Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) |
9. சரியஸுத்தவண்ணனா
9. Cariyasuttavaṇṇanā
9. நவமே லோகங் பாலெந்தீதி லோகங் ஸந்தா⁴ரெந்தி ட²பெந்தி ரக்க²ந்தி. நயித⁴ பஞ்ஞாயேத² மாதாதி இமஸ்மிங் லோகே ஜனிகா மாதா ‘‘அயங் மே மாதா’’தி க³ருசித்தீகாரவஸேன ந பஞ்ஞாயேத². ஸேஸபதே³ஸுபி ஏஸேவ நயோ. ஸம்பே⁴த³ந்தி ஸங்கரங் மரியாத³பே⁴த³ங் வா. யதா² அஜேளகாதிஆதீ³ஸு ஏதே ஹி ஸத்தா ‘‘அயங் மே மாதா’’தி வா ‘‘மாதுச்சா²’’தி வா க³ருசித்தீகாரவஸேன ந ஜானந்தி. யங் வத்து²ங் நிஸ்ஸாய உப்பன்னா, தத்தே²வ விப்படிபஜ்ஜந்தி. தஸ்மா உபமங் ஆஹரந்தோ ‘‘யதா² அஜேளகா’’திஆதி³மாஹ. நவமங்.
9. Navame lokaṃ pālentīti lokaṃ sandhārenti ṭhapenti rakkhanti. Nayidha paññāyetha mātāti imasmiṃ loke janikā mātā ‘‘ayaṃ me mātā’’ti garucittīkāravasena na paññāyetha. Sesapadesupi eseva nayo. Sambhedanti saṅkaraṃ mariyādabhedaṃ vā. Yathā ajeḷakātiādīsu ete hi sattā ‘‘ayaṃ me mātā’’ti vā ‘‘mātucchā’’ti vā garucittīkāravasena na jānanti. Yaṃ vatthuṃ nissāya uppannā, tattheva vippaṭipajjanti. Tasmā upamaṃ āharanto ‘‘yathā ajeḷakā’’tiādimāha. Navamaṃ.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya / 9. சரியஸுத்தங் • 9. Cariyasuttaṃ
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 9. சரியஸுத்தவண்ணனா • 9. Cariyasuttavaṇṇanā