Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / சரியாபிடக-அட்ட²கதா² • Cariyāpiṭaka-aṭṭhakathā

    7. சந்த³குமாரசரியாவண்ணனா

    7. Candakumāracariyāvaṇṇanā

    45. ஸத்தமே ஏகராஜஸ்ஸ அத்ரஜோதி ஏகராஜஸ்ஸ நாம காஸிரஞ்ஞோ ஓரஸபுத்தோ. நக³ரே புப்ப²வதியாதி புப்ப²வதினாமகே நக³ரே. சந்த³ஸவ்ஹயோதி சந்த³ஸத்³தே³ன அவ்ஹாதப்³போ³, சந்த³னாமோதி அத்தோ².

    45. Sattame ekarājassa atrajoti ekarājassa nāma kāsirañño orasaputto. Nagare pupphavatiyāti pupphavatināmake nagare. Candasavhayoti candasaddena avhātabbo, candanāmoti attho.

    அதீதே கிர அயங் பா³ராணஸீ புப்ப²வதீ நாம அஹோஸி. தத்த² வஸவத்திரஞ்ஞோ புத்தோ ஏகராஜா நாம ரஜ்ஜங் காரேஸி. போ³தி⁴ஸத்தோ தஸ்ஸ கோ³தமியா நாம அக்³க³மஹேஸியா குச்சி²ம்ஹி படிஸந்தி⁴ங் அக்³க³ஹேஸி. ‘‘சந்த³குமாரோ’’திஸ்ஸ நாமமகங்ஸு. தஸ்ஸ பத³ஸா க³மனகாலே அபரோபி புத்தோ உப்பன்னோ, தஸ்ஸ ‘‘ஸூரியகுமாரோ’’தி நாமமகங்ஸு. தஸ்ஸ பத³ஸா க³மனகாலே ஏகா தீ⁴தா உப்பன்னா, ‘‘ஸேலா’’திஸ்ஸா நாமமகங்ஸு. வேமாதிகா ச நேஸங் ப⁴த்³த³ஸேனோ ஸூரோ சாதி த்³வே பா⁴தரோ அஹேஸுங். போ³தி⁴ஸத்தோ அனுபுப்³பே³ன வுத்³தி⁴ப்பத்தோ ஸிப்பேஸு ச விஜ்ஜாட்டா²னேஸு ச பாரங் அக³மாஸி. தஸ்ஸ ராஜா அனுச்ச²விகங் சந்த³ங் நாம ராஜதீ⁴தரங் ஆனெத்வா உபரஜ்ஜங் அதா³ஸி. போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ ஏகோ புத்தோ உப்பன்னோ, தஸ்ஸ ‘‘வாஸுலோ’’தி நாமமகங்ஸு. தஸ்ஸ பன ரஞ்ஞோ க²ண்ட³ஹாலோ நாம புரோஹிதோ, தங் ராஜா வினிச்ச²யே ட²பேஸி. ஸோ லஞ்ஜவித்தகோ ஹுத்வா லஞ்ஜங் க³ஹெத்வா அஸ்ஸாமிகே ஸாமிகே கரோதி, ஸாமிகே ச அஸ்ஸாமிகே கரோதி. அதே²கதி³வஸங் அட்டபராஜிதோ ஏகோ புரிஸோ வினிச்ச²யட்டா²னே உபக்கோஸெந்தோ நிக்க²மித்வா ராஜூபட்டா²னங் க³ச்ச²ந்தங் போ³தி⁴ஸத்தங் தி³ஸ்வா தஸ்ஸ பாதே³ஸு நிபதித்வா ‘‘ஸாமி க²ண்ட³ஹாலோ வினிச்ச²யே விலோபங் கா²த³தி, அஹங் தேன லஞ்ஜங் க³ஹெத்வா பராஜயங் பாபிதோ’’தி அட்டஸ்ஸரமகாஸி. போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘மா பா⁴யீ’’தி தங் அஸ்ஸாஸெத்வா வினிச்ச²யங் நெத்வா ஸாமிகமேவ ஸாமிகங் அகாஸி. மஹாஜனோ மஹாஸத்³தே³ன ஸாது⁴காரமதா³ஸி.

    Atīte kira ayaṃ bārāṇasī pupphavatī nāma ahosi. Tattha vasavattirañño putto ekarājā nāma rajjaṃ kāresi. Bodhisatto tassa gotamiyā nāma aggamahesiyā kucchimhi paṭisandhiṃ aggahesi. ‘‘Candakumāro’’tissa nāmamakaṃsu. Tassa padasā gamanakāle aparopi putto uppanno, tassa ‘‘sūriyakumāro’’ti nāmamakaṃsu. Tassa padasā gamanakāle ekā dhītā uppannā, ‘‘selā’’tissā nāmamakaṃsu. Vemātikā ca nesaṃ bhaddaseno sūro cāti dve bhātaro ahesuṃ. Bodhisatto anupubbena vuddhippatto sippesu ca vijjāṭṭhānesu ca pāraṃ agamāsi. Tassa rājā anucchavikaṃ candaṃ nāma rājadhītaraṃ ānetvā uparajjaṃ adāsi. Bodhisattassa eko putto uppanno, tassa ‘‘vāsulo’’ti nāmamakaṃsu. Tassa pana rañño khaṇḍahālo nāma purohito, taṃ rājā vinicchaye ṭhapesi. So lañjavittako hutvā lañjaṃ gahetvā assāmike sāmike karoti, sāmike ca assāmike karoti. Athekadivasaṃ aṭṭaparājito eko puriso vinicchayaṭṭhāne upakkosento nikkhamitvā rājūpaṭṭhānaṃ gacchantaṃ bodhisattaṃ disvā tassa pādesu nipatitvā ‘‘sāmi khaṇḍahālo vinicchaye vilopaṃ khādati, ahaṃ tena lañjaṃ gahetvā parājayaṃ pāpito’’ti aṭṭassaramakāsi. Bodhisatto ‘‘mā bhāyī’’ti taṃ assāsetvā vinicchayaṃ netvā sāmikameva sāmikaṃ akāsi. Mahājano mahāsaddena sādhukāramadāsi.

    ராஜா ‘‘போ³தி⁴ஸத்தேன கிர அட்டோ ஸுவினிச்சி²தோ’’தி ஸுத்வா தங் ஆமந்தெத்வா ‘‘தாத, இதோ பட்டா²ய த்வமேவ அட்டகரணே வினிச்ச²யங் வினிச்சி²னாஹீ’’தி வினிச்ச²யங் போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ அதா³ஸி. க²ண்ட³ஹாலஸ்ஸ ஆயோ பச்சி²ஜ்ஜி. ஸோ ததோ பட்டா²ய போ³தி⁴ஸத்தே ஆகா⁴தங் ப³ந்தி⁴த்வா ஓதாராபெக்கோ² விசரி. ஸோ பன ராஜா முத⁴ப்பஸன்னோ. ஸோ ஏகதி³வஸங் ஸுபினந்தேன தே³வலோகங் பஸ்ஸித்வா தத்த² க³ந்துகாமோ ஹுத்வா ‘‘புரோஹிதங் ப்³ரஹ்மலோககா³மிமக்³க³ங் ஆசிக்கா²’’தி ஆஹ. ஸோ ‘‘அதிதா³னங் த³த³ந்தோ ஸப்³ப³சதுக்கேன யஞ்ஞங் யஜஸ்ஸூ’’தி வத்வா ரஞ்ஞா ‘‘கிங் அதிதா³ன’’ந்தி புட்டோ² ‘‘அத்தனோ பியபுத்தா பியப⁴ரியா பியதீ⁴தரோ மஹாவிப⁴வஸெட்டி²னோ மங்க³லஹத்தி²அஸ்ஸாத³யோதி ஏதே சத்தாரோ சத்தாரோ கத்வா த்³விபத³சதுப்பதே³ யஞ்ஞத்தா²ய பரிச்சஜித்வா தேஸங் க³லலோஹிதேன யஜனங் அதிதா³னங் நாமா’’தி ஸஞ்ஞாபேஸி. இதி ஸோ ‘‘ஸக்³க³மக்³க³ங் ஆசிக்கி²ஸ்ஸாமீ’’தி நிரயமக்³க³ங் ஆசிக்கி².

    Rājā ‘‘bodhisattena kira aṭṭo suvinicchito’’ti sutvā taṃ āmantetvā ‘‘tāta, ito paṭṭhāya tvameva aṭṭakaraṇe vinicchayaṃ vinicchināhī’’ti vinicchayaṃ bodhisattassa adāsi. Khaṇḍahālassa āyo pacchijji. So tato paṭṭhāya bodhisatte āghātaṃ bandhitvā otārāpekkho vicari. So pana rājā mudhappasanno. So ekadivasaṃ supinantena devalokaṃ passitvā tattha gantukāmo hutvā ‘‘purohitaṃ brahmalokagāmimaggaṃ ācikkhā’’ti āha. So ‘‘atidānaṃ dadanto sabbacatukkena yaññaṃ yajassū’’ti vatvā raññā ‘‘kiṃ atidāna’’nti puṭṭho ‘‘attano piyaputtā piyabhariyā piyadhītaro mahāvibhavaseṭṭhino maṅgalahatthiassādayoti ete cattāro cattāro katvā dvipadacatuppade yaññatthāya pariccajitvā tesaṃ galalohitena yajanaṃ atidānaṃ nāmā’’ti saññāpesi. Iti so ‘‘saggamaggaṃ ācikkhissāmī’’ti nirayamaggaṃ ācikkhi.

    ராஜாபி தஸ்மிங் பண்டி³தஸஞ்ஞீ ஹுத்வா ‘‘தேன வுத்தவிதி⁴ ஸக்³க³மக்³கோ³’’தி ஸஞ்ஞாய தங் படிபஜ்ஜிதுகாமோ மஹந்தங் யஞ்ஞாவாடங் காராபெத்வா தத்த² போ³தி⁴ஸத்தாதி³கே சத்தாரோ ராஜகுமாரே ஆதி³ங் கத்வா க²ண்ட³ஹாலேன வுத்தங் ஸப்³ப³ங் த்³விபத³சதுப்பத³ங் யஞ்ஞபஸுதட்டா²னே நேதா²தி ஆணாபேஸி. ஸப்³ப³ஞ்ச யஞ்ஞஸம்பா⁴ரங் உபக்க²டங் அஹோஸி. தங் ஸுத்வா மஹாஜனோ மஹந்தங் கோலாஹலங் அகாஸி. ராஜா விப்படிஸாரீ ஹுத்வா க²ண்ட³ஹாலேன உபத்த²ம்பி⁴தோ புனபி ததா² தங் ஆணாபேஸி. போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘க²ண்ட³ஹாலேன வினிச்ச²யட்டா²னங் அலப⁴ந்தேன மயி ஆகா⁴தங் ப³ந்தி⁴த்வா மமேவ மரணங் இச்ச²ந்தேன மஹாஜனஸ்ஸ அனயப்³யஸனங் உப்பாதி³த’’ந்தி ஜானித்வா நானாவிதே⁴ஹி உபாயேஹி ராஜானங் ததோ து³க்³க³ஹிதக்³கா³ஹதோ விவேசேதுங் வாயமித்வாபி நாஸக்கி². மஹாஜனோ பரிதே³வி, மஹந்தங் காருஞ்ஞமகாஸி. மஹாஜனஸ்ஸ பரிதே³வந்தஸ்ஸேவ யஞ்ஞாவாடே ஸப்³ப³கம்மானி நிட்டா²பேஸி. ராஜபுத்தங் நெத்வா கீ³வாய நாமெத்வா நிஸீதா³பேஸுங். க²ண்ட³ஹாலோ ஸுவண்ணபாதிங் உபனாமெத்வா க²க்³க³ங் ஆதா³ய ‘‘தஸ்ஸ கீ³வங் சி²ந்தி³ஸ்ஸாமீ’’தி அட்டா²ஸி. தங் தி³ஸ்வா சந்தா³ நாம ராஜபுத்தஸ்ஸ தே³வீ ‘‘அஞ்ஞங் மே படிஸரணங் நத்தி², அத்தனோ ஸச்சப³லேன ஸாமிகஸ்ஸ ஸொத்தி²ங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி அஞ்ஜலிங் பக்³க³ய்ஹ பரிஸாய அந்தரே விசரந்தீ ‘‘இத³ங் ஏகந்தேனேவ பாபகம்மங், யங் க²ண்ட³ஹாலோ ஸக்³க³மக்³கோ³தி கரோதி. இமினா மய்ஹங் ஸச்சவசனேன மம ஸாமிகஸ்ஸ ஸொத்தி² ஹோது.

    Rājāpi tasmiṃ paṇḍitasaññī hutvā ‘‘tena vuttavidhi saggamaggo’’ti saññāya taṃ paṭipajjitukāmo mahantaṃ yaññāvāṭaṃ kārāpetvā tattha bodhisattādike cattāro rājakumāre ādiṃ katvā khaṇḍahālena vuttaṃ sabbaṃ dvipadacatuppadaṃ yaññapasutaṭṭhāne nethāti āṇāpesi. Sabbañca yaññasambhāraṃ upakkhaṭaṃ ahosi. Taṃ sutvā mahājano mahantaṃ kolāhalaṃ akāsi. Rājā vippaṭisārī hutvā khaṇḍahālena upatthambhito punapi tathā taṃ āṇāpesi. Bodhisatto ‘‘khaṇḍahālena vinicchayaṭṭhānaṃ alabhantena mayi āghātaṃ bandhitvā mameva maraṇaṃ icchantena mahājanassa anayabyasanaṃ uppādita’’nti jānitvā nānāvidhehi upāyehi rājānaṃ tato duggahitaggāhato vivecetuṃ vāyamitvāpi nāsakkhi. Mahājano paridevi, mahantaṃ kāruññamakāsi. Mahājanassa paridevantasseva yaññāvāṭe sabbakammāni niṭṭhāpesi. Rājaputtaṃ netvā gīvāya nāmetvā nisīdāpesuṃ. Khaṇḍahālo suvaṇṇapātiṃ upanāmetvā khaggaṃ ādāya ‘‘tassa gīvaṃ chindissāmī’’ti aṭṭhāsi. Taṃ disvā candā nāma rājaputtassa devī ‘‘aññaṃ me paṭisaraṇaṃ natthi, attano saccabalena sāmikassa sotthiṃ karissāmī’’ti añjaliṃ paggayha parisāya antare vicarantī ‘‘idaṃ ekanteneva pāpakammaṃ, yaṃ khaṇḍahālo saggamaggoti karoti. Iminā mayhaṃ saccavacanena mama sāmikassa sotthi hotu.

    ‘‘யா தே³வதா இத⁴ லோகே, ஸப்³பா³ தா ஸரணங் க³தா;

    ‘‘Yā devatā idha loke, sabbā tā saraṇaṃ gatā;

    அனாத²ங் தாயத² மமங், யதா²ஹங் பதிமா ஸிய’’ந்தி. –

    Anāthaṃ tāyatha mamaṃ, yathāhaṃ patimā siya’’nti. –

    ஸச்சகிரியமகாஸி. ஸக்கோ தே³வராஜா தஸ்ஸா பரிதே³வனஸத்³த³ங் ஸுத்வா தங் பவத்திங் ஞத்வா ஜலிதங் அயோகூடங் ஆதா³ய ஆக³ந்த்வா ராஜானங் தாஸெத்வா ஸப்³பே³ விஸ்ஸஜ்ஜாபேஸி. ஸக்கோபி ததா³ அத்தனோ தி³ப்³ப³ரூபங் த³ஸ்ஸெத்வா ஸம்பஜ்ஜலிதங் ஸஜோதிபூ⁴தங் வஜிரங் பரிப்³ப⁴மந்தோ ‘‘அரே, பாபராஜ காளகண்ணி, கதா³ தயா பாணாதிபாதேன ஸுக³திக³மனங் தி³ட்ட²புப்³ப³ங், சந்த³குமாரங் ஸப்³ப³ஞ்ச இமங் ஜனங் ப³ந்த⁴னதோ மோசேஹி, நோ சே மோசெஸ்ஸஸி, எத்தே²வ தே இமஸ்ஸ ச து³ட்ட²ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ ஸீஸங் பா²லெஸ்ஸாமீ’’தி ஆகாஸே அட்டா²ஸி. தங் அச்ச²ரியங் தி³ஸ்வா ராஜா ப்³ராஹ்மணோ ச ஸீக⁴ங் ஸப்³பே³ ப³ந்த⁴னா மோசேஸுங்.

    Saccakiriyamakāsi. Sakko devarājā tassā paridevanasaddaṃ sutvā taṃ pavattiṃ ñatvā jalitaṃ ayokūṭaṃ ādāya āgantvā rājānaṃ tāsetvā sabbe vissajjāpesi. Sakkopi tadā attano dibbarūpaṃ dassetvā sampajjalitaṃ sajotibhūtaṃ vajiraṃ paribbhamanto ‘‘are, pāparāja kāḷakaṇṇi, kadā tayā pāṇātipātena sugatigamanaṃ diṭṭhapubbaṃ, candakumāraṃ sabbañca imaṃ janaṃ bandhanato mocehi, no ce mocessasi, ettheva te imassa ca duṭṭhabrāhmaṇassa sīsaṃ phālessāmī’’ti ākāse aṭṭhāsi. Taṃ acchariyaṃ disvā rājā brāhmaṇo ca sīghaṃ sabbe bandhanā mocesuṃ.

    அத² மஹாஜனோ ஏககோலாஹலங் கத்வா ஸஹஸா யஞ்ஞாவாடங் அஜ்ஜொ²த்த²ரித்வா க²ண்ட³ஹாலஸ்ஸ ஏகேகங் லெட்³டு³ப்பஹாரங் தெ³ந்தோ தத்தே²வ நங் ஜீவிதக்க²யங் பாபெத்வா ராஜானம்பி மாரேதுங் ஆரபி⁴. போ³தி⁴ஸத்தோ புரேதரமேவ பிதரங் பலிஸ்ஸஜித்வா டி²தோ மாரேதுங் ந அதா³ஸி. மஹாஜனோ ‘‘ஜீவிதங் தாவஸ்ஸ பாபரஞ்ஞோ தே³ம, ச²த்தங் பனஸ்ஸ ந த³ஸ்ஸாம, நக³ரே வாஸங் வா ந த³ஸ்ஸாம, தங் சண்டா³லங் கத்வா ப³ஹினக³ரே வாஸாபெஸ்ஸாமா’’தி ராஜவேஸங் ஹாரெத்வா காஸாவங் நிவாஸாபெத்வா ஹலித்³தி³பிலோதிகாய ஸீஸங் வேடெ²த்வா சண்டா³லங் கத்வா சண்டா³லகா³மங் பஹிணிங்ஸு. யே பன தங் பஸுகா⁴தயஞ்ஞங் யஜிங்ஸு சேவ யஜாபேஸுஞ்ச அனுமோதி³ங்ஸு ச, ஸப்³பே³ தே நிரயபராயனா அஹேஸுங். தேனாஹ ப⁴க³வா –

    Atha mahājano ekakolāhalaṃ katvā sahasā yaññāvāṭaṃ ajjhottharitvā khaṇḍahālassa ekekaṃ leḍḍuppahāraṃ dento tattheva naṃ jīvitakkhayaṃ pāpetvā rājānampi māretuṃ ārabhi. Bodhisatto puretarameva pitaraṃ palissajitvā ṭhito māretuṃ na adāsi. Mahājano ‘‘jīvitaṃ tāvassa pāparañño dema, chattaṃ panassa na dassāma, nagare vāsaṃ vā na dassāma, taṃ caṇḍālaṃ katvā bahinagare vāsāpessāmā’’ti rājavesaṃ hāretvā kāsāvaṃ nivāsāpetvā haliddipilotikāya sīsaṃ veṭhetvā caṇḍālaṃ katvā caṇḍālagāmaṃ pahiṇiṃsu. Ye pana taṃ pasughātayaññaṃ yajiṃsu ceva yajāpesuñca anumodiṃsu ca, sabbe te nirayaparāyanā ahesuṃ. Tenāha bhagavā –

    ‘‘ஸப்³பே³ பதிட்டா² நிரயங், யதா² தங் பாபகங் கரித்வான;

    ‘‘Sabbe patiṭṭhā nirayaṃ, yathā taṃ pāpakaṃ karitvāna;

    ந ஹி பாபகம்மங் கத்வா, லப்³பா⁴ ஸுக³திங் இதோ க³ந்து’’ந்தி. (ஜா॰ 2.22.1143);

    Na hi pāpakammaṃ katvā, labbhā sugatiṃ ito gantu’’nti. (jā. 2.22.1143);

    அத² ஸப்³பா³பி ராஜபரிஸா நாக³ரா சேவ ஜானபதா³ ச ஸமாக³ந்த்வா போ³தி⁴ஸத்தங் ரஜ்ஜே அபி⁴ஸிஞ்சிங்ஸு. ஸோ த⁴ம்மேன ரஜ்ஜங் அனுஸாஸந்தோ தங் அத்தனோ மஹாஜனஸ்ஸ ச அகாரணேனேவ உப்பன்னங் அனயப்³யஸனங் அனுஸ்ஸரித்வா ஸங்வேக³ஜாதோ புஞ்ஞகிரியாஸு பி⁴ய்யோஸோமத்தாய உஸ்ஸாஹஜாதோ மஹாதா³னங் பவத்தேஸி, ஸீலானி ரக்கி², உபோஸத²கம்மங் ஸமாதி³யி. தேன வுத்தங் –

    Atha sabbāpi rājaparisā nāgarā ceva jānapadā ca samāgantvā bodhisattaṃ rajje abhisiñciṃsu. So dhammena rajjaṃ anusāsanto taṃ attano mahājanassa ca akāraṇeneva uppannaṃ anayabyasanaṃ anussaritvā saṃvegajāto puññakiriyāsu bhiyyosomattāya ussāhajāto mahādānaṃ pavattesi, sīlāni rakkhi, uposathakammaṃ samādiyi. Tena vuttaṃ –

    46.

    46.

    ‘‘ததா³ஹங் யஜனா முத்தோ, நிக்க²ந்தோ யஞ்ஞவாடதோ;

    ‘‘Tadāhaṃ yajanā mutto, nikkhanto yaññavāṭato;

    ஸங்வேக³ங் ஜனயித்வான, மஹாதா³னங் பவத்தயி’’ந்தி. – ஆதி³;

    Saṃvegaṃ janayitvāna, mahādānaṃ pavattayi’’nti. – ādi;

    தத்த² யஜனா முத்தோதி க²ண்ட³ஹாலேன விஹிதயஞ்ஞவிதி⁴தோ வுத்தனயேன கா⁴தேதப்³ப³தோ முத்தோ. நிக்க²ந்தோ யஞ்ஞவாடதோதி அபி⁴ஸேககரணத்தா²ய உஸ்ஸாஹஜாதேன மஹாஜனேன ஸத்³தி⁴ங் ததோ யஞ்ஞபூ⁴மிதோ நிக்³க³தோ. ஸங்வேக³ங் ஜனயித்வானாதி ஏவங் ‘‘ப³ஹுஅந்தராயோ லோகஸன்னிவாஸோ’’தி அதிவிய ஸங்வேக³ங் உப்பாதெ³த்வா. மஹாதா³னங் பவத்தயிந்தி ச² தா³னஸாலாயோ காராபெத்வா மஹதா த⁴னபரிச்சாகே³ன வெஸ்ஸந்தரதா³னஸதி³ஸங் மஹாதா³னமதா³ஸிங். ஏதேன அபி⁴ஸேககரணதோ பட்டா²ய தஸ்ஸ மஹாதா³னஸ்ஸ பவத்திதபா⁴வங் த³ஸ்ஸேதி.

    Tattha yajanā muttoti khaṇḍahālena vihitayaññavidhito vuttanayena ghātetabbato mutto. Nikkhanto yaññavāṭatoti abhisekakaraṇatthāya ussāhajātena mahājanena saddhiṃ tato yaññabhūmito niggato. Saṃvegaṃ janayitvānāti evaṃ ‘‘bahuantarāyo lokasannivāso’’ti ativiya saṃvegaṃ uppādetvā. Mahādānaṃ pavattayinti cha dānasālāyo kārāpetvā mahatā dhanapariccāgena vessantaradānasadisaṃ mahādānamadāsiṃ. Etena abhisekakaraṇato paṭṭhāya tassa mahādānassa pavattitabhāvaṃ dasseti.

    47. த³க்கி²ணெய்யே அத³த்வானாதி த³க்கி²ணாரஹே புக்³க³லே தெ³ய்யத⁴ம்மங் அபரிச்சஜித்வா. அபி ச²ப்பஞ்ச ரத்தியோதி அப்பேகதா³ ச²பி பஞ்சபி ரத்தியோ அத்தனோ பிவனகா²த³னபு⁴ஞ்ஜனானி ந கரோமீதி த³ஸ்ஸேதி.

    47.Dakkhiṇeyye adatvānāti dakkhiṇārahe puggale deyyadhammaṃ apariccajitvā. Api chappañca rattiyoti appekadā chapi pañcapi rattiyo attano pivanakhādanabhuñjanāni na karomīti dasseti.

    ததா³ கிர போ³தி⁴ஸத்தோ ஸகலஜம்பு³தீ³பங் உன்னங்க³லங் கத்வா மஹாமேகோ⁴ விய அபி⁴வஸ்ஸந்தோ மஹாதா³னங் பவத்தேஸி. தத்த² கிஞ்சாபி தா³னஸாலாஸு அன்னபானாதி³உளாருளாரபணீதபணீதமேவ யாசகானங் யதா²ருசிதங் தி³வஸே தி³வஸே தீ³யதி, ததா²பி அத்தனோ ஸஜ்ஜிதங் ஆஹாரங் ராஜாரஹபோ⁴ஜனம்பி யாசகானங் அத³த்வா ந பு⁴ஞ்ஜதி, தங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங் ‘‘நாஹங் பிவாமீ’’திஆதி³.

    Tadā kira bodhisatto sakalajambudīpaṃ unnaṅgalaṃ katvā mahāmegho viya abhivassanto mahādānaṃ pavattesi. Tattha kiñcāpi dānasālāsu annapānādiuḷāruḷārapaṇītapaṇītameva yācakānaṃ yathārucitaṃ divase divase dīyati, tathāpi attano sajjitaṃ āhāraṃ rājārahabhojanampi yācakānaṃ adatvā na bhuñjati, taṃ sandhāya vuttaṃ ‘‘nāhaṃ pivāmī’’tiādi.

    48. இதா³னி ததா² யாசகானங் தா³னே காரணங் த³ஸ்ஸெந்தோ உபமங் தாவ ஆஹரதி ‘‘யதா²பி வாணிஜோ நாமா’’திஆதி³னா. தஸ்ஸத்தோ² – யதா² நாம வாணிஜோ ப⁴ண்ட³ட்டா²னங் க³ந்த்வா அப்பேன பாப⁴தேன ப³ஹுங் ப⁴ண்ட³ங் விக்கிணித்வா விபுலங் ப⁴ண்ட³ஸன்னிசயங் கத்வா தே³ஸகாலங் ஜானந்தோ யத்த²ஸ்ஸ லாபோ⁴ உத³யோ மஹா ஹோதி, தத்த² தே³ஸே காலே வா தங் ப⁴ண்ட³ங் ஹரதி உபனேதி விக்கிணாதி.

    48. Idāni tathā yācakānaṃ dāne kāraṇaṃ dassento upamaṃ tāva āharati ‘‘yathāpi vāṇijo nāmā’’tiādinā. Tassattho – yathā nāma vāṇijo bhaṇḍaṭṭhānaṃ gantvā appena pābhatena bahuṃ bhaṇḍaṃ vikkiṇitvā vipulaṃ bhaṇḍasannicayaṃ katvā desakālaṃ jānanto yatthassa lābho udayo mahā hoti, tattha dese kāle vā taṃ bhaṇḍaṃ harati upaneti vikkiṇāti.

    49. ஸகபு⁴த்தாபீதி ஸகபு⁴த்ததோபி அத்தனா பரிபு⁴த்ததோபி. ‘‘ஸகபரிபு⁴த்தாபீ’’திபி பாடோ². பரேதி பரஸ்மிங் படிக்³கா³ஹகபுக்³க³லே. ஸதபா⁴கோ³தி அனேகஸதபா⁴கோ³ ஆயதிங் ப⁴விஸ்ஸதி. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – யதா² வாணிஜேன கீதப⁴ண்ட³ங் தத்தே²வ அவிக்கிணித்வா ததா²ரூபே தே³ஸே காலே ச விக்கிணியமானங் ப³ஹுங் உத³யங் விபுலங் ப²லங் ஹோதி, ததே²வ அத்தனோ ஸந்தகங் அத்தனா அனுபபு⁴ஞ்ஜித்வா பரஸ்மிங் படிக்³கா³ஹகபுக்³க³லே தி³ன்னங் மஹப்ப²லங் அனேகஸதபா⁴கோ³ ப⁴விஸ்ஸதி, தஸ்மா அத்தனா அபு⁴ஞ்ஜித்வாபி பரஸ்ஸ தா³தப்³ப³மேவாதி. வுத்தஞ்ஹேதங் ப⁴க³வதா – ‘‘திரச்சா²னக³தே தா³னங் த³த்வா ஸதகு³ணா த³க்கி²ணா பாடிகங்கி²தப்³பா³. புது²ஜ்ஜனது³ஸ்ஸீலே தா³னங் த³த்வா ஸஹஸ்ஸகு³ணா’’தி (ம॰ நி॰ 3.379) வித்தா²ரோ. அபரம்பி வுத்தங் ‘‘ஏவங் சே, பி⁴க்க²வே, ஸத்தா ஜானெய்யுங் தா³னஸங்விபா⁴க³ஸ்ஸ விபாகங், யதா²ஹங் ஜானாமி, ந அத³த்வா பு⁴ஞ்ஜெய்யுங், ந ச நேஸங் மச்சே²ரமலங் சித்தங் பரியாதா³ய திட்டெ²ய்ய. யோபி நேஸங் அஸ்ஸ சரிமோ ஆலோபோ சரிமங் கப³ளங், ததோபி ந அஸங்விப⁴ஜித்வா பு⁴ஞ்ஜெய்யு’’ந்திஆதி³ (இதிவு॰ 26).

    49.Sakabhuttāpīti sakabhuttatopi attanā paribhuttatopi. ‘‘Sakaparibhuttāpī’’tipi pāṭho. Pareti parasmiṃ paṭiggāhakapuggale. Satabhāgoti anekasatabhāgo āyatiṃ bhavissati. Idaṃ vuttaṃ hoti – yathā vāṇijena kītabhaṇḍaṃ tattheva avikkiṇitvā tathārūpe dese kāle ca vikkiṇiyamānaṃ bahuṃ udayaṃ vipulaṃ phalaṃ hoti, tatheva attano santakaṃ attanā anupabhuñjitvā parasmiṃ paṭiggāhakapuggale dinnaṃ mahapphalaṃ anekasatabhāgo bhavissati, tasmā attanā abhuñjitvāpi parassa dātabbamevāti. Vuttañhetaṃ bhagavatā – ‘‘tiracchānagate dānaṃ datvā sataguṇā dakkhiṇā pāṭikaṅkhitabbā. Puthujjanadussīle dānaṃ datvā sahassaguṇā’’ti (ma. ni. 3.379) vitthāro. Aparampi vuttaṃ ‘‘evaṃ ce, bhikkhave, sattā jāneyyuṃ dānasaṃvibhāgassa vipākaṃ, yathāhaṃ jānāmi, na adatvā bhuñjeyyuṃ, na ca nesaṃ maccheramalaṃ cittaṃ pariyādāya tiṭṭheyya. Yopi nesaṃ assa carimo ālopo carimaṃ kabaḷaṃ, tatopi na asaṃvibhajitvā bhuñjeyyu’’ntiādi (itivu. 26).

    50. ஏதமத்த²வஸங் ஞத்வாதி ஏதங் தா³னஸ்ஸ மஹப்ப²லபா⁴வஸங்கா²தஞ்சேவ ஸம்மாஸம்போ³தி⁴யா பச்சயபா⁴வஸங்கா²தஞ்ச அத்த²வஸங் காரணங் ஜானித்வா. ந படிக்கமாமி தா³னதோதி தா³னபாரமிதோ ஈஸகம்பி ந நிவத்தாமி அபி⁴க்கமாமி ஏவ. கிமத்த²ங்? ஸம்போ³தி⁴மனுபத்தியாதி ஸம்போ³தி⁴ங் ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணங் அனுப்பத்தியா அனுப்பத்தியத்த²ங், அதி⁴க³ந்துந்தி அத்தோ².

    50.Etamatthavasaṃ ñatvāti etaṃ dānassa mahapphalabhāvasaṅkhātañceva sammāsambodhiyā paccayabhāvasaṅkhātañca atthavasaṃ kāraṇaṃ jānitvā. Na paṭikkamāmi dānatoti dānapāramito īsakampi na nivattāmi abhikkamāmi eva. Kimatthaṃ? Sambodhimanupattiyāti sambodhiṃ sabbaññutaññāṇaṃ anuppattiyā anuppattiyatthaṃ, adhigantunti attho.

    ததா³ போ³தி⁴ஸத்தோ மஹாஜனேன பிதரி சண்டா³லகா³மங் பவேஸிதே தா³தப்³ப³யுத்தகங் பரிப்³ப³யங் தா³பேஸி நிவாஸனானி பாருபனானி ச. ஸோபி நக³ரங் பவிஸிதுங் அலப⁴ந்தோ போ³தி⁴ஸத்தே உய்யானகீளாதி³அத்த²ங் ப³ஹிக³தே உபஸங்கமதி, புத்தஸஞ்ஞாய பன ந வந்த³தி, ந அஞ்ஜலிகம்மங் கரோதி, ‘‘சிரங் ஜீவ, ஸாமீ’’தி வத³தி. போ³தி⁴ஸத்தோபி தி³ட்ட²தி³வஸே அதிரேகஸம்மானங் கரோதி. ஸோ ஏவங் த⁴ம்மேன ரஜ்ஜங் காரெத்வா ஆயுபரியோஸானே ஸபரிஸோ தே³வலோகங் பூரேஸி.

    Tadā bodhisatto mahājanena pitari caṇḍālagāmaṃ pavesite dātabbayuttakaṃ paribbayaṃ dāpesi nivāsanāni pārupanāni ca. Sopi nagaraṃ pavisituṃ alabhanto bodhisatte uyyānakīḷādiatthaṃ bahigate upasaṅkamati, puttasaññāya pana na vandati, na añjalikammaṃ karoti, ‘‘ciraṃ jīva, sāmī’’ti vadati. Bodhisattopi diṭṭhadivase atirekasammānaṃ karoti. So evaṃ dhammena rajjaṃ kāretvā āyupariyosāne sapariso devalokaṃ pūresi.

    ததா³ க²ண்ட³ஹாலோ தே³வத³த்தோ அஹோஸி, கோ³தமீ தே³வீ மஹாமாயா, சந்தா³ ராஜதீ⁴தா ராஹுலமாதா, வாஸுலோ ராஹுலோ, ஸேலா உப்பலவண்ணா, ஸூரோ மஹாகஸ்ஸபோ, ப⁴த்³த³ஸேனோ மஹாமொக்³க³ல்லானோ, ஸூரியகுமாரோ ஸாரிபுத்தோ, சந்த³ராஜா லோகனாதோ².

    Tadā khaṇḍahālo devadatto ahosi, gotamī devī mahāmāyā, candā rājadhītā rāhulamātā, vāsulo rāhulo, selā uppalavaṇṇā, sūro mahākassapo, bhaddaseno mahāmoggallāno, sūriyakumāro sāriputto, candarājā lokanātho.

    தஸ்ஸ இதா⁴பி புப்³பே³ வுத்தனயேனேவ யதா²ரஹங் ஸேஸபாரமியோ நித்³தா⁴ரேதப்³பா³. ததா³ க²ண்ட³ஹாலஸ்ஸ கக்க²ளப²ருஸபா⁴வங் ஜானந்தோபி அஜ்ஜு²பெக்கி²த்வா த⁴ம்மேன ஸமேன அட்டஸ்ஸ வினிச்ச²யோ, அத்தானங் மாரேதுகாமஸ்ஸேவ க²ண்ட³ஹாலஸ்ஸ ததா² யஞ்ஞவிதா⁴னங் ஜானித்வாபி தஸ்ஸ உபரி சித்தப்பகோபாபா⁴வோ, அத்தனோ பரிஸங் க³ஹெத்வா பிது ஸத்து ப⁴விதுங் ஸமத்தோ²பி ‘‘மாதி³ஸஸ்ஸ நாம க³ரூஹி விரோதோ⁴ ந யுத்தோ’’தி அத்தானங் புரிஸபஸுங் கத்வா கா⁴தாபேதுகாமஸ்ஸ பிது ஆணாயங் அவட்டா²னங், கோஸியா அஸிங் க³ஹெத்வா ஸீஸங் சி²ந்தி³துங் உபக்கமந்தே புரோஹிதே அத்தனோ பிதரி புத்தே ஸப்³ப³ஸத்தேஸு ச மெத்தாப²ரணேன ஸமசித்ததா, மஹாஜனே பிதரங் மாரேதுங் உபக்கமந்தே ஸயங் பலிஸ்ஸஜித்வா தஸ்ஸ ஜீவிததா³னஞ்ச, தி³வஸே தி³வஸே வெஸ்ஸந்தரதா³னஸதி³ஸங் மஹாதா³னங் த³த³தோபி தா³னேன அதித்தபா⁴வோ, மஹாஜனேன சண்டா³லேஸு வாஸாபிதஸ்ஸ பிது தா³தப்³ப³யுத்தகங் த³த்வா போஸனங், மஹாஜனங் புஞ்ஞகிரியாஸு பதிட்டா²பனந்தி ஏவமாத³யோ கு³ணானுபா⁴வா நித்³தா⁴ரேதப்³பா³தி.

    Tassa idhāpi pubbe vuttanayeneva yathārahaṃ sesapāramiyo niddhāretabbā. Tadā khaṇḍahālassa kakkhaḷapharusabhāvaṃ jānantopi ajjhupekkhitvā dhammena samena aṭṭassa vinicchayo, attānaṃ māretukāmasseva khaṇḍahālassa tathā yaññavidhānaṃ jānitvāpi tassa upari cittappakopābhāvo, attano parisaṃ gahetvā pitu sattu bhavituṃ samatthopi ‘‘mādisassa nāma garūhi virodho na yutto’’ti attānaṃ purisapasuṃ katvā ghātāpetukāmassa pitu āṇāyaṃ avaṭṭhānaṃ, kosiyā asiṃ gahetvā sīsaṃ chindituṃ upakkamante purohite attano pitari putte sabbasattesu ca mettāpharaṇena samacittatā, mahājane pitaraṃ māretuṃ upakkamante sayaṃ palissajitvā tassa jīvitadānañca, divase divase vessantaradānasadisaṃ mahādānaṃ dadatopi dānena atittabhāvo, mahājanena caṇḍālesu vāsāpitassa pitu dātabbayuttakaṃ datvā posanaṃ, mahājanaṃ puññakiriyāsu patiṭṭhāpananti evamādayo guṇānubhāvā niddhāretabbāti.

    சந்த³குமாரசரியாவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Candakumāracariyāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / சரியாபிடகபாளி • Cariyāpiṭakapāḷi / 7. சந்த³குமாரசரியா • 7. Candakumāracariyā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact