Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / நெத்திப்பகரணபாளி • Nettippakaraṇapāḷi |
6. சதுப்³யூஹஹாரவிப⁴ங்கோ³
6. Catubyūhahāravibhaṅgo
25. தத்த² கதமோ சதுப்³யூஹோ ஹாரோ? ‘‘நேருத்தமதி⁴ப்பாயோ’’தி அயங். ப்³யஞ்ஜனேன ஸுத்தஸ்ஸ நேருத்தஞ்ச அதி⁴ப்பாயோ ச நிதா³னஞ்ச புப்³பா³பரஸந்தி⁴ ச க³வேஸிதப்³போ³ . தத்த² கதமங் நேருத்தங், யா நிருத்திபத³ஸங்ஹிதா, யங் த⁴ம்மானங் நாமஸோ ஞாணங். யதா³ ஹி பி⁴க்கு² அத்த²ஸ்ஸ ச நாமங் ஜானாதி, த⁴ம்மஸ்ஸ ச நாமங் ஜானாதி, ததா² ததா² நங் அபி⁴னிரோபேதி. அயஞ்ச வுச்சதி அத்த²குஸலோ த⁴ம்மகுஸலோ ப்³யஞ்ஜனகுஸலோ நிருத்திகுஸலோ புப்³பா³பரகுஸலோ தே³ஸனாகுஸலோ அதீதாதி⁴வசனகுஸலோ அனாக³தாதி⁴வசனகுஸலோ பச்சுப்பன்னாதி⁴வசனகுஸலோ இத்தா²தி⁴வசனகுஸலோ புரிஸாதி⁴வசனகுஸலோ நபுங்ஸகாதி⁴வசனகுஸலோ ஏகாதி⁴வசனகுஸலோ அனேகாதி⁴வசனகுஸலோ, ஏவங் ஸப்³பா³னி காதப்³பா³னி ஜனபத³னிருத்தானி ஸப்³பா³ ச ஜனபத³னிருத்தியோ. அயங் நிருத்திபத³ஸங்ஹிதா.
25. Tattha katamo catubyūho hāro? ‘‘Neruttamadhippāyo’’ti ayaṃ. Byañjanena suttassa neruttañca adhippāyo ca nidānañca pubbāparasandhi ca gavesitabbo . Tattha katamaṃ neruttaṃ, yā niruttipadasaṃhitā, yaṃ dhammānaṃ nāmaso ñāṇaṃ. Yadā hi bhikkhu atthassa ca nāmaṃ jānāti, dhammassa ca nāmaṃ jānāti, tathā tathā naṃ abhiniropeti. Ayañca vuccati atthakusalo dhammakusalo byañjanakusalo niruttikusalo pubbāparakusalo desanākusalo atītādhivacanakusalo anāgatādhivacanakusalo paccuppannādhivacanakusalo itthādhivacanakusalo purisādhivacanakusalo napuṃsakādhivacanakusalo ekādhivacanakusalo anekādhivacanakusalo, evaṃ sabbāni kātabbāni janapadaniruttāni sabbā ca janapadaniruttiyo. Ayaṃ niruttipadasaṃhitā.
26. தத்த² கதமோ அதி⁴ப்பாயோ?
26. Tattha katamo adhippāyo?
‘‘த⁴ம்மோ ஹவே ரக்க²தி த⁴ம்மசாரிங், ச²த்தங் மஹந்தங் யத² வஸ்ஸகாலே 1;
‘‘Dhammo have rakkhati dhammacāriṃ, chattaṃ mahantaṃ yatha vassakāle 2;
ஏஸானிஸங்ஸோ த⁴ம்மே ஸுசிண்ணே, ந து³க்³க³திங் க³ச்ச²தி த⁴ம்மசாரீ’’தி.
Esānisaṃso dhamme suciṇṇe, na duggatiṃ gacchati dhammacārī’’ti.
இத⁴ ப⁴க³வதோ கோ அதி⁴ப்பாயோ? யே அபாயேஹி பரிமுச்சிதுகாமா ப⁴விஸ்ஸந்தி, தே த⁴ம்மசாரினோ ப⁴விஸ்ஸந்தீதி அயங் எத்த² ப⁴க³வதோ அதி⁴ப்பாயோ.
Idha bhagavato ko adhippāyo? Ye apāyehi parimuccitukāmā bhavissanti, te dhammacārino bhavissantīti ayaṃ ettha bhagavato adhippāyo.
‘‘சோரோ யதா² ஸந்தி⁴முகே² க³ஹீதோ, ஸகம்முனா ஹஞ்ஞதி 3 ப³ஜ்ஜ²தே ச;
‘‘Coro yathā sandhimukhe gahīto, sakammunā haññati 4 bajjhate ca;
ஏவங் அயங் பேச்ச பஜா பரத்த², ஸகம்முனா ஹஞ்ஞதி 5 ப³ஜ்ஜ²தே சா’’தி.
Evaṃ ayaṃ pecca pajā parattha, sakammunā haññati 6 bajjhate cā’’ti.
இத⁴ ப⁴க³வதோ கோ அதி⁴ப்பாயோ? ஸஞ்சேதனிகானங் கதானங் கம்மானங் உபசிதானங் து³க்க²வேத³னீயானங் அனிட்ட²ங் அஸாதங் விபாகங் பச்சனுப⁴விஸ்ஸதீதி அயங் எத்த² ப⁴க³வதோ அதி⁴ப்பாயோ.
Idha bhagavato ko adhippāyo? Sañcetanikānaṃ katānaṃ kammānaṃ upacitānaṃ dukkhavedanīyānaṃ aniṭṭhaṃ asātaṃ vipākaṃ paccanubhavissatīti ayaṃ ettha bhagavato adhippāyo.
அத்தனோ ஸுக²மேஸானோ, பேச்ச ஸோ ந லப⁴தே ஸுக²’’ந்தி.
Attano sukhamesāno, pecca so na labhate sukha’’nti.
இத⁴ ப⁴க³வதோ கோ அதி⁴ப்பாயோ? யே ஸுகே²ன அத்தி²கா ப⁴விஸ்ஸந்தி, தே பாபகம்மங் 9 ந கரிஸ்ஸந்தீதி அயங் எத்த² ப⁴க³வதோ அதி⁴ப்பாயோ.
Idha bhagavato ko adhippāyo? Ye sukhena atthikā bhavissanti, te pāpakammaṃ 10 na karissantīti ayaṃ ettha bhagavato adhippāyo.
‘‘மித்³தீ⁴ 11 யதா³ ஹோதி மஹக்³க⁴ஸோ ச, நித்³தா³யிதா ஸம்பரிவத்தஸாயீ;
‘‘Middhī 12 yadā hoti mahagghaso ca, niddāyitā samparivattasāyī;
மஹாவராஹோவ நிவாபபுட்டோ², புனப்புனங் க³ப்³ப⁴முபேதி மந்தோ³’’தி.
Mahāvarāhova nivāpapuṭṭho, punappunaṃ gabbhamupeti mando’’ti.
இத⁴ ப⁴க³வதோ கோ அதி⁴ப்பாயோ? யே ஜராமரணேன அட்டியிதுகாமா ப⁴விஸ்ஸந்தி, தே ப⁴விஸ்ஸந்தி போ⁴ஜனே மத்தஞ்ஞுனோ இந்த்³ரியேஸு கு³த்தத்³வாரா புப்³ப³ரத்தாபரரத்தங் ஜாக³ரியானுயோக³மனுயுத்தா விபஸ்ஸகா குஸலேஸு த⁴ம்மேஸு ஸகா³ரவா ச ஸப்³ரஹ்மசாரீஸு தே²ரேஸு நவேஸு மஜ்ஜி²மேஸூதி அயங் எத்த² ப⁴க³வதோ அதி⁴ப்பாயோ.
Idha bhagavato ko adhippāyo? Ye jarāmaraṇena aṭṭiyitukāmā bhavissanti, te bhavissanti bhojane mattaññuno indriyesu guttadvārā pubbarattāpararattaṃ jāgariyānuyogamanuyuttā vipassakā kusalesu dhammesu sagāravā ca sabrahmacārīsu theresu navesu majjhimesūti ayaṃ ettha bhagavato adhippāyo.
அப்பமத்தா ந மீயந்தி, யே பமத்தா யதா² மதா’’தி.
Appamattā na mīyanti, ye pamattā yathā matā’’ti.
இத⁴ ப⁴க³வதோ கோ அதி⁴ப்பாயோ? யே அமதபரியேஸனங் பரியேஸிதுகாமா ப⁴விஸ்ஸந்தி, தே அப்பமத்தா விஹரிஸ்ஸந்தீதி அயங் எத்த² ப⁴க³வதோ அதி⁴ப்பாயோ. அயங் அதி⁴ப்பாயோ.
Idha bhagavato ko adhippāyo? Ye amatapariyesanaṃ pariyesitukāmā bhavissanti, te appamattā viharissantīti ayaṃ ettha bhagavato adhippāyo. Ayaṃ adhippāyo.
27. தத்த² கதமங் நிதா³னங்? யதா² ஸோ த⁴னியோ கோ³பாலகோ ப⁴க³வந்தங் ஆஹ –
27. Tattha katamaṃ nidānaṃ? Yathā so dhaniyo gopālako bhagavantaṃ āha –
‘‘நந்த³தி புத்தேஹி புத்திமா, கோ³மா 15 கோ³ஹி ததே²வ நந்த³தி;
‘‘Nandati puttehi puttimā, gomā 16 gohi tatheva nandati;
உபதீ⁴ ஹி நரஸ்ஸ நந்த³னா, ந ஹி ஸோ நந்த³தி யோ நிரூபதீ⁴’’தி.
Upadhī hi narassa nandanā, na hi so nandati yo nirūpadhī’’ti.
ப⁴க³வா ஆஹ –
Bhagavā āha –
‘‘ஸோசதி புத்தேஹி புத்திமா, கோ³பிகோ 17 கோ³ஹி ததே²வ ஸோசதி;
‘‘Socati puttehi puttimā, gopiko 18 gohi tatheva socati;
உபதீ⁴ ஹி நரஸ்ஸ ஸோசனா, ந ஹி ஸோ ஸோசதி யோ நிரூபதீ⁴’’தி.
Upadhī hi narassa socanā, na hi so socati yo nirūpadhī’’ti.
இமினா வத்து²னா இமினா நிதா³னேன ஏவங் ஞாயதி ‘‘இத⁴ ப⁴க³வா பா³ஹிரங் பரிக்³க³ஹங் உபதி⁴ ஆஹா’’தி. யதா² ச மாரோ பாபிமா கி³ஜ்ஜ²கூடா பப்³ப³தா புது²ஸிலங் பாதேஸி, ப⁴க³வா ஆஹ –
Iminā vatthunā iminā nidānena evaṃ ñāyati ‘‘idha bhagavā bāhiraṃ pariggahaṃ upadhi āhā’’ti. Yathā ca māro pāpimā gijjhakūṭā pabbatā puthusilaṃ pātesi, bhagavā āha –
‘‘ஸசேபி கேவலங் ஸப்³ப³ங், கி³ஜ்ஜ²கூடங் சலெஸ்ஸஸி 19;
‘‘Sacepi kevalaṃ sabbaṃ, gijjhakūṭaṃ calessasi 20;
நேவ ஸம்மாவிமுத்தானங், பு³த்³தா⁴னங் அத்தி² இஞ்ஜிதங்.
Neva sammāvimuttānaṃ, buddhānaṃ atthi iñjitaṃ.
நப⁴ங் ப²லெய்யப்பத²வீ சலெய்ய, ஸப்³பே³வ பாணா உத³ ஸந்தஸெய்யுங்;
Nabhaṃ phaleyyappathavī caleyya, sabbeva pāṇā uda santaseyyuṃ;
ஸல்லம்பி சே உரஸி கம்பயெய்யுங் 21, உபதீ⁴ஸு தாணங் ந கரொந்தி பு³த்³தா⁴’’தி.
Sallampi ce urasi kampayeyyuṃ 22, upadhīsu tāṇaṃ na karonti buddhā’’ti.
இமினா வத்து²னா இமினா நிதா³னேன ஏவங் ஞாயதி ‘‘இத⁴ ப⁴க³வா காயங் உபதி⁴ங் ஆஹா’’தி. யதா² சாஹ –
Iminā vatthunā iminā nidānena evaṃ ñāyati ‘‘idha bhagavā kāyaṃ upadhiṃ āhā’’ti. Yathā cāha –
‘‘ந தங் த³ள்ஹங் ப³ந்த⁴னமாஹு தீ⁴ரா, யதா³யஸங் தா³ருஜபப்³ப³ஜஞ்ச 23;
‘‘Na taṃ daḷhaṃ bandhanamāhu dhīrā, yadāyasaṃ dārujapabbajañca 24;
ஸாரத்தரத்தா மணிகுண்ட³லேஸு, புத்தேஸு தா³ரேஸு ச யா அபெக்கா²’’தி.
Sārattarattā maṇikuṇḍalesu, puttesu dāresu ca yā apekkhā’’ti.
இமினா வத்து²னா இமினா நிதா³னேன ஏவங் ஞாயதி ‘‘இத⁴ ப⁴க³வா பா³ஹிரேஸு வத்தூ²ஸு தண்ஹங் ஆஹா’’தி. யதா² சாஹ –
Iminā vatthunā iminā nidānena evaṃ ñāyati ‘‘idha bhagavā bāhiresu vatthūsu taṇhaṃ āhā’’ti. Yathā cāha –
‘‘ஏதங் த³ள்ஹங் ப³ந்த⁴னமாஹு தீ⁴ரா, ஓஹாரினங் ஸிதி²லங் து³ப்பமுஞ்சங்;
‘‘Etaṃ daḷhaṃ bandhanamāhu dhīrā, ohārinaṃ sithilaṃ duppamuñcaṃ;
ஏதம்பி செ²த்வான பரிப்³ப³ஜந்தி, அனபெக்கி²னோ காமஸுக²ங் பஹாயா’’தி.
Etampi chetvāna paribbajanti, anapekkhino kāmasukhaṃ pahāyā’’ti.
இமினா வத்து²னா இமினா நிதா³னேன ஏவங் ஞாயதி ‘‘இத⁴ ப⁴க³வா பா³ஹிரவத்து²காய தண்ஹாய பஹானங் ஆஹா’’தி. யதா² சாஹ –
Iminā vatthunā iminā nidānena evaṃ ñāyati ‘‘idha bhagavā bāhiravatthukāya taṇhāya pahānaṃ āhā’’ti. Yathā cāha –
‘‘ஆதுரங் அஸுசிங் பூதிங், து³க்³க³ந்த⁴ங் தே³ஹனிஸ்ஸிதங்;
‘‘Āturaṃ asuciṃ pūtiṃ, duggandhaṃ dehanissitaṃ;
பக்³க⁴ரந்தங் தி³வா ரத்திங், பா³லானங் அபி⁴னந்தி³த’’ந்தி.
Paggharantaṃ divā rattiṃ, bālānaṃ abhinandita’’nti.
இமினா வத்து²னா இமினா நிதா³னேன ஏவங் ஞாயதி ‘‘இத⁴ ப⁴க³வா அஜ்ஜ²த்திகவத்து²காய தண்ஹாய பஹானங் ஆஹா’’தி. யதா² சாஹ –
Iminā vatthunā iminā nidānena evaṃ ñāyati ‘‘idha bhagavā ajjhattikavatthukāya taṇhāya pahānaṃ āhā’’ti. Yathā cāha –
‘‘உச்சி²ந்த³ 25 ஸினேஹமத்தனோ, குமுத³ங் ஸாரதி³கங்வ பாணினா;
‘‘Ucchinda 26 sinehamattano, kumudaṃ sāradikaṃva pāṇinā;
ஸந்திமக்³க³மேவ ப்³ரூஹய, நிப்³பா³னங் ஸுக³தேன தே³ஸித’’ந்தி.
Santimaggameva brūhaya, nibbānaṃ sugatena desita’’nti.
இமினா வத்து²னா இமினா நிதா³னேன ஏவங் ஞாயதி ‘‘இத⁴ ப⁴க³வா அஜ்ஜ²த்திகவத்து²காய தண்ஹாய பஹானங் ஆஹா’’தி. இத³ங் நிதா³னங்.
Iminā vatthunā iminā nidānena evaṃ ñāyati ‘‘idha bhagavā ajjhattikavatthukāya taṇhāya pahānaṃ āhā’’ti. Idaṃ nidānaṃ.
தத்த² கதமோ புப்³பா³பரஸந்தி⁴. யதா²ஹ –
Tattha katamo pubbāparasandhi. Yathāha –
‘‘காமந்தா⁴ ஜாலஸஞ்ச²ன்னா, தண்ஹாச²த³னசா²தி³தா;
‘‘Kāmandhā jālasañchannā, taṇhāchadanachāditā;
ஜராமரணமன்வெந்தி, வச்சோ² கீ²ரபகோவ மாதர’’ந்தி.
Jarāmaraṇamanventi, vaccho khīrapakova mātara’’nti.
அயங் காமதண்ஹா வுத்தா. ஸா கதமேன புப்³பா³பரேன யுஜ்ஜதி? யதா²ஹ –
Ayaṃ kāmataṇhā vuttā. Sā katamena pubbāparena yujjati? Yathāha –
‘‘ரத்தோ அத்த²ங் ந ஜானாதி, ரத்தோ த⁴ம்மங் ந பஸ்ஸதி;
‘‘Ratto atthaṃ na jānāti, ratto dhammaṃ na passati;
அந்த⁴ந்தமங் ததா³ ஹோதி, யங் ராகோ³ ஸஹதே நர’’ந்தி.
Andhantamaṃ tadā hoti, yaṃ rāgo sahate nara’’nti.
இதி அந்த⁴தாய ச ஸஞ்ச²ன்னதாய ச ஸாயேவ தண்ஹா அபி⁴லபிதா. யஞ்சாஹ காமந்தா⁴ ஜாலஸஞ்ச²ன்னா, தண்ஹாச²த³னசா²தி³தாதி. யஞ்சாஹ ரத்தோ அத்த²ங் ந ஜானாதி, ரத்தோ த⁴ம்மங் ந பஸ்ஸதீதி, இமேஹி பதே³ஹி பரியுட்டா²னேஹி ஸாயேவ தண்ஹா அபி⁴லபிதா. யங் அந்த⁴காரங், அயங் து³க்க²ஸமுத³யோ, யா ச தண்ஹா போனோப⁴விகா, யஞ்சாஹ காமாதி இமே கிலேஸகாமா. யஞ்சாஹ ஜாலஸஞ்ச²ன்னாதி தேஸங் யேவ காமானங் பயோகே³ன பரியுட்டா²னங் த³ஸ்ஸேதி, தஸ்மா கிலேஸவஸேன ச பரியுட்டா²னவஸேன ச தண்ஹாப³ந்த⁴னங் வுத்தங். யே ஏதி³ஸிகா, தே ஜராமரணங் அன்வெந்தி, அயங் ப⁴க³வதா யதா²னிக்கி²த்தகா³தா²ப³லேன த³ஸ்ஸிதா ஜராமரணமன்வெந்தீதி.
Iti andhatāya ca sañchannatāya ca sāyeva taṇhā abhilapitā. Yañcāha kāmandhā jālasañchannā, taṇhāchadanachāditāti. Yañcāha ratto atthaṃ na jānāti, ratto dhammaṃ na passatīti, imehi padehi pariyuṭṭhānehi sāyeva taṇhā abhilapitā. Yaṃ andhakāraṃ, ayaṃ dukkhasamudayo, yā ca taṇhā ponobhavikā, yañcāha kāmāti ime kilesakāmā. Yañcāha jālasañchannāti tesaṃ yeva kāmānaṃ payogena pariyuṭṭhānaṃ dasseti, tasmā kilesavasena ca pariyuṭṭhānavasena ca taṇhābandhanaṃ vuttaṃ. Ye edisikā, te jarāmaraṇaṃ anventi, ayaṃ bhagavatā yathānikkhittagāthābalena dassitā jarāmaraṇamanventīti.
‘‘யஸ்ஸ பபஞ்சா டி²தீ ச நத்தி², ஸந்தா³னங் பலிக⁴ஞ்ச 31 வீதிவத்தோ;
‘‘Yassa papañcā ṭhitī ca natthi, sandānaṃ palighañca 32 vītivatto;
தங் நித்தண்ஹங் முனிங் சரந்தங், ந விஜானாதி ஸதே³வகோபி லோகோ’’தி.
Taṃ nittaṇhaṃ muniṃ carantaṃ, na vijānāti sadevakopi loko’’ti.
பபஞ்சா நாம தண்ஹாதி³ட்டி²மானா, தத³பி⁴ஸங்க²தா ச ஸங்கா²ரா. டி²தி நாம அனுஸயா. ஸந்தா³னங் நாம தண்ஹாய பரியுட்டா²னங், யானி ச²த்திங்ஸதண்ஹாய ஜாலினியா விசரிதானி. பலிகோ⁴ நாம மோஹோ. யே ச பபஞ்சா ஸங்கா²ரா யா ச டி²தி யங் ஸந்தா³னஞ்ச யங் பலிக⁴ஞ்ச யோ ஏதங் ஸப்³ப³ங் ஸமதிக்கந்தோ, அயங் வுச்சதி நித்தண்ஹோ இதி.
Papañcā nāma taṇhādiṭṭhimānā, tadabhisaṅkhatā ca saṅkhārā. Ṭhiti nāma anusayā. Sandānaṃ nāma taṇhāya pariyuṭṭhānaṃ, yāni chattiṃsataṇhāya jāliniyā vicaritāni. Paligho nāma moho. Ye ca papañcā saṅkhārā yā ca ṭhiti yaṃ sandānañca yaṃ palighañca yo etaṃ sabbaṃ samatikkanto, ayaṃ vuccati nittaṇho iti.
28. தத்த² பரியுட்டா²னஸங்கா²ரா தி³ட்ட²த⁴ம்மவேத³னீயா வா உபபஜ்ஜவேத³னீயா வா அபராபரியவேத³னீயா வா, ஏவங் தண்ஹா திவித⁴ங் ப²லங் தே³தி தி³ட்டே² வா த⁴ம்மே உபபஜ்ஜே வா அபரே வா பரியாயே. ஏவங் ப⁴க³வா ஆஹ ‘‘யங் லோப⁴பகதங் கம்மங் கரோதி காயேன வா வாசாய வா மனஸா வா, தஸ்ஸ விபாகங் அனுபோ⁴தி தி³ட்டே² வா த⁴ம்மே உபபஜ்ஜே வா அபரே வா பரியாயே’’தி. இத³ங் ப⁴க³வதோ புப்³பா³பரேன யுஜ்ஜதி. தத்த² பரியுட்டா²னங் தி³ட்ட²த⁴ம்மவேத³னீயங் வா கம்மங் உபபஜ்ஜவேத³னீயங் வா கம்மங் அபராபரியாயவேத³னீயங் 33 வா கம்மங், ஏவங் கம்மங் திதா⁴ விபச்சதி தி³ட்டே² வா த⁴ம்மே உபபஜ்ஜே வா அபரே வா பரியாயே. யதா²ஹ –
28. Tattha pariyuṭṭhānasaṅkhārā diṭṭhadhammavedanīyā vā upapajjavedanīyā vā aparāpariyavedanīyā vā, evaṃ taṇhā tividhaṃ phalaṃ deti diṭṭhe vā dhamme upapajje vā apare vā pariyāye. Evaṃ bhagavā āha ‘‘yaṃ lobhapakataṃ kammaṃ karoti kāyena vā vācāya vā manasā vā, tassa vipākaṃ anubhoti diṭṭhe vā dhamme upapajje vā apare vā pariyāye’’ti. Idaṃ bhagavato pubbāparena yujjati. Tattha pariyuṭṭhānaṃ diṭṭhadhammavedanīyaṃ vā kammaṃ upapajjavedanīyaṃ vā kammaṃ aparāpariyāyavedanīyaṃ 34 vā kammaṃ, evaṃ kammaṃ tidhā vipaccati diṭṭhe vā dhamme upapajje vā apare vā pariyāye. Yathāha –
‘‘யஞ்சே பா³லோ இத⁴ பாணாதிபாதீ ஹோதி…பே॰… மிச்சா²தி³ட்டி² ஹோதி, தஸ்ஸ தி³ட்டே² வா த⁴ம்மே விபாகங் படிஸங்வேதே³தி உபபஜ்ஜே வா அபரே வா பரியாயே’’தி. இத³ங் ப⁴க³வதோ புப்³பா³பரேன யுஜ்ஜதி. தத்த² பரியுட்டா²னங் படிஸங்கா²னப³லேன பஹாதப்³ப³ங், ஸங்கா²ரா த³ஸ்ஸனப³லேன, ச²த்திங்ஸ தண்ஹாவிசரிதானி பா⁴வனாப³லேன பஹாதப்³பா³னீதி ஏவங் தண்ஹாபி திதா⁴ பஹீயதி. யா நித்தண்ஹாதா அயங் ஸஉபாதி³ஸேஸா நிப்³பா³னதா⁴து. பே⁴தா³ காயஸ்ஸ அயங் அனுபாதி³ஸேஸா நிப்³பா³னதா⁴து.
‘‘Yañce bālo idha pāṇātipātī hoti…pe… micchādiṭṭhi hoti, tassa diṭṭhe vā dhamme vipākaṃ paṭisaṃvedeti upapajje vā apare vā pariyāye’’ti. Idaṃ bhagavato pubbāparena yujjati. Tattha pariyuṭṭhānaṃ paṭisaṅkhānabalena pahātabbaṃ, saṅkhārā dassanabalena, chattiṃsa taṇhāvicaritāni bhāvanābalena pahātabbānīti evaṃ taṇhāpi tidhā pahīyati. Yā nittaṇhātā ayaṃ saupādisesā nibbānadhātu. Bhedā kāyassa ayaṃ anupādisesā nibbānadhātu.
பபஞ்சோ நாம வுச்சதி அனுப³ந்தோ⁴. யஞ்சாஹ ப⁴க³வா ‘‘பபஞ்சேதி அதீதானாக³தபச்சுப்பன்னங் சக்கு²விஞ்ஞெய்யங் ரூபங் ஆரப்³பா⁴’’தி. யஞ்சாஹ ப⁴க³வா – ‘‘அதீதே, ராத⁴, ரூபே அனபெக்கோ² ஹோஹி, அனாக³தங் ரூபங் மா அபி⁴னந்தி³, பச்சுப்பன்னஸ்ஸ ரூபஸ்ஸ நிப்³பி³தா³ய விராகா³ய நிரோதா⁴ய படினிஸ்ஸக்³கா³ய படிபஜ்ஜா’’தி. இத³ங் ப⁴க³வதோ புப்³பா³பரேன யுஜ்ஜதி. யோ சாபி பபஞ்சோ யே ச ஸங்கா²ரா யா ச அதீதானாக³தபச்சுப்பன்னஸ்ஸ அபி⁴னந்த³னா, இத³ங் ஏகத்த²ங். அபி ச அஞ்ஞமஞ்ஞேஹி பதே³ஹி அஞ்ஞமஞ்ஞேஹி அக்க²ரேஹி அஞ்ஞமஞ்ஞேஹி ப்³யஞ்ஜனேஹி அபரிமாணா த⁴ம்மதே³ஸனா வுத்தா ப⁴க³வதா. ஏவங் ஸுத்தேன ஸுத்தங் ஸங்ஸந்த³யித்வா புப்³பா³பரேன ஸத்³தி⁴ங் யோஜயித்வா ஸுத்தங் நித்³தி³ட்ட²ங் ப⁴வதி.
Papañco nāma vuccati anubandho. Yañcāha bhagavā ‘‘papañceti atītānāgatapaccuppannaṃ cakkhuviññeyyaṃ rūpaṃ ārabbhā’’ti. Yañcāha bhagavā – ‘‘atīte, rādha, rūpe anapekkho hohi, anāgataṃ rūpaṃ mā abhinandi, paccuppannassa rūpassa nibbidāya virāgāya nirodhāya paṭinissaggāya paṭipajjā’’ti. Idaṃ bhagavato pubbāparena yujjati. Yo cāpi papañco ye ca saṅkhārā yā ca atītānāgatapaccuppannassa abhinandanā, idaṃ ekatthaṃ. Api ca aññamaññehi padehi aññamaññehi akkharehi aññamaññehi byañjanehi aparimāṇā dhammadesanā vuttā bhagavatā. Evaṃ suttena suttaṃ saṃsandayitvā pubbāparena saddhiṃ yojayitvā suttaṃ niddiṭṭhaṃ bhavati.
ஸோ சாயங் 35 புப்³பா³பரோ ஸந்தி⁴ சதுப்³பி³தோ⁴ அத்த²ஸந்தி⁴ ப்³யஞ்ஜனஸந்தி⁴ தே³ஸனாஸந்தி⁴ நித்³தே³ஸஸந்தீ⁴தி.
So cāyaṃ 36 pubbāparo sandhi catubbidho atthasandhi byañjanasandhi desanāsandhi niddesasandhīti.
தத்த² அத்த²ஸந்தி⁴ ச²ப்பதா³னி ஸங்காஸனா பகாஸனா விவரணா விப⁴ஜனா உத்தானீகம்மதா பஞ்ஞத்தீதி.
Tattha atthasandhi chappadāni saṅkāsanā pakāsanā vivaraṇā vibhajanā uttānīkammatā paññattīti.
ப்³யஞ்ஜனஸந்தி⁴ ச²ப்பதா³னி அக்க²ரங் பத³ங் ப்³யஞ்ஜனங் ஆகாரோ நிருத்தி நித்³தே³ஸோதி.
Byañjanasandhi chappadāni akkharaṃ padaṃ byañjanaṃ ākāro nirutti niddesoti.
தே³ஸனாஸந்தி⁴ ந ச பத²விங் நிஸ்ஸாய ஜா²யதி ஜா²யீ ஜா²யதி ச. ந ச ஆபங் நிஸ்ஸாய ஜா²யதி ஜா²யீ ஜா²யதி ச, ந ச தேஜங் நிஸ்ஸாய ஜா²யதி ஜா²யீ ஜா²யதி ச, ந ச வாயுங் நிஸ்ஸாய ஜா²யதி ஜா²யீ ஜா²யதி ச. ந ச ஆகாஸானஞ்சாயதனங் நிஸ்ஸாய…பே॰… ந ச விஞ்ஞாணஞ்சாயதனங் நிஸ்ஸாய…பே॰… ந ச ஆகிஞ்சஞ்ஞாயதனங் நிஸ்ஸாய…பே॰… ந ச நேவஸஞ்ஞானாஸஞ்ஞாயதனங் நிஸ்ஸாய…பே॰… ந ச இமங் லோகங் நிஸ்ஸாய…பே॰… ந ச பரலோகங் நிஸ்ஸாய ஜா²யதி ஜா²யீ ஜா²யதி ச. யமித³ங் உப⁴யமந்தரேன தி³ட்ட²ங் ஸுதங் முதங் விஞ்ஞாதங் பத்தங் பரியேஸிதங் விதக்கிதங் விசாரிதங் மனஸானுசிந்திதங், தம்பி நிஸ்ஸாய ந ஜா²யதி ஜா²யீ ஜா²யதி ச. அயங் ஸதே³வகே லோகே ஸமாரகே ஸப்³ரஹ்மகே ஸஸ்ஸமணப்³ராஹ்மணியா பஜாய ஸதே³வமனுஸ்ஸாய அனிஸ்ஸிதேன சித்தேன ந ஞாயதி ஜா²யந்தோ.
Desanāsandhi na ca pathaviṃ nissāya jhāyati jhāyī jhāyati ca. Na ca āpaṃ nissāya jhāyati jhāyī jhāyati ca, na ca tejaṃ nissāya jhāyati jhāyī jhāyati ca, na ca vāyuṃ nissāya jhāyati jhāyī jhāyati ca. Na ca ākāsānañcāyatanaṃ nissāya…pe… na ca viññāṇañcāyatanaṃ nissāya…pe… na ca ākiñcaññāyatanaṃ nissāya…pe… na ca nevasaññānāsaññāyatanaṃ nissāya…pe… na ca imaṃ lokaṃ nissāya…pe… na ca paralokaṃ nissāya jhāyati jhāyī jhāyati ca. Yamidaṃ ubhayamantarena diṭṭhaṃ sutaṃ mutaṃ viññātaṃ pattaṃ pariyesitaṃ vitakkitaṃ vicāritaṃ manasānucintitaṃ, tampi nissāya na jhāyati jhāyī jhāyati ca. Ayaṃ sadevake loke samārake sabrahmake sassamaṇabrāhmaṇiyā pajāya sadevamanussāya anissitena cittena na ñāyati jhāyanto.
யதா² மாரோ பாபிமா கோ³தி⁴கஸ்ஸ குலபுத்தஸ்ஸ 37 விஞ்ஞாணங் ஸமன்வேஸந்தோ ந ஜானாதி ந பஸ்ஸதி. ஸோ ஹி பபஞ்சாதீதோ தண்ஹாபஹானேன தி³ட்டி²னிஸ்ஸயோபிஸ்ஸ நத்தி². யதா² ச கோ³தி⁴கஸ்ஸ, ஏவங் வக்கலிஸ்ஸ ஸதே³வகேன லோகேன ஸமாரகேன ஸப்³ரஹ்மகேன ஸஸ்ஸமணப்³ராஹ்மணியா பஜாய ஸதே³வமனுஸ்ஸாய அனிஸ்ஸிதசித்தா ந ஞாயந்தி ஜா²யமானா. அயங் தே³ஸனாஸந்தி⁴.
Yathā māro pāpimā godhikassa kulaputtassa 38 viññāṇaṃ samanvesanto na jānāti na passati. So hi papañcātīto taṇhāpahānena diṭṭhinissayopissa natthi. Yathā ca godhikassa, evaṃ vakkalissa sadevakena lokena samārakena sabrahmakena sassamaṇabrāhmaṇiyā pajāya sadevamanussāya anissitacittā na ñāyanti jhāyamānā. Ayaṃ desanāsandhi.
தத்த² கதமா நித்³தே³ஸஸந்தி⁴? நிஸ்ஸிதசித்தா அகுஸலபக்கே²ன நித்³தி³ஸிதப்³பா³, அனிஸ்ஸிதசித்தா குஸலபக்கே²ன நித்³தி³ஸிதப்³பா³. நிஸ்ஸிதசித்தா கிலேஸேன நித்³தி³ஸிதப்³பா³, அனிஸ்ஸிதசித்தா வோதா³னேன நித்³தி³ஸிதப்³பா³. நிஸ்ஸிதசித்தா ஸங்ஸாரப்பவத்தியா நித்³தி³ஸிதப்³பா³, அனிஸ்ஸிதசித்தா ஸங்ஸாரனிவத்தியா நித்³தி³ஸிதப்³பா³. நிஸ்ஸிதசித்தா தண்ஹாய ச அவிஜ்ஜாய ச நித்³தி³ஸிதப்³பா³, அனிஸ்ஸிதசித்தா ஸமதே²ன ச விபஸ்ஸனாய ச நித்³தி³ஸிதப்³பா³. நிஸ்ஸிதசித்தா அஹிரிகேன ச அனொத்தப்பேன ச நித்³தி³ஸிதப்³பா³, அனிஸ்ஸிதசித்தா ஹிரியா ச ஒத்தப்பேன ச நித்³தி³ஸிதப்³பா³. நிஸ்ஸிதசித்தா அஸதியா ச அஸம்பஜஞ்ஞேன ச நித்³தி³ஸிதப்³பா³, அனிஸ்ஸிதசித்தா ஸதியா ச ஸம்பஜஞ்ஞேன ச நித்³தி³ஸிதப்³பா³. நிஸ்ஸிதசித்தா அயோனியா ச அயோனிஸோமனஸிகாரேன ச நித்³தி³ஸிதப்³பா³, அனிஸ்ஸிதசித்தா யோனியா ச யோனிஸோமனஸிகாரேன ச நித்³தி³ஸிதப்³பா³. நிஸ்ஸிதசித்தா கோஸஜ்ஜேன ச தோ³வசஸ்ஸேன ச நித்³தி³ஸிதப்³பா³, அனிஸ்ஸிதசித்தா வீரியாரம்பே⁴ன ச ஸோவசஸ்ஸேன ச நித்³தி³ஸிதப்³பா³. நிஸ்ஸிதசித்தா அஸ்ஸத்³தி⁴யேன ச பமாதே³ன ச நித்³தி³ஸிதப்³பா³, அனிஸ்ஸிதசித்தா ஸத்³தா⁴ய ச அப்பமாதே³ன ச நித்³தி³ஸிதப்³பா³. நிஸ்ஸிதசித்தா அஸத்³த⁴ம்மஸ்ஸவனேன ச அஸங்வரணேன ச நித்³தி³ஸிதப்³பா³, அனிஸ்ஸிதசித்தா ஸத்³த⁴ம்மஸ்ஸவனேன ச ஸங்வரேன ச நித்³தி³ஸிதப்³பா³. நிஸ்ஸிதசித்தா அபி⁴ஜ்ஜா²ய ச ப்³யாபாதே³ன ச நித்³தி³ஸிதப்³பா³, அனிஸ்ஸிதசித்தா அனபி⁴ஜ்ஜா²ய ச அப்³யாபாதே³ன ச நித்³தி³ஸிதப்³பா³. நிஸ்ஸிதசித்தா நீவரணேஹி ச ஸங்யோஜனியேஹி ச நித்³தி³ஸிதப்³பா³, அனிஸ்ஸிதசித்தா ராக³விராகா³ய ச சேதோவிமுத்தியா அவிஜ்ஜாவிராகா³ய ச பஞ்ஞாவிமுத்தியா நித்³தி³ஸிதப்³பா³. நிஸ்ஸிதசித்தா உச்சே²த³தி³ட்டி²யா ச ஸஸ்ஸததி³ட்டி²யா ச நித்³தி³ஸிதப்³பா³, அனிஸ்ஸிதசித்தா ஸஉபாதி³ஸேஸாய ச அனுபாதி³ஸேஸாய ச நிப்³பா³னதா⁴துயா நித்³தி³ஸிதப்³பா³. அயங் நித்³தே³ஸஸந்தி⁴. தேனாஹ ஆயஸ்மா மஹாகச்சாயனோ ‘‘நேருத்தமதி⁴ப்பாயோ’’தி.
Tattha katamā niddesasandhi? Nissitacittā akusalapakkhena niddisitabbā, anissitacittā kusalapakkhena niddisitabbā. Nissitacittā kilesena niddisitabbā, anissitacittā vodānena niddisitabbā. Nissitacittā saṃsārappavattiyā niddisitabbā, anissitacittā saṃsāranivattiyā niddisitabbā. Nissitacittā taṇhāya ca avijjāya ca niddisitabbā, anissitacittā samathena ca vipassanāya ca niddisitabbā. Nissitacittā ahirikena ca anottappena ca niddisitabbā, anissitacittā hiriyā ca ottappena ca niddisitabbā. Nissitacittā asatiyā ca asampajaññena ca niddisitabbā, anissitacittā satiyā ca sampajaññena ca niddisitabbā. Nissitacittā ayoniyā ca ayonisomanasikārena ca niddisitabbā, anissitacittā yoniyā ca yonisomanasikārena ca niddisitabbā. Nissitacittā kosajjena ca dovacassena ca niddisitabbā, anissitacittā vīriyārambhena ca sovacassena ca niddisitabbā. Nissitacittā assaddhiyena ca pamādena ca niddisitabbā, anissitacittā saddhāya ca appamādena ca niddisitabbā. Nissitacittā asaddhammassavanena ca asaṃvaraṇena ca niddisitabbā, anissitacittā saddhammassavanena ca saṃvarena ca niddisitabbā. Nissitacittā abhijjhāya ca byāpādena ca niddisitabbā, anissitacittā anabhijjhāya ca abyāpādena ca niddisitabbā. Nissitacittā nīvaraṇehi ca saṃyojaniyehi ca niddisitabbā, anissitacittā rāgavirāgāya ca cetovimuttiyā avijjāvirāgāya ca paññāvimuttiyā niddisitabbā. Nissitacittā ucchedadiṭṭhiyā ca sassatadiṭṭhiyā ca niddisitabbā, anissitacittā saupādisesāya ca anupādisesāya ca nibbānadhātuyā niddisitabbā. Ayaṃ niddesasandhi. Tenāha āyasmā mahākaccāyano ‘‘neruttamadhippāyo’’ti.
நியுத்தோ சதுப்³யூஹோ ஹாரோ.
Niyutto catubyūho hāro.
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / நெத்திப்பகரண-அட்ட²கதா² • Nettippakaraṇa-aṭṭhakathā / 6. சதுப்³யூஹஹாரவிப⁴ங்க³வண்ணனா • 6. Catubyūhahāravibhaṅgavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / கு²த்³த³கனிகாய (டீகா) • Khuddakanikāya (ṭīkā) / நெத்திப்பகரண-டீகா • Nettippakaraṇa-ṭīkā / 6. சதுப்³யூஹஹாரவிப⁴ங்க³வண்ணனா • 6. Catubyūhahāravibhaṅgavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / கு²த்³த³கனிகாய (டீகா) • Khuddakanikāya (ṭīkā) / நெத்திவிபா⁴வினீ • Nettivibhāvinī / 6. சதுப்³யூஹஹாரவிப⁴ங்க³விபா⁴வனா • 6. Catubyūhahāravibhaṅgavibhāvanā