Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வினயவினிச்ச²ய-உத்தரவினிச்ச²ய • Vinayavinicchaya-uttaravinicchaya

    சதுப்³பி³த⁴கம்மகதா²

    Catubbidhakammakathā

    2983.

    2983.

    சத்தாரிமானி கம்மானி, அபலோகனஸஞ்ஞிதங்;

    Cattārimāni kammāni, apalokanasaññitaṃ;

    ஞத்தி ஞத்திது³தியஞ்ச, கம்மங் ஞத்திசதுத்த²கங்.

    Ñatti ñattidutiyañca, kammaṃ ñatticatutthakaṃ.

    2984.

    2984.

    அபலோகனகம்மங் து, பஞ்ச டா²னானி க³ச்ச²தி;

    Apalokanakammaṃ tu, pañca ṭhānāni gacchati;

    ஞத்திகம்மங் நவட்டா²னங், து³தியங் ஸத்த க³ச்ச²தி.

    Ñattikammaṃ navaṭṭhānaṃ, dutiyaṃ satta gacchati.

    2985.

    2985.

    ததா² ஞத்திசதுத்த²ம்பி, ஸத்த டா²னானி க³ச்ச²தி;

    Tathā ñatticatutthampi, satta ṭhānāni gacchati;

    நிஸ்ஸாரணஞ்ச ஓஸாரோ, ப⁴ண்டு³கங் ப்³ரஹ்மத³ண்ட³கோ.

    Nissāraṇañca osāro, bhaṇḍukaṃ brahmadaṇḍako.

    2986.

    2986.

    அபலோகனகம்மஞ்ஹி, கம்மலக்க²ணபஞ்சமங்;

    Apalokanakammañhi, kammalakkhaṇapañcamaṃ;

    நிஸ்ஸாரணஞ்ச ஓஸாரங், ஸமணுத்³தே³ஸதோ வதே³.

    Nissāraṇañca osāraṃ, samaṇuddesato vade.

    2987.

    2987.

    ப⁴ண்டு³கங் பப்³ப³ஜந்தேன, ச²ன்னேன ப்³ரஹ்மத³ண்ட³கங்;

    Bhaṇḍukaṃ pabbajantena, channena brahmadaṇḍakaṃ;

    அஞ்ஞஸ்ஸபி ச காதப்³போ³, ததா²ரூபஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ.

    Aññassapi ca kātabbo, tathārūpassa bhikkhuno.

    2988.

    2988.

    ஸப்³போ³ ஸன்னிபதித்வான, ஆபுச்சி²த்வான ஸப்³ப³ஸோ;

    Sabbo sannipatitvāna, āpucchitvāna sabbaso;

    சீவராதி³பரிக்கா²ரங், ஸங்கோ⁴ யங் தே³தி தஸ்ஸ ஹி.

    Cīvarādiparikkhāraṃ, saṅgho yaṃ deti tassa hi.

    2989.

    2989.

    திக்க²த்துங் அபலோகெத்வா, பி⁴க்கூ²னங் ருசியா பன;

    Tikkhattuṃ apaloketvā, bhikkhūnaṃ ruciyā pana;

    ஏவங் ஸங்க⁴ஸ்ஸ தா³னங் து, ஹோதி தங் கம்மலக்க²ணங்.

    Evaṃ saṅghassa dānaṃ tu, hoti taṃ kammalakkhaṇaṃ.

    2990.

    2990.

    நிஸ்ஸாரணமதோ²ஸாரோ , உபோஸத²பவாரணா;

    Nissāraṇamathosāro , uposathapavāraṇā;

    ஸம்முதி சேவ தா³னஞ்ச, படிக்³கா³ஹோ ச ஸத்தமோ.

    Sammuti ceva dānañca, paṭiggāho ca sattamo.

    2991.

    2991.

    பச்சுக்கட்³ட⁴னதா சேவ, அட்ட²மீ பரிகித்திதா;

    Paccukkaḍḍhanatā ceva, aṭṭhamī parikittitā;

    கம்மஸ்ஸ லக்க²ணஞ்சாதி, நவ டா²னானி ஞத்தியா.

    Kammassa lakkhaṇañcāti, nava ṭhānāni ñattiyā.

    2992.

    2992.

    வினிச்ச²யே அஸம்பத்தே, தே²ரஸ்ஸாவினயஞ்ஞுனோ;

    Vinicchaye asampatte, therassāvinayaññuno;

    தஸ்ஸ நிஸ்ஸாரணா வுத்தா, யா ஸா நிஸ்ஸாரணாதி ஹி.

    Tassa nissāraṇā vuttā, yā sā nissāraṇāti hi.

    2993.

    2993.

    உபஸம்பதா³பெக்க²ஸ்ஸ, ஆக³ச்சோ²ஸாரணாதி ஸா;

    Upasampadāpekkhassa, āgacchosāraṇāti sā;

    உபோஸத²வஸேனாபி, பவாரணவஸேனபி.

    Uposathavasenāpi, pavāraṇavasenapi.

    2994.

    2994.

    ஞத்தியா ட²பிதத்தா ஹி, ஞத்திகம்மானிமே து³வே;

    Ñattiyā ṭhapitattā hi, ñattikammānime duve;

    ‘‘உபஸம்பதா³பெக்க²ஞ்ஹி, அனுஸாஸெய்யஹ’’ந்தி ச.

    ‘‘Upasampadāpekkhañhi, anusāseyyaha’’nti ca.

    2995.

    2995.

    ‘‘இத்த²ன்னாமமஹங் பி⁴க்கு²ங், புச்செ²ய்யங் வினய’’ந்தி ச;

    ‘‘Itthannāmamahaṃ bhikkhuṃ, puccheyyaṃ vinaya’’nti ca;

    ஏவமாதி³பவத்தா ஹி, ஏதி³ஸா ஞத்தி ஸம்முதி.

    Evamādipavattā hi, edisā ñatti sammuti.

    2996.

    2996.

    நிஸ்ஸட்ட²சீவராதீ³னங், தா³னங் ‘‘தா³ன’’ந்தி வுச்சதி;

    Nissaṭṭhacīvarādīnaṃ, dānaṃ ‘‘dāna’’nti vuccati;

    ஆபத்தீனங் படிக்³கா³ஹோ, ‘‘படிக்³கா³ஹோ’’தி வுச்சதி.

    Āpattīnaṃ paṭiggāho, ‘‘paṭiggāho’’ti vuccati.

    2997.

    2997.

    பச்சுக்கட்³ட⁴னதா நாம, பவாருக்கட்³ட⁴னா மதா;

    Paccukkaḍḍhanatā nāma, pavārukkaḍḍhanā matā;

    ‘‘இமங் உபோஸத²ங் கத்வா, காலே பவாரயாமி’’தி.

    ‘‘Imaṃ uposathaṃ katvā, kāle pavārayāmi’’ti.

    2998.

    2998.

    திணவத்தா²ரகே ஸப்³ப³-பட²மா ஞத்தி சேதரா;

    Tiṇavatthārake sabba-paṭhamā ñatti cetarā;

    கம்மலக்க²ணமேதந்தி, நவ டா²னானி ஞத்தியா.

    Kammalakkhaṇametanti, nava ṭhānāni ñattiyā.

    2999.

    2999.

    ஞத்திது³தியகம்மம்பி, ஸத்த டா²னானி க³ச்ச²தி;

    Ñattidutiyakammampi, satta ṭhānāni gacchati;

    நிஸ்ஸாரணமதோ²ஸாரங், ஸம்முதிங் தா³னமேவ ச.

    Nissāraṇamathosāraṃ, sammutiṃ dānameva ca.

    3000.

    3000.

    உத்³தா⁴ரங் தே³ஸனங் கம்ம-லக்க²ணங் பன ஸத்தமங்;

    Uddhāraṃ desanaṃ kamma-lakkhaṇaṃ pana sattamaṃ;

    பத்தனிக்குஜ்ஜனாதீ³ து, நிஸ்ஸாரோஸாரணா மதா.

    Pattanikkujjanādī tu, nissārosāraṇā matā.

    3001.

    3001.

    ஸம்முதி நாம ஸீமாதி³, ஸா பஞ்சத³ஸதா⁴ மதா;

    Sammuti nāma sīmādi, sā pañcadasadhā matā;

    தா³னங் கதி²னவத்த²ஸ்ஸ, தா³னங் மதகவாஸஸோ.

    Dānaṃ kathinavatthassa, dānaṃ matakavāsaso.

    3002.

    3002.

    கதி²னஸ்ஸந்தருப்³பா⁴ரோ, ‘‘உப்³பா⁴ரோ’’தி பவுச்சதி;

    Kathinassantarubbhāro, ‘‘ubbhāro’’ti pavuccati;

    தே³ஸனா குடிவத்து²ஸ்ஸ, விஹாரஸ்ஸ ச வத்து²னோ.

    Desanā kuṭivatthussa, vihārassa ca vatthuno.

    3003.

    3003.

    திணவத்தா²ரகம்மே ச, மோஹாரோபனதாதி³ஸு;

    Tiṇavatthārakamme ca, mohāropanatādisu;

    கம்மவாசாவஸேனெத்த², கம்மலக்க²ணதா மதா.

    Kammavācāvasenettha, kammalakkhaṇatā matā.

    3004.

    3004.

    இதி ஞத்திது³தியஸ்ஸ, இமே ஸத்த பகாஸிதா;

    Iti ñattidutiyassa, ime satta pakāsitā;

    ததா² ஞத்திசதுத்த²ம்பி, ஸத்த டா²னானி க³ச்ச²தி.

    Tathā ñatticatutthampi, satta ṭhānāni gacchati.

    3005.

    3005.

    நிஸ்ஸாரணமதோ²ஸாரங், ஸம்முதிங் தா³னநிக்³க³ஹங்;

    Nissāraṇamathosāraṃ, sammutiṃ dānaniggahaṃ;

    ஸமனுபா⁴ஸனஞ்சேவ, ஸத்தமங் கம்மலக்க²ணங்.

    Samanubhāsanañceva, sattamaṃ kammalakkhaṇaṃ.

    3006.

    3006.

    ஸத்தன்னங் தஜ்ஜனாதீ³னங், கம்மானங் கரணங் பன;

    Sattannaṃ tajjanādīnaṃ, kammānaṃ karaṇaṃ pana;

    நிஸ்ஸாரணாத² பஸ்ஸத்³தி⁴, தேஸங் ஓஸாரணா மதா.

    Nissāraṇātha passaddhi, tesaṃ osāraṇā matā.

    3007.

    3007.

    ஓவாதோ³ பி⁴க்கு²னீனங் து, ஸம்முதீதி பகாஸிதா;

    Ovādo bhikkhunīnaṃ tu, sammutīti pakāsitā;

    மானத்தபரிவாஸானங், தா³னங் ‘‘தா³ன’’ந்தி வுச்சதி.

    Mānattaparivāsānaṃ, dānaṃ ‘‘dāna’’nti vuccati.

    3008.

    3008.

    புன மூலாபடிக்கஸ்ஸோ, ‘‘நிக்³க³ஹோ’’தி பவுச்சதி;

    Puna mūlāpaṭikkasso, ‘‘niggaho’’ti pavuccati;

    உக்கி²த்தஸ்ஸானுவத்திகா, அட்ட² யாவததீயகா.

    Ukkhittassānuvattikā, aṭṭha yāvatatīyakā.

    3009.

    3009.

    அரிட்டோ² சண்ட³காளீ ச, ஏகாத³ஸ ப⁴வந்திமே;

    Ariṭṭho caṇḍakāḷī ca, ekādasa bhavantime;

    இமேஸங் து வஸா ஞெய்யா, த³ஸேகா ஸமனுபா⁴ஸனா.

    Imesaṃ tu vasā ñeyyā, dasekā samanubhāsanā.

    3010.

    3010.

    உபஸம்பத³கம்மஞ்ச, கம்மமப்³பா⁴னஸஞ்ஞிதங்;

    Upasampadakammañca, kammamabbhānasaññitaṃ;

    இத³ங் ஞத்திசதுத்தே² து, ஸத்தமங் கம்மலக்க²ணங்.

    Idaṃ ñatticatutthe tu, sattamaṃ kammalakkhaṇaṃ.

    3011.

    3011.

    அபலோகனகம்மஞ்சா-பலோகெத்வாவ காரயே;

    Apalokanakammañcā-paloketvāva kāraye;

    ஞத்தியா து³தியேனாபி, சதுத்தே²ன ந காரயே.

    Ñattiyā dutiyenāpi, catutthena na kāraye.

    3012.

    3012.

    ஞத்திது³தியகம்மானி, லஹுகானத்தி² கானிசி;

    Ñattidutiyakammāni, lahukānatthi kānici;

    காதப்³பா³னபலோகெத்வா, ஸப்³பா³ ஸம்முதியோ ஸியுங்.

    Kātabbānapaloketvā, sabbā sammutiyo siyuṃ.

    3013.

    3013.

    ஸேஸானி அபலோகெத்வா, காதுங் பன ந வட்டதி;

    Sesāni apaloketvā, kātuṃ pana na vaṭṭati;

    யதா²வுத்தனயேனேவ, தேன தேனேவ காரயே.

    Yathāvuttanayeneva, tena teneva kāraye.

    சதுப்³பி³த⁴கம்மகதா².

    Catubbidhakammakathā.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact