Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / த⁴ம்மஸங்க³ணி-அட்ட²கதா² • Dhammasaṅgaṇi-aṭṭhakathā |
சதுமக்³க³னயஸஹஸ்ஸங்
Catumagganayasahassaṃ
ஸப்³ப³மக்³கே³ஸு பத³படிபாடியா ஸமஸட்டி²பதா³னி, சதூஹி அபண்ணகங்கே³ஹி ஸத்³தி⁴ங் சதுஸட்டி² ஹொந்தி. அஸம்பி⁴ன்னதோ பன தெத்திங்ஸ. கொட்டா²ஸவாரஸுஞ்ஞதவாரா பாகதிகா ஏவ. யதா² ச பன பட²மமக்³கே³ ஏவங் து³தியாதீ³ஸுபி நயஸஹஸ்ஸமேவாதி சத்தாரோ மக்³கே³ சதூஹி நயஸஹஸ்ஸேஹி பா⁴ஜெத்வா த³ஸ்ஸேஸி த⁴ம்மராஜா.
Sabbamaggesu padapaṭipāṭiyā samasaṭṭhipadāni, catūhi apaṇṇakaṅgehi saddhiṃ catusaṭṭhi honti. Asambhinnato pana tettiṃsa. Koṭṭhāsavārasuññatavārā pākatikā eva. Yathā ca pana paṭhamamagge evaṃ dutiyādīsupi nayasahassamevāti cattāro magge catūhi nayasahassehi bhājetvā dassesi dhammarājā.
ஸச்சவிப⁴ங்கே³ பன ஸட்டி² நயஸஹஸ்ஸானி லோகுத்தரானி இமேஸங் ஏவ வஸேன நிக்கி²த்தானி. ஸதிபட்டா²னவிப⁴ங்கே³ வீஸதி நயஸஹஸ்ஸானி லோகுத்தரானி, ஸம்மப்பதா⁴னவிப⁴ங்கே³ வீஸதி, இத்³தி⁴பாத³விப⁴ங்கே³ த்³வத்திங்ஸ, பொ³ஜ்ஜ²ங்க³விப⁴ங்கே³ த்³வத்திங்ஸ, மக்³க³ங்க³விப⁴ங்கே³ அட்ட²வீஸதி நயஸஹஸ்ஸானி லோகுத்தரானி இமேஸங் ஏவ வஸேன நிக்கி²த்தானி.
Saccavibhaṅge pana saṭṭhi nayasahassāni lokuttarāni imesaṃ eva vasena nikkhittāni. Satipaṭṭhānavibhaṅge vīsati nayasahassāni lokuttarāni, sammappadhānavibhaṅge vīsati, iddhipādavibhaṅge dvattiṃsa, bojjhaṅgavibhaṅge dvattiṃsa, maggaṅgavibhaṅge aṭṭhavīsati nayasahassāni lokuttarāni imesaṃ eva vasena nikkhittāni.
இத⁴ பன சதூஸு மக்³கே³ஸு சத்தாரியேவ நயஸஹஸ்ஸானி. தேஸு பட²மஜ்ஜா²னிகே பட²மமக்³கே³ அட்ட²ங்கா³னி பா⁴ஜிதானி; ததா² து³தியாதீ³ஸு. தத்த² பட²மமக்³கே³ ஸம்மாதி³ட்டி² மிச்சா²தி³ட்டி²ங் பஜஹதீதி ஸம்மாதி³ட்டி². ஸம்மாஸங்கப்பாத³யோபி மிச்சா²ஸங்கப்பாதீ³னங் பஜஹனட்டே²னேவ வேதி³தப்³பா³. ஏவங் ஸந்தே ‘பட²மமக்³கே³னேவ த்³வாஸட்டி²யா தி³ட்டி²க³தானங் பஹீனத்தா உபரிமக்³க³த்தயேன பஹாதப்³பா³ தி³ட்டி² நாம நத்தி². தத்த² ஸம்மாதி³ட்டீ²தி நாமங் கத²ங் ஹோதீ’தி? ‘யதா² விஸங் அத்தி² வா, ஹோது மா வா, அக³தோ³ அக³தோ³ த்வேவ வுச்சதி, ஏவங் மிச்சா²தி³ட்டி² அத்தி² வா, ஹோது மா வா, அயங் ஸம்மாதி³ட்டி² ஏவ நாம’.
Idha pana catūsu maggesu cattāriyeva nayasahassāni. Tesu paṭhamajjhānike paṭhamamagge aṭṭhaṅgāni bhājitāni; tathā dutiyādīsu. Tattha paṭhamamagge sammādiṭṭhi micchādiṭṭhiṃ pajahatīti sammādiṭṭhi. Sammāsaṅkappādayopi micchāsaṅkappādīnaṃ pajahanaṭṭheneva veditabbā. Evaṃ sante ‘paṭhamamaggeneva dvāsaṭṭhiyā diṭṭhigatānaṃ pahīnattā uparimaggattayena pahātabbā diṭṭhi nāma natthi. Tattha sammādiṭṭhīti nāmaṃ kathaṃ hotī’ti? ‘Yathā visaṃ atthi vā, hotu mā vā, agado agado tveva vuccati, evaṃ micchādiṭṭhi atthi vā, hotu mā vā, ayaṃ sammādiṭṭhi eva nāma’.
‘யதி³ ஏவங் நாமமத்தமேவேதங் ஹோதி, உபரிமக்³க³த்தயே பன ஸம்மாதி³ட்டி²யா கிச்சாபா⁴வோ ஆபஜ்ஜதி, மக்³க³ங்கா³னி ந பரிபூரெந்தி, தஸ்மா ஸம்மாதி³ட்டி² ஸகிச்சகா காதப்³பா³ மக்³க³ங்கா³னி பூரேதப்³பா³னீ’தி. ஸகிச்சகா செத்த² ஸம்மாதி³ட்டி² யதா²லாப⁴னியமேன தீ³பேதப்³பா³. உபரிமக்³க³த்தயவஜ்ஜோ² ஹி ஏகோ மானோ அத்தி², ஸோ தி³ட்டி²ட்டா²னே திட்ட²தி. ஸா தங் மானங் பஜஹதீதி ஸம்மாதி³ட்டி². ஸோதாபத்திமக்³க³ஸ்மிஞ்ஹி ஸம்மாதி³ட்டி² மிச்சா²தி³ட்டி²ங் பஜஹதி. ஸோதாபன்னஸ்ஸ பன ஸகதா³கா³மிமக்³க³வஜ்ஜோ² மானோ அத்தி², ஸோ தி³ட்டி²ட்டா²னே திட்ட²தி ஸா தங் மானங் பஜஹதீதி ஸம்மாதி³ட்டி². தஸ்ஸேவ ஸத்தஅகுஸலசித்தஸஹஜாதோ ஸங்கப்போ அத்தி². தேஹேவ சித்தேஹி வாசங்க³சோபனங் அத்தி², காயங்க³சோபனங் அத்தி² , பச்சயபரிபோ⁴கோ³ அத்தி², ஸஹஜாதவாயாமோ அத்தி², அஸதிபா⁴வோ அத்தி², ஸஹஜாதசித்தேகக்³க³தா அத்தி². ஏதே மிச்சா²ஸங்கப்பாத³யோ நாம ஸகதா³கா³மிமக்³கே³ ஸம்மாஸங்கப்பாத³யோ. தேஸங் பஹானேன ஸம்மாஸங்கப்பாத³யோதி வேதி³தப்³பா³. ஏவங் ஸகதா³கா³மிமக்³கே³ அட்ட²ங்கா³னி ஸகிச்சகானி கத்வா ஆக³தானி. ஸகதா³கா³மிஸ்ஸ அனாகா³மிமக்³க³வஜ்ஜோ² மானோ அத்தி². ஸோ தி³ட்டி²ட்டா²னே திட்ட²தி. தஸ்ஸேவ ஸத்தஹி சித்தேஹி ஸஹஜாதா ஸங்கப்பாத³யோ. தேஸங் பஹானேன அனாகா³மிமக்³கே³ அட்ட²ன்னங் அங்கா³னங் ஸகிச்சகதா வேதி³தப்³பா³. அனாகா³மிஸ்ஸ அரஹத்தமக்³க³வஜ்ஜோ² மானோ அத்தி². ஸோ தி³ட்டி²ட்டா²னே திட்ட²தி. யானி பனஸ்ஸ பஞ்ச அகுஸலசித்தானி, தேஹி ஸஹஜாதா ஸங்கப்பாத³யோ. தேஸங் பஹானேன அரஹத்தமக்³கே³ அட்ட²ன்னங் அங்கா³னங் ஸகிச்சகதா வேதி³தப்³பா³.
‘Yadi evaṃ nāmamattamevetaṃ hoti, uparimaggattaye pana sammādiṭṭhiyā kiccābhāvo āpajjati, maggaṅgāni na paripūrenti, tasmā sammādiṭṭhi sakiccakā kātabbā maggaṅgāni pūretabbānī’ti. Sakiccakā cettha sammādiṭṭhi yathālābhaniyamena dīpetabbā. Uparimaggattayavajjho hi eko māno atthi, so diṭṭhiṭṭhāne tiṭṭhati. Sā taṃ mānaṃ pajahatīti sammādiṭṭhi. Sotāpattimaggasmiñhi sammādiṭṭhi micchādiṭṭhiṃ pajahati. Sotāpannassa pana sakadāgāmimaggavajjho māno atthi, so diṭṭhiṭṭhāne tiṭṭhati sā taṃ mānaṃ pajahatīti sammādiṭṭhi. Tasseva sattaakusalacittasahajāto saṅkappo atthi. Teheva cittehi vācaṅgacopanaṃ atthi, kāyaṅgacopanaṃ atthi , paccayaparibhogo atthi, sahajātavāyāmo atthi, asatibhāvo atthi, sahajātacittekaggatā atthi. Ete micchāsaṅkappādayo nāma sakadāgāmimagge sammāsaṅkappādayo. Tesaṃ pahānena sammāsaṅkappādayoti veditabbā. Evaṃ sakadāgāmimagge aṭṭhaṅgāni sakiccakāni katvā āgatāni. Sakadāgāmissa anāgāmimaggavajjho māno atthi. So diṭṭhiṭṭhāne tiṭṭhati. Tasseva sattahi cittehi sahajātā saṅkappādayo. Tesaṃ pahānena anāgāmimagge aṭṭhannaṃ aṅgānaṃ sakiccakatā veditabbā. Anāgāmissa arahattamaggavajjho māno atthi. So diṭṭhiṭṭhāne tiṭṭhati. Yāni panassa pañca akusalacittāni, tehi sahajātā saṅkappādayo. Tesaṃ pahānena arahattamagge aṭṭhannaṃ aṅgānaṃ sakiccakatā veditabbā.
இமேஸு சதூஸு மக்³கே³ஸு பட²மமக்³கே³ன சத்தாரி ஸச்சானி தி³ட்டா²னி. ‘உபரிமக்³க³த்தயங் தி³ட்ட²கமேவ பஸ்ஸதி, அதி³ட்ட²கங் பஸ்ஸதீ’தி தி³ட்ட²கமேவ பஸ்ஸதீதி அயங் ஆசரியானங் ஸமானத்த²கதா². விதண்ட³வாதீ³ பனாஹ ‘அதி³ட்ட²ங் பஸ்ஸதீ’தி. ஸோ வத்தப்³போ³ – ‘பட²மமக்³கே³ கதமங் இந்த்³ரியங் பா⁴ஜேஸீ’தி? ஜானமானோ ‘அனஞ்ஞாதஞ்ஞஸ்ஸாமீதிந்த்³ரிய’ந்தி வக்க²தி. ‘உபரிமக்³கே³ஸு கதர’ந்தி? வுத்தேபி ‘அஞ்ஞிந்த்³ரிய’ந்தி வக்க²தி. ஸோ வத்தப்³போ³ – ‘அதி³ட்ட²ஸச்சத³ஸ்ஸனே ஸதி உபரிமக்³கே³ஸுபி அனஞ்ஞாதஞ்ஞஸ்ஸாமீதிந்த்³ரியமேவ பா⁴ஜேஹி. ஏவங் தே பஞ்ஹோ ஸமெஸ்ஸதீ’தி. ‘கிலேஸே பன அஞ்ஞே அஞ்ஞோ பஜஹதி; பஹீனே ஏவ பஜஹதீ’தி? ‘அஞ்ஞே அஞ்ஞோ பஜஹதீ’தி. ‘யதி³ அஞ்ஞே அஞ்ஞோ, அப்பஹீனே கிலேஸே பஜஹதி. ஸச்சானிபி அதி³ட்டா²னேவ பஸ்ஸதீ’தி ஏவங்வாதீ³ புக்³க³லோ புச்சி²தப்³போ³ – ‘ஸச்சானி நாம கதீ’தி? ஜானந்தோ ‘சத்தாரீ’தி வக்க²தி. ஸோ வத்தப்³போ³ – ‘தவ வாதே³ ஸோளஸ ஸச்சானி ஆபஜ்ஜந்தி. த்வங் பு³த்³தே⁴ஹிபி அதி³ட்ட²ங் பஸ்ஸஸி. ப³ஹுஸச்சகோ நாம த்வங். ஏவங் மா க³ண்ஹ. ஸச்சத³ஸ்ஸனங் நாம அபுப்³ப³ங் நத்தி², கிலேஸே பன அப்பஹீனே பஜஹதீ’தி.
Imesu catūsu maggesu paṭhamamaggena cattāri saccāni diṭṭhāni. ‘Uparimaggattayaṃ diṭṭhakameva passati, adiṭṭhakaṃ passatī’ti diṭṭhakameva passatīti ayaṃ ācariyānaṃ samānatthakathā. Vitaṇḍavādī panāha ‘adiṭṭhaṃ passatī’ti. So vattabbo – ‘paṭhamamagge katamaṃ indriyaṃ bhājesī’ti? Jānamāno ‘anaññātaññassāmītindriya’nti vakkhati. ‘Uparimaggesu katara’nti? Vuttepi ‘aññindriya’nti vakkhati. So vattabbo – ‘adiṭṭhasaccadassane sati uparimaggesupi anaññātaññassāmītindriyameva bhājehi. Evaṃ te pañho samessatī’ti. ‘Kilese pana aññe añño pajahati; pahīne eva pajahatī’ti? ‘Aññe añño pajahatī’ti. ‘Yadi aññe añño, appahīne kilese pajahati. Saccānipi adiṭṭhāneva passatī’ti evaṃvādī puggalo pucchitabbo – ‘saccāni nāma katī’ti? Jānanto ‘cattārī’ti vakkhati. So vattabbo – ‘tava vāde soḷasa saccāni āpajjanti. Tvaṃ buddhehipi adiṭṭhaṃ passasi. Bahusaccako nāma tvaṃ. Evaṃ mā gaṇha. Saccadassanaṃ nāma apubbaṃ natthi, kilese pana appahīne pajahatī’ti.
தத்த² ஸச்சத³ஸ்ஸனஸ்ஸ அபுப்³பா³பா⁴வே பேளோபமங் நாம க³ஹிதங் – ஏகஸ்ஸ கிர சத்தாரோ ரதனபேளா ஸாரக³ப்³பே⁴ ட²பிதா. ஸோ ரத்திபா⁴கே³ பேளாஸு உப்பன்னகிச்சோ த்³வாரங் விவரித்வா, தீ³பங் ஜாலெத்வா, தீ³பேன விஹதே அந்த⁴காரே, பேளாஸு பாகடபா⁴வங் க³தாஸு, தாஸு கிச்சங் கத்வா த்³வாரங் பித³ஹித்வா க³தோ. புன அந்த⁴காரங் அவத்த²ரி. து³தியவாரேபி ததியவாரேபி ததே²வ அகாஸி. சதுத்த²வாரே த்³வாரே விவடே அந்த⁴காரே பேளா ந பஞ்ஞாயந்தீதி வீமங்ஸந்தஸ்ஸேவ ஸூரியோ உக்³க³ஞ்சி², ஸூரியோபா⁴ஸேன விஹதே அந்த⁴காரே பேளாஸு கிச்சங் கத்வா பக்காமி.
Tattha saccadassanassa apubbābhāve peḷopamaṃ nāma gahitaṃ – ekassa kira cattāro ratanapeḷā sāragabbhe ṭhapitā. So rattibhāge peḷāsu uppannakicco dvāraṃ vivaritvā, dīpaṃ jāletvā, dīpena vihate andhakāre, peḷāsu pākaṭabhāvaṃ gatāsu, tāsu kiccaṃ katvā dvāraṃ pidahitvā gato. Puna andhakāraṃ avatthari. Dutiyavārepi tatiyavārepi tatheva akāsi. Catutthavāre dvāre vivaṭe andhakāre peḷā na paññāyantīti vīmaṃsantasseva sūriyo uggañchi, sūriyobhāsena vihate andhakāre peḷāsu kiccaṃ katvā pakkāmi.
தத்த² சத்தாரோ பேளா விய சத்தாரி ஸச்சானி. தாஸு கிச்சே உப்பன்னே த்³வாரவிவரணகாலோ விய ஸோதாபத்திமக்³க³ஸ்ஸ விபஸ்ஸனாபி⁴னீஹரணகாலோ. அந்த⁴காரங் விய ஸச்சபடிச்சா²த³கதமங். தீ³போ பா⁴ஸோ விய ஸோதாபத்திமக்³கோ³பா⁴ஸோ. விஹதே அந்த⁴காரே தஸ்ஸ புரிஸஸ்ஸ பேளானங் பாகடபா⁴வோ விய மக்³க³ஞாணஸ்ஸ ஸச்சானங் பாகடபா⁴வோ. மக்³க³ஞாணஸ்ஸ பாகடானி பன மக்³க³ஸமங்கி³ஸ்ஸ புக்³க³லஸ்ஸ பாகடானேவ ஹொந்தி. பேளாஸு கிச்சங் கத்வா க³தகாலோ விய ஸோதாபத்திமக்³க³ஸ்ஸ அத்தனா பஹாதப்³ப³கிலேஸே பஜஹித்வா நிருத்³த⁴காலோ. புன அந்த⁴காராவத்த²ரணங் விய உபரிமக்³க³த்தயவஜ்ஜ²ஸச்சபடிச்சா²த³கதமங்.
Tattha cattāro peḷā viya cattāri saccāni. Tāsu kicce uppanne dvāravivaraṇakālo viya sotāpattimaggassa vipassanābhinīharaṇakālo. Andhakāraṃ viya saccapaṭicchādakatamaṃ. Dīpo bhāso viya sotāpattimaggobhāso. Vihate andhakāre tassa purisassa peḷānaṃ pākaṭabhāvo viya maggañāṇassa saccānaṃ pākaṭabhāvo. Maggañāṇassa pākaṭāni pana maggasamaṅgissa puggalassa pākaṭāneva honti. Peḷāsu kiccaṃ katvā gatakālo viya sotāpattimaggassa attanā pahātabbakilese pajahitvā niruddhakālo. Puna andhakārāvattharaṇaṃ viya uparimaggattayavajjhasaccapaṭicchādakatamaṃ.
து³தியவாரே த்³வாரவிவரணகாலோ விய ஸகதா³கா³மிமக்³க³ஸ்ஸ விபஸ்ஸனாபி⁴னீஹரணகாலோ. தீ³போபா⁴ஸோ விய ஸகதா³கா³மிமக்³கோ³பா⁴ஸோ. பேளாஸு கிச்சங் கத்வா க³தகாலோ விய ஸகதா³கா³மிமக்³க³ஸ்ஸ அத்தனா பஹாதப்³ப³கிலேஸே பஜஹித்வா நிருத்³த⁴காலோ. புன அந்த⁴காராவத்த²ரணங் விய உபரிமக்³க³த்³வயவஜ்ஜ²ஸச்சபடிச்சா²த³கதமங்.
Dutiyavāre dvāravivaraṇakālo viya sakadāgāmimaggassa vipassanābhinīharaṇakālo. Dīpobhāso viya sakadāgāmimaggobhāso. Peḷāsu kiccaṃ katvā gatakālo viya sakadāgāmimaggassa attanā pahātabbakilese pajahitvā niruddhakālo. Puna andhakārāvattharaṇaṃ viya uparimaggadvayavajjhasaccapaṭicchādakatamaṃ.
ததியவாரே த்³வாரவிவரணகாலோ விய அனாகா³மிமக்³க³ஸ்ஸ விபஸ்ஸனாபி⁴னீஹரணகாலோ. தீ³போபா⁴ஸோ விய அனாகா³மிமக்³கோ³பா⁴ஸோ. பேளாஸு கிச்சங் கத்வா க³தகாலோ விய அனாகா³மிமக்³க³ஸ்ஸ அத்தனா பஹாதப்³ப³கிலேஸே பஜஹித்வா நிருத்³த⁴காலோ. புன அந்த⁴காராவத்த²ரணங் விய உபரிஅரஹத்தமக்³க³வஜ்ஜ²ஸச்சபடிச்சா²த³கதமங்.
Tatiyavāre dvāravivaraṇakālo viya anāgāmimaggassa vipassanābhinīharaṇakālo. Dīpobhāso viya anāgāmimaggobhāso. Peḷāsu kiccaṃ katvā gatakālo viya anāgāmimaggassa attanā pahātabbakilese pajahitvā niruddhakālo. Puna andhakārāvattharaṇaṃ viya upariarahattamaggavajjhasaccapaṭicchādakatamaṃ.
சதுத்த²வாரே த்³வாரவிவரணகாலோ விய அரஹத்தமக்³க³ஸ்ஸ விபஸ்ஸனாபி⁴னீஹரணகாலோ. ஸூரியுக்³க³மனங் விய அரஹத்தமக்³கு³ப்பாதோ³. அந்த⁴காரவித⁴மனங் விய அரஹத்தமக்³க³ஸ்ஸ ஸச்சபடிச்சா²த³கதமவினோத³னங் . விஹதே அந்த⁴காரே தஸ்ஸ பேளானங் பாகடபா⁴வோ விய அரஹத்தமக்³க³ஞாணஸ்ஸ சதுன்னங் ஸச்சானங் பாகடபா⁴வோ. ஞாணஸ்ஸ பாகடானி பன புக்³க³லஸ்ஸ பாகடானேவ ஹொந்தி. பேளாஸு கிச்சங் கத்வா க³தகாலோ விய அரஹத்தமக்³க³ஸ்ஸ ஸப்³ப³கிலேஸகே²பனங். ஸூரியுக்³க³மனதோ பட்டா²ய ஆலோகஸ்ஸேவ பவத்திகாலோ விய அரஹத்தமக்³க³ஸ்ஸ உப்பன்னகாலதோ பட்டா²ய புன ஸச்சபடிச்சா²த³கதமாபா⁴வோ . இத³ங் தாவ ஸச்சத³ஸ்ஸனஸ்ஸ அபுப்³பா³பா⁴வே ஓபம்மங்.
Catutthavāre dvāravivaraṇakālo viya arahattamaggassa vipassanābhinīharaṇakālo. Sūriyuggamanaṃ viya arahattamagguppādo. Andhakāravidhamanaṃ viya arahattamaggassa saccapaṭicchādakatamavinodanaṃ . Vihate andhakāre tassa peḷānaṃ pākaṭabhāvo viya arahattamaggañāṇassa catunnaṃ saccānaṃ pākaṭabhāvo. Ñāṇassa pākaṭāni pana puggalassa pākaṭāneva honti. Peḷāsu kiccaṃ katvā gatakālo viya arahattamaggassa sabbakilesakhepanaṃ. Sūriyuggamanato paṭṭhāya ālokasseva pavattikālo viya arahattamaggassa uppannakālato paṭṭhāya puna saccapaṭicchādakatamābhāvo . Idaṃ tāva saccadassanassa apubbābhāve opammaṃ.
தி³ட்ட²கமேவ ஹி பஸ்ஸதி. ‘கிலேஸே பன அஞ்ஞே அஞ்ஞோ பஜஹதீ’தி எத்த² கா²ரோபமங் நாம க³ஹிதங். ஏகோ புரிஸோ கிலிட்ட²ங் வத்த²ங் ரஜகஸ்ஸ அதா³ஸி. ரஜகோ ஊஸகா²ரங் சா²ரிககா²ரங் கோ³மயகா²ரந்தி தயோ கா²ரே த³த்வா கா²ரேஹி கா²தி³தபா⁴வங் ஞத்வா உத³கே விக்கா²லெத்வா ஓளாரிகோளாரிகங் மலங் பவாஹேஸி. ததோ ந தாவ பரிஸுத்³த⁴ந்தி து³தியம்பி ததே²வ கா²ரே த³த்வா, உத³கே விக்கா²லெத்வா, ததோ நாதிஸண்ஹதரங் மலங் பவாஹேஸி. ததோ ந தாவ பரிஸுத்³த⁴ந்தி ததியம்பி தே கா²ரே த³த்வா உத³கே விக்கா²லெத்வா ததோ ஸண்ஹதரங் மலங் பவாஹேஸி. ததோ ந தாவ பரிஸுத்³த⁴ந்தி சதுத்த²ம்பி தே கா²ரே த³த்வா, உத³கே விக்கா²லெத்வா அங்ஸுஅப்³ப⁴ந்தரக³தம்பி நிஸ்ஸேஸங் மலங் பவாஹெத்வா ஸாமிகஸ்ஸ அதா³ஸி. ஸோ க³ந்த⁴கரண்ட³கே பக்கி²பித்வா இச்சி²திச்சி²தகாலே பரித³ஹதி.
Diṭṭhakameva hi passati. ‘Kilese pana aññe añño pajahatī’ti ettha khāropamaṃ nāma gahitaṃ. Eko puriso kiliṭṭhaṃ vatthaṃ rajakassa adāsi. Rajako ūsakhāraṃ chārikakhāraṃ gomayakhāranti tayo khāre datvā khārehi khāditabhāvaṃ ñatvā udake vikkhāletvā oḷārikoḷārikaṃ malaṃ pavāhesi. Tato na tāva parisuddhanti dutiyampi tatheva khāre datvā, udake vikkhāletvā, tato nātisaṇhataraṃ malaṃ pavāhesi. Tato na tāva parisuddhanti tatiyampi te khāre datvā udake vikkhāletvā tato saṇhataraṃ malaṃ pavāhesi. Tato na tāva parisuddhanti catutthampi te khāre datvā, udake vikkhāletvā aṃsuabbhantaragatampi nissesaṃ malaṃ pavāhetvā sāmikassa adāsi. So gandhakaraṇḍake pakkhipitvā icchiticchitakāle paridahati.
தத்த² கிலிட்ட²வத்த²ங் விய கிலேஸானுக³தங் சித்தங். திவித⁴கா²ரதா³னகாலோ விய தீஸு அனுபஸ்ஸனாஸு கம்மஸ்ஸ பவத்தனகாலோ. உத³கே விக்கா²லெத்வா ஓளாரிகோளாரிகமலப்பவாஹனங் விய ஸோதாபத்திமக்³கே³ன பஞ்சகிலேஸகே²பனங். து³தியம்பி தேஸங் கா²ரானங் அனுப்பதா³னங் விய ‘ந தாவ பரிஸுத்³த⁴ங் இத³ங் சித்த’ந்தி தாஸுயேவ தீஸு அனுபஸ்ஸனாஸு கம்மப்பவத்தனங். ததோ நாதிஸண்ஹதரமலப்பவாஹனங் விய ஸகதா³கா³மிமக்³கே³ன ஓளாரிகஸங்யோஜனத்³வயகே²பனங். ததோ ‘ந தாவ பரிஸுத்³த⁴ங் வத்த²’ந்தி புன கா²ரத்தயதா³னங் விய ‘ந தாவ பரிஸுத்³த⁴ங் இத³ங் சித்த’ந்தி தாஸுயேவ தீஸு அனுபஸ்ஸனாஸு கம்மப்பவத்தனங். ததோ ஸண்ஹதரமலப்பவாஹனங் விய அனாகா³மிமக்³கே³ன அணுஸஹக³தஸங்யோஜனத்³வயகே²பனங். ‘ந தாவ பரிஸுத்³த⁴ங் வத்த²’ந்தி புன கா²ரத்தயதா³னங் விய ‘ந தாவ பரிஸுத்³த⁴ங் இத³ங் சித்த’ந்தி தாஸுயேவ தீஸு அனுபஸ்ஸனாஸு கம்மப்பவத்தனங். ததோ விக்கா²லனேன அங்ஸுஅப்³ப⁴ந்தரக³தே மலே பவாஹெத்வா பரிஸுத்³த⁴ஸ்ஸ ரஜதபட்டஸதி³ஸஸ்ஸ க³ந்த⁴கரண்ட³கே நிக்கி²த்தஸ்ஸ வத்த²ஸ்ஸ இச்சி²திச்சி²தக்க²ணே பரித³ஹனங் விய அரஹத்தமக்³கே³ன அட்ட²ன்னங் கிலேஸானங் கே²பிதத்தா பரிஸுத்³த⁴ஸ்ஸ கீ²ணாஸவசித்தஸ்ஸ இச்சி²திச்சி²தக்க²ணே ப²லஸமாபத்திவிஹாரேன வீதினாமனங். இத³ங் ‘அஞ்ஞே அஞ்ஞோ கிலேஸே பஜஹதீ’தி எத்த² ஓபம்மங். வுத்தம்பி சேதங் –
Tattha kiliṭṭhavatthaṃ viya kilesānugataṃ cittaṃ. Tividhakhāradānakālo viya tīsu anupassanāsu kammassa pavattanakālo. Udake vikkhāletvā oḷārikoḷārikamalappavāhanaṃ viya sotāpattimaggena pañcakilesakhepanaṃ. Dutiyampi tesaṃ khārānaṃ anuppadānaṃ viya ‘na tāva parisuddhaṃ idaṃ citta’nti tāsuyeva tīsu anupassanāsu kammappavattanaṃ. Tato nātisaṇhataramalappavāhanaṃ viya sakadāgāmimaggena oḷārikasaṃyojanadvayakhepanaṃ. Tato ‘na tāva parisuddhaṃ vattha’nti puna khārattayadānaṃ viya ‘na tāva parisuddhaṃ idaṃ citta’nti tāsuyeva tīsu anupassanāsu kammappavattanaṃ. Tato saṇhataramalappavāhanaṃ viya anāgāmimaggena aṇusahagatasaṃyojanadvayakhepanaṃ. ‘Na tāva parisuddhaṃ vattha’nti puna khārattayadānaṃ viya ‘na tāva parisuddhaṃ idaṃ citta’nti tāsuyeva tīsu anupassanāsu kammappavattanaṃ. Tato vikkhālanena aṃsuabbhantaragate male pavāhetvā parisuddhassa rajatapaṭṭasadisassa gandhakaraṇḍake nikkhittassa vatthassa icchiticchitakkhaṇe paridahanaṃ viya arahattamaggena aṭṭhannaṃ kilesānaṃ khepitattā parisuddhassa khīṇāsavacittassa icchiticchitakkhaṇe phalasamāpattivihārena vītināmanaṃ. Idaṃ ‘aññe añño kilese pajahatī’ti ettha opammaṃ. Vuttampi cetaṃ –
‘‘ஸெய்யதா²பி , ஆவுஸோ, வத்த²ங் ஸங்கிலிட்ட²ங் மலக்³க³ஹிதங், தமேனங் ஸாமிகா ரஜகஸ்ஸ அனுபத³ஜ்ஜெய்யுங். தமேனங் ரஜகோ ஊஸே வா கா²ரே வா கோ³மயே வா ஸம்மத்³தி³த்வா அச்சே² உத³கே விக்கா²லேதி. கிஞ்சாபி தங் ஹோதி வத்த²ங் பரிஸுத்³த⁴ங் பரியோதா³தங், அத² க்²வஸ்ஸ ஹோதியேவ ‘அணுஸஹக³தோ ஊஸக³ந்தோ⁴ வா கா²ரக³ந்தோ⁴ வா கோ³மயக³ந்தோ⁴ வா அஸமூஹதோ’. தமேனங் ரஜகோ ஸாமிகானங் தே³தி. தமேனங் ஸாமிகா க³ந்த⁴பரிபா⁴விதே கரண்ட³கே நிக்கி²பந்தி. யோபிஸ்ஸ ஹோதி அணுஸஹக³தோ ஊஸக³ந்தோ⁴ வா கா²ரக³ந்தோ⁴ வா கோ³மயக³ந்தோ⁴ வா அஸமூஹதோ, ஸோபி ஸமுக்³கா⁴தங் க³ச்ச²தி. ஏவமேவ கோ², ஆவுஸோ, கிஞ்சாபி அரியஸாவகஸ்ஸ பஞ்சோரம்பா⁴கி³யானி ஸங்யோஜனானி பஹீனானி ப⁴வந்தி, அத² க்²வஸ்ஸ ஹோதியேவ பஞ்சஸு உபாதா³னக்க²ந்தே⁴ஸு அணுஸஹக³தோ ‘அஸ்மீ’தி மானோ, ‘அஸ்மீ’தி ச²ந்தோ³, ‘அஸ்மீ’தி அனுஸயோ அஸமூஹதோ, ஸோ அபரேன ஸமயேன பஞ்சஸு உபாதா³னக்க²ந்தே⁴ஸு உத³யப்³ப³யானுபஸ்ஸீ விஹரதி – ‘இதி ரூபங், இதி ரூபஸ்ஸ ஸமுத³யோ, இதி ரூபஸ்ஸ அத்த²ங்க³மோ; இதி வேத³னா இதி ஸஞ்ஞா இதி ஸங்கா²ரா இதி விஞ்ஞாணங், இதி விஞ்ஞாணஸ்ஸ ஸமுத³யோ, இதி விஞ்ஞாணஸ்ஸ அத்த²ங்க³மோ’தி. தஸ்ஸிமேஸு பஞ்சஸு உபாதா³னக்க²ந்தே⁴ஸு உத³யப்³ப³யானுபஸ்ஸினோ விஹரதோ யோபிஸ்ஸ ஹோதி பஞ்சஸு உபாதா³னக்க²ந்தே⁴ஸு அணுஸஹக³தோ ‘அஸ்மீ’தி மானோ, ‘அஸ்மீ’தி ச²ந்தோ³, ‘அஸ்மீ’தி அனுஸயோ அஸமூஹதோ, ஸோபி ஸமுக்³கா⁴தங் க³ச்ச²தீ’’தி (ஸங்॰ நி॰ 3.89).
‘‘Seyyathāpi , āvuso, vatthaṃ saṃkiliṭṭhaṃ malaggahitaṃ, tamenaṃ sāmikā rajakassa anupadajjeyyuṃ. Tamenaṃ rajako ūse vā khāre vā gomaye vā sammadditvā acche udake vikkhāleti. Kiñcāpi taṃ hoti vatthaṃ parisuddhaṃ pariyodātaṃ, atha khvassa hotiyeva ‘aṇusahagato ūsagandho vā khāragandho vā gomayagandho vā asamūhato’. Tamenaṃ rajako sāmikānaṃ deti. Tamenaṃ sāmikā gandhaparibhāvite karaṇḍake nikkhipanti. Yopissa hoti aṇusahagato ūsagandho vā khāragandho vā gomayagandho vā asamūhato, sopi samugghātaṃ gacchati. Evameva kho, āvuso, kiñcāpi ariyasāvakassa pañcorambhāgiyāni saṃyojanāni pahīnāni bhavanti, atha khvassa hotiyeva pañcasu upādānakkhandhesu aṇusahagato ‘asmī’ti māno, ‘asmī’ti chando, ‘asmī’ti anusayo asamūhato, so aparena samayena pañcasu upādānakkhandhesu udayabbayānupassī viharati – ‘iti rūpaṃ, iti rūpassa samudayo, iti rūpassa atthaṅgamo; iti vedanā iti saññā iti saṅkhārā iti viññāṇaṃ, iti viññāṇassa samudayo, iti viññāṇassa atthaṅgamo’ti. Tassimesu pañcasu upādānakkhandhesu udayabbayānupassino viharato yopissa hoti pañcasu upādānakkhandhesu aṇusahagato ‘asmī’ti māno, ‘asmī’ti chando, ‘asmī’ti anusayo asamūhato, sopi samugghātaṃ gacchatī’’ti (saṃ. ni. 3.89).
தத்த² ஸோதாபத்திமக்³கே³ன பஞ்ச அகுஸலசித்தானி பஹீயந்தி ஸத்³தி⁴ங் சித்தங்க³வஸேன உப்பஜ்ஜனகபாபத⁴ம்மேஹி. ஸகதா³கா³மிமக்³கே³ன த்³வே தோ³மனஸ்ஸஸஹக³தசித்தானி தனுகானி ப⁴வந்தி ஸத்³தி⁴ங் சித்தங்க³வஸேன உப்பஜ்ஜனகபாபத⁴ம்மேஹி. அனாகா³மிமக்³கே³ன தானியேவ பஹீயந்தி ஸத்³தி⁴ங் ஸம்பயுத்தத⁴ம்மேஹி. அரஹத்தமக்³கே³ன பஞ்ச அகுஸலசித்தானி பஹீயந்தி ஸத்³தி⁴ங் சித்தங்க³வஸேன உப்பஜ்ஜனகபாபத⁴ம்மேஹி. இமேஸங் த்³வாத³ஸன்னங் அகுஸலசித்தானங் பஹீனகாலதோ பட்டா²ய கீ²ணாஸவஸ்ஸ சித்தங்க³வஸேன புன பச்ச²தோபவத்தனககிலேஸோ நாம ந ஹோதி.
Tattha sotāpattimaggena pañca akusalacittāni pahīyanti saddhiṃ cittaṅgavasena uppajjanakapāpadhammehi. Sakadāgāmimaggena dve domanassasahagatacittāni tanukāni bhavanti saddhiṃ cittaṅgavasena uppajjanakapāpadhammehi. Anāgāmimaggena tāniyeva pahīyanti saddhiṃ sampayuttadhammehi. Arahattamaggena pañca akusalacittāni pahīyanti saddhiṃ cittaṅgavasena uppajjanakapāpadhammehi. Imesaṃ dvādasannaṃ akusalacittānaṃ pahīnakālato paṭṭhāya khīṇāsavassa cittaṅgavasena puna pacchatopavattanakakileso nāma na hoti.
தத்ரித³ங் ஓபம்மங் – ஏகோ கிர மஹாராஜா பச்சந்தே ஆரக்க²ங் த³த்வா மஹானக³ரே இஸ்ஸரியங் அனுப⁴வந்தோ வஸதி. அத²ஸ்ஸ பச்சந்தோ குப்பி. தஸ்மிங் ஸமயே த்³வாத³ஸ சோரஜெட்ட²கா அனேகேஹி புரிஸஸஹஸ்ஸேஹி ஸத்³தி⁴ங் ரட்ட²ங் விலும்பந்தி. பச்சந்தவாஸினோ மஹாமத்தா ‘பச்சந்தோ குபிதோ’தி ரஞ்ஞோ பஹிணிங்ஸு. ராஜா ‘விஸ்ஸட்டா² க³ண்ஹத², அஹங் தும்ஹாகங் கத்தப்³ப³ங் கரிஸ்ஸாமீ’தி ஸாஸனங் பஹிணி . தே பட²மஸம்பஹாரேனேவ அனேகேஹி புரிஸஸஹஸ்ஸேஹி ஸத்³தி⁴ங் பஞ்ச சோரஜெட்ட²கே கா⁴தயிங்ஸு. ஸேஸா ஸத்த ஜனா அத்தனோ அத்தனோ பரிவாரே க³ஹெத்வா பப்³ப³தங் பவிஸிங்ஸு. அமச்சா தங் பவத்திங் ரஞ்ஞோ பேஸயிங்ஸு.
Tatridaṃ opammaṃ – eko kira mahārājā paccante ārakkhaṃ datvā mahānagare issariyaṃ anubhavanto vasati. Athassa paccanto kuppi. Tasmiṃ samaye dvādasa corajeṭṭhakā anekehi purisasahassehi saddhiṃ raṭṭhaṃ vilumpanti. Paccantavāsino mahāmattā ‘paccanto kupito’ti rañño pahiṇiṃsu. Rājā ‘vissaṭṭhā gaṇhatha, ahaṃ tumhākaṃ kattabbaṃ karissāmī’ti sāsanaṃ pahiṇi . Te paṭhamasampahāreneva anekehi purisasahassehi saddhiṃ pañca corajeṭṭhake ghātayiṃsu. Sesā satta janā attano attano parivāre gahetvā pabbataṃ pavisiṃsu. Amaccā taṃ pavattiṃ rañño pesayiṃsu.
ராஜா ‘தும்ஹாகங் கத்தப்³ப³யுத்தங் அஹங் ஜானிஸ்ஸாமி, தேபி க³ண்ஹதா²’தி த⁴னங் பஹிணி. தே து³தியஸம்பஹாரேன த்³வே சோரஜெட்ட²கே பஹரிங்ஸு, பரிவாரேபி தேஸங் து³ப்³ப³லே அகங்ஸு. தே ஸப்³பே³பி பலாயித்வா பப்³ப³தங் பவிஸிங்ஸு. தம்பி பவத்திங் அமச்சா ரஞ்ஞோ பேஸயிங்ஸு.
Rājā ‘tumhākaṃ kattabbayuttaṃ ahaṃ jānissāmi, tepi gaṇhathā’ti dhanaṃ pahiṇi. Te dutiyasampahārena dve corajeṭṭhake pahariṃsu, parivārepi tesaṃ dubbale akaṃsu. Te sabbepi palāyitvā pabbataṃ pavisiṃsu. Tampi pavattiṃ amaccā rañño pesayiṃsu.
புன ராஜா ‘விஸ்ஸட்டா² க³ண்ஹந்தூ’தி த⁴னங் பஹிணி. தே ததியஸம்பஹாரேன ஸத்³தி⁴ங் ஸஹாயபுரிஸேஹி த்³வே சோரஜெட்ட²கே கா⁴தயித்வா தங் பவத்திங் ரஞ்ஞோ பேஸயிங்ஸு.
Puna rājā ‘vissaṭṭhā gaṇhantū’ti dhanaṃ pahiṇi. Te tatiyasampahārena saddhiṃ sahāyapurisehi dve corajeṭṭhake ghātayitvā taṃ pavattiṃ rañño pesayiṃsu.
புன ராஜா ‘அவஸேஸே விஸ்ஸட்டா² க³ண்ஹந்தூ’தி த⁴னங் பஹிணி. தே சதுத்த²ஸம்பஹாரேன ஸபரிவாரே பஞ்ச சோரஜெட்ட²கே கா⁴தயிங்ஸு. த்³வாத³ஸன்னங் சோரஜெட்ட²கானங் கா⁴திதகாலதோ பட்டா²ய கோசி சோரோ நாம நத்தி². கே²மா ஜனபதா³ உரே புத்தே நச்செந்தா மஞ்ஞே விஹரந்தி. ராஜா விஜிதஸங்கா³மேஹி யோதே⁴ஹி பரிவுதோ வரபாஸாத³க³தோ மஹாஸம்பத்திங் அனுப⁴வி.
Puna rājā ‘avasese vissaṭṭhā gaṇhantū’ti dhanaṃ pahiṇi. Te catutthasampahārena saparivāre pañca corajeṭṭhake ghātayiṃsu. Dvādasannaṃ corajeṭṭhakānaṃ ghātitakālato paṭṭhāya koci coro nāma natthi. Khemā janapadā ure putte naccentā maññe viharanti. Rājā vijitasaṅgāmehi yodhehi parivuto varapāsādagato mahāsampattiṃ anubhavi.
தத்த² மஹந்தோ ராஜா விய த⁴ம்மராஜா. பச்சந்தவாஸினோ அமச்சா விய யோகா³வசரா குலபுத்தா. த்³வாத³ஸ சோரஜெட்ட²கா விய த்³வாத³ஸ அகுஸலசித்தானி. தேஸங் ஸஹாயா அனேகஸஹஸ்ஸபுரிஸா விய சித்தங்க³வஸேன உப்பஜ்ஜனகபாபத⁴ம்மா. ரஞ்ஞோ பச்சந்தோ குபிதோதி பஹிதகாலோ விய ஆரம்மணே கிலேஸேஸு உப்பன்னேஸு ‘ப⁴ந்தே, கிலேஸோ மே உப்பன்னோ’தி ஸத்து² ஆரோசனகாலோ. ‘விஸ்ஸட்டா² க³ண்ஹந்தூ’தி த⁴னதா³னங் விய ‘கிலேஸே நிக்³க³ண்ஹ பி⁴க்கூ²’தி த⁴ம்மரஞ்ஞோ கம்மட்டா²னாசிக்க²னங். ஸபரிவாரானங் பஞ்சன்னங் சோரஜெட்ட²கானங் கா⁴திதகாலோ விய ஸோதாபத்திமக்³கே³ன ஸம்பயுத்தானங் பஞ்சன்னங் அகுஸலசித்தானங் பஹானங்.
Tattha mahanto rājā viya dhammarājā. Paccantavāsino amaccā viya yogāvacarā kulaputtā. Dvādasa corajeṭṭhakā viya dvādasa akusalacittāni. Tesaṃ sahāyā anekasahassapurisā viya cittaṅgavasena uppajjanakapāpadhammā. Rañño paccanto kupitoti pahitakālo viya ārammaṇe kilesesu uppannesu ‘bhante, kileso me uppanno’ti satthu ārocanakālo. ‘Vissaṭṭhā gaṇhantū’ti dhanadānaṃ viya ‘kilese niggaṇha bhikkhū’ti dhammarañño kammaṭṭhānācikkhanaṃ. Saparivārānaṃ pañcannaṃ corajeṭṭhakānaṃ ghātitakālo viya sotāpattimaggena sampayuttānaṃ pañcannaṃ akusalacittānaṃ pahānaṃ.
புன ரஞ்ஞோ பவத்திபேஸனங் விய ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ படிலத்³த⁴கு³ணாரோசனங். ‘ஸேஸகே ச க³ண்ஹந்தூ’தி புன த⁴னதா³னங் விய ப⁴க³வதோ ஸகதா³கா³மிமக்³க³ஸ்ஸ விபஸ்ஸனாசிக்க²னங். து³தியஸம்பஹாரேன ஸபரிவாரானங் த்³வின்னங் சோரஜெட்ட²கானங் து³ப்³ப³லீகரணங் விய ஸகதா³கா³மிமக்³கே³ன ஸஸம்பயுத்தானங் த்³வின்னங் தோ³மனஸ்ஸசித்தானங் தனுபா⁴வகரணங்.
Puna rañño pavattipesanaṃ viya sammāsambuddhassa paṭiladdhaguṇārocanaṃ. ‘Sesake ca gaṇhantū’ti puna dhanadānaṃ viya bhagavato sakadāgāmimaggassa vipassanācikkhanaṃ. Dutiyasampahārena saparivārānaṃ dvinnaṃ corajeṭṭhakānaṃ dubbalīkaraṇaṃ viya sakadāgāmimaggena sasampayuttānaṃ dvinnaṃ domanassacittānaṃ tanubhāvakaraṇaṃ.
புன ரஞ்ஞோ பவத்திபேஸனங் விய ஸத்து² படிலத்³த⁴கு³ணாரோசனங். ‘விஸ்ஸட்டா² க³ண்ஹந்தூ’தி புன த⁴னதா³னங் விய ப⁴க³வதோ அனாகா³மிமக்³க³ஸ்ஸ விபஸ்ஸனாசிக்க²னங். ததியஸம்பஹாரேன ஸபரிவாரானங் த்³வின்னங் சோரஜெட்ட²கானங் கா⁴தனங் விய அனாகா³மிமக்³கே³ன ஸஸம்பயுத்தானங் த்³வின்னங் தோ³மனஸ்ஸசித்தானங் பஹானங்.
Puna rañño pavattipesanaṃ viya satthu paṭiladdhaguṇārocanaṃ. ‘Vissaṭṭhā gaṇhantū’ti puna dhanadānaṃ viya bhagavato anāgāmimaggassa vipassanācikkhanaṃ. Tatiyasampahārena saparivārānaṃ dvinnaṃ corajeṭṭhakānaṃ ghātanaṃ viya anāgāmimaggena sasampayuttānaṃ dvinnaṃ domanassacittānaṃ pahānaṃ.
புன ரஞ்ஞோ பவத்திபேஸனங் விய ததா²க³தஸ்ஸ படிலத்³த⁴கு³ணாரோசனங். ‘விஸ்ஸட்டா² க³ண்ஹந்தூ’தி புன த⁴னதா³னங் விய ப⁴க³வதோ அரஹத்தமக்³க³ஸ்ஸ விபஸ்ஸனாசிக்க²னங். சதுத்த²ஸம்பஹாரேன ஸபரிவாரானங் பஞ்சன்னங் சோரஜெட்ட²கானங் கா⁴திதகாலதோ பட்டா²ய ஜனபத³ஸ்ஸ கே²மகாலோ விய அரஹத்தமக்³கே³ன ஸஸம்பயுத்தேஸு பஞ்சஸு அகுஸலசித்தேஸு பஹீனேஸு த்³வாத³ஸன்னங் அகுஸலசித்தானங் பஹீனகாலதோ பட்டா²ய புன சித்தங்க³வஸேன உப்பஜ்ஜனகஸ்ஸ அகுஸலத⁴ம்மஸ்ஸ அபா⁴வோ. ரஞ்ஞோ விஜிதஸங்கா³மஸ்ஸ அமச்சக³ணபரிவுதஸ்ஸ வரபாஸாதே³ மஹாஸம்பத்திஅனுப⁴வனங் விய கீ²ணாஸவபரிவுதஸ்ஸ த⁴ம்மரஞ்ஞோ ஸுஞ்ஞதஅனிமித்தஅப்பணிஹிதபே⁴தே³ஸு ஸமாபத்திஸுகே²ஸு இச்சி²திச்சி²தப²லஸமாபத்திஸுகா²னுப⁴வனங் வேதி³தப்³ப³ந்தி.
Puna rañño pavattipesanaṃ viya tathāgatassa paṭiladdhaguṇārocanaṃ. ‘Vissaṭṭhā gaṇhantū’ti puna dhanadānaṃ viya bhagavato arahattamaggassa vipassanācikkhanaṃ. Catutthasampahārena saparivārānaṃ pañcannaṃ corajeṭṭhakānaṃ ghātitakālato paṭṭhāya janapadassa khemakālo viya arahattamaggena sasampayuttesu pañcasu akusalacittesu pahīnesu dvādasannaṃ akusalacittānaṃ pahīnakālato paṭṭhāya puna cittaṅgavasena uppajjanakassa akusaladhammassa abhāvo. Rañño vijitasaṅgāmassa amaccagaṇaparivutassa varapāsāde mahāsampattianubhavanaṃ viya khīṇāsavaparivutassa dhammarañño suññataanimittaappaṇihitabhedesu samāpattisukhesu icchiticchitaphalasamāpattisukhānubhavanaṃ veditabbanti.
குஸலா த⁴ம்மாதிபத³ஸ்ஸ வண்ணனா நிட்டி²தா.
Kusalā dhammātipadassa vaṇṇanā niṭṭhitā.