Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³னபாளி • Apadānapāḷi

    2. சதுராஸீதிபி⁴க்கு²னீஸஹஸ்ஸஅபதா³னங்

    2. Caturāsītibhikkhunīsahassaapadānaṃ

    13.

    13.

    ‘‘சுல்லாஸீதிஸஹஸ்ஸானி , ப்³ராஹ்மஞ்ஞகுலஸம்ப⁴வா 1;

    ‘‘Cullāsītisahassāni , brāhmaññakulasambhavā 2;

    ஸுகு²மாலஹத்த²பாதா³, புரே துய்ஹங் மஹாமுனே.

    Sukhumālahatthapādā, pure tuyhaṃ mahāmune.

    14.

    14.

    ‘‘வெஸ்ஸஸுத்³த³குலே ஜாதா, தே³வா நாகா³ ச கின்னரா;

    ‘‘Vessasuddakule jātā, devā nāgā ca kinnarā;

    சாதுத்³தீ³பா ப³ஹூ கஞ்ஞா, புரே துய்ஹங் மஹாமுனே.

    Cātuddīpā bahū kaññā, pure tuyhaṃ mahāmune.

    15.

    15.

    ‘‘காசி பப்³ப³ஜிதா அத்தி², ஸப்³ப³த³ஸ்ஸாவினோ 3 ஹூ;

    ‘‘Kāci pabbajitā atthi, sabbadassāvino 4 hū;

    தே³வா ச கின்னரா நாகா³, பு²ஸிஸ்ஸந்தி அனாக³தே.

    Devā ca kinnarā nāgā, phusissanti anāgate.

    16.

    16.

    ‘‘அனுபொ⁴த்வா யஸங் ஸப்³ப³ங், பத்வான ஸப்³ப³ஸம்பதா³;

    ‘‘Anubhotvā yasaṃ sabbaṃ, patvāna sabbasampadā;

    தும்ஹங் 5 பஸாத³ங் படிலத்³தா⁴, பு³ஜ்ஜி²ஸ்ஸந்தி அனாக³தே.

    Tumhaṃ 6 pasādaṃ paṭiladdhā, bujjhissanti anāgate.

    17.

    17.

    ‘‘அம்ஹே ப்³ராஹ்மணதீ⁴தா து, ப்³ராஹ்மஞ்ஞகுலஸம்ப⁴வா;

    ‘‘Amhe brāhmaṇadhītā tu, brāhmaññakulasambhavā;

    பெக்க²தோ நோ 7 மஹாவீர, பாதே³ வந்தா³ம சக்கு²ம.

    Pekkhato no 8 mahāvīra, pāde vandāma cakkhuma.

    18.

    18.

    ‘‘உபஹதா ப⁴வா ஸப்³பே³, மூலதண்ஹா ஸமூஹதா;

    ‘‘Upahatā bhavā sabbe, mūlataṇhā samūhatā;

    ஸமுச்சி²ன்னா அனுஸயா, புஞ்ஞஸங்கா²ரதா³லிதா.

    Samucchinnā anusayā, puññasaṅkhāradālitā.

    19.

    19.

    ‘‘ஸமாதி⁴கோ³சரா ஸப்³பா³, ஸமாபத்திவஸீ கதா;

    ‘‘Samādhigocarā sabbā, samāpattivasī katā;

    ஜா²னேன த⁴ம்மரதியா, விஹரிஸ்ஸாம நோ ஸதா³.

    Jhānena dhammaratiyā, viharissāma no sadā.

    20.

    20.

    ‘‘ப⁴வனெத்தி அவிஜ்ஜா ச, ஸங்கா²ராபி ச கே²பிதா;

    ‘‘Bhavanetti avijjā ca, saṅkhārāpi ca khepitā;

    ஸுது³த்³த³ஸங் பத³ங் க³ந்த்வா, அனுஜானாத² 9 நாயக.

    Sududdasaṃ padaṃ gantvā, anujānātha 10 nāyaka.

    21.

    21.

    ‘‘உபகாரா மமங் தும்ஹே, தீ³க⁴ரத்தங் கதாவினோ;

    ‘‘Upakārā mamaṃ tumhe, dīgharattaṃ katāvino;

    சதுன்னங் ஸங்ஸயங் செ²த்வா, ஸப்³பா³ க³ச்ச²ந்து நிப்³பு³திங்.

    Catunnaṃ saṃsayaṃ chetvā, sabbā gacchantu nibbutiṃ.

    22.

    22.

    ‘‘வந்தி³த்வா முனினோ பாதே³, கத்வா இத்³தி⁴விகுப்³ப³னங்;

    ‘‘Vanditvā munino pāde, katvā iddhivikubbanaṃ;

    காசி த³ஸ்ஸெந்தி ஆலோகங், அந்த⁴காரமதா²பரா.

    Kāci dassenti ālokaṃ, andhakāramathāparā.

    23.

    23.

    ‘‘த³ஸ்ஸெந்தி சந்த³ஸூரியே, ஸாக³ரஞ்ச ஸமச்ச²கங்;

    ‘‘Dassenti candasūriye, sāgarañca samacchakaṃ;

    ஸினேருங் பரிப⁴ண்ட³ஞ்ச, த³ஸ்ஸெந்தி பாரிச²த்தகங்.

    Sineruṃ paribhaṇḍañca, dassenti pārichattakaṃ.

    24.

    24.

    ‘‘தாவதிங்ஸஞ்ச ப⁴வனங், யாமங் த³ஸ்ஸெந்தி இத்³தி⁴யா;

    ‘‘Tāvatiṃsañca bhavanaṃ, yāmaṃ dassenti iddhiyā;

    துஸிதங் நிம்மிதே தே³வே, வஸவத்தீ மஹிஸ்ஸரே.

    Tusitaṃ nimmite deve, vasavattī mahissare.

    25.

    25.

    ‘‘ப்³ரஹ்மானோ காசி த³ஸ்ஸெந்தி, சங்கமஞ்ச மஹாரஹங்;

    ‘‘Brahmāno kāci dassenti, caṅkamañca mahārahaṃ;

    ப்³ரஹ்மவண்ணஞ்ச மாபெத்வா, த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தி ஸுஞ்ஞதங்.

    Brahmavaṇṇañca māpetvā, dhammaṃ desenti suññataṃ.

    26.

    26.

    ‘‘நானாவிகுப்³ப³னங் கத்வா, இத்³தி⁴ங் த³ஸ்ஸிய ஸத்து²னோ;

    ‘‘Nānāvikubbanaṃ katvā, iddhiṃ dassiya satthuno;

    த³ஸ்ஸயிங்ஸு ப³லங் ஸப்³பா³, பாதே³ வந்தி³ங்ஸு ஸத்து²னோ.

    Dassayiṃsu balaṃ sabbā, pāde vandiṃsu satthuno.

    27.

    27.

    ‘‘இத்³தீ⁴ஸு ச வஸீ ஹோம, தி³ப்³பா³ய ஸோததா⁴துயா;

    ‘‘Iddhīsu ca vasī homa, dibbāya sotadhātuyā;

    சேதோபரியஞாணஸ்ஸ, வஸீ ஹோம மஹாமுனே.

    Cetopariyañāṇassa, vasī homa mahāmune.

    28.

    28.

    ‘‘புப்³பே³னிவாஸங் ஜானாம, தி³ப்³ப³சக்கு² விஸோதி⁴தங்;

    ‘‘Pubbenivāsaṃ jānāma, dibbacakkhu visodhitaṃ;

    ஸப்³பா³ஸவபரிக்கீ²ணா, நத்தி² தா³னி புனப்³ப⁴வோ.

    Sabbāsavaparikkhīṇā, natthi dāni punabbhavo.

    29.

    29.

    ‘‘அத்த²த⁴ம்மனிருத்தீஸு, படிபா⁴னே ததே²வ ச;

    ‘‘Atthadhammaniruttīsu, paṭibhāne tatheva ca;

    ஞாணங் அம்ஹங் மஹாவீர, உப்பன்னங் தவ ஸந்திகே.

    Ñāṇaṃ amhaṃ mahāvīra, uppannaṃ tava santike.

    30.

    30.

    ‘‘புப்³பா³னங் லோகனாதா²னங், ஸங்க³மங் நோ நித³ஸ்ஸிதங்;

    ‘‘Pubbānaṃ lokanāthānaṃ, saṅgamaṃ no nidassitaṃ;

    அதி⁴காரங் ப³ஹுங் அம்ஹங், துய்ஹத்தா²ய மஹாமுனே.

    Adhikāraṃ bahuṃ amhaṃ, tuyhatthāya mahāmune.

    31.

    31.

    ‘‘யங் அம்ஹேஹி கதங் கம்மங், குஸலங் ஸர தங் முனே;

    ‘‘Yaṃ amhehi kataṃ kammaṃ, kusalaṃ sara taṃ mune;

    துய்ஹத்தா²ய மஹாவீர, புஞ்ஞானுபசிதானி நோ.

    Tuyhatthāya mahāvīra, puññānupacitāni no.

    32.

    32.

    ‘‘ஸதஸஹஸ்ஸிதோ கப்பே, பது³முத்தரோ மஹாமுனி;

    ‘‘Satasahassito kappe, padumuttaro mahāmuni;

    புரங் ஹங்ஸவதீ நாம, ஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ குலாஸயங்.

    Puraṃ haṃsavatī nāma, sambuddhassa kulāsayaṃ.

    33.

    33.

    ‘‘த்³வாரேன ஹங்ஸவதியா, க³ங்கா³ ஸந்த³தி ஸப்³ப³தா³;

    ‘‘Dvārena haṃsavatiyā, gaṅgā sandati sabbadā;

    உப்³ப³ள்ஹா நதி³யா பி⁴க்கூ², க³மனங் ந லப⁴ந்தி தே.

    Ubbaḷhā nadiyā bhikkhū, gamanaṃ na labhanti te.

    34.

    34.

    ‘‘தி³வஸங் த்³வே தயோ சேவ, ஸத்தாஹங் மாஸிகங் ததோ;

    ‘‘Divasaṃ dve tayo ceva, sattāhaṃ māsikaṃ tato;

    சதுமாஸம்பி ஸம்புண்ணங், க³மனங் ந லப⁴ந்தி தே.

    Catumāsampi sampuṇṇaṃ, gamanaṃ na labhanti te.

    35.

    35.

    ‘‘ததா³ அஹு ஸத்தஸாரோ, ஜடிலோ நாம ரட்டி²கோ;

    ‘‘Tadā ahu sattasāro, jaṭilo nāma raṭṭhiko;

    ஓருத்³தே⁴ 11 பி⁴க்க²வோ தி³ஸ்வா, ஸேதுங் க³ங்கா³ய காரயி.

    Oruddhe 12 bhikkhavo disvā, setuṃ gaṅgāya kārayi.

    36.

    36.

    ‘‘ததா³ ஸதஸஹஸ்ஸேஹி, ஸேதுங் க³ங்கா³ய காரயி;

    ‘‘Tadā satasahassehi, setuṃ gaṅgāya kārayi;

    ஸங்க⁴ஸ்ஸ ஓரிமே தீரே, விஹாரஞ்ச அகாரயி.

    Saṅghassa orime tīre, vihārañca akārayi.

    37.

    37.

    ‘‘இத்தி²யோ புரிஸா சேவ, உச்சனீசகுலானி ச;

    ‘‘Itthiyo purisā ceva, uccanīcakulāni ca;

    தஸ்ஸ ஸேதுங் விஹாரஞ்ச 13, ஸமபா⁴க³ங் அகங்ஸு தே.

    Tassa setuṃ vihārañca 14, samabhāgaṃ akaṃsu te.

    38.

    38.

    ‘‘அம்ஹே அஞ்ஞே ச மானுஜா, விப்பஸன்னேன சேதஸா;

    ‘‘Amhe aññe ca mānujā, vippasannena cetasā;

    தஸ்ஸ த⁴ம்மேஸு தா³யாதா³, நக³ரே ஜனபதே³ஸு ச.

    Tassa dhammesu dāyādā, nagare janapadesu ca.

    39.

    39.

    ‘‘இத்தீ² புமா குமாரா ச, ப³ஹூ சேவ குமாரிகா;

    ‘‘Itthī pumā kumārā ca, bahū ceva kumārikā;

    ஸேதுனோ ச விஹாரஸ்ஸ, வாலுகா ஆகிரிங்ஸு தே.

    Setuno ca vihārassa, vālukā ākiriṃsu te.

    40.

    40.

    ‘‘வீதி²ங் ஸம்மஜ்ஜனங் கத்வா, கத³லீபுண்ணக⁴டே த⁴ஜே;

    ‘‘Vīthiṃ sammajjanaṃ katvā, kadalīpuṇṇaghaṭe dhaje;

    தூ⁴பங் சுண்ணஞ்ச மாலஞ்ச, காரங் கத்வான ஸத்து²னோ.

    Dhūpaṃ cuṇṇañca mālañca, kāraṃ katvāna satthuno.

    41.

    41.

    ‘‘ஸேதுவிஹாரே காரெத்வா, நிமந்தெத்வா வினாயகங்;

    ‘‘Setuvihāre kāretvā, nimantetvā vināyakaṃ;

    மஹாதா³னங் த³தி³த்வான, ஸம்போ³தி⁴ங் அபி⁴பத்த²யிங்.

    Mahādānaṃ daditvāna, sambodhiṃ abhipatthayiṃ.

    42.

    42.

    ‘‘பது³முத்தரோ மஹாவீரோ, தாரகோ ஸப்³ப³பாணினங்;

    ‘‘Padumuttaro mahāvīro, tārako sabbapāṇinaṃ;

    அனுமோத³னீயங்காஸி, ஜடிலஸ்ஸ மஹாமுனி 15.

    Anumodanīyaṃkāsi, jaṭilassa mahāmuni 16.

    43.

    43.

    ‘‘‘ஸதஸஹஸ்ஸாதிக்கந்தே, கப்போ ஹெஸ்ஸதி ப⁴த்³த³கோ;

    ‘‘‘Satasahassātikkante, kappo hessati bhaddako;

    ப⁴வாப⁴வேனுபொ⁴த்வான, பாபுணிஸ்ஸதி போ³தி⁴யங்.

    Bhavābhavenubhotvāna, pāpuṇissati bodhiyaṃ.

    44.

    44.

    ‘‘‘காசி ஹத்த²பரிகம்மங், கதாவீ நரனாரியோ;

    ‘‘‘Kāci hatthaparikammaṃ, katāvī naranāriyo;

    அனாக³தம்ஹி அத்³தா⁴னே, ஸப்³பா³ ஹெஸ்ஸந்தி ஸம்முகா²’.

    Anāgatamhi addhāne, sabbā hessanti sammukhā’.

    45.

    45.

    ‘‘தேன கம்மவிபாகேன, சேதனாபணிதீ⁴ஹி ச;

    ‘‘Tena kammavipākena, cetanāpaṇidhīhi ca;

    உப்பன்னா தே³வப⁴வனங், துய்ஹங் தா பரிசாரிகா.

    Uppannā devabhavanaṃ, tuyhaṃ tā paricārikā.

    46.

    46.

    ‘‘தி³ப்³ப³ஸுக²ங் அஸங்கி²யங், மானுஸஞ்ச அஸங்கி²யங்;

    ‘‘Dibbasukhaṃ asaṅkhiyaṃ, mānusañca asaṅkhiyaṃ;

    துய்ஹங் தே பரிசாரேம, ஸங்ஸரிம்ஹ ப⁴வாப⁴வே.

    Tuyhaṃ te paricārema, saṃsarimha bhavābhave.

    47.

    47.

    ‘‘ஸதஸஹஸ்ஸிதோ கப்பே, ஸுகதங் கம்மஸம்பத³ங்;

    ‘‘Satasahassito kappe, sukataṃ kammasampadaṃ;

    ஸுகு²மாலீ மனுஸ்ஸானங், அதோ² தே³வபுரே வரே.

    Sukhumālī manussānaṃ, atho devapure vare.

    48.

    48.

    ‘‘ரூபபோ⁴க³யஸே சேவ, அதோ² கித்திஞ்ச ஸக்கதங் 17;

    ‘‘Rūpabhogayase ceva, atho kittiñca sakkataṃ 18;

    லபா⁴ம ஸததங் ஸப்³ப³ங், ஸுகதங் கம்மஸம்பத³ங்.

    Labhāma satataṃ sabbaṃ, sukataṃ kammasampadaṃ.

    49.

    49.

    ‘‘பச்சி²மே ப⁴வே ஸம்பத்தே, ஜாதாம்ஹ ப்³ராஹ்மணே குலே;

    ‘‘Pacchime bhave sampatte, jātāmha brāhmaṇe kule;

    ஸுகு²மாலஹத்த²பாதா³, ஸக்யபுத்தனிவேஸனே.

    Sukhumālahatthapādā, sakyaputtanivesane.

    50.

    50.

    ‘‘ஸப்³ப³காலம்பி பத²விங், ந பஸ்ஸாம ந லங்கதங்;

    ‘‘Sabbakālampi pathaviṃ, na passāma na laṅkataṃ;

    சிக்க²ல்லபூ⁴மிமஸுசிங் 19, ந பஸ்ஸாம மஹாமுனே.

    Cikkhallabhūmimasuciṃ 20, na passāma mahāmune.

    51.

    51.

    ‘‘அகா³ரங் வஸந்தே அம்ஹே, ஸக்காரங் ஸப்³ப³காலிகங்;

    ‘‘Agāraṃ vasante amhe, sakkāraṃ sabbakālikaṃ;

    உபனெந்தி ஸதா³ ஸப்³ப³ங், புப்³ப³கம்மப²லேன நோ 21.

    Upanenti sadā sabbaṃ, pubbakammaphalena no 22.

    52.

    52.

    ‘‘அகா³ரங் பஜஹித்வான, பப்³ப³ஜித்வானகா³ரியங்;

    ‘‘Agāraṃ pajahitvāna, pabbajitvānagāriyaṃ;

    ஸங்ஸாரபத²னித்தி²ண்ணா, வீதராகா³ ப⁴வாமஸே 23.

    Saṃsārapathanitthiṇṇā, vītarāgā bhavāmase 24.

    53.

    53.

    ‘‘சீவரங் பிண்ட³பாதஞ்ச, பச்சயங் ஸயனாஸனங்;

    ‘‘Cīvaraṃ piṇḍapātañca, paccayaṃ sayanāsanaṃ;

    உபனெந்தி ஸதா³ அம்ஹே, ஸஹஸ்ஸானி ததோ ததோ.

    Upanenti sadā amhe, sahassāni tato tato.

    54.

    54.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா அம்ஹங்…பே॰… விஹராம அனாஸவா.

    ‘‘Kilesā jhāpitā amhaṃ…pe… viharāma anāsavā.

    55.

    55.

    ‘‘ஸ்வாக³தங் வத நோ ஆஸி…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்.

    ‘‘Svāgataṃ vata no āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    56.

    56.

    ‘‘படிஸம்பி⁴தா³ சதஸ்ஸோ…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    இத்த²ங் ஸுத³ங் சதுராஸீதிப்³ராஹ்மணகஞ்ஞாபி⁴க்கு²னீஸஹஸ்ஸானி ப⁴க³வதோ ஸம்முகா² இமா கா³தா²யோ அபா⁴ஸித்தா²தி.

    Itthaṃ sudaṃ caturāsītibrāhmaṇakaññābhikkhunīsahassāni bhagavato sammukhā imā gāthāyo abhāsitthāti.

    சதுராஸீதிபி⁴க்கு²னீஸஹஸ்ஸாபதா³னங் து³தியங்.

    Caturāsītibhikkhunīsahassāpadānaṃ dutiyaṃ.







    Footnotes:
    1. ப்³ராஹ்மணகுலஸம்ப⁴வா (ஸ்யா॰ க॰)
    2. brāhmaṇakulasambhavā (syā. ka.)
    3. ஸச்சத³ஸ்ஸாவினோ (ஸீ॰ பீ॰)
    4. saccadassāvino (sī. pī.)
    5. த்வயி (ஸீ॰ பீ॰)
    6. tvayi (sī. pī.)
    7. லக்க²ணா ச (ஸ்யா॰)
    8. lakkhaṇā ca (syā.)
    9. அனுஜானிம்ஹ (ஸ்யா॰ பீ॰ க॰)
    10. anujānimha (syā. pī. ka.)
    11. ஓரதீரே (ஸ்யா॰)
    12. oratīre (syā.)
    13. தேஸு ஸேதுவிஹாரேஸு (ஸீ॰), தஸ்ஸ ஸேதூ விஹாரே ச (பீ॰)
    14. tesu setuvihāresu (sī.), tassa setū vihāre ca (pī.)
    15. கத்வா, வியாகாஸி மஹாமுனி (ஸ்யா॰)
    16. katvā, viyākāsi mahāmuni (syā.)
    17. கித்திஸுக²ங் பியங் (ஸ்யா॰)
    18. kittisukhaṃ piyaṃ (syā.)
    19. சிக்க²ல்லங் பூ⁴மிங் க³மனங் (ஸ்யா॰)
    20. cikkhallaṃ bhūmiṃ gamanaṃ (syā.)
    21. புப்³ப³கம்மப²லங் ததோ (ஸீ॰ பீ॰)
    22. pubbakammaphalaṃ tato (sī. pī.)
    23. நத்தி² தா³னி புனப்³ப⁴வோ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    24. natthi dāni punabbhavo (sī. syā. pī.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact