Spațiu |
Cat de adâncă este marea de pe Titan?
Ligeia Mare este o mare gigantică, a doua după Kraken Mare, situată pe Titan, una dintre cele mai mari luni ale lui Saturn. Despre ea se ştiu puţine lucruri, dar de curând a fost stabilită adâncimea la maxim 160 metri.
Cercetătorii de la Department of Information Engineering, Electronics and Telecommunications (DIET) al Sapienza University din Roma au calculat adâncimea exactă a mării Ligeia.
Ei au folosit datele radar retransmise înapoi la Pământ de sonda spaţială Cassini pentru a descifra conţinutul ecourilor de la fundul mării. Algoritmul uzual identifică doar ecourile de suprafaţă, de aceea echipa a elaborat un algoritm nou, sofisticat, care le-a permis să obţină batimetria mării, prin separarea semnalelor de ecou de suprafaţă de cele reflectate de pe fundul mării.
Cea mai mare adâncime găsită este de aproximativ 160 metri. Există pe fund o pantă care este mai blândă spre malul de nord, în concordanţă cu morfologia ţărmului detectată prin imagini.
Împreună cu imaginile, datele batimetrice au permis cercetătorilor să estimeze cantitatea de lichid conţinută de mările de pe Titan şi mai ales de Ligeia.
Echipa a confirmat faptul că mările sunt compuse din hidrocarburi lichide, în special etan şi metan. Lichidul este remarcabil de transparent, compoziţia de metan-etan este aproape pură, particulele în suspensie fiind 0,1% din volumul de lichid.
GH. MĂNOIU | 3 IULIE 2014