Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / படிஸம்பி⁴தா³மக்³க³பாளி • Paṭisambhidāmaggapāḷi

    17. சரியானானத்தஞாணனித்³தே³ஸோ

    17. Cariyānānattañāṇaniddeso

    68. கத²ங் சரியாவவத்தா²னே பஞ்ஞா சரியானானத்தே ஞாணங்? சரியாதி திஸ்ஸோ சரியாயோ – விஞ்ஞாணசரியா, அஞ்ஞாணசரியா, ஞாணசரியா.

    68. Kathaṃ cariyāvavatthāne paññā cariyānānatte ñāṇaṃ? Cariyāti tisso cariyāyo – viññāṇacariyā, aññāṇacariyā, ñāṇacariyā.

    கதமா விஞ்ஞாணசரியா? த³ஸ்ஸனத்தா²ய ஆவஜ்ஜனகிரியாப்³யாகதா விஞ்ஞாணசரியா ரூபேஸு, த³ஸ்ஸனட்டோ² சக்கு²விஞ்ஞாணங் விஞ்ஞாணசரியா ரூபேஸு, தி³ட்ட²த்தா அபி⁴னிரோபனா விபாகமனோதா⁴து 1 விஞ்ஞாணசரியா ரூபேஸு, அபி⁴னிரோபிதத்தா விபாகமனோவிஞ்ஞாணதா⁴து விஞ்ஞாணசரியா ரூபேஸு. ஸவனத்தா²ய ஆவஜ்ஜனகிரியாப்³யாகதா விஞ்ஞாணசரியா ஸத்³தே³ஸு, ஸவனத்தோ² ஸோதவிஞ்ஞாணங் விஞ்ஞாணசரியா ஸத்³தே³ஸு, ஸுதத்தா அபி⁴னிரோபனா விபாகமனோதா⁴து விஞ்ஞாணசரியா ஸத்³தே³ஸு, அபி⁴னிரோபிதத்தா விபாகமனோவிஞ்ஞாணதா⁴து விஞ்ஞாணசரியா ஸத்³தே³ஸு. கா⁴யனத்தா²ய ஆவஜ்ஜனகிரியாப்³யாகதா விஞ்ஞாணசரியா க³ந்தே⁴ஸு, கா⁴யனட்டோ² 2 கா⁴னவிஞ்ஞாணங் விஞ்ஞாணசரியா க³ந்தே⁴ஸு, கா⁴யிதத்தா அபி⁴னிரோபனா விபாகமனோதா⁴து விஞ்ஞாணசரியா க³ந்தே⁴ஸு, அபி⁴னிரோபிதத்தா விபாகமனோவிஞ்ஞாணதா⁴து விஞ்ஞாணசரியா க³ந்தே⁴ஸு. ஸாயனத்தா²ய ஆவஜ்ஜனகிரியாப்³யாகதா விஞ்ஞாணசரியா ரஸேஸு, ஸாயனட்டோ² ஜிவ்ஹாவிஞ்ஞாணங் விஞ்ஞாணசரியா ரஸேஸு, ஸாயிதத்தா அபி⁴னிரோபனா விபாகமனோதா⁴து விஞ்ஞாணசரியா ரஸேஸு, அபி⁴னிரோபிதத்தா விபாகமனோவிஞ்ஞாணதா⁴து விஞ்ஞாணசரியா ரஸேஸு. பு²ஸனத்தா²ய ஆவஜ்ஜனகிரியாப்³யாகதா விஞ்ஞாணசரியா பொ²ட்ட²ப்³பே³ஸு, பு²ஸனட்டோ² காயவிஞ்ஞாணங் விஞ்ஞாணசரியா பொ²ட்ட²ப்³பே³ஸு, பு²ட்ட²த்தா அபி⁴னிரோபனா விபாகமனோதா⁴து விஞ்ஞாணசரியா பொ²ட்ட²ப்³பே³ஸு, அபி⁴னிரோபிதத்தா விபாகமனோவிஞ்ஞாணதா⁴து விஞ்ஞாணசரியா பொ²ட்ட²ப்³பே³ஸு. விஜானநத்தா²ய ஆவஜ்ஜனகிரியாப்³யாகதா விஞ்ஞாணசரியா த⁴ம்மேஸு, விஜானநட்டோ² மனோவிஞ்ஞாணங் விஞ்ஞாணசரியா த⁴ம்மேஸு, விஞ்ஞாதத்தா அபி⁴னிரோபனா விபாகமனோதா⁴து விஞ்ஞாணசரியா த⁴ம்மேஸு, அபி⁴னிரோபிதத்தா விபாகமனோவிஞ்ஞாணதா⁴து விஞ்ஞாணசரியா த⁴ம்மேஸு.

    Katamā viññāṇacariyā? Dassanatthāya āvajjanakiriyābyākatā viññāṇacariyā rūpesu, dassanaṭṭho cakkhuviññāṇaṃ viññāṇacariyā rūpesu, diṭṭhattā abhiniropanā vipākamanodhātu 3 viññāṇacariyā rūpesu, abhiniropitattā vipākamanoviññāṇadhātu viññāṇacariyā rūpesu. Savanatthāya āvajjanakiriyābyākatā viññāṇacariyā saddesu, savanattho sotaviññāṇaṃ viññāṇacariyā saddesu, sutattā abhiniropanā vipākamanodhātu viññāṇacariyā saddesu, abhiniropitattā vipākamanoviññāṇadhātu viññāṇacariyā saddesu. Ghāyanatthāya āvajjanakiriyābyākatā viññāṇacariyā gandhesu, ghāyanaṭṭho 4 ghānaviññāṇaṃ viññāṇacariyā gandhesu, ghāyitattā abhiniropanā vipākamanodhātu viññāṇacariyā gandhesu, abhiniropitattā vipākamanoviññāṇadhātu viññāṇacariyā gandhesu. Sāyanatthāya āvajjanakiriyābyākatā viññāṇacariyā rasesu, sāyanaṭṭho jivhāviññāṇaṃ viññāṇacariyā rasesu, sāyitattā abhiniropanā vipākamanodhātu viññāṇacariyā rasesu, abhiniropitattā vipākamanoviññāṇadhātu viññāṇacariyā rasesu. Phusanatthāya āvajjanakiriyābyākatā viññāṇacariyā phoṭṭhabbesu, phusanaṭṭho kāyaviññāṇaṃ viññāṇacariyā phoṭṭhabbesu, phuṭṭhattā abhiniropanā vipākamanodhātu viññāṇacariyā phoṭṭhabbesu, abhiniropitattā vipākamanoviññāṇadhātu viññāṇacariyā phoṭṭhabbesu. Vijānanatthāya āvajjanakiriyābyākatā viññāṇacariyā dhammesu, vijānanaṭṭho manoviññāṇaṃ viññāṇacariyā dhammesu, viññātattā abhiniropanā vipākamanodhātu viññāṇacariyā dhammesu, abhiniropitattā vipākamanoviññāṇadhātu viññāṇacariyā dhammesu.

    69. விஞ்ஞாணசரியாதி கேனட்டே²ன விஞ்ஞாணசரியா? நீராகா³ சரதீதி – விஞ்ஞாணசரியா. நித்³தோ³ஸா சரதீதி – விஞ்ஞாணசரியா. நிம்மோஹா சரதீதி – விஞ்ஞாணசரியா. நிம்மானா சரதீதி – விஞ்ஞாணசரியா. நித்³தி³ட்டி² சரதீதி – விஞ்ஞாணசரியா நிஉத்³த⁴ச்சா சரதீதி – விஞ்ஞாணசரியா. நிப்³பி³சிகிச்சா² சரதீதி – விஞ்ஞாணசரியா. நானுஸயா சரதீதி – விஞ்ஞாணசரியா. ராக³விப்பயுத்தா சரதீதி – விஞ்ஞாணசரியா. தோ³ஸவிப்பயுத்தா சரதீதி – விஞ்ஞாணசரியா. மோஹவிப்பயுத்தா சரதீதி – விஞ்ஞாணசரியா. மானவிப்பயுத்தா சரதீதி – விஞ்ஞாணசரியா. தி³ட்டி²விப்பயுத்தா சரதீதி – விஞ்ஞாணசரியா. உத்³த⁴ச்சவிப்பயுத்தா சரதீதி – விஞ்ஞாணசரியா. விசிகிச்சா²விப்பயுத்தா சரதீதி – விஞ்ஞாணசரியா. அனுஸயவிப்பயுத்தா சரதீதி – விஞ்ஞாணசரியா. குஸலேஹி கம்மேஹி ஸம்பயுத்தா சரதீதி – விஞ்ஞாணசரியா. அகுஸலேஹி கம்மேஹி விப்பயுத்தா சரதீதி – விஞ்ஞாணசரியா. ஸாவஜ்ஜேஹி கம்மேஹி விப்பயுத்தா சரதீதி – விஞ்ஞாணசரியா. அனவஜ்ஜேஹி கம்மேஹி ஸம்பயுத்தா சரதீதி – விஞ்ஞாணசரியா. கண்ஹேஹி கம்மேஹி விப்பயுத்தா சரதீதி – விஞ்ஞாணசரியா. ஸுக்கேஹி கம்மேஹி ஸம்பயுத்தா சரதீதி – விஞ்ஞாணசரியா. ஸுகு²த்³ரயேஹி கம்மேஹி ஸம்பயுத்தா சரதீதி – விஞ்ஞாணசரியா. து³க்கு²த்³ரயேஹி கம்மேஹி விப்பயுத்தா சரதீதி – விஞ்ஞாணசரியா. ஸுக²விபாகேஹி கம்மேஹி ஸம்பயுத்தா சரதீதி – விஞ்ஞாணசரியா. து³க்க²விபாகேஹி கம்மேஹி விப்பயுத்தா சரதீதி – விஞ்ஞாணசரியா. விஞ்ஞாதே சரதீதி – விஞ்ஞாணசரியா. விஞ்ஞாணஸ்ஸ ஏவரூபா சரியா ஹோதீதி – விஞ்ஞாணசரியா. பகதிபரிஸுத்³த⁴மித³ங் சித்தங் நிக்கிலேஸட்டே²னாதி – விஞ்ஞாணசரியா. அயங் விஞ்ஞாணசரியா.

    69.Viññāṇacariyāti kenaṭṭhena viññāṇacariyā? Nīrāgā caratīti – viññāṇacariyā. Niddosā caratīti – viññāṇacariyā. Nimmohā caratīti – viññāṇacariyā. Nimmānā caratīti – viññāṇacariyā. Niddiṭṭhi caratīti – viññāṇacariyā niuddhaccā caratīti – viññāṇacariyā. Nibbicikicchā caratīti – viññāṇacariyā. Nānusayā caratīti – viññāṇacariyā. Rāgavippayuttā caratīti – viññāṇacariyā. Dosavippayuttā caratīti – viññāṇacariyā. Mohavippayuttā caratīti – viññāṇacariyā. Mānavippayuttā caratīti – viññāṇacariyā. Diṭṭhivippayuttā caratīti – viññāṇacariyā. Uddhaccavippayuttā caratīti – viññāṇacariyā. Vicikicchāvippayuttā caratīti – viññāṇacariyā. Anusayavippayuttā caratīti – viññāṇacariyā. Kusalehi kammehi sampayuttā caratīti – viññāṇacariyā. Akusalehi kammehi vippayuttā caratīti – viññāṇacariyā. Sāvajjehi kammehi vippayuttā caratīti – viññāṇacariyā. Anavajjehi kammehi sampayuttā caratīti – viññāṇacariyā. Kaṇhehi kammehi vippayuttā caratīti – viññāṇacariyā. Sukkehi kammehi sampayuttā caratīti – viññāṇacariyā. Sukhudrayehi kammehi sampayuttā caratīti – viññāṇacariyā. Dukkhudrayehi kammehi vippayuttā caratīti – viññāṇacariyā. Sukhavipākehi kammehi sampayuttā caratīti – viññāṇacariyā. Dukkhavipākehi kammehi vippayuttā caratīti – viññāṇacariyā. Viññāte caratīti – viññāṇacariyā. Viññāṇassa evarūpā cariyā hotīti – viññāṇacariyā. Pakatiparisuddhamidaṃ cittaṃ nikkilesaṭṭhenāti – viññāṇacariyā. Ayaṃ viññāṇacariyā.

    கதமா அஞ்ஞாணசரியா? மனாபியேஸு ரூபேஸு ராக³ஸ்ஸ ஜவனத்தா²ய ஆவஜ்ஜனகிரியாப்³யாகதா விஞ்ஞாணசரியா; ராக³ஸ்ஸ ஜவனா அஞ்ஞாணசரியா. அமனாபியேஸு ரூபேஸு தோ³ஸஸ்ஸ ஜவனத்தா²ய ஆவஜ்ஜனகிரியாப்³யாகதா விஞ்ஞாணசரியா; தோ³ஸஸ்ஸ ஜவனா அஞ்ஞாணசரியா. தது³ப⁴யேன அஸமபெக்க²னஸ்மிங் வத்து²ஸ்மிங் மோஹஸ்ஸ ஜவனத்தா²ய ஆவஜ்ஜனகிரியாப்³யாகதா விஞ்ஞாணசரியா; மோஹஸ்ஸ ஜவனா அஞ்ஞாணசரியா. வினிப³ந்த⁴ஸ்ஸ மானஸ்ஸ ஜவனத்தா²ய ஆவஜ்ஜனகிரியாப்³யாகதா விஞ்ஞாணசரியா; மானஸ்ஸ ஜவனா அஞ்ஞாணசரியா. பராமட்டா²ய தி³ட்டி²யா ஜவனத்தா²ய ஆவஜ்ஜனகிரியாப்³யாகதா விஞ்ஞாணசரியா; தி³ட்டி²யா ஜவனா அஞ்ஞாணசரியா. விக்கே²பக³தஸ்ஸ உத்³த⁴ச்சஸ்ஸ ஜவனத்தா²ய ஆவஜ்ஜனகிரியாப்³யாகதா விஞ்ஞாணசரியா; உத்³த⁴ச்சஸ்ஸ ஜவனா அஞ்ஞாணசரியா. அனிட்ட²ங்க³தாய விசிகிச்சா²ய ஜவனத்தா²ய ஆவஜ்ஜனகிரியாப்³யாகதா விஞ்ஞாணசரியா; விசிகிச்சா²ய ஜவனா அஞ்ஞாணசரியா. தா²மக³தஸ்ஸ அனுஸயஸ்ஸ ஜவனத்தா²ய ஆவஜ்ஜனகிரியாப்³யாகதா விஞ்ஞாணசரியா ; அனுஸயஸ்ஸ ஜவனா அஞ்ஞாணசரியா.

    Katamā aññāṇacariyā? Manāpiyesu rūpesu rāgassa javanatthāya āvajjanakiriyābyākatā viññāṇacariyā; rāgassa javanā aññāṇacariyā. Amanāpiyesu rūpesu dosassa javanatthāya āvajjanakiriyābyākatā viññāṇacariyā; dosassa javanā aññāṇacariyā. Tadubhayena asamapekkhanasmiṃ vatthusmiṃ mohassa javanatthāya āvajjanakiriyābyākatā viññāṇacariyā; mohassa javanā aññāṇacariyā. Vinibandhassa mānassa javanatthāya āvajjanakiriyābyākatā viññāṇacariyā; mānassa javanā aññāṇacariyā. Parāmaṭṭhāya diṭṭhiyā javanatthāya āvajjanakiriyābyākatā viññāṇacariyā; diṭṭhiyā javanā aññāṇacariyā. Vikkhepagatassa uddhaccassa javanatthāya āvajjanakiriyābyākatā viññāṇacariyā; uddhaccassa javanā aññāṇacariyā. Aniṭṭhaṅgatāya vicikicchāya javanatthāya āvajjanakiriyābyākatā viññāṇacariyā; vicikicchāya javanā aññāṇacariyā. Thāmagatassa anusayassa javanatthāya āvajjanakiriyābyākatā viññāṇacariyā ; anusayassa javanā aññāṇacariyā.

    மனாபியேஸு ஸத்³தே³ஸு…பே॰… மனாபியேஸு க³ந்தே⁴ஸு…பே॰… மனாபியேஸு ரஸேஸு…பே॰… மனாபியேஸு பொ²ட்ட²ப்³பே³ஸு…பே॰… மனாபியேஸு த⁴ம்மேஸு ராக³ஸ்ஸ ஜவனத்தா²ய ஆவஜ்ஜனகிரியாப்³யாகதா விஞ்ஞாணசரியா; ராக³ஸ்ஸ ஜவனா அஞ்ஞாணசரியா. அமனாபியேஸு த⁴ம்மேஸு தோ³ஸஸ்ஸ ஜவனத்தா²ய ஆவஜ்ஜனகிரியாப்³யாகதா விஞ்ஞாணசரியா; தோ³ஸஸ்ஸ ஜவனா அஞ்ஞாணசரியா. தது³ப⁴யேன அஸமபெக்க²னஸ்மிங் வத்து²ஸ்மிங் மோஹஸ்ஸ ஜவனத்தா²ய ஆவஜ்ஜனகிரியாப்³யாகதா விஞ்ஞாணசரியா; மோஹஸ்ஸ ஜவனா அஞ்ஞாணசரியா. வினிப³ந்த⁴ஸ்ஸ மானஸ்ஸ ஜவனத்தா²ய ஆவஜ்ஜனகிரியாப்³யாகதா விஞ்ஞாணசரியா; மானஸ்ஸ ஜவனா அஞ்ஞாணசரியா. பராமட்டா²ய தி³ட்டி²யா ஜவனத்தா²ய ஆவஜ்ஜனகிரியாப்³யாகதா விஞ்ஞாணசரியா; தி³ட்டி²யா ஜவனா அஞ்ஞாணசரியா. விக்கே²பக³தஸ்ஸ உத்³த⁴ச்சஸ்ஸ ஜவனத்தா²ய ஆவஜ்ஜனகிரியாப்³யாகதா விஞ்ஞாணசரியா; உத்³த⁴ச்சஸ்ஸ ஜவனா அஞ்ஞாணசரியா; அனிட்ட²ங்க³தாய விசிகிச்சா²ய ஜவனத்தா²ய ஆவஜ்ஜனகிரியாப்³யாகதா விஞ்ஞாணசரியா; விசிகிச்சா²ய ஜவனா அஞ்ஞாணசரியா. தா²மக³தஸ்ஸ அனுஸயஸ்ஸ ஜவனத்தா²ய ஆவஜ்ஜனகிரியாப்³யாகதா விஞ்ஞாணசரியா; அனுஸயஸ்ஸ ஜவனா அஞ்ஞாணசரியா.

    Manāpiyesu saddesu…pe… manāpiyesu gandhesu…pe… manāpiyesu rasesu…pe… manāpiyesu phoṭṭhabbesu…pe… manāpiyesu dhammesu rāgassa javanatthāya āvajjanakiriyābyākatā viññāṇacariyā; rāgassa javanā aññāṇacariyā. Amanāpiyesu dhammesu dosassa javanatthāya āvajjanakiriyābyākatā viññāṇacariyā; dosassa javanā aññāṇacariyā. Tadubhayena asamapekkhanasmiṃ vatthusmiṃ mohassa javanatthāya āvajjanakiriyābyākatā viññāṇacariyā; mohassa javanā aññāṇacariyā. Vinibandhassa mānassa javanatthāya āvajjanakiriyābyākatā viññāṇacariyā; mānassa javanā aññāṇacariyā. Parāmaṭṭhāya diṭṭhiyā javanatthāya āvajjanakiriyābyākatā viññāṇacariyā; diṭṭhiyā javanā aññāṇacariyā. Vikkhepagatassa uddhaccassa javanatthāya āvajjanakiriyābyākatā viññāṇacariyā; uddhaccassa javanā aññāṇacariyā; aniṭṭhaṅgatāya vicikicchāya javanatthāya āvajjanakiriyābyākatā viññāṇacariyā; vicikicchāya javanā aññāṇacariyā. Thāmagatassa anusayassa javanatthāya āvajjanakiriyābyākatā viññāṇacariyā; anusayassa javanā aññāṇacariyā.

    70. அஞ்ஞாணசரியாதி கேனட்டே²ன அஞ்ஞாணசரியா? ஸராகா³ சரதீதி – அஞ்ஞாணசரியா. ஸதோ³ஸா சரதீதி – அஞ்ஞாணசரியா. ஸமோஹா சரதீதி – அஞ்ஞாணசரியா. ஸமானா சரதீதி – அஞ்ஞாணசரியா. ஸதி³ட்டி² சரதீதி – அஞ்ஞாணசரியா. ஸஉத்³த⁴ச்சா சரதீதி – அஞ்ஞாணசரியா. ஸவிசிகிச்சா² சரதீதி – அஞ்ஞாணசரியா. ஸானுஸயா சரதீதி – அஞ்ஞாணசரியா . ராக³ஸம்பயுத்தா சரதீதி – அஞ்ஞாணசரியா. தோ³ஸஸம்பயுத்தா சரதீதி – அஞ்ஞாணசரியா. மோஹஸம்பயுத்தா சரதீதி – அஞ்ஞாணசரியா. மானஸம்பயுத்தா சரதீதி – அஞ்ஞாணசரியா . தி³ட்டி²ஸம்பயுத்தா சரதீதி – அஞ்ஞாணசரியா. உத்³த⁴ச்சஸம்பயுத்தா சரதீதி – அஞ்ஞாணசரியா. விசிகிச்சா²ஸம்பயுத்தா சரதீதி – அஞ்ஞாணசரியா. அனுஸயஸம்பயுத்தா சரதீதி – அஞ்ஞாணசரியா. குஸலேஹி கம்மேஹி விப்பயுத்தா சரதீதி – அஞ்ஞாணசரியா. அகுஸலேஹி கம்மேஹி ஸம்பயுத்தா சரதீதி – அஞ்ஞாணசரியா. ஸாவஜ்ஜேஹி கம்மேஹி ஸம்பயுத்தா சரதீதி – அஞ்ஞாணசரியா. அனவஜ்ஜேஹி கம்மேஹி விப்பயுத்தா சரதீதி – அஞ்ஞாணசரியா . கண்ஹேஹி கம்மேஹி ஸம்பயுத்தா சரதீதி – அஞ்ஞாணசரியா. ஸுக்கேஹி கம்மேஹி விப்பயுத்தா சரதீதி – அஞ்ஞாணசரியா. ஸுகு²த்³ரயேஹி கம்மேஹி விப்பயுத்தா சரதீதி – அஞ்ஞாணசரியா. து³க்கு²த்³ரயேஹி கம்மேஹி ஸம்பயுத்தா சரதீதி – அஞ்ஞாணசரியா. ஸுக²விபாகேஹி கம்மேஹி விப்பயுத்தா சரதீதி – அஞ்ஞாணசரியா. து³க்க²விபாகேஹி கம்மேஹி ஸம்பயுத்தா சரதீதி – அஞ்ஞாணசரியா. அஞ்ஞாதே சரதீதி – அஞ்ஞாணசரியா. அஞ்ஞாணஸ்ஸ ஏவரூபா சரியா ஹோதீதி – அஞ்ஞாணசரியா. அயங் அஞ்ஞாணசரியா.

    70.Aññāṇacariyāti kenaṭṭhena aññāṇacariyā? Sarāgā caratīti – aññāṇacariyā. Sadosā caratīti – aññāṇacariyā. Samohā caratīti – aññāṇacariyā. Samānā caratīti – aññāṇacariyā. Sadiṭṭhi caratīti – aññāṇacariyā. Sauddhaccā caratīti – aññāṇacariyā. Savicikicchā caratīti – aññāṇacariyā. Sānusayā caratīti – aññāṇacariyā . Rāgasampayuttā caratīti – aññāṇacariyā. Dosasampayuttā caratīti – aññāṇacariyā. Mohasampayuttā caratīti – aññāṇacariyā. Mānasampayuttā caratīti – aññāṇacariyā . Diṭṭhisampayuttā caratīti – aññāṇacariyā. Uddhaccasampayuttā caratīti – aññāṇacariyā. Vicikicchāsampayuttā caratīti – aññāṇacariyā. Anusayasampayuttā caratīti – aññāṇacariyā. Kusalehi kammehi vippayuttā caratīti – aññāṇacariyā. Akusalehi kammehi sampayuttā caratīti – aññāṇacariyā. Sāvajjehi kammehi sampayuttā caratīti – aññāṇacariyā. Anavajjehi kammehi vippayuttā caratīti – aññāṇacariyā . Kaṇhehi kammehi sampayuttā caratīti – aññāṇacariyā. Sukkehi kammehi vippayuttā caratīti – aññāṇacariyā. Sukhudrayehi kammehi vippayuttā caratīti – aññāṇacariyā. Dukkhudrayehi kammehi sampayuttā caratīti – aññāṇacariyā. Sukhavipākehi kammehi vippayuttā caratīti – aññāṇacariyā. Dukkhavipākehi kammehi sampayuttā caratīti – aññāṇacariyā. Aññāte caratīti – aññāṇacariyā. Aññāṇassa evarūpā cariyā hotīti – aññāṇacariyā. Ayaṃ aññāṇacariyā.

    71. கதமா ஞாணசரியா? அனிச்சானுபஸ்ஸனத்தா²ய ஆவஜ்ஜனகிரியாப்³யாகதா விஞ்ஞாணசரியா; அனிச்சானுபஸ்ஸனா ஞாணசரியா. து³க்கா²னுபஸ்ஸனத்தா²ய ஆவஜ்ஜனகிரியாப்³யாகதா விஞ்ஞாணசரியா; து³க்கா²னுபஸ்ஸனா ஞாணசரியா. அனத்தானுபஸ்ஸனத்தா²ய ஆவஜ்ஜனகிரியாப்³யாகதா விஞ்ஞாணசரியா; அனத்தானுபஸ்ஸனா ஞாணசரியா. நிப்³பி³தா³னுபஸ்ஸனத்தா²ய…பே॰… விராகா³னுபஸ்ஸனத்தா²ய… நிரோதா⁴னுபஸ்ஸனத்தா²ய… படினிஸ்ஸக்³கா³னுபஸ்ஸனத்தா²ய… க²யானுபஸ்ஸனத்தா²ய… வயானுபஸ்ஸனத்தா²ய… விபரிணாமானுபஸ்ஸனத்தா²ய… அனிமித்தானுபஸ்ஸனத்தா²ய… அப்பணிஹிதானுபஸ்ஸனத்தா²ய… ஸுஞ்ஞதானுபஸ்ஸனத்தா²ய… அதி⁴பஞ்ஞாத⁴ம்மானுபஸ்ஸனத்தா²ய… யதா²பூ⁴தஞாணத³ஸ்ஸனத்தா²ய… ஆதீ³னவானுபஸ்ஸனத்தா²ய… படிஸங்கா²னுபஸ்ஸனத்தா²ய ஆவஜ்ஜனகிரியாப்³யாகதா விஞ்ஞாணசரியா; படிஸங்கா²னுபஸ்ஸனா ஞாணசரியா. விவட்டனானுபஸ்ஸனா ஞாணசரியா. ஸோதாபத்திமக்³கோ³ ஞாணசரியா. ஸோதாபத்திப²லஸமாபத்தி ஞாணசரியா. ஸகதா³கா³மிமக்³கோ³ ஞாணசரியா. ஸகதா³கா³மிப²லஸமாபத்தி ஞாணசரியா. அனாகா³மிமக்³கோ³ ஞாணசரியா. அனாகா³மிப²லஸமாபத்தி ஞாணசரியா. அரஹத்தமக்³கோ³ ஞாணசரியா. அரஹத்தப²லஸமாபத்தி ஞாணசரியா.

    71. Katamā ñāṇacariyā? Aniccānupassanatthāya āvajjanakiriyābyākatā viññāṇacariyā; aniccānupassanā ñāṇacariyā. Dukkhānupassanatthāya āvajjanakiriyābyākatā viññāṇacariyā; dukkhānupassanā ñāṇacariyā. Anattānupassanatthāya āvajjanakiriyābyākatā viññāṇacariyā; anattānupassanā ñāṇacariyā. Nibbidānupassanatthāya…pe… virāgānupassanatthāya… nirodhānupassanatthāya… paṭinissaggānupassanatthāya… khayānupassanatthāya… vayānupassanatthāya… vipariṇāmānupassanatthāya… animittānupassanatthāya… appaṇihitānupassanatthāya… suññatānupassanatthāya… adhipaññādhammānupassanatthāya… yathābhūtañāṇadassanatthāya… ādīnavānupassanatthāya… paṭisaṅkhānupassanatthāya āvajjanakiriyābyākatā viññāṇacariyā; paṭisaṅkhānupassanā ñāṇacariyā. Vivaṭṭanānupassanā ñāṇacariyā. Sotāpattimaggo ñāṇacariyā. Sotāpattiphalasamāpatti ñāṇacariyā. Sakadāgāmimaggo ñāṇacariyā. Sakadāgāmiphalasamāpatti ñāṇacariyā. Anāgāmimaggo ñāṇacariyā. Anāgāmiphalasamāpatti ñāṇacariyā. Arahattamaggo ñāṇacariyā. Arahattaphalasamāpatti ñāṇacariyā.

    ஞாணசரியாதி கேனட்டே²ன ஞாணசரியா? நீராகா³ சரதீதி – ஞாணசரியா. நித்³தோ³ஸா சரதீதி – ஞாணசரியா…பே॰… நானுஸயா சரதீதி – ஞாணசரியா. ராக³விப்பயுத்தா சரதீதி – ஞாணசரியா. தோ³ஸவிப்பயுத்தா சரதீதி – ஞாணசரியா. மோஹவிப்பயுத்தா சரதீதி – ஞாணசரியா. மானவிப்பயுத்தா…பே॰… தி³ட்டி²விப்பயுத்தா… உத்³த⁴ச்சவிப்பயுத்தா… விசிகிச்சா²விப்பயுத்தா… அனுஸயவிப்பயுத்தா… குஸலேஹி கம்மேஹி ஸம்பயுத்தா… அகுஸலேஹி கம்மேஹி விப்பயுத்தா… ஸாவஜ்ஜேஹி கம்மேஹி விப்பயுத்தா… அனவஜ்ஜேஹி கம்மேஹி ஸம்பயுத்தா… கண்ஹேஹி கம்மேஹி விப்பயுத்தா… ஸுக்கேஹி கம்மேஹி ஸம்பயுத்தா… ஸுகு²த்³ரயேஹி கம்மேஹி ஸம்பயுத்தா… து³க்கு²த்³ரயேஹி கம்மேஹி விப்பயுத்தா… ஸுக²விபாகேஹி கம்மேஹி ஸம்பயுத்தா சரதீதி – ஞாணசரியா. து³க்க²விபாகேஹி கம்மேஹி விப்பயுத்தா சரதீதி – ஞாணசரியா. ஞாதே சரதீதி – ஞாணசரியா . ஞாணஸ்ஸ ஏவரூபா சரியா ஹோதீதி – ஞாணசரியா. அயங் ஞாணசரியா. அஞ்ஞா விஞ்ஞாணசரியா, அஞ்ஞா அஞ்ஞாணசரியா, அஞ்ஞா ஞாணசரியாதி. தங் ஞாதட்டே²ன ஞாணங், பஜானநட்டே²ன பஞ்ஞா. தேன வுச்சதி – ‘‘சரியாவவத்தா²னே பஞ்ஞா சரியானானத்தே ஞாணங்’’.

    Ñāṇacariyāti kenaṭṭhena ñāṇacariyā? Nīrāgā caratīti – ñāṇacariyā. Niddosā caratīti – ñāṇacariyā…pe… nānusayā caratīti – ñāṇacariyā. Rāgavippayuttā caratīti – ñāṇacariyā. Dosavippayuttā caratīti – ñāṇacariyā. Mohavippayuttā caratīti – ñāṇacariyā. Mānavippayuttā…pe… diṭṭhivippayuttā… uddhaccavippayuttā… vicikicchāvippayuttā… anusayavippayuttā… kusalehi kammehi sampayuttā… akusalehi kammehi vippayuttā… sāvajjehi kammehi vippayuttā… anavajjehi kammehi sampayuttā… kaṇhehi kammehi vippayuttā… sukkehi kammehi sampayuttā… sukhudrayehi kammehi sampayuttā… dukkhudrayehi kammehi vippayuttā… sukhavipākehi kammehi sampayuttā caratīti – ñāṇacariyā. Dukkhavipākehi kammehi vippayuttā caratīti – ñāṇacariyā. Ñāte caratīti – ñāṇacariyā . Ñāṇassa evarūpā cariyā hotīti – ñāṇacariyā. Ayaṃ ñāṇacariyā. Aññā viññāṇacariyā, aññā aññāṇacariyā, aññā ñāṇacariyāti. Taṃ ñātaṭṭhena ñāṇaṃ, pajānanaṭṭhena paññā. Tena vuccati – ‘‘cariyāvavatthāne paññā cariyānānatte ñāṇaṃ’’.

    சரியானானத்தஞாணனித்³தே³ஸோ ஸத்தரஸமோ.

    Cariyānānattañāṇaniddeso sattarasamo.







    Footnotes:
    1. அபி⁴னிரோபனவிபாகமனோதா⁴து (ஸ்யா॰)
    2. கா⁴யனத்தோ² (ஸ்யா॰ க॰)
    3. abhiniropanavipākamanodhātu (syā.)
    4. ghāyanattho (syā. ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / படிஸம்பி⁴தா³மக்³க³-அட்ட²கதா² • Paṭisambhidāmagga-aṭṭhakathā / 17. சரியானானத்தஞாணனித்³தே³ஸவண்ணனா • 17. Cariyānānattañāṇaniddesavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact