Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / சரியாபிடக-அட்ட²கதா² • Cariyāpiṭaka-aṭṭhakathā

    3. சம்பெய்யனாக³சரியாவண்ணனா

    3. Campeyyanāgacariyāvaṇṇanā

    20. ததியே சம்பெய்யகோதி அங்க³மக³த⁴ரட்டா²னங் அந்தரே சம்பா நாம நதீ³, தஸ்ஸா ஹெட்டா² நாக³ப⁴வனம்பி அவிதூ³ரப⁴வத்தா சம்பா நாம, தத்த² ஜாதோ நாக³ராஜா சம்பெய்யகோ. ததா³பி த⁴ம்மிகோ ஆஸிந்தி தஸ்மிங் சம்பெய்யனாக³ராஜகாலேபி அஹங் த⁴ம்மசாரீ அஹோஸிங்.

    20. Tatiye campeyyakoti aṅgamagadharaṭṭhānaṃ antare campā nāma nadī, tassā heṭṭhā nāgabhavanampi avidūrabhavattā campā nāma, tattha jāto nāgarājā campeyyako. Tadāpi dhammiko āsinti tasmiṃ campeyyanāgarājakālepi ahaṃ dhammacārī ahosiṃ.

    போ³தி⁴ஸத்தோ ஹி ததா³ சம்பானாக³ப⁴வனே நிப்³ப³த்தித்வா சம்பெய்யோ நாம நாக³ராஜா அஹோஸி, மஹித்³தி⁴கோ மஹானுபா⁴வோ. ஸோ தத்த² நாக³ரஜ்ஜங் காரெந்தோ தே³வராஜபோ⁴க³ஸம்பத்திஸதி³ஸஇஸ்ஸரியஸம்பத்திங் அனுப⁴வந்தோ பாரமிபூரணஸ்ஸ அனோகாஸபா⁴வதோ ‘‘கிங் மே இமாய திரச்சா²னயோனியா, உபோஸத²வாஸங் வஸித்வா இதோ முச்சித்வா ஸம்மதே³வ பாரமியோ பூரெஸ்ஸாமீ’’தி ததோ பட்டா²ய அத்தனோ பாஸாதே³யேவ உபோஸத²கம்மங் கரோதி. அலங்கதனாக³மாணவிகா தஸ்ஸ ஸந்திகங் ஆக³ச்ச²ந்தி. ஸோ ‘‘இத⁴ மே ஸீலஸ்ஸ அந்தராயோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி பாஸாத³தோ நிக்க²மித்வா உய்யானே நிஸீத³தி. தத்ராபி தா ஆக³ச்ச²ந்தி. ஸோ சிந்தேஸி – ‘‘இத⁴ மே ஸீலஸ்ஸ ஸங்கிலேஸோ ப⁴விஸ்ஸதி, இதோ நாக³ப⁴வனதோ நிக்க²மித்வா மனுஸ்ஸலோகங் க³ந்த்வா உபோஸத²வாஸங் வஸிஸ்ஸாமீ’’தி. ஸோ ததோ பட்டா²ய உபோஸத²தி³வஸேஸு நாக³ப⁴வனா நிக்க²மித்வா ஏகஸ்ஸ பச்சந்தகா³மஸ்ஸ அவிதூ³ரே மக்³க³ஸமீபே வம்மிகமத்த²கே ‘‘மம சம்மாதீ³ஹி அத்தி²கா சம்மாதீ³னி க³ண்ஹந்து, கீளாஸப்பங் வா காதுகாமா கீளாஸப்பங் கரொந்தூ’’தி ஸரீரங் தா³னமுகே² விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா போ⁴கே³ ஆபு⁴ஜித்வா நிபன்னோ உபோஸத²வாஸங் வஸதி சாதுத்³த³ஸியங் பஞ்சத³ஸியஞ்ச, பாடிபதே³ நாக³ப⁴வனங் க³ச்ச²தி. தஸ்ஸேவங் உபோஸத²ங் கரொந்தஸ்ஸ தீ³கோ⁴ அத்³தா⁴ வீதிவத்தோ.

    Bodhisatto hi tadā campānāgabhavane nibbattitvā campeyyo nāma nāgarājā ahosi, mahiddhiko mahānubhāvo. So tattha nāgarajjaṃ kārento devarājabhogasampattisadisaissariyasampattiṃ anubhavanto pāramipūraṇassa anokāsabhāvato ‘‘kiṃ me imāya tiracchānayoniyā, uposathavāsaṃ vasitvā ito muccitvā sammadeva pāramiyo pūressāmī’’ti tato paṭṭhāya attano pāsādeyeva uposathakammaṃ karoti. Alaṅkatanāgamāṇavikā tassa santikaṃ āgacchanti. So ‘‘idha me sīlassa antarāyo bhavissatī’’ti pāsādato nikkhamitvā uyyāne nisīdati. Tatrāpi tā āgacchanti. So cintesi – ‘‘idha me sīlassa saṃkileso bhavissati, ito nāgabhavanato nikkhamitvā manussalokaṃ gantvā uposathavāsaṃ vasissāmī’’ti. So tato paṭṭhāya uposathadivasesu nāgabhavanā nikkhamitvā ekassa paccantagāmassa avidūre maggasamīpe vammikamatthake ‘‘mama cammādīhi atthikā cammādīni gaṇhantu, kīḷāsappaṃ vā kātukāmā kīḷāsappaṃ karontū’’ti sarīraṃ dānamukhe vissajjetvā bhoge ābhujitvā nipanno uposathavāsaṃ vasati cātuddasiyaṃ pañcadasiyañca, pāṭipade nāgabhavanaṃ gacchati. Tassevaṃ uposathaṃ karontassa dīgho addhā vītivatto.

    அத² போ³தி⁴ஸத்தோ ஸுமனாய நாம அத்தனோ அக்³க³மஹேஸியா ‘‘தே³வ, த்வங் மனுஸ்ஸலோகங் க³ந்த்வா உபோஸத²ங் உபவஸஸி, ஸோ ச ஸாஸங்கோ ஸப்படிப⁴யோ’’தி வுத்தோ மங்க³லபொக்க²ரணிதீரே ட²த்வா ‘‘ஸசே மங், ப⁴த்³தே³, கோசி பஹரித்வா கிலமெஸ்ஸதி, இமிஸ்ஸா பொக்க²ரணியா உத³கங் ஆவிலங் ப⁴விஸ்ஸதி. ஸசே ஸுபண்ணோ க³ண்ஹிஸ்ஸதி, உத³கங் பக்குதி²ஸ்ஸதி. ஸசே அஹிதுண்டி³கோ க³ண்ஹிஸ்ஸதி, உத³கங் லோஹிதவண்ணங் ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி தீணி நிமித்தானி தஸ்ஸா ஆசிக்கி²த்வா சாதுத்³த³ஸீஉபோஸத²ங் அதி⁴ட்டா²ய நாக³ப⁴வனா நிக்க²மித்வா தத்த² க³ந்த்வா வம்மிகமத்த²கே நிபஜ்ஜி ஸரீரஸோபா⁴ய வம்மிகங் ஸோப⁴யமானோ. ஸரீரஞ்ஹிஸ்ஸ ரஜததா³மங் விய ஸேதங் அஹோஸி, மத்த²கோ ரத்தகம்ப³லகெ³ண்டு³கோ விய, ஸரீரங் நங்க³லஸீஸப்பமாணங் பூ⁴ரித³த்தகாலே (ஜா॰ 2.22.784 ஆத³யோ) பன ஊருப்பமாணங், ஸங்க²பாலகாலே (ஜா॰ 2.17.143 ஆத³யோ) ஏகதோ³ணிகனாவப்பமாணங்.

    Atha bodhisatto sumanāya nāma attano aggamahesiyā ‘‘deva, tvaṃ manussalokaṃ gantvā uposathaṃ upavasasi, so ca sāsaṅko sappaṭibhayo’’ti vutto maṅgalapokkharaṇitīre ṭhatvā ‘‘sace maṃ, bhadde, koci paharitvā kilamessati, imissā pokkharaṇiyā udakaṃ āvilaṃ bhavissati. Sace supaṇṇo gaṇhissati, udakaṃ pakkuthissati. Sace ahituṇḍiko gaṇhissati, udakaṃ lohitavaṇṇaṃ bhavissatī’’ti tīṇi nimittāni tassā ācikkhitvā cātuddasīuposathaṃ adhiṭṭhāya nāgabhavanā nikkhamitvā tattha gantvā vammikamatthake nipajji sarīrasobhāya vammikaṃ sobhayamāno. Sarīrañhissa rajatadāmaṃ viya setaṃ ahosi, matthako rattakambalageṇḍuko viya, sarīraṃ naṅgalasīsappamāṇaṃ bhūridattakāle (jā. 2.22.784 ādayo) pana ūruppamāṇaṃ, saṅkhapālakāle (jā. 2.17.143 ādayo) ekadoṇikanāvappamāṇaṃ.

    ததா³ ஏகோ பா³ராணஸிமாணவோ தக்கஸிலங் க³ந்த்வா அலம்பாயனமந்தங் உக்³க³ண்ஹித்வா தேன மக்³கே³ன அத்தனோ கா³மங் க³ச்ச²ந்தோ மஹாஸத்தங் தி³ஸ்வா ‘‘கிங் மே துச்ச²ஹத்தே²ன கா³மங் க³ந்துங், இமங் நாக³ங் க³ஹெத்வா கா³மனிக³மராஜதா⁴னீஸு கீளாபெந்தோ த⁴னங் உப்பாதெ³த்வாவ க³மிஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா தி³ப்³போ³ஸதா⁴னி க³ஹெத்வா தி³ப்³ப³மந்தங் பரிவத்தெத்வா தஸ்ஸ ஸந்திகங் அக³மாஸி. தி³ப்³ப³மந்தங் ஸுதகாலதோ பட்டா²ய மஹாஸத்தஸ்ஸ கண்ணேஸு தத்தஸலாகாபவேஸனகாலோ விய அஹோஸி, மத்த²கே ஸிக²ரேன அபி⁴மந்தி²யமானோ விய. ஸோ ‘‘கோ நு கோ² ஏஸோ’’தி போ⁴க³ந்தரதோ ஸீஸங் உக்கி²பித்வா ஓலோகெந்தோ அஹிதுண்டி³கங் தி³ஸ்வா சிந்தேஸி – ‘‘மம விஸங் உக்³க³தேஜங், ஸசாஹங் குஜ்ஜி²த்வா நாஸாவாதங் விஸ்ஸஜ்ஜெஸ்ஸாமி, ஏதஸ்ஸ ஸரீரங் பு⁴ஸமுட்டி² விய விப்பகிரிஸ்ஸதி, அத² மே ஸீலங் க²ண்ட³ங் ப⁴விஸ்ஸதி, ந நங் ஓலோகெஸ்ஸாமீ’’தி. ஸோ அக்கீ²னி நிம்மீலெத்வா ஸீஸங் போ⁴க³ந்தரே ட²பேஸி. அஹிதுண்டி³கப்³ராஹ்மணோ ஓஸத⁴ங் கா²தி³த்வா மந்தங் பரிவத்தெத்வா கே²ளங் மஹாஸத்தஸ்ஸ ஸரீரே ஓஸிஞ்சி. ஓஸதா⁴னஞ்ச மந்தஸ்ஸ ச ஆனுபா⁴வேன கே²ளேன பு²ட்ட²பு²ட்ட²ட்டா²னே போ²டானங் உட்டா²னகாலோ விய அஹோஸி.

    Tadā eko bārāṇasimāṇavo takkasilaṃ gantvā alampāyanamantaṃ uggaṇhitvā tena maggena attano gāmaṃ gacchanto mahāsattaṃ disvā ‘‘kiṃ me tucchahatthena gāmaṃ gantuṃ, imaṃ nāgaṃ gahetvā gāmanigamarājadhānīsu kīḷāpento dhanaṃ uppādetvāva gamissāmī’’ti cintetvā dibbosadhāni gahetvā dibbamantaṃ parivattetvā tassa santikaṃ agamāsi. Dibbamantaṃ sutakālato paṭṭhāya mahāsattassa kaṇṇesu tattasalākāpavesanakālo viya ahosi, matthake sikharena abhimanthiyamāno viya. So ‘‘ko nu kho eso’’ti bhogantarato sīsaṃ ukkhipitvā olokento ahituṇḍikaṃ disvā cintesi – ‘‘mama visaṃ uggatejaṃ, sacāhaṃ kujjhitvā nāsāvātaṃ vissajjessāmi, etassa sarīraṃ bhusamuṭṭhi viya vippakirissati, atha me sīlaṃ khaṇḍaṃ bhavissati, na naṃ olokessāmī’’ti. So akkhīni nimmīletvā sīsaṃ bhogantare ṭhapesi. Ahituṇḍikabrāhmaṇo osadhaṃ khāditvā mantaṃ parivattetvā kheḷaṃ mahāsattassa sarīre osiñci. Osadhānañca mantassa ca ānubhāvena kheḷena phuṭṭhaphuṭṭhaṭṭhāne phoṭānaṃ uṭṭhānakālo viya ahosi.

    அத² ஸோ நங்கு³ட்டே² க³ஹெத்வா ஆகட்³டி⁴த்வா தீ³க⁴ஸோ நிபஜ்ஜாபெத்வா அஜபதே³ன த³ண்டே³ன உப்பீளெத்வா து³ப்³ப³லங் கத்வா ஸீஸங் த³ள்ஹங் க³ஹெத்வா நிப்பீளேஸி. மஹாஸத்தோ முக²ங் விவரி. அத²ஸ்ஸ முகே² கே²ளங் ஓஸிஞ்சித்வா ஓஸத⁴மந்தப³லேன த³ந்தே பி⁴ந்தி³. முக²ங் லோஹிதஸ்ஸ பூரி. மஹாஸத்தோ அத்தனோ ஸீலபே⁴த³ப⁴யேன ஏவரூபங் து³க்க²ங் அதி⁴வாஸெந்தோ அக்கீ²னி உம்மீலெத்வா ஓலோகனமத்தம்பி நாகாஸி. ஸோபி ‘‘நாக³ராஜானங் து³ப்³ப³லங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி நங்கு³ட்ட²தோ பட்டா²ய அட்டீ²னி ஸங்சுண்ணயமானோ விய ஸகலஸரீரங் மத்³தி³த்வா பட்டகவேட²னங் நாம வேடே²ஸி, தந்தமஜ்ஜிதங் நாம மஜ்ஜி, நங்கு³ட்டே² க³ஹெத்வா து³ஸ்ஸபோத²னங் நாம போதே²ஸி. மஹாஸத்தஸ்ஸ ஸகலஸரீரங் லோஹிதமக்கி²தங் அஹோஸி, ஸோ மஹாவேத³னங் அதி⁴வாஸேஸி.

    Atha so naṅguṭṭhe gahetvā ākaḍḍhitvā dīghaso nipajjāpetvā ajapadena daṇḍena uppīḷetvā dubbalaṃ katvā sīsaṃ daḷhaṃ gahetvā nippīḷesi. Mahāsatto mukhaṃ vivari. Athassa mukhe kheḷaṃ osiñcitvā osadhamantabalena dante bhindi. Mukhaṃ lohitassa pūri. Mahāsatto attano sīlabhedabhayena evarūpaṃ dukkhaṃ adhivāsento akkhīni ummīletvā olokanamattampi nākāsi. Sopi ‘‘nāgarājānaṃ dubbalaṃ karissāmī’’ti naṅguṭṭhato paṭṭhāya aṭṭhīni saṃcuṇṇayamāno viya sakalasarīraṃ madditvā paṭṭakaveṭhanaṃ nāma veṭhesi, tantamajjitaṃ nāma majji, naṅguṭṭhe gahetvā dussapothanaṃ nāma pothesi. Mahāsattassa sakalasarīraṃ lohitamakkhitaṃ ahosi, so mahāvedanaṃ adhivāsesi.

    அத²ஸ்ஸ து³ப்³ப³லபா⁴வங் ஞத்வா வல்லீஹி பேளங் கரித்வா தத்த² நங் பக்கி²பித்வா பச்சந்தகா³மங் நெத்வா மஹாஜனஸ்ஸ மஜ்ஜே² கீளாபேஸி. நீலாதீ³ஸு வண்ணேஸு வட்டசதுரஸ்ஸாதீ³ஸு ஸண்டா²னேஸு அணுங்தூ²லாதீ³ஸு பமாணேஸு யங் யங் ப்³ராஹ்மணோ இச்ச²தி, மஹாஸத்தோ தங் ததே³வ கத்வா நச்சதி, ப²ணஸதம்பி ப²ணஸஹஸ்ஸம்பி கரோதியேவ. மஹாஜனோ பஸீதி³த்வா ப³ஹுத⁴னமதா³ஸி. ஏகதி³வஸமேவ கஹாபணஸஹஸ்ஸஞ்சேவ ஸஹஸ்ஸக்³க⁴னிகே ச பரிக்கா²ரே லபி⁴. ப்³ராஹ்மணோ ஆதி³தோவ ‘‘ஸஹஸ்ஸங் லபி⁴த்வா விஸ்ஸஜ்ஜெஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தேஸி. தங் பன த⁴னங் லபி⁴த்வா ‘‘பச்சந்தகா³மேயேவ தாவ மே எத்தகங் த⁴னங் லத்³த⁴ங், ராஜராஜமஹாமத்தானங் த³ஸ்ஸிதே கீவ ப³ஹுங் த⁴னங் லபி⁴ஸ்ஸாமீ’’தி ஸகடஞ்ச ஸுக²யானகஞ்ச க³ஹெத்வா ஸகடே பரிக்கா²ரே ட²பெத்வா ஸுக²யானகே நிஸின்னோ ‘‘மஹந்தேன பரிவாரேன மஹாஸத்தங் கா³மனிக³மராஜதா⁴னீஸு கீளாபெந்தோ பா³ராணஸியங் உக்³க³ஸேனரஞ்ஞோ ஸந்திகே கீளாபெத்வா விஸ்ஸஜ்ஜெஸ்ஸாமீ’’தி அக³மாஸி. ஸோ மண்டூ³கே மாரெத்வா நாக³ரஞ்ஞோ தே³தி. நாக³ராஜா ‘‘புனப்புனங் மங் நிஸ்ஸாய மாரெஸ்ஸதீ’’தி ந கா²த³தி. அத²ஸ்ஸ மது⁴லாஜே அதா³ஸி. தேபி ‘‘ஸசாஹங் கோ³சரங் க³ண்ஹிஸ்ஸாமி, அந்தோபேளாயமேவ மரணங் ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ந கா²த³தி.

    Athassa dubbalabhāvaṃ ñatvā vallīhi peḷaṃ karitvā tattha naṃ pakkhipitvā paccantagāmaṃ netvā mahājanassa majjhe kīḷāpesi. Nīlādīsu vaṇṇesu vaṭṭacaturassādīsu saṇṭhānesu aṇuṃthūlādīsu pamāṇesu yaṃ yaṃ brāhmaṇo icchati, mahāsatto taṃ tadeva katvā naccati, phaṇasatampi phaṇasahassampi karotiyeva. Mahājano pasīditvā bahudhanamadāsi. Ekadivasameva kahāpaṇasahassañceva sahassagghanike ca parikkhāre labhi. Brāhmaṇo āditova ‘‘sahassaṃ labhitvā vissajjessāmī’’ti cintesi. Taṃ pana dhanaṃ labhitvā ‘‘paccantagāmeyeva tāva me ettakaṃ dhanaṃ laddhaṃ, rājarājamahāmattānaṃ dassite kīva bahuṃ dhanaṃ labhissāmī’’ti sakaṭañca sukhayānakañca gahetvā sakaṭe parikkhāre ṭhapetvā sukhayānake nisinno ‘‘mahantena parivārena mahāsattaṃ gāmanigamarājadhānīsu kīḷāpento bārāṇasiyaṃ uggasenarañño santike kīḷāpetvā vissajjessāmī’’ti agamāsi. So maṇḍūke māretvā nāgarañño deti. Nāgarājā ‘‘punappunaṃ maṃ nissāya māressatī’’ti na khādati. Athassa madhulāje adāsi. Tepi ‘‘sacāhaṃ gocaraṃ gaṇhissāmi, antopeḷāyameva maraṇaṃ bhavissatī’’ti na khādati.

    21. ப்³ராஹ்மணோ மாஸமத்தேன பா³ராணஸிங் பத்வா த்³வாரகா³மகே தங் கீளாபெந்தோ ப³ஹுத⁴னங் லபி⁴. ராஜாபி நங் பக்கோஸாபெத்வா ‘‘அம்ஹாகம்பி கீளாபேஹீ’’தி ஆஹ. ‘‘ஸாது⁴, தே³வ, ஸ்வே பன்னரஸே தும்ஹாகங் கீளாபெஸ்ஸாமீ’’தி ஆஹ. ராஜா ‘‘ஸ்வே நாக³ராஜா ராஜங்க³ணே நச்சிஸ்ஸதி, மஹாஜனோ ஸன்னிபதித்வா பஸ்ஸதூ’’தி பே⁴ரிங் சராபெத்வா புனதி³வஸே ராஜங்க³ணங் அலங்காராபெத்வா ப்³ராஹ்மணங் பக்கோஸாபேஸி. ஸோ ரதனபேளாய மஹாஸத்தங் நெத்வா விசித்தத்த²ரே பேளங் ட²பெத்வா நிஸீதி³. ராஜாபி பாஸாதா³ ஓருய்ஹ மஹாஜனபரிவுதோ ராஜாஸனே நிஸீதி³. ப்³ராஹ்மணோ மஹாஸத்தங் நீஹரித்வா நச்சாபேஸி. மஹாஸத்தோ தேன சிந்திதசிந்திதாகாரங் த³ஸ்ஸேஸி. மஹாஜனோ ஸகபா⁴வேன ஸந்தா⁴ரேதுங் ந ஸக்கோதி. சேலுக்கே²பஸஹஸ்ஸானி பவத்தந்தி. போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ உபரி ரதனவஸ்ஸங் வஸ்ஸி. தேன வுத்தங் ‘‘ததா³பி மங் த⁴ம்மசாரி’’ந்திஆதி³.

    21. Brāhmaṇo māsamattena bārāṇasiṃ patvā dvāragāmake taṃ kīḷāpento bahudhanaṃ labhi. Rājāpi naṃ pakkosāpetvā ‘‘amhākampi kīḷāpehī’’ti āha. ‘‘Sādhu, deva, sve pannarase tumhākaṃ kīḷāpessāmī’’ti āha. Rājā ‘‘sve nāgarājā rājaṅgaṇe naccissati, mahājano sannipatitvā passatū’’ti bheriṃ carāpetvā punadivase rājaṅgaṇaṃ alaṅkārāpetvā brāhmaṇaṃ pakkosāpesi. So ratanapeḷāya mahāsattaṃ netvā vicittatthare peḷaṃ ṭhapetvā nisīdi. Rājāpi pāsādā oruyha mahājanaparivuto rājāsane nisīdi. Brāhmaṇo mahāsattaṃ nīharitvā naccāpesi. Mahāsatto tena cintitacintitākāraṃ dassesi. Mahājano sakabhāvena sandhāretuṃ na sakkoti. Celukkhepasahassāni pavattanti. Bodhisattassa upari ratanavassaṃ vassi. Tena vuttaṃ ‘‘tadāpi maṃ dhammacāri’’ntiādi.

    தத்த² ததா³பீதி யதா³ஹங் சம்பெய்யகோ நாக³ராஜா ஹோமி, ததா³பி. த⁴ம்மசாரிந்தி த³ஸகுஸலகம்மபத²த⁴ம்மங் ஏவ சரதி, ந அணுமத்தம்பி அத⁴ம்மந்தி த⁴ம்மசாரீ. உபவுட்ட²உபோஸத²ந்தி அட்ட²ங்க³ஸமன்னாக³தஸ்ஸ அரியுபோஸத²ஸீலஸ்ஸ ரக்க²ணவஸேன உபவஸிதஉபோஸத²ங். ராஜத்³வாரம்ஹி கீளதீதி பா³ராணஸியங் உக்³க³ஸேனரஞ்ஞோ கே³ஹத்³வாரே கீளாபேதி.

    Tattha tadāpīti yadāhaṃ campeyyako nāgarājā homi, tadāpi. Dhammacārinti dasakusalakammapathadhammaṃ eva carati, na aṇumattampi adhammanti dhammacārī. Upavuṭṭhauposathanti aṭṭhaṅgasamannāgatassa ariyuposathasīlassa rakkhaṇavasena upavasitauposathaṃ. Rājadvāramhi kīḷatīti bārāṇasiyaṃ uggasenarañño gehadvāre kīḷāpeti.

    22. யங் யங் ஸோ வண்ணங் சிந்தயீதி ஸோ அஹிதுண்டி³கப்³ராஹ்மணோ ‘‘யங் யங் நீலாதி³வண்ணங் ஹோதூ’’தி சிந்தேஸி. தேன வுத்தங் ‘‘நீலங் வ பீதலோஹித’’ந்தி. தத்த² நீலங் வாதி வா-ஸத்³தோ³ அனியமத்தோ², கா³தா²ஸுக²த்த²ங் ரஸ்ஸங் கத்வா வுத்தோ, தேன வாஸத்³தே³ன வுத்தாவஸிட்ட²ங் ஓதா³தாதி³வண்ணவிஸேஸஞ்சேவ வட்டாதி³ஸண்டா²னவிஸேஸஞ்ச அணுங்தூ²லாதி³பமாணவிஸேஸஞ்ச ஸங்க³ண்ஹாதி. தஸ்ஸ சித்தானுவத்தந்தோதி தஸ்ஸ அஹிதுண்டி³கஸ்ஸ சித்தங் அனுவத்தந்தோ. சிந்திதஸன்னிபோ⁴தி தேன சிந்திதசிந்திதாகாரேன பெக்க²ஜனஸ்ஸ உபட்ட²ஹாமீதி த³ஸ்ஸேதி.

    22.Yaṃ yaṃ so vaṇṇaṃ cintayīti so ahituṇḍikabrāhmaṇo ‘‘yaṃ yaṃ nīlādivaṇṇaṃ hotū’’ti cintesi. Tena vuttaṃ ‘‘nīlaṃ va pītalohita’’nti. Tattha nīlaṃ vāti -saddo aniyamattho, gāthāsukhatthaṃ rassaṃ katvā vutto, tena vāsaddena vuttāvasiṭṭhaṃ odātādivaṇṇavisesañceva vaṭṭādisaṇṭhānavisesañca aṇuṃthūlādipamāṇavisesañca saṅgaṇhāti. Tassa cittānuvattantoti tassa ahituṇḍikassa cittaṃ anuvattanto. Cintitasannibhoti tena cintitacintitākārena pekkhajanassa upaṭṭhahāmīti dasseti.

    23. ந கேவலஞ்ச தேன சிந்திதாகாரத³ஸ்ஸனங் ஏவ மய்ஹங் ஆனுபா⁴வோ. அபி ச த²லங் கரெய்யமுத³கங், உத³கம்பி த²லங் கரேதி த²லங் மஹாபத²விங் க³ஹெத்வா உத³கங், உத³கம்பி க³ஹெத்வா பத²விங் காதுங் ஸக்குணெய்யங் ஏவங் மஹானுபா⁴வோ ச. யதி³ஹங் தஸ்ஸ குப்பெய்யந்தி தஸ்ஸ அஹிதுண்டி³கஸ்ஸ அஹங் யதி³ குஜ்ஜெ²ய்யங். க²ணேன சா²ரிகங் கரேதி கோது⁴ப்பாத³க்க²ணே ஏவ ப⁴ஸ்மங் கரெய்யங்.

    23. Na kevalañca tena cintitākāradassanaṃ eva mayhaṃ ānubhāvo. Api ca thalaṃ kareyyamudakaṃ, udakampi thalaṃ kareti thalaṃ mahāpathaviṃ gahetvā udakaṃ, udakampi gahetvā pathaviṃ kātuṃ sakkuṇeyyaṃ evaṃ mahānubhāvo ca. Yadihaṃ tassa kuppeyyanti tassa ahituṇḍikassa ahaṃ yadi kujjheyyaṃ. Khaṇena chārikaṃ kareti kodhuppādakkhaṇe eva bhasmaṃ kareyyaṃ.

    24. ஏவங் ப⁴க³வா ததா³ அத்தனோ உப்பஜ்ஜனகானத்த²படிபா³ஹனே ஸமத்த²தங் த³ஸ்ஸெத்வா இதா³னி யேன அதி⁴ப்பாயேன தங் படிபா³ஹனங் ந கதங், தங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘யதி³ சித்தவஸீ ஹெஸ்ஸ’’ந்திஆதி³மாஹ.

    24. Evaṃ bhagavā tadā attano uppajjanakānatthapaṭibāhane samatthataṃ dassetvā idāni yena adhippāyena taṃ paṭibāhanaṃ na kataṃ, taṃ dassetuṃ ‘‘yadi cittavasī hessa’’ntiādimāha.

    தஸ்ஸத்தோ² – ‘‘அயங் அஹிதுண்டி³கோ மங் அதிவிய பா³த⁴தி, ந மே ஆனுபா⁴வங் ஜானாதி, ஹந்த³ஸ்ஸ மே ஆனுபா⁴வங் த³ஸ்ஸெஸ்ஸாமீ’’தி குஜ்ஜி²த்வா ஓலோகனமத்தேனாபி யதி³ சித்தவஸீ அப⁴விஸ்ஸங், அத² ஸோ பு⁴ஸமுட்டி² விய விப்பகிரிஸ்ஸதி. அஹங் யதா²ஸமாதி³ன்னதோ பரிஹாயிஸ்ஸாமி ஸீலதோ. ததா² ச ஸதி ஸீலேன பரிஹீனஸ்ஸ க²ண்டி³தஸீலஸ்ஸ ய்வாயங் மயா தீ³பங்கரத³ஸப³லஸ்ஸ பாத³மூலதோ பட்டா²ய அபி⁴பத்தி²தோ , உத்தமத்தோ² பு³த்³த⁴பா⁴வோ ஸோ ந ஸிஜ்ஜ²தி.

    Tassattho – ‘‘ayaṃ ahituṇḍiko maṃ ativiya bādhati, na me ānubhāvaṃ jānāti, handassa me ānubhāvaṃ dassessāmī’’ti kujjhitvā olokanamattenāpi yadi cittavasī abhavissaṃ, atha so bhusamuṭṭhi viya vippakirissati. Ahaṃ yathāsamādinnato parihāyissāmi sīlato. Tathā ca sati sīlena parihīnassa khaṇḍitasīlassa yvāyaṃ mayā dīpaṅkaradasabalassa pādamūlato paṭṭhāya abhipatthito , uttamattho buddhabhāvo so na sijjhati.

    25. காமங் பி⁴ஜ்ஜதுயங் காயோதி அயங் சாதுமஹாபூ⁴திகோ ஓத³னகும்மாஸூபசயோ அனிச்சுச்சா²த³னபரிமத்³த³னபே⁴த³னவித்³த⁴ங்ஸனத⁴ம்மோ காயோ கிஞ்சாபி பி⁴ஜ்ஜது வினஸ்ஸது, இதே⁴வ இமஸ்மிங் ஏவ டா²னே மஹாவாதே கி²த்தபு⁴ஸமுட்டி² விய விப்பகிரீயது, நேவ ஸீலங் பபி⁴ந்தெ³ய்யங், விகிரந்தே பு⁴ஸங் வியாதி ஸீலங் பன உத்தமத்த²ஸித்³தி⁴யா ஹேதுபூ⁴தங் இமஸ்மிங் களேவரே பு⁴ஸமுட்டி² விய விப்பகிரந்தேபி நேவ பி⁴ந்தெ³ய்யங், காயஜீவிதேஸு நிரபெக்கோ² ஹுத்வா ஸீலபாரமிங்யேவ பூரேமீதி சிந்தெத்வா தங் தாதி³ஸங் து³க்க²ங் ததா³ அதி⁴வாஸேஸிந்தி த³ஸ்ஸேதி.

    25.Kāmaṃ bhijjatuyaṃ kāyoti ayaṃ cātumahābhūtiko odanakummāsūpacayo aniccucchādanaparimaddanabhedanaviddhaṃsanadhammo kāyo kiñcāpi bhijjatu vinassatu, idheva imasmiṃ eva ṭhāne mahāvāte khittabhusamuṭṭhi viya vippakirīyatu, neva sīlaṃ pabhindeyyaṃ, vikirante bhusaṃ viyāti sīlaṃ pana uttamatthasiddhiyā hetubhūtaṃ imasmiṃ kaḷevare bhusamuṭṭhi viya vippakirantepi neva bhindeyyaṃ, kāyajīvitesu nirapekkho hutvā sīlapāramiṃyeva pūremīti cintetvā taṃ tādisaṃ dukkhaṃ tadā adhivāsesinti dasseti.

    அத² மஹாஸத்தஸ்ஸ பன அஹிதுண்டி³கஹத்த²க³தஸ்ஸ மாஸோ பரிபூரி, எத்தகங் காலங் நிராஹாரோவ அஹோஸி. ஸுமனா ‘‘அதிசிராயதி மே ஸாமிகோ, கோ நு கோ² பவத்தீ’’தி பொக்க²ரணிங் ஓலோகெந்தீ லோஹிதவண்ணங் உத³கங் தி³ஸ்வா ‘‘அஹிதுண்டி³கேன க³ஹிதோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ஞத்வா நாக³ப⁴வனா நிக்க²மித்வா வம்மிகஸந்திகங் க³ந்த்வா மஹாஸத்தஸ்ஸ க³ஹிதட்டா²னங் கிலமிதட்டா²னஞ்ச தி³ஸ்வா ரோதி³த்வா கந்தி³த்வா பச்சந்தகா³மங் க³ந்த்வா புச்சி²த்வா தங் பவத்திங் ஸுத்வா பா³ராணஸிங் க³ந்த்வா ராஜத்³வாரே ஆகாஸே ரோத³மானா அட்டா²ஸி. மஹாஸத்தோ நச்சந்தோவ ஆகாஸங் உல்லோகெந்தோ தங் தி³ஸ்வா லஜ்ஜிதோ பேளங் பவிஸித்வா நிபஜ்ஜி.

    Atha mahāsattassa pana ahituṇḍikahatthagatassa māso paripūri, ettakaṃ kālaṃ nirāhārova ahosi. Sumanā ‘‘aticirāyati me sāmiko, ko nu kho pavattī’’ti pokkharaṇiṃ olokentī lohitavaṇṇaṃ udakaṃ disvā ‘‘ahituṇḍikena gahito bhavissatī’’ti ñatvā nāgabhavanā nikkhamitvā vammikasantikaṃ gantvā mahāsattassa gahitaṭṭhānaṃ kilamitaṭṭhānañca disvā roditvā kanditvā paccantagāmaṃ gantvā pucchitvā taṃ pavattiṃ sutvā bārāṇasiṃ gantvā rājadvāre ākāse rodamānā aṭṭhāsi. Mahāsatto naccantova ākāsaṃ ullokento taṃ disvā lajjito peḷaṃ pavisitvā nipajji.

    ராஜா தஸ்ஸ பேளங் பவிட்ட²காலே ‘‘கிங் நு கோ² காரண’’ந்தி இதோ சிதோ ச ஓலோகெந்தோ தங் ஆகாஸே டி²தங் தி³ஸ்வா ‘‘கா நு த்வ’’ந்தி புச்சி²த்வா தஸ்ஸா நாக³கஞ்ஞாபா⁴வங் ஸுத்வா ‘‘நிஸ்ஸங்ஸயங் கோ² நாக³ராஜா இமங் தி³ஸ்வா லஜ்ஜிதோ பேளங் பவிட்டோ², அயஞ்ச யதா²த³ஸ்ஸிதோ இத்³தா⁴னுபா⁴வோ நாக³ராஜஸ்ஸேவ , ந அஹிதுண்டி³கஸ்ஸா’’தி நிட்ட²ங் க³ந்த்வா ‘‘ஏவங் மஹானுபா⁴வோ அயங் நாக³ராஜா, கத²ங் நாம இமஸ்ஸ ஹத்த²ங் க³தோ’’தி புச்சி²த்வா ‘‘அயங் த⁴ம்மசாரீ ஸீலவா நாக³ராஜா, சாதுத்³த³ஸீபன்னரஸீஸு உபோஸத²ங் உபவஸந்தோ அத்தனோ ஸரீரங் தா³னமுகே² நிய்யாதெத்வா மஹாமக்³க³ஸமீபே வம்மிகமத்த²கே நிபஜ்ஜதி, தத்தா²யமேதேன க³ஹிதோ, இமஸ்ஸ தே³வச்ச²ராபடிபா⁴கா³ அனேகஸஹஸ்ஸா இத்தி²யோ, தே³வலோகஸம்பத்திஸதி³ஸா நாக³ப⁴வனஸம்பத்தி, அயங் மஹித்³தி⁴கோ மஹானுபா⁴வோ ஸகலபத²விங் பரிவத்தேதுங் ஸமத்தோ², கேவலங் ‘ஸீலங் மே பி⁴ஜ்ஜிஸ்ஸதீ’தி ஏவரூபங் விப்பகாரங் து³க்க²ஞ்ச அனுபோ⁴தீ’’தி ச ஸுத்வா ஸங்வேக³ப்பத்தோ தாவதே³வ தஸ்ஸ அஹிதுண்டி³கஸ்ஸ ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ ப³ஹுங் த⁴னங் மஹந்தஞ்ச யஸங் இஸ்ஸரியஞ்ச த³த்வா – ‘‘ஹந்த³, போ⁴, இமங் நாக³ராஜானங் விஸ்ஸஜ்ஜேஹீ’’தி விஸ்ஸஜ்ஜாபேஸி.

    Rājā tassa peḷaṃ paviṭṭhakāle ‘‘kiṃ nu kho kāraṇa’’nti ito cito ca olokento taṃ ākāse ṭhitaṃ disvā ‘‘kā nu tva’’nti pucchitvā tassā nāgakaññābhāvaṃ sutvā ‘‘nissaṃsayaṃ kho nāgarājā imaṃ disvā lajjito peḷaṃ paviṭṭho, ayañca yathādassito iddhānubhāvo nāgarājasseva , na ahituṇḍikassā’’ti niṭṭhaṃ gantvā ‘‘evaṃ mahānubhāvo ayaṃ nāgarājā, kathaṃ nāma imassa hatthaṃ gato’’ti pucchitvā ‘‘ayaṃ dhammacārī sīlavā nāgarājā, cātuddasīpannarasīsu uposathaṃ upavasanto attano sarīraṃ dānamukhe niyyātetvā mahāmaggasamīpe vammikamatthake nipajjati, tatthāyametena gahito, imassa devaccharāpaṭibhāgā anekasahassā itthiyo, devalokasampattisadisā nāgabhavanasampatti, ayaṃ mahiddhiko mahānubhāvo sakalapathaviṃ parivattetuṃ samattho, kevalaṃ ‘sīlaṃ me bhijjissatī’ti evarūpaṃ vippakāraṃ dukkhañca anubhotī’’ti ca sutvā saṃvegappatto tāvadeva tassa ahituṇḍikassa brāhmaṇassa bahuṃ dhanaṃ mahantañca yasaṃ issariyañca datvā – ‘‘handa, bho, imaṃ nāgarājānaṃ vissajjehī’’ti vissajjāpesi.

    மஹாஸத்தோ நாக³வண்ணங் அந்தரதா⁴பெத்வா மாணவகவண்ணேன தே³வகுமாரோ விய அட்டா²ஸி. ஸுமனாபி ஆகாஸதோ ஓதரித்வா தஸ்ஸ ஸந்திகே அட்டா²ஸி. நாக³ராஜா ரஞ்ஞோ அஞ்ஜலிங் கத்வா ‘‘ஏஹி, மஹாராஜ, மய்ஹங் நிவேஸனங் பஸ்ஸிதுங் ஆக³ச்சா²ஹீ’’தி யாசி. தேனாஹ ப⁴க³வா –

    Mahāsatto nāgavaṇṇaṃ antaradhāpetvā māṇavakavaṇṇena devakumāro viya aṭṭhāsi. Sumanāpi ākāsato otaritvā tassa santike aṭṭhāsi. Nāgarājā rañño añjaliṃ katvā ‘‘ehi, mahārāja, mayhaṃ nivesanaṃ passituṃ āgacchāhī’’ti yāci. Tenāha bhagavā –

    ‘‘முத்தோ சம்பெய்யகோ நாகோ³, ராஜானங் ஏதத³ப்³ரவி;

    ‘‘Mutto campeyyako nāgo, rājānaṃ etadabravi;

    ‘நமோ தே காஸிராஜத்து², நமோ தே காஸிவட்³ட⁴ன;

    ‘Namo te kāsirājatthu, namo te kāsivaḍḍhana;

    அஞ்ஜலிங் தே பக்³க³ண்ஹாமி, பஸ்ஸெய்யங் மே நிவேஸன’’ந்தி.

    Añjaliṃ te paggaṇhāmi, passeyyaṃ me nivesana’’nti.

    அத² ராஜா தஸ்ஸ நாக³ப⁴வனக³மனங் அனுஜானி. மஹாஸத்தோ தங் ஸபரிஸங் க³ஹெத்வா நாக³ப⁴வனங் நெத்வா அத்தனோ இஸ்ஸரியஸம்பத்திங் த³ஸ்ஸெத்வா கதிபாஹங் தத்த² வஸாபெத்வா பே⁴ரிங் சராபேஸி – ‘‘ஸப்³பா³ ராஜபரிஸா யாவதி³ச்ச²கங் ஹிரஞ்ஞஸுவண்ணாதி³கங் த⁴னங் க³ண்ஹதூ’’தி. ரஞ்ஞோ ச அனேகேஹி ஸகடஸதேஹி த⁴னங் பேஸேஸி. ‘‘மஹாராஜ, ரஞ்ஞா நாம தா³னங் தா³தப்³ப³ங், ஸீலங் ரக்கி²தப்³ப³ங், த⁴ம்மிகா ரக்கா²வரணகு³த்தி ஸப்³ப³த்த² ஸங்வித³ஹிதப்³பா³’’தி த³ஸஹி ராஜத⁴ம்மகதா²ஹி ஓவதி³த்வா விஸ்ஸஜ்ஜேஸி. ராஜா மஹந்தேன யஸேன நாக³ப⁴வனா நிக்க²மித்வா பா³ராணஸிமேவ க³தோ. ததோ பட்டா²ய கிர ஜம்பு³தீ³பதலே ஹிரஞ்ஞஸுவண்ணங் ஜாதங். மஹாஸத்தோ ஸீலானி ரக்கி²த்வா அன்வத்³த⁴மாஸங் உபோஸத²கம்மங் கத்வா ஸபரிஸோ ஸக்³க³புரங் பூரேஸி.

    Atha rājā tassa nāgabhavanagamanaṃ anujāni. Mahāsatto taṃ saparisaṃ gahetvā nāgabhavanaṃ netvā attano issariyasampattiṃ dassetvā katipāhaṃ tattha vasāpetvā bheriṃ carāpesi – ‘‘sabbā rājaparisā yāvadicchakaṃ hiraññasuvaṇṇādikaṃ dhanaṃ gaṇhatū’’ti. Rañño ca anekehi sakaṭasatehi dhanaṃ pesesi. ‘‘Mahārāja, raññā nāma dānaṃ dātabbaṃ, sīlaṃ rakkhitabbaṃ, dhammikā rakkhāvaraṇagutti sabbattha saṃvidahitabbā’’ti dasahi rājadhammakathāhi ovaditvā vissajjesi. Rājā mahantena yasena nāgabhavanā nikkhamitvā bārāṇasimeva gato. Tato paṭṭhāya kira jambudīpatale hiraññasuvaṇṇaṃ jātaṃ. Mahāsatto sīlāni rakkhitvā anvaddhamāsaṃ uposathakammaṃ katvā sapariso saggapuraṃ pūresi.

    ததா³ அஹிதுண்டி³கோ தே³வத³த்தோ அஹோஸி, ஸுமனா ராஹுலமாதா, உக்³க³ஸேனோ ஸாரிபுத்தத்தே²ரோ, சம்பெய்யகோ நாக³ராஜா லோகனாதோ².

    Tadā ahituṇḍiko devadatto ahosi, sumanā rāhulamātā, uggaseno sāriputtatthero, campeyyako nāgarājā lokanātho.

    தஸ்ஸ இதா⁴பி யதா²ரஹங் ஸேஸபாரமியோ நித்³தா⁴ரேதப்³பா³. இத⁴ போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ அச்ச²ரியானுபா⁴வா ஹெட்டா² வுத்தனயா ஏவாதி.

    Tassa idhāpi yathārahaṃ sesapāramiyo niddhāretabbā. Idha bodhisattassa acchariyānubhāvā heṭṭhā vuttanayā evāti.

    சம்பெய்யனாக³சரியாவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Campeyyanāgacariyāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / சரியாபிடகபாளி • Cariyāpiṭakapāḷi / 3. சம்பெய்யனாக³சரியா • 3. Campeyyanāgacariyā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact