Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[544] 7. சந்த³குமாரஜாதகவண்ணனா
[544] 7. Candakumārajātakavaṇṇanā
ராஜாஸி லுத்³த³கம்மோதி இத³ங் ஸத்தா² கி³ஜ்ஜ²கூடே விஹரந்தோ தே³வத³த்தங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. தஸ்ஸ வத்து² ஸங்க⁴பே⁴த³கக்க²ந்த⁴கே ஆக³தமேவ. தங் தஸ்ஸ பப்³ப³ஜிதகாலதோ பட்டா²ய யாவ பி³ம்பி³ஸாரரஞ்ஞோ மரணா தத்தா²க³தனயேனேவ வேதி³தப்³ப³ங். தங் பன மாராபெத்வா தே³வத³த்தோ அஜாதஸத்துங் உபஸங்கமித்வா ‘‘மஹாராஜ, தவ மனோரதோ² மத்த²கங் பத்தோ, மம மனோரதோ² தாவ ந பாபுணாதீ’’தி ஆஹ. ‘‘கோ பன தே, ப⁴ந்தே, மனோரதோ²’’தி? ‘‘நனு த³ஸப³லங் மாரெத்வா பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸாமீ’’தி. ‘‘அம்ஹேஹெத்த² கிங் காதப்³ப³’’ந்தி? ‘‘மஹாராஜ, த⁴னுக்³க³ஹே ஸன்னிபாதாபேதுங் வட்டதீ’’தி. ‘‘ஸாது⁴, ப⁴ந்தே’’தி ராஜா அக்க²ணவேதீ⁴னங் த⁴னுக்³க³ஹானங் பஞ்சஸதானி ஸன்னிபாதாபெத்வா ததோ ஏகதிங்ஸ ஜனே உச்சினித்வா தே²ரஸ்ஸ ஸந்திகங் பாஹேஸி. ஸோ தேஸங் ஜெட்ட²கங் ஆமந்தெத்வா ‘‘ஆவுஸோ ஸமணோ கோ³தமோ கி³ஜ்ஜ²கூடே விஹரதி, அஸுகஸ்மிங் நாம தி³வாட்டா²னே சங்கமதி. த்வங் தத்த² க³ந்த்வா தங் விஸபீதேன ஸல்லேன விஜ்ஜி²த்வா ஜீவிதக்க²யங் பாபெத்வா அஸுகேன நாம மக்³கே³ன ஏஹீ’’தி வத்வா பேஸெத்வா தஸ்மிங் மக்³கே³ த்³வே த⁴னுக்³க³ஹேட²பேஸி ‘‘தும்ஹாகங் டி²தமக்³கே³ன ஏகோ புரிஸோ ஆக³மிஸ்ஸதி, தங் தும்ஹே ஜீவிதா வோரோபெத்வா அஸுகேன நாம மக்³கே³ன ஏதா²’’தி, தஸ்மிங் மக்³கே³ சத்தாரோ புரிஸே ட²பேஸி ‘‘தும்ஹாகங் டி²தமக்³கே³ன த்³வே புரிஸா ஆக³மிஸ்ஸந்தி, தும்ஹே தே ஜீவிதா வோரோபெத்வா அஸுகேன நாம மக்³கே³ன ஏதா²’’தி, தஸ்மிங் மக்³கே³ அட்ட² ஜனே ட²பேஸி ‘‘தும்ஹாகங் டி²தமக்³கே³ன சத்தாரோ புரிஸோ ஆக³மிஸ்ஸந்தி, தும்ஹே தே ஜீவிதா வோரோபெத்வா அஸுகேன நாம மக்³கே³ன ஏதா²’’தி, தஸ்மிங் மக்³கே³ ஸோளஸ புரிஸே ட²பேஸி ‘‘தும்ஹாகங் டி²தமக்³கே³ன அட்ட² புரிஸா ஆக³மிஸ்ஸந்தி, தும்ஹே தே ஜீவிதா வோரோபெத்வா அஸுகேன நாம மக்³கே³ன ஏதா²’’தி.
Rājāsiluddakammoti idaṃ satthā gijjhakūṭe viharanto devadattaṃ ārabbha kathesi. Tassa vatthu saṅghabhedakakkhandhake āgatameva. Taṃ tassa pabbajitakālato paṭṭhāya yāva bimbisārarañño maraṇā tatthāgatanayeneva veditabbaṃ. Taṃ pana mārāpetvā devadatto ajātasattuṃ upasaṅkamitvā ‘‘mahārāja, tava manoratho matthakaṃ patto, mama manoratho tāva na pāpuṇātī’’ti āha. ‘‘Ko pana te, bhante, manoratho’’ti? ‘‘Nanu dasabalaṃ māretvā buddho bhavissāmī’’ti. ‘‘Amhehettha kiṃ kātabba’’nti? ‘‘Mahārāja, dhanuggahe sannipātāpetuṃ vaṭṭatī’’ti. ‘‘Sādhu, bhante’’ti rājā akkhaṇavedhīnaṃ dhanuggahānaṃ pañcasatāni sannipātāpetvā tato ekatiṃsa jane uccinitvā therassa santikaṃ pāhesi. So tesaṃ jeṭṭhakaṃ āmantetvā ‘‘āvuso samaṇo gotamo gijjhakūṭe viharati, asukasmiṃ nāma divāṭṭhāne caṅkamati. Tvaṃ tattha gantvā taṃ visapītena sallena vijjhitvā jīvitakkhayaṃ pāpetvā asukena nāma maggena ehī’’ti vatvā pesetvā tasmiṃ magge dve dhanuggaheṭhapesi ‘‘tumhākaṃ ṭhitamaggena eko puriso āgamissati, taṃ tumhe jīvitā voropetvā asukena nāma maggena ethā’’ti, tasmiṃ magge cattāro purise ṭhapesi ‘‘tumhākaṃ ṭhitamaggena dve purisā āgamissanti, tumhe te jīvitā voropetvā asukena nāma maggena ethā’’ti, tasmiṃ magge aṭṭha jane ṭhapesi ‘‘tumhākaṃ ṭhitamaggena cattāro puriso āgamissanti, tumhe te jīvitā voropetvā asukena nāma maggena ethā’’ti, tasmiṃ magge soḷasa purise ṭhapesi ‘‘tumhākaṃ ṭhitamaggena aṭṭha purisā āgamissanti, tumhe te jīvitā voropetvā asukena nāma maggena ethā’’ti.
கஸ்மா பனேஸ ஏவமகாஸீதி? அத்தனோ கம்மஸ்ஸ படிச்சா²த³னத்த²ங். அத² ஸோ ஜெட்ட²கத⁴னுக்³க³ஹோ வாமதோ க²க்³க³ங் லக்³கெ³த்வா பிட்டி²யா துணீரங் ப³ந்தி⁴த்வா மெண்ட³ஸிங்க³மஹாத⁴னுங் க³ஹெத்வா ததா²க³தஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ந்த்வா ‘‘விஜ்ஜி²ஸ்ஸாமி ந’’ந்தி ஸஞ்ஞாய த⁴னுங் ஆரோபெத்வா ஸரங் ஸன்னய்ஹித்வா ஆகட்³டி⁴த்வா விஸ்ஸஜ்ஜேதுங் நாஸக்கி². ஸோ ஸரங் ஓரோபேதும்பி அஸக்கொந்தோ பா²ஸுகா பி⁴ஜ்ஜந்தியோ விய முக²தோ கே²ளேன பக்³க⁴ரந்தேன கிலந்தரூபோ அஹோஸி, ஸகலஸரீரங் த²த்³த⁴ங் ஜாதங், யந்தேன பீளிதாகாரப்பத்தங் விய அஹோஸி. ஸோ மரணப⁴யதஜ்ஜிதோ அட்டா²ஸி. அத² நங் ஸத்தா² தி³ஸ்வா மது⁴ரஸ்ஸரங் நிச்சா²ரெத்வா ஏதத³வோச ‘‘மா பா⁴யி போ⁴, புரிஸ, இதோ ஏஹீ’’தி. ஸோ தஸ்மிங் க²ணே ஆவுதா⁴னி ச²ட்³டெ³த்வா ப⁴க³வதோ பாதே³ஸு ஸிரஸா நிபதித்வா ‘‘அச்சயோ மங், ப⁴ந்தே, அச்சக³மா யதா²பா³லங் யதா²மூள்ஹங் யதா²அகுஸலங், ஸ்வாஹங் தும்ஹாகங் கு³ணே அஜானந்தோ அந்த⁴பா³லஸ்ஸ தே³வத³த்தஸ்ஸ வசனேன தும்ஹே ஜீவிதா வோரோபேதுங் ஆக³தொம்ஹி, க²மத² மே, ப⁴ந்தே’’தி க²மாபெத்வா ஏகமந்தே நிஸீதி³. அத² நங் ஸத்தா² த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தோ ஸச்சானி பகாஸெத்வா ஸோதாபத்திப²லே பதிட்டா²பெத்வா ‘‘ஆவுஸோ, தே³வத³த்தேன ஆசிக்கி²தமக்³க³ங் அப்படிபஜ்ஜித்வா அஞ்ஞேன மக்³கே³ன யாஹீ’’தி உய்யோஜேஸி. உய்யோஜெத்வா ச பன சங்கமா ஓருய்ஹ அஞ்ஞதரஸ்மிங் ருக்க²மூலே நிஸீதி³.
Kasmā panesa evamakāsīti? Attano kammassa paṭicchādanatthaṃ. Atha so jeṭṭhakadhanuggaho vāmato khaggaṃ laggetvā piṭṭhiyā tuṇīraṃ bandhitvā meṇḍasiṅgamahādhanuṃ gahetvā tathāgatassa santikaṃ gantvā ‘‘vijjhissāmi na’’nti saññāya dhanuṃ āropetvā saraṃ sannayhitvā ākaḍḍhitvā vissajjetuṃ nāsakkhi. So saraṃ oropetumpi asakkonto phāsukā bhijjantiyo viya mukhato kheḷena paggharantena kilantarūpo ahosi, sakalasarīraṃ thaddhaṃ jātaṃ, yantena pīḷitākārappattaṃ viya ahosi. So maraṇabhayatajjito aṭṭhāsi. Atha naṃ satthā disvā madhurassaraṃ nicchāretvā etadavoca ‘‘mā bhāyi bho, purisa, ito ehī’’ti. So tasmiṃ khaṇe āvudhāni chaḍḍetvā bhagavato pādesu sirasā nipatitvā ‘‘accayo maṃ, bhante, accagamā yathābālaṃ yathāmūḷhaṃ yathāakusalaṃ, svāhaṃ tumhākaṃ guṇe ajānanto andhabālassa devadattassa vacanena tumhe jīvitā voropetuṃ āgatomhi, khamatha me, bhante’’ti khamāpetvā ekamante nisīdi. Atha naṃ satthā dhammaṃ desento saccāni pakāsetvā sotāpattiphale patiṭṭhāpetvā ‘‘āvuso, devadattena ācikkhitamaggaṃ appaṭipajjitvā aññena maggena yāhī’’ti uyyojesi. Uyyojetvā ca pana caṅkamā oruyha aññatarasmiṃ rukkhamūle nisīdi.
அத² தஸ்மிங் த⁴னுக்³க³ஹே அனாக³ச்ச²ந்தே இதரே த்³வே ஜனா ‘‘கிங் நு கோ² ஸோ சிராயதீ’’தி படிமக்³கே³ன க³ச்ச²ந்தா த³ஸப³லங் தி³ஸ்வா உபஸங்கமித்வா வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³ங்ஸு. ஸத்தா² தேஸம்பி த⁴ம்மங் தே³ஸெத்வா ஸச்சானி பகாஸெத்வா ஸோதாபத்திப²லே பதிட்டா²பெத்வா ‘‘ஆவுஸோ, தே³வத³த்தேன கதி²தமக்³க³ங் அப்படிபஜ்ஜித்வா இமினா மக்³கே³ன க³ச்ச²தா²’’தி உய்யோஜேஸி. இமினா உபாயேன இதரேஸுபி ஆக³ந்த்வா நிஸின்னேஸு ஸோதாபத்திப²லே பதிட்டா²பெத்வா அஞ்ஞேன மக்³கே³ன உய்யோஜேஸி. அத² ஸோ பட²மமாக³தோ ஜெட்ட²கத⁴னுக்³க³ஹோ தே³வத³த்தங் உபஸங்கமித்வா ‘‘ப⁴ந்தே, தே³வத³த்த அஹங் ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ங் ஜீவிதா வோரோபேதுங் நாஸக்கி²ங், மஹித்³தி⁴கோ ஸோ ப⁴க³வா மஹானுபா⁴வோ’’தி ஆரோசேஸி. தே ஸப்³பே³பி ‘‘ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ங் நிஸ்ஸாய அம்ஹேஹி ஜீவிதங் லத்³த⁴’’ந்தி ஸத்து² ஸந்திகே பப்³ப³ஜித்வா அரஹத்தங் பாபுணிங்ஸு. அயங் பவத்தி பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ பாகடா அஹோஸி. பி⁴க்கூ² த⁴ம்மஸபா⁴யங் கத²ங் ஸமுட்டா²பேஸுங் ‘‘ஆவுஸோ தே³வத³த்தோ கிர ஏகஸ்மிங் ததா²க³தே வேரசித்தேன ப³ஹூ ஜனே ஜீவிதா வோரோபேதுங் வாயாமமகாஸி, தே ஸப்³பே³பி ஸத்தா²ரங் நிஸ்ஸாய ஜீவிதங் லபி⁴ங்ஸூ’’தி. ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இமாய நாமா’’தி வுத்தே ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவ, புப்³பே³பி தே³வத³த்தோ மங் ஏககங் நிஸ்ஸாய மயி வேரசித்தேன ப³ஹூ ஜனே ஜீவிதா வோரோபேதுங் வாயாமங் அகாஸியேவா’’தி வத்வா தேஹி யாசிதோ அதீதங் ஆஹரி.
Atha tasmiṃ dhanuggahe anāgacchante itare dve janā ‘‘kiṃ nu kho so cirāyatī’’ti paṭimaggena gacchantā dasabalaṃ disvā upasaṅkamitvā vanditvā ekamantaṃ nisīdiṃsu. Satthā tesampi dhammaṃ desetvā saccāni pakāsetvā sotāpattiphale patiṭṭhāpetvā ‘‘āvuso, devadattena kathitamaggaṃ appaṭipajjitvā iminā maggena gacchathā’’ti uyyojesi. Iminā upāyena itaresupi āgantvā nisinnesu sotāpattiphale patiṭṭhāpetvā aññena maggena uyyojesi. Atha so paṭhamamāgato jeṭṭhakadhanuggaho devadattaṃ upasaṅkamitvā ‘‘bhante, devadatta ahaṃ sammāsambuddhaṃ jīvitā voropetuṃ nāsakkhiṃ, mahiddhiko so bhagavā mahānubhāvo’’ti ārocesi. Te sabbepi ‘‘sammāsambuddhaṃ nissāya amhehi jīvitaṃ laddha’’nti satthu santike pabbajitvā arahattaṃ pāpuṇiṃsu. Ayaṃ pavatti bhikkhusaṅghe pākaṭā ahosi. Bhikkhū dhammasabhāyaṃ kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ ‘‘āvuso devadatto kira ekasmiṃ tathāgate veracittena bahū jane jīvitā voropetuṃ vāyāmamakāsi, te sabbepi satthāraṃ nissāya jīvitaṃ labhiṃsū’’ti. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, idāneva, pubbepi devadatto maṃ ekakaṃ nissāya mayi veracittena bahū jane jīvitā voropetuṃ vāyāmaṃ akāsiyevā’’ti vatvā tehi yācito atītaṃ āhari.
அதீதே அயங் பா³ராணஸீ புப்ப²வதீ நாம அஹோஸி. தத்த² வஸவத்திரஞ்ஞோ புத்தோ ஏகராஜா நாம ரஜ்ஜங் காரேஸி, தஸ்ஸ புத்தோ சந்த³குமாரோ நாம ஓபரஜ்ஜங் காரேஸி. க²ண்ட³ஹாலோ நாம ப்³ராஹ்மணோ புரோஹிதோ அஹோஸி. ஸோ ரஞ்ஞோ அத்த²ஞ்ச த⁴ம்மஞ்ச அனுஸாஸி. தங் கிர ராஜா ‘‘பண்டி³தோ’’தி வினிச்ச²யே நிஸீதா³பேஸி. ஸோ லஞ்ஜவித்தகோ ஹுத்வா லஞ்ஜங் க³ஹெத்வா அஸாமிகே ஸாமிகே கரோதி, ஸாமிகே ச அஸாமிகே. அதே²கதி³வஸங் ஏகோ அட்³ட³பராஜிதோ புரிஸோ வினிச்ச²யட்டா²னா உபக்கோஸெந்தோ நிக்க²மித்வா ராஜுபட்டா²னங் ஆக³ச்ச²ந்தங் சந்த³குமாரங் தி³ஸ்வா தா⁴வித்வா தஸ்ஸ பாதே³ஸு நிபதித்வா ரோதி³. ஸோ ‘‘கிங், போ⁴ புரிஸ, ரோத³ஸீ’’தி ஆஹ. ‘‘ஸாமி, க²ண்ட³ஹாலோ வினிச்ச²யே விலோபங் கா²த³தி, அஹங் தேன லஞ்ஜங் க³ஹெத்வா பராஜயங் பாபிதோ’’தி. சந்த³குமாரோ ‘‘மா பா⁴யீ’’தி தங் அஸ்ஸாஸெத்வா வினிச்ச²யங் நெத்வா ஸாமிகமேவ ஸாமிகங், அஸாமிகமேவ அஸாமிகங் அகாஸி. மஹாஜனோ மஹாஸத்³தே³ன ஸாது⁴காரமதா³ஸி. ராஜா தங் ஸுத்வா ‘‘கிங்ஸத்³தோ³ ஏஸோ’’தி புச்சி². ‘‘சந்த³குமாரேன கிர அட்³டோ³ ஸுவினிச்சி²தோ, தத்தே²ஸோ ஸாது⁴காரஸத்³தோ³’’தி. தங் ஸுத்வா ராஜா துஸ்ஸி. குமாரோ ஆக³ந்த்வா தங் வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. அத² நங் ராஜா ‘‘தாத, ஏகோ கிர தே அட்³டோ³ வினிச்சி²தோ’’தி ஆஹ. ‘‘ஆம, தே³வா’’தி. ‘‘தேன ஹி, தாத, இதோ பட்டா²ய த்வமேவ வினிச்ச²யங் பட்ட²பேஹீ’’தி வினிச்ச²யங் குமாரஸ்ஸ அதா³ஸி.
Atīte ayaṃ bārāṇasī pupphavatī nāma ahosi. Tattha vasavattirañño putto ekarājā nāma rajjaṃ kāresi, tassa putto candakumāro nāma oparajjaṃ kāresi. Khaṇḍahālo nāma brāhmaṇo purohito ahosi. So rañño atthañca dhammañca anusāsi. Taṃ kira rājā ‘‘paṇḍito’’ti vinicchaye nisīdāpesi. So lañjavittako hutvā lañjaṃ gahetvā asāmike sāmike karoti, sāmike ca asāmike. Athekadivasaṃ eko aḍḍaparājito puriso vinicchayaṭṭhānā upakkosento nikkhamitvā rājupaṭṭhānaṃ āgacchantaṃ candakumāraṃ disvā dhāvitvā tassa pādesu nipatitvā rodi. So ‘‘kiṃ, bho purisa, rodasī’’ti āha. ‘‘Sāmi, khaṇḍahālo vinicchaye vilopaṃ khādati, ahaṃ tena lañjaṃ gahetvā parājayaṃ pāpito’’ti. Candakumāro ‘‘mā bhāyī’’ti taṃ assāsetvā vinicchayaṃ netvā sāmikameva sāmikaṃ, asāmikameva asāmikaṃ akāsi. Mahājano mahāsaddena sādhukāramadāsi. Rājā taṃ sutvā ‘‘kiṃsaddo eso’’ti pucchi. ‘‘Candakumārena kira aḍḍo suvinicchito, tattheso sādhukārasaddo’’ti. Taṃ sutvā rājā tussi. Kumāro āgantvā taṃ vanditvā ekamantaṃ nisīdi. Atha naṃ rājā ‘‘tāta, eko kira te aḍḍo vinicchito’’ti āha. ‘‘Āma, devā’’ti. ‘‘Tena hi, tāta, ito paṭṭhāya tvameva vinicchayaṃ paṭṭhapehī’’ti vinicchayaṃ kumārassa adāsi.
ததோ பட்டா²ய க²ண்ட³ஹாலஸ்ஸ ஆயோ பச்சி²ஜ்ஜி. ஸோ ததோ பட்டா²ய குமாரே ஆகா⁴தங் ப³ந்தி⁴த்வா ஓகாஸங் க³வேஸந்தோ அந்தராபெக்கோ² விசரி. ஸோ பன ராஜா மந்த³பஞ்ஞோ. ஸோ ஏகதி³வஸங் ரத்திபா⁴கே³ ஸுபித்வா பச்சூஸஸமயே ஸுபினந்தே அலங்கதத்³வாரகொட்ட²கங், ஸத்தரதனமயபாகாரங், ஸட்டி²யோஜனிகஸுவண்ணமயவாலுகமஹாவீதி²ங், யோஜனஸஹஸ்ஸுப்³பே³த⁴வேஜயந்தபாஸாத³படிமண்டி³தங் நந்த³னவனாதி³வனராமணெய்யகனந்தா³பொக்க²ரணிஆதி³பொக்க²ரணிராமணெய்யகஸமன்னாக³தங் ஆகிண்ணதே³வக³ணங் தாவதிங்ஸப⁴வனங் தி³ஸ்வா பபு³ஜ்ஜி²த்வா தத்த² க³ந்துகாமோ சிந்தேஸி – ‘‘ஸ்வே ஆசரியக²ண்ட³ஹாலஸ்ஸாக³மனவேலாய தே³வலோககா³மிமக்³க³ங் புச்சி²த்வா தேன தே³ஸிதமக்³கே³ன தே³வலோகங் க³மிஸ்ஸாமீ’’தி க²ண்ட³ஹாலோபி பாதோவ ந்ஹத்வா பு⁴ஞ்ஜித்வா ராஜுபட்டா²னங் ஆக³ந்த்வா ராஜனிவேஸனங் பவிஸித்வா ரஞ்ஞோ ஸுக²ஸெய்யங் புச்சி². அத²ஸ்ஸ ராஜா ஆஸனங் தா³பெத்வா பஞ்ஹங் புச்சி². தமத்த²ங் பகாஸெந்தோ ஸத்தா² ஆஹ –
Tato paṭṭhāya khaṇḍahālassa āyo pacchijji. So tato paṭṭhāya kumāre āghātaṃ bandhitvā okāsaṃ gavesanto antarāpekkho vicari. So pana rājā mandapañño. So ekadivasaṃ rattibhāge supitvā paccūsasamaye supinante alaṅkatadvārakoṭṭhakaṃ, sattaratanamayapākāraṃ, saṭṭhiyojanikasuvaṇṇamayavālukamahāvīthiṃ, yojanasahassubbedhavejayantapāsādapaṭimaṇḍitaṃ nandanavanādivanarāmaṇeyyakanandāpokkharaṇiādipokkharaṇirāmaṇeyyakasamannāgataṃ ākiṇṇadevagaṇaṃ tāvatiṃsabhavanaṃ disvā pabujjhitvā tattha gantukāmo cintesi – ‘‘sve ācariyakhaṇḍahālassāgamanavelāya devalokagāmimaggaṃ pucchitvā tena desitamaggena devalokaṃ gamissāmī’’ti khaṇḍahālopi pātova nhatvā bhuñjitvā rājupaṭṭhānaṃ āgantvā rājanivesanaṃ pavisitvā rañño sukhaseyyaṃ pucchi. Athassa rājā āsanaṃ dāpetvā pañhaṃ pucchi. Tamatthaṃ pakāsento satthā āha –
982.
982.
‘‘ராஜாஸி லுத்³த³கம்மோ, ஏகராஜா புப்ப²வதீயா;
‘‘Rājāsi luddakammo, ekarājā pupphavatīyā;
ஸோ புச்சி² ப்³ரஹ்மப³ந்து⁴ங், க²ண்ட³ஹாலங் புரோஹிதங் மூள்ஹங்.
So pucchi brahmabandhuṃ, khaṇḍahālaṃ purohitaṃ mūḷhaṃ.
983.
983.
‘‘ஸக்³கா³ன மக்³க³மாசிக்க², த்வங்ஸி ப்³ராஹ்மண த⁴ம்மவினயகுஸலோ;
‘‘Saggāna maggamācikkha, tvaṃsi brāhmaṇa dhammavinayakusalo;
யதா² இதோ வஜந்தி ஸுக³திங், நரா புஞ்ஞானி கத்வானா’’தி.
Yathā ito vajanti sugatiṃ, narā puññāni katvānā’’ti.
தத்த² ராஜாஸீதி ராஜா ஆஸி. லுத்³த³கம்மோதி கக்க²ளப²ருஸகம்மோ. ஸக்³கா³ன மக்³க³ந்தி ஸக்³கா³னங் க³மனமக்³க³ங். த⁴ம்மவினயகுஸலோதி ஸுசரிதத⁴ம்மே ச ஆசாரவினயே ச குஸலோ. யதா²தி யதா² நரா புஞ்ஞானி கத்வா இதோ ஸுக³திங் க³ச்ச²ந்தி, தங் மே ஸுக³திமக்³க³ங் ஆசிக்கா²ஹீதி புச்சி².
Tattha rājāsīti rājā āsi. Luddakammoti kakkhaḷapharusakammo. Saggāna magganti saggānaṃ gamanamaggaṃ. Dhammavinayakusaloti sucaritadhamme ca ācāravinaye ca kusalo. Yathāti yathā narā puññāni katvā ito sugatiṃ gacchanti, taṃ me sugatimaggaṃ ācikkhāhīti pucchi.
இமங் பன பஞ்ஹங் ஸப்³ப³ஞ்ஞுபு³த்³த⁴ங் வா தஸ்ஸ ஸாவகே வா தேஸங் அலாபே⁴ன போ³தி⁴ஸத்தங் வா புச்சி²துங் வட்டதி. ராஜா பன யதா² நாம ஸத்தாஹங் மக்³க³மூள்ஹோ புரிஸோ அஞ்ஞங் மாஸமத்தங் மக்³க³மூள்ஹங் மக்³க³ங் புச்செ²ய்ய, ஏவங் க²ண்ட³ஹாலங் புச்சி². ஸோ சிந்தேஸி ‘‘அயங் மே பச்சாமித்தஸ்ஸ பிட்டி²த³ஸ்ஸனகாலோ, இதா³னி சந்த³குமாரங் ஜீவிதக்க²யங் பாபெத்வா மம மனோரத²ங் பூரெஸ்ஸாமீ’’தி. அத² ராஜானங் ஆமந்தெத்வா ததியங் கா³த²மாஹ –
Imaṃ pana pañhaṃ sabbaññubuddhaṃ vā tassa sāvake vā tesaṃ alābhena bodhisattaṃ vā pucchituṃ vaṭṭati. Rājā pana yathā nāma sattāhaṃ maggamūḷho puriso aññaṃ māsamattaṃ maggamūḷhaṃ maggaṃ puccheyya, evaṃ khaṇḍahālaṃ pucchi. So cintesi ‘‘ayaṃ me paccāmittassa piṭṭhidassanakālo, idāni candakumāraṃ jīvitakkhayaṃ pāpetvā mama manorathaṃ pūressāmī’’ti. Atha rājānaṃ āmantetvā tatiyaṃ gāthamāha –
984.
984.
‘‘அதிதா³னங் த³தி³த்வான, அவஜ்ஜே² தே³வ கா⁴தெத்வா;
‘‘Atidānaṃ daditvāna, avajjhe deva ghātetvā;
ஏவங் வஜந்தி ஸுக³திங், நரா புஞ்ஞானி கத்வானா’’தி.
Evaṃ vajanti sugatiṃ, narā puññāni katvānā’’ti.
தஸ்ஸத்தோ² – மஹாராஜ ஸக்³க³ங் க³ச்ச²ந்தா நாம அதிதா³னங் த³த³ந்தி, அவஜ்ஜே² கா⁴தெந்தி. ஸசேபி ஸக்³க³ங் க³ந்துகாமோஸி, த்வம்பி ததே²வ கரோஹீதி.
Tassattho – mahārāja saggaṃ gacchantā nāma atidānaṃ dadanti, avajjhe ghātenti. Sacepi saggaṃ gantukāmosi, tvampi tatheva karohīti.
அத² நங் ராஜா பஞ்ஹஸ்ஸ அத்த²ங் புச்சி² –
Atha naṃ rājā pañhassa atthaṃ pucchi –
985.
985.
‘‘கிங் பன தங் அதிதா³னங், கே ச அவஜ்ஜா² இமஸ்மி லோகஸ்மிங்;
‘‘Kiṃ pana taṃ atidānaṃ, ke ca avajjhā imasmi lokasmiṃ;
ஏதஞ்ச கோ² நோ அக்கா²ஹி, யஜிஸ்ஸாமி த³தா³மி தா³னானீ’’தி.
Etañca kho no akkhāhi, yajissāmi dadāmi dānānī’’ti.
ஸோபிஸ்ஸ ப்³யாகாஸி –
Sopissa byākāsi –
986.
986.
‘‘புத்தேஹி தே³வ யஜிதப்³ப³ங், மஹேஸீஹி நேக³மேஹி ச;
‘‘Puttehi deva yajitabbaṃ, mahesīhi negamehi ca;
உஸபே⁴ஹி ஆஜானியேஹி சதூஹி, ஸப்³ப³சதுக்கேன தே³வ யஜிதப்³ப³’’ந்தி.
Usabhehi ājāniyehi catūhi, sabbacatukkena deva yajitabba’’nti.
ரஞ்ஞோ பஞ்ஹங் ப்³யாகரொந்தோ ச தே³வலோகமக்³க³ங் புட்டோ² நிரயமக்³க³ங் ப்³யாகாஸி.
Rañño pañhaṃ byākaronto ca devalokamaggaṃ puṭṭho nirayamaggaṃ byākāsi.
தத்த² புத்தேஹீதி அத்தனா ஜாதேஹி பியபுத்தேஹி சேவ பியதீ⁴தாஹி ச. மஹேஸீஹீதி பியப⁴ரியாஹி. நேக³மேஹீதி ஸெட்டீ²ஹி. உஸபே⁴ஹீதி ஸப்³ப³ஸேதேஹி உஸப⁴ராஜூஹி. ஆஜானியேஹீதி மங்க³லஅஸ்ஸேஹி. சதூஹீதி ஏதேஹி ஸப்³பே³ஹேவ அஞ்ஞேஹி ச ஹத்தி²ஆதீ³ஹி சதூஹி சதூஹீதி ஏவங் ஸப்³ப³சதுக்கேன, தே³வ, யஜிதப்³ப³ங். ஏதேஸஞ்ஹி க²க்³கே³ன ஸீஸங் சி²ந்தி³த்வா ஸுவண்ணபாதியா க³லலோஹிதங் க³ஹெத்வா ஆவாடே பக்கி²பித்வா யஞ்ஞஸ்ஸ யஜனகராஜானோ ஸரீரேன ஸஹ தே³வலோகங் க³ச்ச²ந்தி. மஹாராஜ, ஸமணப்³ராஹ்மணகபணத்³தி⁴கவனிப்³ப³கயாசகானங் கா⁴ஸச்சா²த³னாதி³ஸம்பதா³னங் தா³னமேவ பவத்ததி. இமே பன புத்ததீ⁴தாத³யோ மாரெத்வா தேஸங் க³லலோஹிதேன யஞ்ஞஸ்ஸ யஜனங் அதிதா³னங் நாமாதி ராஜானங் ஸஞ்ஞாபேஸி.
Tattha puttehīti attanā jātehi piyaputtehi ceva piyadhītāhi ca. Mahesīhīti piyabhariyāhi. Negamehīti seṭṭhīhi. Usabhehīti sabbasetehi usabharājūhi. Ājāniyehīti maṅgalaassehi. Catūhīti etehi sabbeheva aññehi ca hatthiādīhi catūhi catūhīti evaṃ sabbacatukkena, deva, yajitabbaṃ. Etesañhi khaggena sīsaṃ chinditvā suvaṇṇapātiyā galalohitaṃ gahetvā āvāṭe pakkhipitvā yaññassa yajanakarājāno sarīrena saha devalokaṃ gacchanti. Mahārāja, samaṇabrāhmaṇakapaṇaddhikavanibbakayācakānaṃ ghāsacchādanādisampadānaṃ dānameva pavattati. Ime pana puttadhītādayo māretvā tesaṃ galalohitena yaññassa yajanaṃ atidānaṃ nāmāti rājānaṃ saññāpesi.
இதி ஸோ ‘‘ஸசே சந்த³குமாரங் ஏகஞ்ஞேவ க³ண்ஹிஸ்ஸாமி, வேரசித்தேன கரணங் மஞ்ஞிஸ்ஸந்தீ’’தி தங் மஹாஜனஸ்ஸ அந்தரே பக்கி²பி. இத³ங் பன தேஸங் கதெ²ந்தானங் கத²ங் ஸுத்வா ஸப்³பே³ அந்தேபுரஜனா பீ⁴ததஸிதா ஸங்விக்³க³மானஹத³யா ஏகப்பஹாரேனேவ மஹாரவங் ரவிங்ஸு. தமத்த²ங் பகாஸெந்தோ ஸத்தா² ஆஹ –
Iti so ‘‘sace candakumāraṃ ekaññeva gaṇhissāmi, veracittena karaṇaṃ maññissantī’’ti taṃ mahājanassa antare pakkhipi. Idaṃ pana tesaṃ kathentānaṃ kathaṃ sutvā sabbe antepurajanā bhītatasitā saṃviggamānahadayā ekappahāreneva mahāravaṃ raviṃsu. Tamatthaṃ pakāsento satthā āha –
987.
987.
‘‘தங் ஸுத்வா அந்தேபுரே, குமாரா மஹேஸியோ ச ஹஞ்ஞந்து;
‘‘Taṃ sutvā antepure, kumārā mahesiyo ca haññantu;
ஏகோ அஹோஸி நிக்³கோ⁴ஸோ, பி⁴க்கா² அச்சுக்³க³தோ ஸத்³தோ³’’தி.
Eko ahosi nigghoso, bhikkhā accuggato saddo’’ti.
தத்த² தந்தி ‘‘குமாரா ச மஹேஸியோ ச ஹஞ்ஞந்தூ’’தி தங் ஸத்³த³ங் ஸுத்வா ஏகோதி ஸகலராஜனிவேஸனே ஏகோவ நிக்³கோ⁴ஸோ அஹோஸி. பி⁴ஸ்மாதி ப⁴யானகோ. அச்சுக்³க³தோதி அதிஉக்³க³தோ அஹோஸி, ஸகலராஜகுலங் யுக³ந்தவாதப்பஹடங் விய ஸாலவனங் அஹோஸி.
Tattha tanti ‘‘kumārā ca mahesiyo ca haññantū’’ti taṃ saddaṃ sutvā ekoti sakalarājanivesane ekova nigghoso ahosi. Bhismāti bhayānako. Accuggatoti atiuggato ahosi, sakalarājakulaṃ yugantavātappahaṭaṃ viya sālavanaṃ ahosi.
ப்³ராஹ்மணோ ராஜானங் ஆஹ – ‘‘கிங் பன, மஹாராஜ, யஞ்ஞங் யஜிதுங் ஸக்கோஸி, ந ஸக்கோஸீ’’தி? ‘‘கிங் கதே²ஸி, ஆசரிய, யஞ்ஞங் யஜித்வா தே³வலோகங் க³மிஸ்ஸாமீ’’தி. ‘‘மஹாராஜ, பீ⁴ருகா து³ப்³ப³லஜ்ஜா²ஸயா யஞ்ஞங் யஜிதுங் ஸமத்தா² நாம ந ஹொந்தி, தும்ஹே இத⁴ ஸப்³பே³ ஸன்னிபாதேத², அஹங் யஞ்ஞாவாடே கம்மங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி அத்தனோ பஹோனகங் ப³லகாயங் க³ஹெத்வா நக³ரா நிக்க²ம்ம யஞ்ஞாவாடங் ஸமதலங் காரெத்வா வதியா பரிக்கி²பி. கஸ்மா? த⁴ம்மிகோ ஹி ஸமணோ வா ப்³ராஹ்மணோ வா ஆக³ந்த்வா நிவாரெய்யாதி யஞ்ஞாவாடே வதியா பரிக்கே²பனங் நாம சாரித்தந்தி கத்வா போராணகப்³ராஹ்மணேஹி ட²பிதங். ராஜாபி புரிஸே பக்கோஸாபெத்வா ‘‘தாதா, அஹங் அத்தனோ புத்ததீ⁴தரோ ச ப⁴ரியாயோ ச மாரெத்வா யஞ்ஞங் யஜித்வா தே³வலோகங் க³மிஸ்ஸாமி, க³ச்ச²த² நேஸங் ஆசிக்கி²த்வா ஸப்³பே³ இதா⁴னேதா²’’தி புத்தானங் தாவ ஆனயனத்தா²ய ஆஹ –
Brāhmaṇo rājānaṃ āha – ‘‘kiṃ pana, mahārāja, yaññaṃ yajituṃ sakkosi, na sakkosī’’ti? ‘‘Kiṃ kathesi, ācariya, yaññaṃ yajitvā devalokaṃ gamissāmī’’ti. ‘‘Mahārāja, bhīrukā dubbalajjhāsayā yaññaṃ yajituṃ samatthā nāma na honti, tumhe idha sabbe sannipātetha, ahaṃ yaññāvāṭe kammaṃ karissāmī’’ti attano pahonakaṃ balakāyaṃ gahetvā nagarā nikkhamma yaññāvāṭaṃ samatalaṃ kāretvā vatiyā parikkhipi. Kasmā? Dhammiko hi samaṇo vā brāhmaṇo vā āgantvā nivāreyyāti yaññāvāṭe vatiyā parikkhepanaṃ nāma cārittanti katvā porāṇakabrāhmaṇehi ṭhapitaṃ. Rājāpi purise pakkosāpetvā ‘‘tātā, ahaṃ attano puttadhītaro ca bhariyāyo ca māretvā yaññaṃ yajitvā devalokaṃ gamissāmi, gacchatha nesaṃ ācikkhitvā sabbe idhānethā’’ti puttānaṃ tāva ānayanatthāya āha –
988.
988.
‘‘க³ச்ச²த² வதே³த² குமாரே, சந்த³ங் ஸூரியஞ்ச ப⁴த்³த³ஸேனஞ்ச;
‘‘Gacchatha vadetha kumāre, candaṃ sūriyañca bhaddasenañca;
ஸூரஞ்ச வாமகொ³த்தஞ்ச, பசுரா கிர ஹோத² யஞ்ஞத்தா²யா’’தி.
Sūrañca vāmagottañca, pacurā kira hotha yaññatthāyā’’ti.
தத்த² க³ச்ச²த² வதே³த² குமாரேதி சந்த³குமாரோ ச ஸூரியகுமாரோ சாதி த்³வே கோ³தமிதே³வியா அக்³க³மஹேஸியா புத்தா, ப⁴த்³த³ஸேனோ ச ஸூரோ ச வாமகொ³த்தோ ச தேஸங் வேமாதிகபா⁴தரோ. பசுரா கிர ஹோதா²தி ஏகஸ்மிங் டா²னே ராஸீ ஹோதா²தி ஆசிக்க²தா²தி அத்தோ².
Tattha gacchatha vadetha kumāreti candakumāro ca sūriyakumāro cāti dve gotamideviyā aggamahesiyā puttā, bhaddaseno ca sūro ca vāmagotto ca tesaṃ vemātikabhātaro. Pacurā kira hothāti ekasmiṃ ṭhāne rāsī hothāti ācikkhathāti attho.
தே பட²மங் சந்த³குமாரஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ந்த்வா ஆஹங்ஸு ‘‘குமார, தும்ஹே கிர மாரெத்வா தும்ஹாகங் பிதா தே³வலோகங் க³ந்துகாமோ, தும்ஹாகங் க³ண்ஹனத்தா²ய அம்ஹே பேஸேஸீ’’தி. ‘‘கஸ்ஸ வசனேன மங் க³ண்ஹாபேஸீ’’தி? ‘‘க²ண்ட³ஹாலஸ்ஸ, தே³வா’’தி. ‘‘கிங் ஸோ மஞ்ஞேவ க³ண்ஹாபேதி, உதா³ஹு அஞ்ஞேபீ’’தி. ‘‘ராஜபுத்த, அஞ்ஞேபி க³ண்ஹாபேதி, ஸப்³ப³சதுக்கங் கிர யஞ்ஞங் யஜிதுகாமோ’’தி. ஸோ சிந்தேஸி ‘‘தஸ்ஸ அஞ்ஞேஹி ஸத்³தி⁴ங் வேரங் நத்தி², ‘வினிச்ச²யே விலோபங் காதுங் ந லபா⁴மீ’தி பன மயி ஏகஸ்மிங் வேரசித்தேன ப³ஹூ மாராபேதி, பிதரங் த³ட்டு²ங் லப⁴ந்தஸ்ஸ ஸப்³பே³ஸங் தேஸங் மோசாபனங் நாம மம பா⁴ரோ’’தி. அத² நே ராஜபுரிஸே ஆஹ ‘‘தேன ஹி மே பிது வசனங் கரோதா²’’தி. தே தங் நெத்வா ராஜங்க³ணே ஏகமந்தே ட²பெத்வா இதரேபி தயோ ஆமந்தெத்வா தஸ்ஸேவ ஸந்திகே கத்வா ரஞ்ஞோ ஆரோசயிங்ஸு ‘‘ஆனீதா தே, தே³வ, புத்தா’’தி. ஸோ தேஸங் வசனங் ஸுத்வா ‘‘தாதா, இதா³னி மே தீ⁴தரோ ஆனெத்வா தேஸஞ்ஞேவ பா⁴திகானங் ஸந்திகே கரோதா²’’தி சதஸ்ஸோ தீ⁴தரோ ஆஹராபேதுங் இதரங் கா³த²மாஹ –
Te paṭhamaṃ candakumārassa santikaṃ gantvā āhaṃsu ‘‘kumāra, tumhe kira māretvā tumhākaṃ pitā devalokaṃ gantukāmo, tumhākaṃ gaṇhanatthāya amhe pesesī’’ti. ‘‘Kassa vacanena maṃ gaṇhāpesī’’ti? ‘‘Khaṇḍahālassa, devā’’ti. ‘‘Kiṃ so maññeva gaṇhāpeti, udāhu aññepī’’ti. ‘‘Rājaputta, aññepi gaṇhāpeti, sabbacatukkaṃ kira yaññaṃ yajitukāmo’’ti. So cintesi ‘‘tassa aññehi saddhiṃ veraṃ natthi, ‘vinicchaye vilopaṃ kātuṃ na labhāmī’ti pana mayi ekasmiṃ veracittena bahū mārāpeti, pitaraṃ daṭṭhuṃ labhantassa sabbesaṃ tesaṃ mocāpanaṃ nāma mama bhāro’’ti. Atha ne rājapurise āha ‘‘tena hi me pitu vacanaṃ karothā’’ti. Te taṃ netvā rājaṅgaṇe ekamante ṭhapetvā itarepi tayo āmantetvā tasseva santike katvā rañño ārocayiṃsu ‘‘ānītā te, deva, puttā’’ti. So tesaṃ vacanaṃ sutvā ‘‘tātā, idāni me dhītaro ānetvā tesaññeva bhātikānaṃ santike karothā’’ti catasso dhītaro āharāpetuṃ itaraṃ gāthamāha –
989.
989.
‘‘குமாரியோபி வதே³த², உபஸேனங் கோகிலஞ்ச முதி³தஞ்ச;
‘‘Kumāriyopi vadetha, upasenaṃ kokilañca muditañca;
நந்த³ஞ்சாபி குமாரிங், பசுரா கிர ஹோத² யஞ்ஞத்தா²யா’’தி.
Nandañcāpi kumāriṃ, pacurā kira hotha yaññatthāyā’’ti.
தே ‘‘ஏவங் கரிஸ்ஸாமா’’தி தாஸங் ஸந்திகங் க³ந்த்வா தா ரோத³மானா பரிதே³வமானா ஆனெத்வா பா⁴திகானஞ்ஞேவ ஸந்திகே கரிங்ஸு. ததோ ராஜா அத்தனோ ப⁴ரியானங் க³ஹணத்தா²ய இதரங் கா³த²மாஹ –
Te ‘‘evaṃ karissāmā’’ti tāsaṃ santikaṃ gantvā tā rodamānā paridevamānā ānetvā bhātikānaññeva santike kariṃsu. Tato rājā attano bhariyānaṃ gahaṇatthāya itaraṃ gāthamāha –
990.
990.
‘‘விஜயம்பி மய்ஹங் மஹேஸிங், ஏராவதிங் கேஸினிங்ஸுனந்த³ஞ்ச;
‘‘Vijayampi mayhaṃ mahesiṃ, erāvatiṃ kesiniṃsunandañca;
லக்க²ணவரூபபன்னா, பசுரா கிர ஹோத² யஞ்ஞத்தா²யா’’தி.
Lakkhaṇavarūpapannā, pacurā kira hotha yaññatthāyā’’ti.
தத்த² லக்க²ணவரூபபன்னாதி உத்தமேஹி சதுஸட்டி²யா இத்தி²லக்க²ணேஹி உபபன்னா ஏதாபி வதே³தா²தி அத்தோ².
Tattha lakkhaṇavarūpapannāti uttamehi catusaṭṭhiyā itthilakkhaṇehi upapannā etāpi vadethāti attho.
தே தாபி பரிதே³வமானா ஆனெத்வா குமாரானங் ஸந்திகே கரிங்ஸு. அத² ராஜா சத்தாரோ ஸெட்டி²னோ க³ஹணத்தா²ய ஆணாபெந்தோ இதரங் கா³த²மாஹ –
Te tāpi paridevamānā ānetvā kumārānaṃ santike kariṃsu. Atha rājā cattāro seṭṭhino gahaṇatthāya āṇāpento itaraṃ gāthamāha –
991.
991.
‘‘க³ஹபதயோ ச வதே³த², புண்ணமுக²ங் ப⁴த்³தி³யங் ஸிங்கா³லஞ்ச;
‘‘Gahapatayo ca vadetha, puṇṇamukhaṃ bhaddiyaṃ siṅgālañca;
வட்³ட⁴ஞ்சாபி க³ஹபதிங், பசுரா கிர ஹோத² யஞ்ஞத்தா²யா’’தி.
Vaḍḍhañcāpi gahapatiṃ, pacurā kira hotha yaññatthāyā’’ti.
ராஜபுரிஸா க³ந்த்வா தேபி ஆனயிங்ஸு. ரஞ்ஞோ புத்ததா³ரே க³ய்ஹமானே ஸகலனக³ரங் ந கிஞ்சி அவோச. ஸெட்டி²குலானி பன மஹாஸம்ப³ந்தா⁴னி, தஸ்மா தேஸங் க³ஹிதகாலே ஸகலனக³ரங் ஸங்கு²பி⁴த்வா ‘‘ரஞ்ஞோ ஸெட்டி²னோ மாரெத்வா யஞ்ஞங் யஜிதுங் ந த³ஸ்ஸாமா’’தி ஸெட்டி²னோ பரிவாரெத்வாவ தேஸங் ஞாதிவக்³கே³ன ஸத்³தி⁴ங் ராஜகுலங் அக³மி. அத² தே ஸெட்டி²னோ ஞாதிக³ணபரிவுதா ராஜானங் வந்தி³த்வா அத்தனோ ஜீவிதங் யாசிங்ஸு. தமத்த²ங் பகாஸெந்தோ ஸத்தா² ஆஹ –
Rājapurisā gantvā tepi ānayiṃsu. Rañño puttadāre gayhamāne sakalanagaraṃ na kiñci avoca. Seṭṭhikulāni pana mahāsambandhāni, tasmā tesaṃ gahitakāle sakalanagaraṃ saṅkhubhitvā ‘‘rañño seṭṭhino māretvā yaññaṃ yajituṃ na dassāmā’’ti seṭṭhino parivāretvāva tesaṃ ñātivaggena saddhiṃ rājakulaṃ agami. Atha te seṭṭhino ñātigaṇaparivutā rājānaṃ vanditvā attano jīvitaṃ yāciṃsu. Tamatthaṃ pakāsento satthā āha –
992.
992.
‘‘தே தத்த² க³ஹபதயோ, அவோசிஸுங் ஸமாக³தா புத்ததா³ரபரிகிண்ணா;
‘‘Te tattha gahapatayo, avocisuṃ samāgatā puttadāraparikiṇṇā;
ஸப்³பே³வ ஸிகி²னோ தே³வ கரோஹி, அத² வா நோ தா³ஸே ஸாவேஹீ’’தி.
Sabbeva sikhino deva karohi, atha vā no dāse sāvehī’’ti.
தத்த² ஸப்³பே³வ ஸிகி²னோதி ஸப்³பே³ அம்ஹே மத்த²கே சூளங் ப³ந்தி⁴த்வா அத்தனோ சேடகே கரோஹி, மயங் தே சேடககிச்சங் கரிஸ்ஸாம. அத² வா நோ தா³ஸே ஸாவேஹீதி அத² வா நோ அஸத்³த³ஹந்தோ ஸப்³ப³ஸேனியோ ஸன்னிபாதெத்வா ராஸிமஜ்ஜே² அம்ஹே தா³ஸே ஸாவேஹி, மயங் தே தா³ஸத்தங் படிஸ்ஸுணிஸ்ஸாமாதி.
Tattha sabbeva sikhinoti sabbe amhe matthake cūḷaṃ bandhitvā attano ceṭake karohi, mayaṃ te ceṭakakiccaṃ karissāma. Atha vā no dāse sāvehīti atha vā no asaddahanto sabbaseniyo sannipātetvā rāsimajjhe amhe dāse sāvehi, mayaṃ te dāsattaṃ paṭissuṇissāmāti.
தே ஏவங் யாசந்தாபி ஜீவிதங் லத்³து⁴ங் நாஸக்கி²ங்ஸு. ராஜபுரிஸா ஸேஸே படிக்கமாபெத்வா தே க³ஹெத்வா குமாரானஞ்ஞேவ ஸந்திகே நிஸீதா³பேஸுங். ததோ பன ராஜா ஹத்தி²ஆதீ³னங் க³ஹணத்தா²ய ஆணாபெந்தோ ஆஹ –
Te evaṃ yācantāpi jīvitaṃ laddhuṃ nāsakkhiṃsu. Rājapurisā sese paṭikkamāpetvā te gahetvā kumārānaññeva santike nisīdāpesuṃ. Tato pana rājā hatthiādīnaṃ gahaṇatthāya āṇāpento āha –
993.
993.
‘‘அப⁴யங்கரம்பி மே ஹத்தி²ங், நாளாகி³ரிங் அச்சுக்³க³தங் வருணத³ந்தங்;
‘‘Abhayaṅkarampi me hatthiṃ, nāḷāgiriṃ accuggataṃ varuṇadantaṃ;
ஆனேத² கோ² நே கி²ப்பங், யஞ்ஞத்தா²ய ப⁴விஸ்ஸந்தி.
Ānetha kho ne khippaṃ, yaññatthāya bhavissanti.
994.
994.
‘‘அஸ்ஸரதனம்பி கேஸிங், ஸுராமுக²ங் புண்ணகங் வினதகஞ்ச;
‘‘Assaratanampi kesiṃ, surāmukhaṃ puṇṇakaṃ vinatakañca;
ஆனேத² கோ² நே கி²ப்பங், யஞ்ஞத்தா²ய ப⁴விஸ்ஸந்தி.
Ānetha kho ne khippaṃ, yaññatthāya bhavissanti.
995.
995.
‘‘உஸப⁴ம்பி யூத²பதிங் அனோஜங், நிஸப⁴ங் க³வம்பதிங் தேபி மய்ஹங் ஆனேத²;
‘‘Usabhampi yūthapatiṃ anojaṃ, nisabhaṃ gavampatiṃ tepi mayhaṃ ānetha;
ஸமூஹ கரொந்து ஸப்³ப³ங், யஜிஸ்ஸாமி த³தா³மி தா³னானி.
Samūha karontu sabbaṃ, yajissāmi dadāmi dānāni.
996.
996.
‘‘ஸப்³ப³ங் படியாதே³த², யஞ்ஞங் பன உக்³க³தம்ஹி ஸூரியம்ஹி;
‘‘Sabbaṃ paṭiyādetha, yaññaṃ pana uggatamhi sūriyamhi;
ஆணாபேத² ச குமாரே, அபி⁴ரமந்து இமங் ரத்திங்.
Āṇāpetha ca kumāre, abhiramantu imaṃ rattiṃ.
997.
997.
‘‘ஸப்³ப³ங் உபட்ட²பேத², யஞ்ஞங் பன உக்³க³தம்ஹி ஸூரியம்ஹி;
‘‘Sabbaṃ upaṭṭhapetha, yaññaṃ pana uggatamhi sūriyamhi;
வதே³த² தா³னி குமாரே, அஜ்ஜ கோ² பச்சி²மா ரத்தீ’’தி.
Vadetha dāni kumāre, ajja kho pacchimā rattī’’ti.
தத்த² ஸமூஹ கரொந்து ஸப்³ப³ந்தி ந கேவலங் எத்தகமேவ, அவஸேஸம்பி சதுப்பத³க³ணஞ்சேவ பக்கி²க³ணஞ்ச ஸப்³ப³ங் சதுக்கங் கத்வா ராஸிங் கரொந்து, ஸப்³ப³சதுக்கங் யஞ்ஞங் யஜிஸ்ஸாமி, யாசகப்³ராஹ்மணானஞ்ச தா³னங் த³ஸ்ஸாமீதி. ஸப்³ப³ங் படியாதே³தா²தி ஏவங் மயா வுத்தங் அனவஸேஸங் உபட்ட²பேத². உக்³க³தம்ஹீதி அஹங் பன யஞ்ஞங் உக்³க³தே ஸூரியே ஸ்வே பாதோவ யஜிஸ்ஸாமி. ஸப்³ப³ங் உபட்ட²பேதா²தி ஸேஸம்பி ஸப்³ப³ங் யஞ்ஞஉபகரணங் உபட்ட²பேதா²தி.
Tattha samūha karontu sabbanti na kevalaṃ ettakameva, avasesampi catuppadagaṇañceva pakkhigaṇañca sabbaṃ catukkaṃ katvā rāsiṃ karontu, sabbacatukkaṃ yaññaṃ yajissāmi, yācakabrāhmaṇānañca dānaṃ dassāmīti. Sabbaṃ paṭiyādethāti evaṃ mayā vuttaṃ anavasesaṃ upaṭṭhapetha. Uggatamhīti ahaṃ pana yaññaṃ uggate sūriye sve pātova yajissāmi. Sabbaṃ upaṭṭhapethāti sesampi sabbaṃ yaññaupakaraṇaṃ upaṭṭhapethāti.
ரஞ்ஞோ பன மாதாபிதரோ த⁴ரந்தியேவ. அத²ஸ்ஸ அமச்சா க³ந்த்வா மாதுயா ஆரோசேஸுங் ‘‘அய்யே, புத்தோ வோ புத்ததா³ரங் மாரெத்வா யஞ்ஞங் யஜிதுகாமோ’’தி. ஸா ‘‘கிங் கதே²த², தாதா’’தி ஹத்தே²ன ஹத³யங் பஹரித்வா ரோத³மானா ஆக³ந்த்வா ‘‘ஸச்சங் கிர ஏவரூபோ தே யஞ்ஞோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி புச்சி². தமத்த²ங் பகாஸெந்தோ ஸத்தா² ஆஹ –
Rañño pana mātāpitaro dharantiyeva. Athassa amaccā gantvā mātuyā ārocesuṃ ‘‘ayye, putto vo puttadāraṃ māretvā yaññaṃ yajitukāmo’’ti. Sā ‘‘kiṃ kathetha, tātā’’ti hatthena hadayaṃ paharitvā rodamānā āgantvā ‘‘saccaṃ kira evarūpo te yañño bhavissatī’’ti pucchi. Tamatthaṃ pakāsento satthā āha –
998.
998.
‘‘தங்தங் மாதா அவச, ரோத³ந்தீ ஆக³ந்த்வா விமானதோ;
‘‘Taṃtaṃ mātā avaca, rodantī āgantvā vimānato;
யஞ்ஞோ கிர தே புத்த, ப⁴விஸ்ஸதி சதூஹி புத்தேஹீ’’தி.
Yañño kira te putta, bhavissati catūhi puttehī’’ti.
தத்த² தங்தந்தி தங் ஏதங் ராஜானங். விமானதோதி அத்தனோ வஸனட்டா²னதோ.
Tattha taṃtanti taṃ etaṃ rājānaṃ. Vimānatoti attano vasanaṭṭhānato.
ராஜா ஆஹ –
Rājā āha –
999.
999.
‘‘ஸப்³பே³பி மய்ஹங் புத்தா சத்தா, சந்த³ஸ்மிங் ஹஞ்ஞமானஸ்மிங்;
‘‘Sabbepi mayhaṃ puttā cattā, candasmiṃ haññamānasmiṃ;
புத்தேஹி யஞ்ஞங் யஜித்வான, ஸுக³திங் ஸக்³க³ங் க³மிஸ்ஸாமீ’’தி.
Puttehi yaññaṃ yajitvāna, sugatiṃ saggaṃ gamissāmī’’ti.
தத்த² சத்தாதி சந்த³குமாரே ஹஞ்ஞமானேயேவ ஸப்³பே³பி யஞ்ஞத்தா²ய மயா பரிச்சத்தா.
Tattha cattāti candakumāre haññamāneyeva sabbepi yaññatthāya mayā pariccattā.
அத² நங் மாதா ஆஹ –
Atha naṃ mātā āha –
1000.
1000.
‘‘மா தங் புத்த ஸத்³த³ஹேஸி, ஸுக³தி கிர ஹோதி புத்தயஞ்ஞேன;
‘‘Mā taṃ putta saddahesi, sugati kira hoti puttayaññena;
நிரயானேஸோ மக்³கோ³, நேஸோ மக்³கோ³ ஹி ஸக்³கா³னங்.
Nirayāneso maggo, neso maggo hi saggānaṃ.
1001.
1001.
‘‘தா³னானி தே³ஹி கொண்ட³ஞ்ஞ, அஹிங்ஸா ஸப்³ப³பூ⁴தப⁴ப்³யானங்;
‘‘Dānāni dehi koṇḍañña, ahiṃsā sabbabhūtabhabyānaṃ;
ஏஸ மக்³கோ³ ஸுக³தியா, ந ச மக்³கோ³ புத்தயஞ்ஞேனா’’தி.
Esa maggo sugatiyā, na ca maggo puttayaññenā’’ti.
தத்த² நிரயானேஸோதி நிரஸ்ஸாத³த்தே²ன நிரயானங் சதுன்னங் அபாயானங் ஏஸ மக்³கோ³. கொண்ட³ஞ்ஞாதி ராஜானங் கொ³த்தேனாலபதி. பூ⁴தப⁴ப்³யானந்தி பூ⁴தானஞ்ச ப⁴விதப்³ப³ஸத்தானஞ்ச. புத்தயஞ்ஞேனாதி ஏவரூபேன புத்ததீ⁴தரோ மாரெத்வா யஜகயஞ்ஞேன ஸக்³க³மக்³கோ³ நாம நத்தீ²தி.
Tattha nirayānesoti nirassādatthena nirayānaṃ catunnaṃ apāyānaṃ esa maggo. Koṇḍaññāti rājānaṃ gottenālapati. Bhūtabhabyānanti bhūtānañca bhavitabbasattānañca. Puttayaññenāti evarūpena puttadhītaro māretvā yajakayaññena saggamaggo nāma natthīti.
ராஜா ஆஹ –
Rājā āha –
1002.
1002.
‘‘ஆசரியானங் வசனா, கா⁴தெஸ்ஸங் சந்த³ஞ்ச ஸூரியஞ்ச;
‘‘Ācariyānaṃ vacanā, ghātessaṃ candañca sūriyañca;
புத்தேஹி யஞ்ஞங் யஜித்வான து³ச்சஜேஹி, ஸுக³திங் ஸக்³க³ங் க³மிஸ்ஸாமீ’’தி.
Puttehi yaññaṃ yajitvāna duccajehi, sugatiṃ saggaṃ gamissāmī’’ti.
தத்த² ஆசரியானங் வசனந்தி அம்ம, நேஸா மம அத்தனோ மதி, ஆசாரஸிக்கா²பனகஸ்ஸ பன மே க²ண்ட³ஹாலாசரியஸ்ஸ ஏதங் வசனங், ஏஸா அனுஸிட்டி². தஸ்மா அஹங் ஏதே கா⁴தெஸ்ஸங், து³ச்சஜேஹி புத்தேஹி யஞ்ஞங் யஜித்வா ஸக்³க³ங் க³மிஸ்ஸாமீதி.
Tattha ācariyānaṃ vacananti amma, nesā mama attano mati, ācārasikkhāpanakassa pana me khaṇḍahālācariyassa etaṃ vacanaṃ, esā anusiṭṭhi. Tasmā ahaṃ ete ghātessaṃ, duccajehi puttehi yaññaṃ yajitvā saggaṃ gamissāmīti.
அத²ஸ்ஸ மாதா அத்தனோ வசனங் கா³ஹாபேதுங் அஸக்கொந்தீ அபக³தா. பிதா தங் பவத்திங் புச்சி². தமத்த²ங் பகாஸெந்தோ ஸத்தா² ஆஹ –
Athassa mātā attano vacanaṃ gāhāpetuṃ asakkontī apagatā. Pitā taṃ pavattiṃ pucchi. Tamatthaṃ pakāsento satthā āha –
1003.
1003.
‘‘தங்தங் பிதாபி அவச, வஸவத்தீ ஓரஸங் ஸகங் புத்தங்;
‘‘Taṃtaṃ pitāpi avaca, vasavattī orasaṃ sakaṃ puttaṃ;
யஞ்ஞோ கிர தே புத்த, ப⁴விஸ்ஸதி சதூஹி புத்தேஹீ’’தி.
Yañño kira te putta, bhavissati catūhi puttehī’’ti.
தத்த² வஸவத்தீதி தஸ்ஸ நாமங்.
Tattha vasavattīti tassa nāmaṃ.
ராஜா ஆஹ –
Rājā āha –
1004.
1004.
‘‘ஸப்³பே³பி மய்ஹங் புத்தா சத்தா, சந்த³ஸ்மிங் ஹஞ்ஞமானஸ்மிங்;
‘‘Sabbepi mayhaṃ puttā cattā, candasmiṃ haññamānasmiṃ;
புத்தேஹி யஞ்ஞங் யஜித்வான, ஸுக³திங் ஸக்³க³ங் க³மிஸ்ஸாமீ’’தி.
Puttehi yaññaṃ yajitvāna, sugatiṃ saggaṃ gamissāmī’’ti.
அத² நங் பிதா ஆஹ –
Atha naṃ pitā āha –
1005.
1005.
‘‘மா தங் புத்த ஸத்³த³ஹேஸி, ஸுக³தி கிர ஹோதி புத்தயஞ்ஞேன;