Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வினயாலங்கார-டீகா • Vinayālaṅkāra-ṭīkā

    28. சதுபச்சயபா⁴ஜனீயவினிச்ச²யகதா²

    28. Catupaccayabhājanīyavinicchayakathā

    சீவரபா⁴ஜனகதா²வண்ணனா

    Cīvarabhājanakathāvaṇṇanā

    194. ஏவங் உபஜ்ஜா²யாதி³வத்தஸங்கா²தானி சுத்³த³ஸ க²ந்த⁴கவத்தானி கதெ²த்வா இதா³னி சதுன்னங் பச்சயானங் பா⁴ஜனங் கதெ²ந்தோ ‘‘சதுபச்சயபா⁴ஜன’’ந்திஆதி³மாஹ. தத்த² சதூதி ஸங்க்²யாஸப்³ப³னாமபத³ங். படிச்ச ஏதி ஸீதபடிகா⁴தாதி³கங் ப²லங் ஏதஸ்மாதி பச்சயோ, சீவராதி³, பச்சயோ ச பச்சயோ ச பச்சயா, சத்தாரோ பச்சயா சதுபச்சயங், பா⁴ஜீயதே விபா⁴ஜீயதே பா⁴ஜனங். சதுபச்சயஸ்ஸ பா⁴ஜனங் சதுபச்சயபா⁴ஜனங். தேனாஹ ‘‘சீவராதீ³னங் சதுன்னங் பச்சயானங் பா⁴ஜன’’ந்தி. தத்த² தஸ்மிங் சதுபச்சயபா⁴ஜனே ஸமபி⁴னிவிட்டே² சீவரபா⁴ஜனே தாவ பட²மங் சீவரபடிக்³கா³ஹகோ…பே॰… வேதி³தப்³போ³. கஸ்மா? ஸங்கி⁴கசீவரஸ்ஸ து³க்கரபா⁴ஜனத்தாதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. தத்த² ஆக³தாக³தங் சீவரங் படிக்³க³ண்ஹாதி, படிக்³க³ஹணமத்தமேவஸ்ஸ பா⁴ரோதி சீவரபடிக்³கா³ஹகோ. சீவரபடிக்³கா³ஹகேன படிக்³க³ஹிதங் சீவரங் நித³ஹதி, நித³ஹனமத்தமேவஸ்ஸ பா⁴ரோதி சீவரனித³ஹகோ. ப⁴ண்டா³கா³ரே நியுத்தோ ப⁴ண்டா³கா³ரிகோ. சீவராதி³கஸ்ஸ ப⁴ண்ட³ஸ்ஸ ட²பனட்டா²னபூ⁴தங் அகா³ரங் ப⁴ண்டா³கா³ரங். சீவரங் பா⁴ஜேதி பா⁴க³ங் கரோதீதி சீவரபா⁴ஜகோ. சீவரஸ்ஸ பா⁴ஜனங் விபா⁴க³கரணங் சீவரபா⁴ஜனங், விப⁴ஜனகிரியா.

    194. Evaṃ upajjhāyādivattasaṅkhātāni cuddasa khandhakavattāni kathetvā idāni catunnaṃ paccayānaṃ bhājanaṃ kathento ‘‘catupaccayabhājana’’ntiādimāha. Tattha catūti saṅkhyāsabbanāmapadaṃ. Paṭicca eti sītapaṭighātādikaṃ phalaṃ etasmāti paccayo, cīvarādi, paccayo ca paccayo ca paccayā, cattāro paccayā catupaccayaṃ, bhājīyate vibhājīyate bhājanaṃ. Catupaccayassa bhājanaṃ catupaccayabhājanaṃ. Tenāha ‘‘cīvarādīnaṃ catunnaṃ paccayānaṃ bhājana’’nti. Tattha tasmiṃ catupaccayabhājane samabhiniviṭṭhe cīvarabhājane tāva paṭhamaṃ cīvarapaṭiggāhako…pe… veditabbo. Kasmā? Saṅghikacīvarassa dukkarabhājanattāti sambandho. Tattha āgatāgataṃ cīvaraṃ paṭiggaṇhāti, paṭiggahaṇamattamevassa bhāroti cīvarapaṭiggāhako. Cīvarapaṭiggāhakena paṭiggahitaṃ cīvaraṃ nidahati, nidahanamattamevassa bhāroti cīvaranidahako. Bhaṇḍāgāre niyutto bhaṇḍāgāriko. Cīvarādikassa bhaṇḍassa ṭhapanaṭṭhānabhūtaṃ agāraṃ bhaṇḍāgāraṃ. Cīvaraṃ bhājeti bhāgaṃ karotīti cīvarabhājako. Cīvarassa bhājanaṃ vibhāgakaraṇaṃ cīvarabhājanaṃ, vibhajanakiriyā.

    தத்த² ‘‘சீவரபடிக்³கா³ஹகோ வேதி³தப்³போ³’’தி வுத்தோ, ஸோ குதோ லப்³ப⁴தேதி ஆஹ ‘‘பஞ்சஹங்கே³ஹி…பே॰… ஸம்மன்னிதப்³போ³’’தி. கத²ங் விஞ்ஞாயதீதி ஆஹ ‘‘அனுஜானாமி…பே॰… வசனதோ’’தி. ச²ந்த³னங் ச²ந்தோ³, இச்ச²னங் பிஹனந்தி அத்தோ². க³மனங் கரணங் க³தி, கிரியா. கா³ரெய்ஹா க³தி அக³தி, ச²ந்தே³ன அக³தி ச²ந்தா³க³தி. ஸேஸேஸுபி ஏஸேவ நயோ. கத²ங் ச²ந்தா³க³திங் க³ச்ச²தீதி ஆஹ ‘‘தத்த² பச்சா² ஆக³தானம்பீ’’திஆதி³. ஏவமிதரேஸுபி. பஞ்சமங்க³ங் பன ஸதிஸம்பஜஞ்ஞயுத்தாபா⁴வங் த³ஸ்ஸேதி. ஸுக்கபக்கே²பி இதோ படிபக்க²வஸேன வேதி³தப்³போ³. தேனாஹ ‘‘தஸ்மா’’திஆதி³.

    Tattha ‘‘cīvarapaṭiggāhako veditabbo’’ti vutto, so kuto labbhateti āha ‘‘pañcahaṅgehi…pe… sammannitabbo’’ti. Kathaṃ viññāyatīti āha ‘‘anujānāmi…pe… vacanato’’ti. Chandanaṃ chando, icchanaṃ pihananti attho. Gamanaṃ karaṇaṃ gati, kiriyā. Gāreyhā gati agati, chandena agati chandāgati. Sesesupi eseva nayo. Kathaṃ chandāgatiṃ gacchatīti āha ‘‘tattha pacchā āgatānampī’’tiādi. Evamitaresupi. Pañcamaṅgaṃ pana satisampajaññayuttābhāvaṃ dasseti. Sukkapakkhepi ito paṭipakkhavasena veditabbo. Tenāha ‘‘tasmā’’tiādi.

    இமாய கம்மவாசாய வா அபலோகனேன வாதி இத³ங் இமஸ்ஸ ஸம்முதிகம்மஸ்ஸ லஹுககம்மத்தா வுத்தங். ததா² ஹி வுத்தங் பரிவாரட்ட²கதா²யங் (பரி॰ அட்ட²॰ 482) ‘‘அவஸேஸா தேரஸ ஸம்முதியோ ஸேனாஸனக்³கா³ஹமதகசீவரதா³னாதி³ஸம்முதியோ சாதி ஏதானி லஹுககம்மானி அபலோகெத்வாபி காதுங் வட்டந்தீ’’தி. அந்தோவிஹாரே ஸப்³ப³ஸங்க⁴மஜ்ஜே²பி க²ண்ட³ஸீமாயம்பி ஸம்மன்னிதுங் வட்டதீதி எத்த² அந்தோவிஹாரேதி ப³த்³த⁴ஸீமவிஹாரங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். ந ஹி அப³த்³த⁴ஸீமவிஹாரே அபலோகனாதி³சதுப்³பி³த⁴கம்மங் காதுங் வட்டதி து³ப்³பி³ஸோத⁴னத்தா. து⁴ரவிஹாரட்டா²னேதி விஹாரத்³வாரஸ்ஸ ஸம்முக²ட்டா²னே.

    Imāya kammavācāya vā apalokanena vāti idaṃ imassa sammutikammassa lahukakammattā vuttaṃ. Tathā hi vuttaṃ parivāraṭṭhakathāyaṃ (pari. aṭṭha. 482) ‘‘avasesā terasa sammutiyo senāsanaggāhamatakacīvaradānādisammutiyo cāti etāni lahukakammāni apaloketvāpi kātuṃ vaṭṭantī’’ti. Antovihāre sabbasaṅghamajjhepi khaṇḍasīmāyampi sammannituṃ vaṭṭatīti ettha antovihāreti baddhasīmavihāraṃ sandhāya vuttaṃ. Na hi abaddhasīmavihāre apalokanādicatubbidhakammaṃ kātuṃ vaṭṭati dubbisodhanattā. Dhuravihāraṭṭhāneti vihāradvārassa sammukhaṭṭhāne.

    197. ப⁴ண்டா³கா³ரஸம்முதியங் விஹாரமஜ்ஜே²யேவாதி அவிப்பவாஸஸீமாஸங்கா²தமஹாஸீமா விஹாரஸ்ஸ மஜ்ஜே²யேவ ஸம்மன்னிதப்³பா³. இமஸ்மிங் பன டா²னே இமங் பன ப⁴ண்டா³கா³ரங் க²ண்ட³ஸீமங் க³ந்த்வா க²ண்ட³ஸீமாயங் நிஸின்னேஹி ஸம்மன்னிதுங் ந வட்டதி, விஹாரமஜ்ஜே²யேவ ‘‘ஸுணாது மே, ப⁴ந்தே, ஸங்கோ⁴, யதி³ ஸங்க⁴ஸ்ஸ பத்தகல்லங், ஸங்கோ⁴ இத்த²ன்னாமங் விஹாரங் ப⁴ண்டா³கா³ரங் ஸம்மன்னெய்யா’’திஆதி³னா நயேன ‘‘கம்மவாசாய வா அபலோகனேன வா ஸம்மன்னிதப்³ப³’’ந்தி வசனங் நிஸ்ஸாய ஞத்திது³தியகம்மங் உபசாரஸீமாயங் காதுங் வட்டதீதி க³ஹெத்வா கதி²னதா³னகம்மம்பி அப³த்³த⁴ஸீமாபூ⁴தே விஹாரே உபசாரஸீமாயங் கரொந்தி, ஏகச்சே ஞத்திகம்மம்பி ததே²வ க³ஹெத்வா அப³த்³த⁴ஸீமவிஹாரே உபசாரஸீமாமத்தேயேவ உபோஸத²பவாரணங் கரொந்தி, தத³யுத்தங், காரணங் பனெத்த² கதி²னவினிச்ச²யகதா²யங் (வி॰ ஸங்க³॰ அட்ட²॰ 226) ஆவி ப⁴விஸ்ஸதி.

    197. Bhaṇḍāgārasammutiyaṃ vihāramajjheyevāti avippavāsasīmāsaṅkhātamahāsīmā vihārassa majjheyeva sammannitabbā. Imasmiṃ pana ṭhāne imaṃ pana bhaṇḍāgāraṃ khaṇḍasīmaṃ gantvā khaṇḍasīmāyaṃ nisinnehi sammannituṃ na vaṭṭati, vihāramajjheyeva ‘‘suṇātu me, bhante, saṅgho, yadi saṅghassa pattakallaṃ, saṅgho itthannāmaṃ vihāraṃ bhaṇḍāgāraṃ sammanneyyā’’tiādinā nayena ‘‘kammavācāya vā apalokanena vā sammannitabba’’nti vacanaṃ nissāya ñattidutiyakammaṃ upacārasīmāyaṃ kātuṃ vaṭṭatīti gahetvā kathinadānakammampi abaddhasīmābhūte vihāre upacārasīmāyaṃ karonti, ekacce ñattikammampi tatheva gahetvā abaddhasīmavihāre upacārasīmāmatteyeva uposathapavāraṇaṃ karonti, tadayuttaṃ, kāraṇaṃ panettha kathinavinicchayakathāyaṃ (vi. saṅga. aṭṭha. 226) āvi bhavissati.

    198. துலாபூ⁴தோதி துலாஸதி³ஸோ. இத³ந்தி ஸாமணேரானங் உபட்³ட⁴படிவீஸதா³னங். இமங் கிர பாட²ங் அமனஸிகரொந்தா இதா³னி காலசீவரம்பி ஸாமணேரானங் உபட்³ட⁴படிவீஸங் தெ³ந்தி. பா²திகம்மந்தி பஹோனககம்மங், யத்தகேன வினயாக³தேன ஸம்முஞ்ஜனீப³ந்த⁴னாதி³ஹத்த²கம்மேன விஹாரஸ்ஸ ஊனதா ந ஹோதி, தத்தகங் கத்வாதி அத்தோ². ஸப்³பே³ஸந்தி தத்ருப்பாத³வஸ்ஸாவாஸிகங் க³ண்ஹந்தானங் ஸப்³பே³ஸங் பி⁴க்கூ²னங் ஸாமணேரானஞ்ச. ப⁴ண்டா³கா³ரசீவரேபீதி அகாலசீவரங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். உக்குட்டி²ங் கரொந்தீதி மஹாஸத்³த³ங் கரொந்தி. ஏதந்தி உக்குட்டி²யா கதாய ஸமபா⁴க³தா³னங். விரஜ்ஜி²த்வா கரொந்தீதி கத்தப்³ப³காலேஸு அகத்வா யதா²ருசிதக்க²ணே கரொந்தி. ஸமபடிவீஸோ தா³தப்³போ³தி கரிஸ்ஸாமாதி யாசந்தானங் படிஞ்ஞாமத்தேனபி ஸமகோ கொட்டா²ஸோ தா³தப்³போ³.

    198.Tulābhūtoti tulāsadiso. Idanti sāmaṇerānaṃ upaḍḍhapaṭivīsadānaṃ. Imaṃ kira pāṭhaṃ amanasikarontā idāni kālacīvarampi sāmaṇerānaṃ upaḍḍhapaṭivīsaṃ denti. Phātikammanti pahonakakammaṃ, yattakena vinayāgatena sammuñjanībandhanādihatthakammena vihārassa ūnatā na hoti, tattakaṃ katvāti attho. Sabbesanti tatruppādavassāvāsikaṃ gaṇhantānaṃ sabbesaṃ bhikkhūnaṃ sāmaṇerānañca. Bhaṇḍāgāracīvarepīti akālacīvaraṃ sandhāya vuttaṃ. Ukkuṭṭhiṃ karontīti mahāsaddaṃ karonti. Etanti ukkuṭṭhiyā katāya samabhāgadānaṃ. Virajjhitvā karontīti kattabbakālesu akatvā yathārucitakkhaṇe karonti. Samapaṭivīso dātabboti karissāmāti yācantānaṃ paṭiññāmattenapi samako koṭṭhāso dātabbo.

    அதிரேகபா⁴கே³னாதி த³ஸ பி⁴க்கூ² ஹொந்தி, ஸாடகாபி த³ஸேவ, தேஸு ஏகோ த்³வாத³ஸ அக்³க⁴தி, ஸேஸா த³ஸக்³க⁴னகா. ஸப்³பே³ஸு த³ஸக்³க⁴னகவஸேன குஸே பாதிதே யஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ த்³வாத³ஸக்³க⁴னகோ குஸோ பாதிதோ, ஸோ ‘‘எத்தகேன மம சீவரங் பஹோதீ’’தி தேன அதிரேகபா⁴கே³ன க³ந்துகாமோ ஹோதி. எத்த² ச எத்தகேன மம சீவரங் பஹோதீதி த்³வாத³ஸக்³க⁴னகேன மம சீவரங் பரிபுண்ணங் ஹோதி, ந ததோ ஊனேனாதி ஸப்³ப³ங் க³ஹேதுகாமோதி அத்தோ². பி⁴க்கூ² ‘‘அதிரேகங் ஆவுஸோ ஸங்க⁴ஸ்ஸ ஸந்தக’’ந்தி வத³ந்தி, தங் ஸுத்வா ப⁴க³வா ‘‘ஸங்கி⁴கே ச க³ணஸந்தகே ச அப்பகங் நாம நத்தி², ஸப்³ப³த்த² ஸங்யமோ காதப்³போ³, க³ண்ஹந்தேனபி குக்குச்சாயிதப்³ப³’’ந்தி த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, அனுக்கே²பே தி³ன்னே’’தி ஆஹ. தத்த² அனுக்கே²போ நாம யங் கிஞ்சி அனுக்கி²பிதப்³ப³ங் அனுப்பதா³தப்³ப³ங் கப்பியப⁴ண்ட³ங், யத்தகங் தஸ்ஸ படிவீஸே அதி⁴கங், தத்தகே அக்³க⁴னகே யஸ்மிங் கிஸ்மிஞ்சி கப்பியப⁴ண்டே³ தி³ன்னேதி அத்தோ²தி இமமத்த²ங் ஸங்கே²பேன த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘ஸசே த³ஸ பி⁴க்கூ² ஹொந்தி’’த்யாதி³ வுத்தங்.

    Atirekabhāgenāti dasa bhikkhū honti, sāṭakāpi daseva, tesu eko dvādasa agghati, sesā dasagghanakā. Sabbesu dasagghanakavasena kuse pātite yassa bhikkhuno dvādasagghanako kuso pātito, so ‘‘ettakena mama cīvaraṃ pahotī’’ti tena atirekabhāgena gantukāmo hoti. Ettha ca ettakena mama cīvaraṃ pahotīti dvādasagghanakena mama cīvaraṃ paripuṇṇaṃ hoti, na tato ūnenāti sabbaṃ gahetukāmoti attho. Bhikkhū ‘‘atirekaṃ āvuso saṅghassa santaka’’nti vadanti, taṃ sutvā bhagavā ‘‘saṅghike ca gaṇasantake ca appakaṃ nāma natthi, sabbattha saṃyamo kātabbo, gaṇhantenapi kukkuccāyitabba’’nti dassetuṃ ‘‘anujānāmi, bhikkhave, anukkhepe dinne’’ti āha. Tattha anukkhepo nāma yaṃ kiñci anukkhipitabbaṃ anuppadātabbaṃ kappiyabhaṇḍaṃ, yattakaṃ tassa paṭivīse adhikaṃ, tattake agghanake yasmiṃ kismiñci kappiyabhaṇḍe dinneti atthoti imamatthaṃ saṅkhepena dassetuṃ ‘‘sace dasa bhikkhū honti’’tyādi vuttaṃ.

    விகலகே தோஸெத்வாதி எத்த² சீவரவிகலகங் புக்³க³லவிகலகந்தி த்³வே விகலகா. தத்த² சீவரவிகலகங் நாம ஸப்³பே³ஸங் பஞ்ச பஞ்ச வத்தா²னி பத்தானி, ஸேஸானிபி அத்தி², ஏகேகங் பன ந பாபுணாதி, சி²ந்தி³த்வா தா³தப்³பா³னி. சி²ந்த³ந்தேஹி ச அட்³ட⁴மண்ட³லாதீ³னங் வா உபாஹனத²விகாதீ³னங் வா பஹோனகானி க²ண்டா³னி கத்வா தா³தப்³பா³னி, ஹெட்டி²மபரிச்சே²தே³ன சதுரங்கு³லவித்தா²ரம்பி அனுவாதப்பஹோனகாயாமங் க²ண்ட³ங் கத்வா தா³துங் வட்டதி. அபரிபோ⁴க³ங் பன ந காதப்³ப³ந்தி ஏவமெத்த² சீவரஸ்ஸ அப்பஹோனகபா⁴வோ சீவரவிகலகங். சி²ந்தி³த்வா தி³ன்னே பனேதங் தோஸிதங் ஹோதி. அத² குஸபாதோ காதப்³போ³, ஸசேபி ஏகஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ கொட்டா²ஸே ஏகங் வா த்³வே வா வத்தா²னி நப்பஹொந்தி, தத்த² அஞ்ஞங் ஸாமணகங் பரிக்கா²ரங் ட²பெத்வா யோ தேன துஸ்ஸதி, தஸ்ஸ தங் பா⁴க³ங் த³த்வா பச்சா² குஸபாதோ காதப்³போ³. இத³ம்பி சீவரவிகலகந்தி அந்த⁴ட்ட²கதா²யங் வுத்தங்.

    Vikalake tosetvāti ettha cīvaravikalakaṃ puggalavikalakanti dve vikalakā. Tattha cīvaravikalakaṃ nāma sabbesaṃ pañca pañca vatthāni pattāni, sesānipi atthi, ekekaṃ pana na pāpuṇāti, chinditvā dātabbāni. Chindantehi ca aḍḍhamaṇḍalādīnaṃ vā upāhanathavikādīnaṃ vā pahonakāni khaṇḍāni katvā dātabbāni, heṭṭhimaparicchedena caturaṅgulavitthārampi anuvātappahonakāyāmaṃ khaṇḍaṃ katvā dātuṃ vaṭṭati. Aparibhogaṃ pana na kātabbanti evamettha cīvarassa appahonakabhāvo cīvaravikalakaṃ. Chinditvā dinne panetaṃ tositaṃ hoti. Atha kusapāto kātabbo, sacepi ekassa bhikkhuno koṭṭhāse ekaṃ vā dve vā vatthāni nappahonti, tattha aññaṃ sāmaṇakaṃ parikkhāraṃ ṭhapetvā yo tena tussati, tassa taṃ bhāgaṃ datvā pacchā kusapāto kātabbo. Idampi cīvaravikalakanti andhaṭṭhakathāyaṃ vuttaṃ.

    புக்³க³லவிகலகங் நாம த³ஸ த³ஸ பி⁴க்கூ² க³ணெத்வா வக்³க³ங் கரொந்தானங் ஏகோ வக்³கோ³ ந பூரதி, அட்ட² வா நவ வா ஹொந்தி, தேஸங் அட்ட² வா நவ வா கொட்டா²ஸா ‘‘தும்ஹே இமே க³ஹெத்வா விஸுங் பா⁴ஜேதா²’’தி தா³தப்³பா³. ஏவமயங் புக்³க³லானங் அப்பஹோனகபா⁴வோ புக்³க³லவிகலகங் நாம. விஸுங் தி³ன்னே பன தங் தோஸிதங் ஹோதி, ஏவங் தோஸெத்வா குஸபாதோ காதப்³போ³தி. அத² வா விகலகே தோஸெத்வாதி யோ சீவரவிபா⁴கோ³ ஊனகோ, தங் அஞ்ஞேன பரிக்கா²ரேன ஸமங் கத்வா குஸபாதோ காதப்³போ³தி இமமத்த²ங் த³ஸ்ஸேதி ‘‘ஸசே ஸப்³பே³ஸங் பஞ்ச பஞ்ச வத்தா²னீ’’திஆதி³னா.

    Puggalavikalakaṃ nāma dasa dasa bhikkhū gaṇetvā vaggaṃ karontānaṃ eko vaggo na pūrati, aṭṭha vā nava vā honti, tesaṃ aṭṭha vā nava vā koṭṭhāsā ‘‘tumhe ime gahetvā visuṃ bhājethā’’ti dātabbā. Evamayaṃ puggalānaṃ appahonakabhāvo puggalavikalakaṃ nāma. Visuṃ dinne pana taṃ tositaṃ hoti, evaṃ tosetvā kusapāto kātabboti. Atha vā vikalake tosetvāti yo cīvaravibhāgo ūnako, taṃ aññena parikkhārena samaṃ katvā kusapāto kātabboti imamatthaṃ dasseti ‘‘sace sabbesaṃ pañca pañca vatthānī’’tiādinā.

    199. இதோ பரங் தேஸு தேஸு வத்தூ²ஸு ஆக³தவஸேன அட்ட²கதா²யங் வுத்தேஸு வினிச்ச²யேஸு ஸந்தேஸுபி தேஸங் வினிச்ச²யானங் அட்ட²மாதிகாவினிச்ச²யதோ அவிமுத்தத்தா அட்ட²மாதிகாவினிச்ச²யெஸ்வேவ பக்கி²பித்வா த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘இதா³னி அட்டி²மா, பி⁴க்க²வே’’திஆதி³மாஹ. யா தா அட்ட² மாதிகா ப⁴க³வதா வுத்தா, தாஸங் அட்ட²ன்னங் மாதிகானங் வஸேன வினிச்ச²யோ இதா³னி வேதி³தப்³போ³தி யோஜனா. பரிக்கே²பாரஹட்டா²னேன பரிச்சி²ன்னாதி இமினா அபரிக்கி²த்தஸ்ஸ விஹாரஸ்ஸ து⁴வஸன்னிபாதட்டா²னாதி³தோ பட²மலெட்³டு³பாதஸ்ஸ அந்தோ உபசாரஸீமாதி த³ஸ்ஸேதி. இதா³னி து³தியலெட்³டு³பாதஸ்ஸ அந்தோபி உபசாரஸீமாயேவாதி த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘அபிசா’’திஆதி³ ஆரத்³த⁴ங். து⁴வஸன்னிபாதட்டா²னம்பி பரியந்தக³தமேவ க³ஹேதப்³ப³ங். ‘‘ஏவங் ஸந்தே தியோஜனே டி²தா லாப⁴ங் க³ண்ஹிஸ்ஸந்தீ’’திஆதி³னா இமே லாப⁴க்³க³ஹணாத³யோ உபசாரஸீமாவஸேனேவ ஹோதி, ந அவிப்பவாஸஸீமாவஸேனாதி த³ஸ்ஸேதி, தேன ச இமானி லாப⁴க்³க³ஹணாதீ³னியேவ உபசாரஸீமாயங் கத்தப்³பா³னி, ந அபலோகனகம்மாதீ³னி சத்தாரி கம்மானி, தானி பன அவிப்பவாஸஸீமாதீ³ஸுயேவ கத்தப்³பா³னீதி பகாஸேதி. ததா² ஹி வுத்தங் ஸாரத்த²தீ³பனியங் (ஸாரத்த²॰ டீ॰ மஹாவக்³க³ 3.379) ‘‘பி⁴க்கு²னீனங் ஆராமப்பவேஸனஸேனாஸனபுச்ச²னாதி³ பரிவாஸமானத்தாரோசனவஸ்ஸச்சே²த³னிஸ்ஸயஸேனாஸனக்³கா³ஹாதி³ விதா⁴னந்தி இத³ங் ஸப்³ப³ங் இமிஸ்ஸாயேவ உபசாரஸீமாய வஸேன வேதி³தப்³ப³’’ந்தி.

    199. Ito paraṃ tesu tesu vatthūsu āgatavasena aṭṭhakathāyaṃ vuttesu vinicchayesu santesupi tesaṃ vinicchayānaṃ aṭṭhamātikāvinicchayato avimuttattā aṭṭhamātikāvinicchayesveva pakkhipitvā dassetuṃ ‘‘idāni aṭṭhimā, bhikkhave’’tiādimāha. Yā tā aṭṭha mātikā bhagavatā vuttā, tāsaṃ aṭṭhannaṃ mātikānaṃ vasena vinicchayo idāni veditabboti yojanā. Parikkhepārahaṭṭhānena paricchinnāti iminā aparikkhittassa vihārassa dhuvasannipātaṭṭhānādito paṭhamaleḍḍupātassa anto upacārasīmāti dasseti. Idāni dutiyaleḍḍupātassa antopi upacārasīmāyevāti dassetuṃ ‘‘apicā’’tiādi āraddhaṃ. Dhuvasannipātaṭṭhānampi pariyantagatameva gahetabbaṃ. ‘‘Evaṃ sante tiyojane ṭhitā lābhaṃ gaṇhissantī’’tiādinā ime lābhaggahaṇādayo upacārasīmāvaseneva hoti, na avippavāsasīmāvasenāti dasseti, tena ca imāni lābhaggahaṇādīniyeva upacārasīmāyaṃ kattabbāni, na apalokanakammādīni cattāri kammāni, tāni pana avippavāsasīmādīsuyeva kattabbānīti pakāseti. Tathā hi vuttaṃ sāratthadīpaniyaṃ (sārattha. ṭī. mahāvagga 3.379) ‘‘bhikkhunīnaṃ ārāmappavesanasenāsanapucchanādi parivāsamānattārocanavassacchedanissayasenāsanaggāhādi vidhānanti idaṃ sabbaṃ imissāyeva upacārasīmāya vasena veditabba’’nti.

    லாப⁴த்தா²ய ட²பிதா ஸீமா லாப⁴ஸீமா. லோகே கா³மஸீமாத³யோ விய லாப⁴ஸீமா நாம விஸுங் பஸித்³தா⁴ நத்தி², கேனாயங் அனுஞ்ஞாதாதி ஆஹ ‘‘நேவ ஸம்மாஸம்பு³த்³தே⁴னா’’திஆதி³. ஏதேன நாயங் ஸாஸனவோஹாரஸித்³தா⁴, லோகவோஹாரஸித்³தா⁴ ஏவாதி த³ஸ்ஸேதி. ஜனபத³பரிச்சே²தோ³தி இத³ங் லோகபஸித்³த⁴ஸீமாஸத்³த³த்த²வஸேன வுத்தங், பரிச்சே²த³ப்³ப⁴ந்தரம்பி ஸப்³ப³ங் ஜனபத³ஸீமாதி க³ஹேதப்³ப³ங். ஜனபதோ³ ஏவ ஜனபத³ஸீமா, ஏவங் ரட்ட²ஸீமாதீ³ஸுபி. தேனாஹ ‘‘ஆணாபவத்திட்டா²ன’’ந்திஆதி³. பத²வீவேமஜ்ஜ²க³தஸ்ஸாதி யாவ உத³கபரியந்தா க²ண்ட³ஸீமத்தா வுத்தங். உபசாரஸீமாதீ³ஸு பன அப³த்³த⁴ஸீமாஸு ஹெட்டா²பத²வியங் ஸப்³ப³த்த² டி²தானங் ந பாபுணாதி, கூபாதி³பவேஸாரஹட்டா²னே டி²தானஞ்ஞேவ பாபுணாதீதி ஹெட்டா² ஸீமகதா²யங் வுத்தனயேனேவ தங்தங்ஸீமட்ட²பா⁴வோ வேதி³தப்³போ³. சக்கவாளஸீமாய தி³ன்னங் பத²வீஸந்தா⁴ரகஉத³கட்டா²னேபி டி²தானங் பாபுணாதி ஸப்³ப³த்த² சக்கவாளவோஹாரத்தாதி. ஸமானஸங்வாஸஅவிப்பவாஸஸீமாஸு தி³ன்னஸ்ஸ இத³ங் நானத்தங் – ‘‘அவிப்பவாஸஸீமாய த³ம்மீ’’தி தி³ன்னங் கா³மட்டா²னங் ந பாபுணாதி. கஸ்மா? ‘‘ட²பெத்வா கா³மஞ்ச கா³மூபசாரஞ்சா’’தி (மஹாவ॰ 144) வுத்தத்தா. ‘‘ஸமானஸங்வாஸகஸீமாயத³ம்மீ’’தி தி³ன்னங் பன கா³மே டி²தானம்பி பாபுணாதீதி.

    Lābhatthāya ṭhapitā sīmā lābhasīmā. Loke gāmasīmādayo viya lābhasīmā nāma visuṃ pasiddhā natthi, kenāyaṃ anuññātāti āha ‘‘neva sammāsambuddhenā’’tiādi. Etena nāyaṃ sāsanavohārasiddhā, lokavohārasiddhā evāti dasseti. Janapadaparicchedoti idaṃ lokapasiddhasīmāsaddatthavasena vuttaṃ, paricchedabbhantarampi sabbaṃ janapadasīmāti gahetabbaṃ. Janapado eva janapadasīmā, evaṃ raṭṭhasīmādīsupi. Tenāha ‘‘āṇāpavattiṭṭhāna’’ntiādi. Pathavīvemajjhagatassāti yāva udakapariyantā khaṇḍasīmattā vuttaṃ. Upacārasīmādīsu pana abaddhasīmāsu heṭṭhāpathaviyaṃ sabbattha ṭhitānaṃ na pāpuṇāti, kūpādipavesārahaṭṭhāne ṭhitānaññeva pāpuṇātīti heṭṭhā sīmakathāyaṃ vuttanayeneva taṃtaṃsīmaṭṭhabhāvo veditabbo. Cakkavāḷasīmāya dinnaṃ pathavīsandhārakaudakaṭṭhānepi ṭhitānaṃ pāpuṇāti sabbattha cakkavāḷavohārattāti. Samānasaṃvāsaavippavāsasīmāsu dinnassa idaṃ nānattaṃ – ‘‘avippavāsasīmāya dammī’’ti dinnaṃ gāmaṭṭhānaṃ na pāpuṇāti. Kasmā? ‘‘Ṭhapetvā gāmañca gāmūpacārañcā’’ti (mahāva. 144) vuttattā. ‘‘Samānasaṃvāsakasīmāyadammī’’ti dinnaṃ pana gāme ṭhitānampi pāpuṇātīti.

    200-1. பு³த்³தா⁴தி⁴வுத்தோ²தி பு³த்³தே⁴ன ப⁴க³வதா அதி⁴வுத்தோ². ஏகஸ்மிந்தி ஏகஸ்மிங் விஹாரே. பாகவத்தந்தி நிப³த்³த⁴தா³னங். வத்ததீதி பவத்ததி. தேஹி வத்தப்³ப³ந்தி யேஸங் ஸம்முகே² ஏஸ தே³தி, தேஹி பி⁴க்கூ²ஹி வத்தப்³ப³ங்.

    200-1.Buddhādhivutthoti buddhena bhagavatā adhivuttho. Ekasminti ekasmiṃ vihāre. Pākavattanti nibaddhadānaṃ. Vattatīti pavattati. Tehi vattabbanti yesaṃ sammukhe esa deti, tehi bhikkhūhi vattabbaṃ.

    202. து³தியபா⁴கே³ பன தே²ராஸனங் ஆருள்ஹேதி யாவ ஸங்க⁴னவகங் ஏகவாரங் ஸப்³பே³ஸங் பா⁴க³ங் த³த்வா சீவரே அபரிக்கீ²ணே புன ஸப்³பே³ஸங் தா³துங் து³தியபா⁴கே³ தே²ரஸ்ஸ தி³ன்னேதி அத்தோ². புப்³பே³ வுத்தனயேனாதி ‘‘துய்ஹேவ பி⁴க்கு² தானி சீவரானீ’’தி (மஹாவ॰ 363) ப⁴க³வதா வுத்தனயேன. பங்ஸுகூலிகானம்பி வட்டதீதி ‘‘துய்ஹங் தே³மா’’தி அவத்வா, ‘பி⁴க்கூ²னங் தே³ம, தே²ரானங் தே³மா’’தி வுத்தத்தா ‘‘பங்ஸுகூலிகானம்பி வட்டதீ’’தி ஸாரத்த²தீ³பனியங் (ஸாரத்த²॰ டீ॰ மஹாவக்³க³ 3.379) வுத்தங். விமதிவினோத³னியங் (வி॰ வி॰ டீ॰ மஹாவக்³க³ 2.379) பன பங்ஸுகூலிகானம்பி வட்டதீதி எத்த² ‘‘துய்ஹங் தே³மா’’தி அவுத்தத்தாதி காரணங் வத³ந்தி. யதி³ ஏவங் ‘‘ஸங்க⁴ஸ்ஸ தே³மா’’தி வுத்தேபி வட்டெய்ய, ‘‘பி⁴க்கூ²னங் தே³ம, தே²ரானங் தே³ம, ஸங்க⁴ஸ்ஸ தே³மா’’தி வசனதோ பே⁴தோ³ ந தி³ஸ்ஸதி, வீமங்ஸிதப்³ப³மெத்த² காரணந்தி. பாருபிதுங் வட்டதீதி பங்ஸுகூலிகானங் வட்டதி. ஸாமிகேஹி விசாரிதமேவாதி உபாஹனத்த²விகாதீ³னமத்தா²ய விசாரிதமேவ.

    202.Dutiyabhāge pana therāsanaṃ āruḷheti yāva saṅghanavakaṃ ekavāraṃ sabbesaṃ bhāgaṃ datvā cīvare aparikkhīṇe puna sabbesaṃ dātuṃ dutiyabhāge therassa dinneti attho. Pubbe vuttanayenāti ‘‘tuyheva bhikkhu tāni cīvarānī’’ti (mahāva. 363) bhagavatā vuttanayena. Paṃsukūlikānampi vaṭṭatīti ‘‘tuyhaṃ demā’’ti avatvā, ‘bhikkhūnaṃ dema, therānaṃ demā’’ti vuttattā ‘‘paṃsukūlikānampi vaṭṭatī’’ti sāratthadīpaniyaṃ (sārattha. ṭī. mahāvagga 3.379) vuttaṃ. Vimativinodaniyaṃ (vi. vi. ṭī. mahāvagga 2.379) pana paṃsukūlikānampi vaṭṭatīti ettha ‘‘tuyhaṃ demā’’ti avuttattāti kāraṇaṃ vadanti. Yadi evaṃ ‘‘saṅghassa demā’’ti vuttepi vaṭṭeyya, ‘‘bhikkhūnaṃ dema, therānaṃ dema, saṅghassa demā’’ti vacanato bhedo na dissati, vīmaṃsitabbamettha kāraṇanti. Pārupituṃ vaṭṭatīti paṃsukūlikānaṃ vaṭṭati. Sāmikehi vicāritamevāti upāhanatthavikādīnamatthāya vicāritameva.

    203. உபட்³ட⁴ங் தா³தப்³ப³ந்தி யங் உப⁴தோஸங்க⁴ஸ்ஸ தி³ன்னங், ததோ உபட்³ட⁴ங் பி⁴க்கூ²னங் உபட்³ட⁴ங் பி⁴க்கு²னீனங் தா³தப்³ப³ங். ஸசேபி ஏகோ பி⁴க்கு² ஹோதி, ஏகா வா பி⁴க்கு²னீ, அந்தமஸோ அனுபஸம்பன்னஸ்ஸபி உபட்³ட⁴மேவ தா³தப்³ப³ங். ‘‘பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ ச பி⁴க்கு²னீனஞ்ச த³ம்மீ’’தி வுத்தே பன ந மஜ்ஜே² பி⁴ந்தி³த்வா தா³தப்³ப³ந்தி எத்த² யஸ்மா பி⁴க்கு²னிபக்கே² ஸங்க⁴ஸ்ஸ பச்சேகங் அபராமட்ட²த்தா பி⁴க்கு²னீனங் க³ணனாய பா⁴கோ³ தா³தப்³போ³தி தா³யகஸ்ஸ அதி⁴ப்பாயோதி ஸிஜ்ஜ²தி, ததா² தா³னஞ்ச பி⁴க்கூ²பி க³ணெத்வா தி³ன்னே ஏவ யுஜ்ஜதி. இதரதா² ஹி ‘‘கித்தகங் பி⁴க்கூ²னங் தா³தப்³ப³ங், கித்தகங் பி⁴க்கு²னீன’’ந்தி ந விஞ்ஞாயதி, தஸ்மா ‘‘பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸா’’தி வுத்தவசனம்பி ‘‘பி⁴க்கூ²ன’’ந்தி வுத்தவசனஸதி³ஸமேவாதி ஆஹ ‘‘பி⁴க்கூ² ச பி⁴க்கு²னியோ ச க³ணெத்வா தா³தப்³ப³’’ந்தி. தேனாஹ ‘‘புக்³க³லோ…பே॰… பி⁴க்கு²ஸங்க⁴க்³க³ஹணேன க³ஹிதத்தா’’தி. ‘‘பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ ச பி⁴க்கு²னீனஞ்ச துய்ஹஞ்சா’’தி வுத்தே பன புக்³க³லோ விஸுங் ந லப⁴தீதி இத³ங் அட்ட²கதா²பமாணேனேவ க³ஹேதப்³ப³ங், ந ஹெத்த² விஸேஸகாரணங் உபலப்³ப⁴தி. ததா² ஹி ‘‘உப⁴தோஸங்க⁴ஸ்ஸ ச துய்ஹஞ்ச த³ம்மீ’’தி வுத்தே ஸாமஞ்ஞவிஸேஸவசனேஹி ஸங்க³ஹிதத்தா யதா² புக்³க³லோ விஸுங் லப⁴தி, ஏவமிதா⁴பி ‘‘பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ ச துய்ஹஞ்சா’’தி ஸாமஞ்ஞவிஸேஸவசனஸப்³பா⁴வதோ ப⁴விதப்³ப³மேவ விஸுங் புக்³க³லபடிவீஸேனாதி விஞ்ஞாயதி, தஸ்மா அட்ட²கதா²வசனமேவெத்த² பமாணங். பாபுணனட்டா²னதோ ஏகமேவ லப⁴தீதி அத்தனோ வஸ்ஸக்³கே³ன பத்தட்டா²னதோ ஏகமேவ கொட்டா²ஸங் லப⁴தி. தத்த² காரணமாஹ ‘‘கஸ்மா? பி⁴க்கு²ஸங்க⁴க்³க³ஹணேன க³ஹிதத்தா’’தி, பி⁴க்கு²ஸங்க⁴க்³க³ஹணேனேவ புக்³க³லஸ்ஸபி க³ஹிதத்தாதி அதி⁴ப்பாயோதி ஸாரத்த²தீ³பனியங் (ஸாரத்த²॰ டீ॰ மஹாவக்³க³ 3.379) வுத்தங்.

    203.Upaḍḍhaṃ dātabbanti yaṃ ubhatosaṅghassa dinnaṃ, tato upaḍḍhaṃ bhikkhūnaṃ upaḍḍhaṃ bhikkhunīnaṃ dātabbaṃ. Sacepi eko bhikkhu hoti, ekā vā bhikkhunī, antamaso anupasampannassapi upaḍḍhameva dātabbaṃ. ‘‘Bhikkhusaṅghassa ca bhikkhunīnañca dammī’’ti vutte pana na majjhe bhinditvā dātabbanti ettha yasmā bhikkhunipakkhe saṅghassa paccekaṃ aparāmaṭṭhattā bhikkhunīnaṃ gaṇanāya bhāgo dātabboti dāyakassa adhippāyoti sijjhati, tathā dānañca bhikkhūpi gaṇetvā dinne eva yujjati. Itarathā hi ‘‘kittakaṃ bhikkhūnaṃ dātabbaṃ, kittakaṃ bhikkhunīna’’nti na viññāyati, tasmā ‘‘bhikkhusaṅghassā’’ti vuttavacanampi ‘‘bhikkhūna’’nti vuttavacanasadisamevāti āha ‘‘bhikkhū ca bhikkhuniyo ca gaṇetvā dātabba’’nti. Tenāha ‘‘puggalo…pe… bhikkhusaṅghaggahaṇena gahitattā’’ti. ‘‘Bhikkhusaṅghassa ca bhikkhunīnañca tuyhañcā’’ti vutte pana puggalo visuṃ na labhatīti idaṃ aṭṭhakathāpamāṇeneva gahetabbaṃ, na hettha visesakāraṇaṃ upalabbhati. Tathā hi ‘‘ubhatosaṅghassa ca tuyhañca dammī’’ti vutte sāmaññavisesavacanehi saṅgahitattā yathā puggalo visuṃ labhati, evamidhāpi ‘‘bhikkhusaṅghassa ca tuyhañcā’’ti sāmaññavisesavacanasabbhāvato bhavitabbameva visuṃ puggalapaṭivīsenāti viññāyati, tasmā aṭṭhakathāvacanamevettha pamāṇaṃ. Pāpuṇanaṭṭhānato ekameva labhatīti attano vassaggena pattaṭṭhānato ekameva koṭṭhāsaṃ labhati. Tattha kāraṇamāha ‘‘kasmā? Bhikkhusaṅghaggahaṇena gahitattā’’ti, bhikkhusaṅghaggahaṇeneva puggalassapi gahitattāti adhippāyoti sāratthadīpaniyaṃ (sārattha. ṭī. mahāvagga 3.379) vuttaṃ.

    விமதிவினோத³னியங் (வி॰ வி॰ டீ॰ மஹாவக்³க³ 2.379) பன பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸத்³தே³ன பி⁴க்கூ²னஞ்ஞேவ க³ஹிதத்தா, புக்³க³லஸ்ஸ பன ‘‘துய்ஹஞ்சா’’தி விஸுங் க³ஹிதத்தா ச தத்த²ஸ்ஸ அக்³க³ஹிதத்தா த³ட்ட²ப்³பா³, ‘‘பி⁴க்கூ²னஞ்ச பி⁴க்கு²னீனஞ்ச துய்ஹஞ்சா’’தி வுத்தட்டா²னஸதி³ஸத்தாதி அதி⁴ப்பாயோ. புக்³க³லப்பதா⁴னோ ஹெத்த² ஸங்க⁴-ஸத்³தோ³ த³ட்ட²ப்³போ³. கேசி பன ‘‘பி⁴க்கு²ஸங்க⁴க்³க³ஹணேன க³ஹிதத்தா’’தி பாட²ங் லிக²ந்தி, தங் ந ஸுந்த³ரங் தஸ்ஸ விஸுங் லாப⁴க்³க³ஹணே காரணவசனத்தா. ததா² ஹி ‘‘விஸுங் ஸங்க⁴க்³க³ஹணேன க³ஹிதத்தா’’தி விஸுங் புக்³க³லஸ்ஸபி பா⁴க³க்³க³ஹணே காரணங் வுத்தங். யதா² செத்த² புக்³க³லஸ்ஸ அக்³க³ஹணங், ஏவங் உபரி ‘‘பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ ச துய்ஹஞ்சா’’திஆதீ³ஸுபி விஸுங் ஸங்கா⁴தி³ஸத்³தே³ஹி புக்³க³லஸ்ஸ அக்³க³ஹணங் த³ட்ட²ப்³ப³ங். யதி³ ஹி க³ஹணங் ஸியா, ஸங்க⁴தோபி விஸும்பீதி பா⁴க³த்³வயங் லபெ⁴ய்ய உப⁴யத்த² க³ஹிதத்தாதி வுத்தங். பூஜேதப்³ப³ந்திஆதி³ கி³ஹிகம்மங் ந ஹோதீதி த³ஸ்ஸனத்த²ங் வுத்தங். பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ ஹராதி இத³ங் பிண்ட³பாதஹரணங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். தேனாஹ ‘‘பு⁴ஞ்ஜிதுங் வட்டதீ’’தி. ‘‘பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ ஹரா’’தி வுத்தேபி ஹரிதப்³ப³ந்தி ஈதி³ஸங் கி³ஹிவெய்யாவச்சங் ந ஹோதீதி கத்வா வுத்தங்.

    Vimativinodaniyaṃ (vi. vi. ṭī. mahāvagga 2.379) pana bhikkhusaṅghasaddena bhikkhūnaññeva gahitattā, puggalassa pana ‘‘tuyhañcā’’ti visuṃ gahitattā ca tatthassa aggahitattā daṭṭhabbā, ‘‘bhikkhūnañca bhikkhunīnañca tuyhañcā’’ti vuttaṭṭhānasadisattāti adhippāyo. Puggalappadhāno hettha saṅgha-saddo daṭṭhabbo. Keci pana ‘‘bhikkhusaṅghaggahaṇena gahitattā’’ti pāṭhaṃ likhanti, taṃ na sundaraṃ tassa visuṃ lābhaggahaṇe kāraṇavacanattā. Tathā hi ‘‘visuṃ saṅghaggahaṇena gahitattā’’ti visuṃ puggalassapi bhāgaggahaṇe kāraṇaṃ vuttaṃ. Yathā cettha puggalassa aggahaṇaṃ, evaṃ upari ‘‘bhikkhusaṅghassa ca tuyhañcā’’tiādīsupi visuṃ saṅghādisaddehi puggalassa aggahaṇaṃ daṭṭhabbaṃ. Yadi hi gahaṇaṃ siyā, saṅghatopi visumpīti bhāgadvayaṃ labheyya ubhayattha gahitattāti vuttaṃ. Pūjetabbantiādi gihikammaṃ na hotīti dassanatthaṃ vuttaṃ. Bhikkhusaṅghassa harāti idaṃ piṇḍapātaharaṇaṃ sandhāya vuttaṃ. Tenāha ‘‘bhuñjituṃ vaṭṭatī’’ti. ‘‘Bhikkhusaṅghassa harā’’ti vuttepi haritabbanti īdisaṃ gihiveyyāvaccaṃ na hotīti katvā vuttaṃ.

    204. அந்தோஹேமந்தேதி இமினா அனத்த²தே கதி²னே வஸ்ஸானங் பச்சி²மே மாஸே தி³ன்னங் புரிமவஸ்ஸங்வுத்தா²னஞ்ஞேவ பாபுணாதி, ததோ பரங் ஹேமந்தே தி³ன்னங் பச்சி²மவஸ்ஸங்வுத்தா²னம்பி வுத்த²வஸ்ஸத்தா பாபுணாதி, ஹேமந்ததோ பன பரங் பிட்டி²ஸமயே ‘‘வஸ்ஸங்வுத்த²ஸங்க⁴ஸ்ஸா’’தி ஏவங் பரிச்சி²ந்தி³த்வா தி³ன்னங் அனந்தரே வஸ்ஸே வா ததோ பரேஸு வா யத்த² கத்த²சி தஸ்மிங் பி⁴க்கு²பா⁴வே வுத்த²வஸ்ஸானங் ஸப்³பே³ஸங் பாபுணாதி. யே பன ஸப்³ப³தா² அவுத்த²வஸ்ஸா, தேஸங் ந பாபுணாதீதி த³ஸ்ஸேதி. லக்க²ணஞ்ஞூ வத³ந்தீதி வினயலக்க²ணஞ்ஞுனோ ஆசரியா வத³ந்தி. லக்க²ணஞ்ஞூ வத³ந்தீதி இத³ங் ஸன்னிட்டா²னவசனங், அட்ட²கதா²ஸு அனாக³தத்தா பன ஏவங் வுத்தங். ப³ஹிஉபசாரஸீமாயங்…பே॰… ஸப்³பே³ஸங் பாபுணாதீதி யத்த² கத்த²சி வுத்த²வஸ்ஸானங் ஸப்³பே³ஸங் பாபுணாதீதி அதி⁴ப்பாயோ. தேனேவ மாதிகாட்ட²கதா²யம்பி (கங்க²॰ அட்ட²॰ அகாலசீவரஸிக்கா²பத³வண்ணனா) ‘‘ஸசே பன ப³ஹிஉபசாரஸீமாயங் டி²தோ ‘வஸ்ஸங்வுத்த²ஸங்க⁴ஸ்ஸ த³ம்மீ’தி வத³தி, யத்த² கத்த²சி வுத்த²வஸ்ஸானங் ஸப்³பே³ஸங் ஸம்பத்தானங் பாபுணாதீ’’தி வுத்தங். க³ண்டி²பதே³ஸு பன ‘‘வஸ்ஸாவாஸஸ்ஸ அனநுரூபே பதே³ஸே ட²த்வா வுத்தத்தா வஸ்ஸங்வுத்தா²னஞ்ச அவுத்தா²னஞ்ச ஸப்³பே³ஸங் பாபுணாதீ’’தி வுத்தங், தங் ந க³ஹேதப்³ப³ங். ந ஹி ‘‘வஸ்ஸங்வுத்த²ஸங்க⁴ஸ்ஸ த³ம்மீ’’தி வுத்தே அவுத்த²வஸ்ஸானங் பாபுணாதி. ஸப்³பே³ஸம்பீதி தஸ்மிங் பி⁴க்கு²பா⁴வே வுத்த²வஸ்ஸானங் ஸப்³பே³ஸம்பீதி அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³ ‘‘வஸ்ஸங்வுத்த²ஸங்க⁴ஸ்ஸா’’தி வுத்தத்தா. ஸம்முகீ²பூ⁴தானங் ஸப்³பே³ஸம்பீதி எத்தா²பி ஏஸேவ நயோ. ஏவங் வத³தீதி வஸ்ஸங்வுத்த²ஸங்க⁴ஸ்ஸ த³ம்மீதி வத³தி. அதீதவஸ்ஸந்தி அனந்தராதீதவஸ்ஸங்.

    204.Antohemanteti iminā anatthate kathine vassānaṃ pacchime māse dinnaṃ purimavassaṃvutthānaññeva pāpuṇāti, tato paraṃ hemante dinnaṃ pacchimavassaṃvutthānampi vutthavassattā pāpuṇāti, hemantato pana paraṃ piṭṭhisamaye ‘‘vassaṃvutthasaṅghassā’’ti evaṃ paricchinditvā dinnaṃ anantare vasse vā tato paresu vā yattha katthaci tasmiṃ bhikkhubhāve vutthavassānaṃ sabbesaṃ pāpuṇāti. Ye pana sabbathā avutthavassā, tesaṃ na pāpuṇātīti dasseti. Lakkhaṇaññū vadantīti vinayalakkhaṇaññuno ācariyā vadanti. Lakkhaṇaññū vadantīti idaṃ sanniṭṭhānavacanaṃ, aṭṭhakathāsu anāgatattā pana evaṃ vuttaṃ. Bahiupacārasīmāyaṃ…pe… sabbesaṃ pāpuṇātīti yattha katthaci vutthavassānaṃ sabbesaṃ pāpuṇātīti adhippāyo. Teneva mātikāṭṭhakathāyampi (kaṅkha. aṭṭha. akālacīvarasikkhāpadavaṇṇanā) ‘‘sace pana bahiupacārasīmāyaṃ ṭhito ‘vassaṃvutthasaṅghassa dammī’ti vadati, yattha katthaci vutthavassānaṃ sabbesaṃ sampattānaṃ pāpuṇātī’’ti vuttaṃ. Gaṇṭhipadesu pana ‘‘vassāvāsassa ananurūpe padese ṭhatvā vuttattā vassaṃvutthānañca avutthānañca sabbesaṃ pāpuṇātī’’ti vuttaṃ, taṃ na gahetabbaṃ. Na hi ‘‘vassaṃvutthasaṅghassa dammī’’ti vutte avutthavassānaṃ pāpuṇāti. Sabbesampīti tasmiṃ bhikkhubhāve vutthavassānaṃ sabbesampīti attho daṭṭhabbo ‘‘vassaṃvutthasaṅghassā’’ti vuttattā. Sammukhībhūtānaṃ sabbesampīti etthāpi eseva nayo. Evaṃ vadatīti vassaṃvutthasaṅghassa dammīti vadati. Atītavassanti anantarātītavassaṃ.

    205. இதா³னி ‘‘ஆதி³ஸ்ஸ தே³தீ’’தி பத³ங் விப⁴ஜந்தோ ‘‘ஆதி³ஸ்ஸ தே³தீதி எத்தா²’’திஆதி³மாஹ. தத்த² யாகு³யா வா…பே॰… பே⁴ஸஜ்ஜே வா ஆதி³ஸித்வா பரிச்சி²ந்தி³த்வா தெ³ந்தோ தா³யகோ ஆதி³ஸ்ஸ தே³தி நாமாதி யோஜனா. ஸேஸங் பாகடமேவ.

    205. Idāni ‘‘ādissa detī’’ti padaṃ vibhajanto ‘‘ādissa detīti etthā’’tiādimāha. Tattha yāguyā vā…pe… bhesajje vā ādisitvā paricchinditvā dento dāyako ādissa deti nāmāti yojanā. Sesaṃ pākaṭameva.

    206. இதா³னி ‘‘புக்³க³லஸ்ஸ தே³தீ’’தி பத³ங் விப⁴ஜந்தோ ஆஹ ‘‘புக்³க³லஸ்ஸ தே³தி எத்தா²’’திஆதி³. ஸங்க⁴தோ ச க³ணதோ ச வினிமுத்தஸ்ஸ அத்தனோ குலூபகாதி³புக்³க³லஸ்ஸ தெ³ந்தோ தா³யகோ புக்³க³லஸ்ஸ தே³தி நாம. தங் பன புக்³க³லிகதா³னங் பரம்முகா² வா ஹோதி ஸம்முகா² வா. தத்த² பரம்முகா² தெ³ந்தோ ‘‘இத³ங் சீவரங் இத்த²ன்னாமஸ்ஸ த³ம்மீ’’தி நாமங் உத்³த⁴ரித்வா தே³தி, ஸம்முகா² தெ³ந்தோ ச பி⁴க்கு²னோ பாத³மூலே சீவரங் ட²பெத்வா ‘‘இத³ங், ப⁴ந்தே, தும்ஹாகங் த³ம்மீ’’தி வத்வா தே³தி, தது³ப⁴யதா²பி தெ³ந்தோ புக்³க³லஸ்ஸ தே³தி நாமாதி அத்தோ². ந கேவலங் ஏகஸ்ஸேவ தெ³ந்தோ புக்³க³லஸ்ஸ தே³தி நாம, அத² கோ² அந்தேவாஸிகாதீ³ஹி ஸத்³தி⁴ங் தெ³ந்தோபி புக்³க³லஸ்ஸ தே³தி நாமாதி த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘ஸசே பனா’’திஆதி³மாஹ. தத்த² உத்³தே³ஸங் க³ஹேதுங் ஆக³தோதி தஸ்ஸ ஸந்திகே உத்³தே³ஸங் அக்³க³ஹிதபுப்³ப³ஸ்ஸபி உத்³தே³ஸங் க³ண்ஹிஸ்ஸாமீதி ஆக³தகாலதோ பட்டா²ய அந்தேவாஸிகபா⁴வூபக³மனதோ வுத்தங். க³ஹெத்வா க³ச்ச²ந்தோதி பரினிட்டி²தஉத்³தே³ஸோ ஹுத்வா க³ச்ச²ந்தோ. வத்தங் கத்வா உத்³தே³ஸபரிபுச்சா²தீ³னி க³ஹெத்வா விசரந்தானந்தி இத³ங் ‘‘உத்³தே³ஸந்தேவாஸிகான’’ந்தி இமஸ்ஸேவ விஸேஸனங். தேன உத்³தே³ஸகாலே ஆக³ந்த்வா உத்³தே³ஸங் க³ஹெத்வா க³ந்த்வா அஞ்ஞத்த² நிவஸந்தே அனிப³த்³த⁴சாரிகே நிவத்தேதி.

    206. Idāni ‘‘puggalassa detī’’ti padaṃ vibhajanto āha ‘‘puggalassa deti etthā’’tiādi. Saṅghato ca gaṇato ca vinimuttassa attano kulūpakādipuggalassa dento dāyako puggalassa deti nāma. Taṃ pana puggalikadānaṃ parammukhā vā hoti sammukhā vā. Tattha parammukhā dento ‘‘idaṃ cīvaraṃ itthannāmassa dammī’’ti nāmaṃ uddharitvā deti, sammukhā dento ca bhikkhuno pādamūle cīvaraṃ ṭhapetvā ‘‘idaṃ, bhante, tumhākaṃ dammī’’ti vatvā deti, tadubhayathāpi dento puggalassa deti nāmāti attho. Na kevalaṃ ekasseva dento puggalassa deti nāma, atha kho antevāsikādīhi saddhiṃ dentopi puggalassa deti nāmāti dassetuṃ ‘‘sace panā’’tiādimāha. Tattha uddesaṃ gahetuṃ āgatoti tassa santike uddesaṃ aggahitapubbassapi uddesaṃ gaṇhissāmīti āgatakālato paṭṭhāya antevāsikabhāvūpagamanato vuttaṃ. Gahetvā gacchantoti pariniṭṭhitauddeso hutvā gacchanto. Vattaṃ katvā uddesaparipucchādīni gahetvā vicarantānanti idaṃ ‘‘uddesantevāsikāna’’nti imasseva visesanaṃ. Tena uddesakāle āgantvā uddesaṃ gahetvā gantvā aññattha nivasante anibaddhacārike nivatteti.

    ஏவங் சீவரக்க²ந்த⁴கே (மஹாவ॰ 379) ஆக³தஅட்ட²மாதிகாவஸேன சீவரவிப⁴ஜனங் த³ஸ்ஸெத்வா இதா³னி தஸ்மிங்யேவ சீவரக்க²ந்த⁴கே மஜ்ஜே² ஆக³தேஸு வத்தூ²ஸு ஆக³தனயங் நிவத்தெத்வா த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘ஸசே கோசி பி⁴க்கூ²’’திஆதி³மாஹ. தத்த² கிங் காதப்³ப³ந்தி புச்சா²ய தஸ்ஸேவ தானி சீவரானீதி விஸ்ஸஜ்ஜனா, ஸேஸானி ஞாபகாதி³வஸேன வுத்தானி. பஞ்ச மாஸேதி அச்சந்தஸங்யோகே³ உபயோக³வசனங். வட்³டி⁴ங் பயோஜெத்வா ட²பிதஉபனிக்கே²பதோதி வஸ்ஸாவாஸிகத்தா²ய வெய்யாவச்சகரேஹி வட்³டி⁴ங் பயோஜெத்வா ட²பிதஉபனிக்கே²பதோ. தத்ருப்பாத³தோதி நாளிகேராராமாதி³தத்ருப்பாத³தோ. அட்ட²கதா²யங் பன ‘‘இத³ங் இத⁴ வஸ்ஸங்வுத்த²ஸங்க⁴ஸ்ஸ தே³மாதி வா வஸ்ஸாவாஸிகங் தே³மாதி வா வத்வா தி³ன்னங் தங் அனத்த²தகதி²னஸ்ஸபி பஞ்ச மாஸே பாபுணாதீ’’தி வுத்தங், தங் வஸ்ஸாவாஸிகலாப⁴வஸேன உப்பன்னே லப்³ப⁴மானவிஸேஸங் த³ஸ்ஸேதுங் வுத்தங். தத்த² இதா⁴தி அபி⁴லாபமத்தமேவேதங், இத⁴-ஸத்³த³ங் வினா ‘‘வஸ்ஸங்வுத்த²ஸங்க⁴ஸ்ஸ தே³மா’’தி வுத்தேபி ஸோ ஏவ நயோ. அனத்த²தகதி²னஸ்ஸபி பஞ்ச மாஸே பாபுணாதீதி வஸ்ஸாவாஸிகலாப⁴வஸேன உப்பன்னத்தா அனத்த²தகதி²னஸ்ஸபி வுத்த²வஸ்ஸஸ்ஸ பஞ்ச மாஸே பாபுணாதி, ததோ பரங் பன உப்பன்னவஸ்ஸாவாஸிகங் புச்சி²தப்³ப³ங் ‘‘கிங் அதீதவஸ்ஸே இத³ங் வஸ்ஸாவாஸிகங், உதா³ஹு அனாக³தவஸ்ஸே’’தி. தத்த² ததோ பரந்தி பஞ்சமாஸதோ பரங், கி³ம்ஹானஸ்ஸ பட²மதி³வஸதோ பட்டா²யாதி அத்தோ².
