Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā

    சத்தாரோனிஸ்ஸயாதி³கதா²வண்ணனா

    Cattāronissayādikathāvaṇṇanā

    130. ஸம்போ⁴கே³தி த⁴ம்மஸம்போ⁴கே³ ஆமிஸஸம்போ⁴கே³ ச. அனாபத்தி ஸம்போ⁴கே³ ஸங்வாஸேதி எத்த² ச அயமதி⁴ப்பாயோ – யஸ்மா அயங் ஓஸாரணகம்மஸ்ஸ கதத்தா பகதத்தட்டா²னே டி²தோ, தஸ்மா ந உக்கி²த்தகேன ஸத்³தி⁴ங் ஸம்போ⁴கா³தி³பச்சயா பாசித்தியங், நாபி அலஜ்ஜினா ஸத்³தி⁴ங் பரிபோ⁴க³பச்சயா து³க்கடங் அலஜ்ஜீலக்க²ணானுபபத்திதோ. யோ ஹி உச்சு²ரஸகஸடானங் ஸத்தாஹகாலிகயாவஜீவிகத்தா வட்டதி விகாலே உச்சு² கா²தி³துந்தி ஸஞ்ஞங் உப்பாதெ³த்வா தங் கா²தி³த்வா தப்பச்சயா பாசித்தியங் ந பஸ்ஸதி ‘‘வட்டதீ’’தி ததா²ஸஞ்ஞிதாய, யோ வா பன ஆபத்திமாபன்னபா⁴வங் படிஜானித்வா ‘‘ந படிகரோமீ’’தி அபி⁴னிவிஸதி, அயங் –

    130.Sambhogeti dhammasambhoge āmisasambhoge ca. Anāpatti sambhoge saṃvāseti ettha ca ayamadhippāyo – yasmā ayaṃ osāraṇakammassa katattā pakatattaṭṭhāne ṭhito, tasmā na ukkhittakena saddhiṃ sambhogādipaccayā pācittiyaṃ, nāpi alajjinā saddhiṃ paribhogapaccayā dukkaṭaṃ alajjīlakkhaṇānupapattito. Yo hi ucchurasakasaṭānaṃ sattāhakālikayāvajīvikattā vaṭṭati vikāle ucchu khāditunti saññaṃ uppādetvā taṃ khāditvā tappaccayā pācittiyaṃ na passati ‘‘vaṭṭatī’’ti tathāsaññitāya, yo vā pana āpattimāpannabhāvaṃ paṭijānitvā ‘‘na paṭikaromī’’ti abhinivisati, ayaṃ –

    ‘‘ஸஞ்சிச்ச ஆபத்திங் ஆபஜ்ஜதி, ஆபத்திங் பரிகூ³ஹதி;

    ‘‘Sañcicca āpattiṃ āpajjati, āpattiṃ parigūhati;

    அக³திக³மனஞ்ச க³ச்ச²தி, ஏதி³ஸோ வுச்சதி அலஜ்ஜீபுக்³க³லோ’’தி. (பரி॰ 359) –

    Agatigamanañca gacchati, ediso vuccati alajjīpuggalo’’ti. (pari. 359) –

    வுத்தலக்க²ணே அபதனதோ அலஜ்ஜீ நாம ந ஹோதி. தஸ்மா யதா² புப்³பே³ யாவ உக்கே²பனீயகம்மங் கதங், தாவ தேன ஸத்³தி⁴ங் ஸம்போ⁴கே³ ஸங்வாஸே ச அனாபத்தி, ஏவமிதா⁴பீதி ஸப்³ப³தா² அனாபத்திட்டா²னேயேவ அனாபத்தி வுத்தாதி வேதி³தப்³ப³ங் . ந ஹி ப⁴க³வா அலஜ்ஜினா ஸத்³தி⁴ங் ஸம்போ⁴க³பச்சயா ஆபத்திஸம்ப⁴வே ஸதி ‘‘அனாபத்தி ஸம்போ⁴கே³ ஸங்வாஸே’’தி வத³தி. ததோ யமெத்த² கேனசி ‘‘அனாபத்தி ஸம்போ⁴கே³ ஸங்வாஸே’’தி இமினா பாசித்தியேன அனாபத்தி வுத்தா, ‘‘அலஜ்ஜீபரிபோ⁴க³பச்சயா து³க்கடங் பன ஆபஜ்ஜதியேவா’’தி வத்வா ப³ஹுதா⁴ பபஞ்சிதங், ந தங் ஸாரதோ பச்சேதப்³ப³ங். ஸேஸமெத்த² உத்தானமேவ.

    Vuttalakkhaṇe apatanato alajjī nāma na hoti. Tasmā yathā pubbe yāva ukkhepanīyakammaṃ kataṃ, tāva tena saddhiṃ sambhoge saṃvāse ca anāpatti, evamidhāpīti sabbathā anāpattiṭṭhāneyeva anāpatti vuttāti veditabbaṃ . Na hi bhagavā alajjinā saddhiṃ sambhogapaccayā āpattisambhave sati ‘‘anāpatti sambhoge saṃvāse’’ti vadati. Tato yamettha kenaci ‘‘anāpatti sambhoge saṃvāse’’ti iminā pācittiyena anāpatti vuttā, ‘‘alajjīparibhogapaccayā dukkaṭaṃ pana āpajjatiyevā’’ti vatvā bahudhā papañcitaṃ, na taṃ sārato paccetabbaṃ. Sesamettha uttānameva.

    இதி ஸமந்தபாஸாதி³காய வினயட்ட²கதா²ய ஸாரத்த²தீ³பனியங்

    Iti samantapāsādikāya vinayaṭṭhakathāya sāratthadīpaniyaṃ

    மஹாக²ந்த⁴கவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Mahākhandhakavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi / 66. ஆபத்தியா அத³ஸ்ஸனே உக்கி²த்தகவத்தூ²னி • 66. Āpattiyā adassane ukkhittakavatthūni

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவக்³க³-அட்ட²கதா² • Mahāvagga-aṭṭhakathā / சத்தாரோனிஸ்ஸயாதி³கதா² • Cattāronissayādikathā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / சத்தாரோனிஸ்ஸயாதி³கதா²வண்ணனா • Cattāronissayādikathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / சத்தாரோனிஸ்ஸயாதி³கதா²வண்ணனா • Cattāronissayādikathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 64. சத்தாரோனிஸ்ஸயாதி³கதா² • 64. Cattāronissayādikathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact