Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi

    65. சத்தாரி அகரணீயானி

    65. Cattāri akaraṇīyāni

    129. தேன கோ² பன ஸமயேன பி⁴க்கூ² அஞ்ஞதரங் பி⁴க்கு²ங் உபஸம்பாதெ³த்வா ஏககங் ஓஹாய பக்கமிங்ஸு. ஸோ பச்சா² ஏககோவ ஆக³ச்ச²ந்தோ அந்தராமக்³கே³ புராணது³தியிகாய ஸமாக³ஞ்சி². ஸா ஏவமாஹ – ‘‘கிங்தா³னி பப்³ப³ஜிதோஸீ’’தி? ‘‘ஆம, பப்³ப³ஜிதொம்ஹீ’’தி. ‘‘து³ல்லபோ⁴ கோ² பப்³ப³ஜிதானங் மேது²னோ த⁴ம்மோ; ஏஹி, மேது²னங் த⁴ம்மங் படிஸேவா’’தி. ஸோ தஸ்ஸா மேது²னங் த⁴ம்மங் படிஸேவித்வா சிரேன அக³மாஸி. பி⁴க்கூ² ஏவமாஹங்ஸு – ‘‘கிஸ்ஸ த்வங், ஆவுஸோ, ஏவங் சிரங் அகாஸீ’’தி? அத² கோ² ஸோ பி⁴க்கு² பி⁴க்கூ²னங் ஏதமத்த²ங் ஆரோசேஸி. பி⁴க்கூ² ப⁴க³வதோ ஏதமத்த²ங் ஆரோசேஸுங் . அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, உபஸம்பாதெ³த்வா து³தியங் தா³துங், சத்தாரி ச அகரணீயானி ஆசிக்கி²துங் –

    129. Tena kho pana samayena bhikkhū aññataraṃ bhikkhuṃ upasampādetvā ekakaṃ ohāya pakkamiṃsu. So pacchā ekakova āgacchanto antarāmagge purāṇadutiyikāya samāgañchi. Sā evamāha – ‘‘kiṃdāni pabbajitosī’’ti? ‘‘Āma, pabbajitomhī’’ti. ‘‘Dullabho kho pabbajitānaṃ methuno dhammo; ehi, methunaṃ dhammaṃ paṭisevā’’ti. So tassā methunaṃ dhammaṃ paṭisevitvā cirena agamāsi. Bhikkhū evamāhaṃsu – ‘‘kissa tvaṃ, āvuso, evaṃ ciraṃ akāsī’’ti? Atha kho so bhikkhu bhikkhūnaṃ etamatthaṃ ārocesi. Bhikkhū bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ . Anujānāmi, bhikkhave, upasampādetvā dutiyaṃ dātuṃ, cattāri ca akaraṇīyāni ācikkhituṃ –

    ‘‘உபஸம்பன்னேன பி⁴க்கு²னா மேது²னோ த⁴ம்மோ ந படிஸேவிதப்³போ³, அந்தமஸோ திரச்சா²னக³தாயபி. யோ பி⁴க்கு² மேது²னங் த⁴ம்மங் படிஸேவதி, அஸ்ஸமணோ ஹோதி அஸக்யபுத்தியோ. ஸெய்யதா²பி நாம புரிஸோ ஸீஸச்சி²ன்னோ அப⁴ப்³போ³ தேன ஸரீரப³ந்த⁴னேன ஜீவிதுங், ஏவமேவ பி⁴க்கு² மேது²னங் த⁴ம்மங் படிஸேவித்வா அஸ்ஸமணோ ஹோதி அஸக்யபுத்தியோ. தங் தே யாவஜீவங் அகரணீயங்.

    ‘‘Upasampannena bhikkhunā methuno dhammo na paṭisevitabbo, antamaso tiracchānagatāyapi. Yo bhikkhu methunaṃ dhammaṃ paṭisevati, assamaṇo hoti asakyaputtiyo. Seyyathāpi nāma puriso sīsacchinno abhabbo tena sarīrabandhanena jīvituṃ, evameva bhikkhu methunaṃ dhammaṃ paṭisevitvā assamaṇo hoti asakyaputtiyo. Taṃ te yāvajīvaṃ akaraṇīyaṃ.

    ‘‘உபஸம்பன்னேன பி⁴க்கு²னா அதி³ன்னங் தெ²ய்யஸங்கா²தங் ந ஆதா³தப்³ப³ங், அந்தமஸோ திணஸலாகங் உபாதா³ய. யோ பி⁴க்கு² பாத³ங் வா பாதா³ரஹங் வா அதிரேகபாத³ங் வா அதி³ன்னங் தெ²ய்யஸங்கா²தங் ஆதி³யதி, அஸ்ஸமணோ ஹோதி அஸக்யபுத்தியோ. ஸெய்யதா²பி நாம பண்டு³பலாஸோ ப³ந்த⁴னா பமுத்தோ அப⁴ப்³போ³ ஹரிதத்தா²ய, ஏவமேவ பி⁴க்கு² பாத³ங் வா பாதா³ரஹங் வா அதிரேகபாத³ங் வா அதி³ன்னங் தெ²ய்யஸங்கா²தங் ஆதி³யித்வா அஸ்ஸமணோ ஹோதி அஸக்யபுத்தியோ. தங் தே யாவஜீவங் அகரணீயங்.

    ‘‘Upasampannena bhikkhunā adinnaṃ theyyasaṅkhātaṃ na ādātabbaṃ, antamaso tiṇasalākaṃ upādāya. Yo bhikkhu pādaṃ vā pādārahaṃ vā atirekapādaṃ vā adinnaṃ theyyasaṅkhātaṃ ādiyati, assamaṇo hoti asakyaputtiyo. Seyyathāpi nāma paṇḍupalāso bandhanā pamutto abhabbo haritatthāya, evameva bhikkhu pādaṃ vā pādārahaṃ vā atirekapādaṃ vā adinnaṃ theyyasaṅkhātaṃ ādiyitvā assamaṇo hoti asakyaputtiyo. Taṃ te yāvajīvaṃ akaraṇīyaṃ.

    ‘‘உபஸம்பன்னேன பி⁴க்கு²னா ஸஞ்சிச்ச பாணோ ஜீவிதா ந வோரோபேதப்³போ³, அந்தமஸோ குந்த²கிபில்லிகங் உபாதா³ய. யோ பி⁴க்கு² ஸஞ்சிச்ச மனுஸ்ஸவிக்³க³ஹங் ஜீவிதா வோரோபேதி, அந்தமஸோ க³ப்³ப⁴பாதனங் உபாதா³ய, அஸ்ஸமணோ ஹோதி அஸக்யபுத்தியோ. ஸெய்யதா²பி நாம புது²ஸிலா த்³வேதா⁴ பி⁴ன்னா அப்படிஸந்தி⁴கா ஹோதி, ஏவமேவ பி⁴க்கு² ஸஞ்சிச்ச மனுஸ்ஸவிக்³க³ஹங் ஜீவிதா வோரோபெத்வா அஸ்ஸமணோ ஹோதி அஸக்யபுத்தியோ . தங் தே யாவஜீவங் அகரணீயங்.

    ‘‘Upasampannena bhikkhunā sañcicca pāṇo jīvitā na voropetabbo, antamaso kunthakipillikaṃ upādāya. Yo bhikkhu sañcicca manussaviggahaṃ jīvitā voropeti, antamaso gabbhapātanaṃ upādāya, assamaṇo hoti asakyaputtiyo. Seyyathāpi nāma puthusilā dvedhā bhinnā appaṭisandhikā hoti, evameva bhikkhu sañcicca manussaviggahaṃ jīvitā voropetvā assamaṇo hoti asakyaputtiyo . Taṃ te yāvajīvaṃ akaraṇīyaṃ.

    ‘‘உபஸம்பன்னேன பி⁴க்கு²னா உத்தரிமனுஸ்ஸத⁴ம்மோ ந உல்லபிதப்³போ³, அந்தமஸோ ‘ஸுஞ்ஞாகா³ரே அபி⁴ரமாமீ’தி. யோ பி⁴க்கு² பாபிச்சோ² இச்சா²பகதோ அஸந்தங் அபூ⁴தங் உத்தரிமனுஸ்ஸத⁴ம்மங் உல்லபதி ஜா²னங் வா விமொக்க²ங் வா ஸமாதி⁴ங் வா ஸமாபத்திங் வா மக்³க³ங் வா ப²லங் வா, அஸ்ஸமணோ ஹோதி அஸக்யபுத்தியோ. ஸெய்யதா²பி நாம தாலோ மத்த²கச்சி²ன்னோ அப⁴ப்³போ³ புன விருள்ஹியா, ஏவமேவ பி⁴க்கு² பாபிச்சோ² இச்சா²பகதோ அஸந்தங் அபூ⁴தங் உத்தரிமனுஸ்ஸத⁴ம்மங் உல்லபித்வா அஸ்ஸமணோ ஹோதி அஸக்யபுத்தியோ. தங் தே யாவஜீவங் அகரணீய’’ந்தி.

    ‘‘Upasampannena bhikkhunā uttarimanussadhammo na ullapitabbo, antamaso ‘suññāgāre abhiramāmī’ti. Yo bhikkhu pāpiccho icchāpakato asantaṃ abhūtaṃ uttarimanussadhammaṃ ullapati jhānaṃ vā vimokkhaṃ vā samādhiṃ vā samāpattiṃ vā maggaṃ vā phalaṃ vā, assamaṇo hoti asakyaputtiyo. Seyyathāpi nāma tālo matthakacchinno abhabbo puna viruḷhiyā, evameva bhikkhu pāpiccho icchāpakato asantaṃ abhūtaṃ uttarimanussadhammaṃ ullapitvā assamaṇo hoti asakyaputtiyo. Taṃ te yāvajīvaṃ akaraṇīya’’nti.

    சத்தாரி அகரணீயானி நிட்டி²தானி.

    Cattāri akaraṇīyāni niṭṭhitāni.







    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவக்³க³-அட்ட²கதா² • Mahāvagga-aṭṭhakathā / சத்தாரோனிஸ்ஸயாதி³கதா² • Cattāronissayādikathā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / சத்தாரோனிஸ்ஸயாதி³கதா²வண்ணனா • Cattāronissayādikathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 64. சத்தாரோனிஸ்ஸயாதி³கதா² • 64. Cattāronissayādikathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact