Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā |
சத்தாரோனிஸ்ஸயாதி³கதா²வண்ணனா
Cattāronissayādikathāvaṇṇanā
128-9. ‘‘தாவதே³வ சா²யா மேதப்³பா³’’திஆதி³ ‘‘பி⁴க்கூ²னங் பாதே³ வந்தா³பெத்வா’’தி வசனதோ தே²ராதே²ரபா⁴வஜானநத்த²ங் வுத்தங். ‘‘சிரேன அக³மாஸீ’’தி கிர போராணபாடோ², சிரங் அகாஸீதி சத்தி².
128-9.‘‘Tāvadeva chāyā metabbā’’tiādi ‘‘bhikkhūnaṃ pāde vandāpetvā’’ti vacanato therātherabhāvajānanatthaṃ vuttaṃ. ‘‘Cirena agamāsī’’ti kira porāṇapāṭho, ciraṃ akāsīti catthi.
130. அனாபத்தி ஸம்போ⁴கே³ ஸங்வாஸேதி உக்கி²த்தகேன ஸத்³தி⁴ங் ஸம்போ⁴க³ஸங்வாஸபச்சயா பாசித்தியாபத்தி பஞ்ஞத்தா, ததோ அனாபத்தீதி அத்தோ². கத²ங் பஞ்ஞாயதீதி? ஸங்வாஸக்³க³ஹணே. அலஜ்ஜினா ஸத்³தி⁴ங் ஸம்போ⁴க³பச்சயா ஆபஜ்ஜிதப்³ப³ங் து³க்கடங் பன ஆபஜ்ஜதி ஏவ, ந ஸங்வாஸபச்சயா. ந ஹி அலஜ்ஜினா ஸத்³தி⁴ங் ஸங்வாஸோ படிக்கி²த்தோ. ஸங்வாஸோ பனெத்த² ஸஹஸெய்யப்பஹோனகே ஆவாஸே ஸஹவாஸோ, ந ‘‘பாராஜிகோ ஹோதி அஸங்வாஸோ’’தி எத்த² வுத்தஸங்வாஸோ. அயங் ஸங்வாஸோ உக்கி²த்தகேன ஸத்³தி⁴ங் ந வட்டதி. அலஜ்ஜினா ஸத்³தி⁴ங் ஏகச்சோ வட்டதி. த⁴ம்மஸம்போ⁴க³வினிமுத்தோவேதரோ . இத³ங் பன ‘‘உக்கி²த்தகோ விப்³ப⁴மீ’’திஆதி³ஸுத்தங் இமஸ்மிங் உபஸம்பாதே³தப்³பா³னுபஸம்பாதே³தப்³ப³தீ³பனஸாமஞ்ஞதோ வுத்தங். கிஞ்ச பி⁴ய்யோ படிபத்திக்கமதோவ ஆபத்திதோ ஸுத்³தி⁴ ஹோதி, ந விப்³ப⁴மேன, தஸ்மா உபஸம்பன்னோ பி⁴க்கு² அந்தமஸோ து³ப்³பா⁴ஸிதம்பி ஆபஜ்ஜித்வா அபரபா⁴கே³ விப்³ப⁴மித்வா ஆக³தோ உபஸம்பஜ்ஜதி, தங் ஆபத்திங் தே³ஸெத்வாவ ஸுஜ்ஜ²தி, ந அஞ்ஞதா²தி உபஸம்பன்னஸ்ஸ ஸுத்³தி⁴க்கமத³ஸ்ஸனத்த²ங். அஸாதா⁴ரணாபத்தியா அத³ஸ்ஸனபச்சயா உக்கி²த்தகஸ்ஸ லிங்க³பரிவத்தனேன ஆபத்திதோ வுட்டி²தஸ்ஸ புன சே பகதிலிங்க³மேவுப்பஜ்ஜதி, நானாஸங்வாஸகதாவ, விப்³ப⁴மித்வா ஆக³தேபி யதா²வுத்தனயேனேவ உபஸம்பாதெ³த்வா ந வுட்டி²தத்தாதி சே? ந லிங்க³ந்தரபாதுபா⁴வா. ந விப்³ப⁴மேன கம்மாஸுஜ்ஜ²னதோ. ந கம்மாஸுஜ்ஜ²னே புன உபஸம்பதா³கம்மவிபத்திப்பஸங்க³தோ. ந ச கம்மவிபத்தி, ந ச கம்மபடிப்பஸ்ஸத்³தி⁴. விப்³ப⁴மேன ச அனுபஸம்பன்னோ நானாஸங்வாஸகபா⁴வேன கம்மங் கோபேதி த⁴ம்மிஸ்ஸரேன ஆஹச்ச பா⁴ஸிதத்தா. தேனேவ ‘‘பஸ்ஸிஸ்ஸஸீ’’தி அனாக³தவசனங் கதங். தாதி³ஸோ பன க³ஹட்டோ² நிக்கி²த்தவத்தபாரிவாஸிகோ விய பகதத்தபூ⁴மியங் விப்³ப⁴மாதி³னா அனுபஸம்பன்னபகதியங்யேவ திட்ட²தீதி இமஸ்ஸ ஸப்³ப³ஸ்ஸபி அத்த²விகப்பஸ்ஸ த³ஸ்ஸனத்த²மித³ங் வுத்தந்தி வேதி³தப்³ப³ங். புப்³பே³ வுத்தப்பகாரோ பன பரிவத்திதலிங்கோ³ ஹுத்வா புன பகதிலிங்கே³ டி²தஉக்கி²த்தகோ புன புச்சி²தப்³போ³ ‘‘பஸ்ஸஸீ’’தி. ‘‘ஆம பஸ்ஸாமீ’’தி வத³ந்தோ ஓஸாரேதப்³போ³. ‘‘தே³ஸேஹீ’’தி ந வத்தப்³போ³ லிங்க³பரிவத்தனேன வுட்டி²தத்தா. தப்படிகம்மோ உக்கி²த்தகோ புச்சி²தப்³போ³ ‘‘படிகம்மங் கிங் தே கத’’ந்தி, ‘‘ஆம கத’’ந்தி வத³ந்தோ ஓஸாரேதப்³போ³. ‘‘கத்தப்³ப³ங் மே படிகம்மங் ந ஹோதீ’’தி வத³ந்தோ ந ஓஸாரேதப்³போ³தி ஏகே. அஸாதா⁴ரணாபத்திம்ஹி இத³ங் விதா⁴னங், ந ஸாதா⁴ரணாய. தத்த² உக்கி²த்தகோ லிங்க³பரிவத்தனேனேவ படிப்பஸ்ஸத்³த⁴கம்மோதி ஏகே. விசாரெத்வா யுத்ததரங் க³ஹேதப்³ப³ந்தி ஆசரியோ. அனுக³ண்டி²பதே³ பன ‘‘அலஜ்ஜிபரிபோ⁴கோ³ ஸஹத்த²தா³னாதி³வஸேன பரிச்சி²ந்தி³தப்³போ³, ‘ஸாரணீயத⁴ம்மபூரகாத³யோ த³ஸ்ஸெத்வா அலஜ்ஜிஸ்ஸ ஸஹத்தா² தா³துங் வட்டதீ’தி வத³ந்தானங் வாதோ³ படிஸேதே⁴தப்³போ³. கத²ங்? உக்கி²த்தகஸ்ஸ ஸஹத்தா² தா³துங் ந வட்டதீதி வினிச்ச²யானுஸாரேன. தா³பேதுங் பன வட்டதேவாதி ச. கிஞ்சாபி அலஜ்ஜிபரிபோ⁴க³வஸேன து³க்கடங், அத² கோ² அயங் அலஜ்ஜீ ந ஹோதி, தஸ்மா ஸப்³பா³காரேன நிராபத்திதங் ஸந்தா⁴ய ‘அனாபத்தி ஸம்போ⁴கே³ ஸங்வாஸே’தி வுத்தங். கத²ங் பஞ்ஞாயதீதி? விஞ்ஞெய்யோ அத்த²தோ உச்சு²ரஸகஸடானங் ஸத்தாஹகாலிகயாவஜீவிகத்தா ‘வட்டதி விகாலே உச்சு²ங் கா²தி³து’ந்தி ஸஞ்ஞங் உப்பாதெ³த்வா தங் கா²தி³த்வா தப்பச்சயா பாசித்தியங் ந பஸ்ஸதி, வட்டதீதி ததா²ஸஞ்ஞிதாய. யோ வா பன ஆபத்திங் ஆபன்னபா⁴வங் படிஜானித்வா ‘ந படிகரோமீ’தி அபி⁴னிவிஸதி, இமே த்³வே –
130.Anāpattisambhoge saṃvāseti ukkhittakena saddhiṃ sambhogasaṃvāsapaccayā pācittiyāpatti paññattā, tato anāpattīti attho. Kathaṃ paññāyatīti? Saṃvāsaggahaṇe. Alajjinā saddhiṃ sambhogapaccayā āpajjitabbaṃ dukkaṭaṃ pana āpajjati eva, na saṃvāsapaccayā. Na hi alajjinā saddhiṃ saṃvāso paṭikkhitto. Saṃvāso panettha sahaseyyappahonake āvāse sahavāso, na ‘‘pārājiko hoti asaṃvāso’’ti ettha vuttasaṃvāso. Ayaṃ saṃvāso ukkhittakena saddhiṃ na vaṭṭati. Alajjinā saddhiṃ ekacco vaṭṭati. Dhammasambhogavinimuttovetaro . Idaṃ pana ‘‘ukkhittako vibbhamī’’tiādisuttaṃ imasmiṃ upasampādetabbānupasampādetabbadīpanasāmaññato vuttaṃ. Kiñca bhiyyo paṭipattikkamatova āpattito suddhi hoti, na vibbhamena, tasmā upasampanno bhikkhu antamaso dubbhāsitampi āpajjitvā aparabhāge vibbhamitvā āgato upasampajjati, taṃ āpattiṃ desetvāva sujjhati, na aññathāti upasampannassa suddhikkamadassanatthaṃ. Asādhāraṇāpattiyā adassanapaccayā ukkhittakassa liṅgaparivattanena āpattito vuṭṭhitassa puna ce pakatiliṅgamevuppajjati, nānāsaṃvāsakatāva, vibbhamitvā āgatepi yathāvuttanayeneva upasampādetvā na vuṭṭhitattāti ce? Na liṅgantarapātubhāvā. Na vibbhamena kammāsujjhanato. Na kammāsujjhane puna upasampadākammavipattippasaṅgato. Na ca kammavipatti, na ca kammapaṭippassaddhi. Vibbhamena ca anupasampanno nānāsaṃvāsakabhāvena kammaṃ kopeti dhammissarena āhacca bhāsitattā. Teneva ‘‘passissasī’’ti anāgatavacanaṃ kataṃ. Tādiso pana gahaṭṭho nikkhittavattapārivāsiko viya pakatattabhūmiyaṃ vibbhamādinā anupasampannapakatiyaṃyeva tiṭṭhatīti imassa sabbassapi atthavikappassa dassanatthamidaṃ vuttanti veditabbaṃ. Pubbe vuttappakāro pana parivattitaliṅgo hutvā puna pakatiliṅge ṭhitaukkhittako puna pucchitabbo ‘‘passasī’’ti. ‘‘Āma passāmī’’ti vadanto osāretabbo. ‘‘Desehī’’ti na vattabbo liṅgaparivattanena vuṭṭhitattā. Tappaṭikammo ukkhittako pucchitabbo ‘‘paṭikammaṃ kiṃ te kata’’nti, ‘‘āma kata’’nti vadanto osāretabbo. ‘‘Kattabbaṃ me paṭikammaṃ na hotī’’ti vadanto na osāretabboti eke. Asādhāraṇāpattimhi idaṃ vidhānaṃ, na sādhāraṇāya. Tattha ukkhittako liṅgaparivattaneneva paṭippassaddhakammoti eke. Vicāretvā yuttataraṃ gahetabbanti ācariyo. Anugaṇṭhipade pana ‘‘alajjiparibhogo sahatthadānādivasena paricchinditabbo, ‘sāraṇīyadhammapūrakādayo dassetvā alajjissa sahatthā dātuṃ vaṭṭatī’ti vadantānaṃ vādo paṭisedhetabbo. Kathaṃ? Ukkhittakassa sahatthā dātuṃ na vaṭṭatīti vinicchayānusārena. Dāpetuṃ pana vaṭṭatevāti ca. Kiñcāpi alajjiparibhogavasena dukkaṭaṃ, atha kho ayaṃ alajjī na hoti, tasmā sabbākārena nirāpattitaṃ sandhāya ‘anāpatti sambhoge saṃvāse’ti vuttaṃ. Kathaṃ paññāyatīti? Viññeyyo atthato ucchurasakasaṭānaṃ sattāhakālikayāvajīvikattā ‘vaṭṭati vikāle ucchuṃ khāditu’nti saññaṃ uppādetvā taṃ khāditvā tappaccayā pācittiyaṃ na passati, vaṭṭatīti tathāsaññitāya. Yo vā pana āpattiṃ āpannabhāvaṃ paṭijānitvā ‘na paṭikaromī’ti abhinivisati, ime dve –
‘ஸஞ்சிச்ச ஆபத்திங் ஆபஜ்ஜதி, ஆபத்திங் பரிகூ³ஹதி;
‘Sañcicca āpattiṃ āpajjati, āpattiṃ parigūhati;
அக³திக³மனஞ்ச க³ச்ச²தி, ஏதி³ஸோ வுச்சதி அலஜ்ஜீபுக்³க³லோ’தி. (பரி॰ 359) –
Agatigamanañca gacchati, ediso vuccati alajjīpuggalo’ti. (pari. 359) –
வுத்தலக்க²ணே அபதனதோ அலஜ்ஜினோ ந ஹொந்தி, தஸ்மா ‘யோ ஆபத்திதே³ஸனபடிகம்மானி ந கரோதி, தேன ஸத்³தி⁴ங் ஸம்போ⁴கா³தி³கரணே அனாபத்தீ’தி விஸேஸெத்வா வுத்தவசனேன, இதரேனபி ஸத்³தி⁴ங் கிஞ்சாபி ரூபியஸங்வோஹாரோ ந ஹோதி, அத² கோ² கயவிக்கயேன ஆபத்தி ஹோதியேவாதி நயோ தி³ன்னோ ஹோதி, பஞ்சஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸப்³ப³தா²பி அனாபத்தீதி நயோ ச. ஏவங் ஸாபத்திட்டா²னேஸு விஸேஸெத்வா ச வசனதோ இத⁴ ததா² அவுத்தத்தா தேன ஸஹ அலஜ்ஜிபரிபோ⁴கோ³ நத்தி². ப⁴ஜாபியமானோ பன அலஜ்ஜிபக்க²ங் ப⁴ஜதீதி இமினாபி உபாயேன ஸப்³ப³த்த² தங் தங் ஸங்ஸந்தி³த்வா அத்தோ² பரியேஸிதப்³போ³தி அபரே. ஆசரியா பன ஏவங் ந வத³ந்தீ’’தி வுத்தங். ‘‘ஸசாஹங் ந பஸ்ஸிஸ்ஸாமீதி வத³தி, ந பப்³பா³ஜேதப்³போ³’’தி வுத்தத்தா புப்³பே³ ஆபன்னாபத்தியோ உப்பப்³ப³ஜிதஸ்ஸாபி ந படிப்பஸ்ஸம்ப⁴ந்தீதி ஸித்³த⁴ங், தேனேவ ஆசரியா ஆபத்திங் தே³ஸாபெத்வாவ ஸிக்கா²பச்சக்கா²னங் காராபெந்தீதி ச அனாபத்தி ஸம்போ⁴கே³ ஸங்வாஸேதி இத³ங் புப்³பே³ ஆபன்னங் ஸந்திங் ஏவ ஆபத்திங் ந பஸ்ஸதீதி ஆஸங்கிதப்³போ³. ஸா படிப்பஸ்ஸத்³தா⁴தி ஞாபனத்த²ங் வுத்தந்தி ச ஏகே. ‘‘பஸ்ஸிஸ்ஸஸீ’’தி க³ஹட்ட²த்தா தே³ஸேதுங் ந வட்டதீதி அனாக³தவஸேன வுத்தங். ‘‘உபஸம்பாதெ³த்வா பஸ்ஸிஸ்ஸஸீ’’தி பரிவாஸாதி³னா கத்தப்³ப³ஸ்ஸ அத்தி²பா⁴வேன ‘‘பஸ்ஸஸீ’’தி அவத்வா அனாக³தவஸேன வுத்தங், ஓஸாரெத்வாதி அப்³பா⁴னவஸேன. தத்த² புன காதப்³ப³ஸ்ஸ அபா⁴வா ‘‘பஸ்ஸஸீ’’தி வுத்தங். இத³ங் ஸப்³ப³ங் ஸப்³ப³த்த² படிஜானநங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். ஏகத்ராபி புன ந படிஜானாதி, ஏதேன ஸஹ தஸ்ஸா ஆபத்தியா அனுரூபேன ஸங்வாஸோ ந காதப்³போ³, அலஜ்ஜிபா⁴வேனாதி வுத்தங் ஹோதி. தி³ட்டி²யாதிஆதீ³ஸு ஓஸாரணங் நாம ஸமானகம்மாதி³னா கரணந்தி அத்தோ². அனாபத்தி ஸம்போ⁴கே³தி உக்கி²த்தகேன ஸம்போ⁴கே³ அனாபத்தி. கஸ்மா? உக்கி²த்தககம்மஸ்ஸ க³ஹட்ட²பா⁴வேன படிப்பஸ்ஸத்³த⁴த்தா, தேனேவ ‘‘அலப்³ப⁴மானாய ஸாமக்³கி³யா’’தி வுத்தங். இதா³னி பி⁴க்கு²பா⁴வே கத்தப்³ப³தோதி கேசி. த்³வீஸுபி வாரேஸு கம்மபடிப்பஸ்ஸத்³தி⁴விதா⁴னங் தேயேவ ஜானந்தி, தஸ்மா ஸப்³ப³வாரேஸு யுத்தமயுத்தஞ்ச ஸுட்டு² ஸல்லக்கெ²த்வா கதே²தப்³ப³ங்.
Vuttalakkhaṇe apatanato alajjino na honti, tasmā ‘yo āpattidesanapaṭikammāni na karoti, tena saddhiṃ sambhogādikaraṇe anāpattī’ti visesetvā vuttavacanena, itarenapi saddhiṃ kiñcāpi rūpiyasaṃvohāro na hoti, atha kho kayavikkayena āpatti hotiyevāti nayo dinno hoti, pañcahi saddhiṃ sabbathāpi anāpattīti nayo ca. Evaṃ sāpattiṭṭhānesu visesetvā ca vacanato idha tathā avuttattā tena saha alajjiparibhogo natthi. Bhajāpiyamāno pana alajjipakkhaṃ bhajatīti imināpi upāyena sabbattha taṃ taṃ saṃsanditvā attho pariyesitabboti apare. Ācariyā pana evaṃ na vadantī’’ti vuttaṃ. ‘‘Sacāhaṃ na passissāmīti vadati, na pabbājetabbo’’ti vuttattā pubbe āpannāpattiyo uppabbajitassāpi na paṭippassambhantīti siddhaṃ, teneva ācariyā āpattiṃ desāpetvāva sikkhāpaccakkhānaṃ kārāpentīti ca anāpatti sambhoge saṃvāseti idaṃ pubbe āpannaṃ santiṃ eva āpattiṃ na passatīti āsaṅkitabbo. Sā paṭippassaddhāti ñāpanatthaṃ vuttanti ca eke. ‘‘Passissasī’’ti gahaṭṭhattā desetuṃ na vaṭṭatīti anāgatavasena vuttaṃ. ‘‘Upasampādetvā passissasī’’ti parivāsādinā kattabbassa atthibhāvena ‘‘passasī’’ti avatvā anāgatavasena vuttaṃ, osāretvāti abbhānavasena. Tattha puna kātabbassa abhāvā ‘‘passasī’’ti vuttaṃ. Idaṃ sabbaṃ sabbattha paṭijānanaṃ sandhāya vuttaṃ. Ekatrāpi puna na paṭijānāti, etena saha tassā āpattiyā anurūpena saṃvāso na kātabbo, alajjibhāvenāti vuttaṃ hoti. Diṭṭhiyātiādīsu osāraṇaṃ nāma samānakammādinā karaṇanti attho. Anāpatti sambhogeti ukkhittakena sambhoge anāpatti. Kasmā? Ukkhittakakammassa gahaṭṭhabhāvena paṭippassaddhattā, teneva ‘‘alabbhamānāya sāmaggiyā’’ti vuttaṃ. Idāni bhikkhubhāve kattabbatoti keci. Dvīsupi vāresu kammapaṭippassaddhividhānaṃ teyeva jānanti, tasmā sabbavāresu yuttamayuttañca suṭṭhu sallakkhetvā kathetabbaṃ.
யோ க²ந்த⁴கங் பப்³ப³ஜ்ஜனாமதெ⁴ய்யங்,
Yo khandhakaṃ pabbajjanāmadheyyaṃ,
நானானயங் ஸாஸனமூலபூ⁴தங்;
Nānānayaṃ sāsanamūlabhūtaṃ;
ஞத்வா பகாஸேதி பரஸ்ஸ ஸம்மா,
Ñatvā pakāseti parassa sammā,
தஸ்ஸாதி⁴பச்சங் முனிஸாஸனஸ்மிந்தி.
Tassādhipaccaṃ munisāsanasminti.
மஹாக²ந்த⁴கவண்ணனா நிட்டி²தா.
Mahākhandhakavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi
64. சத்தாரோ நிஸ்ஸயா • 64. Cattāro nissayā
65. சத்தாரி அகரணீயானி • 65. Cattāri akaraṇīyāni
66. ஆபத்தியா அத³ஸ்ஸனே உக்கி²த்தகவத்தூ²னி • 66. Āpattiyā adassane ukkhittakavatthūni
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவக்³க³-அட்ட²கதா² • Mahāvagga-aṭṭhakathā / சத்தாரோனிஸ்ஸயாதி³கதா² • Cattāronissayādikathā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / சத்தாரோனிஸ்ஸயாதி³கதா²வண்ணனா • Cattāronissayādikathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / சத்தாரோனிஸ்ஸயாதி³கதா²வண்ணனா • Cattāronissayādikathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 64. சத்தாரோனிஸ்ஸயாதி³கதா² • 64. Cattāronissayādikathā