Yathāhamajjāti yathā ahaṃ ajja asantapaggahaṃ katvā ṭhito meṇḍena daḷhappahārena pahato ettheva mārito . Dummatīti duppañño. Evaṃ yo aññopi asantapaggahaṃ karissati, sopi ahaṃ viya dukkhaṃ anubhavissatīti so paridevanto tattheva jīvitakkhayaṃ pattoti.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ சம்மஸாடகோ ஏதரஹி சம்மஸாடகோ அஹோஸி, பண்டி³தவாணிஜோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā cammasāṭako etarahi cammasāṭako ahosi, paṇḍitavāṇijo pana ahameva ahosi’’nti.
சம்மஸாடகஜாதகவண்ணனா சதுத்தா².
Cammasāṭakajātakavaṇṇanā catutthā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 324. சம்மஸாடகஜாதகங் • 324. Cammasāṭakajātakaṃ