Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga

    4. சதுத்த²பாராஜிகங்

    4. Catutthapārājikaṃ

    193. 1 தேன ஸமயேன பு³த்³தோ⁴ ப⁴க³வா வேஸாலியங் விஹரதி மஹாவனே கூடாகா³ரஸாலாயங். தேன கோ² பன ஸமயேன ஸம்ப³ஹுலா ஸந்தி³ட்டா² ஸம்ப⁴த்தா பி⁴க்கூ² வக்³கு³முதா³ய நதி³யா தீரே வஸ்ஸங் உபக³ச்சி²ங்ஸு. தேன கோ² பன ஸமயேன வஜ்ஜீ து³ப்³பி⁴க்கா² ஹோதி த்³வீஹிதிகா ஸேதட்டி²கா ஸலாகாவுத்தா, ந ஸுகரா உஞ்சே²ன பக்³க³ஹேன யாபேதுங். அத² கோ² தேஸங் பி⁴க்கூ²னங் ஏதத³ஹோஸி – ‘‘ஏதரஹி கோ² வஜ்ஜீ து³ப்³பி⁴க்கா² த்³வீஹிதிகா ஸேதட்டி²கா ஸலாகாவுத்தா, ந ஸுகரா உஞ்சே²ன பக்³க³ஹேன யாபேதுங். கேன நு கோ² மயங் உபாயேன ஸமக்³கா³ ஸம்மோத³மானா அவிவத³மானா பா²ஸுகங் வஸ்ஸங் வஸெய்யாம, ந ச பிண்ட³கேன கிலமெய்யாமா’’தி? ஏகச்சே ஏவமாஹங்ஸு – ‘‘ஹந்த³ மயங், ஆவுஸோ, கி³ஹீனங் கம்மந்தங் அதி⁴ட்டே²ம, ஏவங் தே அம்ஹாகங் தா³துங் மஞ்ஞிஸ்ஸந்தி. ஏவங் மயங் ஸமக்³கா³ ஸம்மோத³மானா அவிவத³மானா பா²ஸுகங் வஸ்ஸங் வஸிஸ்ஸாம, ந ச பிண்ட³கேன கிலமிஸ்ஸாமா’’தி. ஏகச்சே ஏவமாஹங்ஸு – ‘‘அலங், ஆவுஸோ, கிங் கி³ஹீனங் கம்மந்தங் அதி⁴ட்டி²தேன! ஹந்த³ மயங் , ஆவுஸோ, கி³ஹீனங் தூ³தெய்யங் ஹராம, ஏவங் தே அம்ஹாகங் தா³துங் மஞ்ஞிஸ்ஸந்தி. ஏவங் மயங் ஸமக்³கா³ ஸம்மோத³மானா அவிவத³மானா பா²ஸுகங் வஸ்ஸங் வஸிஸ்ஸாம, ந ச பிண்ட³கேன கிலமிஸ்ஸாமா’’தி. ஏகச்சே ஏவமாஹங்ஸு – ‘‘அலங், ஆவுஸோ, கிங் கி³ஹீனங் கம்மந்தங் அதி⁴ட்டி²தேன! கிங் கி³ஹீனங் தூ³தெய்யங் ஹடேன! ஹந்த³ மயங், ஆவுஸோ, கி³ஹீனங் அஞ்ஞமஞ்ஞஸ்ஸ உத்தரிமனுஸ்ஸத⁴ம்மஸ்ஸ வண்ணங் பா⁴ஸிஸ்ஸாம – ‘அஸுகோ பி⁴க்கு² பட²மஸ்ஸ ஜா²னஸ்ஸ லாபீ⁴, அஸுகோ பி⁴க்கு² து³தியஸ்ஸ ஜா²னஸ்ஸ லாபீ⁴, அஸுகோ பி⁴க்கு² ததியஸ்ஸ ஜா²னஸ்ஸ லாபீ⁴, அஸுகோ பி⁴க்கு² சதுத்த²ஸ்ஸ ஜா²னஸ்ஸ லாபீ⁴, அஸுகோ பி⁴க்கு² ஸோதாபன்னோ, அஸுகோ பி⁴க்கு² ஸகதா³கா³மீ, அஸுகோ பி⁴க்கு² அனாகா³மீ, அஸுகோ பி⁴க்கு² அரஹா, அஸுகோ பி⁴க்கு² தேவிஜ்ஜோ, அஸுகோ பி⁴க்கு² ச²ளபி⁴ஞ்ஞோ’தி. ஏவங் தே அம்ஹாகங் தா³துங் மஞ்ஞிஸ்ஸந்தி. ஏவங் மயங் ஸமக்³கா³ ஸம்மோத³மானா அவிவத³மானா பா²ஸுகங் வஸ்ஸங் வஸிஸ்ஸாம, ந ச பிண்ட³கேன கிலமிஸ்ஸாமா’’தி. ‘‘ஏஸோயேவ கோ², ஆவுஸோ, ஸெய்யோ யோ அம்ஹாகங் கி³ஹீனங் அஞ்ஞமஞ்ஞஸ்ஸ உத்தரிமனுஸ்ஸத⁴ம்மஸ்ஸ வண்ணோ பா⁴ஸிதோ’’தி.

    193.2 Tena samayena buddho bhagavā vesāliyaṃ viharati mahāvane kūṭāgārasālāyaṃ. Tena kho pana samayena sambahulā sandiṭṭhā sambhattā bhikkhū vaggumudāya nadiyā tīre vassaṃ upagacchiṃsu. Tena kho pana samayena vajjī dubbhikkhā hoti dvīhitikā setaṭṭhikā salākāvuttā, na sukarā uñchena paggahena yāpetuṃ. Atha kho tesaṃ bhikkhūnaṃ etadahosi – ‘‘etarahi kho vajjī dubbhikkhā dvīhitikā setaṭṭhikā salākāvuttā, na sukarā uñchena paggahena yāpetuṃ. Kena nu kho mayaṃ upāyena samaggā sammodamānā avivadamānā phāsukaṃ vassaṃ vaseyyāma, na ca piṇḍakena kilameyyāmā’’ti? Ekacce evamāhaṃsu – ‘‘handa mayaṃ, āvuso, gihīnaṃ kammantaṃ adhiṭṭhema, evaṃ te amhākaṃ dātuṃ maññissanti. Evaṃ mayaṃ samaggā sammodamānā avivadamānā phāsukaṃ vassaṃ vasissāma, na ca piṇḍakena kilamissāmā’’ti. Ekacce evamāhaṃsu – ‘‘alaṃ, āvuso, kiṃ gihīnaṃ kammantaṃ adhiṭṭhitena! Handa mayaṃ , āvuso, gihīnaṃ dūteyyaṃ harāma, evaṃ te amhākaṃ dātuṃ maññissanti. Evaṃ mayaṃ samaggā sammodamānā avivadamānā phāsukaṃ vassaṃ vasissāma, na ca piṇḍakena kilamissāmā’’ti. Ekacce evamāhaṃsu – ‘‘alaṃ, āvuso, kiṃ gihīnaṃ kammantaṃ adhiṭṭhitena! Kiṃ gihīnaṃ dūteyyaṃ haṭena! Handa mayaṃ, āvuso, gihīnaṃ aññamaññassa uttarimanussadhammassa vaṇṇaṃ bhāsissāma – ‘asuko bhikkhu paṭhamassa jhānassa lābhī, asuko bhikkhu dutiyassa jhānassa lābhī, asuko bhikkhu tatiyassa jhānassa lābhī, asuko bhikkhu catutthassa jhānassa lābhī, asuko bhikkhu sotāpanno, asuko bhikkhu sakadāgāmī, asuko bhikkhu anāgāmī, asuko bhikkhu arahā, asuko bhikkhu tevijjo, asuko bhikkhu chaḷabhiñño’ti. Evaṃ te amhākaṃ dātuṃ maññissanti. Evaṃ mayaṃ samaggā sammodamānā avivadamānā phāsukaṃ vassaṃ vasissāma, na ca piṇḍakena kilamissāmā’’ti. ‘‘Esoyeva kho, āvuso, seyyo yo amhākaṃ gihīnaṃ aññamaññassa uttarimanussadhammassa vaṇṇo bhāsito’’ti.

    194. அத² கோ² தே பி⁴க்கூ² கி³ஹீனங் அஞ்ஞமஞ்ஞஸ்ஸ உத்தரிமனுஸ்ஸத⁴ம்மஸ்ஸ வண்ணங் பா⁴ஸிங்ஸு – ‘‘அஸுகோ பி⁴க்கு² பட²மஸ்ஸ ஜா²னஸ்ஸ லாபீ⁴…பே॰… அஸுகோ பி⁴க்கு² ச²ளபி⁴ஞ்ஞோ’’தி. அத² கோ² தே மனுஸ்ஸா – ‘‘லாபா⁴ வத நோ, ஸுலத்³த⁴ங் வத நோ, யேஸங் வத நோ ஏவரூபா பி⁴க்கூ² வஸ்ஸங் உபக³தா; ந வத நோ இதோ புப்³பே³ ஏவரூபா பி⁴க்கூ² வஸ்ஸங் உபக³தா யத²யிமே பி⁴க்கூ² ஸீலவந்தோ கல்யாணத⁴ம்மா’’தி, தே ந தாதி³ஸானி போ⁴ஜனானி அத்தனா பரிபு⁴ஞ்ஜந்தி மாதாபிதூனங் தெ³ந்தி புத்ததா³ரஸ்ஸ தெ³ந்தி தா³ஸகம்மகரபோரிஸஸ்ஸ தெ³ந்தி மித்தாமச்சானங் தெ³ந்தி ஞாதிஸாலோஹிதானங் தெ³ந்தி, யாதி³ஸானி பி⁴க்கூ²னங் தெ³ந்தி. தே ந தாதி³ஸானி கா²த³னீயானி ஸாயனீயானி பானானி அத்தனா கா²த³ந்தி ஸாயந்தி பிவந்தி மாதாபிதூனங் தெ³ந்தி புத்ததா³ரஸ்ஸ தெ³ந்தி தா³ஸகம்மகரபோரிஸஸ்ஸ தெ³ந்தி மித்தாமச்சானங் தெ³ந்தி ஞாதிஸாலோஹிதானங் தெ³ந்தி, யாதி³ஸானி பி⁴க்கூ²னங் தெ³ந்தி. அத² கோ² தே பி⁴க்கூ² வண்ணவா அஹேஸுங் பீணிந்த்³ரியா பஸன்னமுக²வண்ணா விப்பஸன்னச²விவண்ணா.

    194. Atha kho te bhikkhū gihīnaṃ aññamaññassa uttarimanussadhammassa vaṇṇaṃ bhāsiṃsu – ‘‘asuko bhikkhu paṭhamassa jhānassa lābhī…pe… asuko bhikkhu chaḷabhiñño’’ti. Atha kho te manussā – ‘‘lābhā vata no, suladdhaṃ vata no, yesaṃ vata no evarūpā bhikkhū vassaṃ upagatā; na vata no ito pubbe evarūpā bhikkhū vassaṃ upagatā yathayime bhikkhū sīlavanto kalyāṇadhammā’’ti, te na tādisāni bhojanāni attanā paribhuñjanti mātāpitūnaṃ denti puttadārassa denti dāsakammakaraporisassa denti mittāmaccānaṃ denti ñātisālohitānaṃ denti, yādisāni bhikkhūnaṃ denti. Te na tādisāni khādanīyāni sāyanīyāni pānāni attanā khādanti sāyanti pivanti mātāpitūnaṃ denti puttadārassa denti dāsakammakaraporisassa denti mittāmaccānaṃ denti ñātisālohitānaṃ denti, yādisāni bhikkhūnaṃ denti. Atha kho te bhikkhū vaṇṇavā ahesuṃ pīṇindriyā pasannamukhavaṇṇā vippasannachavivaṇṇā.

    ஆசிண்ணங் கோ² பனேதங் வஸ்ஸங்வுட்டா²னங் பி⁴க்கூ²னங் ப⁴க³வந்தங் த³ஸ்ஸனாய உபஸங்கமிதுங். அத² கோ² தே பி⁴க்கூ² வஸ்ஸங்வுட்டா² தேமாஸச்சயேன ஸேனாஸனங் ஸங்ஸாமெத்வா பத்தசீவரங் ஆதா³ய யேன வேஸாலீ தேன பக்கமிங்ஸு. அனுபுப்³பே³ன யேன வேஸாலீ மஹாவனங் கூடாகா³ரஸாலா யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமிங்ஸு; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³ங்ஸு.

    Āciṇṇaṃ kho panetaṃ vassaṃvuṭṭhānaṃ bhikkhūnaṃ bhagavantaṃ dassanāya upasaṅkamituṃ. Atha kho te bhikkhū vassaṃvuṭṭhā temāsaccayena senāsanaṃ saṃsāmetvā pattacīvaraṃ ādāya yena vesālī tena pakkamiṃsu. Anupubbena yena vesālī mahāvanaṃ kūṭāgārasālā yena bhagavā tenupasaṅkamiṃsu; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdiṃsu.

    தேன கோ² பன ஸமயேன தி³ஸாஸு வஸ்ஸங்வுட்டா² பி⁴க்கூ² கிஸா ஹொந்தி லூகா² து³ப்³ப³ண்ணா உப்பண்டு³ப்பண்டு³கஜாதா த⁴மனிஸந்த²தக³த்தா; வக்³கு³முதா³தீரியா பன பி⁴க்கூ² வண்ணவா ஹொந்தி பீணிந்த்³ரியா பஸன்னமுக²வண்ணா விப்பஸன்னச²விவண்ணா. ஆசிண்ணங் கோ² பனேதங் பு³த்³தா⁴னங் ப⁴க³வந்தானங் ஆக³ந்துகேஹி பி⁴க்கூ²ஹி ஸத்³தி⁴ங் படிஸம்மோதி³துங். அத² கோ² ப⁴க³வா வக்³கு³முதா³தீரியே பி⁴க்கூ² ஏதத³வோச – ‘‘கச்சி, பி⁴க்க²வே, க²மனீயங் கச்சி யாபனீயங் கச்சி ஸமக்³கா³ ஸம்மோத³மானா அவிவத³மானா பா²ஸுகங் வஸ்ஸங் வஸித்த² ந ச பிண்ட³கேன கிலமித்தா²’’தி? ‘‘க²மனீயங், ப⁴க³வா, யாபனீயங், ப⁴க³வா. ஸமக்³கா³ ச மயங், ப⁴ந்தே, ஸம்மோத³மானா அவிவத³மானா பா²ஸுகங் வஸ்ஸங் வஸிம்ஹா, ந ச பிண்ட³கேன கிலமிம்ஹா’’தி. ஜானந்தாபி ததா²க³தா புச்ச²ந்தி, ஜானந்தாபி ந புச்ச²ந்தி…பே॰… த்³வீஹாகாரேஹி பு³த்³தா⁴ ப⁴க³வந்தோ பி⁴க்கூ² படிபுச்ச²ந்தி – த⁴ம்மங் வா தே³ஸெஸ்ஸாம, ஸாவகானங் வா ஸிக்கா²பத³ங் பஞ்ஞாபெஸ்ஸாமாதி. அத² கோ² ப⁴க³வா வக்³கு³முதா³தீரியே பி⁴க்கூ² ஏதத³வோச – ‘‘யதா² கத²ங் பன தும்ஹே, பி⁴க்க²வே, ஸமக்³கா³ ஸம்மோத³மானா அவிவத³மானா பா²ஸுகங் வஸ்ஸங் வஸித்த² ந ச பிண்ட³கேன கிலமித்தா²’’தி? அத² கோ² தே பி⁴க்கூ² ப⁴க³வதோ ஏதமத்த²ங் ஆரோசேஸுங் – ‘‘கச்சி பன வோ, பி⁴க்க²வே, பூ⁴த’’ந்தி? ‘‘அபூ⁴தங், ப⁴க³வா’’தி. விக³ரஹி பு³த்³தோ⁴ ப⁴க³வா – ‘‘அனநுச்ச²விகங், மோக⁴புரிஸா, அனநுலோமிகங் அப்பதிரூபங் அஸ்ஸாமணகங் அகப்பியங் அகரணீயங். கத²ஞ்ஹி நாம தும்ஹே, மோக⁴புரிஸா, உத³ரஸ்ஸ காரணா கி³ஹீனங் அஞ்ஞமஞ்ஞஸ்ஸ உத்தரிமனுஸ்ஸத⁴ம்மஸ்ஸ வண்ணங் பா⁴ஸிஸ்ஸத²! வரங் தும்ஹேஹி, மோக⁴புரிஸா, திண்ஹேன கோ³விகந்தனேன 3 குச்சி²ங் பரிகந்தோ, ந த்வேவ உத³ரஸ்ஸ காரணா கி³ஹீனங் அஞ்ஞமஞ்ஞஸ்ஸ உத்தரிமனுஸ்ஸத⁴ம்மஸ்ஸ வண்ணோ பா⁴ஸிதோ! தங் கிஸ்ஸ ஹேது? ததோ நிதா³னஞ்ஹி, மோக⁴புரிஸா, மரணங் வா நிக³ச்செ²ய்ய மரணமத்தங் வா து³க்க²ங், ந த்வேவ தப்பச்சயா காயஸ்ஸ பே⁴தா³ பரங் மரணா அபாயங் து³க்³க³திங் வினிபாதங் நிரயங் உபபஜ்ஜேய. இதோ நிதா³னஞ்ச கோ², மோக⁴புரிஸா, காயஸ்ஸ பே⁴தா³ பரங் மரணா அபாயங் து³க்³க³திங் வினிபாதங் நிரயங் உபபஜ்ஜெய்ய. நேதங், மோக⁴புரிஸா, அப்பஸன்னானங் வா பஸாதா³ய’’…பே॰… விக³ரஹித்வா த⁴ம்மிங் கத²ங் கத்வா பி⁴க்கூ² ஆமந்தேஸி –

    Tena kho pana samayena disāsu vassaṃvuṭṭhā bhikkhū kisā honti lūkhā dubbaṇṇā uppaṇḍuppaṇḍukajātā dhamanisanthatagattā; vaggumudātīriyā pana bhikkhū vaṇṇavā honti pīṇindriyā pasannamukhavaṇṇā vippasannachavivaṇṇā. Āciṇṇaṃ kho panetaṃ buddhānaṃ bhagavantānaṃ āgantukehi bhikkhūhi saddhiṃ paṭisammodituṃ. Atha kho bhagavā vaggumudātīriye bhikkhū etadavoca – ‘‘kacci, bhikkhave, khamanīyaṃ kacci yāpanīyaṃ kacci samaggā sammodamānā avivadamānā phāsukaṃ vassaṃ vasittha na ca piṇḍakena kilamitthā’’ti? ‘‘Khamanīyaṃ, bhagavā, yāpanīyaṃ, bhagavā. Samaggā ca mayaṃ, bhante, sammodamānā avivadamānā phāsukaṃ vassaṃ vasimhā, na ca piṇḍakena kilamimhā’’ti. Jānantāpi tathāgatā pucchanti, jānantāpi na pucchanti…pe… dvīhākārehi buddhā bhagavanto bhikkhū paṭipucchanti – dhammaṃ vā desessāma, sāvakānaṃ vā sikkhāpadaṃ paññāpessāmāti. Atha kho bhagavā vaggumudātīriye bhikkhū etadavoca – ‘‘yathā kathaṃ pana tumhe, bhikkhave, samaggā sammodamānā avivadamānā phāsukaṃ vassaṃ vasittha na ca piṇḍakena kilamitthā’’ti? Atha kho te bhikkhū bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ – ‘‘kacci pana vo, bhikkhave, bhūta’’nti? ‘‘Abhūtaṃ, bhagavā’’ti. Vigarahi buddho bhagavā – ‘‘ananucchavikaṃ, moghapurisā, ananulomikaṃ appatirūpaṃ assāmaṇakaṃ akappiyaṃ akaraṇīyaṃ. Kathañhi nāma tumhe, moghapurisā, udarassa kāraṇā gihīnaṃ aññamaññassa uttarimanussadhammassa vaṇṇaṃ bhāsissatha! Varaṃ tumhehi, moghapurisā, tiṇhena govikantanena 4 kucchiṃ parikanto, na tveva udarassa kāraṇā gihīnaṃ aññamaññassa uttarimanussadhammassa vaṇṇo bhāsito! Taṃ kissa hetu? Tato nidānañhi, moghapurisā, maraṇaṃ vā nigaccheyya maraṇamattaṃ vā dukkhaṃ, na tveva tappaccayā kāyassa bhedā paraṃ maraṇā apāyaṃ duggatiṃ vinipātaṃ nirayaṃ upapajjeya. Ito nidānañca kho, moghapurisā, kāyassa bhedā paraṃ maraṇā apāyaṃ duggatiṃ vinipātaṃ nirayaṃ upapajjeyya. Netaṃ, moghapurisā, appasannānaṃ vā pasādāya’’…pe… vigarahitvā dhammiṃ kathaṃ katvā bhikkhū āmantesi –

    195. ‘‘பஞ்சிமே, பி⁴க்க²வே, மஹாசோரா ஸந்தோ ஸங்விஜ்ஜமானா லோகஸ்மிங். கதமே பஞ்ச? இத⁴, பி⁴க்க²வே, ஏகச்சஸ்ஸ மஹாசோரஸ்ஸ ஏவங் ஹோதி – ‘குதா³ஸ்ஸு நாமாஹங் ஸதேன வா ஸஹஸ்ஸேன வா பரிவுதோ கா³மனிக³மராஜதா⁴னீஸு ஆஹிண்டி³ஸ்ஸாமி ஹனந்தோ கா⁴தெந்தோ சி²ந்த³ந்தோ சே²தா³பெந்தோ பசந்தோ பாசெந்தோ’தி! ஸோ அபரேன ஸமயேன ஸதேன வா ஸஹஸ்ஸேன வா பரிவுதோ கா³மனிக³மராஜதா⁴னீஸு ஆஹிண்ட³தி ஹனந்தோ கா⁴தெந்தோ சி²ந்த³ந்தோ சே²தா³பெந்தோ பசந்தோ பாசெந்தோ. ஏவமேவ கோ², பி⁴க்க²வே, இதே⁴கச்சஸ்ஸ பாபபி⁴க்கு²னோ ஏவங் ஹோதி – ‘குதா³ஸ்ஸு நாமாஹங் ஸதேன வா ஸஹஸ்ஸேன வா பரிவுதோ கா³மனிக³மராஜதா⁴னீஸு சாரிகங் சரிஸ்ஸாமி ஸக்கதோ க³ருகதோ மானிதோ பூஜிதோ அபசிதோ க³ஹட்டா²னஞ்சேவ பப்³ப³ஜிதானஞ்ச, லாபீ⁴ சீவரபிண்ட³பாதஸேனாஸனகி³லானப்பச்சயபே⁴ஸஜ்ஜபரிக்கா²ரான’ந்தி ! ஸோ அபரேன ஸமயேன ஸதேன வா ஸஹஸ்ஸேன வா பரிவுதோ கா³மனிக³மராஜதா⁴னீஸு சாரிகங் சரதி ஸக்கதோ க³ருகதோ மானிதோ பூஜிதோ அபசிதோ க³ஹட்டா²னஞ்சேவ பப்³ப³ஜிதானஞ்ச, லாபீ⁴ சீவரபிண்ட³பாதஸேனாஸனகி³லானப்பச்சயபே⁴ஸஜ்ஜபரிக்கா²ரானங். அயங், பி⁴க்க²வே, பட²மோ மஹாசோரோ ஸந்தோ ஸங்விஜ்ஜமானோ லோகஸ்மிங்.

    195. ‘‘Pañcime, bhikkhave, mahācorā santo saṃvijjamānā lokasmiṃ. Katame pañca? Idha, bhikkhave, ekaccassa mahācorassa evaṃ hoti – ‘kudāssu nāmāhaṃ satena vā sahassena vā parivuto gāmanigamarājadhānīsu āhiṇḍissāmi hananto ghātento chindanto chedāpento pacanto pācento’ti! So aparena samayena satena vā sahassena vā parivuto gāmanigamarājadhānīsu āhiṇḍati hananto ghātento chindanto chedāpento pacanto pācento. Evameva kho, bhikkhave, idhekaccassa pāpabhikkhuno evaṃ hoti – ‘kudāssu nāmāhaṃ satena vā sahassena vā parivuto gāmanigamarājadhānīsu cārikaṃ carissāmi sakkato garukato mānito pūjito apacito gahaṭṭhānañceva pabbajitānañca, lābhī cīvarapiṇḍapātasenāsanagilānappaccayabhesajjaparikkhārāna’nti ! So aparena samayena satena vā sahassena vā parivuto gāmanigamarājadhānīsu cārikaṃ carati sakkato garukato mānito pūjito apacito gahaṭṭhānañceva pabbajitānañca, lābhī cīvarapiṇḍapātasenāsanagilānappaccayabhesajjaparikkhārānaṃ. Ayaṃ, bhikkhave, paṭhamo mahācoro santo saṃvijjamāno lokasmiṃ.

    ‘‘புன சபரங், பி⁴க்க²வே, இதே⁴கச்சோ பாபபி⁴க்கு² ததா²க³தப்பவேதி³தங் த⁴ம்மவினயங் பரியாபுணித்வா அத்தனோ த³ஹதி. அயங், பி⁴க்க²வே, து³தியோ மஹாசோரோ ஸந்தோ ஸங்விஜ்ஜமானோ லோகஸ்மிங்.

    ‘‘Puna caparaṃ, bhikkhave, idhekacco pāpabhikkhu tathāgatappaveditaṃ dhammavinayaṃ pariyāpuṇitvā attano dahati. Ayaṃ, bhikkhave, dutiyo mahācoro santo saṃvijjamāno lokasmiṃ.

    ‘‘புன சபரங், பி⁴க்க²வே, இதே⁴கச்சோ பாபபி⁴க்கு² ஸுத்³த⁴ங் ப்³ரஹ்மசாரிங் பரிஸுத்³த⁴ங் ப்³ரஹ்மசரியங் சரந்தங் அமூலகேன அப்³ரஹ்மசரியேன அனுத்³த⁴ங்ஸேதி. அயங், பி⁴க்க²வே, ததியோ மஹாசோரோ ஸந்தோ ஸங்விஜ்ஜமானோ லோகஸ்மிங்.

    ‘‘Puna caparaṃ, bhikkhave, idhekacco pāpabhikkhu suddhaṃ brahmacāriṃ parisuddhaṃ brahmacariyaṃ carantaṃ amūlakena abrahmacariyena anuddhaṃseti. Ayaṃ, bhikkhave, tatiyo mahācoro santo saṃvijjamāno lokasmiṃ.

    ‘‘புன சபரங், பி⁴க்க²வே, இதே⁴கச்சோ பாபபி⁴க்கு² யானி தானி ஸங்க⁴ஸ்ஸ க³ருப⁴ண்டா³னி க³ருபரிக்கா²ரானி, ஸெய்யதி²த³ங் – ஆராமோ ஆராமவத்து² விஹாரோ விஹாரவத்து² மஞ்சோ பீட²ங் பி⁴ஸி பி³ம்போ³ஹனங் 5 லோஹகும்பீ⁴ லோஹபா⁴ணகங் லோஹவாரகோ லோஹகடாஹங் வாஸீ பரஸு 6 குடா²ரீ குதா³லோ நிகா²த³னங் வல்லி வேளு முஞ்ஜங் பப்³ப³ஜங் திணங் மத்திகா தா³ருப⁴ண்ட³ங் மத்திகாப⁴ண்ட³ங், தேஹி கி³ஹீங் ஸங்க³ண்ஹாதி உபலாபேதி. அயங், பி⁴க்க²வே, சதுத்தோ² மஹாசோரோ ஸந்தோ ஸங்விஜ்ஜமானோ லோகஸ்மிங்.

    ‘‘Puna caparaṃ, bhikkhave, idhekacco pāpabhikkhu yāni tāni saṅghassa garubhaṇḍāni garuparikkhārāni, seyyathidaṃ – ārāmo ārāmavatthu vihāro vihāravatthu mañco pīṭhaṃ bhisi bimbohanaṃ 7 lohakumbhī lohabhāṇakaṃ lohavārako lohakaṭāhaṃ vāsī parasu 8 kuṭhārī kudālo nikhādanaṃ valli veḷu muñjaṃ pabbajaṃ tiṇaṃ mattikā dārubhaṇḍaṃ mattikābhaṇḍaṃ, tehi gihīṃ saṅgaṇhāti upalāpeti. Ayaṃ, bhikkhave, catuttho mahācoro santo saṃvijjamāno lokasmiṃ.

    ‘‘ஸதே³வகே, பி⁴க்க²வே, லோகே ஸமாரகே ஸப்³ரஹ்மகே ஸஸ்ஸமணப்³ராஹ்மணியா பஜாய ஸதே³வமனுஸ்ஸாய அயங் அக்³கோ³ மஹாசோரோ யோ அஸந்தங் அபூ⁴தங் உத்தரிமனுஸ்ஸத⁴ம்மங் உல்லபதி. தங் கிஸ்ஸ ஹேது? தெ²ய்யாய வோ, பி⁴க்க²வே, ரட்ட²பிண்டோ³ பு⁴த்தோ’’தி.

    ‘‘Sadevake, bhikkhave, loke samārake sabrahmake sassamaṇabrāhmaṇiyā pajāya sadevamanussāya ayaṃ aggo mahācoro yo asantaṃ abhūtaṃ uttarimanussadhammaṃ ullapati. Taṃ kissa hetu? Theyyāya vo, bhikkhave, raṭṭhapiṇḍo bhutto’’ti.

    9 அஞ்ஞதா² ஸந்தமத்தானங், அஞ்ஞதா² யோ பவேத³யே;

    10 Aññathā santamattānaṃ, aññathā yo pavedaye;

    நிகச்ச கிதவஸ்ஸேவ, பு⁴த்தங் தெ²ய்யேன தஸ்ஸ தங்.

    Nikacca kitavasseva, bhuttaṃ theyyena tassa taṃ.

    11 காஸாவகண்டா² ப³ஹவோ, பாபத⁴ம்மா அஸஞ்ஞதா;

    12 Kāsāvakaṇṭhā bahavo, pāpadhammā asaññatā;

    பாபா பாபேஹி கம்மேஹி, நிரயங் தே உபபஜ்ஜரே.

    Pāpā pāpehi kammehi, nirayaṃ te upapajjare.

    13 ஸெய்யோ அயோகு³ளோ பு⁴த்தோ, தத்தோ அக்³கி³ஸிகூ²பமோ;

    14 Seyyo ayoguḷo bhutto, tatto aggisikhūpamo;

    யஞ்சே பு⁴ஞ்ஜெய்ய து³ஸ்ஸீலோ, ரட்ட²பிண்ட³ங் அஸஞ்ஞதோதி.

    Yañce bhuñjeyya dussīlo, raṭṭhapiṇḍaṃ asaññatoti.

    அத² கோ² ப⁴க³வா தே வக்³கு³முதா³தீரியே பி⁴க்கூ² அனேகபரியாயேன விக³ரஹித்வா து³ப்³ப⁴ரதாய து³ப்போஸதாய…பே॰… ஏவஞ்ச பன, பி⁴க்க²வே, இமங் ஸிக்கா²பத³ங் உத்³தி³ஸெய்யாத² –

    Atha kho bhagavā te vaggumudātīriye bhikkhū anekapariyāyena vigarahitvā dubbharatāya dupposatāya…pe… evañca pana, bhikkhave, imaṃ sikkhāpadaṃ uddiseyyātha –

    ‘‘யோ பன பி⁴க்கு² அனபி⁴ஜானங் உத்தரிமனுஸ்ஸத⁴ம்மங் அத்துபனாயிகங் அலமரியஞாணத³ஸ்ஸனங் ஸமுதா³சரெய்ய – ‘இதி ஜானாமி இதி பஸ்ஸாமீ’தி, ததோ அபரேன ஸமயேன ஸமனுக்³கா³ஹீயமானோ வா அஸமனுக்³கா³ஹீயமானோ வா ஆபன்னோ விஸுத்³தா⁴பெக்கோ² ஏவங் வதெ³ய்ய – ‘அஜானமேவங், ஆவுஸோ, அவசங் ஜானாமி , அபஸ்ஸங் பஸ்ஸாமி. துச்ச²ங் முஸா விலபி’ந்தி, அயம்பி பாராஜிகோ ஹோதி அஸங்வாஸோ’’தி.

    ‘‘Yo pana bhikkhu anabhijānaṃ uttarimanussadhammaṃ attupanāyikaṃ alamariyañāṇadassanaṃ samudācareyya – ‘iti jānāmi iti passāmī’ti, tato aparena samayena samanuggāhīyamāno vā asamanuggāhīyamāno vā āpanno visuddhāpekkho evaṃ vadeyya – ‘ajānamevaṃ, āvuso, avacaṃ jānāmi, apassaṃ passāmi. Tucchaṃ musā vilapi’nti, ayampi pārājiko hoti asaṃvāso’’ti.

    ஏவஞ்சித³ங் ப⁴க³வதா பி⁴க்கூ²னங் ஸிக்கா²பத³ங் பஞ்ஞத்தங் ஹோதி.

    Evañcidaṃ bhagavatā bhikkhūnaṃ sikkhāpadaṃ paññattaṃ hoti.

    196. தேன கோ² பன ஸமயேன ஸம்ப³ஹுலா பி⁴க்கூ² அதி³ட்டே² தி³ட்ட²ஸஞ்ஞினோ அபத்தே பத்தஸஞ்ஞினோ அனதி⁴க³தே அதி⁴க³தஸஞ்ஞினோ அஸச்சி²கதே ஸச்சி²கதஸஞ்ஞினோ அதி⁴மானேன அஞ்ஞங் ப்³யாகரிங்ஸு. தேஸங் அபரேன ஸமயேன ராகா³யபி சித்தங் நமதி தோ³ஸாயபி சித்தங் நமதி மோஹாயபி சித்தங் நமதி. தேஸங் குக்குச்சங் அஹோஸி – ‘‘ப⁴க³வதா ஸிக்கா²பத³ங் பஞ்ஞத்தங். மயஞ்சம்ஹ அதி³ட்டே² தி³ட்ட²ஸஞ்ஞினோ அபத்தே பத்தஸஞ்ஞினோ அனதி⁴க³தே அதி⁴க³தஸஞ்ஞினோ அஸச்சி²கதே ஸச்சி²கதஸஞ்ஞினோ, அதி⁴மானேன அஞ்ஞங் ப்³யாகரிம்ஹா. கச்சி நு கோ² மயங் பாராஜிகங் ஆபத்திங் ஆபன்னா’’தி? தே ஆயஸ்மதோ ஆனந்த³ஸ்ஸ ஏதமத்த²ங் ஆரோசேஸுங். ஆயஸ்மா ஆனந்தோ³ ப⁴க³வதோ ஏதமத்த²ங் ஆரோசேஸி. ‘‘ஹொந்தி யே தே, ஆனந்த³ 15, பி⁴க்கூ² அதி³ட்டே² தி³ட்ட²ஸஞ்ஞினோ அபத்தே பத்தஸஞ்ஞினோ அனதி⁴க³தே அதி⁴க³தஸஞ்ஞினோ அஸச்சி²கதே ஸச்சி²கதஸஞ்ஞினோ அதி⁴மானேன அஞ்ஞங் ப்³யாகரொந்தி. தஞ்ச கோ² ஏதங் அப்³போ³ஹாரிக’’ந்தி.

    196. Tena kho pana samayena sambahulā bhikkhū adiṭṭhe diṭṭhasaññino apatte pattasaññino anadhigate adhigatasaññino asacchikate sacchikatasaññino adhimānena aññaṃ byākariṃsu. Tesaṃ aparena samayena rāgāyapi cittaṃ namati dosāyapi cittaṃ namati mohāyapi cittaṃ namati. Tesaṃ kukkuccaṃ ahosi – ‘‘bhagavatā sikkhāpadaṃ paññattaṃ. Mayañcamha adiṭṭhe diṭṭhasaññino apatte pattasaññino anadhigate adhigatasaññino asacchikate sacchikatasaññino, adhimānena aññaṃ byākarimhā. Kacci nu kho mayaṃ pārājikaṃ āpattiṃ āpannā’’ti? Te āyasmato ānandassa etamatthaṃ ārocesuṃ. Āyasmā ānando bhagavato etamatthaṃ ārocesi. ‘‘Honti ye te, ānanda 16, bhikkhū adiṭṭhe diṭṭhasaññino apatte pattasaññino anadhigate adhigatasaññino asacchikate sacchikatasaññino adhimānena aññaṃ byākaronti. Tañca kho etaṃ abbohārika’’nti.

    ‘‘ஏவஞ்ச பன, பி⁴க்க²வே, இமங் ஸிக்கா²பத³ங் உத்³தி³ஸெய்யாத² –

    ‘‘Evañca pana, bhikkhave, imaṃ sikkhāpadaṃ uddiseyyātha –

    197. ‘‘யோ பன பி⁴க்கு² அனபி⁴ஜானங் உத்தரிமனுஸ்ஸத⁴ம்மங் அத்துபனாயிகங் அலமரியஞாணத³ஸ்ஸனங் ஸமுதா³சரெய்ய – ‘இதி ஜானாமி இதி பஸ்ஸாமீ’தி, ததோ அபரேன ஸமயேன ஸமனுக்³கா³ஹீயமானோ வா அஸமனுக்³கா³ஹீயமானோ வா ஆபன்னோ விஸுத்³தா⁴பெக்கோ² ஏவங் வதெ³ய்ய – ‘அஜானமேவங், ஆவுஸோ, அவசங் ஜானாமி, அபஸ்ஸங் பஸ்ஸாமி. துச்ச²ங் முஸா விலபி’ந்தி, அஞ்ஞத்ர அதி⁴மானா, அயம்பி பாராஜிகோ ஹோதி அஸங்வாஸோ’’தி.

    197.‘‘Yopana bhikkhu anabhijānaṃ uttarimanussadhammaṃ attupanāyikaṃ alamariyañāṇadassanaṃ samudācareyya – ‘iti jānāmi iti passāmī’ti, tato aparena samayena samanuggāhīyamāno vā asamanuggāhīyamāno vā āpanno visuddhāpekkho evaṃ vadeyya – ‘ajānamevaṃ, āvuso, avacaṃ jānāmi, apassaṃ passāmi. Tucchaṃ musā vilapi’nti, aññatra adhimānā, ayampi pārājiko hoti asaṃvāso’’ti.

    198. யோ பனாதி யோ யாதி³ஸோ…பே॰… பி⁴க்கூ²தி…பே॰… அயங் இமஸ்மிங் அத்தே² அதி⁴ப்பேதோ பி⁴க்கூ²தி.

    198.Yo panāti yo yādiso…pe… bhikkhūti…pe… ayaṃ imasmiṃ atthe adhippeto bhikkhūti.

    அனபி⁴ஜானந்தி அஸந்தங் அபூ⁴தங் அஸங்விஜ்ஜமானங் அஜானந்தோ அபஸ்ஸந்தோ அத்தனி குஸலங் த⁴ம்மங் – அத்தி² மே குஸலோ த⁴ம்மோதி.

    Anabhijānanti asantaṃ abhūtaṃ asaṃvijjamānaṃ ajānanto apassanto attani kusalaṃ dhammaṃ – atthi me kusalo dhammoti.

    17 உத்தரிமனுஸ்ஸத⁴ம்மோ நாம ஜா²னங் விமொக்கோ² 18 ஸமாதி⁴ ஸமாபத்தி ஞாணத³ஸ்ஸனங் மக்³க³பா⁴வனா ப²லஸச்சி²கிரியா கிலேஸப்பஹானங் வினீவரணதா சித்தஸ்ஸ ஸுஞ்ஞாகா³ரே அபி⁴ரதி.

    19Uttarimanussadhammo nāma jhānaṃ vimokkho 20 samādhi samāpatti ñāṇadassanaṃ maggabhāvanā phalasacchikiriyā kilesappahānaṃ vinīvaraṇatā cittassa suññāgāre abhirati.

    அத்துபனாயிகந்தி தே வா குஸலே த⁴ம்மே அத்தனி உபனேதி அத்தானங் வா தேஸு குஸலேஸு த⁴ம்மேஸு உபனேதி.

    Attupanāyikanti te vā kusale dhamme attani upaneti attānaṃ vā tesu kusalesu dhammesu upaneti.

    ஞாணந்தி திஸ்ஸோ விஜ்ஜா. த³ஸ்ஸனந்தி யங் ஞாணங் தங் த³ஸ்ஸனங். யங் த³ஸ்ஸனங் தங் ஞாணங்.

    Ñāṇanti tisso vijjā. Dassananti yaṃ ñāṇaṃ taṃ dassanaṃ. Yaṃ dassanaṃ taṃ ñāṇaṃ.

    ஸமுதா³சரெய்யாதி ஆரோசெய்ய இத்தி²யா வா புரிஸஸ்ஸ வா க³ஹட்ட²ஸ்ஸ வா பப்³ப³ஜிதஸ்ஸ வா.

    Samudācareyyāti āroceyya itthiyā vā purisassa vā gahaṭṭhassa vā pabbajitassa vā.

    இதி ஜானாமி இதி பஸ்ஸாமீதி ஜானாமஹங் ஏதே த⁴ம்மே, பஸ்ஸாமஹங் ஏதே த⁴ம்மே அத்தி² ச ஏதே த⁴ம்மா மயி, அஹஞ்ச ஏதேஸு த⁴ம்மேஸு ஸந்தி³ஸ்ஸாமீதி.

    Iti jānāmi iti passāmīti jānāmahaṃ ete dhamme, passāmahaṃ ete dhamme atthi ca ete dhammā mayi, ahañca etesu dhammesu sandissāmīti.

    ததோ அபரேன ஸமயேனாதி யஸ்மிங் க²ணே ஸமுதா³சிண்ணங் ஹோதி தங் க²ணங் தங் லயங் தங் முஹுத்தங் வீதிவத்தே.

    Tato aparena samayenāti yasmiṃ khaṇe samudāciṇṇaṃ hoti taṃ khaṇaṃ taṃ layaṃ taṃ muhuttaṃ vītivatte.

    ஸமனுக்³கா³ஹீயமானோதி யங் வத்து² படிஞ்ஞாதங் ஹோதி தஸ்மிங் வத்து²ஸ்மிங் ஸமனுக்³கா³ஹீயமானோ – ‘‘கிந்தே அதி⁴க³தங், கிந்தி தே அதி⁴க³தங், கதா³ தே அதி⁴க³தங், கத்த² தே அதி⁴க³தங், கதமே தே கிலேஸா பஹீனா, கதமேஸங் த்வங் த⁴ம்மானங் லாபீ⁴’’தி.

    Samanuggāhīyamānoti yaṃ vatthu paṭiññātaṃ hoti tasmiṃ vatthusmiṃ samanuggāhīyamāno – ‘‘kinte adhigataṃ, kinti te adhigataṃ, kadā te adhigataṃ, kattha te adhigataṃ, katame te kilesā pahīnā, katamesaṃ tvaṃ dhammānaṃ lābhī’’ti.

    அஸமனுக்³கா³ஹீயமானோதி ந கேனசி வுச்சமானோ.

    Asamanuggāhīyamānoti na kenaci vuccamāno.

    ஆபன்னோதி பாபிச்சோ² இச்சா²பகதோ அஸந்தங் அபூ⁴தங் உத்தரிமனுஸ்ஸத⁴ம்மங் உல்லபித்வா பாராஜிகங் ஆபத்திங் ஆபன்னோ ஹோதி.

    Āpannoti pāpiccho icchāpakato asantaṃ abhūtaṃ uttarimanussadhammaṃ ullapitvā pārājikaṃ āpattiṃ āpanno hoti.

    விஸுத்³தா⁴பெக்கோ²தி கி³ஹீ வா ஹோதுகாமோ உபாஸகோ வா ஹோதுகாமோ ஆராமிகோ வா ஹோதுகாமோ ஸாமணேரோ வா ஹோதுகாமோ.

    Visuddhāpekkhoti gihī vā hotukāmo upāsako vā hotukāmo ārāmiko vā hotukāmo sāmaṇero vā hotukāmo.

    அஜானமேவங் , ஆவுஸோ, அவசங் – ஜானாமி, அபஸ்ஸங் பஸ்ஸாமீதி நாஹங் ஏதே த⁴ம்மே ஜானாமி, நாஹங் ஏதே த⁴ம்மே பஸ்ஸாமி, நத்தி² ச ஏதே த⁴ம்மா மயி, ந சாஹங் ஏதேஸு த⁴ம்மேஸு ஸந்தி³ஸ்ஸாமீதி.

    Ajānamevaṃ , āvuso, avacaṃ – jānāmi, apassaṃ passāmīti nāhaṃ ete dhamme jānāmi, nāhaṃ ete dhamme passāmi, natthi ca ete dhammā mayi, na cāhaṃ etesu dhammesu sandissāmīti.

    துச்ச²ங் முஸா விலபிந்தி துச்ச²கங் மயா ப⁴ணிதங், முஸா மயா ப⁴ணிதங், அபூ⁴தங் மயா ப⁴ணிதங், அஜானந்தேன மயா ப⁴ணிதங்.

    Tucchaṃ musā vilapinti tucchakaṃ mayā bhaṇitaṃ, musā mayā bhaṇitaṃ, abhūtaṃ mayā bhaṇitaṃ, ajānantena mayā bhaṇitaṃ.

    அஞ்ஞத்ர அதி⁴மானாதி ட²பெத்வா அதி⁴மானங்.

    Aññatra adhimānāti ṭhapetvā adhimānaṃ.

    அயம்பீதி புரிமே உபாதா³ய வுச்சதி.

    Ayampīti purime upādāya vuccati.

    பாராஜிகோ ஹோதீதி ஸெய்யதா²பி நாம தாலோ மத்த²கச்சி²ன்னோ அப⁴ப்³போ³ புன விரூள்ஹியா, ஏவமேவ பி⁴க்கு² பாபிச்சோ² இச்சா²பகதோ அஸந்தங் அபூ⁴தங் உத்தரிமனுஸ்ஸத⁴ம்மங் உல்லபித்வா அஸ்ஸமணோ ஹோதி அஸக்யபுத்தியோ. தேன வுச்சதி – ‘‘பாராஜிகோ ஹோதீ’’தி.

    Pārājiko hotīti seyyathāpi nāma tālo matthakacchinno abhabbo puna virūḷhiyā, evameva bhikkhu pāpiccho icchāpakato asantaṃ abhūtaṃ uttarimanussadhammaṃ ullapitvā assamaṇo hoti asakyaputtiyo. Tena vuccati – ‘‘pārājiko hotī’’ti.

    அஸங்வாஸோதி ஸங்வாஸோ நாம ஏககம்மங் ஏகுத்³தே³ஸோ ஸமஸிக்க²தா – ஏஸோ ஸங்வாஸோ நாம. ஸோ தேன ஸத்³தி⁴ங் நத்தி². தேன வுச்சதி – ‘‘அஸங்வாஸோ’’தி.

    Asaṃvāsoti saṃvāso nāma ekakammaṃ ekuddeso samasikkhatā – eso saṃvāso nāma. So tena saddhiṃ natthi. Tena vuccati – ‘‘asaṃvāso’’ti.

    199. உத்தரிமனுஸ்ஸத⁴ம்மோ நாம ஜா²னங் விமொக்கோ² ஸமாதி⁴ ஸமாபத்தி ஞாணத³ஸ்ஸனங் மக்³க³பா⁴வனா ப²லஸச்சி²கிரியா கிலேஸப்பஹானங் வினீவரணதா சித்தஸ்ஸ ஸுஞ்ஞாகா³ரே அபி⁴ரதி.

    199.Uttarimanussadhammo nāma jhānaṃ vimokkho samādhi samāpatti ñāṇadassanaṃ maggabhāvanā phalasacchikiriyā kilesappahānaṃ vinīvaraṇatā cittassa suññāgāre abhirati.

    21 ஜா²னந்தி பட²மங் ஜா²னங் து³தியங் ஜா²னங் ததியங் ஜா²னங் சதுத்த²ங் ஜா²னங்.

    22Jhānanti paṭhamaṃ jhānaṃ dutiyaṃ jhānaṃ tatiyaṃ jhānaṃ catutthaṃ jhānaṃ.

    23 விமொக்கோ²தி ஸுஞ்ஞதோ விமொக்கோ² அனிமித்தோ விமொக்கோ² அப்பணிஹிதோ விமொக்கோ².

    24Vimokkhoti suññato vimokkho animitto vimokkho appaṇihito vimokkho.

    25 ஸமாதீ⁴தி ஸுஞ்ஞதோ ஸமாதி⁴ அனிமித்தோ ஸமாதி⁴ அப்பணிஹிதோ ஸமாதி⁴.

    26Samādhīti suññato samādhi animitto samādhi appaṇihito samādhi.

    27 ஸமாபத்தீதி ஸுஞ்ஞதா ஸமாபத்தி அனிமித்தா ஸமாபத்தி அப்பணிஹிதா ஸமாபத்தி.

    28Samāpattīti suññatā samāpatti animittā samāpatti appaṇihitā samāpatti.

    29 ஞாணத³ஸ்ஸனந்தி திஸ்ஸோ விஜ்ஜா.

    30Ñāṇadassananti tisso vijjā.

    31 மக்³க³பா⁴வனாதி சத்தாரோ ஸதிபட்டா²னா, சத்தாரோ ஸம்மப்பதா⁴னா, சத்தாரோ இத்³தி⁴பாதா³, பஞ்சிந்த்³ரியானி, பஞ்ச ப³லானி, ஸத்த பொ³ஜ்ஜ²ங்கா³, அரியோ அட்ட²ங்கி³கோ மக்³கோ³.

    32Maggabhāvanāti cattāro satipaṭṭhānā, cattāro sammappadhānā, cattāro iddhipādā, pañcindriyāni, pañca balāni, satta bojjhaṅgā, ariyo aṭṭhaṅgiko maggo.

    33 ப²லஸச்சி²கிரியாதி ஸோதாபத்திப²லஸ்ஸ ஸச்சி²கிரியா, ஸகதா³கா³மிப²லஸ்ஸ ஸச்சி²கிரியா, அனாகா³மிப²லஸ்ஸ ஸச்சி²கிரியா, அரஹத்தஸ்ஸ 34 ஸச்சி²கிரியா.

    35Phalasacchikiriyāti sotāpattiphalassa sacchikiriyā, sakadāgāmiphalassa sacchikiriyā, anāgāmiphalassa sacchikiriyā, arahattassa 36 sacchikiriyā.

    37 கிலேஸப்பஹானந்தி ராக³ஸ்ஸ பஹானங் தோ³ஸஸ்ஸ பஹானங் மோஹஸ்ஸ பஹானங்.

    38Kilesappahānanti rāgassa pahānaṃ dosassa pahānaṃ mohassa pahānaṃ.

    39 வினீவரணதா சித்தஸ்ஸாதி ராகா³ சித்தங் வினீவரணதா, தோ³ஸா சித்தங் வினீவரணதா, மோஹா சித்தங் வினீவரணதா.

    40Vinīvaraṇatā cittassāti rāgā cittaṃ vinīvaraṇatā, dosā cittaṃ vinīvaraṇatā, mohā cittaṃ vinīvaraṇatā.

    41 ஸுஞ்ஞாகா³ரே அபி⁴ரதீதி பட²மேன ஜா²னேன ஸுஞ்ஞாகா³ரே அபி⁴ரதி, து³தியேன ஜா²னேன ஸுஞ்ஞாகா³ரே அபி⁴ரதி, ததியேன ஜா²னேன ஸுஞ்ஞாகா³ரே அபி⁴ரதி, சதுத்தே²ன ஜா²னேன ஸுஞ்ஞாகா³ரே அபி⁴ரதி.

    42Suññāgāre abhiratīti paṭhamena jhānena suññāgāre abhirati, dutiyena jhānena suññāgāre abhirati, tatiyena jhānena suññāgāre abhirati, catutthena jhānena suññāgāre abhirati.

    200. தீஹாகாரேஹி பட²மங் ஜா²னங் ஸமாபஜ்ஜிந்தி ஸம்பஜானமுஸா ப⁴ணந்தஸ்ஸ ஆபத்தி பாராஜிகஸ்ஸ, புப்³பே³வஸ்ஸ ஹோதி முஸா ப⁴ணிஸ்ஸந்தி, ப⁴ணந்தஸ்ஸ ஹோதி முஸா ப⁴ணாமீதி, ப⁴ணிதஸ்ஸ ஹோதி முஸா மயா ப⁴ணிதந்தி.

    200. Tīhākārehi paṭhamaṃ jhānaṃ samāpajjinti sampajānamusā bhaṇantassa āpatti pārājikassa, pubbevassa hoti musā bhaṇissanti, bhaṇantassa hoti musā bhaṇāmīti, bhaṇitassa hoti musā mayā bhaṇitanti.

    சதூஹாகாரேஹி பட²மங் ஜா²னங் ஸமாபஜ்ஜிந்தி ஸம்பஜானமுஸா ப⁴ணந்தஸ்ஸ ஆபத்தி பாராஜிகஸ்ஸ – புப்³பே³வஸ்ஸ ஹோதி முஸா ப⁴ணிஸ்ஸந்தி, ப⁴ணந்தஸ்ஸ ஹோதி முஸா ப⁴ணாமீதி, ப⁴ணிதஸ்ஸ ஹோதி முஸா மயா ப⁴ணிதந்தி, வினிதா⁴ய தி³ட்டி²ங்.

    Catūhākārehi paṭhamaṃ jhānaṃ samāpajjinti sampajānamusā bhaṇantassa āpatti pārājikassa – pubbevassa hoti musā bhaṇissanti, bhaṇantassa hoti musā bhaṇāmīti, bhaṇitassa hoti musā mayā bhaṇitanti, vinidhāya diṭṭhiṃ.

    பஞ்சஹாகாரேஹி பட²மங் ஜா²னங் ஸமாபஜ்ஜிந்தி ஸம்பஜானமுஸா ப⁴ணந்தஸ்ஸ ஆபத்தி பாராஜிகஸ்ஸ – புப்³பே³வஸ்ஸ ஹோதி முஸா ப⁴ணிஸ்ஸந்தி, ப⁴ணந்தஸ்ஸ ஹோதி முஸா ப⁴ணாமீதி, ப⁴ணிதஸ்ஸ ஹோதி முஸா மயா ப⁴ணிதந்தி, வினிதா⁴ய தி³ட்டி²ங் வினிதா⁴ய க²ந்திங்.

    Pañcahākārehi paṭhamaṃ jhānaṃ samāpajjinti sampajānamusā bhaṇantassa āpatti pārājikassa – pubbevassa hoti musā bhaṇissanti, bhaṇantassa hoti musā bhaṇāmīti, bhaṇitassa hoti musā mayā bhaṇitanti, vinidhāya diṭṭhiṃ vinidhāya khantiṃ.

    ச²ஹாகாரேஹி பட²மங் ஜா²னங் ஸமாபஜ்ஜிந்தி ஸம்பஜானமுஸா ப⁴ணந்தஸ்ஸ ஆபத்தி பாராஜிகஸ்ஸ – புப்³பே³வஸ்ஸ ஹோதி முஸா ப⁴ணிஸ்ஸந்தி, ப⁴ணந்தஸ்ஸ ஹோதி முஸா ப⁴ணாமீதி, ப⁴ணிதஸ்ஸ ஹோதி முஸா மயா ப⁴ணிதந்தி, வினிதா⁴ய தி³ட்டி²ங், வினிதா⁴ய க²ந்திங், வினிதா⁴ய ருசிங்.

    Chahākārehi paṭhamaṃ jhānaṃ samāpajjinti sampajānamusā bhaṇantassa āpatti pārājikassa – pubbevassa hoti musā bhaṇissanti, bhaṇantassa hoti musā bhaṇāmīti, bhaṇitassa hoti musā mayā bhaṇitanti, vinidhāya diṭṭhiṃ, vinidhāya khantiṃ, vinidhāya ruciṃ.

    ஸத்தஹாகாரேஹி பட²மங் ஜா²னங் ஸமாபஜ்ஜிந்தி ஸம்பஜானமுஸா ப⁴ணந்தஸ்ஸ ஆபத்தி பாராஜிகஸ்ஸ – புப்³பே³வஸ்ஸ ஹோதி முஸா ப⁴ணிஸ்ஸந்தி, ப⁴ணந்தஸ்ஸ ஹோதி முஸா ப⁴ணாமீதி, ப⁴ணிதஸ்ஸ ஹோதி முஸா மயா ப⁴ணிதந்தி, வினிதா⁴ய தி³ட்டி²ங், வினிதா⁴ய க²ந்திங், வினிதா⁴ய ருசிங், வினிதா⁴ய பா⁴வங்.

    Sattahākārehi paṭhamaṃ jhānaṃ samāpajjinti sampajānamusā bhaṇantassa āpatti pārājikassa – pubbevassa hoti musā bhaṇissanti, bhaṇantassa hoti musā bhaṇāmīti, bhaṇitassa hoti musā mayā bhaṇitanti, vinidhāya diṭṭhiṃ, vinidhāya khantiṃ, vinidhāya ruciṃ, vinidhāya bhāvaṃ.

    201. தீஹாகாரேஹி பட²மங் ஜா²னங் ஸமாபஜ்ஜாமீதி ஸம்பஜானமுஸா ப⁴ணந்தஸ்ஸ ஆபத்தி பாராஜிகஸ்ஸ – புப்³பே³வஸ்ஸ ஹோதி முஸா ப⁴ணிஸ்ஸந்தி, ப⁴ணந்தஸ்ஸ ஹோதி முஸா ப⁴ணாமீதி, ப⁴ணிதஸ்ஸ ஹோதி முஸா மயா ப⁴ணிதந்தி.

    201. Tīhākārehi paṭhamaṃ jhānaṃ samāpajjāmīti sampajānamusā bhaṇantassa āpatti pārājikassa – pubbevassa hoti musā bhaṇissanti, bhaṇantassa hoti musā bhaṇāmīti, bhaṇitassa hoti musā mayā bhaṇitanti.

    சதூஹாகாரேஹி பட²மங் ஜா²னங் ஸமாபஜ்ஜாமீதி ஸம்பஜானமுஸா ப⁴ணந்தஸ்ஸ ஆபத்தி பாராஜிகஸ்ஸ – புப்³பே³வஸ்ஸ ஹோதி முஸா ப⁴ணிஸ்ஸந்தி, ப⁴ணந்தஸ்ஸ ஹோதி முஸா ப⁴ணாமீதி, ப⁴ணிதஸ்ஸ ஹோதி முஸா மயா ப⁴ணிதந்தி, வினிதா⁴ய தி³ட்டி²ங்.

    Catūhākārehi paṭhamaṃ jhānaṃ samāpajjāmīti sampajānamusā bhaṇantassa āpatti pārājikassa – pubbevassa hoti musā bhaṇissanti, bhaṇantassa hoti musā bhaṇāmīti, bhaṇitassa hoti musā mayā bhaṇitanti, vinidhāya diṭṭhiṃ.

    பஞ்சஹாகாரேஹி பட²மங் ஜா²னங் ஸமாபஜ்ஜாமீதி ஸம்பஜானமுஸா ப⁴ணந்தஸ்ஸ ஆபத்தி பாராஜிகஸ்ஸ – புப்³பே³வஸ்ஸ ஹோதி முஸா ப⁴ணிஸ்ஸந்தி, ப⁴ணந்தஸ்ஸ ஹோதி முஸா ப⁴ணாமீதி, ப⁴ணிதஸ்ஸ ஹோதி முஸா மயா ப⁴ணிதந்தி, வினிதா⁴ய தி³ட்டி²ங், வினிதா⁴ய க²ந்திங்.

    Pañcahākārehi paṭhamaṃ jhānaṃ samāpajjāmīti sampajānamusā bhaṇantassa āpatti pārājikassa – pubbevassa hoti musā bhaṇissanti, bhaṇantassa hoti musā bhaṇāmīti, bhaṇitassa hoti musā mayā bhaṇitanti, vinidhāya diṭṭhiṃ, vinidhāya khantiṃ.

    ச²ஹாகாரேஹி பட²மங் ஜா²னங் ஸமாபஜ்ஜாமீதி ஸம்பஜானமுஸா ப⁴ணந்தஸ்ஸ ஆபத்தி பாராஜிகஸ்ஸ – புப்³பே³வஸ்ஸ ஹோதி முஸா ப⁴ணிஸ்ஸந்தி, ப⁴ணந்தஸ்ஸ ஹோதி முஸா ப⁴ணாமீதி, ப⁴ணிதஸ்ஸ ஹோதி முஸா மயா ப⁴ணிதந்தி, வினிதா⁴ய தி³ட்டி²ங், வினிதா⁴ய க²ந்திங், வினிதா⁴ய ருசிங்.

    Chahākārehi paṭhamaṃ jhānaṃ samāpajjāmīti sampajānamusā bhaṇantassa āpatti pārājikassa – pubbevassa hoti musā bhaṇissanti, bhaṇantassa hoti musā bhaṇāmīti, bhaṇitassa hoti musā mayā bhaṇitanti, vinidhāya diṭṭhiṃ, vinidhāya khantiṃ, vinidhāya ruciṃ.

    ஸத்தஹாகாரேஹி பட²மங் ஜா²னங் ஸமாபஜ்ஜாமீதி ஸம்பஜானமுஸா ப⁴ணந்தஸ்ஸ ஆபத்தி பாராஜிகஸ்ஸ – புப்³பே³வஸ்ஸ ஹோதி முஸா ப⁴ணிஸ்ஸந்தி, ப⁴ணந்தஸ்ஸ ஹோதி முஸா ப⁴ணாமீதி, ப⁴ணிதஸ்ஸ ஹோதி முஸா மயா ப⁴ணிதந்தி, வினிதா⁴ய தி³ட்டி²ங், வினிதா⁴ய க²ந்திங், வினிதா⁴ய ருசிங், வினிதா⁴ய பா⁴வங்.

    Sattahākārehi paṭhamaṃ jhānaṃ samāpajjāmīti sampajānamusā bhaṇantassa āpatti pārājikassa – pubbevassa hoti musā bhaṇissanti, bhaṇantassa hoti musā bhaṇāmīti, bhaṇitassa hoti musā mayā bhaṇitanti, vinidhāya diṭṭhiṃ, vinidhāya khantiṃ, vinidhāya ruciṃ, vinidhāya bhāvaṃ.

    202. தீஹாகாரேஹி பட²மங் ஜா²னங் ஸமாபன்னோதி ஸம்பஜானமுஸா ப⁴ணந்தஸ்ஸ ஆபத்தி பாராஜிகஸ்ஸ – புப்³பே³வஸ்ஸ ஹோதி முஸா ப⁴ணிஸ்ஸந்தி, ப⁴ணந்தஸ்ஸ ஹோதி முஸா ப⁴ணாமீதி, ப⁴ணிதஸ்ஸ ஹோதி முஸா மயா ப⁴ணிதந்தி.

    202. Tīhākārehi paṭhamaṃ jhānaṃ samāpannoti sampajānamusā bhaṇantassa āpatti pārājikassa – pubbevassa hoti musā bhaṇissanti, bhaṇantassa hoti musā bhaṇāmīti, bhaṇitassa hoti musā mayā bhaṇitanti.

    சதூஹாகாரேஹி பட²மங் ஜா²னங் ஸமாபன்னோதி ஸம்பஜானமுஸா ப⁴ணந்தஸ்ஸ ஆபத்தி பாராஜிகஸ்ஸ – புப்³பே³வஸ்ஸ ஹோதி முஸா ப⁴ணிஸ்ஸந்தி, ப⁴ணந்தஸ்ஸ ஹோதி முஸா ப⁴ணாமீதி, ப⁴ணிதஸ்ஸ ஹோதி முஸா மயா ப⁴ணிதந்தி, வினிதா⁴ய தி³ட்டி²ங்.
