Știință |
Caracatiţa are un cod genetic extrem de ciudat
Harta codului genetic al caracatiţei, realizată pentru prima dată de cercetători, a dezvăluit o creatură atât de ciudata că ar putea fi un "extraterestru".
Caracatiţa pare a fi cu totul diferită de toate celelalte animale, chiar faţă de alte moluşte, cu cele opt braţe prehensile, creierul său mare şi abilităţi de rezolvare inteligentă a problemelor.
Prima secvenţiere a genomului cefalopodelor prezintă un nivel de complexitate foarte mare, cu 33000 de gene identificate, mai multe decât la om. Oamenii de ştiinţă au descoperit trăsături genetice unice care sunt susceptibile de a fi jucat un rol cheie în evoluţia caracteristicilor sale, cum ar fi sistemul nervos complex şi camuflajul adaptiv.
Analiza a 12 ţesuturi diferite a relevat sute de gene specifice care nu au mai fost găsite la nici un alt animal, multe dintre ele foarte active în structuri, cum ar fi creierul sau pielea.
Cefalopodele, care includ caracatiţa, calmarul, sepia şi Nautilus, sunt o familie de moluşte prădătoare cu o istorie evolutivă care se întinde cu peste 500 milioane de ani în urmă, cu mult timp înainte ca plantele să colonizeze pământul. Ele au fost primele fiinţe inteligente de pe planetă.
Caracatiţele trăiesc în fiecare ocean, la aproape toate adâncimile şi posedă o serie de caracteristici care aduc aminte de literatura SF. Acestea includ tentacule prehensile, ochii foarte mobili, sensibili la lumina polarizată, sisteme de camuflaj sofisticate care modifică culoarea pielii şi modelele, propulsie cu jet, trei inimi şi capacitatea de a regenera membrele retezate.
Deşi genomul este puţin mai mic decât la om, este dotat cu mai multe gene.