Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā)

    3. சந்தூ³பமஸுத்தவண்ணனா

    3. Candūpamasuttavaṇṇanā

    146. ததியே சந்தூ³பமாதி சந்த³ஸதி³ஸா ஹுத்வா. கிங் பரிமண்ட³லதாய? நோ, அபிச கோ² யதா² சந்தோ³ க³க³னதலங் பக்க²ந்த³மானோ ந கேனசி ஸத்³தி⁴ங் ஸந்த²வங் வா ஸினேஹங் வா ஆலயங் வா நிகந்திங் வா பத்த²னங் வா பரியுட்டா²னங் வா கரோதி, ந ச ந ஹோதி மஹாஜனஸ்ஸ பியோ மனாபோ, தும்ஹேபி ஏவங் கேனசி ஸத்³தி⁴ங் ஸந்த²வாதீ³னங் அகரணேன ப³ஹுஜனஸ்ஸ பியா மனாபா சந்தூ³பமா ஹுத்வா க²த்தியகுலாதீ³னி சத்தாரி குலானி உபஸங்கமதா²தி அத்தோ². அபிச யதா² சந்தோ³ அந்த⁴காரங் வித⁴மதி, ஆலோகங் ப²ரதி, ஏவங் கிலேஸந்த⁴காரவித⁴மனேன ஞாணாலோகப²ரணேன சாபி சந்தூ³பமா ஹுத்வாதி ஏவமாதீ³ஹிபி நயேஹி எத்த² அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³.

    146. Tatiye candūpamāti candasadisā hutvā. Kiṃ parimaṇḍalatāya? No, apica kho yathā cando gaganatalaṃ pakkhandamāno na kenaci saddhiṃ santhavaṃ vā sinehaṃ vā ālayaṃ vā nikantiṃ vā patthanaṃ vā pariyuṭṭhānaṃ vā karoti, na ca na hoti mahājanassa piyo manāpo, tumhepi evaṃ kenaci saddhiṃ santhavādīnaṃ akaraṇena bahujanassa piyā manāpā candūpamā hutvā khattiyakulādīni cattāri kulāni upasaṅkamathāti attho. Apica yathā cando andhakāraṃ vidhamati, ālokaṃ pharati, evaṃ kilesandhakāravidhamanena ñāṇālokapharaṇena cāpi candūpamā hutvāti evamādīhipi nayehi ettha attho daṭṭhabbo.

    அபகஸ்ஸேவ காயங் அபகஸ்ஸ சித்தந்தி தேனேவ ஸந்த²வாதீ³னங் அகரணேன காயஞ்ச சித்தஞ்ச அபகஸ்ஸித்வா, அபனெத்வாதி அத்தோ². யோ ஹி பி⁴க்கு² அரஞ்ஞேபி ந வஸதி, காமவிதக்காத³யோபி விதக்கேதி, அயங் நேவ காயங் அபகஸ்ஸதி, ந சித்தங். யோ ஹி அரஞ்ஞேபி கோ² விஹரதி, காமவிதக்காத³யோ பன விதக்கேதி, அயங் காயமேவ அபகஸ்ஸதி, ந சித்தங். யோ கா³மந்தே வஸதி , காமவிதக்காத³யோபி கோ² ந ச விதக்கேதி, அயங் சித்தமேவ அபகஸ்ஸதி, ந காயங். யோ பன அரஞ்ஞே சேவ வஸதி, காமவிதக்காத³யோ ச ந விதக்கேதி, அயங் உப⁴யம்பி அபகஸ்ஸதி. ஏவரூபா ஹுத்வா குலானி உபஸங்கமதா²தி தீ³பெந்தோ ‘‘அபகஸ்ஸேவ காயங் அபகஸ்ஸ சித்த’’ந்தி ஆஹ.

    Apakasseva kāyaṃ apakassa cittanti teneva santhavādīnaṃ akaraṇena kāyañca cittañca apakassitvā, apanetvāti attho. Yo hi bhikkhu araññepi na vasati, kāmavitakkādayopi vitakketi, ayaṃ neva kāyaṃ apakassati, na cittaṃ. Yo hi araññepi kho viharati, kāmavitakkādayo pana vitakketi, ayaṃ kāyameva apakassati, na cittaṃ. Yo gāmante vasati , kāmavitakkādayopi kho na ca vitakketi, ayaṃ cittameva apakassati, na kāyaṃ. Yo pana araññe ceva vasati, kāmavitakkādayo ca na vitakketi, ayaṃ ubhayampi apakassati. Evarūpā hutvā kulāni upasaṅkamathāti dīpento ‘‘apakasseva kāyaṃ apakassa citta’’nti āha.

    நிச்சனவகாதி நிச்சங் நவகாவ, ஆக³ந்துகஸதி³ஸா ஏவ ஹுத்வாதி அத்தோ². ஆக³ந்துகோ ஹி படிபாடியா ஸம்பத்தகே³ஹங் பவிஸித்வா ஸசே நங் க⁴ரஸாமிகா தி³ஸ்வா, ‘‘அம்ஹாகங் புத்தபா⁴தரோ விப்பவாஸங் க³தா ஏவங் விசரிங்ஸூ’’தி அனுகம்பமானா நிஸீதா³பெத்வா போ⁴ஜெந்தி, பு⁴த்தமத்தோயேவ ‘‘தும்ஹாகங் பா⁴ஜனங் க³ண்ஹதா²’’தி உட்டா²ய பக்கமதி, ந தேஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸந்த²வங் வா கரோதி, ந கிச்சகரணீயானி வா ஸங்வித³ஹதி, ஏவங் தும்ஹேபி படிபாடியா ஸம்பத்தக⁴ரங் பவிஸித்வா யங் இரியாபதே²ஸு பஸன்னா மனுஸ்ஸா தெ³ந்தி, தங் க³ஹெத்வா சி²ன்னஸந்த²வா, தேஸங் கிச்சகரணீயே அப்³யாவடா ஹுத்வா நிக்க²மதா²தி தீ³பேதி.

    Niccanavakāti niccaṃ navakāva, āgantukasadisā eva hutvāti attho. Āgantuko hi paṭipāṭiyā sampattagehaṃ pavisitvā sace naṃ gharasāmikā disvā, ‘‘amhākaṃ puttabhātaro vippavāsaṃ gatā evaṃ vicariṃsū’’ti anukampamānā nisīdāpetvā bhojenti, bhuttamattoyeva ‘‘tumhākaṃ bhājanaṃ gaṇhathā’’ti uṭṭhāya pakkamati, na tehi saddhiṃ santhavaṃ vā karoti, na kiccakaraṇīyāni vā saṃvidahati, evaṃ tumhepi paṭipāṭiyā sampattagharaṃ pavisitvā yaṃ iriyāpathesu pasannā manussā denti, taṃ gahetvā chinnasanthavā, tesaṃ kiccakaraṇīye abyāvaṭā hutvā nikkhamathāti dīpeti.

    இமஸ்ஸ பன நிச்சனவகபா⁴வஸ்ஸ ஆவிபா⁴வத்த²ங் த்³வேபா⁴திகவத்து² கதே²தப்³ப³ங் – வஸாளனக³ரகா³மதோ கிர த்³வே பா⁴திகா நிக்க²மித்வா பப்³ப³ஜிதா, தே சூளனாக³த்தே²ரோ ச மஹானாக³த்தே²ரோ சாதி பஞ்ஞாயிங்ஸு. தே சித்தலபப்³ப³தே திங்ஸ வஸ்ஸானி வஸித்வா அரஹத்தங் பத்தா ‘‘மாதரங் பஸ்ஸிஸ்ஸாமா’’தி ஆக³ந்த்வா வஸாளனக³ரவிஹாரே வஸித்வா புனதி³வஸே மாதுகா³மங் பிண்டா³ய பவிஸிங்ஸு. மாதாபி தேஸங் உளுங்கேன யாகு³ங் நீஹரித்வா ஏகஸ்ஸ பத்தே ஆகிரி. தஸ்ஸா தங் ஓலோகயமானாய புத்தஸினேஹோ உப்பஜ்ஜி. அத² நங் ஆஹ – ‘‘த்வங், தாத, மய்ஹங் புத்தோ மஹானாகோ³’’தி. தே²ரோ ‘‘பச்சி²மங் தே²ரங் புச்ச² உபாஸிகே’’தி வத்வா பக்காமி. பச்சி²மதே²ரஸ்ஸபி யாகு³ங் த³த்வா, ‘‘தாத, த்வங் மய்ஹங் புத்தோ சூளனாகோ³’’தி புச்சி²? தே²ரோ ‘‘கிங், உபாஸிகே, புரிமங் தே²ரங் ந புச்ச²ஸீ’’தி? வத்வா பக்காமி. ஏவங் மாதராபி ஸத்³தி⁴ங் சி²ன்னஸந்த²வோ பி⁴க்கு² நிச்சனவகோ நாம ஹோதி.

    Imassa pana niccanavakabhāvassa āvibhāvatthaṃ dvebhātikavatthu kathetabbaṃ – vasāḷanagaragāmato kira dve bhātikā nikkhamitvā pabbajitā, te cūḷanāgatthero ca mahānāgatthero cāti paññāyiṃsu. Te cittalapabbate tiṃsa vassāni vasitvā arahattaṃ pattā ‘‘mātaraṃ passissāmā’’ti āgantvā vasāḷanagaravihāre vasitvā punadivase mātugāmaṃ piṇḍāya pavisiṃsu. Mātāpi tesaṃ uḷuṅkena yāguṃ nīharitvā ekassa patte ākiri. Tassā taṃ olokayamānāya puttasineho uppajji. Atha naṃ āha – ‘‘tvaṃ, tāta, mayhaṃ putto mahānāgo’’ti. Thero ‘‘pacchimaṃ theraṃ puccha upāsike’’ti vatvā pakkāmi. Pacchimatherassapi yāguṃ datvā, ‘‘tāta, tvaṃ mayhaṃ putto cūḷanāgo’’ti pucchi? Thero ‘‘kiṃ, upāsike, purimaṃ theraṃ na pucchasī’’ti? Vatvā pakkāmi. Evaṃ mātarāpi saddhiṃ chinnasanthavo bhikkhu niccanavako nāma hoti.

    அப்பக³ப்³பா⁴தி ந பக³ப்³பா⁴, அட்ட²ட்டா²னேன காயபாக³ப்³பி⁴யேன, சதுட்டா²னேன வசீபாக³ப்³பி⁴யேன, அனேகட்டா²னேன மனோபாக³ப்³பி⁴யேன ச விரஹிதாதி அத்தோ². அட்ட²ட்டா²னங் காயபாக³ப்³பி⁴யங் நாம ஸங்க⁴க³ணபுக்³க³ல-போ⁴ஜனஸாலா-ஜந்தாக⁴ரனஹானதித்த²-பி⁴க்கா²சாரமக்³க³-அந்தரக⁴ரப்பவேஸனேஸு காயேன அப்பதிரூபகரணங். ஸெய்யதி²த³ங் – இதே⁴கச்சோ ஸங்க⁴மஜ்ஜே² பல்லத்தி²காய வா நிஸீத³தி பாதே³ பாத³ங் ஆதா⁴யித்வா வாதி ஏவமாதி³ (மஹானி॰ 165). ததா² க³ணமஜ்ஜே². க³ணமஜ்ஜே²தி சதுபரிஸஸன்னிபாதே வா ஸுத்தந்திகக³ணாதி³ஸன்னிபாதே வா. ததா² வுட்³ட⁴தரே புக்³க³லே. போ⁴ஜனஸாலாய பன வுட்³டா⁴னங் ஆஸனங் ந தே³தி, நவானங் ஆஸனங் படிபா³ஹதி. ததா² ஜந்தாக⁴ரே. வுட்³டே⁴ செத்த² அனாபுச்சா² அக்³கி³ஜலனாதீ³னி கரோதி. ந்ஹானதித்தே² ச யதி³த³ங் ‘‘த³ஹரோ வுட்³டோ⁴தி பமாணங் அகத்வா ஆக³தபடிபாடியா ந்ஹாயிதப்³ப³’’ந்தி வுத்தங், தம்பி அனாதி³யந்தோ பச்சா² ஆக³ந்த்வா உத³கங் ஓதரித்வா வுட்³டே⁴ ச நவே ச பா³த⁴தி. பி⁴க்கா²சாரமக்³கே³ பன அக்³கா³ஸனஅக்³கோ³த³கஅக்³க³பிண்டா³னங் அத்தா²ய புரதோ க³ச்ச²தி பா³ஹாய பா³ஹங் பஹரந்தோ. அந்தரக⁴ரப்பவேஸனே வுட்³டே⁴ஹி பட²மதரங் பவிஸதி, த³ஹரேஹி ஸத்³தி⁴ங் காயகீளனகங் கரோதீதி ஏவமாதி³.

    Appagabbhāti na pagabbhā, aṭṭhaṭṭhānena kāyapāgabbhiyena, catuṭṭhānena vacīpāgabbhiyena, anekaṭṭhānena manopāgabbhiyena ca virahitāti attho. Aṭṭhaṭṭhānaṃ kāyapāgabbhiyaṃ nāma saṅghagaṇapuggala-bhojanasālā-jantāgharanahānatittha-bhikkhācāramagga-antaragharappavesanesu kāyena appatirūpakaraṇaṃ. Seyyathidaṃ – idhekacco saṅghamajjhe pallatthikāya vā nisīdati pāde pādaṃ ādhāyitvā vāti evamādi (mahāni. 165). Tathā gaṇamajjhe. Gaṇamajjheti catuparisasannipāte vā suttantikagaṇādisannipāte vā. Tathā vuḍḍhatare puggale. Bhojanasālāya pana vuḍḍhānaṃ āsanaṃ na deti, navānaṃ āsanaṃ paṭibāhati. Tathā jantāghare. Vuḍḍhe cettha anāpucchā aggijalanādīni karoti. Nhānatitthe ca yadidaṃ ‘‘daharo vuḍḍhoti pamāṇaṃ akatvā āgatapaṭipāṭiyā nhāyitabba’’nti vuttaṃ, tampi anādiyanto pacchā āgantvā udakaṃ otaritvā vuḍḍhe ca nave ca bādhati. Bhikkhācāramagge pana aggāsanaaggodakaaggapiṇḍānaṃ atthāya purato gacchati bāhāya bāhaṃ paharanto. Antaragharappavesane vuḍḍhehi paṭhamataraṃ pavisati, daharehi saddhiṃ kāyakīḷanakaṃ karotīti evamādi.

    சதுட்டா²னங் வசீபாக³ப்³பி⁴யங் நாம ஸங்க⁴க³ணபுக்³க³லஅந்தரக⁴ரேஸு அப்பதிரூபவாசானிச்சா²ரணங். ஸெய்யதி²த³ங் – இதே⁴கச்சோ ஸங்க⁴மஜ்ஜே² அனாபுச்சா² த⁴ம்மங் பா⁴ஸதி. ததா² புப்³பே³ வுத்தப்பகாரஸ்ஸ க³ணஸ்ஸ மஜ்ஜே² புக்³க³லஸ்ஸ ச ஸந்திகே, தத்தே²வ மனுஸ்ஸேஹி பஞ்ஹங் புட்டோ² வுட்³ட⁴தரங் அனாபுச்சா² விஸ்ஸஜ்ஜேதி. அந்தரக⁴ரே பன ‘‘இத்த²ன்னாமே கிங் அத்தி²? கிங் யாகு³, உதா³ஹு கா²த³னீயங் போ⁴ஜனீயங்? கிங் மே த³ஸ்ஸஸி? கிங் அஜ்ஜ கா²தி³ஸ்ஸாம? கிங் பு⁴ஞ்ஜிஸ்ஸாம? கிங் பிவிஸ்ஸாமா’’திஆதீ³னி பா⁴ஸதி.

    Catuṭṭhānaṃ vacīpāgabbhiyaṃ nāma saṅghagaṇapuggalaantaragharesu appatirūpavācānicchāraṇaṃ. Seyyathidaṃ – idhekacco saṅghamajjhe anāpucchā dhammaṃ bhāsati. Tathā pubbe vuttappakārassa gaṇassa majjhe puggalassa ca santike, tattheva manussehi pañhaṃ puṭṭho vuḍḍhataraṃ anāpucchā vissajjeti. Antaraghare pana ‘‘itthannāme kiṃ atthi? Kiṃ yāgu, udāhu khādanīyaṃ bhojanīyaṃ? Kiṃ me dassasi? Kiṃ ajja khādissāma? Kiṃ bhuñjissāma? Kiṃ pivissāmā’’tiādīni bhāsati.

    அனேகட்டா²னங் மனோபாக³ப்³பி⁴யங் நாம தேஸு தேஸு டா²னேஸு காயவாசாஹி அஜ்ஜா²சாரங் அனாபஜ்ஜித்வாபி மனஸாவ காமவிதக்காதீ³னங் விதக்கனங். அபிச து³ஸ்ஸீலஸ்ஸேவ ஸதோ ‘‘ஸீலவாதி மங் ஜனோ ஜானாதூ’’தி ஏவங் பவத்தா பாபிச்ச²தாபி மனோபாக³ப்³பி⁴யங். இதி ஸப்³பே³ஸம்பி இமேஸங் பாக³ப்³பி⁴யானங் அபா⁴வேன அப்பக³ப்³பா⁴ ஹுத்வா உபஸங்கமதா²தி வத³தி.

    Anekaṭṭhānaṃ manopāgabbhiyaṃ nāma tesu tesu ṭhānesu kāyavācāhi ajjhācāraṃ anāpajjitvāpi manasāva kāmavitakkādīnaṃ vitakkanaṃ. Apica dussīlasseva sato ‘‘sīlavāti maṃ jano jānātū’’ti evaṃ pavattā pāpicchatāpi manopāgabbhiyaṃ. Iti sabbesampi imesaṃ pāgabbhiyānaṃ abhāvena appagabbhā hutvā upasaṅkamathāti vadati.

    ஜருத³பானந்தி ஜிண்ணகூபங். பப்³ப³தவிஸமந்தி பப்³ப³தே விஸமங் பபாதட்டா²னங். நதீ³விது³க்³க³ந்தி நதி³யா விது³க்³க³ங் சி²ன்னதடட்டா²னங். அபகஸ்ஸேவ காயந்தி தாதி³ஸானி டா²னானி யோ கி²ட்³டா³தி³பஸுதோ காயங் அனபகஸ்ஸ ஏகதோபா⁴ரியங் அகத்வாவ வாயுபத்த²ம்ப⁴கங் அக்³கா³ஹாபெத்வா சித்தம்பி அனபகஸ்ஸ ‘‘எத்த² பதிதோ ஹத்த²பாத³ப⁴ஞ்ஜனாதீ³னி பாபுணாதீ’’தி அனாதீ³னவத³ஸ்ஸாவிதாய அனுப்³பே³ஜெத்வா ஸம்பியாயமானோ ஓலோகேதி, ஸோ பதித்வா ஹத்த²பாத³ப⁴ஞ்ஜனாதி³அனத்த²ங் பாபுணாதி. யோ பன உத³கத்தி²கோ வா அஞ்ஞேன வா கேனசி கிச்சேன ஓலோகேதுகாமோ காயங் அபகஸ்ஸ ஏகதோ பா⁴ரியங் கத்வா வாயுபத்த²ம்ப⁴கங் கா³ஹாபெத்வா, சித்தம்பி அபகஸ்ஸ ஆதீ³னவத³ஸ்ஸனேன ஸங்வேஜெத்வா ஓலோகேதி, ஸோ ந பததி, யதா²ருசிங் ஓலோகெத்வா ஸுகீ² யேனகாமங் பக்கமதி.

    Jarudapānanti jiṇṇakūpaṃ. Pabbatavisamanti pabbate visamaṃ papātaṭṭhānaṃ. Nadīvidugganti nadiyā viduggaṃ chinnataṭaṭṭhānaṃ. Apakasseva kāyanti tādisāni ṭhānāni yo khiḍḍādipasuto kāyaṃ anapakassa ekatobhāriyaṃ akatvāva vāyupatthambhakaṃ aggāhāpetvā cittampi anapakassa ‘‘ettha patito hatthapādabhañjanādīni pāpuṇātī’’ti anādīnavadassāvitāya anubbejetvā sampiyāyamāno oloketi, so patitvā hatthapādabhañjanādianatthaṃ pāpuṇāti. Yo pana udakatthiko vā aññena vā kenaci kiccena oloketukāmo kāyaṃ apakassa ekato bhāriyaṃ katvā vāyupatthambhakaṃ gāhāpetvā, cittampi apakassa ādīnavadassanena saṃvejetvā oloketi, so na patati, yathāruciṃ oloketvā sukhī yenakāmaṃ pakkamati.

    ஏவமேவ கோ²தி எத்த² இத³ங் ஓபம்மஸங்ஸந்த³னங் – ஜருத³பானாத³யோ விய ஹி சத்தாரி குலானி, ஓலோகனபுரிஸோ விய பி⁴க்கு². யதா² அனபகட்ட²காயசித்தோ தானி ஓலோகெந்தோ புரிஸோ தத்த² பததி, ஏவங் அரக்கி²தேஹி காயாதீ³ஹி குலானி உபஸங்கமந்தோ பி⁴க்கு² குலேஸு ப³ஜ்ஜ²தி, ததோ நானப்பகாரங் ஸீலபாத³ப⁴ஞ்ஜனாதி³அனத்த²ங் பாபுணாதி. யதா² பன அபகட்ட²காயசித்தோ புரிஸோ தத்த² ந பததி, ஏவங் ரக்கி²தேனேவ காயேன ரக்கி²தேஹி சித்தேஹி ரக்கி²தாய வாசாய ஸுப்பட்டி²தாய ஸதியா அபகட்ட²காயசித்தோ ஹுத்வா குலானி உபஸங்கமந்தோ பி⁴க்கு² குலேஸு ந ப³ஜ்ஜ²தி. அத²ஸ்ஸ யதா² தத்த² அபதிதஸ்ஸ புரிஸஸ்ஸ, ந பாதா³ ப⁴ஞ்ஜந்தி, ஏவங் ஸீலபாதோ³ ந பி⁴ஜ்ஜதி. யதா² ஹத்தா² ந ப⁴ஞ்ஜந்தி, ஏவங் ஸத்³தா⁴ஹத்தோ² ந பி⁴ஜ்ஜதி. யதா² குச்சி² ந பி⁴ஜ்ஜதி, ஏவங் ஸமாதி⁴குச்சி² ந பி⁴ஜ்ஜதி. யதா² ஸீஸங் ந பி⁴ஜ்ஜதி, ஏவங் ஞாணஸீஸங் ந பி⁴ஜ்ஜதி, யதா² ச தங் கா²ணுகண்டகாத³யோ ந விஜ்ஜ²ந்தி, ஏவமிமங் ராக³கண்டகாத³யோ ந விஜ்ஜ²ந்தி. யதா² ஸோ நிருபத்³த³வோ யதா²ருசி ஓலோகெத்வா ஸுகீ² யேனகாமங் பக்கமதி, ஏவங் பி⁴க்கு² குலானி நிஸ்ஸாய சீவராத³யோ பச்சயே படிஸேவந்தோ கம்மட்டா²னங் வட்³டெ⁴த்வா ஸங்கா²ரே ஸம்மஸந்தோ அரஹத்தங் பத்வா லோகுத்தரஸுகே²ன ஸுகி²தோ யேனகாமங் அக³தபுப்³ப³ங் நிப்³பா³னதி³ஸங் க³ச்ச²தி.

    Evamevakhoti ettha idaṃ opammasaṃsandanaṃ – jarudapānādayo viya hi cattāri kulāni, olokanapuriso viya bhikkhu. Yathā anapakaṭṭhakāyacitto tāni olokento puriso tattha patati, evaṃ arakkhitehi kāyādīhi kulāni upasaṅkamanto bhikkhu kulesu bajjhati, tato nānappakāraṃ sīlapādabhañjanādianatthaṃ pāpuṇāti. Yathā pana apakaṭṭhakāyacitto puriso tattha na patati, evaṃ rakkhiteneva kāyena rakkhitehi cittehi rakkhitāya vācāya suppaṭṭhitāya satiyā apakaṭṭhakāyacitto hutvā kulāni upasaṅkamanto bhikkhu kulesu na bajjhati. Athassa yathā tattha apatitassa purisassa, na pādā bhañjanti, evaṃ sīlapādo na bhijjati. Yathā hatthā na bhañjanti, evaṃ saddhāhattho na bhijjati. Yathā kucchi na bhijjati, evaṃ samādhikucchi na bhijjati. Yathā sīsaṃ na bhijjati, evaṃ ñāṇasīsaṃ na bhijjati, yathā ca taṃ khāṇukaṇṭakādayo na vijjhanti, evamimaṃ rāgakaṇṭakādayo na vijjhanti. Yathā so nirupaddavo yathāruci oloketvā sukhī yenakāmaṃ pakkamati, evaṃ bhikkhu kulāni nissāya cīvarādayo paccaye paṭisevanto kammaṭṭhānaṃ vaḍḍhetvā saṅkhāre sammasanto arahattaṃ patvā lokuttarasukhena sukhito yenakāmaṃ agatapubbaṃ nibbānadisaṃ gacchati.

    இதா³னி யோ ஹீனாதி⁴முத்திகோ மிச்சா²படிபன்னோ ஏவங் வதெ³ய்ய ‘‘ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴ ‘திவித⁴ங் பாக³ப்³பி⁴யங் பஹாய நிச்சனவகத்தேன சந்தூ³பமா குலானி உபஸங்கமதா²’தி வத³ந்தோ அட்டா²னே ட²பேதி, அஸய்ஹங் பா⁴ரங் ஆரோபேதி, யங் ந ஸக்கா காதுங் தங் காரேதீ’’தி, தஸ்ஸ வாத³பத²ங் பச்சி²ந்தி³த்வா, ‘‘ஸக்கா ஏவங் காதுங், அத்தி² ஏவரூபோ பி⁴க்கூ²’’தி த³ஸ்ஸெந்தோ கஸ்ஸபோ, பி⁴க்க²வேதிஆதி³மாஹ.

    Idāni yo hīnādhimuttiko micchāpaṭipanno evaṃ vadeyya ‘‘sammāsambuddho ‘tividhaṃ pāgabbhiyaṃ pahāya niccanavakattena candūpamā kulāni upasaṅkamathā’ti vadanto aṭṭhāne ṭhapeti, asayhaṃ bhāraṃ āropeti, yaṃ na sakkā kātuṃ taṃ kāretī’’ti, tassa vādapathaṃ pacchinditvā, ‘‘sakkā evaṃ kātuṃ, atthi evarūpo bhikkhū’’ti dassento kassapo, bhikkhavetiādimāha.

    ஆகாஸே பாணிங் சாலேஸீதி நீலே க³க³னந்தரே யமகவிஜ்ஜுதங் சாரயமானோ விய ஹெட்டா²பா⁴க³ங் உபரிபா⁴க³ங் உப⁴தோபஸ்ஸேஸு பாணிங் ஸஞ்சாரேஸி. இத³ஞ்ச பன தேபிடகே பு³த்³த⁴வசனே அஸம்பி⁴ன்னபத³ங் நாம. அத்தமனோதி துட்ட²சித்தோ ஸகமனோ, ந தோ³மனஸ்ஸேன பச்சி²ந்தி³த்வா க³ஹிதமனோ. கஸ்ஸபஸ்ஸ, பி⁴க்க²வேதி இத³ம்பி புரிமனயேனேவ பரவாத³ங் பச்சி²ந்தி³த்வா அத்தி² ஏவரூபோ பி⁴க்கூ²தி த³ஸ்ஸனத்த²ங் வுத்தங்.

    Ākāse pāṇiṃ cālesīti nīle gaganantare yamakavijjutaṃ cārayamāno viya heṭṭhābhāgaṃ uparibhāgaṃ ubhatopassesu pāṇiṃ sañcāresi. Idañca pana tepiṭake buddhavacane asambhinnapadaṃ nāma. Attamanoti tuṭṭhacitto sakamano, na domanassena pacchinditvā gahitamano. Kassapassa, bhikkhaveti idampi purimanayeneva paravādaṃ pacchinditvā atthi evarūpo bhikkhūti dassanatthaṃ vuttaṃ.

    பஸன்னாகாரங் கரெய்யுந்தி சீவராத³யோ பச்சயே த³தெ³ய்யுங். தத²த்தாய படிபஜ்ஜெய்யுந்தி ஸீலஸ்ஸ ஆக³தட்டா²னே ஸீலங் பூரயமானா, ஸமாதி⁴விபஸ்ஸனா மக்³க³ப²லானங் ஆக³தட்டா²னே தானி தானி ஸம்பாத³யமானா ததா²பா⁴வாய படிபஜ்ஜெய்யுங். அனுத³யந்தி ரக்க²ணபா⁴வங். அனுகம்பந்தி முது³சித்ததங். உப⁴யஞ்சேதங் காருஞ்ஞஸ்ஸேவ வேவசனங். கஸ்ஸபோ, பி⁴க்க²வேதி இத³ம்பி புரிமனயேனேவ பரவாத³ங் பச்சி²ந்தி³த்வா அத்தி² ஏவரூபோ பி⁴க்கூ²தி த³ஸ்ஸனத்த²ங் வுத்தங். கஸ்ஸபேன வாதி எத்த² சந்தோ³பமாதி³வஸேன யோஜனங் கத்வா புரிமனயேனேவ அத்தோ² வேதி³தப்³போ³. ததியங்.

    Pasannākāraṃkareyyunti cīvarādayo paccaye dadeyyuṃ. Tathattāya paṭipajjeyyunti sīlassa āgataṭṭhāne sīlaṃ pūrayamānā, samādhivipassanā maggaphalānaṃ āgataṭṭhāne tāni tāni sampādayamānā tathābhāvāya paṭipajjeyyuṃ. Anudayanti rakkhaṇabhāvaṃ. Anukampanti muducittataṃ. Ubhayañcetaṃ kāruññasseva vevacanaṃ. Kassapo, bhikkhaveti idampi purimanayeneva paravādaṃ pacchinditvā atthi evarūpo bhikkhūti dassanatthaṃ vuttaṃ. Kassapena vāti ettha candopamādivasena yojanaṃ katvā purimanayeneva attho veditabbo. Tatiyaṃ.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya / 3. சந்தூ³பமஸுத்தங் • 3. Candūpamasuttaṃ

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 3. சந்தூ³பமஸுத்தவண்ணனா • 3. Candūpamasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact